Şimdi Ara

Merkez Bankası 25 Ekim'de faiz arttırmalı mı? Gelecek dönemde Türkiye'yi ne gibi riskler bekliyor? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
137
Cevap
2
Favori
9.454
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
22 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Kur 10da olsa , faiz 50-60da olsa kazanan yine para babaları olucak

Gariban halkta yıllarca çalışıp ödeyecek

İki tarafta bizim için kötü

Durumun yakın gelecekte düzeleceğini hiç zannetmiyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bu yabancıların konut almaması veya yavaşlatılması için ne yapılabilir?Faiz artırımı yapmak işe yarar mı?Böyle giderse yabancılardan bize ev kalmayacak.Hoş zaten alamıyoruz da.Çok tedirgin oluyorum bunlar konut alınca.Hani bir tane alsalar amenna ama aldım mı blok blok alıyorlar.Bunun önüne geçilemez mi?
  • Peki Arjantin'de 1$ yaklaşık 36 Arjantin pezosu. Faizler en son %60 a çıktı. Ama dolardaki artışta devam ediyor. Birini düşürmek için diğerini artırmak ne kadar mantıklı?
  • Faiz artışı her zaman kur ve enflasyonun çözümü demek değil arkadaşlar, Arjantin iyi bir örnek..

• lan sshahahsgaggga aynen

• quote:

Orijinalden alıntı: Nickola Tesla

Hocam bu yabancıların konut almaması veya yavaşlatılması için ne yapılabilir?Faiz artırımı yapmak işe yarar mı?Böyle giderse yabancılardan bize ev kalmayacak.Hoş zaten alamıyoruz da.Çok tedirgin oluyorum bunlar konut alınca.Hani bir tane alsalar amenna ama aldım mı blok blok alıyorlar.Bunun önüne geçilemez mi?
    Keşke ABD'li, İngiliz, Alman, İsveç, İsviçre gibi yerlerden nitelikli insanlar gelip alsa ama bize gelenlerin başında en başta Irak, İran, Pakistan, Afganistan gibi ülkeler var.

Yabancıdan kastımız bunlar:)

Bunun önüne şuan geçilemez çünkü Türk Lirası çok değer kaybetti onlar için inanılmaz ucuz şuan evler. Düşünsenize 200.000 dolarınız varken dolar 3.50tl iken paranız 700.000tl ediyordu. Ama dolar 7tl'Ye çıktığında bozdurduğunuzda aynı evden 2 tane alabilir konuma gelmiş oldunuz. Bu yüzden onlarda 1 tane alma niyeti varken 2 tane alıyor Iraklı ve Suudi Arabistanlı kardeşlerimiz.

Selam ve dua ile. Pardon PKK ve IŞİD ile demeliydim sanırım.

• "Ölesiye çalışarak kazanma hırsı, başarı güdüsü ve sahip olma tutkusu, ekonomik etkinlikleri insan yaşamının ana hedefi ve amacı haline getirerek, insanın doğal yaşamdan ve ahlaki değerlerden uzaklaşmasına neden olur."
    — Karl Marx
  • https://youtu.be/6KO9smn3kBs?t=3037

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte ve yanında Garanti Bankası Yatırım Müdür Tufan Cömert'in

"2018 Ocak başında biz buraya gelip, sene sonu enflasyon tahmini izleyicilerden özür diliyerek sene sonu tahmini %8-9 gibi komik rakamları tahmin ediyorduk."

Benim tahminim Nisan 2018'de neydi? Son paragrafta verdiğim faiz oranlarına dikkat edin. Enflasyon oranı faiz ile beraber hareket eder birbirine çok yakındır.

https://forum.donanimhaber.com/cari-acik-53-milyar-bist-5-dustu-thy-10-kayipta-dolar-4-19-tl-euro-5-19tl-ceyrek-altin-316tl--132309998

" Sanırım yabancılar da aynı şekilde düşünüyorlar ve %14 faiz onlara cazip gelmiyor. Kurun daha da artmasını bekleyecek daha sonra doları yüksek seviyeden yakalayıp ülkeye girmeye başlayacaklar ve böylelikle 10 yıllık belkide dünyanın çoğu borsasında bulamayacakları garanti %20 belkide %25 faizlerden paralarını güvenle park edip arkalarına yaslanıp, birde ilerde kur düştüğünde bundan para kazanacak ve duble kazanç elde etmiş olacaklar. "

Ve maalesef dedim gibi oldu. Yabancı yüksekten doları bozdu, faize koydu, sonra biraz borsa aldı ve inanılmaz para kazandı.

Her duyduğunuz şeye inanmayın diye bu yüzden sürekli yazıyorum. Bazen sektörün en büyük oyuncuları bile olacakları öngöremeyebilir. Ama bu adamlar kaliteli oldukları için çıkıp özür dileyecek kadarda karakterli insanlardır. Işık Ökte gibi rasyonel insanlar iyki varlar. Doğruları ve yanlışları ile..

