Şimdi Ara

Mal Bildiriminde Bulunmama - CİDDİ KONU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.770
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Az önce aklıma gelen bir konu hakkında fikir danışmak istiyorum. Bir devlet dairesinde memurum. Bildiğiniz gibi mal bildirimi adı altında kendimizin ve ailemizin mal varlığını çalıştığımız kuruma düzenli olarak bildiriyoruz. Ayrıca bu düzenli bildirimin yanı sıra mal varlığımızda belirli bir miktarın üzerinde artış olursa onu da bildiriyoruz ek bildirim yaparak. Örneğin maaşımız 5 bin tl ise, banka hesabıma 25 bin tl geldi diyelim, bunu 1 ay içinde kuruma bildirmemiz gerekiyor. O paranın 1 ay kalması falanda gerekmiyor 1 saatliğine hesaba gelip gitse dahi bildirmek lazım.

Şimdi şöyle bir durum oldu. Şubat ayında hesabıma maaşımın 10 katı kadar bi para yatırdım. Bu parayı yasal süresi içerisinde nereden geldi, kim verdi neden verdi falan hepsini kuruma bildirdim. Mal varlığı bildirirken nakit parayı bildirdiğin bölümün yanı sıra kıymetli madenleri de bildirdiğin bir bölüm var. Örneğin diyorsun ki 100 bin tl param var 200 gram altınım var. Ben hesabıma yatırdığım parayı nakit para olarak bildirdim. Daha sonra bu parayla aynı bankada altın hesabı açarak nakit parayı altına çevirdim. Sorunum tam olarak burada başlıyor. Ben kuruma nakit parayı bildirdim fakat nakit parayı altına çevirince tekrar bildirmek gerekiyormuş. Şu kadar altınım var diye. Ben zaten bildirdiğim bir paraydı, sadece nakit yerine altın olarak yine aynı hesapta duruyor diye bildirmem gerektiği hiç aklıma gelmedi. Taa ki bir kaç saat öncesine kadar. Bir kaç kişiye sordum bildirmen gerekiyordu dediler. Fakat 30 günlük süre aşılmış oldu 3 ay oldu. Zaten bu altına çevirme olayından hemen sonra da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile risk grubunda bulunan kişilerle birlikte izinli sayıldım ve 2.5 aydır izinliydim.

Şimdi doğal olarak 30 günlük mal bildirimi süresini kaçırmış oldum. Sormak istediğim şu, ben kararname ile izinde olduğum çalışmadığım için bu sürede yinede gidip bildirmem gerekir miydi? Ya da bu mal bildirimi konusunda olağanüstü hallerde geç bildirilmesinde bir sorun oluyor mudur? Kararname ile izinde olduğum için 30 gün kuralını çalıştığım süreler dahilinde sayarlar mı? Yoksa her türlü soruşturma geçirir miyim? Daha önce böyle bir şey yaşamış olan ya da bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yazabilirlerse çok sevinirim.

• Öncelikle Bir devlet memurunun aklına takıldığı bir konuyu ilgili kanunu mevzuatı okumayıp internet forum sitelerinde ergen bebelerin trollük yaptığı sayfalarda mevzuat danışması hiç doğru ve hoş değil onu söyleyim. Bu durumu hiç olmazsa iş yerinde şef ve amirlerinle istişare etmelisin

Memurlukta belki yenisin acemisindir diye düşünüyorum.

Öncelik sen yazdığına göre yapılması gerekeni yapmışsin yani hesabına para gelmiş bunu diğer borç ve varlıkların ile beraber süresinde beyan etmişssin . o altınları zaten hesabında olan para ile almışsın zaten ayrıca beyan etmene gerek yok . Seni ilgilendiren kanun 3628 sayılı kanundur ve kanunun 1. maddesini ve özelikle de 4. ile 5. maddesini özellikle okumalısın 4. maddede hakısz malın tanmında ne diyor : ''Kanuna veya genel ahlaka uygun olarak sağlandığı ispat edilmeyen mallar veya ilgilinin sosyal yaşantısı bakımından geliriyle uygun olduğu kabul edilemeyecek harcamalar şeklinde ortaya çıkan artışlar, bu Kanunun uygulanmasında haksız mal edinme sayılır. '' diyor yani altını paran ilen almışsın karşılığını ispat edebiliyorsun bankada olan param ile aldım diyebiliyorsun o karşılığında aldığın parayıda zaten süresinde usulune uygun beyan etmişsin.

Ama gene tabi böyle şeylerde dikkat et önemli konular Unutma ! Süresinde mal bildiriminde bulunmama veya eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunmanın cezası kademe ilerlemesi durdurulması cezasıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UzakyolSurucu -- 29 Mayıs 2020; 23:16:8 >

• İnternette mevzuata baktım kademe ilerleme durdurma olayını söylüyor orasıda. Ama işte buradaki sorun, içinde bulunulan olağanüstü hal. Onunla ilgili bir şey bulamadım. Normal zamanda olsa bizim kurum 1 gün bile geçirirsen soruşturma açıyor ama böyle olağanüstü hallerde mesela sgk dedi ki raporlu ilaçlarda rapor şartı aramayın bilmem kaç ay. Bu şekilde bir durumda kalan, örneğin raporlu olduğu bir dönemde 30 günlük süreyi aşan var mı onun için yazdım buraya. 12 yıllık memurum. Amirlere sormak iyi hoşta, saat geç olduğu ve kafama takıldığı için mecbur buraya yazdım yoksa pazartesi zaten el mahkum amirle görüşcez, yarın sabahta müdüre sorarım ama o da %90 bilmez pazartesi personel müdürlüğüne soralım der. 2 gün merak etmek istemedim daha önce yaşayan varsa diye açtım konuyu.

Bir de konu haksız kazanç değil, nasıl kazanırsan kazan 30 günde bildirmen lazım ya o kısım. Ve mal varlığında değişim kısmı. Tamam ben nakit kısmı bildirdim fakat nakit artık yok, onun yerine altın var işte bu kısmı da ayrıca tekrar bildirmek gerekiyormuş. Zaten beyan formunda da ayırmışlar nakitle altını.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xtr3ams -- 29 Mayıs 2020; 23:31:38 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.