< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haykoatmaca -- 15 Ağustos 2024; 9:9:37 > |
Mikrotik hap_ax_lite (L41G-2axD) TiviBu yapılandırma
-
-
hocam elinize sağlık. router minipc aldım. igmp ayarını yaptım ama tam doğru değil sanırım. o yüzden kanal geçişlerinde bağlantı hatası verip 3-5 saniye sonra görüntü geliyor. opnsense üzerinde ayarların nasıl yapılacağı hususunda bilginiz var mı?
ileride öğrenmek adına porxmox kurup sanal opnsense ile deneyeceğim tekrardan
firewall olarak opnsense veya pfsense detaylı firewall ayarını anlatan yer de bulamadım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rambetiko -- 8 Ağustos 2024; 23:27:54 > -
bilgim yok.. araştırıp, bol bol deneme yapacaksın. öğrenmenin en güzel yolu. forumlarda sormaya devam. bilen ve yardım eden biri çıkar. bence önce mantığını çözmen lazım. bunu da örnekleri incelerken çözebilirsin diye düşünüyorum. elindeki pc'ye mikrotik os kurmayı da deneyebilirsin..
benim verdiğim bu ayarlar, mikrotik os çalıştıran cihazların hepsinde çalışır. pc'ye mikrotik os kurarsanız pc'yi de router olarak kullanırsınız. iso cd ile kurulum videosu internette var.
ben tivibu için gelen wan ip'yi cihazda nasıl görebileceğimi bir türlü çözememiştim. dhcp client ile add yapınca, otomatik tarama yaptı ve kendisi ekledi. bundan sonrasını ayarlamak zaten daha kolay oldu. eth1 pppoe ve eth 2 de tivibu için olması gerekiğinden, bu iki portu dhcp'siz, dns girmeden ve ip havuzu olmadan birleştirmek, yapılması gereken işti. mikrotikte işlem şu şekilde:
adres listesine lan ip atıyorsun. örnek: 192.168.88.1/24 - 192.168.88.0
pppoe client ayarı yapınca, bu listeye wan ip otomatik geliyor.
dhcp client add ile kullanmak istediğin eth port seçip, use peer dns ve ntp ile ekleyince, otomatik arama yapıyor ve tivibu ip'yi de listeye ekliyor.
--
ip pool giriyorsun. örnek:192.168.88.20-192.168.88.254
--
bende 4 eth + 1 wifi toplam beş port var.
bridge interface oluşturuyorsun.port kısmından buna hangi portları eklemek istiyorsan onları seçiyorsun. bende pppoe ve tivibu için eth1/2 ayarlandı.
--
ikinci bridge interface oluşturup buna da 3/4ve wifi portlarını atadım.
--
dhcp server kısmından dhcp setup ile bridge2 için otomatik dhcp setup işlemi tamamlıyorsun.
--
firewall kısmından da nat kısmına masquerade ile bridge2 için internet izini verdin mi internte çıkıyorsun. sonrasına firewall kuralları ile uğraşılabilir.
kısaca export yaptığım ayarların başlangıcı bu şekilde.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haykoatmaca -- 15 Ağustos 2024; 9:10:7 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X