Şimdi Ara

Metro Ethernet VS Fiber İnternet (Datacenter için)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
7.040
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Biz sunucumuzu bir datacenter da co-location anlaşması ile barındırıyoruz. Bağlantı hızımızın 512kbps olduğunu biliyorum. Buna göre;

1- Bu 512 kbps, ADSL 512 kbps ile farkı nedir? (Yetkiliye sorduğumda download hızının 512kbps olacağını söylüyor, halbuki telekom 1mbps alsam bile en fazla windowstan 120mbps civarı bir download hızı görebiliyorum!)

2- Metro ethernet 100 mbps bağlantı ücreti TTelekomda aylık 7349.00TL iken!!! nicin superonline da aylık 129TL!!! dir?? ARadaki devasa farkın sebebi nedir??

3- Biz gitsek 100mbps internet satın alsak bu hızla 100 bilgisayarı 1mbps hızla internete çıkarabilirmiyiz? Yani her bilgisayara 1mbps bağlarsam 100 bilgisayar için 100 mbps bağlantı almam mı gerekir??

4- Diyelim ki 100mbps bağlantı aldım bunu bazı bilgisayarlara 512kbps bazılarına 1mbps hatta bazılarınada 2mbps ile dağıtmayı nasıl yapıyorum? Bunun için nasıl bir cihaz gerekiyor??

Cevaplara göre ek sorular gelebilir şimdiden çok teşekkürler.

Not: İnternette konu ile araştırma yaptıysamda şöyle net cevaplara ulaşamadım herkes kafasına göre birşeyler yazmış. Konunun uzmanlarına sormak istedim

• 1-indirme 512 demek 5 mbps yani 1 mbps normal adslnin 5 katı hızında.
    2-Türk telekom size özel hat çekiyor süperonline'nin belirli yerlerde olduğunu(çok çok az yerde şimdilik) biliyorsunuzdur o yüzden ucuz verebiliyor ama türk telekom bir tek sana vereceği için hat bakım giderlerini karşılayamaz.Bildiğim kadarıyla böyle.
    3-Uygun (100 çıkışlı) bir router cihazı satın alıp yapabilirsiniz.
    4-Bunu bilgisayarlara kuracağınız kısıtlayıcı programlarla yababilirsiniz(netlimiter gibi)

^
    ||
    ||
    ||
    Ben bildiklerimi yazdım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yoktur -- 5 Ekim 2009; 18:02:24 >
  • 1- 512kbps nin ADSL ile tek farkı teknoloji farkıdır. Hız olarak erişilemeyecek bir hız değil. ADSL / Fiber o kadar farketmez. Yetkilinin ne demek istediğini anlayamadım açıkçası. (Buradaki 512kbps hızı 50-55 kb/s ile download yapan hız olarak anladım ben, yanlışsa düzeltin)

2- Metro ethernet ile Fiber arasında da teknoloji farkı var ama siz server barındırdığınız için bağlantıların Upload hızları ile ilgilenmelisiniz. Upload hızınız yüksek olacak ki, sunucunuza erişen ziyaretçiler yavaş bir erişim görmesinler karşılarında. Fiber de 100 mbit download hızıdır, upload değil. Fiber de Superonline ın sitesine göre 5 mbit upload var. Ancak metro ethernette upload hızı daha yüksek hızlara çıkabiliyor. Bu da şirketlerin tarife politikasına bağlı. Fiber ilk çıktığında 100 mbit download / 100 mbit upload bağlantı 129 lira idi ama upload hızları kısıldı sonradan. Ayrıca metro ethernet daha kurumsal bir hizmet olduğundan planlı kesintiler haricinde kesilmez, paket kaybı çok azdır. Dolayısıyla sunucu hizmetleri için daha elverişlidir.

