Şimdi Ara

Masaüstü Fan Devir Hızları Kontrolü Yapamıyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
2.552
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba, yeni aldığım masaüstü gaming pc ile pubg oynuyorum.

Yük altında, i5 6500 stok fanlı işlemci 85-90 derecelere çıkıyor, 1060 6gb ekran kartı 60 derece civarında seyrediyor.

İşlemci sıcaklığı yüksek geldi bana. 75 gibi değerlere düşürmek gibi bir düşüncem var. Fakat en son masaüstü pc yi 15 yıl önce kullandım :)

Speedfan indirdim advance ayarları youtube da izlediğim kadarıyla yaptım fakat fan devir hızlarını manuel ayarlayamıyorum. Bu konuda işlemci fan hızını arttırabilirsem sıcaklığı düşürebilir miyim?

• Fan hızının ayarlanması için fanın o özelliğe sahip olması gerekir. Tahminimce siz bu bilgisayarı alırken standart fanlarla almışsınız ki bu durumda o fanların hızı ayarlanamaz diye düşünüyorum ayarlamayı bir şekilde yapsanız bile sağlıklı olacağını sanmıyorum.

Yalnız masaüstü bilgisayar için 85-90 derece işlemci sıcaklığı bana pek normal gelmedi. 75 indirmekten söz etmişsiniz ki o bile normal bir değer olmaz diye düşünüyorum çünkü masaüstü bilgisayar donanımları dizüstü bilgisayarlar kadar sıcak olmaz. Evet çok ısınırlar ama fanlar o ısının çoğunu dışarı atacakları için masaüstü bilgisayarlarda genelde sıcaklık o seviyelere çıkmaz. 3 ay öncesine kadar masaüstü kullanan biriydim. 20 sene boyunca masaüstü kullandım. 9 senedir de aynı bilgisayarı kullandım ve bunun son 1 senedir ısı ölçüm uygulaması ile değerlerine baktım sık sık. Yük altında işlemcinin 75 dereceye çıktığını neredeyse pek görmedim. Ekran kartı ısısı hakkında ise yorum yapamayacağım çünkü onun ısı sensörü arıza yapmış o sebeple yazılım ölçemiyordu.

Kısa lafın özü 85-90 derece işlemci için biraz yüksek bir değer. Dizüstü bilgisayarım var şu an o bile o ısı değerine nadiren çıkıyor. Oyunlarda o değerlere nadiren çıkıyor hatta hiç çıkmıyor. Bu açıdan da bakınca da masaüstü bilgisayarınızda bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. 85-90 derece pek normal değil.

• Hocam cevap için teşekkür ederim. Çok uzak olduğum bir konu zaten masaüstü. Nasıl düzeltirim onu da bilmiyorum. Pubg oynadım az önce mesela, gpu 60c civarında idi fakat cpu 82-85 gidip geliyor. Kasanın yan kapağını söktüğümde 75 civarına düşüyor.

İşlemci stok fan, artı kasada 4 fan var 2 si üfleme 2 si çekme yapıyor. Uzman birileri yorum yaparsa umarım sorunu çözerim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nargiletör -- 18 Aralık 2017; 2:22:50 >
  • nargiletör kullanıcısına yanıt
    İşlemci fanı stok fan dediğinize göre tahmin ettiğim gibi hızı ayarlanabilen fan değil. Diğer fanlar da kasayla gelen fanlar ise ve siz fanlar açısından özel bir kasa almadıysanız o fanlar da işlemci fanı gibi ayarlanamayan fanlardır.

Ama her şeye rağmen o işlemcinin o derece ısınması normal değil. Masaüstü olmayıp dizüstü bilgisayar olsa o ısıyı bir yere kadar anlarım ama masaüstü söz konusu olunca hele işlemcinin kendi özel fanı olduğunu düşününce o ısı değeri hiç normal değil. Bir sıkıntı var gibi işlemci de veya işlemcinin fanın da. O fan yeterince iyi soğutmuyor gibi.

