Şimdi Ara

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek (19. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.424
Cevap
71
Favori
67.814
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
26 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Son mesajdan bu yana bayağı zaman geçti.

En son mesajımda "dandik Revell'e dönüş" yazmışım, harbiden de dandiklik diz boyu çıktı, adamı maket yapmaktan soğutur bu marka Ne zamandır Enzo'nun ağzını burnunu toplamaya çalışıyorum, parçalar kötü, birbiri ile uyumları kötü, yamuk yumuk, üç beş parçayı bir araya getirip toplamak ömür törpülüyor.

En son gövdenin, motorun işini bitirdim, camları falan taktım :

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

İç mekana başladım, koltuklar, ön konsol, direksiyon falan bitti :

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

Arka süspansiyonları yaptım, berbat ve saçma sapan bir düzeneği var birleştirmek için, "hay sizin yapacağınız modele" dedirtiyor. Çok zayıf ve yamulmaya çok müsait, tekerleri takınca nasıl olacak bilmiyorum.

Kabini gövde ile birleştirdim, ön süspansiyonla birlikte, tabii ki düzgün oturmadı, yamulan, kasıntı yapan yerlerin üzerine ağırlık koyup yapıştırarak kurumaya bıraktım, birazdan kontrol edeceğim bakalım ne durumda.

Kısacası kit berbat, önceden de yazdığım gibi insanı modelden soğutur. Tamiya'nın Enzo kiti biraz daha pahalı ama bunu her manada 10'a katlar, detayıyla da, sağlamlığıyla da, parçalarının uyumuyla da :

Şu Tamiya marka kitteki detayın, çok daha fazla parçaya sahip olmasına rağmen birleştirme pratikliğinin ve düzgünlüğünün 10'da 1'i yok Revell'de.

Bakalım nasıl sonuçlanacak, aceleye getirip berbat etmemek için mümkün mertebe yavaş ve sabırla ilerliyorum, çünkü berbat edilmeye çok yatkın bir kit.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 3 Mayıs 2015; 11:30:26 >

• Hocam öncelikle elinize sağlık çok başarılısınız.Ben de tavsiyeniz üzere tamiya nın porsche 911 turbo 88 modelini sipariş verdim Boyaları paylaşmışsınız.Yapıştırıcı olarak ne önerirsiniz ve parçalar boyandıktan sonra rahat yapışıyor mu ? yapıştırıp boyamak daha mı zor olur ? Cevaplarsanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: rage22

Hocam öncelikle elinize sağlık çok başarılısınız.Ben de tavsiyeniz üzere tamiya nın porsche 911 turbo 88 modelini sipariş verdim Boyaları paylaşmışsınız.Yapıştırıcı olarak ne önerirsiniz ve parçalar boyandıktan sonra rahat yapışıyor mu ? yapıştırıp boyamak daha mı zor olur ? Cevaplarsanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler.

Farklı renklerdeki parçaların birleştirmeden önce boyasını yaparsanız daha iyi olur.

Eğer birleştirilecek bir kaç parçanın hepsi aynı renk ise onları birleştirdikten sonra boyayabilirsiniz, daha kolay olur (mesela motor blokları gibi).

Yapıştırıcı süreceğiniz yüzeyleri boyamayın. Birleştirmeden önce parçaları mutlaka birbiri üzerine prova yapın, bir uyumsuzluk varsa maket bıçağı ile giderirsiniz, hem de birbiri üzerine oturan ve yapıştırıcı süreceğiniz, boyamamanız gereken yüzeyleri görmek açısından iyi olur. Gerçi aldığınız model gayet düzgün kaliteli bir model, Tamiya marka kitlerin montajında bir sıkıntı çıkmaz.

Sadece gövde üzerindeki siyah kısımların boyasına dikkat edin, ortaya güzel bir şey çıkar. İlgili modelin yapımında tekniği fotoğraflarla anlatmıştım.