3- Eğer bulunduğunuz datacenter fiber internetin verilebileceği bir noktada ise, datacenter kendi bağlantınızı çekmenize izin verirse, bir şekilde bağlantıyı datacentera sokabilirseniz, çeşitli network birimleri ile 100 mbit interneti 1 mbitten 100 bilgisayara dağıtabilirsiniz.

4- Hardware firewall lar, layer2 switchler ile yapabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ZeneX -- 5 Ekim 2009; 18:11:02 >

• quote:

Orijinalden alıntı: yoktur

1-indirme 512 demek 5 mbps yani 1 mbps normal adslnin 5 katı hızında.
    2-Türk telekom size özel hat çekiyor süperonline'nin belirli yerlerde olduğunu(çok çok az yerde şimdilik) biliyorsunuzdur o yüzden ucuz verebiliyor ama türk telekom bir tek sana vereceği için hat bakım giderlerini karşılayamaz.Bildiğim kadarıyla böyle.
    3-Uygun (100 çıkışlı) bir router cihazı satın alıp yapabilirsiniz.
    4-Bunu bilgisayarlara kuracağınız kısıtlayıcı programlarla yababilirsiniz(netlimiter gibi)

^
    ||
    ||
    ||
    Ben bildiklerimi yazdım.

+1

• quote:

Orijinalden alıntı: HeaDHunteR

Sn arkadaşlar,

Biz sunucumuzu bir datacenter da co-location anlaşması ile barındırıyoruz. Bağlantı hızımızın 512kbps olduğunu biliyorum. Buna göre;

1- Bu 512 kbps, ADSL 512 kbps ile farkı nedir? (Yetkiliye sorduğumda download hızının 512kbps olacağını söylüyor, halbuki telekom 1mbps alsam bile en fazla windowstan 120mbps civarı bir download hızı görebiliyorum!)

2- Metro ethernet 100 mbps bağlantı ücreti TTelekomda aylık 7349.00TL iken!!! nicin superonline da aylık 129TL!!! dir?? ARadaki devasa farkın sebebi nedir??

3- Biz gitsek 100mbps internet satın alsak bu hızla 100 bilgisayarı 1mbps hızla internete çıkarabilirmiyiz? Yani her bilgisayara 1mbps bağlarsam 100 bilgisayar için 100 mbps bağlantı almam mı gerekir??

4- Diyelim ki 100mbps bağlantı aldım bunu bazı bilgisayarlara 512kbps bazılarına 1mbps hatta bazılarınada 2mbps ile dağıtmayı nasıl yapıyorum? Bunun için nasıl bir cihaz gerekiyor??

Cevaplara göre ek sorular gelebilir şimdiden çok teşekkürler.

Not: İnternette konu ile araştırma yaptıysamda şöyle net cevaplara ulaşamadım herkes kafasına göre birşeyler yazmış. Konunun uzmanlarına sormak istedim

ağlamak isyorum 100 mbps 7349 lira bayağı da ucuzmuşşşşşşşşş
    bu doğru olamaz inanamıyoorum

• @memq14,

evet hatta 1gbps bağlantı ücreti aylık neredeyse 40.000tl desem =)

neyse arkadaşlar cvplar için çok teşekkürler, ben bu bağlantıları 1 kaç pc için zaten sormadım örneğin 100 pc hatta daha da fazlası içindi.

@zenex,

Yetkiliye tekrar sordum, buradaki 512 kbps hızı sizin evde kullandığınız 512 kbps adsl bağlantı oalrak düşünmeyin dedi, yani ben bir download yaptığımda max 512 kb/s görecekmişim ancak evde olursa seninde yazdığın gibi max 50kb/s görebiliyoruz (hatta onu bile göremiyorduk =))

buradan çıkardığım sonuç datacenter ın bana 512 kbps diye sattığı bağlantıyı standart adsl e orantılarsam galiba 4 mbps eder (yanlışım varsa düzeltin) yani datacenter ın verdiği 512 kbps bağlantının adsl de eşiti 4 mbps!!

