ya arkadaşlar olay sertifika olayıda değil üniversite olayıda değil.en azından benim okuduğum üniversite.adını vermiyom kötü reklam olmasın.doğru düzgün arçların bile olmadığı ortamlarda okuduk.kendi bilgisayarıız vardıda öle kurtardık diyelim.gördüğümüz derslerin %90 ı gerçek hayatla alakası olmayan hikaye şeyler.bir şekilde işin içersinde olmak gerekiyo.yerinbde öğrencen.server kurmaysa firmalara teknik desteğe giden elemanların yanına gitmek lazım göreceksin ki öğrenesin.okulda sana server kurarlar ama bir bakarsın sadece kurulan server bir işe yaramıyo.20 tane program var bunlarıda bilmek gerekiyo.bunları sisteme nasıl entegre etcen nasıl paylaştırcan öyle bir iş bulursan harbi öğrenirsin. daha başka yolu varsa söyleyin bilelim
Coyote[DF2] hocam süpersin zaten sertifika sadece universite diploması gibi birşey adam seni işe alırken neyi ne kadar bildigine bakıyor,ne kadar tecruben var ona bakıyor bunu sende hepimizden cok ii biliosun. sertifika da sadece bi belge sana bi üstünlük kazandırıyor şöyle kazandırıyor bi işe basvurdugun zaman aynı özellikte baska bi adam geldiginde eger senin cert varsa ve onun yoksa tabikide seni işe alıyor bende sınavlarımı yeni bitircem ama iş basvurumu admin olarak yapmayı düşünmüyorum çünkü birşey bilmiyorum ne pratiğim var ne tecrübem onçün birinin yanına caylak olarak girmeyi düşünüyorum parası önemli değil sadece işi ögrenmek için bu herkese tavsiyemdir
Benim kursa gitmemin sebebide bu zaten burda server kuruyosun ögreniyosun soruyosun.... Yoksa kitapları alıp evde calısmakta var !
evt kursun güzelliiği o ama eger vaktin varsa sana sööliim west bi yandan klursa gidiyosan bi yandanda caylak olarak bi yere gir yeterki gir pratik yapmıs olursun ben okul yuzunden gidemedim ama bos olsaydım dalcaktım bi yere kısmet olmadı kurs mayısta bitti ve ben hala sınavlarını veriyorum server2003 ün yarısını unuttum
arkadaslar zerr in dediği yüzde 100 doğru kendinizi üniversitede meslek sahibi olucaz falan zannetmeyin gittiğiniz kurslar ezberle geç sistemi olabilir üniversiteler in farkı kalmadı gelistirmek için staj yapabileceğiniz bir yer bulun üzerine bide para verin
Coyote[DF2] isimli arkadasin yazdigina katiliyorum. Bilgisayar muh.ligi bakimindan ulkedeki ilk 3 universiteden biri olan bir okuldan mezun oldum, sektorde de bir sure calistim. Bilisim sektoru bir cok acidan surunur durumda, bir yerden baglantiniz ya da torpiliniz varsa alin bir kac kitap, evde uc bes ay calisip gelistirin kendinizi sonra baglantinizla ise girin nasilsa is diye cogu yerde geyik ya da sacmasapan basit isler yapiliyor, sadece cok para kazanmayi beklemeyin bosuna.
Universite kariyeriniz yoksa sadece sertifikayla is bulmanizin zor olacagini dusunuyorum, tabi gene devreye es dost ahbap muhabbeti sokmazsaniz. Yoksa sertifikaniz size sadece dost sohbetlerinde sertifikam var dedirtir. Arkadasin bahsettigi gibi o sertifikalari almak artik bir seyler ezberle gec muhabbetine donmus, hatta sinava yerine baskasini sokturtup sertifika alanlar bile var. Eger su an herhangi bir universitede bilgisayar muh. ligi okuyorsaniz ancak o zaman sertifika almaniz anlam ifade eder o da ilk ise giriste diploman var ama kim takar egitimi hani tecruben nerde sorusuna yavas ol guzelim daha yeni mezunuz cevabi yerine, tecrubem yok ama boru gibi sertifikam var hepinize yeter seklinde cevap vermenizi bir miktar o konudan yirtarak o ise sizle beraber basvurmus diger bes yuz kisiye gore bir miktar avantaj kazanmanizi saglar.
