Şimdi Ara

Merkez Bankası 25 Ekim'de faiz arttırmalı mı? Gelecek dönemde Türkiye'yi ne gibi riskler bekliyor? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
137
Cevap
2
Favori
9.353
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
22 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merkez bankasi sembolik olarak 0.25 faiz indirimi yaparsa ufaktan isler yoluna giriyor imaji verebilir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: freemindfree

Her şey zincir gibi değil mi?Faiz artarsa ülkenin ödemesi gereken borcun yükü de artar.Sadece özel sektör değil.Parayla ilgili her şey etkilenir.
    İşte o borç yükünü hep özel sektör oluşturuyor.Kamu bitti özelleştirildi büyük çoğunluğu kurumların
  • quote:

Orijinalden alıntı: Equris

Ama işte hocam bu yüzden Merkez Bankası'nın kredibilitesini arttırması için elinde bir şans var.

İnanın 100 baz puan arttırsa bile bu beklentileri çok olumlu etkiler. 200-300 baz puan arttırırsa dolar düşer.

Dolar düşerse, enflasyon dizginlenir ve sonra 10 yıllık tahvil faizleri aşağı gelir.

Kualağa biraz garip gelse de eğer biz faizleri düşürmek istiyorsak, faiz arttırmalıyız

Alıntıları Göster
    Garip gelmiyor klasik 2001 sonrasi taktigi ama dusuncem artmayacak olmasi,kredi faizleri %40 a dayandi ne arac satiliyor ne mal satiliyor.

Edit:kendi gorusumude bir sekilde aciklamak istedim,suan isterse faizi %50 yapsinlar enflasyonu durduramayacak, sonucundada kurun artisini engelleyemeyecekler,2001 den sonra bizi kurtaran seyler yapisal reform ve ozellestirmeden gelen sicak para ile ayni zamanda cokmus bati ekonomisinin sicak parayi gelismekde olan ulkelere aktirmis olmasi,suan yapisal reform yapacak bir yonetim bizim basimizda yok ne egitimde ne adalet sisteminde ne yonetimde en ufak bir ilerleme kaydedilmeyecek olmasi yabanciyi korkutuyor ve kaciriyor,yabancilar bastakinin kabadayi soylemlerini unutmadi onlar bizim kadar balik hafizali degil, adamlardaki korku yarin obur gun vay sen bilmemnecisin denilip malina mulkune el konurmu dusuncesi ve bunu engelleyebilecek bir adalet sistemi yok,sonuc olarak suan bir cikmazdayiz, faizi arttirsan para maliyetini arttiriyorsun bakkal amca salak mi bankadan yattigi yerden %30 alabilirken mal alip riske girip %50 kazansin hop oda cikariyor karini %80 e , bu en basit ornek butun isletmelerde bu var suanda, faizi arttirmazsan kur yukseliyor bakkal amca salak mi dolar almak varken malini dusuk karla satsin hop yine arttiriyor karlilik oranini, sonuc olarak suan bize borclarin odenmesi icin sicak para girisi gerekiyor ithalat zaten kisildi ihracatin desteklenmesi gerekiyor lakin ne ureticiyi destekleyen bir tesvik sistemi var nede sicak para cekecek bir guven ortami. O yuzden gorusum sudurki 2019 da buyuk bir kuculme dolar bazinda ardindan cokmus ekonomide sistem kendi kendine akip yatagini bulacak,cokmus ithalat sonrasi ihracata sarilan sirketlerle cari acik bile kapanabilir lakin 2019 sonunda en az yillik %25 30 enflasyon %40 banka faizi %60 kredi faizi ile cikacak ve 2020de toparlanmaya baslayacagiz tabi basimizdakiler ne yumurtlar orasini bilemem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dodomoco -- 19 Ekim 2018; 21:22:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Faiz maalesef çözüm değil

Yüksek faiz sadece bizde yok gider başka ülkede parasını faize yatırır hem bizde mal güvenliği soru işareti

Diyelimki Türkiye faizi yabancı yatırımcıya cazip geldi parasını faize koydu.Ee bu paranın faiziyle geri ödemesi olucak.Ne üretiyoruz ki geri ödeyelim? Üretimi geçtim liyakat yok ülkede her yerde rant peşkeş israf var

