AdAdsl USB Modem karton kutusunun aşağıdaki parçaları içerdiğinden emin olunuz.
AdAdsl USB Modem kutusunun içinde;
1 adet AdAdsl USB Modem 1 adet Hat Kablosu 1 adet USB Kablosu 1 adet Sürücü ve Kullanım Kılavuz CD si 1 adet Hızlı Kurulum Kılavuzu
bulunmalıdır.
1.2 AdAdsl USB Modem ve Özellikleri
Şekil 1. AdAdsl USB Modemin (a) Önden (b) Arkadan Görünüşü
AdAdsl USB Modemin çalışması ve bağlantı durumu ön panelde bulunan 3 adet LED gösterge ile izlenebilmektedir (Şekil 1a). LED göstergelerin anlamları ve açıklamaları aşağıdaki tabloda görülmektedir (Tablo 1).
Tablo 1. AdAdsl USB Modem LED Gösterge Özellikleri
AdAdsl USB Modemin arka panelinde ADSL hat bağlantı, telefon ve USB konnektörleri bulunmaktadır (Şekil 1b).
Bu konnektörlerin açıklamaları aşağıdaki tabloda görülmektedir (Tablo 2).
Tablo 2. AdAdsl USB Modem Konnektör Özellikleri
1.3. AdAdsl USB Modem Kurulumu
AdAdsl USB Modemi kutudaki kablosu ile bilgisayarın herhangi bir USB arayüzüne takınız. Şekil 3’te görülen bağlantı şemasına göre gerekli kablo bağlantılarını yapınız ve bilgisayarınıza yazılım sürücülerini yükleyiniz. Şekil 3. AdAdsl USB Modemin Kurulum Şeması
1.4. İşletim Sistemlerinde AdAdsl USB Modem Sürücülerinin Kurulumu
AdAdsl USB Modem, ürün CD si içindeki .inf dosyaları kullanılarak bilgisayarda kurulu işletim sistemine tanıtılmalıdır.
Windows XP işletim sistemleri için AdAdsl USB Modem sürücü kurulumu örnek olarak verilmiştir. Kurulum işlemleri tamamlandıktan sonra, Türk Telekom tarafından atanan kullanıcı Adı ve şifresini http web tabanlı yönetim arayüzünü kullanarak giriniz. (AdAdsl Konfigürasyonu) LNK (Bağlantı) LED’i aktif olduktan sonra Internet erişiminiz sağlanmıştır.
- Windows XP İşletim Sisteminde Sürücü Kurulumu
AdAdsl USB Modemin bağlanacağı bilgisayar açık olmalı ve ekran masaüstünde bulunmalıdır.
AdAdsl USB Modem bilgisayara USB kablosu ile bağlandığında Windows XP işletim sistemi yeni donanımı bulacaktır.
Yeni Donanım Ekleme Sihirbazı penceresi ekrana çıktığında yandaki seçeneği işaretleyerek İleri’ ye basınız.
Bilgisayar gerekli olan sürücüleri aramaya başlayacaktır. Bu aşamada ekrana çıkan pencerede Devam Et seçeneğine basarak devam ediniz.
Sürücü dosyaları bilgisayara yüklenmeye başlayacaktır. Bu aşamada ekrana çıkan pencerede Devam Et seçeneğine basarak devam ediniz.
Yandaki pencere ekrana çıktığında AdAdsl USB Ağ Arayüzü başarıyla yüklenmiştir. Son butonuna basınız.
İşletim sistemi AdAdsl USB Ağ Cihazını bulacak ve yandaki pencereyi açacaktır. Yeni Donanım Ekleme Sihirbazı penceresinde yandaki seçeneği işaretleyerek İleri’ ye basınız.
Yandaki pencere ekrana çıktığında AdAdsl USB Ağ Bağdaştırıcısı başarıyla yüklenmiştir. Son butonuna basarak kurum işlemini tamamlayınız.
Kurulum sonrasında Denetim Masasında bulunan Sistem’ i seçiniz. Aygıt yöneticisinde AdAdsl USB Network Adapter ve AdAdsl USB Network Interface in kurulduğunu gözlemleyiniz.
İşletim sistemi bilgisayarınızı yeniden başlatmanızı istemeyecektir. Fakat; bilgisayarınızı yeniden başlatmanızı tavsiye ederiz.
2. AdAdsl USB MODEM KONFİGÜRASYONU
2.1 Web Yönetim Arayüzüne Giriş
AdAdsl USB Modemin konfigürasyonlarının yapılabilmesi ve çalışma durumunun izlenebilmesi web yönetim arayüzü ile mümkün olabilmektedir. Bunun için,
Sürücü kurulumları tamamlandıktan sonra bilgisayarda kurulu web browser programını çalıştırınız.
Adres çubuğuna web adresi olarakhttp://10.0.0.2/ girip Enter a basınız.
Ekranda kullanıcı isminin ve şifresinin istendiği pencere çıktığında; User Name olarak admin yazınız, Password alanını boş bırakıp Tamam (OK) a basınız.
Kullanıcı adını ve şifreyi doğru girdiğiniz taktirde web browser da ana sayfa açılacaktır.
2.2 AdAdsl USB Modem Konfigürasyonu Bağlı olduğunuz Internet Servis Sağlayıcı (ISS) değişik bağlantı modlarını desteklemektedir. AdAdsl USB Modem de ise bu ayarlar aşağıdaki gibi yapılabilir.
Ana sayfada bulunan Konfigurasyon menüsündeki WAN linkini seçiniz. WAN Konfigurasyonu sayfası ekrana çıkacaktır. Aşağıda WAN Konfigurasyon sayfasının fabrika değerleri görülmektedir.
Encapsulation, PPP – Kullanıcı adı ve PPP – Şifre parametreleri ISS tarafından verilmektedir.
VPI : VPI değeri Türk Telekom tarafından tanımlanmıştır ve değeri 8 dir. VCI : VCI değeri Türk Telekom tarafından tanımlanmıştır ve değeri 35 dir. Encapsulation : Türk Telekom tarafından Router ve Bridge bağlantı tipleri sağlanmaktadır. Bunun için; - Türk Telekom tarafından sağlanan ADSL Router bağlantı tipi için PPPoA VC-Mux seçilmelidir. - Türk Telekom tarafından sağlanan ADSL Bridge (RFC 1483) bağlantı tipi için ise 1483 Bridged IP LLC seçilmelidir (PPP – Kullanıcı adı ve PPP – Şifre boş bırakılmalıdır). PPP – Kullanıcı adı : ADSL bağlantı için tanımlanmış kullanıcı adı’dir. (Bridged modda boş bırakılmalıdır.) PPP – Şifre : ADSL bağlantı için tanımlanmış şifredir. (Bridged modda boş bırakılmalıdır.) Otomatik Bağlan : Seçeneği işaretleyiniz.
Gerekli parametrelerin doğruluğunu kontrol ediniz ve girilmesi gereken parametreleri girerek Onay butonuna basınız.
Bağlantı Mod Konfigürasyonları için bu bölümde tanımlanmış ayarlar dışında başka bir ayarın değiştirilmesi gerekmemektedir.
Ana sayfada bulunan Konfigurasyon menüsündeki LAN linkini seçiniz. LAN Konfigurasyonu sayfası ekrana çıkacaktır.
DHCP Sunucu’nun, Aktif ve DHCP Adres Havuzu Seçimi’nin, Sistem Ayrılmış olduğunu kontrol ediniz.
Eğer, herhangi bir ayar değişikliği yapılırsa Onay butonuna basılması unutulmamalıdır.
Ana sayfada bulunan Konfigurasyon menüsündeki DNS linkini seçiniz. DNS Konfigurasyonu sayfası ekrana çıkacaktır. Bu sayfada, aşağıda görülen seçeneği işaretleyerek Onay butonuna basınız.
Ana sayfada bulunan Yonetici Haklari menüsündeki Cesitli Konfigurasyonlar linkini seçiniz. Cesitli Konfigurasyonlar sayfası ekrana çıkacaktır. Bu sayfada, aşağıda görülen seçenekleri işaretleyerek Onay butonuna basmanız tavsiye edilir. Bu ayarın yapılmamsı gerekli değildir.
Ayarları Kaydet/Yeniden Baslat linkini tıklayarak yaptığınız ayarların kalıcı olmasını sağlayınız.
AdAdsl USB Modem yeniden başlayacak ve ADSL bağlantısını kuracaktır.
ADSL bağlantısı, Durum menüsündeki ADSL link i ile girilebilen ADSL Durumu sayfasından izlenebilir. Hat durumunun SHOWTIME olması ADSL bağlantısının kurulduğunu gösterir. Veri hızı ile kullanılan band genişliği görülebilmektedir.
PPP otorumunun açıldığı ise Durum menüsündeki PPP link i ile girilen sayfadan izlenebilir. Ayrıca Ana Sayfa da WAN IP adresinin alınmış olması da PPP oturumunun açıldığını gösterir.
ADSL Durumu sayfasında, hat durumunun SHOWTIME olması PPP oturumunun açılmış olduğu -bir başka ifade ile Internet erişiminin sağlandığı- anlamına gelmez. Internet erişimi ancak PPP oturumunun açılması ile sağlanabilir.
-------------------------------
AdADSL Ethernet Modem/Router
AdAdsl ROUTER MODEM KONFIGURASYONU
1. DONANIM KURULUMU
AdAdsl Router Modem, aşağıda belirtilen değişik konfigürasyonlarda kullanılabilir.
LAN veya Bilgisayar Ethernet Arayüz Bağlantısı Yapılarak Kullanım USB Arayüzü ile Kullanım
AdAdsl ADSL Router Modemin kurulum biçimleri, şekil 1’ de verilmiştir. En uygun bağlantı şeklini kullanarak bağlantıları gerçekleştiriniz.
1.1 LAN veya Bilgisayar Ethernet Arayüz Bağlantısı Yapılarak Kullanım
AdAdsl Router Modem, Ethernet kablosu ile yerel ağa (LAN) veya çapraz Ethernet kablo ile herhangi bir bilgisayara bağlanmalıdır.
Ayarların yapılacağı bilgisayarın IP adresi, modemin fabrika IP adres değeri (10.0.0.2) ile aynı sınıfta olacak şekilde değiştirilmelidir.
Örneğin, bilgisayarın IP adresini 10.0.0.3, Alt Ağ Maskesini 255.255.255.0 olarak yapabilirsiniz.
AdAdsl Router Modem ayarlarını yaptıktan sonra, kullandığınız bilgisayarın IP adres ve alt ağ maske ayarlarını eski haline getirmeyi unutmayınız.
1.2 USB Arayüzü ile Kullanım
AdAdsl ADSL Router Modemi USB arayüzü ile kullanmak için “AdAdsl Router USB Arayuz Kurulumu” dokümanını referans alarak kurum işlemini yapınız.
2. AdAdsl ADSL ROUTER MODEM KONFİGÜRASYONU
Bilgisayarınızda kurulu Web Browser programını çalıştırarak adres çubuğunahttp://10.0.0.2/ girip Enter a basınız.
Ekranda kullanıcı isminin ve şifresinin istendiği pencere çıktığında; User Name olarak admin yazınız, Password alanını boş bırakıp OK e basınız.
Kullanıcı adını ve şifreyi doğru girdiğiniz taktirde web browser da ana sayfa çıkacaktır. Konfigürasyon menüsünden WAN sayfasını seçiniz. VPI / VCI değerlerini 8/35 yapınız. Statik IP Adresi ve Ağ Geçidi’ni 0.0.0.0 yapınız. Alt Ağ Maskesi’ni 255.255.255.0 yapınız.
ENCAPSULATION kısmından PPPoE-LLC seçiniz, Servis Adı kısmını boş bırakınız, Kullanıcı Adı ve Şifre bilgilerine Türk Telekom’dan aldığınız kullanıcı_adınız@ttnet ve şifrenizi giriniz.
LAN sayfasını seçiniz. IP Adresinizi ve Alt Ağ Maskesi’ni LAN yapınıza uygun olarak belirleyiniz. DHCP Sunucu’yu iptal ediniz.
Konfigürasyon menüsünden NAT sayfasını seçerek ve NAPT seçeneğini işaretleyiniz. Tüm sayfalarda konfigürasyon sonrası Onay butonuna basmayı unutmayınız. Ayarları Kaydet’e basarak yaptığınız değişiklikleri kaydediniz. Modem yeniden başlatılacak ve ADSL bağlantısı kurulacaktır.
Durum menüsünden ADSL sayfasını seçiniz. Hat durumu SHOWTIME olmalıdır. Durum menüsünden Ana Sayfa sayfasını seçiniz. WAN başlığı altında IP Adresi alınmış olmalıdır. Ayrıca, PPP sayfasında Connected görülmelidir.
Bilgisayarınızda bulunan herhangi bir web tarayıcısı ile cihaza erişip gerekli ayarları yapabilirsiniz. (Internet Explorer, Netscape Navigator, vs.) Yazılım ayarlarını yapmadan önce RT-101'in güç adaptörünü prize takınız ve cihazın kutusundan çıkan Ethernet kablosu ile bilgisayarınızın Ethernet çıkışını RT-101'in arka panelindeki Ethernet çıkışına bağlayınız. Cihazın yüklemesi için 30 saniye kadar bekledikten sonra bilgisayarınızı çalıştırınız.
Adım 1:
Bilgisayarınızda Internet Explorer yada Netscape programını çalıştırın.
Adım 2:
Adres kısmına cihazınızın IP adresi olan 192.168.2.1 adresini girin.
Adım 3:
Karşınıza cihazın web arayüzü gelecektir. Kullanıcı adı ve şifreyi boş geçerek LOGIN i tıklayınız. Eğer bağlantı sağlanamıyorsa bilgisayarınızın ayarları daha önceden değiştirilmiş olabilir. Bu dokümanın 6'ıncı bölümü olan Sorunların giderilmesi kısmındaki ilk problemin çözümünde anlatılan TCP/IP ayarlarını tamamladıktan sonra RT-101'in ayarlarını yapabilirsiniz.
Adım 4:
Karşınıza gelen ekranın sol üst köşesindeki SETUP WIZARD'ı tıklayınız. ADSL hattınızı taktığınızı kontrol etmenizi söyleyen ekran gelecektir. Kuruluma devam etmek için NEXT'I tıklayınız.
Adım 5:
Cihazınız, ön tanımlı olarak size sunulduğu için, bu sayfada gördüğünüz bilgiler Turk Telekom'un ADSL ağına uygun olarak ayarlanmıştır. Eğer ADSL servisiniz Türk Telekom'dan sağlanıyorsa sadece kullanıcı adı ve şifreyi girmeniz yeterlidir. Eğer farkı bir kuruluş ise Protokol, Encapsulation, VPI/VCI, kullanıcı adı ve şifre gibi bilgileri Servis sağlayıcınızdan öğrenip buraya girmeniz gerekmektedir.
Adım 6:
Confirm sayfasında yapılan ayarları görebilirsiniz. NEXT i tıklayıp yaptığınız değişikliklerin kaydedilmesini sağlayınız.
Tebrikler! Kurulum ayarlarını tamamladınız. RT-101'in ön panelindeki SYNC ışığı sürekli yeşil yanıncaya kadar bekleyiniz. Bu ışık yeşil yanıyorsa Internet bağlantınız sağlanmış demektir.
AirTies ADSL USB KOLAY KURULUM
Adım 1:
Yazılım ayarlarını yapmadan önce RT-101'in güç adaptörünü prize takınız ve cihazın kutusundan çıkan Ethernet kablosu ile bilgisayarınızın Ethernet çıkışını RT-110'in arka panelindeki Ethernet çıkışlarından herhangi birine bağlayınız. Daha sonra RT-101'in arka paneldeki açma/kapama anahtarından çalıştırınız ve cihazın yüklemesi için 30 saniye kadar bekledikten sonra bilgisayarınızı çalıştırınız.
Adım 2:
Bilgisayarınız açıldıktan sonra RT-101'in kutusundan çıkan Kolay Kurulum CD'sini CD sürücüsüne yerleştiriniz. AirTies ADSL Hizmet Programı otomatik olarak yüklenmeye başlayacaktır. İlk olarak aşağıdaki ekran karşınıza gelecektir, "İleri>" butonunu tıklayarak kuruluma devam ediniz.
Adım 3: ADSL servis sağlayıcınızdan almış olduğunuz kullanıcı adı ve şifreyi belirtilen yerlere giriniz. Kablosuz ağınıza vermek istediğiniz adı değiştirip "Kaydet" tuşuna tıklayınız.
Adım 4: Bilgileriniz RT-101'e kaydedildikten sonra AirTies ADSL Hizmet programı tamamlanacaktır. "Son" tuşuna tıklayarak kurulumu bitirip programı başlatınız.
Adım 5: AirTies ADSL hizmet programı RT-101'e yeniden bağlanarak size modemin durumu hakkında bilgiler verecektir.
Adım 6: Internet’e bağlantı sağlandıktan sonra yukarıdaki bilgileri göreceksiniz. Test sayfasına tıklayarak bilgisayarınızdan Internet’e kadar uzanan bütün bağlantıları otomatik olarak kontrol ettirebilirsiniz.
--------------------------
AirTies RT-110
AirTies RT-110 WEB ARAYÜZÜ İLE KURULUM
Bilgisayarınızda bulunan herhangi bir web tarayıcısı ile (Internet Explorer, Netscape Navigator, v.s) cihaza erişip gerekli ayarları yapabilirsiniz. Yazılım ayarlarını yapmadan önce RT-110'un güç adaptörünü prize takınız ve cihazın kutusundan çıkan Ethernet kablosu ile bilgisayarınızın Ethernet çıkışını RT-110'un arka panelindeki Ethernet çıkışlarından herhangi birine bağlayınız. Daha sonra RT-110'u arka paneldeki açma/kapama anahtarından çalıştırınız ve cihazın yüklemesi için 30 saniye kadar bekledikten sonra bilgisayarınızı çalıştırınız.
Adım 1:
Bilgisayarınızda Internet Explorer yada Netscape programını çalıştırın.
Adım 2:
Adım 3:
Karşınıza cihazın web arayüzü gelecektir. Kullanıcı adı ve şifreyi boş geçerek LOGIN i tıklayınız. Eğer bağlantı sağlanamıyorsa bilgisayarınızın ayarları daha önceden değiştirilmiş olabilir. Bu dokümanın 6'ıncı bölümü olan Sorunların giderilmesi kısmındaki ilk problemin çözümünde anlatılan TCP/IP ayarlarını tamamladıktan sonra RT-110'in ayarlarını yapabilirsiniz.
Adım 4:
Karşınıza gelen ekranın sol üst köşesindeki SETUP WIZARD'ı tıklayınız. ADSL hattınızı taktığınızı kontrol etmenizi söyleyen ekran gelecektir. Kuruluma devam etmek için NEXT'I tıklayınız.
Adım 5:
Cihazınız, ön tanımlı olarak size sunulduğu için, bu sayfada gördüğünüz bilgiler Turk Telekom'un ADSL ağına uygun olarak ayarlanmıştır. Eğer ADSL servisiniz Türk Telekom'dan sağlanıyorsa sadece kullanıcı adı ve şifreyi girmeniz yeterlidir. Eğer farkı bir kuruluş ise Protokol, Encapsulation, VPI/VCI, kullanıcı adı ve şifre gibi bilgileri Servis sağlayıcınızdan öğrenip buraya girmeniz gerekmektedir.
Adım 6:
Confirm sayfasında yapılan ayarları görebilirsiniz. NEXT i tıklayıp yaptığınız değişikliklerin kaydedilmesini sağlayınız.
Tebrikler! Kurulum ayarlarını tamamladınız. RT-110'un ön panelindeki ADSL ve PPP ışıkları sürekli yeşil yanıncaya kadar bekleyiniz. Bu ışıklar yeşil yanıyorsa Internet bağlantınız sağlanmış demektir.
AirTies CD ADSL KOLAY KURULUM
Adım 1:
Yazılım ayarlarını yapmadan önce RT-110'un güç adaptörünü prize takınız ve cihazın kutusundan çıkan Ethernet kablosu ile bilgisayarınızın Ethernet çıkışını RT-110'un arka panelindeki Ethernet çıkışlarından herhangi birine bağlayınız. Daha sonra RT-110'un yüklemesi için 30 saniye kadar bekledikten sonra bilgisayarınızı çalıştırınız.
Adım 2:
Bilgisayarınız açıldıktan sonra RT-110'un kutusundan çıkan Kolay Kurulum CD'sini CD sürücüsüne yerleştiriniz. AirTies ADSL Hizmet Programı otomatik olarak yüklenmeye başlayacaktır. İlk olarak aşağıdaki ekran karşınıza gelecektir, "İleri>" butonunu tıklayarak kuruluma devam ediniz.
Adım 3:
ADSL servis sağlayıcınızdan almış olduğunuz kullanıcı adı ve şifreyi belirtilen yerlere giriniz. Kablosuz ağınıza vermek istediğiniz adı değiştirip "Kaydet" tuşuna tıklayınız.
Adım 4:
Bilgileriniz RT-110'a kaydedildikten sonra AirTies ADSL Hizmet programı tamamlanacaktır. "Son" tuşuna tıklayarak kurulumu bitirip programı başlatınız.
Adım 5:
AirTies ADSL hizmet programı RT-110'a yeniden bağlanarak size modemin durumu hakkında bilgiler verecektir.
Adım 6:
Internet’e bağlantı sağlandıktan sonra yukarıdaki bilgileri göreceksiniz. Test sayfasına tıklayarak bilgisayarınızdan Internet’e kadar uzanan bütün bağlantıları otomatik olarak kontrol ettirebilirsiniz.
--------------------------------
AirTies RT-210
AirTies RT-210 WEB ARAYÜZÜ İLE KURULUM
Bilgisayarınızda bulunan herhangi bir web tarayıcısı ile (Internet Explorer veya Netscape Navigator) cihaza erişip gerekli ayarları yapabilirsiniz. Yazılım ayarlarını yapmadan önce RT-210'un güç adaptörünü prize takınız ve cihazın kutusundan çıkan Ethernet kablosu ile bilgisayarınızın Ethernet çıkışını RT-210'un arka panelindeki Ethernet çıkışlarından herhangi birine bağlayınız. Daha sonra RT-210'u arka paneldeki açma/kapama anahtarından çalıştırınız ve cihazın yüklemesi için 30 saniye kadar bekledikten sonra bilgisayarınızı çalıştırınız.
Adım 1:
Bilgisayarınızda Internet Explorer ya da Netscape programını çalıştırın.
