Şimdi Ara

MATRIX filmi ile ilgili.. (26. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
734
Cevap
25
Favori
59.556
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: tigerblade

l a bırakın bu işleri para kazanalım derken hata üstüne hata yapılmış. bunlar da felsefi oyunlarla biraz da yazılım-bilgisayar terimleriyle kapatılmaya çalışılmış . bir kere bu insanlar o tarlalardan nasıl kurtuluyor bu makinalar saf mı arkadaş hatalı hammaddesini atacak çöpe ordan da diğer insanlar bunları kurtaracaklar isyancı yapacaklar makinalara savaştırcaklar . matrixe bağlanmayı red edeni yakarlar olur biter .
    bazıları da diyor aslında matrix dışı dünyada başka bir matrixin için de e ozaman ben de derim o da başkasının içinde ne anlamı kalır bu işin . bazıları der seçilmiş kişi aslında mimarın bir oyunu e iyi de arkadaş ozaman ajanlar ne hallta yarar madem 100 küsür yılda bir temizleniyor bu iş ajanlar niye uğraşsın sistemden çıkanlarla yada matrixe giren isyancılarla. smith desen hata üstüne hata adam der ilk bölümde sıkıldım morfeus artık iğretinyorum terini koklayınca kirlenmiş gibi oluyorum falan da filan zion yok olunca ben de kurtulcam der. ee sonra napar gerçek insan olmaya çalışır farkında değil midir gerçek insanlar da terler . hadi hepsini bırak salla hepsini la bu makinalar gerizekalı mı petrol varken bor varken la onları da geç nükleer enerji varken manyak mı arkadaş bunlar insanları tarla yapsınlar ordan gelcek bir gıdım enerjiye muhtaç olsunlar yok ederler insanları dikerler nükleer reaktörleri paşa paşa yaşarlar yani makinalar bu kadar salaksa bunları yaratan insanlar bunları nasıl yenemez o zaten ayrı bir konu.
    yani şu yazdıklarımın birine allah rızası için bir cevap verin geri alcam hepsini .tamam filmi aşalamıyorum ama anlamadığınız birşeye bu kadar değer vermeyi bırakın. adamların tek derdi para bunu görün. kurguları fln sanatsal filimlerde felsefeyi de filozoflarda görürsünüz. popüler amerikan sinemasında zor biraz. bu kadar derinlik aramayın.

Merhaba arkadaşlar konunun başından sonuna kadarki bir çok yorumu okudum ama arada bazı arkadaşlar asılsız yorumlarla Resmen filmi katletmişler. Zion, Trinity Vs. Birçok şeyin program olduğu söylemişler ve filmin senaryosununda reailitesininde .... etmişler :)

AÇIKLARSAK

- İnsanlar Robotları yapıyor, robotlar bir süre sonra kullanılmayı haketmedikleri düşüncesiyle bir cinayet işliyorlar. Sonra ileri teknoloji robotlar insanlardan ayrılıp kendilerine başka bir dünya kuruyorlar tabi bu süre içerisinde kendilerini geliştirerek Akıllı robotlar haline dönüyorlar ve belirli bir süre sonra insanlara savaşmaya başlıyorlar tabiki insanlar kazanamıyor. Daha sonra insanlar robotları yenmenin tek çaresinin ENERJİ kaynakarı olan güneşin onlarla temasını engellemek için GÖKYÜZÜ KARARTMA projesini Faaliyete geçiriyorlar. Bu durum robotları biraz zayıflatsada kendilerine yeni bir enerji kaynağı bulmaları çok uzun sürmüyor. İnsanları KOBAY olarak deneylerde kullanıp beyin vs. Bütün anatomilerini inceleyerek keşfediyorlar.

- Bu sürede bazı insanları kendi taraflarına çekip onlara yeni bir sistem kurulacağını bu sistemin adının MATRİX olduğunu ve bu sistemde eski dünya düzeni içerisinde mutlu bir özgür hayat yaşayacaklarını vaad ediyorlar. Birçok insan bunu kabul ediyor etmeyenler ise yerin Kmlerce altına ZİON a sığınak yapıp kendilerine yeni bir şehir kuruyorlar. Ve makinalarla mücadele başlıyor.

KISACA BU ŞEKİLDE ZATEN "ANİMATRİX" i izlerseniz hiç bir soru kalmaz kafanızda şimdi gelelim KAFA KURCALAYAN SORULARA?

Senaryo ve tarihçeye gore :

Matrix : Makineler tarafından kurulmuş bir yaşam programı. Bu programın içerisinde bir yönetici program var oda MİMAR. Mimara veya Matrixte olanları daha önce bilmelerini sağlayacak diğer bir Program KAHİN.

Şimdi BU İKİ PROGRAM Matrix içerisindeki düzeni dağlamak amacı ile oluşturulmuş sisteme hizmet etmek için YANİ Matrixin babaları ve silinemiyorlar ÇÜNKÜ silinmeleri halinde MATRİX YOK olur.

Ajanlar ise MATRİX düzenine karşı gelen içerideki AYRILIKÇIKARI sisteme bağlı kalmayan insanları Matrix içerisinde tespit edip yok etmekle görevli diğer programlar. Sistem bu şekilde işliyor yani diğer Anahtarcı vs. hepsi birer program.

Fakat içlerinde KAHİN belirli bir zaman sonra İNSANLIĞA hizmet etmeye başlıyor yani Matrix'e değil ve ADI üstünde Kahin olduğu ve herşeyi bildiği için ona erişilemiyor ve Ana programlardan olduğu içinde silinemiyor.

Ama AJAN SMİTH Neo'nun içine girip onu yok etmesinden sonra Neo'dan bir parça alıyor ve Sisteme başkıldırıya başlıyor. Bence Neo AJAN SMİTH'i içine girerek oldurmeseydi SMİTH Kendini aşamazdı.

Bunun sonucunda sistemin içerisinde FARKLI bir vürüs olarak dolaşıyor ve bu vürüsü matrix'te ki insanlara bulaştırıyor Kİ daha sonra KAHİN'e de ulaşıyor ve onunda sistemine dahil ederek MATRİX'i komple ele geçiriyor burda ulaşamadığı tek bir insan var MİMAR Ana program.

Neo MİMAR'LA buluştuğu zamanki ona anlatılanların Hepsi tamamen YALAN ARKADAŞLAR. Mimarda makinelere hizmet ettiği için NEO'YU kandırmaya çalışıyor. Onu Ziona yönlendirerek kontrol altına alıp yok etmek istiyor. Ve ona senden öncekiler Zionu seçti diyerek baskı yapıyor aslında bu bir TUZAK fakat NEO burda sevgi ve bağlılığın yolunu seçerek BU YEMİ YUTMUYOR.

Şimdi en önemli KONU ise şu NEO zaten filmde SEÇİLMİŞ kişi yani Onun Hem Matrix'in içinde Hemde gerçek dünyada GÜçlerini kullabilmesinin sebebi O olması seçilmiş. Ki bunu Kahin'e sorduğunda Seçilmişin Güçü Bütün dünyayı aşar sözüyle karşılaşıyoruz. Şimdi bazı arkadaşlar var NEO KÖR olduğu halde nasıl Diğer şeyleri görebiliyor diyorlar.

