Şimdi Ara

Merkez Bankası 25 Ekim'de faiz arttırmalı mı? Gelecek dönemde Türkiye'yi ne gibi riskler bekliyor? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
137
Cevap
2
Favori
9.454
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
22 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merkez Bankası 25 Ekim'de faiz arttırmalı mı? Gelecek dönemde Türkiye'yi ne gibi riskler bekliyor?

Yeni Çağ Gazetesi
    Albayrak'a 3 kat borçlanma yetkisi!
    http://www.yenicaggazetesi.com.tr/albayraka-3-kat-borclanma-yetkisi-209505h.htm

quote:

Albayrak'a 3 kat borçlanma yetkisi!
    3-4 dakika

Cumhurbaşkanlığı'nın ilk kez Meclis'e sunduğu 2019 yılı bütçe yasa tasarısıyla Hazine'nin borçlanma yetkileri artırıldı. Tasarıya göre Hazine Bakanlığı'na bütçe açığını kapatmak için 3 kat daha fazla borçlanma yetkisi verildi.

Tasarıyla Hazine'ye, kamu bankalarıyla bazı kamu kurumlarına destek sağlaması için 28.5 milyar liralık iç borçlanma yapma yetkisi verildi. Geçmiş yıllarda bütçe harcamalarının yüzde 1'iyle sınırlandırılan bu yetki, Cumhurbaşkanlığı bütçesiyle ilk kez 3 kat artırılarak yüzde 3'e çıkarıldı. Bütçe tasarısıyla devlete, 90 milyar lirası bütçe açıklarının karşılanması için olmak üzere önümüzdeki yıl toplam 118.3 milyar liralık yeni borçlanma yapma yetkisi verildi.

BORÇ 90 MİLYAR ARTACAK

Sözcü'de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk bütçesi olan 2019 yılı bütçe yasa tasarısıyla Hazine'nin önümüzdeki yıl yapacağı borçlanma limitleri yeniden belirlendi. Tasarıya göre Hazine, önümüzdeki yıl bütçe açığını kapatabilmek için net 81 milyar 729 milyon lira iç ve dış borçlanma yapacak. Ancak Hazine'nin ihtiyaçlar ve ekonomideki gelişmelere göre bu borçlanma tutarının önce yüzde 5'i kadar, bu da yetmezse ikinci bir yüzde 5'i kadar olmak üzere toplam yüzde 10'u kadar, yani 8 milyar 173 milyon lira ilave net borçlanma yapılabilecek. Buna göre, bütçedeki tüm yetkilerin kullanılması halinde devlet önümüzdeki yıl toplam 89 milyar 902 milyon lira yeni borç alacak. Dolayısıyla devletin borç stoku bu tutarda artacak.

Yeni bütçe sisteminde devletin borcunu artıracak en büyük değişiklik ise kamu bankalarıyla kamu kurumlarına verilecek borç senetlerinde yapıldı. Mali disiplinin sağlanması amacıyla Hazine'ye, her yıl bütçe ödeneklerinin en fazla yüzde 1 oranında özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç etme yetkisi veriliyordu. Kamu bankalarıyla kamu kurumlarına borç olarak verilecek senetleri ifade eden bu oran Cumhurbaşkanlığı bütçe tasarısında yüzde 1'den yüzde 3'e çıkarıldı. Buna göre Hazine, önümüzdeki yıl 949 milyar 25 milyon liralık genel bütçe ödeneğinin yüzde 3'üne kadar, yani 28 milyar 470 milyon lira tutarında ilave borçlanma yapacak.

LİMİTİ DOLMUŞTU

İktidar, geçtiğimiz günlerde kamu bankalarının finansman ihtiyacını karşılamak için bütçedeki yüzde 1'lik limiti kullanmış, ancak bu limit yetersiz kalınca İşsizlik Sigortası Fonu'nun 11 milyar lira civarındaki senetlerini takas etmişti. Bütçenin finansmanı dışında kullanılan özel tertip senetler, Hazine'ye bir nakit girişi olmadan mahsup yoluyla finansman sağlıyor, dolayısıyla kamu bankaları ve kuruluşlarıyla Hazine arasında borç alacak ilişkisi doğuruyor. Bu senetlerin ihraç edilmiş olması iç borç stokunu artırıyor.

