Son birkaç aydır mavi ekran sorunuyla karşı karşıyayım hata hardwave yada critical structure tarzı hatalar oluyor. Format atıp temiz kurulum yaptım driver güncellemelerini ve doğru driverlerı dikkatli seçerek yükledim fakat işe yaramadı. Mavi ekran alma sıklığımı düşürdü ama kalıcı bi çözüm olmadı.
Bende sorunu artık sistemsel değil donanımsal olduğunu düşünerek parçaları test etmeye başladım. Ekran kartı temiz ramlarde temiz (Başka bilgisayarda denedim). Hard diski başka bilgisayarda deneme şansım olmadı çünkü hard diski değiştirince format atıp kurulum yapmam gerekiyordu. Bende HD tune pro adlı programla hard diske birkaç kere test yaptım, sonuçları ekledim. Sanırım sorun hard diskte konunun uzmanı değilim görüşlerinizi bekliyorum. Test sonuçlarını ekleyeceğim. Bu arada ramlari pek iyi test edemedim ramlari test edebileceğim bir program var mıdır acaba?
Şimdi ilk sorum buydu eğer sorun gerçekten hard diskteyse ikinci soruma geçebilirim.
Bu ssd benim anakartıma uyumlu mudur acaba? Öğrenciyim bilgisayarımı kendim çalışarak dizdim bütçem fazla yok o yüzden yanlış tercih yapma şansımda yok size danışmak istedim her türlü önerilerinize açığım şimdiden teşekkür ederim iyi günler dilerim.
Test 1 :
Test 2 :
Test 3 :
Benchmark sonuçları ile diskin sağlığı konusunda net bir yorum yapmak pek mümkün değil. HD Tune'da error scan bölümünde uzun test yaptırırsanız diskin yüzeyinde hata varsa görünür.
Linkdeki SSD anakartınızla uyumlu fakat James Donkey markasını önermem. Samsung biraz pahalıdır ama en iyilerindendir. Adata ve Toshiba da tercih edilebilir.
poko001P
kullanıcısına yanıt
O detaylı error scan kısmından testi yaptım yaklaşık 2 saat sürdü ben sorunlu çıkacağını düşünmüştüm fakat temiz çıktı her bir nokta yeşildi herhangi bir hata bulmadı %100 sağlam dedi. Ama benchmark testi yerlerde okuma hızının 0 a düştüğü noktalar bile var gerçekten anlamıyorum 2 gündür mavi ekran vermedi ama bugün tekrar verdi. Bilgisayarda yaptığım işlemler, oynadığım oyunlar herşey aynı hiçbir değişiklik yapmadım.
MegatronnnM
kullanıcısına yanıt
Detaylı yüzey testini hata vermeden geçtiyse bu kesin olmasada diskin sağlıklı olduğunu gösterir. Benchmark testlerinde düşüşler olabilir fakat 0 seviyelerine inmesi pek normal değil. Benchmark testinde hep aynı noktada düşüş oluyorsa belki o bölümdeki dosyalarda hatalar olabilir. Eğer benchmark testinde rastgele bölümlerde 0 seviyelerine iniyorsa SATA kablosu ve soketiyle alakalı sorun olabilir.
Komut istemini başlatmak için klavyeden Windows bayraklı tuş + R tuşlarına bastıktan sonra gelen ekrana "cmd" yazmak yeterli. "chkdsk /f /r" komutu yüzey taraması ve hatalı dosyalar varsa düzeltmek içindir o yüzden iki saatten uzun sürebilir.