Dikkat ederseniz Neo o cisimleri SARI ATEŞ olarak göriyor simithide oyle gördü vs. Yani bunu kabul etmemek çok zor değil İlahi bir güç yüklenmiş bunun açıklaması budur. Gözleri olmadanda herşeyi görür açık ve net verilmek istenen mesaj bu çünkü o SEÇİLMİŞ. Şimdi diyorlar ki Trinitye batan kabloları neden görmed o zaman diye :) Orda bir kaza geçirdiler Adam herşeyi görüyorsa sürekli görecek hali yok istediği zaman görebiliyor ama sınırlarıda var tabiki... o anda Trinithinin oldüğünü aklına getirmedi.

Neyse en sonundada Makinelere şunu diyor siteminiz Çöktü Smith Matrix'i Kahin'de dahil ele geçirdi ve içinde sadece Mimar kaldı onunda ele geçirilmesi an meselesi Ama diyor ben bunu durdurabilirim. Makinelerde bu çaresizliklerinin farkında olduğu için Neoyu Matrix'e gönderiyorlar. O da SMİTH'le başa çıkamayacağını anlayınca aklına birşey geliyor. Kendini SMİTH'e teslim ediyor, ediyor ki bir taraftanda SMİTH'i makinelere teslim etmiş oluyor.

Makinelerde ellerinde olan NEO:YANİ SMİTH'in kodlarını ele geçirdikleri için yok ediyorlar. Ve insanlık kurtuluyor. Ve Matrix Resetlenip her şey başa dönüyor. Matrixin Ana programları olan Mimar ve Kahin herşeyin farkında oldukları ve yaşananları hatırladıkları için bir birlerine filmin sonunda konuşmalar yapıyorlar.

Bunları anlamak çok zor değil senaryodan ÇIKIP YENİ BİR SENARYO Üretilmediği takdirde tabi. Dikkat ve senaryo yolunu takip ederseniz her sorunun bir cevabı var.

The end.

BU KADAR YAZI YAZDIM AMA KİME YAZDIM? AZICIK OKUSAYDIN FİLMİN NE KADAR MÜKEMMEL BİR SENARYO VE FELSEFE TAŞIDIĞININ FARKINA VARIRDIN. EN BASİTİ SEN ŞUANDA DOKUNDUĞUN HERŞEYİN BİR ELEKTRİK SİNYALİ OLDUĞUNU BİLİYORMUSUN? SENİN GİBİ TAHTALARA YAZI YAZMAMAK LAZIM ASLINDA. HANİ Bİ LAF VARYA EŞEK HOŞAFTAN NE ANLAR ÇOK SEVİYORUM BU LAFI...

• quote:

Orijinalden alıntı: skywalkerrr

quote:

l a bırakın bu işleri para kazanalım derken hata üstüne hata yapılmış. bunlar da felsefi oyunlarla biraz da yazılım-bilgisayar terimleriyle kapatılmaya çalışılmış . bir kere bu insanlar o tarlalardan nasıl kurtuluyor bu makinalar saf mı arkadaş hatalı hammaddesini atacak çöpe ordan da diğer insanlar bunları kurtaracaklar isyancı yapacaklar makinalara savaştırcaklar . matrixe bağlanmayı red edeni yakarlar olur biter .
    bazıları da diyor aslında matrix dışı dünyada başka bir matrixin için de e ozaman ben de derim o da başkasının içinde ne anlamı kalır bu işin . bazıları der seçilmiş kişi aslında mimarın bir oyunu e iyi de arkadaş ozaman ajanlar ne hallta yarar madem 100 küsür yılda bir temizleniyor bu iş ajanlar niye uğraşsın sistemden çıkanlarla yada matrixe giren isyancılarla. smith desen hata üstüne hata adam der ilk bölümde sıkıldım morfeus artık iğretinyorum terini koklayınca kirlenmiş gibi oluyorum falan da filan zion yok olunca ben de kurtulcam der. ee sonra napar gerçek insan olmaya çalışır farkında değil midir gerçek insanlar da terler . hadi hepsini bırak salla hepsini la bu makinalar gerizekalı mı petrol varken bor varken la onları da geç nükleer enerji varken manyak mı arkadaş bunlar insanları tarla yapsınlar ordan gelcek bir gıdım enerjiye muhtaç olsunlar yok ederler insanları dikerler nükleer reaktörleri paşa paşa yaşarlar yani makinalar bu kadar salaksa bunları yaratan insanlar bunları nasıl yenemez o zaten ayrı bir konu.
    yani şu yazdıklarımın birine allah rızası için bir cevap verin geri alcam hepsini .tamam filmi aşalamıyorum ama anlamadığınız birşeye bu kadar değer vermeyi bırakın. adamların tek derdi para bunu görün. kurguları fln sanatsal filimlerde felsefeyi de filozoflarda görürsünüz. popüler amerikan sinemasında zor biraz. bu kadar derinlik aramayın.

Merhaba arkadaşlar konunun başından sonuna kadarki bir çok yorumu okudum ama arada bazı arkadaşlar asılsız yorumlarla Resmen filmi katletmişler. Zion, Trinity Vs. Birçok şeyin program olduğu söylemişler ve filmin senaryosununda reailitesininde .... etmişler :)

AÇIKLARSAK

- İnsanlar Robotları yapıyor, robotlar bir süre sonra kullanılmayı haketmedikleri düşüncesiyle bir cinayet işliyorlar. Sonra ileri teknoloji robotlar insanlardan ayrılıp kendilerine başka bir dünya kuruyorlar tabi bu süre içerisinde kendilerini geliştirerek Akıllı robotlar haline dönüyorlar ve belirli bir süre sonra insanlara savaşmaya başlıyorlar tabiki insanlar kazanamıyor. Daha sonra insanlar robotları yenmenin tek çaresinin ENERJİ kaynakarı olan güneşin onlarla temasını engellemek için GÖKYÜZÜ KARARTMA projesini Faaliyete geçiriyorlar. Bu durum robotları biraz zayıflatsada kendilerine yeni bir enerji kaynağı bulmaları çok uzun sürmüyor. İnsanları KOBAY olarak deneylerde kullanıp beyin vs. Bütün anatomilerini inceleyerek keşfediyorlar.

- Bu sürede bazı insanları kendi taraflarına çekip onlara yeni bir sistem kurulacağını bu sistemin adının MATRİX olduğunu ve bu sistemde eski dünya düzeni içerisinde mutlu bir özgür hayat yaşayacaklarını vaad ediyorlar. Birçok insan bunu kabul ediyor etmeyenler ise yerin Kmlerce altına ZİON a sığınak yapıp kendilerine yeni bir şehir kuruyorlar. Ve makinalarla mücadele başlıyor.

KISACA BU ŞEKİLDE ZATEN "ANİMATRİX" i izlerseniz hiç bir soru kalmaz kafanızda şimdi gelelim KAFA KURCALAYAN SORULARA?

Matrix : Makineler tarafından kurulmuş bir yaşam programı. Bu programın içerisinde bir yönetici program var oda MİMAR. Mimara veya Matrixte olanları daha önce bilmelerini sağlayacak diğer bir Program KAHİN.

Şimdi BU İKİ PROGRAM Matrix içerisindeki düzeni dağlamak amacı ile oluşturulmuş sisteme hizmet etmek için YANİ Matrixin babaları ve silinemiyorlar ÇÜNKÜ silinmeleri halinde MATRİX YOK olur.