ŞİRKET BORÇLARINI DEVLET ÜSTELENECEK

Hazine'nin üstleneceği garantili dış borçlarla kamu özel işbirliği (KOİ) projelerini yapan inşaat şirketlerinin yurtdışından getirecekleri kredilerin Hazine tarafından üstlenilecek limitleri yeniden belirlendi. Hazine'nin garanti vereceği dış borç limiti 4.5 milyar dolar olarak sabit bırakılırken mega projelerin müteahhitlerinin Hazine tarafından üstleneceği dış borç limiti 4 milyar dolardan 4.5 milyar dolara yükseltildi.

• quote:

Orijinalden alıntı: ldr1907

Hocam MB faiz arttırmayacak galiba. Ekonomistler ve analizciler faiz artışı beklemiyoruz falan diyor. Umarım sonuçları ağır olmaz.
    Hani şu 1 ay sonrasının enflasyonunu bile tahmin edemeyen ekonomistler ve analizciler mi hocam? 'ÜFE'nin %50'ye dayandığı bir yerde Merkez Bankasından faiz artışı beklememek' bunu benim mantığım almıyor. Piyasa zaten bitik 200 baz puan artışı durgun piyasayı nasıl durdurabilir? Piyasa zaten durgun.

Hadi TÜFE 24 iken ÜFE 30 olur anlarım. ÜFE'nin maliyeti kur eğer kur baskılanmazsa son 3-4 yıldır yaşadığımız sarmalı yaşayacağız. Ve 2019 Ocak'ta ECB'nin (Avrupa Merkez Bankası) parasal genişlemeyi sonlandırması geliyor. Bu da bizde dövizin artma riski demek.. Ve ABD Merkez Bankası parasal genişlemeyi, faiz arttırdı ve fazla parayı geri çekiyor. Aynı şeyi AB Merkez Bankası da yapacak ve bizim için facia olacak 3-4 sene içinde. Geçenlerde açtığım konuda anlattığım gelişmekte olan ülkelerdeki kriz inş küresel krize dönerde kurtuluruz:D O zaman faiz enflasyon kurlar aşağı düşer ama 5-6 yıl sonra biz bu kafa ile aynı şeyi yaşarız.

Merkez Bankası 100 baz puan faiz arttırsın ona bile razıyım. Şu saatten sonra Türkiye Ekonomisini sadece IMF'nin vereceği para yumuşak inişe getirebilirdi ama o konuda adım atmayacağız diyorlar şuan ama bence zaman geçtikçe IMF'den yardım alacaklar.

Mantığı biliyorsunuz "Erken seçim gündemimizde değil, söz konusu bile olamaz." " Bedelli askerlik gündemimizde değil, söz konusu bile olamaz." "IMF gündemimizde değil, söz konusu bile olamaz."

Türkiye sert mi çakılacak? Yoksa çok sert mi çakılacak? Bence sağ cepten alıp sol cebe koyma metodları ile ve dış politikada tavizler ile çok sert değil sert çakılma olacak. Yani ekonomi sert bir biçimde daracalak umarım çok sert biçimde daralmaz.

Otomotiv satışları size gösterge olur her zaman unutmayın. Özellikle Türk para bulunca araba alır. Araba satışları düşüyorsa ekonomi iyi değildir. Çok fazla daraldıysa ekonomi epey kötü bir sürece giriyor demektir. Bakın giriyor diyorum, girdi demiyorum.. Kriz yılı 2019 olacak, 2018 değil şimdi ayak seslerini duyduk ve şekli belli olmaya başladı.

• quote:

Orijinalden alıntı: sulozanger

2018 yıl sonu ve 2019 dolar/tl hedefiniz var mı?
    2018 yıl sonu hedefim 2 yıl önce yapmıştım 4.90tl-5.20tl arasıydı. Ama oraları çoktan geçtik. Sonra temmuz başında o kriz dönemi için 7.20tl yapmıştım 1 ay sonra o seviyeye geldi açıkçası o kadar erken olmasını beklemiyordum fakat siyasi kriz olayı farklı yere taşıdı tabi.

