Şimdi Ara

miniDV kaset tercihi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
2.416
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selam arkadaşlar..canon hv20 kamerama bugün miniDV kaset siparişimi verdim..bursa sony yetkili bayii fiyatı biraz tuzlu geldiği için, sony yetkili satıcısı www.morfare.com’dan 28 YTL Sony DVM-E63 HDV (HD) sipariş ettim..Canon kameraya sony kaset kullanmak konusunu (canon’unda kasetleri mevcut, piyasada olmasada erkayalar ve yurtdışı sitelerde bulunabiliyor) ya da genelleştirip konuyu bir özet geçmek istedim tercih nedenim hakkında..
    miniDV, 10 farklı uluslar arası teknoloji firmasının bir araya gelerek kurduğu bir konsorsiyum tarafından, kullanıcılarının dijital video formatlarını kullanabilmesi için ortaya atılmıştır..(Panasonic, Sony, JVC, Philips, Toshiba..) miniDV video normal durumlarda 25 Mbit/s veri oranına sahiptir.( Saniyede 25 megabit veri barındırır) DV'nin üç formatı vardır: miniDV, DVCAM (Sony), DVCPRO (Panasonic). Üç formattada video benzer şekilde kaydetmekte ve belki çok küçük codec işleme farklılıkları bulunabilmektedir.
    Benzerlik sadece kayıt sırasındaki kalite değişmezliğini ifade eder. Kodlama ve kayıt teknolojisi ne olursa olsun, kameranın kullandığı lens, çip boyutu, CCD yapısı gibi pek çok ayrıntı kaydın görüntü kalitesini etkiler. Standard miniDV, SP (Short Play) kayıt modunda 10 mikron iz kullanır. DVCAM (Sony) MiniDV’ye oranla daha hızlı dönen (bunun avantajı droplanma ihtimalini düşürmek) ve daha geniş ebatlı bir bant sistemine sahiptir, 15 mikron iz kullanır. DVCAM, miniDV kasetlerle aynı örnekleme ve sıkıştırma oranlarını kullanır. MiniDV ve DVCAM metal buharlı (ME: Metal Evaporation) bazlı kasetlerdir. Panasonic MQ (Master Quality) miniDV serisi farklı bir metal buharlaştırma tekniği kullanarak çok daha ince yapılı kaset yapısıyla kafa tahribatını azaltmaktadır. DVCPRO (Panasonic) 18 mikron teknolojisini kullanır ve DVCAM’den de geniş bir bant seviyesine sahiptir. DVCPRO kaset yapısında demir kullanarak (MP:Metal Particle) ME tipli kasetlere göre veri kaybı riskini azaltarak arşiv ömrünü uzatır.
    Bu durumda kaset markasının kamera markasıyla uyumlu olması zaruri değildir. Kaldı ki dünyadaki miniDV, DVCAM ve DVCPRO bantlarının üreticisi Fuji ‘dir. Ayrıca kaset yapısının yıpranması görüntü kalitesi düşüklüğüne değil, droplanmayı artırır. Asıl dikkat edilmesi gereken husus kaset seçiminde, aynı markanın aynı modelini değiştirmeden kullanmaya devam etmektir. Farklı markaların kasetlerinin kimyasalları farklı olduğundan bir makinede farklı kasetler kullanıldığında karışan farklı kimyasallar reaksiyona girer ve droplanmayı artırır. Ayrıca kasetlerin kuru yada ıslak yapıda olma farklılıklarından dolayı (Sony ıslak , Panasonic PQ serisi ıslak, MQ serisi kuru) değiştirildiğinde kafalarda emülsiyonlar karışıp kafalar kirlenebiliyor.(toz ve sıvı birikebiliyor, kafa ömrünü azaltıyor.)
    DV formatlarının miniDV haricindekiler genel anlamda arşiv ömrünü artırdığından ki fiyatda doğru orantılı artacağından tercih etmedim. Piyasada en çok bulunan Panasonic AY-DVM60FE (PQ serisi; DVC yazanlar) ve Sony DVM 60PR3 (turuncu paketliler) kasetlerini ısrarla kaset markalarının üst versiyonları ve kamera kullanma kılavuzlarında HDV kameralar için HD kayıt özelliğine sahip kasetler tavsiye edildiğinden (her iki durumda droplanma ihtimalini düşürüyor) düşünmedim. Panasonic MQ serisi Türkiye’de satılmamakta olduğundan, kasedi yurtdışından sipariş vermek pratik gelmediğinden ve kafa ömrünün ortalama 2000 saat olması ve aynı modelde devam ederek ve çok çekim yapmayacağımdan çok avantajlı gelmedi. Canon HDVM-E63PR (HD) piyasada zor bulunduğundan ve Erkayalar’ın 45 ytl fiyat biçmesinden eledim. Sony DVM-E63 HDV (HD) fiyat aralığında daha uygun ve çok fazla üretken olmadığımdan :) çok çekim yapmayacağımı düşünerek uygun geldi. Saatte geç olmuş, iyiki varsın google :)..Sevgiler..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi claricestarling -- 6 Haziran 2007; 20:41:31 >