Fatura yine milletin sırtına biner

• İnternetten devletin ve özel sektörün borçlarını ayrı ayrı görebilirsin.Evet o konuda haklısın fakat devletin borcu az değil.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şuan ki duruma göre bana kalırsa Merkez Bankası 25 Ekimde 300 baz puan gibi faiz arttırımına gitmez. Çoğu indikatör ekonomide daralma gösteriyor haliyle MB daha da daraltıcı aksiyon içine gireceğini düşünmüyorum. Enflasyonu dizginlemek için faiz arttırımı yapılması gerektiği doğru ama yeni açıklanan enflasyonla mücadele paketine güvenerek büyük ihtimalle MB bekle gör politakası uygulayacaktır büyük ihtimalle. Eğer Bloomberg terminaline erişiminiz varsa ekonomistlerin tam olarak ne karar beklediklerini görebilirsiniz, ekstrem durumlar dışında genellikle o tahmin aralığında çıkıyor.

Doların seyirini belirleyecek en önemli husus şuanda ABD tarafından gelecek açıklamalar bana göre, haftaiçi yaptırımların kalkacağına dair bir açıklama gelirse yine düşüş olabilir.

İkinci dediğinize katılıyorum, yaraya pansuman yapmak yerine kalıcı bir çözüm bulunup likidite sağlanmazsa 2019 daralma yılı olması muhtemel.

• quote:

Orijinalden alıntı: napolyon94

Merkez bankasi sembolik olarak 0.25 faiz indirimi yaparsa ufaktan isler yoluna giriyor imaji verebilir.
    İndirim risk olur. Faizi sabit tutmak en mantıklı yol. Mevcut faizle sıcak para geliyor. Tahvil ihracında da sorun yok. Piyasa ve gösterge faizi gevşeme eğiliminde. Kur stabil. Neden faiz arttıralım ki?

Faiz arttırımı, hele ki 300 bp gibi fahiş bir arttırım ülkenin parasını sokağa atmaktır. Japon ev kadınları sebeplensin, biz artan vergilerle onların tefeci faizlerini öderiz diyorsak arttıralım tabii.
  • Faizler düşmeli.

• quote:

Orijinalden alıntı: Merkur

Rez

Edit: Faiz düşürebilir mi?
    doları düşürmek için çok uğraştılar, sanmam.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu faiz arttırımı kötü bir olay değilmi arkadaşlar ? yani parasını faize koyan yatırımcı , faizini yiyerek eğlencesine bakıyor ? faiz ücreti ise bizim bankalardan çıkıyor yani zarara giren bankalarımız olmuyormu bu durumda ? biri beni aydınlatsın , 50 gram altın almıştık 241 den ondada terste kaldık zaten :D
  • Erdoğanın lafını dinlerlerse faizi sabit tutarlar. Bence 200 puan arttırmaları yeterli. Doları 5.10-5.30 arasında tutmaları gerek. Doların çok hızlı yükselmesi gibi çok hızlı düşmesi de sağlıklı değil. Bu yılı 5.50'nin altında geçirip sonraki süreçte 5'in altına düşürecek hamleleri yapmaları lazım. Mayıs ayından beri volatilite piyasayı karman çorman etti. Ek olarak ambargo konuları vs. faizden daha çok etkili olacak kurun fiyatlanmasında.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AwerlawK -- 20 Ekim 2018; 0:48:52 >
  • Beels kullanıcısına yanıt
    Aslında evet faize büyük bir miktar yatıran adam güzel bir gelir kazanıyor. Fakat bir yandan iyi çünkü banka faize yatırılan parayı kredi olarak başka insanlara veriyor. Banka faize yatırılan parayı kredi olarak birisine verebiliyorsa kar eder zaten(kredi faizinden).
  • quote:

Orijinalden alıntı: tekkral34

Sabit bırakılabilir faiz. (ytd)

Yüksek faiz - düşük kur en tehlikeli durum. Türkiye'de mevcut koşullarda ideal kur 5 - 5,50 TL arası olarak gösteriliyor.
    Faizler yüksek seyrettiği için üretici sermaye bulmakta zorlanıyor kredi alamıyor, tüketici borçlanma sorunu yaşadığı için mal-hizmet satın alımı yapamıyor.
    İhracatçı ise malının fiyatı TL olarak düştüğü için içerideki dolaşımı karşılamakta zorlanabilir fiyat yükselttiğinde de rekabet gücünü yitirebilir.
    Maliyetlerin artması düşük kurlarla beraber tüketicinin tekrar ithal pazarına yönlenmesine sebep olur. Esnaf yerli üretici yerine daha ucuza mal etmek imkanı olan her yeri tercih eder.