Şimdi 2019 Ocak'ta tahmin yapacağım. O zaman hem iç hem dış belirsizlikler biraz daha azalır diye umuyorum. Fakat maalesef yön yukarı doğru dolarda. Kısa vadede düşebilir MB faiz arttırımı, siyasi durumlar vs ama ana trend değişmez. Makro Ekonomik temellerimizde sarsıldı bu yüzden bir önceki tahminin de üzerinde yani 7.20tl üzerinde çıkarsa şaşırmam.

Eğer dolar yatırımı yapmayı düşünüyorsanız İtalya olayını çok sıkı takip edin hocam. Forumda geçen sene yazmıştım İtalya riskini.

Birde bu olayların 2019 yılı ya da 2020 yılı gibi ABD'de öğrenci ve otomobil kredilerinden kaynaklı bir ekonomik sorun yaratma riski var. Ekonomi her zaman çok sıkı takip gerektirir ama bu dönemler iyice takipte kalmak gerekiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Silenforce

Faiz arttırımı aspirin çözüm olur.Ben o yüzden o silahları saklayacaklarını düşünüyorum.
    Faiz dışında bir silahımız yok. Olsaydı enflasyon %24'lere gelmeden, faizler buralara gelmeden kullanırdık. Çünkü bu durumda halk fakirleşiyor.

Enflasyon herşeyi ezer geçer arkadaşlar. Hep uyarıyorum tekrar edeyim. Hiçbir şey bilmiyorsanız paranızı aylık faizde tutun. Bankalar %24-25 faiz veriyor. Alım gücünüzü korumaya bakın böyle dönemlerde kar etmiyorum diye üzülmeyin sakın.
  • Merkur M kullanıcısına yanıt
    Hazine piyasadan borçlanırsa piyasadaki TL'yi çeker. Piyasada TL kalmazsa bankalar mevduat yarışına girer ve faizleri arttırır.

Yani faizleri düşürmek için yapacakları çalışma faizlerin yükselmesi ile sonuçlanır. Bunu nerden biliyoruz?

Geçmiş 2-3 seneye bakın. Şimdi 3 kat fazla borçlanacaklarmış..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Equris

Faiz dışında bir silahımız yok. Olsaydı enflasyon %24'lere gelmeden, faizler buralara gelmeden kullanırdık. Çünkü bu durumda halk fakirleşiyor.

Enflasyon herşeyi ezer geçer arkadaşlar. Hep uyarıyorum tekrar edeyim. Hiçbir şey bilmiyorsanız paranızı aylık faizde tutun. Bankalar %24-25 faiz veriyor. Alım gücünüzü korumaya bakın böyle dönemlerde kar etmiyorum diye üzülmeyin sakın.

Alıntıları Göster
    Faiz dışında bir silahı yok mu

Hocam ekonomi bir tek faize bağlı değil diye düşünüyorum.Bunu sizin benden iyi bildiğinizi de düşünüyorum.Yormayın beni.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Faizler kesinlikle arttırılmayacak aha buraya yazıyorum.Bunlar küçük esnaf kafası , nasılsa mevduat faizleri düsüyor derler.Kücük esnaf beceriklidir ama anlıktır günü kurtarır ve en son feci çakılır.
    Bakanın durusunda ki içi bos özgüven ülke ekonomisinin gidisat yönünü az çok bize bildiriyor zaten.

Merkez Bankası 25 Ekim'de faiz arttırmalı mı? Gelecek dönemde Türkiye'yi ne gibi riskler bekliyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mgora -- 23 Ekim 2018; 8:7:4 >
  • www.gercekgundem.com
    Batık 80 milyar lirayı aştı! Alacaklar satılıyor...
    https://www.gercekgundem.com/ekonomi/44943/batik-80-milyar-lirayi-asti-alacaklar-satiliyor

quote:

Batık 80 milyar lirayı aştı! Alacaklar satılıyor...
    3-4 dakika

Firmalar peş peşe konkordato ilan ederken takipteki kredi miktarı yılbaşından bu yana 18.2 milyar lira artış gösterdi.

