< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
Modem Ücreti Hakkında Çözüm (2. sayfa)
-
-
Premium cihaz seçeneği çok iyi fikir hocam. Bahse konuyu yazınızı ise hatırlıyorum ama içerik olarak anımsayamadım hocam ama bu modem kiraları ile ilgiliydi.
-
Bu olay nasıl çözümlenir? Çözümlenmez. O modem bedellerini internet tarife ücretinin içine katarak bu sefer modem kirası alınmaz ancak 20 tl tarifelere zam yaparak işin içinden sıyrılacaklardır. Fiber kullanıcılarından aldıkları bedellerin üzerine bu sefer de VDSL/ADSL kullanıcılarından da vermedikleri kiralamadıkları modem ücretini de alarak karlarına kar ekleyeceklerdir.
Sürekli tarifelere zam geliyor kim sayesinde? Ak parti hükümeti ve BTK sayesinde. Denetim var mı? Yok. Türk telekom-Türkcell-Vodafone gibi abone sayısı yüksek şirketler ne derse onaylanıp geçiliyor bir şekilde. 14 Mayıs sonrası bakalım bu durum değişir mi göreceğiz hep beraber.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RElS -- 16 Mart 2023; 19:30:11 > -
Ama itiraf etmeliyim ki ben de olsam muhtemelen aynısını yapardım. Çünkü telekom hizmetlerinin reel ücreti geçtiğimiz yıllarda önemli ölçüde eridi. Telekom hizmetleri pahalı değil kesinlikle .Hemen her sektörde enflasyonist ortamda yeterli fiyat düzeltmesi (kabaca zam) gerçekleşse de telekom sektörü neredeyse yerinde saydı. Şimdi başta mobil olmak üzere yavaş yavaş toparlanmaya çalışıyor ki mobilde gördüğümüz fiyatlar malum. Böyle bir ortamda gemiyi yüzdürmek için başka seçenek kalmıyor zira bizim pazarımızdaki tüketiciler katma değerli servislere (örneğin IPTV, premium cihaz, yüksek hız gibi) prk önem vermiyor.
-
Hocam bu konuda bağcıyı dövmek bence pek doğru değil, ASıl müsebbibleri herkes biliyor, bu işte telco'ların bir kabahati yok. Tam tersine hükümet sırf enflasyonu dizginlemek için (sanki çok işe yarıyormuş gibi ) telco'ları fiyat düzeltmeleri yani zamlar konusunda geçmiş bir kaç yılda çok baskıladılar. Oturup açalım, bakalım enflasyon, kur ve ARPU (yani abone başı gelir) verilerine, ne nereye hareket etmiş görelim. Hemen örnek vereyim şuan Türk Telekom2un sabitteki ARPU'su 93 TL (ki 2022 yıl sonu böyle, 2022 ortalaması 80 TL) yani kabaca 4.5 EUR. Yani Telekom her sabit abonesi başına 4.5 EUR gelir elde ediyor (dikkat kar değil). Peki bu sayı çok değil 2016'da ne kadardı? Hemen söyleyeyim, 15 EUR. Yani hükümet baskı ile telco'ların cebinden 10 EUR'yı çıkarttı. Peki ne oldu sonucunda?
-Telco'ları reel gelir kaybına uğradı. Düşünün 50 milyondan fazla abonesi olan Türk Telekom'un yani bir nevi havada uçan kuşun bile müşterisi olduğu şirketin 2022 yılında elde ettiği gelir (kar değil) toplamda 3 milyar EUR'u bulmuyor bile. Şirket üstelik bunun içerisinden 1 milyar EUR'ya yakın da yatırım yapıyor.
-Telekom hizmetlerinin fiyatları reel olarak düşse de nominal olarak arttı bu da azalan reel hane haklı geliri içerisinde telekom hizmetlerinin daha esnek bir pozisyona evrilmesine sebep oldu. Yani insanlar artık telekom hizmetlerine hem reel olarak daha az para ödüyor hem de buna rağmen artık bu hizmetlere erişmekte zorlanıyor.