şimdi bu noktada bir sorun daha çıkıyo, telekomun verdiği metro ethernet bağlantıda ozaman hem download hem de upload hızları gerçektende 1gb/s!!! yani saniyede 1gb veri transferi mümkün!! böyle birşey olabilirmi???

• o saniyede 125 mb ediyor.filmi dvdden harddiskine kopyalayacağına indir daha hızlı yani

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yoktur -- 6 Ekim 2009; 16:33:36 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ümraniye'de fiber internet?
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: HeaDHunteR
    @zenex,
    buradan çıkardığım sonuç datacenter ın bana 512 kbps diye sattığı bağlantıyı standart adsl e orantılarsam galiba 4 mbps eder (yanlışım varsa düzeltin) yani datacenter ın verdiği 512 kbps bağlantının adsl de eşiti 4 mbps!!

şimdi bu noktada bir sorun daha çıkıyo, telekomun verdiği metro ethernet bağlantıda ozaman hem download hem de upload hızları gerçektende 1gb/s!!! yani saniyede 1gb veri transferi mümkün!! böyle birşey olabilirmi???

Evet verdiğin hızlara göre hesaplarsak 4 mbit civarı ADSL ile eşit o bağlantı. Ama tabi verimlilik olarak muhakkak datacenterınızın bağlantısı daha iyidir.

Metro ethernet tarifeleri hakkında bilgim yok. Kaç download kaç upload veriyorlar bilmiyorum. Ama teorik olarak böyle birşey mümkün... Ben kullandım 1 Gbit bir hattı daha önce. Hatta 1Gbit hattan 2 tane alınıp 2Gbit yapılmıştı.

• TT'nin verdiği metro ethernet hatlar simetriktir yani 10mbit download varsa 10 mbit upload vardır ping süreleri çok düşüktür kısacası metro ethernet demek uzak mesafelere 2-20 km arası mesafelerde ethernet bağlantı kullanılır ama CAT-5e veya CAT-6 kablo ile bu mesafelere iletim mümkün olamayacağı için CAT kablosu yerine Fiber çekilir çeşitli kullanıcıların bağlantıları bir fiber Switch ile birleştirilir ve tekrardan telekomun omurgasına bağlanırlar kısacası türk telekomun networküne dahil olursunuz..

metro ethernet'ile ilgili ekşi sözlük linki:http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?nr=y&t=metro%2Bethernet

ayrıca şematik olarak böyle birşeydir...

Metro Ethernet VS Fiber İnternet (Datacenter için)

• 1- 512 kb her teknolojide aynidir. ancak adsl hatlar paylasimli hatlar oldugu icin her zaman ayni hizi yakalayamazsiniz, ayrica adsl hatlarin upload hizi cok daha dusuktur ve turk telekomun garanti ettigi hiz download hizinin sekizde biri kadardir. bu yuzden adsl digerlerine gore yavas geliyor insanlara.

2- metro ethernet sizden telekom ofisine cekilen paylasimsiz direk bir fiber baglantidir, ancak superonline fiber internet paylasimlidir. bulundugunuz sitedeki kullanicilarla baglantiyi paylasirsiniz.ayrica 100mblik download'e karsilik bazen 1 bazen 5 mb upload hakki veriyor. metro ethernetin download upload 100mbdir.

3- network uzerinden 100 bilgisayari 100mblik bir hat ile internete cikartabilirsin ama port bazli kisitlama yapmak icin port hizini ayarlayabilecegin switchlerden alman gerek. normal switchlerle birbirine bagladiginda paylasimli kullanirlar ve bazen 1 kullanici bile 100mb kullanabilir.

4- 3. cevapda acikladim aslinda bunuda. mesela linksys SRW224G4 ile bu isi halledebilirsin. istedigin hizda kisitlama yapabiliyorsun.

• birde 3000 tl alt yapı yardımı var onuda göz önünde bulundurun
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.