Şimdi Ara

Merkez Bankası 25 Ekim'de faiz arttırmalı mı? Gelecek dönemde Türkiye'yi ne gibi riskler bekliyor? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
137
Cevap
2
Favori
9.414
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
22 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Piyasa beklentisi bir faiz artışı olmadığı için 6tl'nin üstüne gitmez diye düşünüyorum. Sınırlı bir yükseliş olacaktır diye düşünüyorum. Ama 100-200 baz puan artış olursa piyasa bunu çok iyi karşılar.

Bakalım bugün Almanlar faizlerin acele düşürülmemesi konusunda pazarlık mutlaka yapacaklardır hatta onların gönlünü almak için yarın bir faiz artışı normalde yapmayacaklar bile olsa yapabilirler.

Bakalım yarın ne olacak göreceğiz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: amadeus99

Biraderim ekonomiden anlıyorsun ama reel sektörden anlamıyorsun pek

Bizde reel sektör krediye muhtaç ve göbekten bağlıdır. Dolar artarsa bir batar, kredi faizleri artarsa 2 batar.

Geriye kalanlar ne yazık ki doğru 2019 yılının 4. çeyreğinde her şeyi doğru yaparsak belki tekrardan büyümeye başlarız.

Lakin orta gelirin en dibine çökecek ülke 2-3 yıl.
    +1. Bu ülke bu sarmaldan çıkarsa reel sektörle çıkacak. Kobileri falan geçtim, ilk 500 sanayi kuruluşu listesine giren şirketler bile bitkisel hayata girmişken hala faiz arttırımı diye tutturanlar var.

Arttırın da görün yıkımı.

• quote:

Orijinalden alıntı: Equris

Sanırım bu çok yeni bir araştırma çünkü 2018 başında çoğu ekonomistin yıl sonu dolar tahmini 4.00-4.10tl arasındaydı. En yüksek tahminlerden biri 4.30tl ile Özlem Derici Şengül diye birine aitti. İnsanlar "AAA o kadar olur mu" diyorlardı.

Ben 2016 Ekim'de dolar 2.80tl iken 2017 yıl sonu 3.90, 2018 yıl sonu 4.90tl olacaktır dediğimde burada küfürler yedim, vatanhaini dediler.

Ldr1907 hocam bilir temmuz başında yeni tahmin yapıp "7.20tl olabilir" dediğimde, dolar ana konusunda "O kadar olacağını sanmıyorum" dedi çoğu kişi.

Şimdi aynı kişiler dolar ilerde 7tl'yi aşar diyor.

"Dolar 5tl asla olmaz REİS izin vermez diyen AKP'liler şimdi 5tl dolar ihracat için faydalı" diyor.

Kafalar çok karışık. Televizyonda ekonomist kılıklı şebekler daha da kafaları karıştırıyor. Saçma sapan argümanlarını çok ciddi anlatınca kulağa mantıklı geliyor.

Alıntıları Göster
    IMF tarafindan yapilan bir araştırma bu türkiye için cari açığı kapatabilecegi en ideal kur 5 - 5.50 arası olacağı düşünülmüş. Türkiye cari açık verdikçe zaten kurun yükselmesi normaldir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: cokbaska

Faiz maalesef çözüm değil

Yüksek faiz sadece bizde yok gider başka ülkede parasını faize yatırır hem bizde mal güvenliği soru işareti

Diyelimki Türkiye faizi yabancı yatırımcıya cazip geldi parasını faize koydu.Ee bu paranın faiziyle geri ödemesi olucak.Ne üretiyoruz ki geri ödeyelim? Üretimi geçtim liyakat yok ülkede her yerde rant peşkeş israf var

Fatura yine milletin sırtına biner
    TL emisyon hacminin artıp enflasyonun tavan yapmasıyla sonuçlanır bu senaryo, çoğu zaman olduğu gibi.
  • esnaf olarak soyluyorum

eger faizler artar ise ebemize kar yağar

bch denen kredinin faizi %24 den %38 e cikti ve gecen ay i zor atlattik

kaldi ki faiz artarsa bu da artacak ve a101 şok bim lcw vs gibi firmalardan baska bir magaza bakkal dukkan bulamayacaksiniz