23 Ekim 2018 03:06 / Ekonomi

ŞEHRİBAN KIRAÇ - CUMHURİYET / Bankacılık sektöründe kredi hacmi düşerken batık kredi miktarı ise hızla artıyor. Ağustos ayında takipteki krediler 80 milyar liraya dayandı. Yılbaşından ağustos ayına kadar bankalarda oluşan batık kredi hacmi 15.4 milyar lira arttığı görülüyor. Artış oranı ise yüzde 24’ü buldu. Geçen yıl ağustos ayında ise takipteki kredi oranı kredi oranı 62.911 milyar dolar civarındaydı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) aylık verilerine göre, ağustostaki 79 milyar 392 milyon liralık batık kredide en büyük pay 14.2 milyar TL ile toptan ve perakende ticaret, motorlu araçlar servis hizmetlerine aitken, batıkta ikinci sırada ise 12.6 milyar TL ile imalat sanayi bulunuyor. Üçüncü sırada ise 7 milyar TL’lik takipteki kredi miktarıyla inşaat yer alıyor. Bu yılın 8 ayında bankaların kullandırdığı toplam kredi miktarı ise 2.7 trilyon TL’yi buldu.

BDDK günlük bankacılık verileri batık kredi hacmindeki yükselişin dramatik boyutlarda arttığını gözler önüne seriyor. 8 Ekim’de 80.1 milyar TL olan batık kredi miktarı 12 Ekim’de 81.9 milyar liraya, 16 Ekim’de ise 82.2 milyar TL’ye fırladı. Veriler yılbaşından bu yana takipteki kredi miktarının 18.2 milyar TL arttığını gösteriyor.

Bankacılık sektörünün kredi hacmi 12 Ekim ile biten haftada 38 milyar 868 milyon lira azaldı. Söz konusu dönemde toplam kredi hacmi 2 trilyon 660 milyar 29 milyon liradan 2 trilyon 621 milyar 161 milyon liraya düştü.

Bu dönemde mali kesime verilen kredilerin toplamı 79 milyar 454 milyon lira, mali kesim hariç toplam kredi hacmi 2 trilyon 387 milyar 944 milyon lira oldu.

Bankacılık sektöründeki toplam mevduatta (bankalararası dahil) 12 Ekim haftasında 9 milyar 946 milyon liralık azalış yaşandı. Söz konusu haftada yüzde 0,44 azalan bankacılık sektörü toplam mevduatı, 2 trilyon 269 milyar 541 milyon liraya geriledi.
    Bir haftada yüzde 2’lik artış

BDDK verilerine göre, tüketici kredileri tutarı, 12 Ekim ile biten haftada 580 milyon lira azalarak 412 milyar 911 milyon liraya geriledi. Söz konusu kredilerin 195 milyar 778 milyon lirası konut, 6 milyar 452 milyon lirası taşıt ve 210 milyar 680 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.

Söz konusu dönemde taksitli ticari kredilerin tutarı 4 milyar 293 milyon lira azalarak 379 milyar 717 milyon liraya düştü. Bankaların bireysel kredi kartı alacakları yüzde 0.38 artışla 100 milyar 364 milyon liraya yükseldi. Bireysel kredi kartı alacaklarının 43 milyar 658 milyon lirası taksitli, 56 milyar 706 milyon lirası taksitsiz oldu.

Bankacılık sektöründe net takipteki alacaklar, 12 Ekim itibarıyla bir önceki haftaya göre yüzde 1.92 artarak 26 milyar 973 milyon liraya ulaştı.
    Alacaklar satılıyor

2009 yılından bugüne varlık yönetim şirketleri, bankalardan anaparası 38 milyar TL olan tahsili gecikmiş alacak satın aldı.

Bu alacakların 21 milyar TL’si bireysel borçlar iken 17 milyar TL’sini ticari ve KOBİ alacaklar oluşturuyor. Bugüne kadar borcu varlık yönetim şirketlerine devredilen borçlu sayısının ise yaklaşık 2.2 milyon kişi olduğu belirtiliyor.

• mgora kullanıcısına yanıt
    Çok doğru bir tespit hocam bravo "küçük esnaf kafası" işte ülkede maalesef "küçük esnaf kafası" ile yönetiliyor.

Günü kurtarmalık palyatif çözümler..

Kur hala çok hassas bunu bahçelinin açıklamasına verdiği tepkiyi gördük bu çok sağlıksız bir tepkiydi.

Artık faizleri arttırması kesinlikle gerekiyor. Yoksa piyasa iyice dalgalı olur ve rayına sokmaya çalışırken iyice rayından çıkabilir..
  • quote:

2018 yıl sonu hedefim 2 yıl önce yapmıştım 4.90tl-5.20tl arasıydı. Ama oraları çoktan geçtik. Sonra temmuz başında o kriz dönemi için 7.20tl yapmıştım 1 ay sonra o seviyeye geldi açıkçası o kadar erken olmasını beklemiyordum fakat siyasi kriz olayı farklı yere taşıdı tabi.