Adım 2:
Adım 3:
Karşınıza cihazın web arayüzü gelecektir. Kullanıcı adı ve şifreyi boş geçerek LOGIN i tıklayınız. Eğer bağlantı sağlanamıyorsa bilgisayarınızın ayarları daha önceden değiştirilmiş olabilir. Bu dokümanın 6'ıncı bölümü olan Sorunların giderilmesi kısmındaki ilk problemin çözümünde anlatılan TCP/IP ayarlarını tamamladıktan sonra RT-210'in ayarlarını yapabilirsiniz.
Adım 4:
Adım 5:
Kablosuz ağ ayarlarını bu bölümden yapabilirisiniz. Cihaz sizin için ön ayarlı gelmektedir.
Adım 6:
ESSID: Kablosuz ağınızı tanımlayan size özel bir kelimedir. Diğer kablosuz ağlarla karışmaması için size özel bir kelime belirlemeniz ve yazmanız tavsiye edilir. Örneğin soyadınızı yazabilirsiniz.
Adım 7:
Bu sayfadaki diğer ayarları değiştirmeniz tavsiye edilmez.
Adım 8:
EXT'I tıklayarak bir sonraki ekrana geçiniz.
Adım 9:
Adım 10:
Tebrikler! Kurulum ayarlarını tamamladınız. RT-210'un ön panelindeki ADSL ve PPP ışıkları sürekli yeşil yanıncaya kadar bekleyiniz. Bu ışıklar yeşil yanıyorsa Internet bağlantınız sağlanmış demektir.
AirTies ADSL KOLAY KURULUM PROGRAMI
Adım 1:
Yazılım ayarlarını yapmadan önce RT-210'un güç adaptörünü prize takınız ve cihazın kutusundan çıkan Ethernet kablosu ile bilgisayarınızın Ethernet çıkışını RT-210'un arka panelindeki Ethernet çıkışlarından herhangi birine bağlayınız. Daha sonra RT-210'u arka paneldeki açma/kapama düğmesinden çalıştırınız ve cihazın çalışır duruma gelmesi için 30 saniye kadar bekledikten sonra bilgisayarınızı çalıştırınız.
Adım 2:
Bilgisayarınız açıldıktan sonra RT-210'un kutusundan çıkan Kolay Kurulum CD'sini CD sürücüsüne yerleştiriniz. AirTies ADSL Hizmet Programı otomatik olarak yüklenmeye başlayacaktır. İlk olarak aşağıdaki ekran karşınıza gelecektir, "İleri>" düğmesine tıklayarak kuruluma devam ediniz.
Adım 3:
ADSL servis sağlayıcınızdan almış olduğunuz kullanıcı adı ve şifreyi belirtilen yerlere giriniz. Modeminizdeki Firewall(Güvenlik Duvarı) özelliğini etkinleştirmek isteyip istemediğinizi yanındaki kutucuktan seçiniz. Son olarak, tercihinize göre bir Kablosuz Ağ Adı belirleyip "Kaydet" düğmesine tıklayınız.
Adım 4:
Bilgileriniz RT-210'a kaydedildikten sonra AirTies ADSL Hizmet programı kurulumu tamamlanacaktır. "Son" düğmesine tıklayarak programı başlatınız.
Adım 5:
AirTies ADSL hizmet programı RT-210'a yeniden bağlanarak size modemin durumu hakkında bilgiler verecektir.
Adım 6:
Internet’e bağlantı sağlandıktan sonra ADSL Hizmet Programında yukarıdaki bilgileri göreceksiniz. “Test” sayfasındaki “Testi başlat” düğmesine tıklayarak bilgisayarınızdan Internet’e kadar uzanan bütün bağlantıların durumunu otomatik olarak kontrol ettirebilirsiniz.
Adım 7:
Limitli ADSL hizmeti kullanıcıysanız “Download Sayacı” sayfasına girerek aylık olarak kullanım miktarınızı Gigabyte cinsinden buradan takip edebilirsiniz. Ayrıca Internet’ten gelen veri hızını da anlık olarak bu sayfadan takip edebilirsiniz.
Hatırlatma: Bu program verileri modemden aldığı için sisteminizdeki tek bilgisayara yükleyerek toplam modem üzerinden yapılan download miktarını ölçebilirsiniz. Aynı şekilde tek bir bilgisayardan kurulumu yapmanız yeterli olacaktır. Tüm bilgisayarlara bu programı yüklemenize gerek yoktur.
---------------------------------------
Alcatel Speedtouch 330 USB Modem
Speedtouch 330 Kurulumu: (ALCATEL Network’ü için Ayarlar)
İlk önce kurulum CD’sini bilgisayarınızın CDROM sürücüsüne yerleştirin. Otomatik olarak kurulum menüsü çalışacaktır, bilgisayarınızda autorun aktif değilse, Başlat butonundan çalıştır kısmında D:\Menu.exe yazıp tamam tuşuna basarak çalıştırın.
İlk adım olarak kurulum dilini seçmeniz gerekir.
Daha sonra açılan pencereden SpeedTouch USB/330 Software butonuna basın.
Bu adımda Install PPP USB Software butonuna basınız.
Bu adımda PPPoA 8-35 VCMUX butonuna basınız.
Açılan menülerde Next butonuna basarak sırasıyla geçiniz.
Açılan pencerede Yes butonuna basınız.
Açılan pencerede Next butonuna basınız.
Açılan pencerede Next butonuna basınız.
Açılan pencerede Yükleme işlemini yapmasını bekleyin.
Açılan pencerede Finish butonuna basınız.
Modemin konfigürasyon işlemi bittikten sonra USB aygıtı kurulumu karşınıza gelecektir. İşletim sisteminizin özelliklerine ve versiyonuna göre pencereler farklı olabilir.
İleri butonuna basınız
Son butonuna basınız.
USB aygıtı kurulduktan sonra sıra WAN bağdaştırıcısına gelecektir sırasıyla bu adımları geçtikten sonra modeminizi kullanmaya başlayabilirsiniz.
İleri butonuna basınız.
Son butonuna basınız.
Bütün kurulum işlemleri bittikten sonra bilgisayarınızın masaüstüne Alcatel Speedtouch Connection adlı bir simge oluşturulmuş olacaktır bu ikona fare ile çift tıklayarak.
Kullanıcı adı : kullanıcı_adı@ttnet (Türk Telekom’dan alınan kullanıcı adı) Parola : ***** (Türk Telekom’dan alınan şifre)
Girildikten sonra Numara Çevir butonuna basarak Internet bağlantınızı gerçekleştirebilirsiniz.
-----------------------------------------
Alcatel Speedtouch 510 Eth. Modem
Speedtouch Web Arayüzü
Speedtouch 510 Kurulumu: (NEC Network’ü için Ayarlar)
İlk önce kurulum CD’sini bilgisayarınızın CDROM sürücüsüne yerleştirin. Otomatik olarak kurulum menüsü çalışacaktır, bilgisayarınızda Autorun aktif değilse, Başlat butonundan çalıştır kısmında D:\menu.exe yazıp tamam tuşuna basarak çalıştırabilirsiniz. Kuruluma başlayabilmek için Dil seçiniz.
Kurulum menüsü çalıştıktan sonra Initial Setup basarak kuruluma başlayabilirsiniz.
Açılan pencerede Setup my SpeedTouch Butonuna basarak ilerleyiniz.
Açılan pencerede Next Butonuna basarak ilerleyiniz.
İşlem bittikten sonra tekrar Next butonuna basın.
Karşınıza modeminizin bulunduğuna dair bir pencere çıkacaktır Next butonuna basarak bu kısmı da geçebilirsiniz.
Açılan pencerede Basic seçilerek sağ taraftaki menülerden Routed PPPoE DHCP-NAT seçilir. Next Butonuna basılır.
Vpi/Vci = 8.35 olacak şekilde ayarlayınız ve Next Butonuna basınız.
User Name : user@ttnet (Türk Telekom’dan Alınan Kullanıcı Adı) Password : **** (Türk Telkom’dan alınan şifre)
Karşımıza çıkan bu pencerede yazdığınız username ve password’ü kesinlikle unutmayın çünkü modemin ayarlarını değiştirmek için kullandığımız Web konfigürasyon kısmına bu kullanıcı adını ve şifresini girerek erişebileceksiniz. İsterseniz bu kısmı boş bırakarak geçebilirsiniz. İstediğiniz kullanıcı adını ve şifresiniz yazdıktan sonra Next butonuna basınız.
Her 2 pencereyi de Next butonuna basarak geçiniz.
Finish Butonuna basıp kurulumu bitirebilirsiniz.
------------------------------------------
APACHE AE-DSL ADSL ROUTER KURULUM
APACHE AE-DSL ADSL ROUTER KURULUM
1. Paket İçeriği
Bu döküman ile beraber pakette şunlarda bulunmalıdır:
q ADSL Ethernet/Router q Güç adaptörü q USB kablosu q Ethernet kablosu (“RJ 45 cross-over” tip kablo) q Standart telefon/DSL hat kablosu “RJ 11” q Harici Micro Filtre (opsiyonel, model ve stil değişiklik gösterebilir) q CD-ROM (USB sürücüsü ve Kullanım Kılavuzu)
Şekil 1. ADSL/Ethernet Router Paket İçeriği
2. LED Paneli
LED paneli, ünitenin durumunu bildiren ışıklar (LED) içerir.
Şekil 2. Ön Panel ve LEDler
Etiket Fonksiyon PWR On: Unite çalışır durumda Off: Ünite çalışmıyor USB On: USB hattı kullanımda off: USB hattı yok ADSL On: ADSL hattı aktif ve kullanımda Off: ADSL hattı yok ACT ADSL veri hareketlerinde yanıp soner. Veri hareketi yoğun olduğunda sürekli olarak yanabilir. DIAG Cihaz yazılımını kontrol etmek için, açılış sırasında on/off ışıkları yanıp söner. 10-15 saniye içerisinde tamamen söner. LAN On: LAN hattı aktif ve kullanımda Off: LAN hattı yok
3. Konnektör Paneli
Arka panel, ünitenin data ve güç bağlantıları için portları içerir.
Şekil 3. Konnektör Panel Bağlantıları
Arabirim Fonksiyon RESET Cihazı üretici varsayılan konfigürasyon değerlerine geri döndürür ADSL ADSL iletişimi için cihazı telefon soketine bağlar USB PCnin USB portuna bağlantı sağlar LAN Cihazı PCnin Ethernet portuna veya LAN hub’ının uplink portuna verilen kablo üzerinden bağlar PWR Verilen güç kaynağına bağlantı sağlar
4-Kurulum
a. Donanımı Bağlamak
Önce, cihazı telefon soketine, güç kaynağına, bilgisayar veya ağınıza bağlayacaksınız. Aşağıdaki Şekil Donanım bağlantılarını gösterir. Cihazınızın port sıralaması şekilden farklılık gösterebilir. Spesifik talimatlar için takip eden adımlara bakın.
Donanım bağlantılarına genel bakış
Adım 1. ADSL kablosu ve opsiyonel telefonu bağlayın.
Verilen telefon kablosunun bir ucunu cihazın arka panelinde yer alan ADSL etiketli porta bağlayın. Diğer ucu ADSL etiketli micro filtreye, oradan da duvardaki telefon soketine bağlayın.
Cihaza telefon hattı ilave edebilirsiniz. Eğer ADSL hattı duvardaki tek telefon soketini kullanıyorsa bu faydali olacaktır. İsterseniz telefon kablosunu PHONE etiketli porta bağlayabilirsiniz.
Adım 2. Ethernet kablosunu bağlayın.
AE-DSL ADSL/Ethernet router’ını LANa bağlamak için, verilen Ethernet kablosunun bir ucunu hub’a diğer ucunu da AE-DSL üzerinde yer alan Ethernet portuna bağlayın.
Eğer AE-DSL’i hub bulunmayan tek bilgisayarlı bir sistemle kullanacaksanız, PCyi cihaza direkt bağlamak için “crossover” Ethernet kablosu (verilmemektedir) kullanınız. Crossover kablosu hub bağlantısında kullandığınız kablodan farklıdır.
Straight-through kabloda yer alan renkli tellerin sıralaması her iki uçta aynıyken crossover kabloda farklıdır. Yardım için ISS’nizi arayın.
Adım 3. Güç konnektörünü bağlayın
AC-DC güç adaptörünü, cihazın arkasında yer alan PWR konnektörüne bağlayın. Adaptörüde duvar prizine bağlayın.
Adım 4. AE-DSL’i çalıştırın ve sistemleri yükleyin.
Bilgisayar(lar)ınızı, hub, switch gibi LAN cihazlarınızı çalıştırın.
Adım 5: USB yazılımını yükleyin ve USB kablosunu bağlayın
Tek bir bilgisayarı cihaza USB kablosu ile bağalayabilirsiniz. Ethernet ağına bağlantı için gerekli olan ağ arabirim kartına sahip olmayan USB destekli PCler için, USB port bağlantısı gereklidir.
USB kablosunu bağlamadan önce, PCnize USB sürücüsünü yükleyin ve bilgisayarı konfigüre edin.
b. Bilgisayarlarınızı konfigüre etmek
Varsayılan olarak, AE-DSL otomatik olarak tüm gerekli internet ayarlarını PClerinizde atar. Siz sadece atama yapıldığında PClerinizde bilgiyi onaylayacaksınız.
Eğer PCnizi USB portu üzerinden bağlamışsanız, USB konfigürasyon talimatlarına bakın. Eğer LAN PCnizi Ethernet üzerinden AE-DSL’e bağlamışsanız, PCnizde yer alan işletim sistemine ait talimatları takip edin.
1. PCnizi Windows altında konfigüre etmek
1.1 Windows XP PCleri
1. Windows görev çubuğunda, önce Start butonunu sonra da Settings altında yer alan Control Panel ini tıklayın. 2. Network Connections ikonunu çift tıklayın. 3. LAN veya High-Speed Internet penceresinde, ağ arabirim (NIC) kartınıza ait ikonu sağ tıklayın ve Properties seçin (genelde bu ikon Local Area Connection olarak etiketlidir). Yüklü olan ağ elemanlarını listeleyen Local Area Connection diyalog kutusu belirecektir. 4. Solda yer alan Internet Protocol TCP/IP etiketli kutunun işaretli olduğundan emin olun ve properties tıklayın. 5. Internet Protocol (TCP/IP) PROPERTİES diyalog kutusunda, Obtain an IP address automatically butonunu tıklayın. Ayrıca Obtain DNS server address automatically butonunu da tıklayın. 6. Değişiklikleri onaylamak için OK çift tıklayın ve Control Panel’ini kapatın
1.2 Windows 2000 PCleri
Önce IP protokolünü kontrol edin, eğer gerekli ise yükleyin:
1. Windows görev çubuğunda, önce Start butonunu sonra da Settings altında yer alan Control Panel ini tıklayın. 2. Network and Dial-up Connections ikonunu çift tıklayın. 3. Network and Dial-up Connections penceresinde, Local Area Connection ikonunu sağ tıklayın ve Properties seçin. Yüklü olan ağ elemanlarını listeleyen Local Area Connection diyalog kutusu belirecektir. Eğer liste Internet Protocol (TCP/IP) elamanını içeriyorsa protocol yüklü demektir. Bu durumda adım 10’a geçin. 4. Eğer Internet Protocol (TCP/IP) listede yoksa INSTALL tıklayın. 5. Select Network Component Type diyalog kutusunda, Protocol seçin ve ADD tıklayın. 6. Network Protocols listesinde Internet Protocol (TCP/IP) seçin ve OK tıklayın. Dosyaları Windows 2000 kurulum CDsinden kopyalamanız istenebilir. Dosyaları yüklemek için gerekli talimatları takip edin. 7. Eğer istenirse bilgisayarı yeni ayarlar ile yeniden başlatmak için OK tıklayın. Daha sonra PCleri AE-DSL tarafindan atanan IP bilgilerini kabul etmeleri için konfigüre edin. 8. Control Panel’inde, Network and Dial-up Connections ikonunu çift tıklayın. 9. Network and Dial-up Connections penceresinde, Local Area Connection ikonunu sağ tıklayın ve Properties seçin. 10. Local Area Connection Properties diyalog kutusunda, Internet Protocol (TCP/IP) seçin ve PROPERTIES tıklayın. 11. Internet Protocol (TCP/IP) Properties penceresinde, Obtain an IP address automatically butonunu tıklayın. Ayrıca Obtain DNS server address automatically butonunu da tıklayın. 12. TCP/IP Settings diyalog kutusunda, Server assigned IP address etiketli butonu sağ tıklayın ve ayrıca Server assigned name server address etiketli butonu tıklayın. 13. Değişiklikleri kaydetmek için OK çift tıklayın ve Control Panel ini kapatın.
1.3 Windows ME PCleri
1. Windows görev çubuğunda, önce Start butonunu sonra da Settings altında yer alan Control Panel ini tıklayın. 2. Network and Dial-up Connections ikonunu çift tıklayın. 3. Network and Dial-up Connections penceresinde, Network ikonunu sağ tıklayın ve Properties seçin. Yüklü olan ağ elemanlarını listeleyen Network Properties diyalog kutusu belirecektir. Eğer liste Internet Protocol (TCP/IP) elamanını içeriyorsa protokol yüklü demektir. Bu durumda adım 11’e geçin. 4. Eğer Internet Protocol (TCP/IP) listede yoksa ADD tıklayın. 5. Select Network Component Type diyalog kutusunda Protokol seçin ve ADD tıklayın. 6. Manufacturers kutusunda Microsoft seçin. 7. Network Protocols listesinde Internet Protocol (TCP/IP) seçin ve OK tıklayın. Dosyaları Windows Me kurulum CDsinden kopyalamanız istenebilir. Dosyaları yüklemek için gerekli talimatları takip edin. 8. Eğer istenirse bilgisayarı yeni ayarlar ile yeniden başlatmak için OK tıklayın. Daha sonra PCleri AE-DSL tarafindan atanan IP bilgilerini kabul etmeleri için konfigüre edin. 9. Control Panel’inde, Network and Dial-up Connections ikonunu çift tıklayın. 10. Network and Dial-up Connections penceresinde, Network ikonunu sağ tıklayın ve Properties seçin. 11. Network Properties diyalog kutusunda, TCP/IP seçin ve PROPERTIES tıklayın. 12. TCP/IP Settings diyalog kutusunda, Server assigned IP address etiketli butonu sağ tıklayın ve ayrıca Server assigned name server address etiketli butonu tıklayın. 13. Değişiklikleri kaydetmek için OK çift tıklayın ve Control Panel ini kapatın.
1.4 Windows95, 98 PCleri
Önce IP protokolünü control edin, eğer gerekli ise yükleyin:
1. Windows görev çubuğunda, önce Start butonunu sonra da Settings altında yer alan Control Panel ini tıklayın. 2. Network ikonunu çift tıklayın. Yüklü olan ağ elemanlarını listeleyen Network diyalog kutusu belirecektir. Eğer liste Internet Protocol (TCP/IP) elamanını içeriyorsa protokol yüklü demektir. Bu durumda adım 9’a geçin. 3. Eğer Internet Protocol (TCP/IP) listede yoksa ADD tıklayın. Select Network Component Type diyalog kutusu belirecektir. 4. Protocol seçin ve ADD tıklayın. Select Network Protocol diyalog kutusu belirecektir. 5. Manufacturers liste kutusunda Microsoft seçin ve Network Protocols liste kutusunda TCP/IP tıklayın. 6. Network diyalog kutusuna dönmek için OK tıklayın, sonra tekrar OK tıklayın. Dosyaları Windows 95/98 kurulum CDsinden kopyalamanız istenebilir. Dosyaları yüklemek için gerekli talimatları takip edin. 7. PCyi yeniden başlatmak için OK tıklayın ve TCP/IP kurulumunu tamamlayın. Daha sonra PCleri AE-DSL tarafindan atanan IP bilgilerini kabul etmeleri için konfigüre edin. 8. Control Panel penceresini açın ve Network ikonunu tıklayın. 9. TCP/IP etiketli ağ elemanını seçin ve PROPERTIES tıklayın. Eğer çoklu TCP/IP listeleniyorsa, ilgili ağ kartınıza ait olanını seçin. 10. TCP/IP Properties diyalog kutusunda, IP Address tabını tıklayın. 11. Obtain an IP address automatically etiketli butonu tıklayın. 12. DNS Configuration tabını tıklayın ve Obtain an IP address automatically etiketli butonu tıklayın. 13. Değişiklikleri kaydetmek için OK çift tıklayın. Windows’u yeniden başlatmanız istenecektir. 14. YES tıklayın.
5. Bilgisayarı USB Portuna Bağlamak
Eğer PC bağlantısı için AE-DSL USB portunu kullanıyorsanız, PCnize verilen USB sürücüsünü yüklemeniz gerekir. Sürücü AE-DSL ile USB üzerinden Ethernet iletişimini sağlar.
1. USB bilgisayarı konfigüre etmek iki aşamalı bir işlemdir:
· Bölüm 1, PCnize USB sürücüsünü yüklemek. · Bölüm 2, USB PCsinde IP ayarlarını konfigüre etmek.
Bölüm 1. USB Sürücüsünü yüklemek:
Not USB kablosunun PCnizin USB portuna BAĞLI OLMADIĞINDAN emin olun. Kurulum programı kabloyu bağlamanız gerektiğini bildirecektir.
1. PCnizi yükleyin. Apache® CDsini CD ROM sürücünüze yerleştirin. Apache Setup Menüsü belirecektir. “ADSLs Driver” tıklayın. “AE-DSL-G” dizinine çift tıklayın ve DSL Modem Setup Wizard’ı başlatmak için Setup.exe dosyasını çift tıklayın. Sihirbaz yüklemeye hazırlanırken kurulum penceresi görüntülenecektir.
USB Setup Wizard: Kurulum Penceresi 2. Eğer Microsoft digital signature diyalog kutusu belirirse devam etmek için YES tıklayın.
3. Kurulum programı gerekli dosyaları yüklemeye başlayacaktır. Yükleme tamamlandığında USB kablosunu bilgisayarınıza bağlamanızı isteyen bir pencere belirecektir.
USB Kablosunu bağlamanızı isteyen uyarı mesajı
4. USB kablosunu ADSL-Ethernet router ile biligisayarınıza bağlayın. Verilen USB kablosunun bir ucu geniş konnektöre (Type A) diğer ucuda kare konnektöre (Type B) sahiptir. Geniş ucu bilgisayarınıza, kare ucu da AE-DSL’e bağlayın.
USB Kablo konnektörleri
5. Eğer Microsoft digital signature diyalog kutusu tekrar belirirse devam etmek için YES tıklayın. Açılan pencere yeni donanımın bulunduğunu ve ardından kurulumun tamamlandığını haber verecektir.
6. Artık sürücü kurulumunu tamamladınız. Bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekmez. USB PCsinde IP ayarlarını konfigüre etmek için Bölüm 2’ye geçin.