Ajanlar ise MATRİX düzenine karşı gelen içerideki AYRILIKÇIKARI sisteme bağlı kalmayan insanları Matrix içerisinde tespit edip yok etmekle görevli diğer programlar. Sistem bu şekilde işliyor yani diğer Anahtarcı vs. hepsi birer program.

Fakat içlerinde KAHİN belirli bir zaman sonra İNSANLIĞA hizmet etmeye başlıyor yani Matrix'e değil ve ADI üstünde Kahin olduğu ve herşeyi bildiği için ona erişilemiyor ve Ana programlardan olduğu içinde silinemiyor.

Ama AJAN SMİTH Neo'nun içine girip onu yok etmesinden sonra Neo'dan bir parça alıyor ve Sisteme başkıldırıya başlıyor. Bence Neo AJAN SMİTH'i içine girerek oldurmeseydi SMİTH Kendini aşamazdı.

Bunun sonucunda sistemin içerisinde FARKLI bir vürüs olarak dolaşıyor ve bu vürüsü matrix'te ki insanlara bulaştırıyor Kİ daha sonra KAHİN'e de ulaşıyor ve onunda sistemine dahil ederek MATRİX'i komple ele geçiriyor burda ulaşamadığı tek bir insan var MİMAR Ana program.

Neo MİMAR'LA buluştuğu zamanki ona anlatılanların Hepsi tamamen YALAN ARKADAŞLAR. Mimarda makinelere hizmet ettiği için NEO'YU kandırmaya çalışıyor. Onu Ziona yönlendirerek kontrol altına alıp yok etmek istiyor. Ve ona senden öncekiler Zionu seçti diyerek baskı yapıyor aslında bu bir TUZAK fakat NEO burda sevgi ve bağlılığın yolunu seçerek BU YEMİ YUTMUYOR.

Şimdi en önemli KONU ise şu NEO zaten filmde SEÇİLMİŞ kişi yani Onun Hem Matrix'in içinde Hemde gerçek dünyada GÜçlerini kullabilmesinin sebebi O olması seçilmiş. Ki bunu Kahin'e sorduğunda Seçilmişin Güçü Bütün dünyayı aşar sözüyle karşılaşıyoruz. Şimdi bazı arkadaşlar var NEO KÖR olduğu halde nasıl Diğer şeyleri görebiliyor diyorlar.

Dikkat ederseniz Neo o cisimleri SARI ATEŞ olarak göriyor simithide oyle gördü vs. Yani bunu kabul etmemek çok zor değil İlahi bir güç yüklenmiş bunun açıklaması budur. Gözleri olmadanda herşeyi görür açık ve net verilmek istenen mesaj bu çünkü o SEÇİLMİŞ. Şimdi diyorlar ki Trinitye batan kabloları neden görmed o zaman diye :) Orda bir kaza geçirdiler Adam herşeyi görüyorsa sürekli görecek hali yok istediği zaman görebiliyor ama sınırlarıda var tabiki... o anda Trinithinin oldüğünü aklına getirmedi.

Neyse en sonundada Makinelere şunu diyor siteminiz Çöktü Smith Matrix'i Kahin'de dahil ele geçirdi ve içinde sadece Mimar kaldı onunda ele geçirilmesi an meselesi Ama diyor ben bunu durdurabilirim. Makinelerde bu çaresizliklerinin farkında olduğu için Neoyu Matrix'e gönderiyorlar. O da SMİTH'le başa çıkamayacağını anlayınca aklına birşey geliyor. Kendini SMİTH'e teslim ediyor, ediyor ki bir taraftanda SMİTH'i makinelere teslim etmiş oluyor.

Makinelerde ellerinde olan NEO:YANİ SMİTH'in kodlarını ele geçirdikleri için yok ediyorlar. Ve insanlık kurtuluyor. Ve Matrix Resetlenip her şey başa dönüyor. Matrixin Ana programları olan Mimar ve Kahin herşeyin farkında oldukları ve yaşananları hatırladıkları için bir birlerine filmin sonunda konuşmalar yapıyorlar.

Bunları anlamak çok zor değil senaryodan ÇIKIP YENİ BİR SENARYO Üretilmediği takdirde tabi. Dikkat ve senaryo yolunu takip ederseniz her sorunun bir cevabı var.

The end.

BU KADAR YAZI YAZDIM AMA KİME YAZDIM? AZICIK OKUSAYDIN FİLMİN NE KADAR MÜKEMMEL BİR SENARYO VE FELSEFE TAŞIDIĞININ FARKINA VARIRDIN. EN BASİTİ SEN ŞUANDA DOKUNDUĞUN HERŞEYİN BİR ELEKTRİK SİNYALİ OLDUĞUNU BİLİYORMUSUN? SENİN GİBİ TAHTALARA YAZI YAZMAMAK LAZIM ASLINDA. HANİ Bİ LAF VARYA EŞEK HOŞAFTAN NE ANLAR ÇOK SEVİYORUM BU LAFI...

bir kere bu insanlar o tarlalardan nasıl kurtuluyor bu makinalar saf mı arkadaş hatalı hammaddesini atacak çöpe ordan da diğer insanlar bunları kurtaracaklar isyancı yapacaklar makinalara savaştırcaklar . matrixe bağlanmayı red edeni yakarlar olur biter .
    ne çocuksun hemen tahtalar :) . bir tane sorumun cevabını bulamadım yukardaki en basitini söyle bari. neoyu aynen dediğim gibi kurtarıyorlar ne alaka .

• quote:

quote:

AÇIKLARSAK

The end.

arkadaşın dedikleri kesinlikle doğru. olay bundan ibaret. Zion Yahudi inancında olan bir yer. Yönetmen yapımcı kardeşler semitizm'den esinlenmişler.
    hatta şuan yaşadığımız hayatı bile matrix olarak görenler varMIŞ. bazı üniversitelerde bu yönde felsefe dersleri veriliyor...

• Benim anlamadığım bu filmi neden kanallar hiç göstermiyor?Yakın bir tarihte hiç denk gelmedim kanallarda.

Ayrıca 2. film ile 3. film nasıl aynı yılda yayınlanıyor , ikiside 2003'te vizyona girmiş.Bunların çekimi nasıl yapılmış?

Bu arada filme çok fazla mantık yormamak lazım , işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor.En basitinden dövüş sahnelerinde gözlüğün hiç düşmemesini örnek verelim.Herşey de bir mantık aramayın sonuçta bir bilim-kurgu filmi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek Kural Ahmet Kural -- 10 Eylül 2013; 13:52:19 >
  • İki film aynı anda çekildi 2000 yılında çekimlere başlandı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: X kare

İki film aynı anda çekildi 2000 yılında çekimlere başlandı.

Peki gösterime girme süreleri nasıldı?Kaç ay fark vardı acaba.
  • 6 ay arayla ilki Reloaded Mayıs ayında, Revolutions Kasım
  • Bu şarkıyla beraber ancak kavga ediyordum kardeşimle, filmin dövüş sahnelerinde O yüzden pekte takılmadım.Adrenalin tavan Keanu king.

• The Matrix Path Of Neo'yu oynuyorum, tavsiye ederim.
  • beyler bence herkes yorum yapmayı bıraksın kendi düşüncelerini falan yazmasın gerçek olanı yazsın filmi yapanların soledıklerını bu ıs burda bıtsın
  • 15 Yıllık konumu hort edip durmayın yaw...