Şimdi 2019 Ocak'ta tahmin yapacağım. O zaman hem iç hem dış belirsizlikler biraz daha azalır diye umuyorum. Fakat maalesef yön yukarı doğru dolarda. Kısa vadede düşebilir MB faiz arttırımı, siyasi durumlar vs ama ana trend değişmez. Makro Ekonomik temellerimizde sarsıldı bu yüzden bir önceki tahminin de üzerinde yani 7.20tl üzerinde çıkarsa şaşırmam.

Eğer dolar yatırımı yapmayı düşünüyorsanız İtalya olayını çok sıkı takip edin hocam. Forumda geçen sene yazmıştım İtalya riskini.

Birde bu olayların 2019 yılı ya da 2020 yılı gibi ABD'de öğrenci ve otomobil kredilerinden kaynaklı bir ekonomik sorun yaratma riski var. Ekonomi her zaman çok sıkı takip gerektirir ama bu dönemler iyice takipte kalmak gerekiyor.

Alıntıları Göster
    evet dolar veya euro yatırımı yapmayı planlıyorum, sizi daha önceden dolar 3.80tl iken açtığınız konulardan takip ediyordum ve konularda dikkatini çektiğiniz şeylerin gerçekleşmesi bana uygun geldiğinden yatırım yapmıştım ve kazançlı çıktım, o dönem bitti ve yeni dönem başlayacak gibi ön görüm var ve yeni pozisyon almaya çalışıyorum.

İtalya ile ilgili konunuzun linkini paylaşırsanız onuda okumak isterim bulamadım çünkü, son olarak haber sitelerine düşen şu var italya ile ilgili: "Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, İtalya'nın 2019 taslak bütçe planını birliğin mali kurallarına ciddi uyumsuzluk içerdiği gerekçesiyle reddetti."

• Biraderim ekonomiden anlıyorsun ama reel sektörden anlamıyorsun pek

Bizde reel sektör krediye muhtaç ve göbekten bağlıdır. Dolar artarsa bir batar, kredi faizleri artarsa 2 batar.

Geriye kalanlar ne yazık ki doğru 2019 yılının 4. çeyreğinde her şeyi doğru yaparsak belki tekrardan büyümeye başlarız.

Lakin orta gelirin en dibine çökecek ülke 2-3 yıl.

• Faiz artışı dövizi tutuyor ama sektörleri bitiriyor. Herkes yatırımını mevduata çekiyor . Iki ucu b.... değnek .

• Rahat olun Reis Merkez Bankasına ne yapmaları gerektiğini söyleyecektir. Bunu gören yatırımcılar bu nasıl büyük bir lider deyip ülkeye para yağdıracaktır. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Reis demedi mi bir sıkıntı olursa beni bulun diye.

• türkiye için ideal kur 5-5,50 tl arasıdır bu yapilan bir araştırma ile ortaya konmuştur. kurun yüksek olması bizim gibi ülkeler için sürdürülemez bir durum ama olumlu etkileride var. avrupa için ucuz işgücü potansiyeli oluşuyor bir çok avrupalı firma çin yerine turkiyeye gelmek istiyor üretim ve işgücü imkani için. Merkez bankası ben bildiğim sürece kriz çıkmadan faiz artırmaz

• quote:

Orijinalden alıntı: sulozanger

evet dolar veya euro yatırımı yapmayı planlıyorum, sizi daha önceden dolar 3.80tl iken açtığınız konulardan takip ediyordum ve konularda dikkatini çektiğiniz şeylerin gerçekleşmesi bana uygun geldiğinden yatırım yapmıştım ve kazançlı çıktım, o dönem bitti ve yeni dönem başlayacak gibi ön görüm var ve yeni pozisyon almaya çalışıyorum.

İtalya ile ilgili konunuzun linkini paylaşırsanız onuda okumak isterim bulamadım çünkü, son olarak haber sitelerine düşen şu var italya ile ilgili: "Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, İtalya'nın 2019 taslak bütçe planını birliğin mali kurallarına ciddi uyumsuzluk içerdiği gerekçesiyle reddetti."