Piyasadaki satışların düşmesindeki sebeplerin başında yüksek faizler geliyor.
    Otomobil - Beyaz Eşya - Konut. Bugün yine haberlerde konu oldu.
    Ben otomotiv sektöründeyim. İnsanlar az buçuk fiyatları kabullenmiş durumda. Kredi şartını bulabilen bayilere gidiyor fakat kredi geri ödemesini gördüğünde kalkıp gidiyor.
    Beyaz eşyada da durum aynı. Sıfır araçta yine %2'ler bellki koşullarda sıfır faize kadar imkanlar varken bugün ihtiyaç kredilerinin durumu da ortada.

Bundan dolayı faizi düşürmeyecekleri ortada fakat arttırıp da dengeleri bozmayı göze alacaklarını sanmıyorum.
    Enflasyonla mücadele gibi kampanyalarla bu faizi arttırmamak için her türlü mücadele veriliyor.

Bütün bunlarla uğraşana kadar üretime destek verilse zaten böyle bilmecelerin içine düşülmezdi.
    Hocam Allah aşkına madem Türkiye'de ideal kur 5.00-5.50tl idi neden bunu yıllardır 1 tane söyleyen ekonomist çıkmadı?

Ben geçen sene dolar burda 5.00tl'ye çıkacak dediğimde insanlar? "Oraya kadar gider mi?" diyordu. AKP'liler küfür ediyordu.

Şimdi AKP'liler 5.00tl'nin altına düşmesin ihracatı olumsuz etkiler diye savunuyor.

E kardeşim madem 5.00tl üzeri kur faydalı, o zaman neden kur 4.50tl'ye geldiğinde KAHROLSUN AMERİKA diyip telefonları kırdılar?

ABD bize kıyak geçmiş olmadı mı?

Herkesin kafası çok karışık. Benim gibilerin işi, kafaları bu karışıklıktan kurtarmak..

FAİZLER ARTMAZSA İLERDE YENİDEN KUR ATAĞI OLUR! BÖYLE BİR DURUMDA EKONOMİ İYİCE ÇÖKER! 200-300 BAZ PUAN ARTIŞI YAPILIP FAİZ %24'ten 26-27 BANDINA ÇEKİLDİĞİNDE EKONOMİ DURACAK DİYE KORKMAYIN!

ÇÜNKÜ DURMUŞ OLAN BİR EKONOMİ BİR DAHA DURAMAZ!

Not: Son cümlenize sonuna kadar katılıyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: napolyon94

Merkez bankasi sembolik olarak 0.25 faiz indirimi yaparsa ufaktan isler yoluna giriyor imaji verebilir.
    Yabancıların Türkiye'yi Türkiye'deki ekonomistlerden daha iyi biliyor. Adamlar Ocak 2018'de Banka Hisselerinden çıkmaya başladı.

Şuan ne hale geldiğimiz ortada..

İnşaat sektörü 4-5 aya kalmaz tamamen durunca, ne hale geleceğimizi sanırım o zaman göreceğiz..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Beels

Bu faiz arttırımı kötü bir olay değilmi arkadaşlar ? yani parasını faize koyan yatırımcı , faizini yiyerek eğlencesine bakıyor ? faiz ücreti ise bizim bankalardan çıkıyor yani zarara giren bankalarımız olmuyormu bu durumda ? biri beni aydınlatsın , 50 gram altın almıştık 241 den ondada terste kaldık zaten :D
    Türkiye'de şuan faiz %24 civarında gerçek enflasyon ise bu rakamdan çok daha fazla. Bu yüzden faizden kimsenin birşey kazandığı yok.

Faiz artmayınca dolar artıyor ve bizim özel sektörün borcu dolar üzerinden. Dolar artınca dolar borcunu bankalara ödeyemen özel sektör bankayı zarara uğratıyor

• quote:

Hocam Allah aşkına madem Türkiye'de ideal kur 5.00-5.50tl idi neden bunu yıllardır 1 tane söyleyen ekonomist çıkmadı?

Ben geçen sene dolar burda 5.00tl'ye çıkacak dediğimde insanlar? "Oraya kadar gider mi?" diyordu. AKP'liler küfür ediyordu.