Şaka bir yana daha 2 hafta önce 3 filmi de ard arda izledim 1080p olarak. Hala ilk günkü gibi heyecan duyuyorum izlerken. Bu film bir harika dostum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -Google- -- 11 Eylül 2013; 9:10:49 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: sendenbenden

Bi' dakka neo oyüzden mi 3. filmde Sentinelleri durdurabildi? Turuncu olarak gördü kör olduğu halde:S MATRIX'i biliyor sanırımdım nasıl yahu?E ZION gerçek deilse ne için isyan edildi robotlar ne için isyanı bastırmak istedi gerçek dünya nerede aptal oldm

mimar dedi. ziondakilerden bilmem kaç kişi seç sonra herkesi yok edip onlarla tekrar kurcaz hayatı diye.

evet zion da matrix içinde. yani bi nevi tanrı rolü gibi gördüm ben olayı.

neo nun gerçek dünyada o mucizeleri yapabilmesi bu yüzdendir
  • quote:

Orijinalden alıntı: amonRa

quote:

quote:

AÇIKLARSAK

The end.

arkadaşın dedikleri kesinlikle doğru. olay bundan ibaret. Zion Yahudi inancında olan bir yer. Yönetmen yapımcı kardeşler semitizm'den esinlenmişler.
    hatta şuan yaşadığımız hayatı bile matrix olarak görenler varMIŞ. bazı üniversitelerde bu yönde felsefe dersleri veriliyor...

peki mimar ikinci filmde neo trinity i tercih ettiği sahnede

ziondan 20 küsür kişi seç tekrar dünyayı resetlicez. onlarda tekrar zionu kurcak.

bu zion u ilk feth edişimiz değil diyor ?

zion da bi sanallık var demek değil mi bu

• Film neden televizyonda yayınlanmıyor demiş bir arkadaş al işte bu gece TRT 1 de yayınlanmaya başlandı seri. Sırf o yüzden şurda gecenin bir yarısı iki saattir bu başlığı okuyorum. Madembu kadar vakit ayırdım öyleyse çorbada bizim de tuzumuz olsun istedim.
    Öncelikle filmin en temel mantık hatalarından başlayayım.
    Filmde eğer zionu gerçek dünyadaki bir yeraltı şehri kabul edersek;
    1. İnsanlar yaşamak için oksijene gerek duyarlar oksijen de güneş enerjisi, CO2 ve suyun birlikte kullanıldığı bir tepkime ile oluşur. Hepimizin bildiği üzere oksijen yanlızca bu tepkime ile birkiler tarafından üretilir ve bitkiler de bu iş için güneşe gereksinim duyarlar. İnsan ve hayvanlar bu bitkileri yiyerek bitkilerdeki enerjiyi farklı enerji biçimlerine dönüştürürler. Dolayısıyla en başta dünyadaki tüm enerji güneşten gelir. Filmde bahsedildiği gibi insanlar gerçek dünyadaki güneşi kapattılarsa kapsül içindeki insanların yaşamak için gerek duyduğu enerjiyi makinelerin bir yerlerden sağlaması mümkün değil. İnsan suyun içinde ve hiç hareketsiz dahi olsa bazal metabolizma denilen birşey vardır ve mutlaka bunun karşılanması gereken bir enerji kaynağı olmalıdır. Eğer makineler dünya üzerindeki doğal kaynaklardan canlı bir organizma üzerinden kullanabilmelerini mecbur kılan bir enerji dönüşümü gerçekleştirdilerse (yukarıda bir arkadaşın dediği gibi neden nükleer enerji gibi çok daha verimli kullanılabilecek bir enerji varken buna yönelsinler tabii bu ayrı bir soru işareti) neden insanı seçtiler, hayvan veya bitkileri bu işte kullanmadılar. Aynı mantıkla hayvanları da böyle kapsüllerde yetiştirebilir ve hiçbir sorun yaşamazdınız. Dolayısıyla makinelerin türlerinin devamı için insan enerjisine gerek duyuyor olması filmin temel konusu olmakla birlikte oldukça saçma görünüyor.
    2. Ayrıca son filmde görülüyor ki insan yapımı o zamanın makine teknolojisi düşülürse uyduruk sayılabilecek bir hava aracı bu insanların oluşturduğu bulutları aşıp birkaç saniyeliğine güneşi görecek yüksekliğe çıkabiliyor. O zaman şunu sorarım ben, dünyada şu an bile marsta gidip araştırma yapabilecek makineler, dünya etrafında dönen ve güneş enerjisi ile çalışan onca uydular yapabildiğimiz halde ve o uyduruk hava aracı güneşi görebiliyorsa, matrix gibi bir algoritmayı üreten, insanları kapsül içinde yaşatmayı başarabilen, havada bildiğimiz belli yönde itici güçlere muhtaç olmadan 360 derece açıyla serbest hareket etme kabiliyetine sahip robotlar üretebilen (gemileri delen ve ziyona saldıran ahtapot kollu virus benzeri robotlar) bir teknoloji neden acaba o bulutu temizleyemiyor veya onun üzerine çıkıp güneş enerjisini kullanamıyor. Bu ilk maddede yazdığımdan saha saçma bir durum.
    - Bu durumda iki önerme söz konusu ya ziyonun içinde bulunduğu dünya bazı arkadaşların dediği gibi sanal ya da filmde robotlar insanlar dışında başka bir kaynağı da enerji için kullanıyor ve insan ırkını "insan uykuda bile olsa yeni fikirler üretebilir" temel mantığı ile zekası için canlı tutarak onun üretkenliğinden yararlanmaya çalışıyor veya sırf eğlence olsun diye matriksi canlı tutuyor. Filmde bu ikinci önermeye dair en ufak bir ipucu yok. O yüzden bu önermeyi kabul edecek kişilerin macera aramak isteyenler olacağını düşünüyorum.

Filmle ilgili bir başka temel sorun da matrix ve makineler arasındaki ilişki...
    Yine son filmden çıkarabildiğimiz kadarıyla Neo makinelerin kaynağına gittiğinde onunla konuşmak için makinelerin bir araya geldiği koca bir yüz ifadesi ortaya çıkıyor ve Neonun teklifini kabul ediyor. Ayrıca yine son filmin başında metro istasyonunda beklerken hintli makinenin dediği şeyleri de düşünürsek makineler arasında nasıl olduğunu tam anlamadığımız bir yönetim biçimi var programların üretildiği ve değerlendirildiği bir ana makine veya ana program kavramı var. Buradan yola çıkarak eğer filmde anlatıldığı gibi insanlar, makineler için temel enerji kaynağı ise bu kadar önemli bir şeyi iki tane programa (mimar ve kahin) bırakma fikri hangi algoritma sonucu ortaya çıktı ve matriks mimarın dediği gibi 6 defa yıkılıp 24 kişi kalacak şekilde baştan başlamak zorunda kalıyorsa ana makinenin mimarı denetlemesi ve bu başarısızlığı sonucu başka bir programa bu görevi vermesi gerekmezmiydi...
    Tabii burada başka bir soru daha karşımıza çıkıyor makinelerin yönetim biçimi. Makinelerin nasıl yönetildiği ile ilgili de filmde pek bir şey yok. Ancak bir ana makinenin ve serbest programların olduğunu biliyoruz. Ana makine diğer makineleri ana işletim sistemi içinde mi kontrol ediyor, serbest programlar nasıl çalışıyor. Evet makinelerin dünyayı ele geçirdiğini varsaymak kolay ancak onların birbirlerini nasıl yönettiklerini kurgulamak oldukça zor ve karmaşık bir iş. En basiti, tek bir makinenin herşeyi yönettiğini düşünmek. Ancak o zaman film içinde kahin ve mimarın zıt davranışları, Neonun makinelere getirdiği teklifi kabul edecek düzeyde çaresiz kalmaları, mimarın kahine son filmin sonunda söylediği "çok büyük risk aldın" sözlerinin hiç bir manası kalmıyor. Ayrıca Neo "makine yüz" ile konuşurken çoğul "sizler" yani makine topluluklarına sesleniyor. Buradan da makinelerin bir grup halinde kendi kendilerini yönettikleri, bir nevi kommünist programlar birliği oluğturduklarını çıkarıyoruz.