• Eğer Merkez Bankası daha önce piyasalara söylediği gibi enflasyonla mücadele edecekse, kurların sağlıklı bir duruma gelmesini sağlayacaksa kesinlikle faiz arttırmalıdır. Eğer faizleri sabit tutar veya düşürürse demek ki kararlarında ve politikalarında gerçekçi ve samimi değildir. Bu hem piyasalarda ve yatırımcılarda güvensizliğe hem de kur ve enflasyonun artmasına neden olur. Daha önce yaptığı 625 baz faiz artışının arkasında demek ki durmuyor olacak. Eğer enflasyonla ve kurla gerçekten mücadele edeceksen şimdi faizi arttırıp geleceği düşüneceksin. Bakalım ne yapacaklar çok önemli bir sınav olacak.

• Sabit tutacaklar gibi geliyor bana. Artarsa bile %1-2 artar.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Xlarge

IMF tarafindan yapilan bir araştırma bu türkiye için cari açığı kapatabilecegi en ideal kur 5 - 5.50 arası olacağı düşünülmüş. Türkiye cari açık verdikçe zaten kurun yükselmesi normaldir.

Alıntıları Göster
    Aynen öyle cari açık arttıkça para birimi değer kaybeder. Ama IMF'nin tahminleri çok kötüdür zaten bu yüzden sürekli revize ederler:) Hatta ekonomistler "IMF'nin tahminlerine göre Türkiye yıl sonunda şöyle şöyle olacak" diyor haberi okunduktan sonra mutlaka ardından "Ama IMF'nin tahminleri hiçbir zaman tutmaz" diye ekleme yaparlar:)

• quote:

Orijinalden alıntı: egemena

+1. Bu ülke bu sarmaldan çıkarsa reel sektörle çıkacak. Kobileri falan geçtim, ilk 500 sanayi kuruluşu listesine giren şirketler bile bitkisel hayata girmişken hala faiz arttırımı diye tutturanlar var.

Arttırın da görün yıkımı.

Alıntıları Göster
    İlk 500 sanayi şirketinin ürettiği net kar 100 milyar tl civarında.

Doların Ocak 2018'den bugüne kadar yükselmesi ile borçlarındaki net artış 600 milyar tl civarında.

Şimdi söyleyin bakalım faiz mi Türkiye'nin en büyük şirketlerini mahvetmiş yoksa dolardaki artış mı?

• faiz oranı aynı kalacak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sinoplu

esnaf olarak soyluyorum

eger faizler artar ise ebemize kar yağar

bch denen kredinin faizi %24 den %38 e cikti ve gecen ay i zor atlattik

kaldi ki faiz artarsa bu da artacak ve a101 şok bim lcw vs gibi firmalardan baska bir magaza bakkal dukkan bulamayacaksiniz
    Kredi faizlerinin artacağını burada çok söyledik çünkü kur artarsa enflasyon artar, enflasyon artarsa faiz artar dedik.

Eğer enflasyon ÜFE'nin %46 olduğu ortamda dizginlenemezse ileride daha yüksek ya da daha yüksek olmasa bile uzun süre bu faiz oranları ile devam etmek zorunda kalabilirsiniz.

Burada esnaf arkadaşlara hatta ev ve araba alacaklara bile çok kere yazdım. "Faizler düşükken ve kurlar yükselmeden bu ihtiyaçlarınızı giderin" diye.

Çok kişiden de Allah razı olsun vs. gibi çok mesaj aldım. Keşke size de denk gelseymiş bch yani değişken faiz oranı mantığı ABD'yi 2008 krizine götüren değişken faizli Mortgage Back Securities'lerin faizlerinin artması ile borçların sizin yaşadığınız gibi bir anda fırlaması ve ödenememesi ile ilgili başlamıştı. Maalesef Türkiye'de benzer bir dönemden geçiyor.