Şimdi AKP'liler 5.00tl'nin altına düşmesin ihracatı olumsuz etkiler diye savunuyor.

E kardeşim madem 5.00tl üzeri kur faydalı, o zaman neden kur 4.50tl'ye geldiğinde KAHROLSUN AMERİKA diyip telefonları kırdılar?

ABD bize kıyak geçmiş olmadı mı?

Herkesin kafası çok karışık. Benim gibilerin işi, kafaları bu karışıklıktan kurtarmak..

FAİZLER ARTMAZSA İLERDE YENİDEN KUR ATAĞI OLUR! BÖYLE BİR DURUMDA EKONOMİ İYİCE ÇÖKER! 200-300 BAZ PUAN ARTIŞI YAPILIP FAİZ %24'ten 26-27 BANDINA ÇEKİLDİĞİNDE EKONOMİ DURACAK DİYE KORKMAYIN!

ÇÜNKÜ DURMUŞ OLAN BİR EKONOMİ BİR DAHA DURAMAZ!

Not: Son cümlenize sonuna kadar katılıyorum.

Alıntıları Göster
    Bu durum pozisyon almayla alakalı.

Kurlar uzun sayılabilecek bir süre yüksek seyretti. Takribi 4 ay. Bu süre içerisinde anormal zıplamalar da devam etti.
    Enflasyonu yaratan da bu. İdeal olan kuru buna bağlı olarak dillendiriyorlar zaten. 1 - 2 yayında izlemiştim hatırlamıyorum.
    Haklılık payı kesinlikle var.

Bir malı 1 dolara mal eden esnaf olsun. 1 dolar: 3,5 TL
    1 dolardan 10 adet stokladı. Bu 10 adedi satana kadar dolar 6.5 TL oldu. Raflar tükendi yeni mal çekmesi gerekiyor. Güncel kur neyse ondan alıyor.
    Yine 1 dolardan mal aldı fakat bu sefer kur 6.5 TL. Daha elindekileri bitiremeden dolar düştü 5.5 TL'ye. Bu durum otomobil dahil tüm ithal kalemlerde mevcut maalesef.
    Yeni mal çekecek adam ise 5.5 TL'den alabilir. Elinde malı kalan ise yandı. Şimdi dolar bir anda düşse 5 TL'ye sonradan mal çeken de zora girecek.
    Bu sıkıntılardan dolayı fiyat indirimlerinin de yansıması uzun süreler alıyor.

Bu tabloda 1 dolarlık ürünü yurtdışından mı alırsın yurtiçinden mi? 5 TL'ye mi 6 TL'ye mi? Bu rakamlar afaki. Boyuta göre manzara epey derinleşir.

Başka bir resimden bakalım.

Yerli üretici malını 4 TL'ye mal edip 5 TL'ye satıyorken enflasyon sebebiyle artık 8 TL'ye satmak zorunda. Maliyeti 7 TL'ye çıkmıştır.
    Fakat kurların düşmesinden dolayı ithal etme yoluna gidilebilir. Hep bu silah çekilmedi mi? Etin fiyatı düşsün diye et ithal etmedik mi? Ettik.
    Yüksek kurlar nedeniyle bu ithalatlar kısıldı işte. İthal ederim haaaa tehdidi yemiyor. Gün üretim günü ama kimin umurunda..

Üretmeyen bizim gibi ülkelerde eğer doları kontrol altına alamıyorsan faizleri de yükselttiğin an böyle krizlere girersin. Akan musluğun hortumuna sürekli parmak tıkmanın anlamsızlığı işte. Kısa sürede düşürmek için faiz silahını çekersin ama bunun için de çok geç kalındı.
    İçeride canlılık yaratmak zorundasın. Bunu da borçlanmayı kolay hale getirmeden yapmak imkansız gözüküyor.
    Cari açık verildikçe yani gelen para çıkan paradan az olduğu ve yatırım sermaye gelmediği müddetçe kurları tutamazsın.