Filmde çözülemeyen diğer bir nokta Neonun sıkıştığı metro istasyonu. Burası neresi? Neo masada yatarken matrikse bağlı olmadan gözlerini açıyor burada uyanıyor. Sonra onu kurtarmak için matrikse giriyorlar daha sonra da neoyu kurtarıyorlar. Burada filmde bir eksik var çünkü neo uyandığında makineye bağlı olarak uyanıyor. Ancak filmin başında makineye bağlı değildi. Oraya nasıl geldi koltuğa kim oturttu belli değil. Ayrıca makineye bağlanmadan nasıl matrikse girdi. O da ciddi bir soru işareti. Sanki filmin burası biraz ziyonun sanal olduğunu düşündürüyor. Neo kablosuz makineye bağlanıyor gibi görünüyor ve oradaki konuştuğu sıkışmış program sizin dünyanız ve bizim dünyamız diyerek konuşuyor. Oysa tek bir dünya olması gerekmezmiydi.

Açıkcası yazacak halim kalmadı yazacak çok sey var ama. İşin özünde kurgunun temeli saçma onu yazmaya çalıştım ve ben de filmde ziyonun gerçek dünyadan daha çok sanal olduğuna dair çağrışımlar olduğunu düşünüyorum;
    - Neonun gerçek dediğimiz dünyada makineleri ışık olarak görebilmesi (tıpkı matrikste ajanları ve herşeyi akan yeşil sayılar gibi görmesi gibi) ve onları engelleyebilmesi.
    - Ziyonla matriks arasında metro istasyonu gibi bir geçişin olması ve oradaki hintli programın söyledikleri.
    - Ziyondaki insanların yaşaması için gerekli bir oksijen kaynağının bulunmaması (veya daha saçması filmde bu ayrıntı düşünülmemiş).
    - Mimarın Neoya 24 kişiyi seçdirmesi ve geri kalan herkesin ölecek olması. Diyorki mimar, sen şimdi git programı yeniden kur matriksten de 23 kişi daha seç sonra ziyonu yeniden inşa et. E o zaman ziyonu komple yok edicek anlamı çıkıyor buradan. O zaman da bu ilk 23 kişinin buraya neden geldiği, nasıl geldiği hakkında bir bilgi de verilmiyor. Adamlar 7 uyurlar gibi uyanıyorlar, şöyle mi düşünüyorlar, yıllardan işte şu, biz kurtulmuş kişileriz, ziyonda saklanıyoruz, makineler bizi bulamayacak, aaa topu topu 23 kişiyiz ama onca teknolojinin içinde ne işimiz var... Ya oradaki matriksten kurtardığın adamlara hangi yılda yaşadıklarını, amaçlarını, kafalarının arkasındaki giriş deliği ile nasıl ziyonda kaçmış saklanmış, son kalan özgür insanlar olabileceklerini, neden 23 kişi olduklarını nasıl anlatacaksın, nasıl inandıracaksın. Böyle saçma bir önerme mi olur. O insanlara geçmiş mi yükleyeceksiniz.
    Neyse saçmalık çok, bazı mesajlar var, birşeyler empoze edilmeye kalkışılmış, bunları da hadi görmezden gelelim. Oturup filmi baştan sona izleyip sadece düşüncelerini alkışlayalım, binanın yapısının yanlışlığını değil de bir katında duvara asılı resmi irdeleyelim ve çok güzel film diyelim. Bunlara diyecek lafım yok. Bina kötü de olsa duvardaki tablonun güzelliğini bozmaz o. Bu arada bunca eleştirime rağmen film beni de çok etkilemişti.

• 1 çok güzeldi 2-3 de güzeldi ama 1 kadar tat vermedi. Devamı çekilse süper olur ama konu ne olacak?Wachowski kardeşler güzel bir kulp uydurur aslında neyse.
  • İlk film güzeldi , 2 ve 3.filmleri izleyemedim, en kısa zamanda izleyeceğim .
  • evet...

edit: öncelikle yukarda
    Bl@Ck[Dr@GoN] yazdıklarına aynen katılıyorum. harfi harfine hemde. fakat benim aşağıdaki yorumlarım filmin mantık hatasıyla ilgili eğil olay örgüsüyle ve izleyiciye aktarılanlarla ilgili. onun için farklı şeyler yazdım. yoksa dediklerine dediğim gibi aynen katılıyorum.......

uzun bir aradan sonra tekrar bu konuda yazı yazmak gerçekten çok hoş.

şimdi düşüncelerimi yazmadan önce, tekrardan uyarıyorum. tamamen benim düşüncelerim...

ilk önce size matrix kronolojisi paylaşacağım. hepsini kopyala-yapıştır yapabilirdim lakin forum kirliliği olmasın.
    http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/242882.asp?cp1=1

öhüm öhüm...

arkadaşlar, dostlar, forum sakinleri, ve bu yazıyı okuyan her kimse, edebiyat yapmadan direk yazacağım düşüncelerim.

zion'da en az matrix kadar sanaldır.

peki neden "en az" matrix kadar sanaldır. daha önceki yazdıklarım malesef sadece lafzi yorumlarla okunduğu için. açıklama yaparak gitmek zorunda hissediyorum kendimi.

burada ki en azlık kısmını şunun için kullandım,

1.ajan smith gerçek dünyaya girebildi. yani bir bedene.
    2.matrixden kurtarılan ve henüz uyandırılmamış programlar, daha sonra zion içinde gerçeklikte yaşama başladılar.

daha önceki yazılarımda belirtmiştim,

vücudunda delikler olan, matrix'e bağlanabilen herkes aslında zaten tam anlamıyla insan değildir.
    işin şöyle bir ironiside var.
    şimdi zionda doğmuş bir beden, gerçek insandır. kadın ve erkeğin cinsel ilişkiye girerek, kadının 9 ay karnında taşıdıktan sonra doğurup süt verdiği gerçek bir insandır.

yani bu insanlar matrix'e bağlanamazlar. çünkü vücutlarında matrixe bağlanacabilecekleri donanım yoktur. (delikler, jaklar) kaldıki bunları tıbbi yollarla yapsalar dahi beyinleri matrixe girmeye elverişli olamaz. (neyse şimdi çok şey yazardım ama, hem çok uzun sürer hem de buradan yeteri kadar aktaramam)

gelgelelim matrixe bağlanabilen diğer herkese, (neo, morfeus, thrinty, işte akla kim geliyorsa niobe falan falan)

şimdi bunlar zaten matrixin içinde doğup büyümüşlerdir. yani yazılım içinde. şöyle düşünün gerçek olmayan bir dünyada (matrix) çünkü matrix bir yazılım;
    doğan, büyüyen, gelişen, düşünen insanlar gerçek olabilir mi? bence de olamaz evet.

peki bunlar kim?

efendim matrix içinde yaşayan her insan aslında tarlalarda yani kadınla erkek ilişkisinden meydana gelmemiş, tüplerin içinde uyandırılmayı bekleyen insanlardır. fakat beyinleri matrixdedir.

ha buarada neonun uyandırıldıktan sonra insan tarlalarından nasıl alındığıda ayrı bir olay. gemi nasıl çıktı yada o insanlar dünyanın (yer üstü) tam olarak neresinde?