arkadaşlar uniye gittim elektronik muh okudum lojikti microişlemcisiydi pıc di derken baktım boyle olmayacak elinde sonunda bilgisayarcı olacaz aldim bir pc birinci sınıfta yoğunlaştım iyice donanım ve network olayına bu yaz geldim okuldan girdim bir işe universite öğrendiğim 1 taneşey bile kullanmadı evde kendi pcmden öğrendiklerimle maaşımı hakediyorum bi ara bende takmıştım MCSE kurs olayın falan baktım kurslar para tuzağı şimdi dışarıdan verip alıcam diplomaları o kadar para vermeye değmez etiket olsun işte sertifika yoksa işe girdikten sonra anlaşılıyore anya konya
Oncelikle yorumlariniz icin tesekkur ederim. Sozlerimi ukalalik olarak degerlendirmenize sevindim. Anlatmak istediklerimi az da olsa anlatabilmisim...
Sektorde bu gibi islerin cogunda oldugu gibi alaylilar ve mektepliler var. IT, ISP yada Telekom sirketlerinde (aslinda ustduzey sirketlerden bahsediyorum. en azindan adinda A.S. yada Holding yazanlardan yada 10milyon$ ve uzeri cirosu olan sirketlerden... cunku bunlar IT sirketi isletmenin manav isletmekten az da olsa farki oldugunu anlayabilmis az da olsa kurumsallasmis sirketler.) Bugun sistem muhendisligi, sistem yoneticiligi, network muhendisligi yada yoneticiligi gibi isleri yapanlarin ciddi bir bolumu mektepli degil alayli. Sokaklarda hayatinda data center gormemis onlarca sistem muhendisi sertifikali adam dolasirken, sirketlerde ortaokul seviyesinde ingilizce bilen ama koca data center'da 100den fazla sunucuya adminlik yapan adamlar da var.
Kendinize sans yaratmak, is gorusmesinde rakiplarinizdan yarim adim bile onde olabilmek icin bu sertifikalar gercekten ayirdedici olabilir. Ama is hayatindaki (sonradan tepeden inenler haric) hepcok sistem muhendisi yada network muhendisi zamaninda ufaktan o sirketlerde ise baslamis, gecen zaman icinde sistemi, altyapiyi, sunuculari tanimis, once belki sadece sistem operatorlugu ile ise baslamis zamanla sistemi ogrenip zamanla bilgilerini tecrubelerini sertifikalarini tamamlamis gunu geldiginde muhendis olmus sistemin basina gecmis adamlar. Dolayisi ile ben bilgisayar muhendisligi bitirdim sonra da 10 tane sertifika aldim diye gelen adam yerine 3 senedir sistem operatorlugu yapmis sistemi tanimis bir adami iceriden sistem muhendisligine terfi ettirmek sonra da sertifika sinavlarina egitimlere onu gondermek daha mantikli...
Hepinize kisisel onerim. Mumkun oldugu kadar kagat uzerindeki bilgilerinizi hayata gecirecek, gercek elle tutulur tecrubeler edinecek sevler yapmaya calisin. Mesele bu isin okulunu okumaktan sertifikasini almaktan cok bu iste gercek tecrube kazanmakta, calistiginiz sirkette calisma azminiz, kendinizi gelistirme cabaniz ile kendinizi kabul ettirmekte ve en onemlisi calisirken kendinize cevre edinmekte...
Bu gun hayatinda ilkkez windows 95 gordugune monitore 15 dakika bos bos bakan adamlar hatirliyorum. Tabiri caizse krone bicagi ile kagit kesmeye calisanlar... Azimle calisip ogrenip gecen yillar icinde koca holdinglerin sistem muhendisligini, 100k musterisi olan ISP'lerin network muhendisligini yaptilar... Bu adamlardan bugun US Microsoftta calisani da NASA'ya gideni de rockwell (simdiki conexant)'a gideni de var...