Edit: Aslında 10 yıllık tahvil faizlerinin %25'e dayanacağını(tahvil faizi = Enflasyon gibi düşünebilirsiniz)2016-2017 civarında forumda yazmıştım ama onu nerde ne şekilde yazdığımı hatırlamadığım için en yakın hatırlayabildiğim linki koydum. Neyse zaten bilenler o zamanlarda yazdığımı biliyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Equris -- 20 Ekim 2018; 13:32:48 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kemal19

Peki Arjantin'de 1$ yaklaşık 36 Arjantin pezosu. Faizler en son %60 a çıktı. Ama dolardaki artışta devam ediyor. Birini düşürmek için diğerini artırmak ne kadar mantıklı?
    Son zamanlarda bu söylemi çok fazla duyuyorum ve çok üzülüyorum. Hadi bunu ekonomiye haberlerden ilgili bir söylese kabul ederim çünkü onun bu kadar detay bilmesine imkan yoktur elbette. Ve bilmek zorunda da değildir.

Ama Türkiye gibi bir ülke ile Arjantini kıyaslamak çok yanlıştır. Hele hele bunu köşe yazılarında yazıp, tv'lerde bunu dile getiren ve kendine ekonomist diyen insanlara ne demeli bilemiyorum.

Arjantin ile Türkiye'yi kıyaslamak gibi bir hata yapmayın arkadaşlar. Çok şükür o noktalara çok uzağız ama 4-5 ay önceki hatalardan vazgeçip faiz arttırmayıp, üstüne faizleri düşürseydik ve ABD ile kavgaya devam etseydik ve bunu 2-3 yıl devam ettirseydik bizde Arjantin olurduk.

• Equris kullanıcısına yanıt
    Doğru ama sen de 300 bp daha faiz artışı istiyorsun. %7.5 dolar faizi ile sattığımız tahvillerin faizleri de, bankaların roll over yaptıkları sendikasyon kredilerinin faizleri de tefeci faizi.

BU yöntemle likidite krizi riskini savuşturuyoruz belki ama büyüme ve işsizlik rakamlarıyla bunun acısı fena çıkar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: egemena

Doğru ama sen de 300 bp daha faiz artışı istiyorsun. %7.5 dolar faizi ile sattığımız tahvillerin faizleri de, bankaların roll over yaptıkları sendikasyon kredilerinin faizleri de tefeci faizi.

BU yöntemle likidite krizi riskini savuşturuyoruz belki ama büyüme ve işsizlik rakamlarıyla bunun acısı fena çıkar.
    Enflasyonu düşürmek istiyorsak faizleri arttırmak zorundayız bu kadar basit.

Size reel sektörün halini şöyle söyleyim Merkez Bankası faiz arttırsın arttırmasın iş yapamaz. Hatta bişey diyim mi? MB faizi %20'ye çekse ve buna piyasalardan dövizin yükselecek tepkisi olmasa dolar 5.60tl'de sabit kalsa bile o faizle iş yapamaz. 200-300 baz puanın piyasaya sembolik etkisi olacak. Vereceği mesaj oranından daha önemli. Merkez Bankasının bağımsızlığı ve enflasyonun %30'u aşma tehlikesine karşı önceden önlem. Sizin finansal okur yazarlığınızın bunu anlamak için yeterli olduğunu düşünüyorum.

Reel Sektör için artık çok geç kısacası..

Bugünler iyi günlerimiz. Dünyada ABD faizleri artarken ve piyasaya pompaladığı paraları çekerken ve buna Ocak 2019'da AB Merkez Bankası eşlik edecekken ve ondan 1-2 yıl sonra Japonya Merkez Bankası piyasaya tıpkı ABD ve AB'nin yaptığı gibi para pompalamayı bırakacakken faizleri arttırmamak çok yanlış olur.

2013'ten bugüne ABD ile yaşadığımız sürecin bir benzerini Avrupa Merkez Bankası yapmaya başlayacak Ocak ayından itibaren. Bugünü değil geleceği düşünerek hareket etmeliyiz. 1-2 seneyi kurtarmak için yine önümüzdeki seneleri yakmayalım.

Biz zaten faizleri burada tutsak bile dolar değerlenecekse yine yükselecektir. Ama böyle aşırı artmayacaktır ve daha sağlıklı bir artış trendinde olacaktır. Yoksa bizim faizimiz ile doların yönü değiştirilemez sadece gideceğe noktalara daha yavaş ve reel sektörün işleyişini bozmadan gider. Böyle bir sistem kurmak istiyorsak hazır krize girmişken buradan başlamak en mantıklısı.

• Bakış açısı önemli.