Bölüm 2. USB PCsinde IP ayarlarını konfigüre etmek.
USB sürücü kurulumu tamamlandığına göre, USB PCnize ait IP ayarlarını AE-DSL USB portu ile aynı subnette olacak şekilde konfigüre etmeniz gerekmektedir. Bunu iki şekilde yapabilirsiniz:
AE-DSL, USB PCnize uygun IP bilgilerini atar. Bu “DHCP server” adlı otomatik atama özelliğini kullanmak istiyorsanız, USB PCnizi dinamik IP atamaları kabul edecek şekilde ayarlayın.
Eğer PCnize static IP adresi atamak isterseniz, Network and Dial-up Connections penceresinde, yeni USB bağlantınıza ait ikonu seçtiğinizden emin olun (Ethernet kartınıza ait olanı değil). İlgili ikonun özelliklerine baktığınızda, şu Connect Using tekst kutusu görüntülenecektir:
GlobespanVirata USB IAD LAN Modem
AE-DSL USB portu şu özelliklerle önceden ayarlanmıştır:
USB port IP adresi 192.168.1.2 USB port subnet mask: 255.255.255.0
Buna göre PCniz şu şekilde konfigüre edilmelidir:
IP adresi : 192.168.1.n n 2 ile 254 arasında bir sayıdır.
Subnet mask: 255.255.255.0 Varsayılan ağ geçidi: 192.168.1.2
Bölüm 3 - AE-DSL’i Konfigüre Etmek
Bölüm 3’de, AE-DSL üzerindeki programa erişip internet bağlantınız için gerekli temel ayarları yapacaksınız. Bu adımı tamamlamak için gerekli bilgileri ISS’nizden alabilirsiniz.
AE-DSL Quick Configuration Sayfasına Erişmek
AE-DSL, web tarayıcısı üzerinden cihazı ayarlamanıza izin veren Configuration Manager adlı önceden ayarlanmış bir yazılım içerir. Cihazı kullanmadan once değiştirmeniz gereken ayarlar Quick Configuration sayfasında gruplandırılmıştır.
Cihaz ayarlarını yapmak için şu talimatları yerine getirin: Herhangi bir PCde Ethernet veya USB üzerinden AE-DSL’e bağlanın. Web tarayıcınızı çalıştırın ve adres kutusuna şu adresi girin:
<Enter> tuşuna bastığınızda, "Erişim Ekranı" belirecektir (eğer hata mesajı belirir veya sayfa görüntülenmezse, sorunu gidermek için kullanım kılavuzunun “Sorun Giderme” bölümüne bakın).
Default User name: root Default Password: root
<Enter>'a bastığınızda, aşağıda gösterilen sayfa belirecektir eğer hata mesajı belirir veya sayfa görüntülenmezse, sorunu gidermek için kullanım kılavuzunuzun “Sorun Giderme” bölümüne bakın).
Quick Configuration Sayfası
Alanlar takip eden tabloda açıklanmaktadır. Değiştirmeniz gereken ayarlar için ISS’nize danışın.
Alan Açıklama Genel Ayarlar ATM Interface Kullanmak istediğiniz ATM arabirimini seçin (genelde atm-0). ISS’nize ait farklı tip servisler kullanıyorsanız sisteminiz birden fazla ATM arabirimi ile konfigüre edilmiş olabilir. Operation Mode Bu ayar AE-DSL’i açar veya kapatır. “No” ayarı ile cihaz internet erişimini sağlayamaz. Bağlantıyı aktif hale getirmek için “Enabled” seçin. Encapsulation Bu ayar, ISS ile ADSL/Ethernet router arasındaki data bağlantısını belirler. İlgili ayarlar için ISS’niz ile görüşün. VCI ve VPI Bu değerler ISS tarafından belirlenir ve ISS ile aranızdaki bağlantı yolunu belirler. Bridge Bu ayar AE-DSL ile ISS arasındaki köprüyü açar veya kapatır. ISS’niz buna “RFC 1483” veya “Ethernet over ATM” olarak bakacaktır. IGMP Bu ayar, bazı ISS’lerin cihazınızı uzaktan konfigüre etmesine izin veren Internet Group Management Protocol’ünü açar veya kapatır. IP Address ve Subnet Mask Eğer ISS’niz LAN’ınıza genel IP adresi atamışsa, ilgili adresi ve subnet mask’ını girin (Not: bazı konfigürasyonlarda, genel IP adresi ADSL/Ethernet router yerine PCnize girilmelidir. Detaylı bilgi için ISS’niz ile görüşün). Default Route Aktif hale getirildiğinde, girilen IP adresi LAN’ınız için varsayılan ağ geçidi olarak kullanılır. LAN bilgisayarlarınızdan biri internete çıkmak istediğinde, data WAN arabirimi üzerinden iletilecektir. Gateway IP Address Internet bağlantınızın yönlendirileceği ISS sunucusuna ait adresi belirtir. PPP Ayarları PPP User Name ve Password ISS erişimi için gerekli kullanıcı adı ve şifresini girin (Not: Bu Configuration Manager erişimi için kullandığınız kullanıcı adı ve şifresi değildir). Use DNS LAN’ınızın kullanacağı DNS sunucu adresi, her erişimde ISS tarafından dinamik olarak sağlanacaksa bu özelliği aktif hale getirin. Eğer Disable seçerseniz, DNS adresini her biligisayarda veya ilgili kutuda manuel olarak girmeniz gerekir. DNS Ayarları Primary/ Secondary DNS Server ISS tarafından sağlanan, Primary ve Secondary Domain Name System (DNS) sunucu adreslerini girin.
Ayarları tamamladığınızda SUBMIT tıklayın. Artık ayarlarınız aktif durumdadır, ancak yeniden başlatır veya güç kesintisi yaşarsanız tüm ayarlarınız kaybolacaktır. Adım 3’de, değişiklikleri kalıcı belleğe kaydedeceksiniz: Sayfanın sağ üst köşesinde yer alan Admin tabını tıklayın. Görev çubuğunda Commit & Reboot tıklayın. COMMIT tıklayın. Gelen sayfa değişikliklerin onaylandığını belirtir ve Commit & Reboot sayfasına geri döner.
Tüm ayarları sıfırlamak ve varsayılan değerlere geri dönmek için DELETE tıklayın.
Temel ayarları şu anda tamamladınız. Ek özellikleri değiştirmeniz gerekiyorsa takip eden bölümü okuyun.
Varsayılan Router Ayarları
ISS ile olan DSL bağlantınız için, AE-DSL ADSL/Ethernet router ağınıza ait farklı servisler sunmaktadır. Cihaz, tipik ev ve küçük ofis kullanımı için varsayılan ayarlarla önceden yüklenmiş olarak gelir.
Tablo 1 bazı çok önemli varsayılan ayarlarını listeler; bu ayarlar takip eden bölümlerde detaylı olarak açıklanmaktadır. Eğer ağ konfigürasyonlarında tecrübeli iseniz, Tablo 1’de yer alan ayarların mevcut ağınızla uyumlu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Değişiklik yapmak için talimatları takip edin. Eğer tecrübeli değilseniz, cihaz ayarları ile oynamayın veya ISS’nize danışın.
Herhangi bir değişiklik yapmadan önce, Configuration Manager programına (tam kılavuz CDde) erişim ve kullanım hakkında bilgi almak için Bölüm 4’e bakın. Varsayılan ayarları değiştirmeden önce ISS’nize danışmanızı öneririz.
Tablo 1. Varsayılan Ayarlar Özeti Opsiyon Varsayılan Ayar Açıklama/Talimatlar DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) DHCP sunucusu aşağıdaki adres havuzu ile aktif hale getirilmiştir: 192.168.1.3 ile 192.168.1.34 arası AE-DSL, LAN’ınıza dinamik olarak atanmak üzere lokal IP havuzu sağlar. Bu servisi kullanmak üzere, bilgisayarlarınızı otomatik IP alacak şekilde ayarlamanız gerekmektedir (bkz. Hızlı Başlangıç Bölüm 2). NAT (Network Address Translation) NAPT rule aktif Bilgisayarlarınızın yerel IP adresleri, her internete çıkışta genel IP adresine çevirilecektir. LAN Port IP Address Atanmış statik IP adresi: 192.168.1.1
Subnet mask: 255.255.255.0 Bu, cihazın LAN portuna ait IP adresidir. LAN portu cihazı Ethernet ağınıza bağlar. Genelde bu ayarı değiştirmeniz gerekmemektedir. USB Port IP Address Atanmış statik IP adresi: 192.168.1.2
Subnet mask: 255.255.255.0 Bu cihazın USB portuna ait IP adresidir (eğer kullanılmışsa). Genelde bu ayarı değiştirmeniz gerekmemektedir.
KURULUMU TEST ETMEK
Bağlantıyı test etmek için cihazı çalıstırın, 30 saniye kadar bekleyin ve LEDlerin Tablo 2’de gösterildiği şekilde yandığından emin olun.
Tablo 2. LED Işıkları LED Özellik PWR Sürekli yeşil. Cihazın çalıştığını gösterir. Eğer ışık yanmıyorsa, güç kablosunun bağlı olduğundan emin olun. USB Sürekli sarı ışık. USB bağlantısının aktif olduğunu gösterir. ADSL Sürekli yeşil ışık. Cihazın ISS ile başarılı bir şekilde iletişim kurduğunu gösterir. ACT Cihaz interenete data gönderip alırken yanar ve söner. İletişim yoğunluğuna göre sürekli de yanabilir. DIAG Cihaz açılırken yanıp söner. 10-15 saniye sonar tamamen sönmelidir. LAN Sürekli yeşil ışık. Cihazın LAN ile iletişim kurduğunu gösterir.
Eğer LED'ler doğru yanıyorsa, LAN bilgisayarlarından internet erişimini test edin (eğer kullanılmışsa USB bilgisayarlarından da). Web tarayıcınızı çalıştırın ve harici bir web sitesinin URL adresini girin (örnekhttp://www.apache-micro.com). ACT etiketli LED yanıp sönecek ve bağlantı sağlanınca sürekli yanacaktır.
Eğer LED'ler doğru yanmıyor veya web sitesi görüntülenemiyorsa, sorun gidericiye bakın veya yardım için ISS’niz ile görüşün.
6. CONFIGURATION MANAGER KULLANIMI
AE-DSL önceden yüklenmiş Configuration Manager adlı bir program içerir. Bu program cihazda yüklü olan yazılım için bir arabirimdir. Cihazı ağınıza uygun bir şekilde yapılandırmanızı sağlar. LAN veya USB portu üzerinden AE-DSL’e bağlı herhangi bir bilgisayarın web tarayıcısından bu progama erişilebilir.
Bu bölüm Configuration Manager kullanımı hakkında bilgi verir.
1. Configuration Manager’a erişmek
Configuration Manager programı, AE-DSL’in belleğine önceden yüklenmiştir. Programa erişmek için şunlara ihtiyacınız olacaktır:
q Hızlı Başlangıçta açıklandığı gibi, cihazın LAN portuna bağlı bir PC veya dizüstü bilgisayar. q PCde yüklü olan bir web tarayıcısı . Bu program en iyi Microsoft Internet Explorer® versiyon 5.0, Netscape Navigator® versiyon 6.1 veya üstü ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
LAN veya USB portu üzerinden AE-DSL’e bağlı herhangi bir bilgisayardan bu progama erişilebilir.
1. LAN bilgisayarında, web tarayıcısını çalıştırın ve URL olarak şu adresi girip <Enter>'a basın:
Bunlar AE-DSL’e ait LAN ve USB portlarının önceden atanmış IP adresleridir.
Aşağıda gösterilen erişim ekranı belirir. . Erişim Ekranı
2. Kullanıcı adı ve şifreyi girip OK tıklayın. Programa ilk erişimde şu bilgileri kullanın:
Default User Name: root Default Password root
2. Fonksiyonel Yerleşim
Configuration Manager görevleri, sayfanın üstünde yer alan görev çubuğu üzerinden erişim için farklı kategorilerde gruplandırılmıştır. Her tab, mevcut hizmetleri sayfanın üstünde yer alan yatay menüde görüntüler. Spesifik konfigürasyon opsiyonlarını görüntülemek için bu menü elemanlarını tıklayın.
Görev cubuğunda yer alan her görev için ayrı bir sayfa görüntülenir. Yeni bir tab tıklandığında solda sık kullanılan görev, varsayılan olarak görüntülenir.
Aynı görev birden fazla tab içinde gösterilebilir. Örnek: Lan Config görevi hem LAN tabında hem de Routing tabında gösterilir.
3. Sık kullanılan butonlar
Uygulamada şu butonlar kullanılmaktadır.
Buton Fonksiyon SUBMIT Mevcut sayfada yaptığınız değişiklikleri geçici sistem belleğine depolar. REFLESH Sayfayı güncellenmiş istatistik ve ayarlarla yeniden görüntüler. CLEAR Toplanmış istatistikleri gösteren sayfalarda bu buton, istatistikleri varsayılan değerlerine geri döndürür. HELP Mevcut konu hakkında online yardımı ayrı bir tarayıcı sayfasında görüntüler. Yardım, herhangi bir ana konu sayfası için mevcuttur.
ANA SAYFA VE SYSTEM VIEW TABLOSU
Ana sayfa, programa ilk erişiminizde görüntülenir. Bu sayfa Home tabında yer alan iki opsiyondan biridir.
System View Tablosu
System View tablosu, sistem konfigürasyonunuz için genel bir çıktıdır. Bazı ayarlar, ayarların yapılacağı sayfalara linkler içermektedir. Aşağıdaki tablo, System View tablosuna ait bölümler hakkında bilgi verir.
Tablo Başlığı Açıklama Device AE-DSL donanım ve yazılım versiyonları, sistem çalışma süresi ve önceden konfigüre edilmiş operasyon modları hakkında temel bilgiler verir. DSL DSL hattının operasyonel statüsü, versiyonu ve performans istatistikleri hakkında bilgi verir. İlave DSL ayarlarını görmek için WAN tabına bakabilirsiniz. WAN Interfaces DSL üzerinden ISS ile iletişim kuran cihaz arabirimlerinizin ayarları ve yazılım isimleri hakkında bilgi verir. Bir adet fiziksel DSL portunuz olsa bile, çoklu yazılımsal tanımlı arabirim konfigüre edilebilir (bkz. ATM VC, PPP, EOA ve IpoA).
Her arabirim için, aal5-0 gibi bir "Lower Interface" adı görüntülenir. Arabirimin kullandığı ATM VC ayarını görüntülemek ve değiştirmek için lower interface adını tıklayın. LAN Interfaces Ağınızla iletişim kuran arabirimlere ait farklı ayar ve yazılım adlarını görüntüler. Bu tipik olarak eth-0 adlı Ethernet arabirimini ve usb-0 adlı USB arabirimini içerir. Özellikleri değiştirmek için lütfen Apache AE-DSL modem tam kılavuzuna bakın. Services Summary AE-DSL’in ağınızı yönetmeniz için sağladığı servisleri görüntüler. Yeşil onay işareti servisin aktif olduğunu, kırmızı X işareti ise aktif olamdığını gösterir: q NAT: Lokal IP adreslerini genel IP adresine çevirir. q IP Filter: Gelen ve giden verilerin erişim haklarını denetlemenize izin veren filtreleme kurallarını ayarlar. q RIP: Router-to-router iletişimini aktif hale getirir. q DHCP Relay: ISS üzerinden bilgisayarlarınıza dinamik IP atamasını aktif hale getirir. q DHCP Client: ISS veya ağınızdaki bir bilgisayardan cihazınızın LAN portuna dinamik IP atamasını aktif hale getirir. q DHCP Server: Cihazın DHCP sunucusundan LAN bilgisayarlarınıza dinamik IP atamasını aktif hale getirir. q IGMP: ISS gibi harici kaynaklardan Internet Group Management Protocol (konfigüre edilemez) temelli mesaj iletimini aktif hale getirir.
----------------------------------
ASUS USB ADSL Modem Kurulumu
ASUS USB ADSL Modem Kurulumu
Kutu içerisinden: USB 2.0 uzatma kablosu Telefon kablosu Splitter Kurulum CD'si Kullanım kılavuzu çıkıyor.
USB uzatma kablosu yaklaşık 1.5 metre ve kutudan çıkan harici Splitter sayesinde, dışarıdan gelen ana telefon hattını modemin yanına kadar getirmeniz gerekmiyor. Bu arada Splitter'i başka modemlerde de denediğimizde hiç bir problemle karşılaşmadık.
Modemin arka tarafında sadece USB girişi ve Telefon hattı girişi var. Modemin ön tarafında 3 adet sarı ışık mevcut. Bunlardan Power ışığı modeme güç gittiğini gösteriyor ve bilgisayara takıldığında yanmaya başlıyor. WAN ışığı modeme güç gittikten sonra hattın olup olmadığına bakıyor. Hat varsa yanıp sönmeye başlıyor. Eğer hatta ADSL bağlantısı varsa kısa süre sonra tam olarak yanıyor. Son ışık olan Data ışığı, Internet’e bağlandığınızda veri transferi olurken yanıp sönüyor. Veri akışı olurken sürekli yanmaması biraz garip doğrusu.
Modemi incelerken, bazı harici ADSL modemlerin sorunu olan fazla ısınma konusuna da dikkat ettik. Modemin en çok ısınan kısmı olan alt tarafının sıcaklığını yaklaşık bir 5 saat kullanımdan sonra ölçtük. Veriler yüzeysel olsa da diğer modemlerle karşılaştırma için kriter oluşturabiliyor. Modemin yaklaşık sıcaklığı 37,5 C . Aynı ortamda ölçtüğüm Zoom X4 modem ise 39,5 C çıkmıştı. USB arayüzü versiyonu biraz garibime gitti doğrusu. ASUS'un sağladığı farklı kaynaklarda bazı yerlerde v1.1 bazı yerlerde v2.0 uyumlu demiş, sanırım modemin son üretimlerinde bunu halletmişler. Ben USB v1.1 de denediğimde bir sorun çıkmadı. Yazılım Kurulumu ve PPP Ayarları Modemi çalışır hale getirmek oldukça kolay. İşe sürücülerini yüklemekle başlayacağız. İlk olarak dikkat edilmesi gereken üreticinin de tavsiye ettiği gibi modemin sürücülerini yüklemeden bilgisayara takmamak. Kurulum CD'sini taktığımızda kısa sürede karşımıza yükleme ekranı geliyor ve bizden protokol seçmemizi istiyor. Klasik olarak PPPoA/PPPoE protokollerinin yanı sıra MPoA Bridged/Routed protokolleri de bulunuyor. Burada dikkat edilmesi gereken amaca uygun seçeneği seçmek. PPPoA/PPPoE protokollerini seçmek modemin "WAN Adapter" gibi görülmesine yol açıyor ve bu sadeye Dial-up yada ISDN gibi çevirmeli bağlantılar oluşturup internete bağlanabiliyoruz. Ama diğeri biraz daha farklı, modemin bir çeşit "LAN Adapter" olarak görülmesine yol açıyor ve ötekisine benzer olarak PPPoE/PPPoA cinsinden WAN Miniport bağlantıları kurabiliyoruz. Doğru olan protokolü seçtikten sonra, hemen sürücüler hızlı bir şekilde kuruluyor ve bilgisayarı baştan başlatmanızı istiyor. Bilgisayarınızı baştan başlatmanızı şiddetle öneriyoruz. Windows kapandıktan sonra modemin kablosunu takabilirsiniz. Windows açıldıktan sonra birkaç uyarı ve işlemin ardından modeminiz kurulmuş oluyor. Ama MPoA seçeneğinde kurulumda ufak bir farklılık var o da Windows'u bir kere daha baştan başlatmanız gerekiyor. Görev çubuğunun saat kısmında çıkan üçgene benzeyen simge, size renkleri ile bağlantı durumunu söylüyor. Üzerine çift tıklayarak açtığınızda bağlantı durumunuzu ve hattınızın ne kadarının kullanıldığını görebiliyorsunuz.
Eğer bu pencere açıkken ALT+D tuşlarına basarsanız, gelişmiş durum göstergelerine ayrıntılı bağlantı özelliklerine ve ayarlara ulaşabilirsiniz.
Ayarlar (Config) sayfasından , VPI ve VCI ayarları otomatik olarak geliyor bunlara her hangi bir müdahale gerek yok. ADSL standartları kısmından Multi-Standard'ı seçerek hattımızın özelliğini otomatik bulmasını sağlayabiliyoruz. Bu kısmın en önemli yeri Encapsulation tipi. Eğer aşağıdaki bahsedeceğimiz bağlantıların kurulmasında bazı sorunlar yaşarsanız çözüm olarak buradaki ayarları bölgenizde bulunan Türk Telekom'un önerisi ile yada denilme yanılma yöntemiyle değiştirebilirsiniz. Modemin ayarlarını değiştirdikten sonra kendini baştan başlatıyor ve tekrar bağlantıya hazır olması için 10-15 sn gerekiyor. Aynı durum kendimiz resetlediğimizde de geçerli.
Modemi kaldırmak da oldukça kolay. "Program ekle kaldır" dan "ASUS USB ADSL Modem" seçeneğini kaldırdıktan sonra bize Windows'u baştan başlatmaktan başka bir şey kalmıyor.
PPPoA/PPPoE Bağlantı Şekli Eğer sürücü yüklerken PPPoA/PPPoE seçeneğini seçtiyseniz masaüstünde simgesini görebilirsiniz. Bunu açtığınızda karşınıza Dial-up bağlantıya benzer bir pencere açılacak. Bu bağlantıya "Denetim Masası>>Ağ bağlantıları" kısmından da ulaşabileceğinizi hatırlatalım.
Buraya Türk Telekom’dan aldığınız kullanıcı adını ve şifrenizi girerek kısa sürede bağlanabilirsiniz. Ama "Çevir" kısmındaki numaraya dikkat etmek gerekiyor. Bu kısma modem üreticisinin önerdiği numarayı yazmak gerekebiliyor. Bu durumda "p8,35" Türk Telekom'un verdiğin VPI ve VCI numaraları değişik bir şekilde yazılmış. Gerçi başka durumlarda burayı boş bırakmak yada sadece "0" yazmak bile yeterli olabiliyor.