Ben calismaya basladigimda universitede okuyordum. Bende alayliyim. Isi isteyken ogrenmenin kazandiracagi tecrube egitim-ogretimle edinilenle kiyaslanacak gibi degil. Soyle dusunun bir okulda Maliye profesoru olmus bir adami ele alalim. xTL maas alsin ve dalinda Turkiyede tek dunyada sayili bir Maliyeci olsun. Birde Y sirketinde CFO (Finans islerinden sorumlu genel mudur yardimcisi) olan baska bir adami dusunun muhtemelen yukaridaki degiskenlere gore 20-30xTL maas alicaktir. Ve ben CFO'nin Maliye profesorunden cok daha iyi bu isi bildigine inanirim. Bizi yillarca okulda kursta vs. profesorler egitti. Ama piyasada CFO'larin sozu gecer. Biraz dolandirdim ornegi ama umarim anlatabilmisimdir.
Bu nedenle piyasaya mumkun oldugunca yakin olmaya calisin... Mumkunse gercek bir sirkette kendinize staj yad adusuk maasli (tabii yuksek maasli olsa iyi olur ) bir is bulun. Kurslarda okullarda aldiginiz bilgileri gercek hayattan tecrubelerinizle pekistirin. Bu islerde basarili olmanin hedeflediginiz yerlere ulasmanin yolu; ev-okul-kurs ucgeninden gecmiyor. Bir ise girin en alttan baslamaya gocunmayin "ben bilgisayar muhendisili okudum" "ben MCSA oldun" kimliklerinizden siyrilin... isi gerekiyorsa en altindan tecrube ederecek ogrenmeye bu arada da yukarida soz ettigim gibi kendinizi sevdirmeye, tecrube kazanmaya cevrenizi genisletmeye bakin. Sonra sertifikalar, title'lar ve paralar kendiliginden gelecektir....
Tekrar hepinize kurslarinizda, okullarinizda ve calismalarinizda basarilar dilerim....
Not: Ben ekonomi mezunuyum. Okulda bilgisayar derslerinde 386'lar vardi :)) ve ben bilgisyar dersinden windows 97'nin bazi ozelliklerini bilemedigim icin kalmistim. Ancak 2. senede bilgisayar dersinden gecebildim. Ayni yillarda sinifta kaldigim bilgisayar hocasinin 2katindan fazla bir maasla bir ISP'de teknik destek uzmani olarak calisiyordum
olay bu işte hocalar öğretiyo ama ekseriyesi öğrettiğinin bir gram pratiğini yapmıyor hatırlıyorumda koca universitede diplomasını asmış kendini piyasaya vermiş bir hocam vardı 20 yıl yrd.doç kaldı ama alayı profesörün 10 katı para kazanıyordu hemde mühendislik bile yapmıyordu firmalara gidip konuşuyordu sadece ah osman hoca kulakların çınlasın koca proflarda sadece prof maaşıyla eşeleniyordu
Coyote[DF2] Acıklamaların için Cok tesekkürler.
Öncelikle belirtmek istiyorumki gittiğim kursun cok faydasını gördüm birkac milyar vermiş olabilirim ama bu paranın karsılığınıda aldığıma inanıyorum.Arkadaşın dediği gibi ev-kurs-okul ücgeni belli bir yere kadar.Ama herkez sanslı deil dostum sap diye iş bulamıyor.Ben evde kendi sistemimi oturttum ve calısıyorum.MCSE yi almak için değil sistem müh. olmak için.Her nekadar büyük serverlar olmasada 3-4 makineyi kontrol ederek vs. local network üzeri calısmalar yapıyorum ama önemli olan domain server !