Yapıştırıcı olarak ben şu ürünü kullanıyorum, sağa sola bulaşmadan bayağı temiz montaj yapılıyor : Tamiya Ekstra İnce Yapıştırıcı-Link

Kolay gelsin, umarım eğlenceli bir uğraş olur sizin için de.

• Çok teşekkürler sayenizde öyle olacak umarım :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Enzo'da kabin bitti, ön süspansiyon da bitti, herşey birleşti, geriye artık dış kabuk kaldı :

Şöyle sağda ve solda yağ radyatörleri var Enzo'nun, onları ve hava girişlerini takıyoruz :

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

Gövdenin az bir işi kaldı. Farları da taktım, far camları pek içime sinmedi. Fotoğrafta pek görünmüyor ama kenarlarında yapıştırıcı kaynaklı lekeler oluştu. Camları söküp kenarlarını siyaha boyayıp lekeleri kapattıktan sonra tekrar takacağım. :

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

Bu iş de bitince geriye kalanlar :
    Hava filtresi/Emme manifoldu,
    Stop lambaları,
    Ön silecek,
    Dikiz aynaları,
    Kaporta üzerindeki hava girişlerinin ızgaraları,
    Fren diskleri,
    Jant ve lastikler.

Bu akşam bitiririm herhalde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 6 Mayıs 2015; 10:54:48 >

• üstat bende bu güzel uğraşa başladım şuan aracı ve yapıştırıcıyı alabildim sadece, yavaş yavaş ekipmanları topluyorum.Fakat yapıştırıcıyı başka bir plastik üzerinde ve kağıtta denedim hiç yapıştırmıyor.Aldığım ürün tamiya nın extra ince yapıştırıcısı.Ne dense denediğim hiç bi şey yapışmadı
  • quote:

Orijinalden alıntı: burç10

üstat bende bu güzel uğraşa başladım şuan aracı ve yapıştırıcıyı alabildim sadece, yavaş yavaş ekipmanları topluyorum.Fakat yapıştırıcıyı başka bir plastik üzerinde ve kağıtta denedim hiç yapıştırmıyor.Aldığım ürün tamiya nın extra ince yapıştırıcısı.Ne dense denediğim hiç bi şey yapışmadı

Ben tüm montajlarımı o yapıştırıcı ile yapıyorum.

Yapışmama durumu denediğiniz plastiğin türünden kaynaklı olabilir. Kağıdı ise zaten yapıştırmaz, o normal. Makette sorun çıkarmaz merak etmeyin.
  • Enzo'ya devam edelim, kit gerçekten kötü.

Detaylar iyi değil. Mesela Tamiya'nın Enzo kitindeki emme manifoldu (sağdaki) ile Revell (soldaki) arasındaki fark :

Revell düdük gibi dümdüz yapmış geçmiş.

Gövde üzerindeki hava girişlerine ızgaraları yaptım, malzemeyi uygun boyutlarda keserek içeriden yapıştırıyorsunuz :

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

En son birleştirmeyi de yaptım, kanırta kanırta binbir zahmetle zar zor oturdu. Kurumaya bıraktım :

Kuruduktan sonra stop lambalarını ve tekerleri takıp bitireceğiz.

• Enzo da bitti. Kiti kesinlikle tavsiye etmem. Bol bol uyumsuzluk, kasıntı, problem derken sıktı resmen. Biraz önce alelacele bitirip kaldırdım rafa. Düzeltilecek kusurlar var sağında solunda ama hiç uğraşasım gelmiyor, olduğu kadarıyla bıraktım. Revell harbiden insanı modelden soğutur

Ferrari Enzo yapmak isteyenler kesinlikle Revell almasın. Tamiya'nın Enzo kitini alsınlar. Aradaki fiyat farkını sonuna kadar hakediyor.