Alıntıları Göster
    https://forum.donanimhaber.com/dunya-ekonomisin-de-daha-once-one-surdugum-hipotezim-gercek-mi-oluyor-canlar-calmaya-basladi-mi--135348168

Ben ara ara ABD Ekonomisinde öğrenci kredileri ve otomobil kredilerinden kaynaklı bir sorun yaşanacağı tahminimi forumda paylaşıyorum. Şimdi İtalya'da işler bozulursa ve bu AB'yi etkilerse o zaman ABD'de yaşanacak şeyler erkene gelebilir.

Şu sıralar hep bunun modellemesini yapmaya çalışıyorum. Yani gelişmekte olan ülkelerde ki kriz İtalya'yı ve ordan AB'yi etkilerse önce ABD dolarında sert bir yükseliş mi olur ve sonrasında ABD'nin de etkilenmesi ile ABD dolarında da bir kayıp mı olur? diye kendi kendime düşünüyorum.

Yoksa piyasa bunu 2008 krizinden tecrübe ettiği için ABD Merkez Bankası erken davranıp faiz indirerek doları indirir mi?

Yoksa İtalya ve AB toparlanıp AB Merkez Bankası tahvil alımını ocakta sonlandırıp, euro/dolar paritesi direkt yükselmeye mi başlayacak 1.25'e kadar. Bakalım göreceğiz..

Piyasalarda normalde 2 sene sonrasını görmek daha kolaydı şuan 2 sene sonrasını görmek daha zor. Ocak ayı gelsin biraz daha netleşir sanırım herşey..

• quote:

Orijinalden alıntı: amadeus99

Biraderim ekonomiden anlıyorsun ama reel sektörden anlamıyorsun pek

Bizde reel sektör krediye muhtaç ve göbekten bağlıdır. Dolar artarsa bir batar, kredi faizleri artarsa 2 batar.

Geriye kalanlar ne yazık ki doğru 2019 yılının 4. çeyreğinde her şeyi doğru yaparsak belki tekrardan büyümeye başlarız.

Lakin orta gelirin en dibine çökecek ülke 2-3 yıl.
    1 ve 2. cümlelerinize katılmıyorum ama 3 ve 4. cümlelerinize katılıyorum:)
  • quote:

Orijinalden alıntı: WmGMD

Faiz artışı dövizi tutuyor ama sektörleri bitiriyor. Herkes yatırımını mevduata çekiyor . Iki ucu b.... değnek .
    Eğer faizleri %24'e çekmeyip %12'de bıraksaydık dolar şuan 15tl'idi ve o zaman da sektörler bitecekti.

Mesela doblo almak isteyen esnaf dobloya 400.000tl ödemek zorunda kalcaktı, benzinin litresi 15tl olacaktı. Elektrik 1000tl ödüyorsa aylık 4000tl ödeyecekti.

Daha doğrusu maliyetlerin bu kadar arttığı bir ortamda ürettiği malın da fiyatı 3 kat artacaktı ve halkın alım gücü artmadığı için, hem halk istediği ürünleri alamıyacaktı, hemde üreticiler ürettiklerini satamayıp sonunda batacaklarıdı.

Örneğin bugün haber vardı inşaat maliyetleri %30 arttı diye. Sebebi faiz değil kur. Yani geçen sene 500.000tl'ye mal edip ve üstüne kar koyup sattığı evi bu sene aynısını yapıp satmak istese 650.000tl'ye satması gerekir.

Peki kurdan dolayı hane halkının da giderleri arttı ve tasarrufları azaldı. Enflasyon arttığı için kredi faizleri arttı. Bu durumda halk o evi satın alabilir mi? Hayır. Halk evsiz, müteahhit işsiz kaldı battı. Bunu inşaat değil pek çok örnekle görebilirsiniz.

Markete gidip bakın çoğu ürünün fiyatının artmasının sebebi faiz değil kurdur. Faizleri zamanında arttırmadık diye kur arttı. Eğer şimdi doğru hamleleri yapmazsak yine kurlar artacak ve sonunda MB faiz arttırmasa bile piyasa faizi artmak zorunda kalacak. Ekonomide halı altına itme diye birşey olmaz bir yerden mutlaka patlar eğer bir yanlış varsa.

