Şimdi Ara

Modem ve Rooter Birleştirme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
92
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Modemime(192.168.1.1) doğrudan ethernet ile bağlı bir nas cihazım (192.168.1.101) ve bir de modeme doğrudan ethernet ile bağlı rooterım (192.168.2.1) var. Evdeki tüm sistemlerimi rooter cihazıma bağladım. Ancak nas cihazımın yerini değiştirmek istemiyorum fakat nas cihazımın rooterımdan ip almasını istiyorum. Yani nas cihazım modeme bağlı olacak ip adresi 192.168.2.101 olacak böyle bir şey mümkün olabilir mi? Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

• Modem ile kastınız... Modem özelliği de olan bir router mı?

• cafyon C kullanıcısına yanıt
    Modem internet erişimi sağladığım cihaz. İnterneti modemden aldığımdan ilave olarak bağladığım rooterda ayrı bir internet yok. İnterneti modemden alıyorum. Sadece nas cihazımı ve ayrı bir ağ cihazımı modeme ethernet üzerinden bağlayıp, ip adreslerini ilave rooterımdan vermek istiyorum.
  • mirac53 kullanıcısına yanıt

Benim sorunum şuradan kaynaklanıyor. Modem denince benim aklıma sadece Layer 1 cihaz geliyor. Router özellikli modem yani modem/router ise cihaz, Layer 3 oluyor benim anladığım.

Anladığım, modem dediğiniz ilk cihaz, bir modem/router, artı bir de switch'i (Layer 2) var.

Router dediğiniz ikinci cihaz ise muhtemelen switch'i de olan bir cihaz. İki cihazın birbirlerini gören (birbirlerine bağlı oldukları) taraf da networkleri ayrı uzayda ve belli ki yönlendirmeyi yapmışsınız ama...

Şu yazdığım başınıza gelecek diye bir şey yok ama...

Router'da da DHCP'yi (otomatik IP almaya yarayan servis) açarsanız, karışıklık yaşayabilirsiniz, IP uzayları ayrı olsa bile.

Önce her iki cihazın da konfigürasyon yedeğini alın.

Router'ın modeme bağlanan network tarafının, modemden aldığı IP adresi (*1) ve alt ağ maskesini not alın.

Yukarıdaki italik yazı ile birlikte değerlendirin. Sorun yoksa açık kalsın. Sorun varsa kapatın.

Modemin DHCP'sini kapatın.

Modemin router'a bağlanan network tarafı zaten statik IP'dir, değilse 192.168.1.1 yapın. Alt ağ maskesi... ya zaten statik olduğu için mevcuttur, ya da değilse not aldığımız maske yapalım.

Router'ın modeme bağlanan network tarafına statik olarak tercihen (*1) IP'sini ve alt ağ maskesini tanımlayın (192.168.1.0 uzayında). Modem ve router haberleşiyor olmalı. Ama yönlendirmeyi kontrol edin yine.

Router'ın DHCP'sini açın, ki diğer cihazların otomatik IP aldığıı düşünyorum zaten router'dan, yani zaten açık olmalı.

NAS'ı router'a bağlayabilecek uzunlukta bir LAN kablosu ile bağlayın. NAS'ın MAC adresine göre ona statik DHCP (rezervasyon) IP adresi (bu durumda 192.168.2.101) verin.

Bence tamam.

Ha eğer istediğiniz şey...

NAS, modeme takılıyken, router'dan IP alsın ise... Önermem. DHCP relay özelliği bulunmalı modem ve router'da. Ve network yapınızı, switch ve bağlantı yapınızı, modem ve router'ın detaylı özelliklerini bilmek lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cafyon -- 19 Temmuz 2024; 1:41:56 >

Detaylı cevabınız için çok teşekkür ederim. Nas cihazımdan rootera kablo çekemediğimden ve nas cihazının sesli çalışmasından dolayı nas cihazınjn konumunu değiştiremiyorum. O yüzden rooterdan ip almasını istiyordum. Bahsettiğiniz yöntemde modem DHCP özelliğini kapattığımda daha sonra modeme erişememekten çekiniyorum. (Modemi hatalı konumlandırdığımdan fiziksel olarak erişemiyorum. Modemin önünde dolap var sök/tak işi gözümde büyüyor. Reset atmam zor gibi)

Birde nas cihaz modeme takılıyken rooterdan ip almasını önermem demişsiniz sakıncası ne olabilir? (Benim burda amacım UPnP özelliğini TV’ de kullanabilmem aynı ağ içinde olmadığından bu özelliği kullanamıyorum.)

DHCP relay özelliğini de bir araştırayım.
  • Yalnız bakın... şurası çok önemli ;)

Kutucuklar çizebilseydim daha iyi anlaşılır ama...

.

MODEM

M_Network 1: internet

M_Network 2 (modemin switch'i): 192.168.1.0

.

ROUTER

R_Network 1: modem tarafı: 192.168.1.0

R_Network 2 (Cİhazlar tarafı switch): 192.168.2.0

.

Sizin istediğiiz şey...

NAS, M_Network 2'ye bağlıyken R_Network 2'den IP alsın.

Bu durumda sadece subnetler (network) değil segment'ler de ayrı olduğu için...

DHCP relay'in yanında... Routing protokoller ve tabloları ile tercihen statik routing'i ayarlamanız gerekli 2 cihazda da.

.

Ben tekrar, uzun kablo öneririm.

NAS yerinde kalsın ama uzun bir kablo ile Router'a bağlansın.

Tekrardan detaylı anlaşılır açıklamalarınız için teşekkür ederim. Mecburen kablo çekecez gibi gözüküyor. :)
  • mirac53 kullanıcısına yanıt

Açık söyleyeyim ki ... sevindim!  

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.