Ama maalesf Türkiye'de süreç yeni başladı. Allah yardımcınız olsun umarım en kısa sürede bu süreci en az sıkıntı ile atlatırsınız.

• quote:

Orijinalden alıntı: por favor

faiz oranı aynı kalacak.
    Bence 100 baz puan arttırsınlar ve bu iş huzur içinde çözülsün:) Bugün Alman Ekonomi Heyeti burada ve dikkatimi çeken şey özellikle Alman Bankalarının faiz kararı beklentisi 100-300 baz puan arası.

Bu tarz göndermeler yapar kurumlar birbirlerine yani bu şu anlama geliyor olabilir. " Bize dövizin fırlamayacağını garanti edin bizde yatırım yapalım."

Düşünsenize 1 milyar dolarınız var ve Türkiye'ye 5.70tl'den bozup 5.7 milyar tl olarak yatırım yaptınız. Dolar 1 sene sonra 7tl oldu diyelim..

Bu durumda sizin 5.7 milyar tl'niz sizin yatırım zarar etmese bile ne oldu? 5.7milyar TL / 7TL = 810 milyon dolar oldu.

Yani direkt olarak sadece kur farkından dolayı %20 zarardasınız. Aynı şey borsa için geçerli. Böyle bir ülkeye siz uzun vadeli para sokar mısınız?

• quote:

Orijinalden alıntı: ldr1907

Eğer Merkez Bankası daha önce piyasalara söylediği gibi enflasyonla mücadele edecekse, kurların sağlıklı bir duruma gelmesini sağlayacaksa kesinlikle faiz arttırmalıdır. Eğer faizleri sabit tutar veya düşürürse demek ki kararlarında ve politikalarında gerçekçi ve samimi değildir. Bu hem piyasalarda ve yatırımcılarda güvensizliğe hem de kur ve enflasyonun artmasına neden olur. Daha önce yaptığı 625 baz faiz artışının arkasında demek ki durmuyor olacak. Eğer enflasyonla ve kurla gerçekten mücadele edeceksen şimdi faizi arttırıp geleceği düşüneceksin. Bakalım ne yapacaklar çok önemli bir sınav olacak.
    Kısa vadeli düşünüyorsa faizleri sabit tutar geleceğe kalkan olmak istiyorsa en az 100 en fazla 300 baz puan artış yapmalı.

Yukarıda yazdım Türkiye'deki şirketlerinin çoğunun borcu dolar borcu. Doların artması iso 500'deki şirketlerin karlarını atıyorum 70 milyar tl'den 100 milyar tl'ye çıkarmış ama borçlarını 300 milyar tl'den 500-600 milyar tl'ye çıkarmış.

Rakamları ufaltarak daha anlaşılır hale getirelim. Bizler bir bölgede esnafız ve hem yurtiçine hem yurtdışına mal satıyoruz.

Doların artması bizim karımızı 500.000tl'den 700.000tl'ye çıkarıyor yani daha fazla kar elde ediyoruz ama borçlarımızı 200.000tl'den 400.000tl'ye çıkarıyor. Bu kar artışı bizim borç artışımızı karşılayamaz.

Bu yüzden daha önce 10 milyon kere yazdığım üzere tekrar yazayım. Türkiye kur ülkesidir bu kadar dövizde ve ham maddede dışa bağımlı bir ülkede kurlar artarsa herkes mahvolur.

Zaten son 3 yıldır aynı kısır döngüde yaşamıyor muyuz? Zaten son 2 yıldır bugünlere gelmemizin nedeni olarak hep bunları anlatmadım mı? Eğer kuru baskılayamazsak borçlar yüksek olacak ve zaten durulan bir piyasada karlar azalmışken artan borç nasıl ödenecek?

Faizlerin 100-200 baz puan artması ile bile dolar zaten şu saatten sonra 5tl'nin altına bile düşemez. İleride de yine yükselmeye devam eder. Önemli olan bu artış hızının bir anda olup yabancı yatırımcıları korkutmadan olmasını sağlamak için piyasada kararlılık sağlamaktır.