• quote:

Orijinalden alıntı: ldr1907

Rahat olun Reis Merkez Bankasına ne yapmaları gerektiğini söyleyecektir. Bunu gören yatırımcılar bu nasıl büyük bir lider deyip ülkeye para yağdıracaktır. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Reis demedi mi bir sıkıntı olursa beni bulun diye.
    Çok doğru tespitler hocam. Eğer yabancının bir sorunu varsa REİS bir alo kadar uzakta..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Xlarge

türkiye için ideal kur 5-5,50 tl arasıdır bu yapilan bir araştırma ile ortaya konmuştur. kurun yüksek olması bizim gibi ülkeler için sürdürülemez bir durum ama olumlu etkileride var. avrupa için ucuz işgücü potansiyeli oluşuyor bir çok avrupalı firma çin yerine turkiyeye gelmek istiyor üretim ve işgücü imkani için. Merkez bankası ben bildiğim sürece kriz çıkmadan faiz artırmaz
    Sanırım bu çok yeni bir araştırma çünkü 2018 başında çoğu ekonomistin yıl sonu dolar tahmini 4.00-4.10tl arasındaydı. En yüksek tahminlerden biri 4.30tl ile Özlem Derici Şengül diye birine aitti. İnsanlar "AAA o kadar olur mu" diyorlardı.

Ben 2016 Ekim'de dolar 2.80tl iken 2017 yıl sonu 3.90, 2018 yıl sonu 4.90tl olacaktır dediğimde burada küfürler yedim, vatanhaini dediler.

Ldr1907 hocam bilir temmuz başında yeni tahmin yapıp "7.20tl olabilir" dediğimde, dolar ana konusunda "O kadar olacağını sanmıyorum" dedi çoğu kişi.

Şimdi aynı kişiler dolar ilerde 7tl'yi aşar diyor.

"Dolar 5tl asla olmaz REİS izin vermez diyen AKP'liler şimdi 5tl dolar ihracat için faydalı" diyor.

Kafalar çok karışık. Televizyonda ekonomist kılıklı şebekler daha da kafaları karıştırıyor. Saçma sapan argümanlarını çok ciddi anlatınca kulağa mantıklı geliyor.

• quote:

Eğer faizleri %24'e çekmeyip %12'de bıraksaydık dolar şuan 15tl'idi ve o zaman da sektörler bitecekti.

Mesela doblo almak isteyen esnaf dobloya 400.000tl ödemek zorunda kalcaktı, benzinin litresi 15tl olacaktı. Elektrik 1000tl ödüyorsa aylık 4000tl ödeyecekti.

Daha doğrusu maliyetlerin bu kadar arttığı bir ortamda ürettiği malın da fiyatı 3 kat artacaktı ve halkın alım gücü artmadığı için, hem halk istediği ürünleri alamıyacaktı, hemde üreticiler ürettiklerini satamayıp sonunda batacaklarıdı.

Örneğin bugün haber vardı inşaat maliyetleri %30 arttı diye. Sebebi faiz değil kur. Yani geçen sene 500.000tl'ye mal edip ve üstüne kar koyup sattığı evi bu sene aynısını yapıp satmak istese 650.000tl'ye satması gerekir.

Peki kurdan dolayı hane halkının da giderleri arttı ve tasarrufları azaldı. Enflasyon arttığı için kredi faizleri arttı. Bu durumda halk o evi satın alabilir mi? Hayır. Halk evsiz, müteahhit işsiz kaldı battı. Bunu inşaat değil pek çok örnekle görebilirsiniz.

Markete gidip bakın çoğu ürünün fiyatının artmasının sebebi faiz değil kurdur. Faizleri zamanında arttırmadık diye kur arttı. Eğer şimdi doğru hamleleri yapmazsak yine kurlar artacak ve sonunda MB faiz arttırmasa bile piyasa faizi artmak zorunda kalacak. Ekonomide halı altına itme diye birşey olmaz bir yerden mutlaka patlar eğer bir yanlış varsa.

Alıntıları Göster
    Zamanında arttırmadıkları konusunda katılıyorum elimizde bir tane silah vardı onuda o da o kadar geç kullanıldı ki. Neyse bakalım ne diyecekler 200-300bp arası gelmezse dolar yine 6 nın üstüne doğru yürür herhalde.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.