Neyse, fotoğraflar;

Ferrari Enzo

• Cevabınız için teşekkürler.fazla olucam ama benim daha sorularım bitmedi cahilliğime verin
    1- astar attıktan sonra ne kadar boya sürmek için beklemeliyiz ve astar yapışmayı engellemiyor mu ?
    2-fotolarınıza baktım bazı parçalar sanırım geçmeli. Yapıştırıcıya gerek kalmıyor sanırım. Doğru mu?
    3-zımpara nerede devreye giriyor? ilk defa yapçak biri olduğum için hangi yolları izleyerek maketimi tamamlamalıyım ince ayrıntılar nelerdir ?
    Kullandığınız fırçalarıda merak etmiyor değilim
  • quote:

Orijinalden alıntı: burç10

1- astar attıktan sonra ne kadar boya sürmek için beklemeliyiz ve astar yapışmayı engellemiyor mu ?

Astar kısa sürede kurur, çok fazla beklemenize gerek yok. 1-2 saat yeter. Çok kalın bir katman halinde atmayın, sadece parçaların üzerini hafifçe örtsün yeter. Yapışmaya engel değil.

quote:

2-fotolarınıza baktım bazı parçalar sanırım geçmeli. Yapıştırıcıya gerek kalmıyor sanırım. Doğru mu?

Geçmeli kısımlar parçaların birbiri üzerine düzgün hizada oturması için oluyor genelde. Yapıştırıcı gerekiyor.

quote:

3-zımpara nerede devreye giriyor?

Zımpara ilk başlangıçta yapıyorlar, eğer parçaların üzerinde çok fazla pürüz, çapak, fazlalık varsa. Ama ben hiç zımpara kullanmıyorum (üşeniyorum ). Aslında bana sorarsanız çok da gerekli değil. Eğer bir pürüz görürsem maket bıçağı ile hafifçe kazıyorum ya da fazlalıkları keserek düzeltiyorum.

quote:

ilk defa yapçak biri olduğum için hangi yolları izleyerek maketimi tamamlamalıyım ince ayrıntılar nelerdir ?

- Makete başlamadan önce kılavuza baştan sona bir göz atın, parçaları kontrol edin.
    - Sprey ile boyayacağınız parçaları (arabanın dışı-kaporta parçaları) tespit edip onları bir kenara ayırın.
    - Diğer parçalar üzerine (motor-iç mekan vs.) astarınızı atıp kurumasını bekleyin.
    - Astar kuruduktan sonra kılavuzdaki sırayı takip ederek adım adım yavaş yavaş ilerleyin. Aceleye getirmeyin, sabır her şeyden önemlidir. Güzel güzel ilerlerken bir noktada yaptığınız sabırsızlık sonucu oluşacak bir kusur tüm modeli mahvedebiliyor.
    - Yaptığınız boya tamamen kurumadan birleştirmeye kalkmayın. İhtiyaca göre bazı yerlere kalın bir katman şeklinde atılan boyanın kuruyup tamamen sertleşmesi 1 günü bulabilir. Eğer tam kurumadan ellerseniz üzerine parmak iziniz çıkar, boya bozulur. Aracın dışına yapacağınız sprey boyayı ise minimum 1 gün kurumaya bırakın, hiç dokunmayın. Tekrar sabrın öneminin altını çizeyim.
    - Her kullanımdan önce boyalarınızı şöyle bir çalkalayıp, karıştırın, yoğun kısmı zamanla dibine çöker, kıvamını kaybeder.
    - Boyadığınız her yüzeyi tek seferde kapatmaya çalışmayın, kapatmadıysa bırakın kurusun, ikinci katı atıp kapatırsınız, daha pürüzsüz olur.
    - Çok fazla yapıştırıcı sürmeyin, dışarı, boyanın üzerine taşarsa boyayı bozar.
    - Bazı durumlarda mecburen boyalı yüzeyler üzerine yapıştırıcı sürerek birleştirmek gerekiyor, ya da sağlamlaştırmak için birleşim yerlerine bir de dışarıdan yapıştırıcı sürmek gerekiyor. Bu durumlarda ufak noktalarda boya biraz bozuluyor haliyle. Yapıştırıcı kuruduktan sonra bozulan kısımların üzerine rütuş yapıp kusurları kapatın ve düzeltin.
    - Camları yapıştırırken camın oturacağı kenarlara çok az yapıştırıcı sürün, eğer camın üzerine taşarsa kötü bir iz bırakır.