Kendi işlemci fanı olmayan dizüstü bilgisayarlarda işlemciler o dereceleri ancak görürken kendi işlemci fanı olan hele dizüstü bilgisayarların aksine daha az ısınmasıyla bilinen masaüstü bilgisayarlarda bir işlemcinin o dereceleri görmesi bana pek sağlıklı gelmedi.

Hele işlemcinin ekran kartından daha sıcak olması daha da tuhaf bir durum çünkü normalde oyunlar sırasında ekran kartı işlemciden daha fazla ısınır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Noctivagant -- 18 Aralık 2017; 12:10:11 >

• Noctivagant kullanıcısına yanıt
    Hocam İzmirdeyim, sorunun neden kaynakli oldugunu nasil tespit edecegimi bilmiyorum. Nasil yardim alabilirim kime goturebilirim sizce ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Siz bu bilgisayarı bir mağazadan mı almıştınız yoksa her parçayı netten ayrı ayrı mı aldınız. Aldığınız mağaza ise oraya götürmeniz iyi olurdu. Ama İzmir dışında bir yerse bir şey diyemem.
    Hocam ikinci el aldım bir arkadaştan ama garantileri şubata kadar devam ediyor vatan pc den alınma. Oraya götürsem bakarlar mı sizce ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Vatan'a bir götürün onlar servise verirler diye düşünüyorum. Ben garantisi olan ürünleri her zaman yetkili servisine veya alındığı yere götürme taraftarıyım. Bu arada bu pc toplama mı. Öyleyse komple vatandan alınmış olması iyi bir şey. Parçalar tek tek farklı mağazalardan alınmış olsaydı o zaman ne yapmanız gerekirdi işte o zaman soru işareti olurdu. Hangi parçada sorun var emin değilsen o vakit her parçasını büyük olasılıkla ayrı ayrı yerlere göndermeniz gerekecekti.
    Hocam merhaba, bugun vatana ugradim faturaya baktilar pc garantide ama stok fan gaming icin yetersiz dediler. 150-170 tl arasi islemci fani onerdiler. Getir kasayi parayi ode biz takariz sorun da cozulur dedi. Ama fan kontroluyle ilgili birsey konusmadik.

Oyun oynuyorsan bu islemciye stok fan olmaz dedi kapattik mevzuyu. Amazona falan bakmayi dusunuyorum daha uyguna getirebilir miyim diye.

Merhaba.

Konuşmalarınızı başından itibaren okudum. Aynı problemi yaşadığım için konuya dahil olmak istedim.

2 hafta öncesine kadar stok fan ile oyun oynuyordum lakin stok fanın kontrolü olmadığı için sürekli en yüksek devirde dönüyordu ve kafamı ağrıtıyordu. Benim ısınma problemim yoktu ama arkadaşın dediği gibi stok fan yetersiz gelir gaming pc ye.

Bende vatan bilgisayara götürdüm kasayı. Öncesinde araştırdım ve PWM kontrollü fan alacağımı söyledim. PWM'in açılımı "sinyal genişlik modülasyonu". Yani masaüstünden istediğin gibi fanlarını koşturabiliyorsun. 146tl'ye Xigmatek Janus marka fan aldım. Sizin yapacağınız hiç kasayı oynatmadan önce fan değiştirip bir denemek. Aynı zamanda kasa fanınızında PWM Kontrolü yoksa bir de kasa fanı alın derim size çünkü anladığım kadarı ile ana kartınız da ısınıyor.

Saygılarımla.