"Numaraya Çevir" tuşuna bastığımızda 5-10 sn. içinde Internet’e bağlanabiliyorsunuz. Internet’e bağlandığınız hız olarak hattınızın hızı yazıyor. Yukarıda da görebileceğiniz gibi bağlantıyı pencereden izleyebiliyorsunuz. "Ayrıntılar" kısmında ise bağlantı özelliklerini görebilirisiniz. Bu penceredeki "İstemci IP Adresi" sizin IP adresiniz oluyor. -----------------------------
AZTECH Adsl Modem Kurulumu
KUTU İÇERİĞİ
DSL 3100R ADSL Modem Network kablosu Elektrik için adaptör Yazılım ve yardım dosyalarını içeren CD Telefon bağlantısı için Splitter
GENEL ÖZELLİKLER
Aztech’in ülkemizde satılan en gelişmiş modemi olan DSL 3100R, 4 adet Ethernet portuna sahip. Bu sayede 4 adet bilgisayarı Network kartı dışında ek bir donanıma sahip olmadan ADSL hattınıza bağlayabiliyorsunuz. Bu anlamda ürün Hepsi bir Arada (All in One) ADSL modem kategorisinde değerlendirilen bir cihaz. Yani bu ürünü ADSL Modem, Router aynı zamanda switch olarak kullanabiliyorsunuz.
Conexant CX 82310 çipsetine sahip olan DSC 3100R, 8Mbps’ye kadar veri indirme (downstream) ve 800Kbps’ye kadar veri gönderme (upstream) özelliklerine sahip. Standart 10/100Base-T Ethernet kartlarını destekleyen modem, Windows 98SE, 2000, ME, XP ve Mac OS işletim sistemlerinde kullanılabiliyor.
GENEL GÖRÜNÜM
Ortalama bir kitap boyutlarında olan ürün, yeşil-mavi karışımı dış bir gövde kaplamasına sahip. Ön yüzde bulunan ve yeşil renk veren LED’ler yardımı ile bağlantının durumu, bağlı olan bilgisayarları, hattın durumu ve güç bağlantısının takılı olup olmadığını anlayabiliyorsunuz. Ürünün arka yüzünde 4 adet Ethernet portu, güç girişi, sıfırlama (Hard Reset) yuvası ve ADSL hat girişi bulunuyor.
ADSL özelliği olan hattınıza telefonu doğrudan bağladığınızda hatta duyacağınız hışırtıyı giderecek olan ‘Splitter’ adı verilen ek parça da ürünün kutusundan çıkıyor. Genelde üst seviye modemlerle beraber verilen bu ek parça olmadan, net ve gürültüsüz telefon görüşmesi yapamazsınız. Piyasada 5-10 milyon liraya satılan bu ek parçanın kutudan çıkması önemli.
Üründe 4 adet Ethernet portu bulunuyor.
Modem, bilgisayar, telefon hattı ve telefon arasında bağlantı şekildeki gibi olmalı.
Bilgisayarınızda Network kartı varsa modemin fiziksel kurulumu 5 dakika bile sürmüyor. Yapmanız gereken modemin elektrik bağlantısını yapmak ve Network kablosunu bilgisayara bağlamak. Tabii iş bu kadarla bitmiyor. Gerekli ayarları ise modemin üzerinde olan bir IP numarası ile yapıyorsunuz. Bu tip modemlerin konfigürasyonu hep benzer şekilde gerçekleştiriliyor. Gerekli olan IP numarası hem kullanım kılavuzunda, hem de modemin arkasında bulunan Network portlarının üzerinde yapıştırılmış bir etikette (bu etiket daha sonra bağlantı için sökülüyor) yazıyor.
Login Settings'e dikkat etmek gerekiyor. Yanlış girilen VPI ve VCI değerleri bağlantıda sorun oluşturuyor.
Bizim modemimiz için bu IP numarası 10.0.0.2 idi. Her modem firmasının farklı IP numaraları kullanıdığını hatırlatırız. Bu IP numarasını bir Internet Explorer penceresine yazıyoruz. Açılan web sayfasında ise modemle ve ADSL bağlantısı ile ilgili ayarlar bulunuyor.
Sol yanda en üstte Login Status bağlantı durumumuzu gösterirken, Login Settings ise kullanıcı adı, şifre ve bazı ayarların bulunduğu menüyü açıyor. Diagnostic Test ise bağlantı durumu ile ilgili bir dizi testi çalıştırıyor.
Burada Login Settings bölümünde bazı ayarlara dikkat etmek gerekiyor. Örneğin, Protocol PPPoA VC-Mux olmalıyken, VPI 8 , VCI ise 35 değerini almalı. Bu değerler ve ayarlar İstanbul-Avrupa yakası için belirlenmiş. Farklı bir şehirde iseniz, ayarların farklı olma ihtimali var. Bu konuda kesin bilgi için bağlı bulunduğunuz bölgedeki Türk Telekom Müdürlüklerinden bilgi almadan bu ayarları girmeyin.
Sağda bulunan Advanced Mode bölümünde ise gelişmiş ayarlar bulunuyor. Bunlar arasında LAN Status, Port Forwarding gibi ileri düzeyde bilgi gerektiren ve Port Forwarding gibi ileri düzeyde bilgi gerektiren ve yeterli bilgi sahibi olmayan kullanıcıların fazla karıştırmaması gereken bir bölüm var.
Bazı yazılımlar için gerekli portların açılması gerekiyor. bu da bağlantı arayüzündeki Advanced Mode altında bulunan Port Forwarding sekmesinden yapılıyor.
Advanced Mode bölümünü hiç kullanmadan da modemle ilgili temel ayarları yapmak mümkün. Ancak Emule, Kazaa gibi yazılımları kullanmak ve Remote Desktop işlemleri gibi özel port isteyen uygulamalar çalıştırmak istiyorsanız, belli ayar değişiklikleri yapmanız gerekiyor. Modem normalde (benzerlerinde olduğu gibi) tüm portlar kapalı olarak geliyor. Örneğin, Windows’un Remote Desktop özelliğini kullanmak için 3389 numaraları portun açık olması gerekiyor. Bu işlemi Port Forwarding bölümünden yapıyorsunuz. Yine LAN, DHCP Server ayarlarını da bu bölüm altındaki LAN&DHCP seçeneğinden ayarlayabiliyorsunuz.
Ayrıca bilgisayara bağlanan bilgisayarların yerel IP numaralarını da isterseniz buradan verebiliyorsunuz. Advanced bölümündeki ayarlara dokunmadan da Internet’i kullanabiliyorsunuz. Ancak belli başlı uygulamaları çalıştırmak için, o uygulamaların ihtiyaç duyduğu portları açmak gerekiyor.
İleri düzeyde bilgili kullanıcılar içen gelişmiş ayarlar bulunuyor.
Aztech 3100R, aynı zamanda Router (Yönlendirici) olarak da kullanılıyor. Ürün, lokal bir ağ üzerinden Internet’e bağlanmak için de kullanılabilir. Üzerindeki 4 adet Ethernet portu yardımı ile 4’e kadar bilgisayarı ek donanıma ihtiyaç duymadan Internet’e bağlayabiliyorsunuz
-------------------------------------
Billion Bipac-7000 ADSL USB Modem
Billion Bipac-7000 ADSL USB Modem
Mandrake Linux 10.1 CE için kurulum
Bu başlıkta anlatılan çözümler Mandrake Linux 10.1 CE (Download Edition) ve k2.6.8.1-10mdk altında gerçekleştirilmiştir. Modem Türkiye'de web üzerinden satılmaktadır. Üretici firma sitesi :http://www.billion.com
Modemi tanıtmak ve kullanmak için yapacağımız işlemlerin sırası:
1. Kernel konfigürasyonu 2. Gereken paketler ve kurulumu 3. Web tabanlı arayüz ve modem ayarları
1. Kernel konfigürasyonu
Kernel derleyebilmek için kaynak kodunun sistemde yüklü olması gerekir. Mandrake 10.1 CE CD'leri içinde 2.6.8 kaynak kodunu rpm olarak bulabilirsiniz. Yüklemek için "Start--> Sistem--> Yapılandırma--> Paketleme--> Yazılımı Kur" penceresini kullanabilirsiniz. Kernel üzerinde küçük bir kaç değişiklik gerekmektedir. Bu amaçlahttp://www.belgeler.org/howto/kernel-nasil_derlenir.html adresinde anlatılanları bildiğinizi ve olması gereken bağların var olduğunu kabul ederek devam ediyoruz. Lütfen kernel derleme konusunda yeterli bilgi sahibi değilseniz gereken araştırmaları yaparak kendinizi eğitiniz. Derleme işlemleri için sırasıyla verilecek komutlar :
Son komutla birlikte çekirdek konfigürasyon menüsü karşınıza gelecektir.
Konfigürasyon menüsünde aşağıdaki ayarların yapılması gerekiyor.
Code maturity level options altında
Prompt for development and/or uncompletes code/drivers
Loadable modulates support altında
Enable loadable modulates support
Forced module unloading
Module versioning support (EXPERIMENTAL)
Automatic kernel module loading
Device Drivers --> Networking Support altında <*>Networking Support Device Drivers --> Networking Support-->Networking options altında <*> Packet socket <*> Unix domain sockets
TCP/IP networking
Asynchronous Transfer Mode (ATM) (EXPERIMENTAL)
Classical IP over ATM [M] RFC1483/2684 Bridged protocols
Device Drivers -->USB support altında <*> Support for Host-side USB
USB device filesystem
Library routines altında <M>CRC32c (Castagnoly,et al) Cyclic Redundancy-Check
Aslında buralara kadar gelmişken çekirdeğiniz ile ilgili diğer ayarlara da göz atabilir ve gerekenleri değiştirebilirsiniz. Örneğin: İşlemci tipinde sisteminize uygun işlemci gurubunun desteğini alabilirsiniz.(Processor Type and Features altında)
Kernel üzerinde gereken değişiklikleri yaptıktan sonra arayüzden çıkıyoruz ve yaptığımız değişikliklerin saklanması ile ilgili soruya "yes" cevabını vererek konsola düşüyoruz.
#make bzImage && make modules && make modules_install komutu ile çekirdeğin yeniden yapılandırılmasını sağlıyoruz. (Bu süreç sisteminize göre ~20 dk. sürebilir)
#make install komutu ile çekirdeği sisteme yüklüyoruz. Son olarak #lilo komutu verip açılış seçeneklerine bakıyoruz. Burada "2681-10custom" seçeneği olmalı. Bilgisayarınızı yeniden başlatıp "2681-10custom" konfigürasyonu ile açmayı unutmayınız.
Tebrikler! İşin en zor ve karmaşık kısmını atlattınız. Lütfen sonraki aşamaya geçiniz.
2. Gereken Paketler ve Kurulumları
Modem sürücüsü için USBENDPOINT-1.10-2.src.rpm paketini kullanıyoruz. Bu paketi kullanabilmek için rpm-build-4.2.2-7mdk.i586.rpm ve bağımlı bulunduğu paketlerin eğer daha önce sisteminizde yoksa kurulması gerekiyor (eğer sisteminize uygun değilse, uygun olanı Mandrake Linux kaynaklarından bulunuz.)
Paketi kurmak için konsoldan şu komutu vermeniz gerekiyor.
#rpm -ivh --nodeps USBENDPOINT-1.10-2.src.rpm
Paketleri kurduktan sonra işlemlerimize yine konsoldan devam ediyoruz.
#cd /usr/src/RPM/SPECS #rpmbuild -bi usbendpoint1.10.spec (yapacağı iş: spec dosyasından derleme yap ve gerekenleri sisteme yükle) #cd /usr/src/RPM/BUILD/USBENDPOINT-1.10/e2/ #make (yapacağı iş: modüllerin kullanıma açılması) Bu işlemlerden sonra tavsiyem bilgisayarınızı yeniden başlatmanızdır. Tabii ki "2681-10custom" dan açmayı unutmuyoruz. (Mandrakelinux Denetim Merkezindeki "Önyükleyici" aracından "2681-10custom" öntanımlı olarak ayarlanabilir. Bunun için "önyükleyici" aracı çalıştırılır, "sonraki" düğmesine basılır ve gelen pencerede "2681-10custom" seçilerek "Değiştir" düğmesine basılır.Karşımıza "drakboot" penceresi gelir. Burada sadece "öntanımlı" seçeneğini belirleyip "Tamam" ve "Son" yoluyla çıkılır.) Sistem tekrar açılırken sürücü çalıştırılacak ve bu işlem sırasında USB modemin ADSL ledi yanıp sönecektir. Ayrıca ram'de ağ simgesinin düzeldiği de gözlenecektir.
3. Web Tabanlı Modem Konfigürasyonu
Bu aşamada kullandığımız web tarayıcısının adres kısmınahttp://10.0.0.2 yazarak modemin şifre arayüzüne ulaşırız.
Kullanıcı adı olarak "user" , şifre olarak "password" yazdığınızda modemin web ara yüzü karşınıza gelir.
İlk olarak "WAN" kısmından Encapsulation(PPPoE-LLC), VPI(8), VCI(35), bağlantı adı(boş bırakınız), username (Türk Telekom kullanıcı adı) ve user password(Türk Telekom şifreniz) bilgileri girilir. Ayarlardan sonra "submit" tıklamayı unutmayınız!
Sonraki aşamada "DNS" kısmından Türk Telekom DNS numaraları(Preferred DNS:195.175.37.14 ve Alternate DNS:212.156.2.70) ve ayarları girilir. Ayarlardan sonra "submit" tıklamayı unutmayınız!
Yaptığımız ayarları "Save settings/reboot" kısmından "save&reboot" düğmesini kullanarak kaydediyoruz.
TEBRİKLER. Artık Internet'e bağlanabilirsiniz. Bunun için son olarak "PPP" kısmındaki "Connect /Execute" düğmesini kullanıyoruz.
Artık bu pencereyi kapatabilir ve Internet'in keyfini sürebilirsiniz. Internet bağlantısını sonlandırmak için yine "PPP" kısmındaki "Disconnect/Execute" düğmesini kullanınız.
----------------------------------------
D-Link DSL-210 D-Link DSL-210 USB Modem Kurulum
DSL-210 cihazını sisteminize bağlamandan önce CD’den yazılım ve sürücü kurulumunu yapınız. Kurulum esnasında “Select Your Service Provider” penceresi geldiğinde “PPPoA” yada “PPPoE” seçeneklerinden birini seçin. Türk Telekom’un sahip olduğu NEC DSLAM portlarında sadece PPPoE desteklenirken. Alcatel DSLAM’lı noktalarda iki seçenek birden desteklenmektedir.
Yazılım yüklemesi tamamlandıktan sonra DSL-210 cihazını USB kablosunu kullanarak bilgisayarınızın USB portuna bağlayınız. Bağlantı sonrasında bilgisayarınız yeni cihaz olarak ADSL modeminizi tanıyacak ve sürücü yüklemesini tamamlayacaktır. Telefon hattınızı ADSL modeminize bağlayınız ve ADSL Link/Act ışığının sürekli yeşil yandığını kontrol ediniz.
DSL-210 ayarlarını yapabilmek için Windows ekranında “Programlar” menüsünden “D-Link DSL-210 > DSL-210 Control Panel” çalıştırılır. Açılan pencerede klavyeden Alt+P tuşlarına basınız. Protocol Setup sekmesinden VPI 8, VCI 35 olarak ayarlayınız. “Encapsulation Mode” seçeneğinden “PPPoE over ethernet” veya “PPPoA over ethernet” seçeneklerinden birini seçiniz. OK düğmesine basıp ayarlar menüsünden çıkınız. Masa üzerindeki “Ağ Bağlantılarım” panelinden “Bağlan DSL-210 dialup” bağlantısı açıp formdaki “Login User Name” kısmına Türk Telekom’dan alacağınız kullanıcı adını “kullanıcı adı@ttnet” şeklinde giriniz. “Login Password” kısmına şifrenizi giriniz. Telefon numarasında değişiklik yapılmayacaktır. Bağlan sekmesine basarak Internet bağlantısını kurabilirsiniz.
-------------------------
D-Link DSL-500G
D-Link DSL-500G Modem Kurulumu
Öncelikle DSL-500G kutusunun içinden çıkan Ethernet kablosunu DSL-500G ile bilgisayarınızı birbirine bağlamak için kullanınız. DSL-500G’nin varsayılan IP numarası 192.168.1.1’dir. Fabrika çıkışı ayarlarında DHCP sunucusu aktif olduğu için, bilgisayarınızın IP adres ayarlarını DHCP sunucusundan alacak şekilde ayarladığınızda, otomatik olarak alacağınız IP numarasıhttp://192.168.1.1 şeklinde herhangi bir web arayüzünden erişebilirsiniz. İlk kullanıcı adı “admin” ve şifresi yine “admin” dir. Bundan sonra yapılacak işlemler şu şekildedir.
Önemli Not: Bütün Türkiye’de 22/12/2003 tarihinden önce satılan cihazların üzerinde gelen fabrika ayarlarında IP numarası şu andakinden farklı olarak 10.1.1.1 değerindedir. Eğer cihazınızı bu tarihten önce satın aldıysanız veya firmware versiyonunu yükseltmediyseniz cihaza bağlantınızıhttp://10.1.1.1 olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
a) ADSL Link/Act ışığının sürekli yeşil yandığını kontrol ediniz.
b) Ayarları gerçekleştirebilmek için önce “Home” daha sonra da “Quick Configuration” linkini seçin.
c) Ekrana gelen formda “Connection Type” seçeneğinde “PPPoA VC MUX” yada “PPPoE LLC” seçeneklerinden birini seçin. Türk Telekom’un NEC DSLAM portlarında sadece PPPoE LLC desteklenmektedir. Alcatel DSLAM’lı noktalarda iki seçenek birden desteklenmektedir.
d) Menüden sırasıyla “VPI No” olarak “8”, “VCI No” olarak “35” değerlerini girin.
e) Formdaki “Username” kısmına TTNET görevlilerinden alacağınız kullanıcı adını “kullanıcı adı@ttnet” şeklinde girin.
h) Yaptığınız ayarların sonucunda Internet bağlantınızı “Home” linkini seçerek ulaşacağınız “System View” sayfasından kontrol edebilirsiniz. Internet bağlantınızın gerçekleşmesi sonucunda bu sayfada bulunan “WAN Interfaces” bölümünde “ppp-0” satırındaki “Status” göstergesinin “yeşil” ve “IP Address” değerinin 0.0.0.0’dan farklı bir IP değeri almış olması gerekmektedir. Bu aşamada cihazınız Admin - Diagnostics linkinden erişeceğiniz “Diagnostics” test sayfasında “Submit” düğmesine basarak başlatacağınız testlerinin hepsini “Pass” sonucu ile geçmesi gerekmektedir.
i) Bütün işlem basamakları başarıyla tamamlandıktan sonra yaptığınız ayarı, herhangi bir elektrik kesintisinde kaybetmemeniz için kaydetmeniz gerektiğini unutmayın. Admin - Commit & Reboot seçeneği altındaki “Save” butonuna basarak konfigürasyonu kaydediniz.
j) Admin - User Config seçeneği altında karşınıza çıkan işaretine basarak açılan pencerede önce mevcut “admin” şifresini sonra da yeni şifrenizi iki defa yazarak DSL-500G’nin Web arayüzünün şifresini güvenlik amaçlı değiştiriniz.
PPPoE Konfigürasyonu (Alcatel - NEC)
PPPoA Konfigürasyonu (Alcatel)
-----------------------------
D-Link DSL-604
D-Link DSL-604+ Kablosuz Adsl Modem Kurulumu
Öncelikle DSL-604+/G kutusunun içinden çıkan Ethernet kablosunu DSL-604+/G ile bilgisayarınızı birbirine bağlamak için kullanınız. DSL-604+/G’nin varsayılan IP numarası 192.168.0.1’dir. Fabrika çıkışı ayarlarında DHCP sunucusu aktif olduğu için, bilgisayarınızın IP adres ayarlarını DHCP sunucusundan alacak şekilde ayarladığınızda, otomatik olarak alacağınız IP numarasıhttp://192.168.0.1 şeklinde herhangi bir web arayüzünden erişebilirsiniz. İlk kullanıcı adı “admin” ve şifresi yine “admin” dir. Bundan sonra yapılacak işlemler şu şekildedir.
a) ADSL Link/Act ışığının sürekli yeşil yandığını kontrol ediniz. b) Ayarları gerçekleştirebilmek için önce “Configuration” linki altındaki “Multiple PVc” sayfasına geliniz. c) Menüden sırasıyla “VPI No” olarak “8”, “VCI No” olarak “35” değerlerini girin. d) Ekrana gelen formda “Encapsulation” seçeneğinde “PPPoA VCmux” yada “PPPoE LLC” seçeneklerinden birini seçin. Türk Telekom NEC DSLAM portlarında sadece PPPoE LLC desteklenmektedir. Alcatel DSLAM’lı noktalarda iki seçenek birden desteklenirken yeni açılan Alcatel DSLAM’lı noktalarda sadece “PPPoA VCmux” desteklenmektedir. e) Formdaki “Login User Name” kısmına Türk Telekom’dan alacağınız kullanıcı adını “kullanıcı_adı@ttnet” şeklinde girin. f) “Login Password” kısmına şifrenizi giriniz. g) “Modify” düğmesine bastığınızda ADSL cihazınız ilk sıradaki kaydı güncelleyerek ADSL şebekesine bağlanacaktır. Cihazınız ADSL şebekesine bağlantısını yine aynı sayfadaki PPP Information kısmından gözlemleyebilirsiniz. h) “Save” butonuna basarak konfigürasyonu kaydediniz.
PPPoE Konfigürasyonu (Alcatel - NEC)
PPPoA Konfigürasyonu (Alcatel)
------------------------------
GVC 4xETH/USB ADSL Router Modem
GVC ADSL MODEM KURULUMU
Modeminizi bilgisayarınıza Ethernet kartı üzerinden veya USB portu üzerinden takabilirsiniz.
1. ETHERNET KARTI ÜZERİNDEN BAĞLANTI
Eğer modemi bilgisayarınıza Ethernet kartı üzerinden bağlıyorsanız, Ethernet kartını otomatik IP almaya göre ayarlayınız. Daha sonra bilgisayarınızda Internet Explorer’ı açarak adresi yazın. Bu adres Router’ınızın IP adresidir.
Karşınıza gelecek olan menüde gerekli bilgileri girmelisiniz.
Girilecek olan bilgiler;
Kullanıcı adı: root Parola: root
Kullanıcı adı ve parolayı girip Enter’a bastığınızda karşınıza aşağıdaki menü gelecektir.
Bu menü üzerindeki “Quick Configuration” seçeneğini tıkladığımızda karşınıza aşağıdaki menü gelecektir.
Menünün üst tarafındaki seçeneklerden “Admin” butonunu tıklayın.
Karşınıza gelecek olan menüden “Commit & Reboot“ seçeneğini tıklayarak buradaki “Commit” butonu tıklanmalıdır. Böylece yapılan değişiklikler Flash’a yazdırılacaktır.
Yapılan değişikliklerin işleme alınması için modemi Power düğmesinden kapatıp açmalısınız.