çünkü yer üstündeki yaratılan bebekler, makineler tarafından yapılıp, enerji açısından yutuluyor.

peki bedenleri bu tüplerin içinde bulunan insanlar neredeler. makineler onlara neden karışmıyor?

neo aslında yaşadığı dünyada(matrixde) uyandırılmadan öncede yapabildiklerinin (uçmak, kurşunları durdurmak, dövüşmek vs) hepsini yapabilirdi. çünkü orası zaten matrixdi. ikinci bir matrix yok. fakat çözümlemesi zaman aldı.

bunuda ilk filmde, neo daha uyandırılmadan önce ajanların gelip neoyu sorgu sahnesinde mimarın monitöründen görme şansımız oluyor. yani mimar neoyu izliyordu. buda demek oluyorki zaten olaylar hep matrix içinde dönüp dolaşıyordu.

işte burada zionunda en az matrix kadar sanal olduğunu anlayabiliyoruz. çünkü matrix içinden kurtarılan beyinler, gerçeklikle karışabiliyor.

örnek olarak trenciyi verebiliriz. boyutlar arası transfer yapabilen bu adam, aslında matrix içinde program olan herhangi birşeyi, gerçek dünyaya taşıyabiliyordu.

ya da neo'ya geri gelen kaşık, hatta neo'nun bizzat kendisi....

makineler matrixi yaratıyorlar ve 1999 dünyasından ileriye doğru oynatıyorlar. fakat gerçek yıl kaç? işte bu soru işareti çünkü kehanet defalarca gerçekleşen birşeydi.

1999 matrixyle seçilmiş kişi (the one)(neo) bulunması arasında hemen hemen 100 yıllık süreç var.
    yani matrix, mimarında dediği gibi "bilidiğinden ve insan algısından çok daha yaşlı" deyimiyle onaylanıyor.

morpheus'un kehanete inanması kahinin dedikleri şekildeydi. fakat gelin görün ki gerçek bu şekilde işlemiyordu.
    neo, gerçeği mimarla yüzleştikten sonra algıladı ki, düşünmek için zaman istedi.

neo dan önce 5 neo daha vardı. yani the one (seçilmiş) buda demek oluyorki her kehanet gerçekleşme yılına 100 yıl denilirse 500-600 yıl kadar bir zaman yapıyor.

6. olan neo diğer tüm seçilmiş kişilerden daha farklı seçimler yaptı. özellikle son filmde mimarı çok yanılttı. mimar bir program. ve elbet programların geleceğini, herşeyini bilebiliyor...

fakat neo seçimleriyle aslında kehanetin bu şekilde ilerlemediğini anladı. herşeyi kendi yarattı. keni seçimleriyle kehaneti başlattı ve kehanetin olay örgüsünü çizmiş oldu.

neonun kahinin yanına gittiğinde, kahinin henüz kurabiyeleri pişirmemiş olması. işte buradan anlaşıyor. kahin bir program evet. ve bunun için matrixin akşını görebiliyor, çünkü seçimlerin yani şıkların olayları nereye götüreceğini biliyor...
    neo'dan önceki 5 diğer the one'lar (seçilmişler), seçilmiş olmaktan haz almışlardı ve gücün tamamen kendilerinden ibaret olduğunu sanıyorlardı.
    onun içindir ki hep, zionu kurtaran o kapıya gitmişlerdi. ve döngü devam etmişti. fakat neo, aşık olmuştu ve ikisinide yapabilirim umuduyla diğerlerinden farklı kapıya yöneldi...
    neo kişilik olarakta mütevazi ve alçakgönüllüydü... morpheus'a her daim saygı gösterdi. "sizinle tanışmak onurdu" dedi her defasında. "ben seçilmiş kişiyim ben ne dersem o olur" edalarına kapılmadı.
    seçilmiş kişi olmayı istemiyordu çünkü o sadece trinity'i sevmek ona dokunmak istiyordu. onun içinde kahin ilk filmde neo'nun seçilmiş olmadığını söyledi. ki kahin söylemedi neo'ya söyletti. çünkü neo seçilmiş kişi olmak istemiyordu.

neo daha sonradan aslında herşeyin keni vereceği kararlar doğrultusunda gideceğini anladı. aynen ortada bir kurşun yok ve o kurşunları havada durdurabilirim dediği gibi. kahinin verdiği şekerleri (update paketi) yemedi ve kurabiyeler pişmeden yanına gitti.

fakat neonun en son seçimini ve ani kahinle konuşmasını kahin bilemezdi. çünkü bu neonun kendi duygularıyla verilmiş karardı. tabikide hal böyle olunca farklı seçim yapan neonun kehaneti gerçekleştirip, gerçekleştiremeyeceğini bilemezdi.

bunun içindir ki mimar, kahine büyük bir kumar oynadın dedi. kahin kehanete ve bildiklerine değil, hepsinden farklı neoya güvendi. neoya inandı.

hal bu şekildedir... karmaşıktır. fakat filmi tam olarak anladığımı söylersem sanırım mütevazilik yapmış olmayacağım....

ha bir soru sorulmuş ona hemen cevap vereyim; "son sahnedeki kahinle ilgili ve neo öldü mü?"

smith kahini klonladığında, kendi programına kahinin programını eklemiş oldu. son sahnede neo yerdeyken kahin gibi konuşması "bu sahneyi hatırlıyorum" demesi ve neoya hep "mr.anderson" söylemiyle değilde "neo" olarak hitap etmesi bunu gösterir.

matrix, insanların değil makinelerin insanlar için yarattığı bir sanal smilasyon. "ben babasıysam oda annesidir" diyen mimar bunu kastetmiştir.
    çünkü matrix her kehanette yıkılıp yeniden inşa edilirken sadece mimar ve kahinin zihinleri silinmiyor. onlar geçmişi ve gelecek seçimleri hep biliyorlardı. ve bilecekler.
    fakat son sahnede küçük kızında yeniden update edilen matrixde geçmişi hatırlaması ayrı bir olay. ve seraph'ın...

ha nasıl olacak kurtulan morpheus, niobe vs tekrardan matrixe bağlanacaklar mı? buda bilinmeyen bir diğer olay. sonuçta amaçları kalmadı. zionda aşk çocuklarını oynarlar artık.

