Şimdi Ara

Milli muharip uçak KAAN ilk uçuşunu yaptı (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
500
Cevap
4
Favori
12.970
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
57 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

aynı erdoğanın,

canik ten bahsettiğini duydunuzmu?!

silah pazarında en büyüklerde 12.sıradayız. bizi buraya taşıyan firmalardan hangisini överek anlattı!!

hiçbirini.

övsün tabi. sonuçta ülkemizin şirketi!

ama hiç kimse, özel bir şirketi kamu iştirakinin önüne koyamamalı!

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jake Lockley kullanıcısına yanıt

Cephane konusu her zaman gözden kaçırılan en stratejik konu.

Yapılan bazı askeri araştırmalara göre, örneğin Yunanistan-Türkiye kıyaslamasında, kora kor bir savaş ortamında Yunanistan'ın cephane stokları sadece 1-1.5 ay yetebiliyor çünkü stratejik ve kritik mühimmat üretimleri yok, dışarıya bağımlılar.

Yunanistan'ın F35 alımlarındada bu konu Yunan medyasında çok tartışılıyor. Alınacak F35'lerin mühimmatları 2-3 uçuş için verilecek. Yani mühimmatları Yunanistan hep ABD'den tedarik etmek zorunda ve 40 F35'in kora kor bir savaş için kullanacağı mühimmat maliyetide uçaklardan daha fazla rakamlar tutacak. Gerçi ABD F35 uçaklarını Yunanistan'a "Türkiye'ye karşı kullanmama" şartıda koymuş. Yunan medyası bu konudada çok tartışıyor.

Milli muharip uçak KAAN ilk uçuşunu yaptı

Türkiye'nin ise iddialara göre kora kor bir savaşta asgari 10 aylık mühimmat kullanma kapasitesi var. Üretim hatlarının tam kapasite çalışması halindede bunun 1.5 yıl yetecek mühimmata erişebileceği düşünülüyor. Türkiye'nin mühimmat üretimine daha fazla ağırlık vermeside Ukrayna-Rusya savaşının başlamasından sonra ivme kazandı. Ukrayna-Rusya savaşında Ukrayna tarafı ülkedeki mühimmat stoğunu ilk 3-4 ayda tüketti ve dışardan destek almaya başladı. Rus ordusuda savaşın ilk aylarında Ukrayna'nın mühimmat depolarını hedef almıştı ve büyük zararlar vermişti.

Savaşın uzaması ve Ukrayna ordusunun mühimmat konusundaki sıkıntıları göz önüne alındı ve TSK'nın mühimmat üretim bantları daha fazla çalıştırıldı zira Türkiye çevresinde gireceği herhangi bir savaşta Ukrayna gibi büyük bir destek alamayacağını sağır sultan dahi biliyor, dolayısıyla mühimmat üretme ve geliştirme konusundada savunma sanayi çok ciddi atılımlar ve yeni üretim fabrikaları kurdu. Yani bir savaş uçağını yada füze sistemini almakla iş bitmiyor, mühimmatın yoksa bir savaşda zaten bitiksin. Bu yüzden farklı HSS füze sistemleri ve konvansiyonel mühimmatların üretimine son 4-5 yılda büyük ağırlık verildi ve mühimmat stokları yükseltildi. Bu süreçtete çok ciddi tecrübeler kazanıldı ve ARGE çalışmalarında farklı türde mühimmatlarında üretilmesi sağlanarak bu alandaki dışa bağımlılık azaltıldı.

Sonuçta Türkiye savunma sanayisi son 15 yılda büyük bir ivlenmeye girdi. Elbette ABD ile kıyas tutulamayız ancak bir Yunanistan gibide ülkeyi ipotek edecek ve tamamen ABD'ye bağımlı kalacak şekilde askeri anlaşmalar yapmakda akılcı bir tutum olmazdı. Bİr yerden başlamak gerekiyordu zira biz ABD'ye göre zaten 20-30 yıl geriden geliyoruz. Adamlar vakti zamanında efsane F14 Tomcat'leri üretirken biz askeri darberler ve iç karışıklarla uğraşıyorduk. Her bir askeri darbe bu ülkeye 10 yıl kaybettirdi. Bugün ise adamların elinde dünyanın en iyi savaş uçağı olarak kabul edilen F22 raptorları var. şimdi biz "o kadarınıda yapamayız" diyip salarsak zaten baştan maçı kaybetmiş oluruz. Bu alanda adım adım ilerlemek ve kaybedilen zamanı telafi edecek ordu yapımıza uygun araçları üretmek, tecrübe kazanmak ve daha iyisini yapmak için çalışmak zorundayız. İmkanlar kısıtlı, şartlar zor olabilir. Sonuçta muhtaç olunan kudret damarlardaki asil kanda mevcut, kafayıda çalıştırmak gerek. Azmin önündede hiçbir engel duramaz, yeterki devamlılık sürdürülsün..