Bu menü üzerindeki “Quick Configuration” seçeneğini tıkladığımızda karşınıza aşağıdaki menü gelecektir.
Bu menüdeki ayarları kendi bilgisayarınızda yapmanız gerekmektedir. Değişiklik gereken ayarlar;
VPI:8 VCI:35 Username ve Password: Bu bilgiler Türk Telekom tarafından verilecek. Use DHCP: Enable
Yaptığınız ayarların ve girdiğiniz bilgilerin doğru olduğundan emin olduktan sonra menünün alt tarafındaki “Submit” butonunu tıklayın böylece yeni ayarlarınız kaydedilecektir.
Menünün üst tarafındaki seçeneklerden LAN’ı tıkladığınızda karşınıza yeni bir menü gelecektir.Bu menüden “DHCP Mode” seçeneğini tıklamanız ve “DHCP Mode” kısmını “DHCP Server” olarak ayarlamanız gerekmektedir. Bu işlemden sonra tekrar “Submit” butonu tıklanmalıdır.
Menünün üst tarafındaki seçeneklerden “Admin” butonunu tıklayın.
Karşınıza gelecek olan menüden “Commit & Reboot“ seçeneğini tıklayarak buradaki “Commit” butonu tıklanmalıdır. Böylece yapılan değişiklikler Flas’a yazdırılacaktır.
Yapılan değişikliklerin işleme alınması için modemi Power düğmesinden kapatıp açmalısınız.
2. USB PORT BAĞLANTISI
Modemi USB portu üzerinden bağladığınızda bilgisayar otomatik olarak USB driver’ı isteyecektir. Yapmanız gereken Modemle beraber verilen driver CD’sini bilgisayarınıza takıp driver dizinini tıklayıp devem butonuna basmaktır.
Driver’i kurduktan sonra Internet Explorer’ı açarak Routerin IP adresi yazın. USB bağlantıda adres
Diğer tüm ayarlar Ethernet Kartı bağlantı şekli ile aynı olup yapılması gerekmektedir.
----------------------------------------------
DRAYTEK Vigor 318 ADSL USB MODEM KONFİGÜRASYONU
DRAYTEK Vigor 318 ADSL USB MODEM KONFİGÜRASYONU
CİHAZIN KURULUMU
WINDOWS İŞLETİM SİSTEMLERİ (98/98SE/ME/2000/XP)
1- VIGOR 318 CD sini CD-ROM’a yerleştirin. 2- “Install Vigor318” kısayolunu çalıştırın. 3- Açılan pencereden “Install the DSL Device” seçin ve İLERİ (NEXT) tuşuna basın.
4- DSL servis sağlayıcınızı seçin ve 9. adıma geçin. Eğer DSL servis sağlayıcınız listede yok ise Advanced tuşuna basın ve 5. adımdan 8. adıma kadar olan işlemleri yapın.
5- Protokollerinizi (PPP over Ethernet LLCSNAP(RFC2516)) seçin ve İLERİ (NEXT) tuşuna basın.
6- VPI/VCI girişlerini yaptıktan sonra İLERİ (NEXT) tuşuna basın. (VPI için 8, VCI için 35 girilmelidir.)
7.a- PPP protokolü için Kullanıcı Adını (User Name) ve Şifreyi (Password) girin ve İLERİ (NEXT) tuşuna basın.
7.b- Bridge/Routed protokolü için IP Adresi ve Alt Ağ Geçidi (Subnet Mask) bilgilerini girin ve İLERİ (NEXT) tuşuna basın.
Ağ geçidi (Gateway) IP adres ayar bilgilerini LAN ayarlarınıza göre girin veya boş bırakın.
8- İLERİ (NEXT) tuşuna basın
9- DSL servis ayarlarınızı kontrol ediniz.Eğer bilgileriniz doğru ise İLERİ (NEXT) yanlış ise GERİ (BACK) tuşuna basın ve ayarlarınızı düzeltin.
10- Bilgisayarınıza dosyaların kopyalama işlemi bittikten sonra Vigor318 ile bilgisayarınız arasındaki bağlantı yapılacaktır.
11- Vigor318 programı bir kez yüklendikten sonra, kısayolu görev çubuğunda oluşacaktır.
12- Internet Bağlantısı Bilgisayarınızın masa üstündeki Vigor318 kısayoluna tıklayın ve Internet’e bağlanın.
13- Bilgisayarınızın masa üstündeki Vigor318 Control Panel kısa yolunu tıklayın.
Ekranda açılacak olan pencerede bağlantı durumu hat istatistikleri ve protokol ayarlarını görebilirsiniz.
-------------------------------------
E-CON ADSL Router Kurulumu
1. ADSL Router'ı Bağlayın
1- Adaptör kablosunu güç bağlantı yuvasına takın ve sonra adaptörü prize takın. Elektrik bağlantısı kurulduktan sonra bağlantı ışığının yanması gerekmektedir.
2- Router ile birlikte gelen ikiye paylaştırıcı ADSL kablosu ile telefon hattını Router'a bağlayın. Bu bağlantıdan sonra ADSL ışığı yanması gerekmektedir. 3- Router her tür 10/100BASE-T LAN Ethernet veya Ethernet toplayıcıya bağlanabilir. Switch veya Hub gibi herhangi bir ethernet toplayıcıya bağlanırken RJ-45 konnektörlü standart ikiye bölücü kablo kullanılmalıdır. 4- Swtich veya Hub üzerindeki normal porta (MSI-X) bağlamak için düz-aralıklı kablo kullanın. Hub veya Switch üzerindeki uplink yuvasına bağlantı yapmak için çizgili kablo kullanın. Bağlantıları yaptıktan sonra LINK ışığı yanmalıdır.
2. Bilgisayarı Ayarlayın
Router'ı ayarlamadan önce; bilgisayarın Router'dan otomatik olarak IP numarası alabilecek şekilde ayarlanması gerekmektedir.
Windows 95/98/98 SE/ME
1- Start-Control Panel den Network simgesini çift tıklayın. Network ayar mönüsü açılacaktır. 2- Configuration bölümü altında TCP/IP->xxxxx ayarlarına gelin, xxxxx network adaptörün ismidir. Burada Properties bölümüne girin 3- IP Adress i tıklayın. “Obtain an IP Address automatically” seçeneğini işaretleyin ve OK e basarak işleminizi kaydedin. 4- Start mönüden Run 'ı çalıştırın. 5- Boş alana winipcfg yazıp OK e basarak açın. 6- Listeden adaptörü seçin. Release All'a basın ve sonra Renew All'u seçerek adaotör hakkında bilgilere ulaşın. Bilgilere ulaşamazsanız 3. adıma tekrar geri dönerek normal gateway ayarlarını 10.0.0.2 olarak değiştirin ve 4 ten 6 ya kadar adımları tekrar uygulayın.
Windows 2000/ XP
1- Start-Control Panel mönüsünden Network and Dial-up Connections simgesini çift tıklayın. Network ayar mönüsü açılacaktır. 2- Network adaptor installed in your PC'yi seçtikten sonra sağ mouse tuşuna basarak Properties'e girin. 3- Internet Protocol (TCP/IP) işaretleyerek Properties'i tılayın. 4- “Obtain an IP Address automatically” seçeneğini işaretleyin ve OK e basın. 5- Start - All Programs - Accessories bölümünden Command Prompt u seçin. 6- ipconfig yazarak enter a basın. IP adresleri, Subnet Mask ve normal Gateway hakkında bililere ulaşacaksınız. Bilgilere ulaşamazsanız 3. adıma tekrar geri dönerek normal gateway ayarlarını 10.0.0.2 olarak değiştirin ve 4 ten 6 ya kadar adımları tekrar uygulayın.
3. ADSL Router'ı Hazırlayın
Bu komutlar Router'ı nasıl ayarlayacağınızı anlatacak. Her bir bilgisayar kullanımında Router'ı birkez ayarlamanız gerekmektedir.
Proxy Server ı İptal Etme Not: Web ayarlarına girmeden önce Proxy Server özelliğini devre dışı bırakın. 1- Internet Explorer penceresinden Tools- Internet Options mönüsüne girin 2- Connections bölümünden LAN Settings e girin. 3- Proxy Server seçimi kaldırın ve OK e basarak ayarlarınızı kaydedin.
ADSL Router'ı Açarak Ayarlarını Yapın 1- Internet sayfasında adres bölümüne 10.0.0.2 IP numarasını girerek web ayarlarını açın
2- Netwrok Şifre mönüsü açılacaktır. admin olarak kullanıcı isminizi giriniz., ve epicrouter olarak şifrenizi giriniz, şifrenizi ve kullanıcı adınızı küçük karakter kullanarak giriniz. OK yi tıklayın. Administrator ve kullanıcı için asıl isim ve şifre aynıdır. Bunları sisteme girdikten sonra Şifre Değiştirme ekranından düzeltebilirsiniz. 3- Configuration > WAN sayfasına gidin. Bağlantının sağlanması için aşağıdaki tabloya göre gerekli araçların ayarlarını yapın.
Hat Kullanıcısı Çevirmeli Ağ Kullanıcısı Encapsulation (sarma) 1483 Bridged IP LLC veya 1483 Routed IP LLC yi işaretleyin. İste bağlı olarak değişebilir Encapsulation Çevirmeli ağa kullanıcısı ISP ye bağlı olarak PPPoE LLC veya başka bir sarmayı seçebilir. VPI/VCI ISP nin sağladığı VPI ve VCI yı girin. VPI/VCI ISP nin sağladığı VPI ve VCI yı girin. Static IP Settings IP Addresi, Subnet Mask ve Gateway i olduğu gibi bırakın. PPP ISP nin sağladığı Service Name (gerekli olursa), Username (user ID) and Password u girin.
Automatic Reconnect İşaretlenmiş
4- Configuration > DNS sayfasına gidin. Çevirmeli Ağ kullanıcıları bu adımı atlayabilir. DNS proxy yi aktif ettikten sonra Auto Discovery ve/veya User Configuration u işaretleyin. Kullanıcı ayarları işaretli ise, DNS server içindeki ISP nin sağladığı DNS server'ın IP adresini girmelisiniz ve sonra Add butonunu tuşlayarak bu numarayı DNS server tablosuna ekleyin.. Ayarlarınızı kaydetmek için Apply'ı tıklayın. Sayfanın alt sol köşesinde ayarlarını yaptığınız DNS server DNS Proxy Setting tablosu içinde listelenecektir. 5- Save Settings/Reboot sayfasına giderek ayarları Flash ROM a kaydetmek için Save&Reboot u tıklayın. 6- Router üzerindeki ADSL ışığı yanıp sönmesi bitecek ve 15 saniye sürekli yanacak. Böylece Router sistemi tekrar başlatmayı bitirmiş olacak.
GEEK PRO-MAX UE1/UE4 ADSL Modem/Router Kurulumu
GEEK PRO-MAX UE1/UE4 ADSL Modem/Router Kurulumu 1. ADSL Modem/Router'ı Bağlayın 1- Adaptör kablosunu güç bağlantı yuvasına takın ve sonra adaptörü prize takın. Elektrik bağlantısı kurulduktan sonra bağlantı ışığının yanması gerekmektedir. 2- Router ile birlikte gelen ikiye paylaştırıcı ADSL kablosu ile telefon hattını Router'a bağlayın. Bu bağlantıdan sonra ADSL ışığı yanması gerekmektedir. 3- Router her tür 10/100BASE-T LAN Ethernet veya Ethernet toplayıcıya bağlanabilir. Switch veya Hub gibi herhangi bir Ethernet toplayıcıya bağlanırken RJ-45 konnektörlü standart ikiye bölücü kablo kullanılmalıdır. 4- Swtich veya Hub üzerindeki normal porta (MSI-X) bağlamak için düz-aralıklı kablo kullanın. Hub veya Switch üzerindeki uplink yuvasına bağlantı yapmak için çizgili kablo kullanın. Bağlantıları yaptıktan sonra LINK ışığı yanmalıdır.
2. Bilgisayarı Ayarlayın
Router'ı ayarlamadan önce; bilgisayarın Router'dan otomatik olarak IP numarası alabilecek şekilde ayarlanması gerekmektedir.
Windows 95/98/98 SE/ME 1- Start-Control Panel den Network simgesini çift tıklayın. Network ayar menüsü açılacaktır. 2- Configuration bölümü altında TCP/IP->xxxxx ayarlarına gelin, xxxxx network adaptörün ismidir. Burada Properties bölümüne girin 3- IP Adress i tıklayın. “Obtain an IP Address automatically” seçeneğini işaretleyin ve OK’ye basarak işleminizi kaydedin. 4- Start menüden Run 'ı çalıştırın. 5- Boş alana winipcfg yazıp OK’ ye basarak açın. 6- Listeden adaptörü seçin. Release All'a basın ve sonra Renew All'u seçerek adaptör hakkında bilgilere ulaşın. Bilgilere ulaşamazsanız 3. adıma tekrar geri dönerek normal gateway ayarlarını 10.0.0.2 olarak değiştirin ve 4 ten 6 ya kadar adımları tekrar uygulayın.
Windows 2000/ XP 1- Start-Control Panel menüsünden Network and Dial-up Connections simgesini çift tıklayın. Network ayar menüsü açılacaktır. 2- Network adaptor installed in your PC'yi seçtikten sonra sağ mouse tuşuna basarak Properties'e girin. 3- Internet Protocol (TCP/IP) işaretleyerek Properties'i tıklayın. 4- “Obtain an IP Address automatically” seçeneğini işaretleyin ve OK’ye basın. 5- Start - All Programs - Accessories bölümünden Command Prompt u seçin. 6- ipconfig yazarak enter a basın. IP adresleri, Subnet Mask ve normal Gateway hakkında bililere ulaşacaksınız. Bilgilere ulaşamazsanız 3. adıma tekrar geri dönerek normal gateway ayarlarını 10.0.0.2 olarak değiştirin ve 4 ten 6 ya kadar adımları tekrar uygulayın.
3. ADSL Modem/Router'ı Ayarlayın
Bu komutlar Router'ı nasıl ayarlayacağınızı anlatacak. Her bir bilgisayar kullanımında Router'ı birkez ayarlamanız gerekmektedir.
Proxy Server ı İptal Etme Not: Web ayarlarına girmeden önce Proxy Server özelliğini devre dışı bırakın. 1- Internet Explorer penceresinden Tools- Internet Options menüsüne girin 2- Connections bölümünden LAN Settings e girin. 3- Proxy Server seçimi kaldırın ve OK e basarak ayarlarınızı kaydedin.
ADSL Router'ı Açarak Ayarlarını Yapın 1- Internet sayfasında adres bölümüne 10.0.0.2 IP numarasını girerek web ayarlarını açın 2- Netwrok Şifre mönüsü açılacaktır. admin olarak kullanıcı isminizi giriniz., ve epiccrouter olarak şifrenizi giriniz, şifrenizi ve kullanıcı adınızı küçük karakter kullanarak giriniz. OK yi tıklayın. Administrator ve kullanıcı için asıl isim ve şifre aynıdır. Bunları sisteme girdikten sonra Şifre Değiştirme ekranından düzeltebilirsiniz. 3- Configuration > WAN sayfasına gidin. Bağlantının sağlanması için aşağıdaki tabloya göre gerekli araçların ayarlarını yapın.
4- Configuration > DNS sayfasına gidin. Çevirmeli Ağ kullanıcıları bu adımı atlayabilir. DNS proxy yi aktif ettikten sonra Auto Discovery ve/veya User Configuration u işaretleyin. Kullanıcı ayarları işaretli ise, DNS server içindeki ISP nin sağladığı DNS server'ın IP adresini girmelisiniz ve sonra Add butonunu tuşlayarak bu numarayı DNS server tablosuna ekleyin.. Ayarlarınızı kaydetmek için Apply'ı tıklayın. Sayfanın alt sol köşesinde ayarlarını yaptığınız DNS server DNS Proxy Setting tablosu içinde listelenecektir. 5- Save Settings/Reboot sayfasına giderek ayarları Flash ROM a kaydetmek için Save&Reboot u tıklayın. 6- Router üzerindeki ADSL ışığı yanıp sönmesi bitecek ve 15 saniye sürekli yanacak. Böylece Router sistemi tekrar başlatmayı bitirmiş olacak.
Hayes Adsl Duo Adsl Modem
Hayes Adsl Duo Modem Ethernet Port Ayarlarını Yapmak için;
Modeminizin
Lan IP'si:10.0.0.2
Kullanıcı adı:admin Şifresi:hayesadsl
Bilgisayarınız da yapmanız gerekenler;
Ethernet portundan bağlanılacak ayarları yapabilmek için Ethernet kartınızın TCP/IP sine otomatik ip al seçeneği seçilir. DNS için de aynı seçeneği yapabiliriz. Bundan Explorer dan 10.0.0.2 adresi ile konfigürasyon sayfasına ulaşıp aşağıdaki ayarları yapılır.
Protocol/Encapsulation PPPoE-LLC veya PPPoA-Vc vpi:8 vci:35
Burada Olması gereken değerler girildikten sonra Update butonu basılır sonra Save configuration butonu gelir bu butona basarak değişiklikler kaydedilir.
Üstteki resimden modeminizin WAN tarafının aldığı IP'yi ve modeminizin hız profilini görebilirsiniz.
Karel DSL 102 USB Modem
KAREL DSL 200 USB ADSL MODEM KONFIGÜRASYONU
Adım 1- Fiziksel Bağlantılar
Önce RJ-11 ADSL kablosu ve mikrofiltre(splitter) bağlantıları aşağıdaki gibi yapılmalıdır.
1. RJ-11 ADSL kablosunun bir ucunu DSL102'nin LINE (Hat) girişine takınız. Kablonun diğer ucunu ADSL hattınıza bağlayınız.
2. ADSL hattınız üzerinden telefon görüşmelerini yapmak için telefonunuzun kablosunu mikrofiltreye, mikrofiltreyi de DSL102’nin PHONE girişine bağlayınız.
Adım 2 -Yazılım Kurulumu
Sürücü yazılımının kurulacağı PC'nin işletim sistemi Windows 98, Windows 98 Second Edition, Windows 2000, Windows Me yada Windows XP’den biri olabilir.
1. Kurulum CD'sini CD-ROM sürücüsüne yerleştiriniz. Kurulum CD'si otomatik olarak çalışacaktır. Ekranda aşağıdaki pencere göründüğünde Install'a (Kur) tıklayınız.
2. Açılan pencerede bağlantı tipleri için 3 seçenek sunulacaktır. PPPoE’ye tıklayınız.
3. Windows modem sürücüsünü kuracaktır.
4. Kurulum sırasında Windows, USB modeminizi PC'nize bağlamanızı isteyecektir. (Plug your DSL device now). USB kablosunun dörtgen ucunu PC'nizin USB girişine takınız. Sonra kablonun kare ucunu modemin USB girişine takınız.
5. USB modeminiz sistem tarafından algılanacak ve ilgili mesajlar ekranda belirecektir. (Windows 98 işletim sistemindeki kurulumlarda Windows 98 CD’nizi,CD sürücüye takmanız istenebilir.)
6. Karel DSL102 Modem Wizard (Karel DSL102 Modem Sihirbazı) penceresi ekranda belirdiğinde, kurulumu sonlandırmak için Finish (Son) butonuna tıklayınız.
7. Değişiklikleri etkinleştirmek için açılan penceredeki Restart Now (Şimdi yeniden başlat) butonuna tıklayınız veya DSL Sihirbazı belirli bir süre sonunda bilgisayarınızı yeniden başlatacaktır.
8. Kurulum işlemi tamamlanmıştır. Bilgisayarım (My Computer) simgesine sağ tıklayıp Özellikler'i (Properties) seçip Aygıt Yöneticisi (Device Manager) sekmesine tıkladığınızda Sistem Özellikleri (System Properties) penceresi açılacaktır. Ağ bağdaştırıcıları'nı (Network adapters) kontrol ediniz.
Modeminizin doğru olarak kurulduğunu aşağıdaki penceredeki gibi görmelisiniz.
Adım 3 - Internet'e Bağlanma
Sürücüyü kurduktan sonra yazılım kurulumu, Çevirmeli Ağ (Dial-Up Networking) klasöründe Internet’e bağlantı için bir simge, masaüstünde de bu simgeye kısayol yaratır.
Aşağıdaki adımlar Windows 98 ve Me için geçerlidir. Windows 2000 yada XP kullanıyorsanız farklı pencere adları ya da tanımlarla karşılaşabilirsiniz, ancak fonksiyonlar bütün işletim sistemleri için aynıdır. Farklı işletim sistemleri için lütfen CD içindeki Kullanım Kılavuzu'na başvurunuz.
1.Masaüstündeki KAREL DSL102 Dial-Up Connection simgesine çift tıklayınız.
2. Connect to penceresi açılacaktır.
a. Servis sağlayıcınızın belirlemiş olduğu kullanıcı adını (User name) ve şifreyi (Password) giriniz.
b. Bağlanmak için Connect tuşuna tıklayınız.
3. Connection Established (Bağlantı Kuruldu) penceresi göründüğünde Internet’e bağlantınız yapılmış olacaktır. Close (Kapat) butonuna tıklayınız.
Dikkat! PPPoE/PPPoA için varsayılan VPI, VCI değerleri 8/35’tir.
Karel DSL 105 ADSL Router/Bridge Modem Kurulumu 1.Adım: Fiziksel Bağlantılar
DSL105'in bağlantılarını aşağıdaki şekildeki gibi yapınız. ADSL hattınızı kutu içinden çıkan paralelleyiciyi ile çoklayınız.
a. RJ-11 ADSL kablosunun bir ucunu paralelleyicinin çıkışlarından birine diğer ucunu DSL105'in LINE (hat) girişine bağlayınız. ADSL hatta telefon da bağlanabilir. Mikrofiltreyi paralelleyicinin diğer çıkışına ve telefonunuzdan gelen kabloyu da mikrofiltreye bağlayınız.
b. RJ-45 Ethernet kablosunun bir ucunu DSL105'in LAN girişine diğer ucunu mevcut olan hub/switch'in uplink portuna bağlayınız.
Yerel Ağ Bağlantısı
c. Besleme Adaptörü kablosunun bir ucunu DSL105'in arka tarafındaki DC IN girişine, diğer ucunu elektrik prizine takınız. POWER (Güç) tuşunu ON (açık) konumuna getirmek için basınız.