Teknoloji çok değiştiği için sanırım stok fan artık yetersiz kalıyor. Eskiden stok fanlar soğutma konusunda bu kadar başarısız değillerdi. Eski masaüstü bilgisayarımı 2008 senesinde aldığımda alınabilecek en iyi bilgisayarlardan biriydi ve yıllarca stok fanıyla kullandım. 3 ay önce erkan kartı bozulana kadar yani 9 sene boyunca beni iadere etti. Isınma kaynaklı hiç sorun yaşamadım. En son test yaptığımda işlemcisi oyunlar sırasında 65-70 derece filandı.
  • Hocam ilk önce anakartın bütün özelliklerini incele. Hatta tam modelini buraya yaz bakalım. Eğer anakartta fan kontrol özelliği varsa her fanı ayarlayabilirsin. Sabertooth'ta pwm olan fanları pwm'den pwm olmayan fanları ise voltajını değiştirerek ayarlayabiliyorum veya tamamen kapatabiliyorum. Bunlara işlemci fanı da dahil. İşlemciyle alakalı olarak stock soğutucu ile ısınması normal. Eski sistemleri bu fanlar soğutabiliyordu ancak 15 senedir intel hala aynı soğutucuyu kullandığından yeni sistemlere yetersiz geliyor. İntel harici güzel bir blok soğutucu oc yapmadığın sürece yeterli gelir. Stock soğutucu ile 80+ dereceler normal. Ancak aynı model işlemciyi kullananların yorumları daha yararlı olacaktır.

Stock fan ne işe yarar dersen I7-4790K'nın soğutucusunu direk Q9300 işlemcili eski sistemime taktım hepsi serin serin çalışıyor.

• Hocam merhaba,

Yorum attığınız için teşekkür ederim. Anakartın marka/modeli "Msi B150 Gaming M3". Bununla dediğiniz kontrolleri yapabilir miyim bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nargiletör

Hocam merhaba,

Yorum attığınız için teşekkür ederim. Anakartın marka/modeli "Msi B150 Gaming M3". Bununla dediğiniz kontrolleri yapabilir miyim bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Hocam bios'a gir, solda Fan Control sekmesi olmalı. Ordan kontrol edebilirsin. Msi'ın sitesinden tam model adıyla kontrol edersen indirme bölümünde msi kontrol paneli tarzı birşey olmalı. O panel ile windows ortamından da kontrol edebilirsin. Bios'ta eğer fanlar için pwm/dc modu varsa pwm olsun olmasın tüm fanları kontrol edebilirsin. Bu arada kontrol etmek istediğin fanlar anakarta bağlı olmalı. Psu'ya bağlı olanları kontrol etme şansın kabloları kesip biçmene bağlı

• Merak ettiğim için soruyorum. Fanların hızları ayarlanabilir fan olması gerekmez mi. Sonuçta stok fan yada klasik fanlar belli bir hıza kadar uzun süre dayanacak şekilde yapılmıştır diye düşünüyorum yani arkadaşımız ana karttan ayarlasa bile standart fanlar oldukları için ömürleri daha az olacaktır diye düşündüm. Eğer bu tür olaylar tamamen fanlar dan bağımsız bir şeyse o zaman sorun yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: doblocu_

quote:

Orijinalden alıntı: nargiletör

Hocam merhaba,

Hocam bios'a gir, solda Fan Control sekmesi olmalı. Ordan kontrol edebilirsin. Msi'ın sitesinden tam model adıyla kontrol edersen indirme bölümünde msi kontrol paneli tarzı birşey olmalı. O panel ile windows ortamından da kontrol edebilirsin. Bios'ta eğer fanlar için pwm/dc modu varsa pwm olsun olmasın tüm fanları kontrol edebilirsin. Bu arada kontrol etmek istediğin fanlar anakarta bağlı olmalı. Psu'ya bağlı olanları kontrol etme şansın kabloları kesip biçmene bağlı

Hocam selam, dediğiniz gibi girdim bios ayarlarına aynı zamanda msi command centerdan da kurcaladım. Fan hızı ayarlanabilen işlemci ve kasadaki bir tane fan dediğiniz şekilde müdahale edilir oldu. Kasadaki diğer 3 fan görünmüyor programda. Muhtemelen dediğiniz gibi gücü powersupply dan alıyor.

Yalnız ben o fanları ana karta nasıl bağlarım bilmiyorum :)

İşlemci fanı olarak da cooler master hyper t4 aldım amazondan gelince onu takar işlemci sıcaklıgını düşürürüm artık

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.