• VirgilSollozzo kullanıcısına yanıt

Resim çok güzel. İstikbal Göklerdedir. Mustafa Kemal Atatürk.

• Bunlarla gurur duymayanlar ancak türk düşmanıdır

• aksinaletinsan kullanıcısına yanıt

Canik ten de Muhalefet bahsetsin. itiraz etmem, hatta takdir ederim. her şeyi Erdoğan dan beklememek lazım.

• Yunanistana karşı hava üstünlüğünü kaybettik diye anıranların bir çoğunun bu konuda sevinç gösterdiğini göremezsiniz. Dertleri hava üstünlüğümüz falan değil çünkü, dertleri ülkeyi ve yapılanları nasıl küçümseyebilirim.

Türkiye savaş uçağı üretiyor, çok az ülkenin yapabildiği bir şey.

• DARTH_BLACK kullanıcısına yanıt

aynen katılıyorum detaylı açıklamışsınız. silah iyi güzel de ne atacaksın yoksa yunanlıların en baştan yaptığı saçmaydı zaten bi de o modeli alalım bi de bu modeli diye ama bu komple bir sistemdir baştan sona. bizde pek çeşit yok ama 245 mi ne uçan f16'mız var yani bir de lisans altında kendi üretimimiz ve bunların mühimmatını da yapabiliyoruz. amerikalılar bile diyor deli misiniz Türklere bulaşılır mı havada diye? sürekli de dogfight yapınca yıllardır bizim pilotlar zaten en iyilerden kabul ediliyor. ekleme denemez ve kötü haberlerden de bahsetmeyi pek sevmem ama MKE cephane fabrikalarında patlamalar oldu arka arkaya ve üzücü bir şekilde insan kayıplarımız oldu yoksa yıkılsın tekrar yapılır o sorun değil. daha önce duyuyor muyduk böyle patlamalar? birden ve arka arkaya olması tesadüf müdür yoksa beceriksizliğimiz midir? kesinlikle değil çünkü yeni şeyler denerken böyle kazalar olur maalesef. amerika f35'i kendi yapmadı 20 sene yanında kaç ülke ve 1.6 trilyon dolar bütçesi var o projenin. bizim o kadar zaman ve paramız yok ama bize teknoloji veriyor hem rusya hem amerika ve KAAN'ın motor da tamam olduğunda belki f35'ten daha güzel olacak. daha hızlı ve çok daha az maliyetle olacak. bizi kimse sevmese neden yardım etsin hem rusya hem amerika yani kötümser psikolojide olmamak lazım. tamam mütevaziyiz coniler gibi nr1 diye gezmeyiz daha sağlık sistemleri yok eğitim sistemleri berbat ama çok da mütevazi olmamak lazım bölgemizde en önemli ülkelerden biriyiz. hele dediğiniz gibi yunanistan'a şart koşulduysa f35 konusunda zaten anlamışlardır amerika'nın kimi tutup kime yav he he yaptığını. bize f16 onlara f35 diye bizde de yaptılar ama bizdeki de f16'ya radar takılmış hali f35'in esprisi o zaten üstelik f16'nın hiçbir uçuş sorunu yok yani f35'in çalışanını verdiler aslında bize ismi f16 sadece. hayalet olayı palavra zaten o motor izi diyelim anlaşılsın ile ondan soğutmaya çalışıyorlar. milimetre problemi yok f16 viper'in ki bu da daha yeni uçmuş bir modeldir geçen sene mi neydi ilk uçuşu. 2024 passat gibi düşünün ama 80'lerden beri var derseniz olmaz f16'ya 50 senelik derseniz bu işlerden anlamıyor demektir o yunan aldı götürdü bize kazık diyenler. tam tersiymiş bakın esas onlara şart konmuş cephane az denmiş zaten üretemezler ee neden veriyorlar ki o parayı o hayırsız olmuş işte almasalar ceplerinde kalırdı hava atacağız diye bilinçsiz harcama bakalım bu sefer imf ve EU geçen sefer gibi 260 milyar dolar paketle kurtaracak mı iflastan çünkü başka bir yere gitmiyorlar direkt iflas çok yakında. daha da kimsede olmayan ikmal uçağı alacaklarmış egede uçup duracaklarmış zaten o yüzden kullanım ömürlerini bitirdiler uçakların modernize de edemediler mirage var ellerinde. çok kötü yönetiliyor gemi taşımacılığı ve turizm'den başka geliri olmayan 11 milyon bir ülkeden bahsediyoruz ayranları yok resmen hani hakaret olsun diye değil yine batacaklar daha da bizim gemileri kıskanmışlar gemi falan alacaklarmış ohooo direkt batak. alacaklarmış bak biz yapıyoruz ama %50 ama yüzde kaç o önemli değil. denizaltı çeliği işi de tamam bunu her araç için kullanabiliriz artık. baş edemezler bizimle ama politika yüzünden ölseler hala silah alacaklar yeter gari biz bıktık hesabınızı yapın diye.