2.Adım: Erişim için PC Konfigürasyonu
a. Görev çubuğundaki Start (Başlat) menüsünden, Settings (Ayarlar), Control Panel (Denetim Masası)'nı seçiniz, ardından Network (Ağ) simgesine çift tıklayınız.
b. Network (Ağ) penceresi açılacaktır, Configuration (Konfigürasyon) sekmesini ve LAN card (TCP/IP-> Ethernet Kartı )'nı seçiniz. Properties (özellikler) sekmesine tıklayınız.
c. TCP/IP Properties (TCP/IP Özellikleri) penceresi açılacaktır IP Address (IP Adresi) sekmesini seçiniz. Specify an IP address (Bir IP Adresi Belirt) seçeneğine tıklayınız ve DSL105 ile aynı networkten (Örneğin: 10.0.0.5 ) IP Address (IP adresi)'ni ve 255.255.0.0 şeklindeki Subnet Mask (Alt Ağ Maskesi)'ni giriniz. OK (Tamam) tuşuna tıklayınız.
d. Gateway (Ağ Geçidi) sekmesini seçiniz. Gateway address (Ağ Geçidi Adresi)'ne Router'ın IP adresi olan 10.0.0.2 yazınız. Add (Ekle) tuşuna tıklayınız.
e. DNS Configuration (DNS Yapılandırması) sekmesine tıklayınız, Enable DNS (DNS'i Etkinleştir) seçiniz. Host bölümüne HostDNS ismi giriniz ve DNS Sunucusu bölümüne Router'ın IP adresi olan 10.0.0.2 giriniz. Add (Ekle) tuşuna tıklayınız.
f. Windows sizden bilgisayarınızı tekrar başlatmanızı isteyecektir. Yes (Evet)'i tıklayınız.
Not: Yukarıdaki TCP/IP yapılandırma Adımları sadece Windows 95, 98 veya ME içindir. Diğer Windows platformları (2000 & XP) için CD'deki kullanım kılavuzuna bakınız.
3.Adım: Erişim
a. Web tarayıcınızı başlatınız ve adres alanına 10.0.0.2 adresini yazınız. DSL105'in varsayılan IP adresi 10.0.0.2 'dir.
b. DSL105'in web tabanlı kullanıcı konfigürasyon arayüzüne erişmek için User name (Kullanıcı adı) bölümüne "admin" ve password (şifre) bölümüne "adslroot" giriniz, ardından OK (Tamam) tuşuna basınız.
c. DSL105'in konfigürasyon arayüzü açılacaktır. Yapılandırma dört bölüme ayrılmıştır: Ana sayfanın sol kısmında Quick Setup (Hızlı Kurulum), Configuration (Yapılandırma), Status (Durum) ve Maintenance (Bakım) bölümleri vardır.
4.Adım: Konfigürasyon
"Quick Setup" (Hızlı Kurulum) sayfası temel konfigürasyon bilgilerini girerek DSL105'in ayarlarını yapmanızı sağlar.
"Quick Start For" menüsünden PPPoE LLC ' yi seçiniz ve Submit'e tıklayınız. Ekrana yeni bir yapılandırma sayfası gelecektir.
"Encapsulation", "VPI" ve "VCI" değerlerini PPPoE LLC, 8 ve 35 olarak giriniz. PPP kısmındaki "Username" ve "Password" bölümlerine Türk Telekom tarafından verilen Kullanıcı Adı ve şifre 'nizi giriniz. Connect 'e (Bağlan) tıklayınız.
Ekrana "Please wait while your modem restart" mesajı gelecektir. Modem kapanıp tekrar açılacaktır. Router açıldıktan sonra ADSL LED'inin sürekli yanar duruma gelmesini bekleyin. ADSL LED'i sürekli yanıyor olduğunda cihaza tekrar erişin ve System Log sekmesine tıklayınız. DSL105'in servis sağlayıcınızla olan mesajlaşmasını göreceksiniz. "PPP1 Session is up" mesajını gördüğünüzde servis sağlayıcınızla bağlantınız sağlanmış olacaktır. Internet'e girmek için web tarayıcınızı açabilirsiniz.
Karel DSL105 ADSL Router, Ağ ortamındaki PC'lerin Internet'e erişimlerini sağlamak için kullanıldığında, tüm PC'lerin IP adresleri DSL105 LAN IP adresi ile aynı Networkten verilmeli, Ağ Geçidi ve DNS Server olarak DSL105'in LAN IP adresi girilmelidir.
Bu doküman, Linksys WAG54G ADSL kablosuz yönlendiricinin, ADSL hizmeti için gerekli modem kurulum içeriğini içermektedir. Yönlendiricinin ayarları için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz. • PC'nin Linksys WAG54G'ye bağlantısını yapabilmeniz için bilgisayarda bir Ethernet kartı ve UTP kablosuna ihtiyaç vardır. İlk ayarların Ethernet üzerinden UTP kablo ile bağlanılarak yapılması tavsiye edilir. Bahsi geçen modem Şekil 1'de gösterilmiştir.
WAG54G Şekil 1
• Kullandığınız PC'nin dinamik olarak IP alacak şekilde ayarlanmış olduğunu kontrol ediniz. Bilgisayarınızın Lokal alan ağı ayarlarına Şekil 2'de belirtildiği gibi girip ayarlamanız mümkündür.
Şekil 2
• Internet tarayıcınızı çalıştırınız (Microsoft Internet Explorer yada Netscape Navigator). Adres kısmınahttp://192.168.1.1 yazın ve Enter tuşuna basın.
Şekil 3 • Internet taraycınızın üzerinde bir Kullanıcı adı ve şifre doğrulama ekranı gelecektir. Burada kullanıcı adı admin ve şifre olarak da admin girip OK tuşuna basarak yönlendiriciye login olabilirsiniz.
Şekil 4 • Linksys WAG54G geniş bant ADSL yönlendiriciye ilk login olunduğunda Internet tarayıcıda gözüken Setup sayfası Şekil 5'te gösterilmiştir. ADSL bağlantı için tanımlar bu ekran üzerinden yapılacaktır.
Şekil 5 • Bu ekran üzerinde ilk madde olan Encapsulation RFC 2516 PPPoE seçilmelidir. Virtual Circuit alanında VPI alanı 8 , VCI alanı 35 olarak ayarlanmalıdır. Kullanıcı adı ve şifre olarak adsl servis sağlayıcı tarafından verilen kullanıcı adı ve şifre'yi tanımlamanız gerekmektedir. (Türk Telekom'dan alınan kullanıcı isim ve şifresi)
• Tanımlar yapıldıktan sonra ekranın en altında yer alan Save Settings butonuna tıklanır. Yapılan ayarlar kaydedilirken cihaz 5 sn içerisinde kendisini yeni ayarlarla açacaktır.
• Bağlantı durumu Linksys WAG54G ADSL yönlendiricinin Status tabı kullanılarak görülebilir.
Şekil 6 ADSL hat oturduğu taktirde Status , DSL Connection kısmından hattın çalışırlığı ve hangi hızda bağlanıldığı görülebilir.
Şekil 7 ADSL hattın oturduğu görüldükten sonra kullanıcı adı ve şifre doğrulama (PPPoE) doğru olarak yapılmış mı ve servis sağlayıcıdan IP adresinin alınıp alınmadığı Şekil 8'de görüldüğü üzere Status, Gateway linki izlenerek görülebilir.
LOOPCOMM ADSL MODEM KONFİGÜRASYONU
AL2011P-AL2014P ve AL2014PW modelleri için aynıdır.
LOOPCOMM ADSL MODEM KONFİGÜRASYONU
AL2011P-AL2014P ve AL2014PW modelleri için aynıdır.
MODEMİN WINDOWS'A TANITILMASI
Öncelikle modeminizi bilgisayarınıza nasıl bağlayacağınızı belirlemeniz gerekir. USB ve Ethernet olarak 2 şekilde bağlayabilirsiniz.
USB olarak bağlayacaksanız modeminizin kutusundan çıkan USB kablosunu kullanmanız gerekecektir. Bir ucu yassı (Bilgisayara bağlanacak taraf) diğer ucu ise 6 gen şeklindedir (Modeme bağlanacak taraf)
Ethernet olarak bağlamak isterseniz yine modemin kutusunun içinden çıkan 2 ucu çıtçıtlı ve soketleri telefon soketine benzeyen ancak biraz daha kalın olan bir Ethernet kablosu kullanmanız gerekecektir.
Bu kablonun bir ucunu modemin arkasındaki LAN portlarından herhangi birine diğer tarafını da bilgisayarınızın Ethernet kartına bağlamanız gerekir. Eğer Ethernet kartınız bilgisayarınızın anakartı üzerinden ise (ONBOARD bir Ethernet'iniz var ise) buraya takabilirsiniz.
Öncelikle telefon hattımızı nasıl bağlayacağımızı görelim.
Modeminizin kutusundan splitter denilen bir kutucuk çıkar. Bu kutunun üzerinde 1 adet giriş ve 2 adet çıkış vardır. Giriş dışarıdan gelen hattı alır, ADSL ve Telefona böler. Böylece telefon (phone) çıkışından çıkan kabloya istediğimiz kadar paralel telefon bağlayabiliriz.
Resimde görülen "Veri" yazan mavi bağlantı Splitter'daki "MODEM" çıkışına karşılık gelir.
"Ses" yazan kırmızı çizgi "PHONE" çıkışına ve "Gri" düz çizgi de LINE girişine karşılık gelir.
Telefon hattıyla ilgili bağlantılarımızı yaptıktan sonra sıra geldi modemimizin bilgisayarla olan bağlantısına.
Öncelikle Ethernet kablosundan bağlamayı görelim.
1. DSL : ISP’den size gelen ADSL servis hattı DSL girişine bağlanır.
2. USB: 12 Mbps USB portu, bilgisayarınız üzerindeki USB portuna bağlanır.
3. LAN Ethernet: RJ-45 Ethernet portu, bilgisayarınız üzerindeki 10BaseT Ethernet portuna, Swich’e bağlanır.
4. AC-IN : Cihazla beraber verilen 16 Volt 1 A Adaptör çıkışı modem’in AC-IN girişine bağlanır.
5. ON/OFF : Modem’i kapatıp açmak için kullanınız.
6. Rst: Varsayılana Sıfırla düğmesi.
En kolay kurulum şeklini Ethernet bağlantısı oluşturmaktadır. Ancak bunu yapabilmeniz için de bilgisayarımızdaki Ethernet kartının düzgün bir şekilde kurulu olması gerekmektedir. Modemimizin LAN portlarından birisine taktığımız Ethernet kablosunu bilgisayarımızdaki Ethernet girişine takarak modem ile bilgisayar arasındaki fiziksel veri bağlantısını kolayca kurmuş oluruz.
Microsoft XP işletim sistemi kullanıyorsak [Başlat > Ayarlar > Ağ Bağlantıları] penceresini açtığımızda "Yerel Ağ Bağlantısı" adı altında bir bağlantı görüyor olmamız gerekir. Bu sizin Ethernet kartınızın bağlantısıdır.
Durum kısmında bağlandı olarak yazıyor ise bir problem yok demektir. Eğer kablo takılı değil ise ağ kablosu takılı değil şeklinde bir durum görülür.
Bağlantıları yapıp modemin elektrik düğmesini açtıktan sonra yerel ağ bağlantınızın durumu bağlandı olarak görülecektir.
Modemin üzerindeki DATA ışığı turuncu || olarak yanıp söner.
ÖNEMLİ: ADSL ışığı ise Yeşil || olarak SABİT yanmalıdır (Eğer Yanıp sönüyor || ise telefon hattınızda ADSL sinyali YOK demektir.)
LAN ışıkları ise Ethernet bağlantısı yapmış iseniz SABİT olarak yanar. Ethernet'inizi LAN1 portuna takmışsanız LAN1 in yeşil ışığı yanar. 2 ye takmışsanız 2 nin LED'i yanar.
USB bağlantıda LAN ışıkları yanmayacaktır.
Yerel ağ bağlantınızın özelliklerine girdiğinizde ise Internet Protocol(TCP/IP) görülecektir. (Türkçe işletim sistemlerinde "Internet iletişim kuralları" olarak görülür)
Client for Microsoft Networks (Microsoft Ağları için istemci)
File and Printer Sharing for Microsoft Networks (Microsoft Ağları için Dosya ve Yazıcı Paylaşımı)
Internet Protocol (TCP/IP) (Internet iletişim kuralları (TCP/IP))
Buna çift tıkladığımızda ise gelecek ekran aşağıdaki şekilde olacaktır.
Buradaki ayarlar varsayılan olarak otomatiktedir ve herhangi bir değer girilmemiştir.
Ayarlar bu şekilde ise ADSL modem cihazınız size otomatik olarak bir IP adresi atayacaktır. Varsayılan olarak 10.0.0.X şeklinde bir IP adresi atanır. (Örn:10.0.0.8)
Ms-DOS komut isteminden IP alıp almadığımızı kontrol edebiliriz.
Bunun için Başlat > Çalıştır > çıkan kutuya CMD yazıp TAMAM a basın.
Gelen ekranda "ipconfig" komutunu verin.
Resimde görüldüğü gibi IP Adress karşısında 10.0.0.9 IP si var. Bu modemin bize verdiği IP adresidir.
Default Gateway (Varsayılan ağ geçidi) buda modemimizin yerel IP adresi oluyor.
buraya kadar olan kısım tamamsa bundan sonra Internet explorerimizi açarak adres kısmına 10.0.0.2 yazıp modemimizin ayar konsoluna girebiliriz.
Görüldüğü gibi explorerimizin adres kısmına 10.0.0.2 IP numarasını girdiğimizde karşımıza username ve password soran bir pencere geldi.
Burada sorulan kullanıcı adı ve parola bizim modemin konsol ekranına ulaşabilmemiz için gerekli olan kullanıcı adı ve paroladır. Türk Telekom'dan aldığınız kullanıcı adı ve parola ile ilgisi yoktur.
Loopcomm modemler için default olarak
Username "admin"
Password "epicrouter"
olarak girilmektedir.
Modemimizin konsol ekranına girdiğimizde karşımıza resimdeki gibi bir görüntü gelecektir.
Burada sol taraftaki menüde "Configuration" kısmındaki "WAN" linkine tıklıyoruz.
WAN linkine tıkladığımızda resimdeki gibi bir ekran gelir. Burada Select Adapter kısmını Pvc0 olarak bırakıyoruz ve altındaki SUBMIT butonuna tıklıyoruz.
SUBMIT butonuna bastıktan sonra gelen ekran görüntümüz yandaki gibi olacaktır.
Burada sol üstte "Encapsulation" kısmınnda "PPPoE LLC" yi seçiyoruz.
ATM kısmında
VPI ve VCI değerlerini VPI(8) VCI (35) olarak ayarlıyoruz.
PPP kısmında
Türk Telekom'dan aldığınız kullanıcı adı ve şifreyi giriyoruz.
kullanıcı adımızın sonuna "@ttnet" eklemeyi unutmuyoruz. Burada "ttnet" bitişik ve noktasız olarak yazılmalıdır.
Bunları da girdikten sonra aşağıdaki SUBMIT butonuna basıyoruz.
Bu işlemden sonra aynı ekran yeniden gelecektir. Daha sonra en aşağıdaki "Save Configuration" linkine tıklıyoruz.
Save configuration linkine bastıktan sonra gelen ekranda Save & Reboot butonuna basıyoruz. Bundan sonra Ayarlar modemin belleğine kaydedilecektir.
modemin işlemini bitirmesi için biraz bekliyoruz.
gerekli ayarlamalarımızı yapmış oluyoruz. Artık yeni bir Internet explorer açarak Internet'te gezmeye başlayabiliriz.
------------------------------------------
ONIXON DSL100U USB ADSL MODEM KURULUMU
ONIXON DSL100U USB ADSL MODEM KURULUMU
LED ETİKETİ GÜÇ(PW) LINK(LK) Renk durumu Yeşil Yeşil Sürekli yeşil yanıyor Güç var Link Yeşil yanıp sönüyor - Bağlantı yok Işık yanmıyor Güç yok - Tablo 1- LED Ön Paneli
ÖN PANEL BAĞLANTISI AÇIKLAMA Hat ADSL Port Telefon RJ-11 Telefon bağlantısı (opsiyonel) USB USB Port Tablo 2- Ön Panel Bağlantısı
- Donanım Kurulumu USB ADSL modemi aşağıdaki adımları takip ederek PC’ye bağlayın: Telefon hattını Splitter’ın Phone girişine bağlayın.Telefon kablosunun bir ucunu Splitter’ın Modem girişine, diğerini ise ADSL modemin Line girişine takın. USB kablonun bir ucunu ADSL modemin USB girişine, diğer ucunu PC üstündeki USB porta takın. Splitter üstünde açıkta kalan Line hattı ise telefon görüşmeleriniz için ayrılmıştır.
Not: USB kablo yazılım kurulumunda söylenene kadar takılmamalıdır.
- Yazılım Kurulumu
Yazılım kurulumu PC’nizdeki kurulu işletim sisteme göre değişiklik gösterecektir. Aşağıda verilen talimatlardan sizin işletim sisteminize en uygun olanı seçiniz.
A. Başlamadan Önce
Yazılım kurulumu sırasında aşağıdaki bilgilere gereksinim duyabilirsiniz. Yazılım kurulumu öncesinde DSL servis sağlayıcınıza başvurmanızı öneririz.
IP Adres Ayarları
Yazılım kurulumu işlemleri sunucunuzun IP adreslerini dinamik olarak atayabilmesine olanak tanır. Uygulamanız belirli bir adres bilgisini talep ediyorsa aşağıdaki bilgilere ihtiyacınız olacaktır:
Sunucu Bilgileri Yazılım kurulumu işlemleri sunucunuzun sunucu bilgilerini dinamik olarak atayabilmesine olanak tanır. Uygulamanız belirli bir adres bilgisini talep ediyorsa aşağıdaki bilgilere ihtiyacınız olacaktır:
· Birincil DNS Adresi · İkincil DNS Adresi · Birincil WINS Adresi · İkincil WINS Adresi
B. Kurulumu Yapılacak Sürücü Tipi
· WN, LAN ve ATM yazılımları desteklenmektedir.
Not: Önceden belirlenmiş değerler kullanılmayacaksa gereklidir.
· ATM Virtual Path ID (VPI) Not: Önceden belirlenmiş değerler kullanılmayacaksa gereklidir.
· ATM Virtual Circuit ID (VCI) Not: Önceden belirlenmiş değerler kullanılmayacaksa gereklidir.
· Encapsulation type Not: Önceden belirlenmiş değerler kullanılmayacaksa gereklidir.
· Modulation type Not: Önceden belirlenmiş değerler kullanılmayacaksa gereklidir.
Microsoft Windows uygulamaları (Windows XP, 2000, ME, 98 SE ve 98) için yazılım kurulumu işlemleri, işletim sistemlerine bağlı olarak karşılaşılacak farklılıklar dahil olmak üzere aşağıda verilmektedir. Sürücü yazılımını kurmadan önce USB ADSL modeminiz PC’nize bağlanmış olmalıdır. Yazılım kurulumu sırasında PC’nizde herhangi bir başka Windows programının çalışmadığından emin olunuz.
Not: Windows ekranı ve kullanılan ifadeler işletim sistemine göre küçük farklılıklar gösterebilir ancak, aynı işlemler tüm işletim sistemleri için geçerlidir.
D. Sürücü Yazılımının Kurulumu
Kurulum CD’sini CD-ROM sürücünüze takın. Sürücünün bulunduğu dosyanın çinde gördüğünüz setup.exe üstüne çift tıklayarak DSL Modem DSL Modem Setup Wizard’ı (Kurulum Sihirbaz) çalıştırın. Sihirbaz, sisteminizi kurulum için hazır hale getirirken ekranınıza kurulum penceresini getirecektir.
Ekranda kurulumun ikinci aşaması için Welcome (Hoşgeldiniz) penceresi görüntülenecektir. Pencerede kurulumdan vazgeçmek ve Windows programlarından çıkmak için de alternatif sunulacaktır. Eğer Windows programları kapanırsa Next butonuna basarak devam edin.
Not: Bu işlemi iptal ederseniz, Device Driver Folder’dan setup.exe programını çalıştırarak kurulumu yeniden yapılandırın. Licensing Agreement (Lisans Anlaşması) mesajı ekranda görüntülenecektir. Accept (Kabul ediyorum) butonuna tıklayarak ilerleyin.
Select Service Provider (Servis Sağlayıcısını Seçin) penceresi DSL servis sağlayıcınızı seçmenize olanak tanır. Servis sağlayıcıların listesi ekranda belirir. Type of Driver, ATM Virtual Path ID (VPI), ATM Virtual Circuit ID (VCI), Encapsulation Type ve Modulation Type seçeneklerinin herbiri için önceden belirlenen değerler seçeceğiniz DSL servis sağlayıcısı listesinde mevcut olacaktır. Eğer DSL servis sağlayıcınız listede görüntüleniyorsa ve önceden öngörülen değerleri değiştirmek istemiyorsanız, servis sağlayıcınızın isminin üstüne gelerek seçin ve ekranda görünen Next butonuna tıklayarak 5. adım işleme ilerleyin.
Eğer DSL servis sağlayıcınız listede görüntüleniyorsa ve önceden öngörülen değerleri değiştirmek istiyorsanız, servis sağlayıcınızın isminin üstüne gelerek seçin ve ekranda görünen Customize butonuna tıklayarak adım a işlemine geçin.
Eğer DSL servis sağlayıcınız listede görüntülenmiyorsa, Other Service Provider (Diğer Servis Sağlayıcılar) butonuna tıklayın ve adım (a) işlemine geçin.
Select Driver Type (Sürücü Tipini Seçin) penceresinden kurulumunu yapacağınız sürücü tipini seçerek Next butonuna basarak ilerleyin.
İletişim Seçenekleri’nden (Communication Settings) VPI, VCI, Encapsulation ve Modulation seçeneklerini işaretleyerek Next butonuna basıp ilerleyin.
Not: Encapsulation seçeneği seçilen sürücüye bağlı olarak seçeneklerin bulunduğu listede değişik görüntülenebilir.
Kuruluma Hazır (Ready to Install) penceresi ekranda belirir. Ekrandan mevcut ayarları kontrol edebilir ve Geri (Back) seçeneği ile ayarları değiştirenilir, İleri (Next) seçeneği ile mevcut ayarları kabul edebilirsiniz.
Ekranda sürücülerin kurulmakta olduğuna dair bir mesaj penceresi belirecektir.
Installing (kuruluyor) penceresi ekranda görüntülenecektir. Şimdi USB kabloyu PC’ye takabilirsiniz.
Kurulum sırasında yaptığınız değişikliklerin etkili olabilmesi için bilgisayarınızın yeniden çalıştırılması gerekmektedir. Bu işlemi yapabilmeniz için ekranda Yeniden Çalıştırın (Reboot) penceresi belirir. Evet, bilgisayarı yeniden çalıştırmak istiyorum (yes, reboot the computer now) seçeneğini işaretleyerek Close (Kapat) butonuna tıklayın.