quote:

Kullandığınız fırçalarıda merak etmiyor değilim

Çok özel bir fırça kullanmıyorum, kırtasiyelerden, ressam malzemesi satan yerlerden alabilirsiniz.

0, 00 ve 000 boyutlarında sivri uçlu, yumuşak tüylü fırçalar işinizi görür, hem ufak parçalarda hem de detaylarda. Bir tane de küçük düz uçlu fırça alın, nispeten biraz daha geniş yüzeylerde kullanmak için. Boyamanın %80'inde sivri uçluları kullanıyorum ben.

Yapım esnasında da sorular problemler olursa sorabilirsiniz. Kolay gelsin

• Çok teşekkürler hocam eksik olmayın Bence de dediğiniz gibi her şeyden önce sabır geliyor.Ben de maketçiliği kağıt üstünde iyice bie öğrenip sonra başlamak istiyorum.Zamanı gelince size bol bol danışmaya devam edicem
  • Revell badiresini bir şekilde atlattıktan sonra tekrar kaliteli kitlere dönelim.

Japonya'dan siparişimle gelen son grubun içinden seçtim. Lamborghini Countach yapacağız

Kitin markası Fujimi. İlk izlenimler olumlu sayılır, bazı acayiplikler dışında. Kitte motor kapağı açılır kapanır şekilde yapılmış ama modelde motor yok Bunun dışında parçalar gayet kaliteli ve düzgün görünüyor.

Modelin kapıları da açılıp kapanabiliyor. Bu akşam başlayacağım, ilk Lamborghini modelim olacak, heyecanlıyım.

• Hocam iyi akşamlar bende başlamayı düşünüyorum.Bütün parçalar yapıştırılıyormu yoksa hepsinin birbirine takılması için boşluk varmı?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet yukarda da söylediği gibi yapıştırılıyor.Hocam maket, astar ve yapıştırıcı hazırda bekliyor.Boyaları da 1 2 haftaya sipariş vericem şu finallerimi bir atlatayım
    Sonrasında yine sorularım olabilir.

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçekModel Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

• Mümkün mertebe herkese yardım etmeye çalışmışsınız.Çok da beğendim yaptığınız modelleri.Teşekkürler bir nebze olsun insanların ilgisini çektiğiniz için. :) En azından benim gibi yeni başlayanlar için iştah açıcı ve bilgi sahibi olabileceğimiz bir konu olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1 hafta aradan sonra devam edelim, Karadeniz turu vardı geldik, kaldığımız yerden devam

En son kutuyu açmışız, aracın alt kısmını toparladım :

İç mekan da bitti :

Alt kısımla kabini birleştirdim :

Kaporta parçaları kaldı, hepsini birleştirip boyaya geçeceğiz :

• Gövdeyi birleştirip boyayı attık :

Boya kuruduktan sonra son birleştirmeleri yaptık ve sonuç çok içime sinmese de iş bitti.

Lamborghini Countach 5000S

Son aşamalarda montajı biraz sıkıntılı bir modeldi.

Kullanılan renkler :

Tamiya
    TS-14 Black
    XF-1 Flat Black
    XF-16 Flat Aluminium
    X-18 Semi Gloss Black
    X-26 Clear Yellow
    X-27 Clear Red
    XF-59 Desert Yellow

Revell
    Aquacolor #90 Silver Metallic

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 2 Haziran 2015; 14:31:47 >

• Şu sınavlar bitsede ben de bir an önce başlayabilsem :/

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.