Bazı adamlar var ortaokul mezunu ingilizce bilen sistem yöneticisi diye bi söz gecti yukarıda.Olabilir ama Biliyosun gelişen teknoloji özellikle cisco her yıl yeni teknolojiler cıkartmakta ve bunları yakından takip etmek gerekli.Ben inanıyorumki azimli ve istekli olduktan sonra herseyi basarabiliriz.
MCSE'nin bir önemi yokmu?Arkadaşlar gecen basıma gelen bir olayı anlatıcam kursta bir seminer sırasında bilmediğimiz bir adam aramıza katıldı ve sistem müh. bölüm baskanı cisco hakkında genel bilgi verdi,seminer bitimine dogru bu adam kalktı ve hocayla konustu,sonradan farkettik adam ibm genel müdürü ve assaya inip ilk cisco sertifikalarını almıs 5 adam seciceğim ve onlara ise alacağım dedi.Burda anlatmak istediğim piyada cok kurs var neydi belirsiz hocalar yetersiz donanım vs... Bir bakıma ne kadar iyi derecede bir eğitim alırsanız o kadar iş bulma sansınız olur.
Mcse sertifikasını ve ciscoyu aldık hadi iste bulduk cok iyi bir holdingte dolgun maas.Eeee adam sana bilmem su katta su bilgisayarın giriş izinlerini kapa vs... biseler dedi sen bunu iyi bilmiyorsan ve yapamıyorsan bitti.Ben sunu anladımki hiç bir zaman bilgisayar biliyorum diye cıkmıyacaksın cünki dipsiz bir kuyu ögrenecek bircoksey var.
Bütün arkadaşlara derslerinde ve iş hayatında başarılar....!
"Orta okul mezunu sistem muhendisi var" degil orta okul seviyesinde ingilizce bilen ama sistem operatorlugunden ise baslamis 2-3 sene de sistemi mimariyi metworku altyapi ogrenmis azimle calismis sistem muhendisi olmus insan var dedim.
MCSE'nin hic onemi yok mu ? Hayir tabii ki onemi var. Ama "bilgisayar muhendisligi okudum. MCxx'lerden suruyle aldim CCxx'lerden de aldim. yarin xxxxk$'a sistem muhendisi olarak yada yonetici olarak is bulacagim. Bu yolda da milyarlar harcarim" demek yanlis yada biraz eksik diyelim... Butun bunlar tek baslarina birsey ifade edemeyebilir. Bir setifikaya bir gelecek bir umut baglamak insanlari husrana ugratabilir. Anlatmaya calistigim sey daha cok bu. Yok alin alabildiginiz kadar setifika. Ama okullardan mezun oldukca, sertifikalar aldikca okuldaki profesor misali dunyadan-piyasadan kopartmayin kendinizi... Sizlerin, bilg. muhendisi oldum, MCBlabla oldum diyip piyasaya is aramaya ciktiginizda uzulmenizi istemem. 10tane MCBlabla almis, CCBlabla almis, universiteyi de yeni bitirmis piril piril bir gence desem ki sana 500milyon maas burada oturacaksin. vardiyali calisacaksin. kurumsal musterilerin sorunlarina kiralik hat sorunlarina telefonda yardimci olacaksin. bunun yani sira da su datacenterdaki 100kadar sunucu muhendis yokken sana emanet. monitorden bunlari izleyeceksin duran servisleri basalatacaksin. gece 3-4 arasi mail sunucularinin backuplarini alacaksin... Gelir mi ?
1- isi cok agar bulur 2- vardiyali calismayi, telefonla destek vermeyi kendine yakistiramaz 3- maas az gelir 4- muhendis adam ya okuldan ciktigi sertifikayi aldigi gibi 2000-3000$ maas alacak yonetici olacak falan...
Sonra o cocuk bu isi kabul etmez... Ben bilgisayara yatkin bir universite ogrencisi alirim ise... hem okur hem harcligini cikartir. Hem isleri ogrenir... okulu biterken ona biraz daha fazla sorumluluk ve maas veririm. okulu biter MS sinavlarina yollarim sertifikalarini yavas yavas tamamlar ITUye yollar cisco ogrenir. 2-3 sene sonra maasina hatiri sayilir bir zaman yapar muhendis olarak ona sistemi emanet ederim...