Bilgisayarınızı yeniden çalıştırdıktan sonra USB ADSL modem kurulumu tamamlanacaktır. Kurulum işleminin tamamlandığını gösteren Finished (tamamlandı) penceresi ekranda belirecektir.
- Windows Üstünden Haberleşme Ayarlarına Erişim
USB ADSL Modem kurulumu tamamlandıktan sonra, aşağıdaki işlemleri takip ederek haberleşme ayarları kolayca yapılabilir:
1. PC masaüstünden aşağıdaki sırayla seçimlerinizi yapın.
2. Communication Window (Haberleşme Penceresi) ekranda belirecektir.
VPI, VCI, Encapsulation ve/veya Modulation tercihlerinizi belirleyerek Next butonu ile işleme devam edin.
3. Yaptığınız değişikliklerin etkili olabilmesi için bilgisayarınızı yeniden çalıştırmanız gerekmektedir. Bu işlemi yapabilmeniz için ekranda Reboot (Yeniden Çalıştırın) penceresi belirir. “Yes, reboot the computer now” (“Evet, bilgisayarı yeniden çalıştırmak istiyorum”) seçeneğini işaretleyerek Close(Kapat) butonuna tıklayın.
- Windows Sürücü Güncellemesi
USB ADSL Modem kurulumu tamamlandıktan sonra yazılımın yeni sürümünün yüklenmesi kolay bir işlemdir. Mevcut sürücüleri etkisiz hale getirip yeni sürücüleri kurun.
Not: Verilen talimatlardan sizin uygulamanız için en uygun işletim sistemi için olanını seçtiğinizden emin olun.
DSL Modem Durumu, DSL modem ve ADSL bağlantının yeniden yapılandırılabilmesi ve performans ölçümü için hızlı ve kolay bir seçenek sunmaktadır. Bağlantı açıkken izleme penceresi her iki saniyede bir bilgileri günceller.
- DSL Modem Durumu
1. Kontrol Paneli’ne erişmek için 2 yol mevcuttur:
· PC masaüstünden sırasıyla aşağıdaki işlemleri yapın; Start(Başlat) >>> Programs(Programlar) >>> DSL Modem >>> DSL veya,
· PC masaüstünden sistem tablasındaki DSL Modem ikonuna çift tıklayın.
Not: DSL Modem Durumu’na erişmek için cihaz sürücüsü çalışır durumda olmalıdır. Ayrıca, USB kablonun USB ADSL modem bağlantısında olduğundan emin olun.
2. Durum sayfası size DSL modem ileti bilgilerini görüntüleyecektir (Örnek: State, Modulation, Rx Data Rate, Tx Data Rate)
3. Driver Version ve Control Panel Version butonuna tıkladıktan sonra listelenecektir.
PARADIGM AMX-CA80U KURULUMU VE ÇALIŞTIRILMASI
Kutunun içerisinden çıkan USB kablosunu yazılımı yüklemeden takmayınız.
Bu aşamada modeme sadece ADSL hat kablosu takılacaktır. USB kablosunu, yazılım yüklenirken istendiği zaman takacaksınız..
Kutunun içerisinden çıkan CD’yi bilgisayarınıza takın. CD otomatik olarak çalışacak ve karşınıza bir MENU gelecektir. Devam etmek için Next ‘ı tıklayınız.
Bir sonraki menüde Driver tipi seçilecektir: NDISWAN seçiniz.
Daha sonra Encapsulation için PPPoE-LLC; VPI:8, VCI:35 seçiniz.
Daha sonra Next’i tıklayarak devam ediniz. Enstalasyon otomatik olarak devam edecektir.
“Driver has been installed successfully’’ yazısı gelince, Finish’i tıklayınız.
Bu aşamada modeminizi takınız.
Kurulum bitmiştir. OK’yi tıklayarak çıkınız.
Bilgisayarınızın masaüstüne bir kısayol yerleştirilecektir.
Daha sonraki açılışlarda, bu kısayolu(Shortcut to USB ADSL) tıklatarak bağlantı kuracaksınız.
Windows’u RESTART ediniz.
Yukarıdaki adımlar WINDOWS 98/ME/2000/XP için geçerlidir.
Modem üzerindeki ışıklar (her ikisi de) sürekli yanar hale gelince bağlantınız sağlanmış demektir.
Kullanıcı adınızı kullanıcıadı@ttnet girerek bağlanabilirsiniz.
AMX-CA81R/84R KURULUMU VE ÇALIŞTIRILMASI
AMX-CA81R Modem, ETHERNET karta, HUB/SWITCH cihazına veya bilgisayarınızın USB PORTUNA bağlanabilir. Modeminizi ETHERNET CARD veya HUB/SWITCH cihazına bağlamak için farklı kablolar kullanılır. Bu sebeple, bu bağlantıları yaparken kullandığınız Ethernet kabloya dikkat ediniz.
Konfigürasyon için Explorer/Netscape açılır ve adres çubuğuna 10.0.0.2 girilerek Enter’a basınız.
Daha sonra Confıguration altında,WAN’ı tıklayınız.
VPI için 8, VCI için 35 giriniz.
Default Gateway adresine 0.0.0.0 giriniz
IP Adresini ve Maskı değiştirmeyiniz, olduğu gibi kalsın.
PPP Servis Name: boş bırakılacak
PPP user Name: kullanıcı_adı@ttnet olacak.(Türk Telekom’dan aldığınız kullanıcı adınız.)
SUBMIT ve sonra SAVE+SUBMIT ile konfigürasyon tamamlanacak.
Tüm diğer değerler DEFAULT olarak bırakılacak
Eğer modemi USB üzerinden çalıştıracaksanız, gerekli driveri lütfen satıcınızdan isteyiniz.
Modemin SHOWTIME ışığı sabit yanıyorsa, ADSL hattınız çalışıyor demektir. Konfigürasyon doğru yapılmışsa, Internet’e çıkabilirsiniz.
AMX-CA81R USB Konfigürasyonu:
CA81R modeminizi ayni anda hem USB, hem de Ethernet üzerinden çalıştırabilirsiniz. Aşağıda modeminizi USB üzerinden nasıl çalıştıracağınız anlatılmıştır:
Cihazınızı power-on edip biraz bekleyin.
USB kablosunu bağlayın (PC/USB -to-Modem)
Windows 'yeni donanım bulundu' diyerek sizi uyaracaktır. “Liste veya belirli bir konumdan yükle” yi işaretleyip, ileri'yi tıklayın. Açılan pencereden 'Gözat' ile CA81R USB driver dosyasını bulup yine ileri'yi tıklayın.
Bu aşamadan sonra 'USB Network interface' yüklenecek. Bitince Son'u tıklayın. Yeniden bir pencere açılacak: Yukarıda olduğu gibi devam edin. Bu kez 'USB Network adapter' yüklenecektir. Bitince Son'u tıklayın.
Bu işlemlerden sonra, ekranın alt sağ köşesinde 'Donanım kullanıma hazırdır' mesajı belirecektir. Bu mesajı gördükten sonra adres çubuğuna 10.0.0.2 girerek modemi normal şekilde ( Ethernet’te olduğu gibi) konfigüre ediniz. NOT: Modem daha önce Ethernet üzerinden konfigüre edilmişse tekrar konfigüre edilmesi gerekmez.
Bir şifre giriş ekranı görünecektir. Varsayılan kullanıcı adı ve şifresini girin.
Pikatel Combo & Pikatel Quartet modemler için varsayılan,
Kullanıcı adı : DSL Şifre : DSL şeklindedir.
3. Web arayüzünden konfigürasyona her girişinizde System View sayfası görüntülenecektir.
Web arayüzünden bağlantı ayarlarının yapılması:
1. Web arayüzüne girin ve Quick Configuration linkine tıklayarak bağlantı ayarlarınızı yapmaya başlayın.
2. Quick Configuration oturumu çeşitli ayar bölümleri ile ekranda görünecektir. Bir sonraki sayfadan Ayarlar tablosuna başvurun ve istediğiniz bağlantı türünü işaretleyin. Daha sonra doğru ayarlar/değerler ile Quick Configuration bölümünü doldurun.
Submit butonuna tıklayın. Qu
Quick Configuration için Ayarlar Tablosu aşağıdaki gibidir:
6. Commit&Reboot penceresinden Commit butonuna tıklayarak mevcut oturumu kapatın. Ekran’da oturumun başarılı bir şekilde sonlandırıldığını belirten bir mesaj görünecektir.
Reboot butonuna tıklayarak ADSL Ethernet router’ı yeniden başlatın.
15~20 saniye kadar bir sürede modeminiz yeniden başlayacaktır. Bu sırada lütfen modemin enerjisini kesmeyin ve güç düğmesine basmayın.
Internet tarayıcısı programından Refresh butonuna tıklayarak tarayıcının ekranı yenilemesini sağlayın.
CD ILE USB’DEN KURULUM
1.) Pikatel modeminizin kurulum CD’sini bilgisayarınızın CD sürücüsüne takın. Karşınıza gelen pencerede İleri butonuna tıklayın.
2.) Kurulum Sihirbazı, Pikatel modeminizle bağlantı kurmaya çalışacaktır. Lütfen bekleyin.
3.) Ekranda açılan pencerede “Modeminiz başarıyla bulundu.” mesajı kısa bir süre için görünecektir.
3.) Kurulum Sihirbazının sizden istediği Kullanıcı Adı ve Parola bilgilerini girin. İleri butonuna tıklayın. (Bağlantı türü, Kullanıcı Adı, Parola bilgileri servis sağlayıcınız tarafından size verilecektir.)
5.) Ekranda, “Internet bağlantınız kurulmuş ve çalışır durumdadır” mesajı görünecektir. Lütfen Çıkış’a tıklayın. Internet bağlantınız kullanıma hazırdır.
-------------------------------------------
PRONETS ART18CX/514CX KURULUMU VE ÇALIŞTIRILMASI
ART18CX/514CX Modem, ETHERNET karta, HUB/SWITCH cihazına veya bilgisayarınızın USB PORTUNA bağlanabilir. Modeminizi ETHERNET CARD veya HUB/SWITCH cihazına bağlamak için farklı kablolar kullanılır. Bu sebeple, bu bağlantıları yaparken kullandığınız Ethernet kabloya dikkat ediniz.
Konfigürasyon için Explorer/Netscape açılır ve adres çubuğuna 10.0.0.2 girilerek Enter’a basınız.
Daha sonra Confıguration altında,WAN’ı tıklayınız.
VPI için 8, VCI için 35 giriniz.
Default Gateway adresine 0.0.0.0 giriniz
IP Adresini ve Maskı değiştirmeyiniz, olduğu gibi kalsın.
PPP Servis Name: boş bırakılacak
PPP user Name: kullanıcı adı@ttnet olacak
Password kısmına ŞİFRENİZ girilecek
SUBMIT ve sonra SAVE+SUBMIT ile konfigürasyon tamamlanacak
Tüm diğer değerler DEFAULT olarak bırakılacak
Eğer modemi USB üzerinden çalıştıracaksanız, gerekli driveri CD’den yükleyebilirsiniz..
Modemin ADSL ışığı sabit yanıyorsa, ADSL hattınız çalışıyor demektir. Konfigürasyon doğru yapılmışsa, Internet’e çıkabilirsiniz.
AUS-18CX KURULUMU VE ÇALIŞTIRILMASI
Kutunun içerisinden çıkan USB kablosunu ve ADSL hat kablonuzu takınız..
İşletim sistemi, ‘’Yeni bir cihaz bulundu ‘’ mesajı verecektir. Bu mesajı Cancel/iptal ediniz.
Kutunun içerisinden çıkan CD’yi bilgisayarınıza takın. CD otomatik olarak çalışacak ve karşınıza bir MENU gelecektir. Buradan WAN (PPPoA,PPPoE) seçeneğini tıklatın. Devam etmek için Next ‘ı tıklayınız.
WAN driver otomatik olarak yüklendikten sonra Finish’i tıklayın. Sisteminiz reboot edecek ve karşınıza yeniden ’Yeni bir cihaz bulundu ’mesajı gelecektir.
Next ile devam ediniz, bitince Finsh’i tıklayınız.
Masaüstüne atılan iki simgeden Access Runner Control Paneli seçiniz. VPI=8, VCI=35 ve Encapsulation için=PPPoE-LLC seçiniz. .
Bu kez Access Runner DSL simgesini, username olarak kullanıcı_adı@ttnet ve şifrenizi girip, connect/bağlan deyiniz.
Bu aşamadan sonra INTERNET bağlantınız gerçekleşecektir.
NOT: Yukarıdaki adımlar WINDOWS XP için geçerlidir. Diğer WINDOWS işletim sistemlerinde işletim sistemine ait CD istenebilir. Daha detay bilgi için CD’deki kullanım Kılavuzuna bakınız.
SIEMENS SPEEDSTREAM 5X00 ADSL ROUTER KURULUMU
SIEMENS SPEEDSTREAM 5X00 ADSL ROUTER KURULUMU
Internet Bağlantısının Kurulması
1.Internet’e bağlantı amacıyla Router’inizin konfigürasyonuna geçmeden önce “Hızlı Kurulum Rehberi” nin içerisindeki “Sorun Giderme” bölümüne bakarak cihazın ön panelinde yer alan LED’lerin durumunu kontrol ediniz.
2.Ekranınızın sol alt köşesindeki başlat butonunu tıklayınız açılan pencereden çalıştır simgesini tıklayınız. İşletim sisteminiz: Windows 95/98/ME ise COMMAND yazınız ve klavyenizden enter tuşuna basınız. Windows 2000 veya XP ise CMD yazınız ve klavyenizden enter tuşuna basınız.Karşınıza çıkacak olan pencerede Ping 192.168.254.254 yazarak enter tuşuna basınız.Bilgisayarınız ile ADSL Router’iniz arasında bağlantınızda bir problem yok ise aşağıdaki şekle benzer bir görüntü oluşacaktır.Eğer yazdığınız “ping” komutuna aşağıdaki şekle benzer bir cevap gelmiyorsa bilgisayarınızı yeniden başlatınız ve tekrar “2” numaralı maddeyi deneyiniz.
Internet Tarayıcısını Kullanarak Router’in Konfigüre Edilmesi
Aşağıda izah edilecek olan ayarlar mevcut Türk Telekom’un kullanılacağı varsayılarak anlatılmakta olup farklı ülkeler ve/veya Internet servis sağlayıcılar için değişiklik gösterebilirler.
1.Internet tarayıcınızı açınız. Adres bölümünehttp://192.168.254.254 yazınız ve enter’e basınız.Aşağıdaki şekil karşınıza gelecektir.(Kullandığınız modele göre şekilde bazı farklılıklar olabilir.)
2.”New Password” bölümüne sizin seçeceğiniz bir şifreyi giriniz.”Confirm New Password” bölümüne şifreyi tekrar giriniz ve “Save Settings” butonunu tıklayınız. Kullandığınız şifreyi unutmayınız. Bu şifreyi cihazı Internet tarayıcınızı kullanarak konfigüre etmek istediğiniz zaman kullanacaksınız.
3.Bir sonraki adımda Internet bağlantısı için kullanacağınız pencere görüntülenecektir. ”Username” bölümüne Internet bağlantısı için servis sağlayıcınızdan size verilen kullanıcı ismini giriniz. ”Password” bölümüne servis sağlayıcınızdan almış olduğunuz şifreyi giriniz. (Bu şifre cihaz konfigürasyonu yapmak için 2. adımda sizin belirlediğiniz şifre değildir.Internet’e bağlanmak için kullanacağınız şifredir.) ”Save Settings” butonunu tıklayınız. (Alt şekil)
4.Karşınıza çıkacak küçük pencerede “User Name” bölümüne “admin”, “Password” bölümüne 2 numaralı maddede seçtiğiniz şifreyi giriniz ve “OK” butonunu tıklayınız.
DİKKAT:Kullanıcı ismi admin küçük harfle yazılmalıdır. Şifrenizi de aynı şekilde giriniz küçük harf kullandıysanız küçük, büyük harf kullandıysanız büyük harflerle yazınız.
5.Aşağıdaki şekil karşınıza gelecektir.Pencerenin sol tarafındaki “Setup” yazının üzerine gelerek fare ile tıklayınız.
6.”Setup” un alt menüleri açılacaktır.Bu menülerden “”WAN Interface” yi tıklayınız.Aşağıdaki şekil karşınıza gelecektir.
7.Şekil üzerinde “0/35” olarak görünen VC bölümüne geliniz ve 0/35 yazılı yeri fareniz ile tıklayınız. Aşağıdaki şekil karşınıza gelecektir.
8.Ekrandaki “VPI” değeri 8 olmalıdır.Eğer sizin gördüğünüz 8 değil ise bu değeri 8 yapınız.”VCI” değeri ise 35 olmalıdır. Eğer görülen değer 35 değilse 35 yapınız ve sağ alt köşedeki “Finish” butonunu tıklayınız.
9.Üst şekilde de görüleceği gibi kırmızı yazılı “reboot” butonunu farenizle tıklayınız bu durumda aşağıdaki şekil görüntülenecektir.
10.”Reboot” butonuna farenizle tıklayınız.Bu işlem sonucunda modeminiz yaptığınız ayarların aktif olması için kendiliğinden kapanıp açılacaktır. Internet tarayıcınızı (Internet Explorer,Netscape vb..) kapatıp tekrar açınız. Cihazınız Internet’e bağlanmaya hazır durumdadır,modeminizin Internet servis sağlayınız ile bağlantı kurması için yaklaşık birkaç dakika zaman geçmesini bekleyiniz. Bu süre sonunda artık Internet bağlantınızı test edebilirsiniz. Herhangi bir web sayfası görüntüleyemiyorsanız Hızlı kurulum rehberi içerisindeki “Sorun giderme” bölümünü okuyunuz.
Yukarıda anlatılan ayarlar PPPoE(Point to point over Ethernet) protokolü baz alınarak izah edilmektedir.
Aşağıda bir başka ADSL uygulaması olan PPPoA(Point to point protocol over ATM) bağlantısı kurmak amacıyla cihazınız nasıl ayarlanacağı anlatılacaktır. Eğer Internet servis sağlayıcınız destekliyorsa her iki uygulamadan herhangi birisini seçerek Internet’e bağlantı kurabilirsiniz.
PPPoA Ayarlarının yapılması
1.Internet tarayıcınızı açınız. Adres bölümünehttp://192.168.254.254 yazınız ve enter’e basınız.
2.Ekranınızın sol tarafındaki menüden “Login” yazısını fareniz ile tıklayınız.Aynı pencere içerisindeki “Password” bölümüne cihazı konfigüre etmek amacıyla kendi belirlemiş olduğunuz şifreyi yazıp “OK” butonunu tıklayınız.
3.Ekranınızın sol tarafındaki menüden “Setup” yazısını fareniz ile tıklayınız. Setup altındaki alt menüler açılacaktır.
4.Alt menülerden “Wan Interface” yazısını fareniz ile tıklayınız.Tarayıcınızın ortasında beliren küçük pencerede “User Name” bölümüne admin “Password” bölümüne de cihazı konfigüre etmek amacıyla belirlemiş olduğunuz şifreyi yazarak “OK” butonunu tıklayınız.Aşağıdaki ekran görüntüsü karşınızda olacaktır.
5.”Add a New VC” butonunu tıklayınız.Açılan yeni pencere içerisinde “VPI” değerini 8 “VCI” değerini 35 yaparak next butonunu tıklayınız.
6.Açılan yeni pencere içerisinden “Select the Protocol” altında PPPoA yı işaretleyiniz ve next butonunu tıklayınız.
7.Açılan yeni pencere içerisinde “Username” bölümüne Internet servis sağlayıcınızın vermiş olduğu kullanıcı ismini “Password” bölümüne yine servis sağlayıcınızdan almış olduğunuz şifrenizi yazınız ve next butonunu tıklayınız.
8.Bir sonraki adımda ekranınızdaki “Auto-Connect on Disconnect” butonunu seçebilirsiniz bu durumda herhangi bir şekilde bağlantınız kesildiğinde modeminiz otomatik olarak Internet’e bağlanacaktır.(İsteğe bağlı)Seçiminizi yaptıktan sonra next butonunu tıklayınız.
9.Açılan yeni pencere içerisinde eğer Internet servis sağlayıcınızdan sabit bir IP adresi almış iseniz adres bölümüne bu adresi yazınız,sabit IP adresi almadıysanız boş geçerek finish butonunu tıklayınız.Alt şekil karşınıza gelecektir.
10.Bu aşamada her iki protokol içinde(PPPoE ve PPPoA) birer bağlantı oluşturmuş oldunuz. Aktif olan bağlantınız ilk satırda yer alan PPPoE bağlantısıdır.Bunun anlamı modeminizi kapatıp açtığınız zaman Internet bağlantısı kurmak amacıyla sağ tarafında “√” işareti bulunan bağlantının kullanılacağıdır.Eğer oluşturmuş olduğunuz diğer bağlantının (1 numaralı PPPoA”) kullanılmasını isterseniz ilk sıradaki bağlantının “Disable” yazılı butonunu tıklayınız.Bu durumda “√” işareti görünmez olacak ve oluşturmuş olduğunuz her iki bağlantı için “Actions” sütunu altında iki tane “Enable” butonu görülecektir.(Alt şekil)
11.Bir numaralı PPPoA bağlantısının “Actions” sütunu altındaki “Enable” butonunu fareniz ile tıklayınız ve yeni ekran görüntüsü üzerinden satırın sağ tarafındaki boş kutucuğu farenizle işaretleyiniz. (Alt Şekil)
12.Ekranınızın altındaki kırmızı “reboot” yazılı yeri tıklayınız.Yeni açılan pencere içerisindeki “”Reboot” butonunu tıklayınız.Cihazınız kapanıp açılacak ve Internet bağlantısı kurmak amacıyla bir numaralı satırda tanımlamış olduğunuz PPPoA bağlantısı varsayılan bağlantı olarak kullanılacaktır.
-----------------------------------
US Robotics SureConnect ADSL Modem Web Konfigürasyonu
US Robotics SureConnect ADSL Modem Web Konfigürasyonu
U.S. Robotics SureConnect ADSL 4 Portlu Modem
Windows 95, 98, NT 4.0, Me, 2000, XP Macintosh ve Linux
Modem Kurulumu:
Adım 1. Mikrofiltreleri(Splitter) bağlayın (verilmişse veya İSS'niz gerektiriyorsa)
İSS'niz, mikrofiltrelerin gerekli olup olmadığını belirleyecektir. Mikrofiltreler birlikte verilmemişse, bunların gerekli olup olmadığını İSS'nize danışınız.
Mikrofiltreyi monte etmek için telefonu mikrofiltreye bağlayın ve ardından mikrofiltreyi telefon soketine takın. Mikrofiltrenizde hem telefon hem de ADSL aygıtı için bir bağlantı yoksa, yönelticinizi telefon soketine bağlayan kabloya bir mikrofiltre takmayın.