peki neo öldü mü? bana göre öldü evet. yani bedenen öldü. fakat beyni gerçek dünyadaki, makinelere girmiş olabilir. makinelerin kontrol mekanizması olmuştur belkide bilinmez. bir sonraki filmlere açık kapıda bırakmış olabilirler, ucu açık.

fakat son sahnedeki kahinin "neoyu bir daha görebilecekmiyiz?" sorusuna cevabı, "belki bir gün" olmuştu.
    buradan benim anladığım, olurda tekrar savaş çıkarsa neo'nun tekrar gelebileceği şeklinde yorumluyorum. ha bu neo 7. the one olacağından beynen bizim neo'mu olur orasını bilemeyeceğim. açıkçası tamamen ucu açık.

olurda sorularınız varsa, soru-cevap üzerinden gidilebilinir bu şekilde akılda soru işaretleri kalmaz düşüncesindeyim.

umarım keyifli yazı olmuştur. zamanınızı ayırdığınız için teşekkürler, uyandırılmak üzere...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brnsltk -- 12 Ekim 2013; 23:10:11 >

• neden kanallarda gösterilmiyor? aslında gösteriliyor sen denk gelmemiş olabilirsin. lakin türkiyenin gururu KANALD sinema kuşağındaki 1230 kere verilen "spider-man" gibi olmasını da istemem.

birinci film olan "the matrix" 1998 1999 yılları arasında çekilmiştir. onun içindir ki ben sinema kuşağını ikiye ayırırım. matrix'den önce ve sonra diye. çünkü o yıllarda daha adam akıllı işletim sistemleri olmayan bilgisayarlarda, 15 ekran tüplü monitörlarda efektler hazırlanmıştır. (behind the scenes çekimlerini izlerseniz görebilirsiniz.)

ikinci ve üçüncü film 2000 yıllarında hazırlık aşamasına başlanıyor. aslında 2. ve 3. filmi bir bütün olarak görebiliriz. lakin çok uzun olacağından ikiye bölünmüş (iki part) olarak izliyoruz. çekimlerini yine behind the scenes izleyebilirsin.

dövüş sahnelerinde gözlüğün düşmemesi, sonuç olarak o gözlük bir yazılım. yani adam kurşunları durdurup, uçabiliyorsa. gözlüğünüde gözünde tutar bir şekilde.

ha şöyle bir önermede akla geliyor. neo kurşunları dudurabiliyorsa kurşunları geride gönderebilir asasen. neyse oralara çok girmeyelim üzerinden çıkılamaz bir hal alır. genel olarak böyle

• Yıl olmuş 2013 halâ Matrix'i tartışıyoruz ama geçen gün tekrar izlememden mütevellit benim de kafamda oluşan bazı yeni sorulardan dolayı internette kısa bir araştırma yaptım. Devam edeceğim araştırmaya lakin şunu söylemeliyim: Animatrix izlenmeden Matrix tam olarak anlaşılamaz ve Matrix anlaşılmadan ne Neo'nun farklılığı (onu seçilmiş yapan) ne de Zion'un gerçekliği anlaşılamaz.

ZİON:

Öncelikle Matrix filmi hakkında ne düşünürseniz düşünün Zion'un sanal olduğunu düşünmeyin. Düşünecekseniz de ısrar etmeyin bu düşüncede. Bazı arkadaşlar Zion'un sanal olduğunu düşünmeye devam ediyorlar. Zion'un sanal olduğu düşüncesi bütün filmi çöpe atmak, hiçbir şey anlamamak demektir. En azından bizim şuan yaşadığımız dünya ne kadar sanalsa Zion o kadar sanaldır. Yani eğer illa Zion'a sanal diyeceksek Zion'un kurulu olduğu dünya ile makinelerin kurulu olduğu dünya aynı olduğu için bu sanal dünyanın kurucusu olarak Tanrıyı gösterebiliriz. O halde bizim (makinelerle birlikte) şuan içinde bulunduğumuz dünyaya Tanrı'nın oluşturduğu Windows,
    Makinelerin oluşturduğu dünyaya (Mimar tarafından oluşturulan Matrix) ise Windows'un içinde portable olarak çalışan başka bir minyatür işletim sistemi diyebiliriz.
    Ama Zion'un asla makinelerin kontrolünde olan bir sanal işletim sistemi içinde bulunan dünyada olduğunu iddia edemeyiz. Bunu iddia edersek makineler ilk isyanı başlatırken, hatta yapay zeka icat edilmeden önce bile insanları makineler yönetiyordu demiş oluruz.

Zion'da yaşayan insanlar makineler için gerekli, çünkü tamamen yok edilirse Matrix'te mimarın(Yapay Zekanın) bir türlü hesaplayamadığından dolayı oluşan hatadan (seçilmiş kişi) kurtulmak için yapay zeka tarafından başka bir çözüm yolu bulunmak zorunda kalınacak olması. Ama gerek yok. Çünkü Şuan ki çözüm yolu önceki 5 seferde çalıştı. Riske girmeye gerek yok.

Bir bütün olarak düşünün. Gerçek ve sanal dünyada meydana gelen olaylar birbirinden bağımsız olamıyor. Makinelerin insanları tamamen yok etmenin, gerçek dünyada gerçek fiziksel boyutta yaşamalarının sonunu getirmesinin eşiğine gelmesine rağmen şuna bakın ki makinelerin doğasından kaynaklanan bir hesaplama hatasından dolayı insanların gerçek dünyada yaşamının devamı gerekli hale geliyor. Ama iyi ama kötü, ama yer altında ama çok sayıda ama az sayıda, farketmez. Yaşamın devamlılığı kaçınılmaz hale geliyor. Yapay Zeka İnsan ırkının sonunu getiremiyor çünkü yapay zekanın kendisinin bilemediği/hesaplayamadığı milyonda bir bile olsa bir hatası var.

Evet Matrix'teki Neo seçilmiş kişi ve Matrix sanal. Ama aslında Matrix'teki Neo'nun seçilmiş kişi olması aynı zaman da gerçek dünyada ve küvezde bulunan insanın seçilmiş kişi olması anlamına geliyor. Neo sadece zihinsel olarak seçilmiş kişi değil, fiziksel olarakta seçilmiş kişi. Matrix'te yaşatılan zihinsel Neo ne kadar seçilmişse Küvezde tutulan Neo aynı oranda seçilmiş kişi ve bu makinelerin kontrolünde olan bir şey değil.

BÜTÜN OLARAK DÜŞÜNÜN. ZİHİNSEL BOYUT VE FİZİKSEL BOYUT BİRBİRİNDEN AYRI OLSA BİLE BİRBİRİYLE BAĞLANTISI ASLA İNKAR EDİLEMEZ.
    Neo ilk filmde Matrix'teyken Ajan Smith'i ve bulunduğu binayı Matrix kodlaması şeklinde görüyor. Zion'dayken yani gerçek dünyadayken ise ışık-ateş şeklinde görüyor. Arada fark var ama bu hem zihinsel hem fiziksel olarak seçilmiş kişi olduğunun kanıtı. Hem Matrix'te hem gerçek dünyada olağanüstü güçlere sahip. Gerçek dünyadaki olağanüstü güçleri (kör olmasına rağmen ışıkları görmesi ve ya sentinelleri durdurabilmesi) Matrix ile alakalı değil. Eğer alakalıysa bile bu yine onun gerçek dünyada seçilmiş kişi olmasından kaynaklanıyor. Matrix'teki kodları kendi zihninde bir şekilde gerçek dünyaya taşıyabilip uygulayabilmesi yine gerçek kişi olarak seçilmiş kişi olmasından kaynaklanıyor. Daha nasıl açıklayabilirdim bilemiyorum.