• Tam kalkış ve iniş videosu.

Milli muharip uçak KAAN ilk uçuşunu yaptıT.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) on Xtwitter
    Parlayan yıldızı Anadolu'nun Çağlayan sel gibi şanlı Ulus'un Türkiye yüzyılı titretiyor dünyayı Sarsılmaz bir inançla kalpte tutkusu. 🇹🇷 Millî Muharip Uçağımız #KAAN, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirerek asil milletimizi sevince boğdu. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip…
    https://twitter.com/tcsavunma/status/1760277516923638099
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

😂😂 yazık!

• belki forumda yazışıyor olsak dahi, daha üst mercilere sahip kişiler, bu tarz konuları takip ediyor olabilir. dolayısıyla ben yazmayı düşünmüyordum ama kaan için yapıcı olması amacıyla bir eleştiride bulunacağım. bir uçağı uçuruabilmek için en önemli şey malum ilk önce motorudur. motor olmadan, zaten dizayn edilen hiçbir şey uçurulamaz. bir teknolojiye eriştin mi sonra sırasıyla diğerleri geliyor zaten. bence kaan'In fiziksel tasarımında iyileştirme yapılması gerekiyor diye düşünüyorum. tabi kullanım amacı da önemli ama daha çevik olabilmesi için kesinlikle dizaynında değişikliğe gitmeleri gerektiğini düşünüyorum. bu boyutuyla tabi kullanım amacını da gözardı etmeksizin, biraz hantal bir görüntüye sahip gibi görünüyor. diğer anlamda, kaan'ın tasarımının, altın orana sahip olmadığını düşünüyorum. tabi bu bir başlangıç ve daha iyi olma yolunda, testler ile birlikte daha iyi noktaya kesinlikle ulaşılacaktır. bir de bu tip girişimlerin reklamının yapılmasını doğru bulmuyorum. gizli kalması gerekir bence. bu ve benzeri konularda herşeyi duyurmamamız gerekir. bu arada şu tatbikat sırasında amerika tarafından vulurulan gemimiz aklıma geldi. tatbikat da olsa kazara da olsa nasıl füze atılıyor ise bize, aynı şekilde bu tip olayları ber taraf edecek olan sistemi de duyurusunu yapmadan kullanıyor olmamız lazım. isterdim ki o saldırıya karşı, saratoga gemisine biz hem defans hem de saldırı yapabilseydik umarım bu özelliklere de sahip oluruz.

• comanchee kullanıcısına yanıt
    La oğlum depremde uçuramadilar ne diyorsun. Şehitler geliyor ucurulmuyor ne anlatıyorsun.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sanırım inişten sonra uçağın başına koşan mühendislerimiz ve teknisyenlerimizin hak ettikleri büyük coşkuları...

• Uçağa bayıldım. Umarım bu aletle Yunanları şey ettiğimiz günü de görmek nasip olur :).

• alpalp84 kullanıcısına yanıt
    O ekibin tam ismi herbokubiliokolog

• İstikbal göklerdedir. Çok güzel haber. Acil olarak 5. Nesle uygun(izi düşük) bir motor alınmalı ya da üretilmelidir.

• Yerli savaş uçağını da dinci şeriatçı siyasal islamcı dedikleri adamlar yaptı

• DARTH_BLACK kullanıcısına yanıt

2.5 ay

Seçim mi acaba 🤭

• Muadili uçakları yapmak için yaklaşık 25-30 sene en az 3-5 devlet biraraya geliyor.

Bizimkiler ne naptı bilmiyorum. Bu hızda böyle bir uçak yapmak tek kelimeyle mucize!

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.