Rte gözüyle bakarsak olağan dışı 500 bp faiz arttırıp bak dolar alan yaya kalır, demedik mi size diye subjektif yaklaşımda olabilir. Seçim öncesi mesaj verme amaçlıdır bunlar. Faizi 500 bp arttırırsanız ekonomi aşırı soğur, tl de değerlenme ivme kazanır. Seçmene kısa vadede çok önemli mesaj verilir. Seçimden hemen sonra 300 bp faiz indirimi ile ali cengiz oyunu tamamlanarak ekonomik dengelere önem verilir. 6 aylık bir aşırı faiz politikası ekonomiyi göçertmez ama rte sözünü yerde bırakmaması adına seçim kazandırır.

Veya rte faiz haramdır, yatırıma engeldir sözü ile tekrar 7 lere çok hızlı yelken açarız.

Federal rezerv üyeleri bile abd başkanlarını iplemediği bir sistemde ekonomisi göçük bir ülkenin tek adamın politikalarına uyumlu mb hareketleri saniyede milyar doların değişen dünyaya uyum sağlamaz. Anlık aşırı dalgalanmalar dediğimiz volatilite ülkeyi sömürür.

Kısacası halkın yararına dersek faiz adımı az olsada lazım. Tüfenin 24 olduğu yerde en az 28 faiz vereceksinki tl stabil olsun. Tabi şu ann için geçerli. Ancak üfe verilerine bakarsak tüfenin yakın gelecekte 40 lara geleceği bariz. Seçim zamanı döviz, tüfe baskılaması belki dediğim gibi kısa vadede sonuç verir. Ama orta vadede yani seçim sonrası freni patlamış kamyon2 versiyonunu tekrar izleriz.

Bu yüzden akp kendi geleceği için aşırı faiz arttırımı yapabilir. Çünlü yerel seçimlerde düşecek oy oranları ülke ekonomisinden bence daha önemli bazıları nazarında.

• rez 400 baz

• quote:

Orijinalden alıntı: AwerlawK

Aslında evet faize büyük bir miktar yatıran adam güzel bir gelir kazanıyor. Fakat bir yandan iyi çünkü banka faize yatırılan parayı kredi olarak başka insanlara veriyor. Banka faize yatırılan parayı kredi olarak birisine verebiliyorsa kar eder zaten(kredi faizinden).
    işte şimdi oldu , anlamış oldum , iyi anlattın hocam.
  • Son yapılan 625 puan faiz sonrası , merkezin tekrar faiz arttırma yapacağına ihtimal vermiyorum.. Düşürmede olmaz faizlerde değişiklik yapmayacaklar.. yatırım tavsiyesi değildir.
  • Equris kullanıcısına yanıt
    Özellikle 2018 yılı başından beri ısrarla negatif faiz vermenin yanlış olduğunu, 13 eylüldeki ppk toplantısına kadar her toplantıda mb nın ipe un serdiğini ısrarla yazdım mesajlarım duruyor. Ancak bu kez durum farklı. %24 nominal faiz var. Kur ve piyasa faizi gevşeme eğiliminde. TL yi şu ortamda değerlendirmenin, üstelik bunu 300 bp gibi bir arttırımla yapmanın da riskleri var söylediğim bu. Bu kadar sert hareketlere gerek yok. ABD ve AB bile ekonomisini bu kadar hızlı ısıtıp soğutmuyor.

Reel sektör zaten çöktü söylemini ise kabul etmem mümkün değil. Bu ülke ayakta duracaksa reel sektörle duracak. Kuru 4 lere indirdik diyelim. Enflasyonun düşmesini beklerken bu sefer gene ithalat artacak, gene döviz ihtiyacı artacak.

Ekonomiyi aşırı ısıttık bir miktar soğuyana kadar acı çekeceğiz. Bizim fed ya da ecb gibi kağıt parçasına dolar - euro basma lüksümüz de yok. Ağrıyı gidermek için kırmızı reçeteli ilaç içersek ilaca bağımlı hale geliriz. Fed bile bunu yapmıyor, bir sonraki krize hazır olmak için şarjörüne tekrar mermi doldurmaya çalışıyor. Kalan son kurşunları yok yere havaya sıkmanın anlamı yok.

Benim düşüncem bu şekilde. %100 doğrudur demiyorum. Yaşayıp göreceğiz.

• 2018 yıl sonu ve 2019 dolar/tl hedefiniz var mı?
  • cokbaska kullanıcısına yanıt
    Gariban yatırım yapsın. Garibanlık kader deil.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam MB faiz arttırmayacak galiba. Ekonomistler ve analizciler faiz artışı beklemiyoruz falan diyor. Umarım sonuçları ağır olmaz.
  • Faiz arttırımı aspirin çözüm olur.Ben o yüzden o silahları saklayacaklarını düşünüyorum.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.