ÜREME:

Bir de Matrix'teki üremenin gerçek dünyayla bağlantısı ne diye soranlar var. İnsan tarlalarında embriyolar görüyoruz. Daha önceki mesajlardan birinde de bir arkadaş resmini koymuş zaten. Zihinsel olarak küvezde beslenen gerçek kişiler büyüyüp yaşlanıyor ve tabiki sperm üretiyor. Bu spermler de gerçek kişilerden (dişilerden) yola çıkılarak oluşturulan yumurtalara yerleştiriliyor. Bu kadar basit. İnsan tarlalarındaki devamlılık Matrix'e bağlı kalınarak böyle sağlanıyor.

Makinenin bir insanı Matrix'e gönderip orada üremesini sağlaması ile Zion'da(gerçek dünyada) üremesine izin vermesi arasında hiçbir fark yok. Çünkü aslında iki bölge üzerinde de tam kontrole sahip. Kontrol edemediği tek şey ise kendi doğasında bulunan HATA. Bu hatanın önmesiz hale gelmesi için insandan başka bir enerji kaynağı bulması gerekiyor, böylece küvezdekiler ve Zion'dakiler dahil olmak üzere bütün insanları ve onlar için yaratılmış sanal dünya olan Matrix'i komple ortadan kaldırmak bir sorun teşkil etmeyecekti. O zaman belki Mimar başka bir enerji kaynağını yönetmek için başka bir proje üzerinde çalışacaktı.

Buradan çıkacak sonuç şudur: Mimar "Bizim razı olabileceğimiz hayatta kalma seviyeleri mevcut" derken aslında YALAN SÖYLEMEKTEDİR.

İSTASYON:

Mobil(limbo) Ave İstasyonunun içinde bulunduğu tren hattını Araf olarak düşünmeyin. Arafı tanrının sanal olarak oluşturduğu ve bizim gerçek olarak algıladığımız Zion'un da bulunduğu dünya ile Öbür dünyanın (gerçekten gerçek olan dünyanın) arası olarak düşünün. Yani Matrix içinde tasarlanıp düzenlenmiş bir yer burası. Araf başka, Mobil Ave başka... Eşitlemeye çalışmayın. Eşitlemeye çalışırsanız Neo'nun neden komaya girerken cihaza bağlı olmadığı halde Matrix sistemi içinde yazılmış bir istasyonda olduğu ve neden oradan çıkarken cihaza bağlı olduğu gibi gereksiz sorular ortaya çıkıyor. Eğer Neo Mobil Ave'den direkt geri yani gerçek hayata dönebilecek olsaydı kaldırıp cihaza bağlamazlardı ve hatta Trinity gelmeden hemen önce Neo "buraya kendin düştün kendin çıkabilirsin" diye düşündüğünde başarabilirdi. Halbuki sadece makineler şehrinin bulunduğu kısa bir süre geleceği görebildi. Neo'nun zihni, seçilmiş kişi olmasından dolayı gerçek dünyada yapay zekanın makine sentinellerini durdurunca Matrix ile gerçek dünya arasında bir tepkimeye girdi ve bir çeşit hata verdi. Böyle bir hata da onu gerçek hayatta komaya Matrix'te ise Mobil Ave'ye düşürdü. Trinity, Morpheus ve Seraph'la birlikte Matrix'in ana programına geri döndüler. İstasyon sahnesinden sonraki sahnenin kahinle Neo'nun buluşma sahnesinden önce arabayla yolda giderken ki sahne olması, bu yüzden..

AJAN SMITH:

Ajan Smith'i "nasıl oluyorda Matrix'ten gerçek dünyaya geçiş yapabiliyor?" sorusu ile sorgulayanlar olmuş. Hatta Zion'un gerçek olmadığının kanıtı olarak bu gösterilmiş. Aslında anlaşılması en basit şeylerden biri bu. Beynimiz elektromanyetik sinyallerden oluşuyor. Neden elektromanyetik sinyaller üzerine kurulu bir yapay zeka programı insan beyninin içinde yönetici bir trojan haline gelemesin? Hikaye zaten ortada; Ajan programı, Neo tarafından silindikten sonra (aslında dosyaların hiçbir zaman tam olarak silinmediğini de bilmemiz gerekiyor) kaynağa dönüp güncellenmek yerine sürgün olmayı tercih ediyor. Artık başka bir sürgünle etkileşime girdikten sonra mı, yoksa kendi kendine mi evrim geçirip virüse dönüşüyor onu bilemiyoruz. Zaten bu hale nasıl geldiğini Ajan Smith'in kendisi de bilmiyor "bir şekilde kopyalama gerçekleşti" gibi bir şey diyerek açıklamaya çalışıyor.

Eğer film kendi içinde simgesel olarak ele alınırsa kavramların, programların, kelimelerin gittiği çok farklı yerler de var. Ana temanın dışına çıkmıyor ancak konu din olunca "filmi çığırından çıkarmayın, komplo teorisi, palavra" diye çıkışmaya pek meraklı olan tiplerden pek hazetmediğim için oaralara girmiyorum. Merovingian'dan tutun, Mobil Ave'ye kadar, Seraph'tan tutun, Sati'ye kadar, bütün bunların üstlendikleri görevler, tipler ve tarzlarına kadar her şey insanlık tarihinde ki çok çok değişik şeylerle birebir direkt olarak bağlantılı ve mantıklı bir zemin üzerinde şekillendirilmiş...

Makinelerin başka bir enerji kaynağı bulamaması, kara bulutu ortadan kaldıramaması, insanların oksijen-güneş ışığı-bitki olmadan yeraltında yaşayabilmesi gibi bazı mantık hataları saptayan arkadaşlar da mevcut. Bunlar aslında mantık hatası değil. Bunlar sadece filmin gerçek dünya olarak kabul ettiği dünyayı gelecek bir zamanda kurgulamasından kaynaklanıyor. Bitkiler gibi oksijen üreten makineler icat edilmiş olabilir ancak o kara bulut her neyse onu ortadan kaldıracak teknoloji seviyesine makineler tarafından ulaşılmamış olabilir... Bunlar mantık hatasından ziyade gelecek zaman üzerine kurgulandığı için "bilinemeyen ihtimaller" üzerine şekillenen konular. Bütün bilim kurgu filmlerinin fantastik bir boyutu elbette vardır hatta bilim kurgu filmleri zaten fantastik ve hayal gücüne ve bilinemeyen ihtimaller üzerine kuruludur ve Wachowski kardeşlerin yaptığı bu filmin her zerresinde mantık aramak en büyük mantıksızlıktır.

Özetle bu film: mükemmeldir. Aklıma yeni şeyler geldikçe bu mesajı düzenlerim. Hatalarım olması mümkündür, varsa affola..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tonyukuk88 -- 23 Ekim 2013; 11:28:01 >

• Dün gece gene seriyi izledim yine aklımda belirsiz deli sorular ama kabul edelim matrix sinema tarihinde yeni bir başlangıç olmuştur
  • 
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.