IBM konusuna gelince. IBM baska bir iste calismis, is tecrubesi olan personel almamayi tercih eder. bu bir IBM gelenegidir. (istisnalar kaideyi bozmaz) Boyle olunca da okuyan yada okulundan yeni mezun gencleri alip yetistirmek ona sirket kulturu asilamak ve sirket icinde calisanini buyutmek IBM'in izledigi bir yoldur... Anlattiginiz olay ile ilgili aklimda soru isaretleri olsa da mumkundur. IBM'in tarzi bu. Ama bu demek degildir ki. Herkes IBM'de is bulacak. O 5 kisi disinda kac kisi daha var ayni sertifikalari almak icin calisan yada sertifikasi ile evde oturan... Benim burada sizleri uyarmaya calistigim sey de bu... Citanizi yuksek tutmayin. Cok calisin. Sertifikalarinizi da alin (ben almayin sertifika kotudur demiyorum) Sansiniz da bol olsun (sans is hayatinda tecrube, bilgi, beceri kadara onemli)
Sadece buyuk hayaller eger ayaklari yere basmiyorsa buyuk hayal kirikliklarina donusur... Hic birinizin yasantisinda boyle uzucu seyler olmasini istemem...
Hepinize iyi calismalar Bol Sanslar...
Silere laf yetistirmeye biraz ara verip bende biraz calissam iyi olacak
Saol dostum dediklerin gayet mantıklı!Sertifikalara ümit bağlamıyorum almak cok cok zor bisey değil önemli olan işi kapmak.Ben bundan 1 yıl sonra sisyem müh. olduğumda iş bulamazsam üzülmem cünki kendi işimi kurmayı istiyorum idealleri ve ufakları geniş olan bir insanım.Ama buraya belli bir para yatırdıysam MCxx Ccxx icin değil biseyler ögrenmek için onlar sadece bildiğimi kanıtlayan kagıt parcaları hersey bizde bitiyo!
Coyote[DF2] calısmlarında basarılar dilerim kolay gelsin dostum!
Tr de 140,000 sistem müh acığı varmıs televizyonda dedi CNBC-E de Siz ne düsünüyorsunz arkadaşlar?
arkadaşlar bu kadar konuştuk ettik değilmi herkes neyin ne olduğunu ne yapılması gerektiğini anladı.burda bir problem olduğunu sanmıyorum.şimdi yanına yetiştirmek için eleman alcak var mı yokmu siz onu söyleyin.izmitte ikamet eden istanbula gelebilen yoğun iş temposuna ayak uydurabilen öğrenmeye hevesli arkadaşlar arayan varmı? maaş konusu çok önemli değil. bu ciddi bir maildir.cevaplarınızı bekliyorum yani pm felan atabilirsiniz:)
Kestirmeden cıkmaya calısıyosun Ben ögrenmek için para veriyorum sen para alcan ehueuhu oda güzel !
quote:
Orjinalden alıntı: west
Kestirmeden cıkmaya calısıyosun Ben ögrenmek için para veriyorum sen para alcan ehueuhu oda güzel !
west "maaş konusu çok önemli değil" ne demek para problem değil demek. yani hani konu açıldı bir bakalım dedik varmı eleman çalıştırmak isteyen.çırak arayan diye
iyi yapmıssın zerr forumlarda iş veren bulamayacanda nerde bulca daha cok it sitelerinde falan oluyo onlar oralara takıl
Umarım bulursun ne diyim.Suan Domain server filan konularını işliyoruzda harbi zor abi ya !
sen en son kitaba yani network ve active directroy design kitaplarına gel orda böle bütün sınıf kusacak böle hepiniz uyuyacaksınız o kadar iğrenc o kadar iğrencki neyse ben annatmıyım o zaman heyecanı kalmas