Şimdi Ara

Mizah ve Toplum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
210
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Gülmeyi severiz değil mi? Nedeni bellidir gülmek zevk verir. Instagram'da Facebook'ta genellikle komedi sayfalarını takip ediyoruz bu tür içerikleri seviyoruz. Şimdi biraz farklı bir yere geleceğim. Bazı sayfalarda şu yazıları görürüz :
    KALİTELİ MİZAH, MİZAH SAYFASI vb.
    Peki nedir bu mizah? Komik espriler mi, şakalar mı? Cevap: Mizah bunların hiçbiri değil. Mizah, bir kişideki veya toplumdaki sorunu derine gömüp komik bir şekilde anlatmaktır.

Toplum sorunlarını anlatmak, o problemleri çözmenin yarısıdır yani mizah topluma hizmet eder ve bu sorunların çözümü için bir yol açar. Örneğin Irkçı Mizah her ne kadar çirkin görünse de Irkçılar ile dalga geçer örnek olması açısından şu fıkrayı inceleyelim:
    "Adam cennetin kapısına gelir, kapıdaki melek sorar:
    — Din?
    — Hıristiyan, der adam.
    Melek elindeki listeye bakar:
    — 28 numaralı oda, yalnız 8 numaranın önünden geçerken sessiz ol.
    Bir başka adam gelir.
    — Din?
    — Budist
    — 18 numara. Yalnız 8 numaranın önünden geçerken sessiz ol.
    Bir adam daha gelir.
    — Din?
    — Musevi
    — 11 numaraya git. Yalnız 8 numaranın önünden geçerken sessiz ol.
    — Farklı dinler için farklı odaların bulunmasını anlıyorum ama neden 8 numaranın önünden sessizce geçecek mişim?
    Melek:
    — 8 numarada Müslüman var. Müslümanlar, kendilerinden başkası buraya gelemiyor zannediyorlar."

Biraz araştırma yaparsanız bu fıkranın neredeyse her din için farklı versiyonunun olduğunu görürsünüz. Bu fıkra(lar) da bize şunu anlatmaktadır:
    "Bütün insanlar kendi seçtikleri yolun tek doğru yol olduğunu zanneder. "

Şimdi gelelim mizah'a bakış açısına. İnsanlar genelde "Mizah komik olan şeydir" , "Mizah çok saçma hiç bir şey anlamıyorum" , "Bununla dalga geçilmez kardeşim sil şunu!" der. Bu söylemleri tek tek inceleyelim. Birincisinin açıklaması başta yaptığım tanımdan yola çıkarsak mizahın yanlış anlaşılmasıdır. İkincisi yine tanım gereği anlatılmak istenin gizlidir bunu bulmaya çalışmamaktır. Üçüncüsü ise yapılan ironilerin anlaşılmamasından kaynaklıdır. İroniyi kısaca anlatmal gerekirse İroni, anlatılmak istenenin tam tersini söylemektir. Konudan çok sapmadan devam edelim. Mizah'ın topluma yararı nedir? Bir kez daha baştaki tanıma dönelim: Toplum Sorunları. Yani Mizah toplum sorunlarını irdeleyerek onların çözülmesine yardımcı olacaktır. Hatalarımızı düzeltmeye, bencillikten kurtulmaya, birleşmeye yardım edecektir. Bu şekilde toplumdaki ayrılıkları, kavgaları, savaşları bitirebilir, hep beraber sağlıklı, düzenli, barış içinde yaşayabiliriz.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• güzel konu..
  • mizah mı bu yani
    peki mizah çeşitlerini say
    verdiğin şey kara mizaah olabilir mi

attığın bu fıkramsı Allaha yalan isnadı karşısında sonsuz ızgara olma zevkini tadarken de gülebilecek misin bakalım

not: hemen yobazzzzz diyecekler gelecektir konu mizahsa bu da benim mizah anlayışım isteyen alınsın isteyen alınmasın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mhmt042 -- 9 Ekim 2018; 19:41:43 >
  • mhmt042 M kullanıcısına yanıt
    Görüyorum ki yazıyı tekrar okumanız gerekiyor bence tekrar okuyun söyledikleriniz şeylere son paragrafta değindim. Bi de Izgarayı çok severim
    NOT:Anlamayanlar için yazıyorum karşılıklı şakalaşıyoruz zırlamayın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F31538BC1 -- 9 Ekim 2018; 19:43:53 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Toplum çok yozlaşmış
    3 ay önce açıldı
    Irk ve Milliyet kavramları
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.