Bakalım tarayalım sektör sektör, telekom sektörü en az zam yemiş olan sektörlerden. Bu durum sanılanın da aksine iyi bir tablo da değil. Suçlusu da malum.
-
55 tl oldu...
-
Ortada bir standart yok, pananet aylık 15 tl alırken fixnet 50 tl alıyor. Millenicom 30 tl.. Superonline almıyor..
Sadece şu durum bile ne kadar keyfi ne kadar saçma bir uygulama olduğunu gösteriyor
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Sırf bu yüzden ttnet fibere geçmedim, hani yeni modem satsalar bunu anlarım fiber için şart biliyorum. Ancak yoooook modemi satmak yerine aylık kira olarak 55 TL vereceksin ömrünün sonuna kadar diyor. 55 yarın 105 olur sonra 200 olur böyle bi saçmalık nasıl oluyor inanılır gibi değil.
Adil kotası saçmalığı yıllarca bitmemişti, ardından hala düşük upload vermek için zorlamaları ve şimdide bu modem lirası ücreti saçmalığı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 13 Haziran 2023; 7:35:3 > -
Vdsl = 228 Modemi kiralamıyoruz size aldırtıyoruz + sanal kiraya ortak ediyoruz
Fiber = 228 Modemi kiralıyoruz bedelini almıyoruz
-
Bu olayın tek çözümü var tabi herkes için geçerli değil benim şansıma olan birşey.. kiralık oturduğum evde vdsl altyapı var ardından ev aldım aldığım evde fiber altyapı ftth varmış aldığım eve interneti taşıdım otomatik olarak ftthye mecburen geçirdiler ve yeni modem verdiler 3 senedir o modemi kullanıyorum şuana kadar hiç modem kirası alınmadı sanırım zorunluluktan ftth taşıdıkları için almıyorlar.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Hocam bu nasıl bir çözüm böyle. 50 lira kira ödemeyelim diye 5000 tl ye ev mi kiralayalım, 5 milyona ev mi alalım.
Kaz gelecek yerden tavuk esirgemeyelim değilde tavuk gelecek yerden kaz esirgemeyelim olmuş. Gülmek istiyorum, ayıp olmazsa. Hayırlı geceler.
-
O çözüm değil maalesef sadece şanslı olmak. Bende oturduğum evdeki VDSL'i fiber gelince fibere çevirttim bende modem kirası ödemiyorum.
-
Aslında ironi yaptım hocam çözümü yok yani çözümü şanslı olmak :)
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
-
Hocam bu anlamsız dayatmayı tt yapmıyo btk yapıyo. Superonline fiberde modem kira ücreti alıyo
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bilgilendirme için teşekkürler hocam. Biraz araştırdım da Technopat Sosyal'de 3-4 yıl önce açılmış bir konu gördüm. BTK modem kira ücretini 9 liraya çıkardı diyor. Ama konunun içerisinde ne bir link ne bir kurul kararı alıntısı vs. gördüm. Superonline'ın sitesinden de incelediğimde yine dediğiniz gibi Superonline'ın da modem kirası aldığını gördüm. Demek ki konu sadece TT ile sınırlı değil sizin de bahsettiğiniz gibi. Ama BTK tarafından alınan bir karar olduğu noktasında da resmi bir kaynak göremedim. Sizde varsa kaynak paylaşabilir misiniz? Belki forumdaki bu konudan yola çıkarak sesimizi duyururuz neden olmasın?
-
2010da kuruluma gelen superonline ekip söylemişti. Modeminiz var mı demişti. Bende fiber yok dedim. Btk kira ücreti alıyo modem vermek zorundayız. Bunu kullanın yeni modem almayın demişti.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Anladım hocam. Teşekkürler tekrardan. İyi forumlar. ✌️
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Modem kira ücreti ödemeyeceğim bir ISS önerir misiniz? Telekom onlardan alsa da bana yansıtmayan...
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X