• Yazınız için teşekkürler.Oldukça aydınlatıcı.Bu husus 3 yıl önce sony mini DV kamera aldığımda kafamı kurcalamıştı.Sizin yazdığını yorunların benzerini bulmuştum internette.O zamandan beri hep aynı model sony kaset kullandım.Bu güne kadar sorun olmadı.Bu zaman zarfında Mini DV kameralar oldukça ucuzladı.Zamanında 1600 ytl ye almıştım ben kameramı.Şimdi aynı fiyata HD kameralar var artık.Gördüğüm kadarıyla HD kameralar da iki grup.Harddiske kayıt yapanlar,kasede kayıt yapanlar.

Video edit ve montajla uğraştığım için hep kasetli olan modeller tercih ettim.Gelecekte alacağım kamera muhtemelen HD çözünürlükte bir kamera olacak.Ama kararsız kaldığım nokta,kaset mi olsun yoksa HDD,ye kayıt mı olsun.Bildiğim kadarıyla HDD olunca sıkıştırlmış formatta kayıt yapıyor ve montaj sırasında kaliteyi olumsuz etkiliyor.Kaset üzerine yapılan kayıt daha iyi oluyor bu durumda.

Yani şöyle diyeyim.standart bir miniDv kasete 1 saatlik standart görüntü kaydı yapıldığında bu video bilgisyara aktarınca 12 gb yer tutuyor.HD çözünürlükte kayıt olunca eminim çok daha yüksek bir rakam çıkacaktır ortaya.Fakat Harddiskli kameralarda örneğin 30 gb HDD li bir kameranın 20 saatlik kayıt yaptığı yazıyor üzerinde.Demek ki bir sıkıştırma uyguluyor videolarda.Bu kameralar takıp hemen televizyondan seyretmek için uygun.Ya da doğrudan bilgisayar aktarıp VCD -DVD ye yazıp seyretmek için uygun.Montaj yapıp örneğin Adobe premiere ile editleme ve işleme için uygun değil.

Gördüğüm kadarıyla Kasetler daha uzun süre bizimle olacak.İster standart definition ister high definition olsun.Digital video montajı ile uğraşmak isteyenler daha uzun süre kasetlerle çalışacak sanıyorum.Ben HD kameralarda da şu ankullandığımız mini DV kaetler kullanılıyor sanıyordum.Ama yazınızdan anladığım kadarılya bu tip kameralarda farklı özellikte miniDV kasetler kullanılması gerekiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LokmanHekim -- 5 Haziran 2007; 14:30:33 >

• test

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihto -- 22 Ocak 2021; 23:14:35 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Eski vhs kaset restorasyonu
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.