Şimdi Ara

SALT OKUNUR DOSYA NE DEMEK?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
4.876
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar salt okunur ne demek oluyor?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Salt Okunur Ne Demek?

Salt okunur, bir kullanıcının yalnızca görüntüleyebileceği ancak değiştiremeyeceği bir dosya türüdür. Bu dosyalar, kalıcı olarak saklanması amaçlanan verileri depolamak veya değiştirilmelerini önlemek amacıyla hassas bilgileri korumak için kullanılır.

Salt okunur dosyalar, ".txt", ".pdf" ve ".jpg" gibi farklı dosya uzantılarına sahip olabilir. Bu uzantılar, işletim sistemine dosyanın nasıl işleneceğini söyler.

Salt okunur dosyalar oluşturmak için çeşitli yöntemler vardır. Bir yöntem, dosyayı oluştururken işletim sistemindeki izinleri ayarlamaktır. Bir diğer yöntem ise, dosya oluşturulduktan sonra "chattr" komutunu kullanarak dosyayı salt okunur olarak işaretlemektir.

Salt okunur dosyalar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılır:

• Hassas bilgilerin değiştirilmesini önlemek
    • Yazılım yapılandırmalarının korunması
    • Arşivleme ve uzun süreli veri saklama
    • Lisanslı yazılımların kopyalanmasını önlemek

Salt okunur dosyaların kullanımının faydaları şunlardır:

• Veri bütünlüğünü sağlarlar.
    • Yetkisiz erişimi önlerler.
    • Sistem performansını iyileştirebilirler.

Ancak, salt okunur dosyaların bazı sınırlamaları da vardır:

• Değiştirilemezler.
    • Yanlışlıkla değişiklik yapılmasını önlerken, aynı zamanda amaçlanan değişikliklerin de yapılmasını engelleyebilirler.
    • Kötü amaçlı yazılımlar, kullanıcıların bilgisayarı üzerinde yetki sahibi olmak için salt okunur dosyaların izinlerini değiştirebilir.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Sadece okunan dosya demek..Yani yazma ve/veya kopyalamaya karşı korumalı halde olması demek..
  • Bu teknik yardım bölümü amacını aştı.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Algol Perseus

Bu teknik yardım bölümü amacını aştı.

Evet haklısınız..Çok ilgi gördüğünden kullanıcılar hep burayı tercih ediyor olsa gerek..
  • quote:

ciddi misin?
    peki bu sorumu hangi bölümde sorabilirdim?
  • quote:

Orjinalden alıntı: awallabilla

Sadece okunan dosya demek..Yani yazma ve/veya kopyalamaya karşı korumalı halde olması demek..

teşekkür ederim

birşey daha sormak istiyorum,normalde indirdiğim herhangi bi veri(müzik,video vs) salt okunur olarak kaydolmazken bazıları salt okunur olarak bulunuyor,ben herhangi birşey yapmadığım halde neden kendiliğinden bu durumda?
  • Çünkü o dosyalar senin indirmeyi talep ettiğin yere -HTML Server veya P2P Server- o şekilde kaydediliyor. Mesela sen eğer şimdi salt okunur bir dosya yüklersen bir server'a, biz de indirmek istediğimiz zaman o şekilde indiririz. Salt okunur olma özelliği dosyaların salt özelliklerindendir.

quote:

Orjinalden alıntı: Sanctus Diavolos

quote:

ciddi misin?
    peki bu sorumu hangi bölümde sorabilirdim?

Yazılım bölümünde mesela, çünkü bu sadece bi merak. Teknik bi sorun değil. Mesela "Güneş ışığı dünyaya kaç dakikada ulaşır" gibi. Teknik bi problem değil yani.

• salt sadece demek, yazılım bölümü daha mantıklı gibi ama bence teknik yardım bölümünü de bölmeliler
  • quote:

Orjinalden alıntı: Sanctus Diavolos

quote:

Orjinalden alıntı: awallabilla

Sadece okunan dosya demek..Yani yazma ve/veya kopyalamaya karşı korumalı halde olması demek..

teşekkür ederim

birşey daha sormak istiyorum,normalde indirdiğim herhangi bi veri(müzik,video vs) salt okunur olarak kaydolmazken bazıları salt okunur olarak bulunuyor,ben herhangi birşey yapmadığım halde neden kendiliğinden bu durumda?

Bu sonuçta o dosyayı oluşturan kullanıcının tasarrufunda olan bir şey..Bazı dosyaların salt okunur olmasının sebebi ise taşınmalarında veya kopyalanmalarında sakınca bulunmasıdır..Mesela oyun dosyaları gibi..Bu tip dosyalar taşındıkları zaman bozulabiliyorlar..

• cevap yazan herkese teşekkür ederim

ayrıca haklısınız,yanlış yere açtım sanırım kusura bakmayın
  • tam olarak açıklarmısınız şunu ben anlamadım?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.