Bu durum dolar 2 TL'ye çıkarken de aynıdır 6 TL'ye de. Doların ani yükselmesi değil kısa sürede ateşinin söndürülememesi problemdir. Aynı şekilde uzun seyreden bir dönemden sonra ani kur düşüşleri de bu sebeplerden -örneklerden de yola çıkarak- ciddi problem yaratır. MB'nin de faiz arttırarak bu dengenin iyice bozulmasını ani düşüş istemeyeceğini düşünüyorum. Yani tamamen faiz düşmanlığından değil iç piyasayı korumak adına. Düşürüp de tekrar enflasyonu da tetiklemek istemez. Sabit bırakması en olası duruyor. Bu bir miktar yükselmeye sebebiyet verebilir. (YTD)

Edit: İmla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tekkral34 -- 20 Ekim 2018; 1:41:43 >

• quote:

Orijinalden alıntı: cokbaska

Faiz maalesef çözüm değil

Yüksek faiz sadece bizde yok gider başka ülkede parasını faize yatırır hem bizde mal güvenliği soru işareti

Diyelimki Türkiye faizi yabancı yatırımcıya cazip geldi parasını faize koydu.Ee bu paranın faiziyle geri ödemesi olucak.Ne üretiyoruz ki geri ödeyelim? Üretimi geçtim liyakat yok ülkede her yerde rant peşkeş israf var

Fatura yine milletin sırtına biner
    Hocam dünyanın her yerinde karar vericilerin yanlış kararları sonrasında oluşan krizi halk üstlenir. Krizin bedelini halk öder.

10 milyon dolarınız olsaydı, doların 7tl'ye çıkması sizi rahatsız etmezdi.

Faiz elbette çözüm değil ama bahsettiğiniz gibi hukukun yeniden var olduğunu göstermek ve ihracata dayalı yeni ekonomik modelin oluşmasında atılması gereken diğer yapısal reformlar için bize zaman kazandırır.

Zaten yapısal reformlar yapılınca faiz, enflasyon ve kur olması gereken yerlere otomatik olarak düşecektir. Sağlıklı bir dengelenme olacak.

• Onu bunu bilmem ama akp başta oldugu sürece bu ülke düzelmeyecek. Tam tersi her yıl daha geriye gideceğiz.

"Delilik: Aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemek."
    Albert Einstein
  • quote:

Orijinalden alıntı: 12 Angry Men

Onu bunu bilmem ama akp başta oldugu sürece bu ülke düzelmeyecek. Tam tersi her yıl daha geriye gideceğiz.

"Delilik: Aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemek."
    Albert Einstein
    Goldman Sachs bugün "Türkiye'de enflasyon %30'u aşabilir" diye açıklama yaptı. Ben bunu kaç ay önceden yaptım acaba?

Enflasyonun %30'u aşacağı bir ortamda Merkez Bankasının faizi %24'te ve biz hala "faizi arttırmama ihtimalini" tartışıyoruz.

ÜFE %50'ye yaklaşmış belki önümüzdeki ay başında %50'yi aşacak. Üretici fiyatları neden arttı? Kur arttı. Kuru en kısa vadede enflasyonun yapışkanlık ihtimalini ortadan kaldırmak için en kısa zamanda baskılanmalı.

Ama bu kadar basit bir mantığı bile pek çok başında prof. doç. dr. ünvanı olanlar bile kavrıyamıyor ya ben ona yanıyorum.

Söz uçar yazı kalır. İleride bu mesajı alıntılayıp " Ben demiştim" demek zorunda kalmam yine umarım..

• quote:

Goldman Sachs bugün "Türkiye'de enflasyon %30'u aşabilir" diye açıklama yaptı. Ben bunu kaç ay önceden yaptım acaba?

Enflasyonun %30'u aşacağı bir ortamda Merkez Bankasının faizi %24'te ve biz hala "faizi arttırmama ihtimalini" tartışıyoruz.

ÜFE %50'ye yaklaşmış belki önümüzdeki ay başında %50'yi aşacak. Üretici fiyatları neden arttı? Kur arttı. Kuru en kısa vadede enflasyonun yapışkanlık ihtimalini ortadan kaldırmak için en kısa zamanda baskılanmalı.

Ama bu kadar basit bir mantığı bile pek çok başında prof. doç. dr. ünvanı olanlar bile kavrıyamıyor ya ben ona yanıyorum.

Söz uçar yazı kalır. İleride bu mesajı alıntılayıp " Ben demiştim" demek zorunda kalmam yine umarım..

Alıntıları Göster
    Bu ülkeden ümidimi kestim hocam. Ne olacaksa olsun, belki o zaman akıllanırlar.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.