• Equris kullanıcısına yanıt
    Ne yapacağız? Faizleri %35 lere çıkarıp doları 4 e çekip hadi borcunuzu ödeyin mi diyeceğiz? Bu şirketler kredi kullanamadıkları için operasyonlarını çeviremiyorlar. Ticari kredi faizleri %35 lere dayanmışken ne kar edecekler de aldıkları kredinin faizini ödeyecekler? Hangi işten %35 para kazanılıyor? Konut inşaatında bile o karlar kalmadı. İş yapmadan borçlarını nasıl ödeyecekler?
  • quote:

Orijinalden alıntı: egemena

Ne yapacağız? Faizleri %35 lere çıkarıp doları 4 e çekip hadi borcunuzu ödeyin mi diyeceğiz? Bu şirketler kredi kullanamadıkları için operasyonlarını çeviremiyorlar. Ticari kredi faizleri %35 lere dayanmışken ne kar edecekler de aldıkları kredinin faizini ödeyecekler? Hangi işten %35 para kazanılıyor? Konut inşaatında bile o karlar kalmadı. İş yapmadan borçlarını nasıl ödeyecekler?
    Faizleri %35'e çekmek ülkeyi iyice batırır. 100-300 baz puan yeterli ve doğru bir sinyal etkisi olur kanaatindeyim.

Ayrıca %35 faize çeksek bile bu doları bahsettiğiniz yere çekmeyebilir hatta daha kötüye bile götürebilir. Çünkü olması gerekenden bir anda hızlı faiz arttırdığımız için beklentileri bozarız yani "piyasa olması gerekenden çok daha sert durulur" diye düşünen yabancı yatırımcılar ülkeden kaçar ve dolar daha da artabilir.

• Sabit tuttular beklediğimiz gibi.
  • Doğru karar.

• quote:

Orijinalden alıntı: tekkral34

Sabit bırakılabilir faiz. (ytd)

Yüksek faiz - düşük kur en tehlikeli durum. Türkiye'de mevcut koşullarda ideal kur 5 - 5,50 TL arası olarak gösteriliyor.
    Faizler yüksek seyrettiği için üretici sermaye bulmakta zorlanıyor kredi alamıyor, tüketici borçlanma sorunu yaşadığı için mal-hizmet satın alımı yapamıyor.
    İhracatçı ise malının fiyatı TL olarak düştüğü için içerideki dolaşımı karşılamakta zorlanabilir fiyat yükselttiğinde de rekabet gücünü yitirebilir.
    Maliyetlerin artması düşük kurlarla beraber tüketicinin tekrar ithal pazarına yönlenmesine sebep olur. Esnaf yerli üretici yerine daha ucuza mal etmek imkanı olan her yeri tercih eder.

Piyasadaki satışların düşmesindeki sebeplerin başında yüksek faizler geliyor.
    Otomobil - Beyaz Eşya - Konut. Bugün yine haberlerde konu oldu.
    Ben otomotiv sektöründeyim. İnsanlar az buçuk fiyatları kabullenmiş durumda. Kredi şartını bulabilen bayilere gidiyor fakat kredi geri ödemesini gördüğünde kalkıp gidiyor.
    Beyaz eşyada da durum aynı. Sıfır araçta yine %2'ler bellki koşullarda sıfır faize kadar imkanlar varken bugün ihtiyaç kredilerinin durumu da ortada.

Bundan dolayı faizi düşürmeyecekleri ortada fakat arttırıp da dengeleri bozmayı göze alacaklarını sanmıyorum.
    Enflasyonla mücadele gibi kampanyalarla bu faizi arttırmamak için her türlü mücadele veriliyor.

Bütün bunlarla uğraşana kadar üretime destek verilse zaten böyle bilmecelerin içine düşülmezdi.
    Söylemiştim.

• quote:

Orijinalden alıntı: kingofpotatoes

Sabit tutacaklar gibi geliyor bana. Artarsa bile %1-2 artar.
    Demiştim
  • Dolar artmayı bırak düştü bile. Bizim piyasada işler karışık.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.