Adım 2. Bilgisayarınızın Kuruluma Hazırlanması (Macintosh ve Linux kullanıcı Adım 3'e geçiniz)
Yönelticiyi bilgisayara bağlamadan önce yazılımı kurmanız gerekir. Bilgisayarınızın açık olduğundan emin olun. İşletim sistemi CD-ROM'u hazır bulunmalıdır.
Kurulum CD-ROM'unu bilgisayarınızın CD-ROM sürücüsüne yerleştirin. Kurulum otomatik olarak başlayacaktır. Bu işlem birkaç dakika sürebilir.
Kurulumun otomatik olarak başlamaması durumunda, Windows Start'a (Başlat) ve ardından Run'a (Çalıştır) tıklayın. İletişim kutusuna D:\setup.exe yazın ve OK'a (Tamam) tıklayın. (CD-ROM sürücünü için farklı bir harf kullanılıyorsa D yerine o harfi yazın.)
Kurulum prosedürünü tamamlamak için ekrandaki talimatları uygulayın. Sisteminizin en düşük kurulum gereksinimlerini sağladığından emin olmak için bir değerlendirme testi uygulanacaktır. Results (Sonuçlar) ekranında, konfigürasyonunuzda bu testi geçen öğeler bir yeşil bayrak ile, geçemeyenler ise bir kırmızı bayrak ile gösterilecektir. Sisteminiz değerlendirmeyi geçerse, Next'e (İleri) tıklayın.
Sisteminiz değerlendirmeyi geçemezse, başarısız öğeleri tespit etmek için View Report'u (Rapor Görüntüle) tıklayın. Daha fazla bilgi için, bu kurulum kılavuzunun Sorun Giderme bölümüne başvurabilirsiniz.
Adım 3. Kabloların Takılması
AC adaptörünü, U.S. Robotics SureConnect ADSL 4 Portlu Yönelticinizin arkasında bulunan 16VAC soketine takın. AC adaptörünü standart bir elektrik prizine takın. Ön paneldeki PWR LED (Güç LED'i) yanmazsa, yönelticinin arkasındaki Power (Açma-Kapama) düğmesine basın.
Güç sağlandıktan sonra yöneltici başlatılacaktır. Bu işlem birkaç dakika sürebilir.
Sadece Windows kullanıcıları: Next'e (İleri) tıklayın. Gerekli dosyalar sisteminize kopyalanacaktır.
Birlikte verilen gri telefon kablosunun bir ucunu, yönelticinin arkasında ADSL olarak etiketlenen gri telefon portuna bağlayın. Kablonun diğer ucunu duvardaki telefon soketine bağlayın. Sadece Windows kullanıcıları: Next'e (İleri) tıklayın.
Sarı Ethernet kablosunu takın. Dört adede kadar aygıt arasında ağ kurma seçeneği bulunmaktadır; ancak, ilave aygıtlar ilk kurulum tamamlandıktan sonra bağlanmalıdır. Sarı Ethernet kablosunun bir ucunu, yönelticinin arkasındaki sarı Ethernet 1, Ethernet 2, Ethernet 3 veya Ethernet 4 portuna bağlayın. Ethernet kablosunun diğer ucunu, bilgisayarınızın 10/100 ağ arayüz kartının (NIC) Ethernet portuna bağlayın. Sadece Windows kullanıcıları: Next'e (İleri) tıklayın.
Kurulum modeminizi algılayacak ve ardından SureConnect ADSL EasyConfigurator yazılımını kuracaktır. Bu işlem birkaç dakika sürebilir.
Macintosh ve Linux kullanıcıları: CD-ROM'u yerleştirin ve ekranda verilen talimatları izleyin. Mac 10 Kullanıcıları: Masaüstündeki CD simgesine çift tıklayın, Install.htm'yi açın ve ekranda verilen talimatları izleyin.
Adım 4. EasyConfigurator'ü kullanarak Yönelticiyi konfigüre edin
Not: NT 4.0 kullanıcılarının EasyConfigurator'ü çalıştırabilmesi için Service Pack 3 veya üzeri gerekir.
SureConnect ADSL EasyConfigurator ekranı görüntülenir ve sizden, aşağıdaki grafikte gösterilen şekilde bir kullanıcı adı ve şifre girmeniz istenir:
bu alanlar büyük-küçük harf duyarlıdır. Caps Lock modunun kapalı olduğundan emin olun. Varsayılan kullanıcı adı admin. Varsayılan şifre admin. Bu bilgilerin doğru olduğundan emin olduktan sonra Login'e (Oturum Aç) tıklayın. Bu işlem birkaç dakika sürebilir.
Verilen listelerden ülkenizi ve İnternet Servis Sağlayıcınızı (İSS) seçin. Apply'a (Uygula) tıklayın. İSS'niz listede yer almıyorsa, bu kurulum kılavuzunun Sorun Giderme bölümüne başvurabilirsiniz.
Bu aşamadan sonra, EasyConfigurator yönelticinizi konfigüre edecektir. Bu işlem birkaç dakika sürebilir.
Geçerli durumun, aşağıdaki grafikte de gösterilen şekilde CONNECTED TO INTERNET (İNTERNET'E BAĞLANDI) olması, U.S. Robotics SureConnect ADSL 4 Portlu Yönelticinizin İnternet erişimi için başarıyla konfigüre edilmiş anlamına gelir. Bu aşamadan itibaren İnternet'te gezinmeye başlayabilirsiniz. Ürününüzü kaydettirmek ve bağlantınızı test etmek için şu İnternet sitesini ziyaret edin:www.usr.com/productreg
Bu mesajı almadıysanız, kurulum kılavuzunun Sorun Giderme bölümüne başvurun.
-------------------------
Zoom ADSL PCI Modem MODEL 5506
Zoom ADSL PCI Modem
MODEL 5506
1. ÖNCE MODEM YAZILIMINI KURUNUZ.
1.1 Modem kutusundan çıkan sürücü CD'nizi bilgisayarınıza yerleştiriniz. CD otomatik olarak çalışacaktır. 1.2 Karşınıza çıkacak menüden 'English' dil seçimini yapınız. 1.3 Yeni açılacak menüden 'ADSL Modem Installation Wizard' linkini seçiniz.
1.4 Bir sonraki menüde modeminizin bağlantı türü olan 'PCI ADSL Modem' tuşunu tıklayınız. 1.5 Yazılım kurulumu otomatik olarak yapılacaktır. Kurulum tamamlanınca 'Finish' tuşuna basınız. Bilgisayarınız modeminizi takmanız için kapanacaktır.
2. MODEMİNİZİ BAĞLAYINIZ.
2.1 Modeminizi bilgisayarınızda bulunan boş bir PCI slotuna takınız. Telefon bağlantısı yaptıktan sonra bilgisayarınızı açınız.
2.2 Windows açılınca bir veya daha fazla yeni donanım bulunduğuna dair 'Found New Hardware' mesajları gelecektir. 'Next' ve 'Finish' butonlarına tıklayarak donanım kurulumlarını tamamlayınız.
2.3 Aşağıdaki pencere gelince servis sağlayıcınız olarak 'Custom PPPoA or PPPoE'yi seçerek kuruluma devam ediniz.
2.4 'Finish' butonuna tıklayarak kurulumu tamamlayınız. Bilgisayarınız yaptığınız ayarların etkin olması için tekrar kapanıp açılacaktır.
GEREKLİ AYARLARI YAPINIZ.
3.1 Bilgisayarınız açılınca 'Start > All Programs > Zoom PCI ADSL > Control Panel'i seçiniz. Açılan pencereden 'Protocol Setup' ayarlarını seçerek aşağıdaki değerleri girip 'Apply' ve 'OK' butonlarına tıklayınız.
VPI= 8 VCI= 35 Encapsulation Mode=PPPoE/LLC
3.2 Masaüstünde bulunan 'Zoom PPP DSL' simgesini tıklayarak çalıştırınız.
3.3 Karşınıza çıkan pencereye Türk Telekom'dan almış olduğunuz kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazarak 'Dial' butonuna tıklayınız.
User name= kullaniciAdiniz@ttnet Password= şifreniz
----------------------------------
Zoom ADSL USB Modem MODEL 5510
Zoom ADSL USB Modem
MODEL 5510
1 - ÖNCE MODEM YAZILIMINI KURUNUZ. 1.1 Modem kutusundan çıkan sürücü CD'nizi bilgisayarınıza yerleştiriniz. CD otomatik olarak çalışacaktır. 1.2 Karşınıza çıkacak menüden 'English' dil seçimini yapınız. 1.3 Yeni açılacak menüden 'ADSL Modem Installation Wizard' linkini seçiniz. 1.4 Bir sonraki menüde modeminizin bağlantı türü olan 'USB ADSL Modem' tuşunu tıklayınız. 1.5 Yazılım kurulumu otomatik olarak başlayacaktır. Ülke seçimi olarak 'Türkiye'yi seçtikten sonra 'Next' butonlarına tıklayarak kurulumu tamamlayınız. 1.6 Masaüstünde 'Zoom Web Console' simgesi çıkmış ise kurulum tamamlanmıştır. 1.7 Bilgisayarınızı kapatınız.
2 - MODEMİNİZİ BAĞLAYINIZ.
2.1 Telefon kablosunu modeminize taktıktan sonra USB kablosu ile modeminizi bilgisayarınıza bağlayıp bilgisayarınızı açınız. 2.2 Windows açılınca 'Zoom USB Network Interface' adında yeni bir donanım bulunduğuna dair 'Found New Hardware' mesajı gelecektir. 'Next' butonuna tıklayarak donanım kurulumuna başlayınız. 2.3 'Digital Signature Not Found' mesajı gelirse 'Continue Anyway' butonuna tıklayarak geçiniz. 2.4 'Finish' butonuna tıklayarak kurulumu tamamlayınız. 2.5 'Zoom USB Network Adaptor' adında donanım bulunduğuna dair tekrar yeni bir 'Found New Hardware' mesajı gelecektir. 'Next' butonuna tıklayarak donanım kurulumuna başlayınız. 2.6 'Digital Signature Not Found' mesajı gelirse 'Continue Anyway' butonuna tıklayarak geçiniz. 2.7 'Finish' butonuna tıklayarak bu kurulumu da tamamlayınız.
ÖNEMLİ: Eğer Windows 98/98SE/ME kullanıyorsanız lütfen bilgisayarınızı kapatıp tekrar açınız.
3 - GEREKLİ AYARLARI YAPINIZ.
3.1 Masaüstünde bulunan 'Zoom Web Console' simgesine çift tıklayarak çalıştırınız.
Internet tarayıcınız açılarak, sizden kullanıcı adı ve şifre girmenizi isteyen bir pencere gösterecektir.
LÜTFEN DİKKAT: Böyle bir pencere gördüyseniz lütfen 3.8'e atlayınız. Eğer böyle bir pencere açılmadıysa lütfen 3.2 ile devam ediniz.
3.2 'Control Panel'den 'Network Connections'ı seçiniz. 3.3 'Zoom USB Network Adaptor'e ait ağ bağlantısına farenin sağ tuşuyla tıklayarak 'Properties'i seçiniz. 3.4 Açılan pencerede 'Internet Protocol (TCP/IP)'yi seçerek 'Properties' butonuna tıklayınız. 3.5 Açılan özellikler penceresine aşağıdaki değerleri yazınız.
IP address: 10.0.0.3 Subnet mask: 255.255.255.0 Default gateway: 10.0.0.2
Preferred DNS server: 0.0.0.0
Alternate DNS server: 0.0.0.0 'OK' butonlarına tıklayarak pencereleri kapatınız.
ÖNEMLİ: Eğer Windows 98/98SE/ME kullanıyorsanız lütfen bilgisayarınızı kapatıp tekrar açınız.
3.6 Masaüstünde bulunan 'Zoom Web Console' ikonuna çift tıklayarak çalıştırınız. 3.7 Karşınıza çıkan pencereye aşağıdaki bilgileri giriniz.
User name: admin Password: zoomadsl
'Remember my password' cümlesini seçerek 'OK' butonuna tıklayınız. 3.8 Açılan 'Basic Setup' sayfasına aşağıdaki bilgileri giriniz.
VPI= 8 VCI= 35 ENCAPSULATION= PPPoE LLC
(Bu bölüme Türk Telekom'dan almış olduğunuz kullanıcı adı ve şifreyi yazmanız gerekmektedir.)
'Automatic Reconnect'i seçerek 'Save Changes' butonuna tıklayınız. 3.9 Yukarıdaki menüden 'Advanced Setup'ı seçerek 'DNS' butonuna tıklayınız. 3.10 'DNS Configuration' penceresine modemin otomatik DNS alması için herhangibir DNS numarası yazmayın.
Preferred DNS Server: 0.0.0.0 Alternate DNS Server: 0.0.0.0
Önce 'Save Changes' butonuna tıklayınız. Ardından 'Write Settings to Flash and Reboot' butonuna tıklayınız. 3.11 Karşınıza gelecek olan onay ekranında 'Confirm' butonuna tıklayınız. 3.12 'Your settings have been saved and the modem has rebooted.' mesajını aldıktan sonra tarayıcınızı kapatınız. 3.13 Masaüstünde bulunan 'Zoom Web Console' simgesine çift tıklayarak tekrar çalıştırınız.
Internet tarayıcınız açılarak, sizden kullanıcı adı ve şifre girmenizi isteyen bir pencere gösterecektir.
LÜTFEN DİKKAT: Böyle bir pencere gördüyseniz, lütfen 'Cancel' ile bu pencereyi kapatıp lütfen 4'e atlayınız. Eğer böyle bir pencere açılmadıysa lütfen 3.14 ile devam ediniz.
3.14 'Control Panel'den 'Network Connections'ı seçiniz. 3.15 'Zoom USB Network Adaptor'e ait ağ bağlantısına mouse'un sağ tuşuyla tıklayarak 'Properties'i seçiniz. 3.16 Açılan pencerede 'Internet Protocol (TCP/IP)'yi seçerek 'Properties' butonuna tıklayınız. 3.17 Açılan özellikler penceresinde 'Obtain an IP address automatically' seçeneğini işaretleyerek, 'Advanced...' butonuna tıklayıp 'Default Gateway' için aşağıdaki değeri giriniz.
1 - ÖNCE MODEM YAZILIMINI KURUNUZ. 1.1 Modem kutusundan çıkan sürücü CD'nizi bilgisayarınıza yerleştiriniz. CD otomatik olarak çalışacaktır. 1.2 Karşınıza çıkacak menüden 'English' dil seçimini yapınız. 1.3 Yeni açılacak menüden 'ADSL Modem Installation Wizard' linkini seçiniz.
1.4 Bir sonraki menüde modeminizin bağlantı türü olan 'Ethernet ADSL Modem' tuşunu tıklayınız. 1.5 Yazılım kurulumu otomatik olarak yapılacaktır. Kurulum tamamlanınca 'Finish' tuşuna basınız. Bilgisayarınız modeminizi takmanız için kapanacaktır.
2.1 Power Adaptor'ünü, telefon kablosunu ve Ethernet kablolarını gerekli yerlere takarak modeminizi ve bilgisayarınızı açınız.
NOT: Ethernet kablosunun bir ucunu modemin ETHERNET girişine diğer ucunu da bilgisayarınızın karşılık gelen ETHERNET portuna bağlayınız. Alternatif olarak, X3'ünüzü bu ETHERNET girişi vasıtasıyla Network hub'ınıza da bağlayabilirsiniz. Eğer hub'ınızda bir uplink veya daisy chain port'u varsa Ethernet kablosunu iki ucu bağlamak için kullanabilirsiniz. Eğer hub'ınızın numaralı port'u varsa bir Ethernet cross(çapraz) kabloya ihtiyacınız olacaktır.
3.1 'Control Panel'den 'Network Connections'ı seçiniz. 3.2 Bilgisayarınızdaki Ethernet kartına ait ağ bağlantısına farenin sağ tuşuyla tıklayarak 'Properties'i seçiniz.
3.3 Açılan pencerede 'Internet Protocol (TCP/IP)'yi seçerek 'Properties' butonuna tıklayınız.
3.4 Açılan özellikler penceresinde 'Obtain an IP address automatically' seçeneğini işaretleyerek, 'Advanced...' butonuna tıklayıp 'Default Gateway' için aşağıdaki değeri giriniz.
Default gateway: 10.0.0.2
DNS Server'lar için de aşağıdaki değerleri giriniz.
Preferred DNS server: 212.156.4.4 Alternate DNS server: 212.156.4.20
20 KASIM 2003 TARİHİNDEN SONRA TELEKOM'UN YENİ PORTLARINDAN HİZMET ALMAYA BAŞLAYAN MÜŞTERİLERİMİZ İÇİN TELEKOM'UN BAĞLANTI AYARLARI AŞAĞIDAKİ GİBİ DEĞİŞMİŞTİR.
Preferred DNS server: 195.175.37.14 Alternate DNS server: 212.156.2.70
3.9 'DNS Configuration' penceresine aşağıdaki değerleri giriniz.
Preferred DNS Server: 195.175.37.14 Alternate DNS Server: 212.156.2.70
Önce 'Save Changes' butonuna tıklayınız. Ardından 'Write Settings to Flash and Reboot' butonuna tıklayınız.
3.10 Karşınıza gelecek olan onay ekranında 'Confirm' butonuna tıklayınız.
3.11 'Your settings have been saved and the modem has rebooted.' mesajını aldıktan sonra tarayıcınızı kapatınız.
4 - ARTIK INTERNET'E BAĞLISINIZ.
Şimdi tarayıcınızı tekrar açarak Internet'te sörf yapabilirsiniz.
Zoom ADSL X4
ADSL Modem + Gateway + Router + Firewall
MODEL 5551
Zoom ADSL X4
ADSL Modem + Gateway + Router + Firewall
MODEL 5551
USB BAĞLANTISI İÇİN KOLAY KURULUM KILAVUZU
1 - ÖNCE MODEM YAZILIMINI KURUNUZ.
1.1 Modem kutusundan çıkan sürücü CD'nizi bilgisayarınıza yerleştiriniz. CD otomatik olarak çalışacaktır. 1.2 Karşınıza çıkacak menüden 'English' dil seçimini yapınız. 1.3 Yeni açılacak menüden 'ADSL Modem Installation Wizard' linkini seçiniz.
1.4 Bir sonraki menüde modeminizin bağlantı türü olan 'USB ADSL Modem' tuşunu tıklayınız. 1.5 Yazılım kurulumu otomatik olarak başlayacaktır. Ülke seçimi olarak 'Türkiye'yi seçtikten sonra 'Next' butonlarına tıklayarak kurulumu tamamlayınız. 1.6 Masaüstünde 'Zoom Web Console' ikonu çıkmış ise kurulum tamamlanmıştır.
1.7 Bilgisayarınızı kapatınız.
2.1 Telefon kablosunu modeminize taktıktan sonra USB kablosu ile modeminizi bilgisayarınıza bağlayıp bilgisayarınızı açınız. 2.2 Windows açılınca 'Zoom USB Network Interface' adında yeni bir donanım bulunduğuna dair 'Found New Hardware' mesajı gelecektir. 'Next' butonuna tıklayarak donanım kurulumuna başlayınız.
2.4 'Finish' butonuna tıklayarak kurulumu tamamlayınız. 2.5 'Zoom USB Network Adaptor' adında donanım bulunduğuna dair tekrar yeni bir 'Found New Hardware' mesajı gelecektir. 'Next' butonuna tıklayarak donanım kurulumuna başlayınız. 2.6 'Digital Signature Not Found' mesajı gelirse 'Continue Anyway' butonuna tıklayarak geçiniz. 2.7 'Finish' butonuna tıklayarak bu kurulumu da tamamlayınız.
3.1 Masaüstünde bulunan 'Zoom Web Console' simgesine çift tıklayarak çalıştırınız.
Internet tarayıcınız açılarak, sizden kullanıcı adı ve şifre girmenizi isteyen aşağıdakine benzer bir pencere gösterecektir.
LÜTFEN DİKKAT: Buna benzer bir pencere gördüyseniz lütfen 3.8'e atlayınız. Eğer böyle bir pencere açılmadıysa lütfen 3.2 ile devam ediniz.
3.2 'Control Panel'den 'Network Connections'ı seçiniz. 3.3 'Zoom USB Network Adaptor'e ait ağ bağlantısına mouse'un sağ tuşuyla tıklayarak 'Properties'i seçiniz. 3.4 Açılan pencerede 'Internet Protocol (TCP/IP)'yi seçerek 'Properties' butonuna tıklayınız.
3.5 Açılan özellikler penceresine aşağıdaki değerleri yazınız.
IP address: 10.0.0.3 Subnet mask: 255.255.255.0 Default gateway: 10.0.0.2
Preferred DNS server: 212.156.4.4 Alternate DNS server: 212.156.4.20
20 KASIM 2003 TARİHİNDEN SONRA TELEKOM'UN YENİ PORTLARINDAN HİZMET ALMAYA BAŞLAYAN MÜŞTERİLERİMİZ İÇİN TELEKOM'UN BAĞLANTI AYARLARI AŞAĞIDAKİ GİBİ DEĞİŞMİŞTİR.
Preferred DNS server: 195.175.37.14 Alternate DNS server: 212.156.2.70
3.10 'DNS Configuration' penceresine aşağıdaki değerleri giriniz.
Preferred DNS Server: 212.156.4.4 Alternate DNS Server: 212.156.4.20
Preferred DNS server: 212.156.4.1 Alternate DNS server: 212.156.2.70
Önce 'Save Changes' butonuna tıklayınız. Ardından 'Write Settings to Flash and Reboot' butonuna tıklayınız.
3.11 Karşınıza gelecek olan onay ekranında 'Confirm' butonuna tıklayınız.
3.12 'Your settings have been saved and the modem has rebooted.' mesajını aldıktan sonra tarayıcınızı kapatınız.
3.13 Masaüstünde bulunan 'Zoom Web Console' simgesine çift tıklayarak tekrar çalıştırınız.
Internet tarayıcınız açılarak, sizden kullanıcı adı ve şifre girmenizi isteyen aşağıdakine benzer bir pencere gösterecektir.
LÜTFEN DİKKAT: Buna benzer bir pencere gördüyseniz, lütfen 'Cancel' ile bu pencereyi kapatıp lütfen buraya tıklayarak 4'e atlayınız. Eğer böyle bir pencere açılmadıysa lütfen 3.14 ile devam ediniz.
3.14 'Control Panel'den 'Network Connections'ı seçiniz. 3.15 'Zoom USB Network Adaptor'e ait ağ bağlantısına mouse'un sağ tuşuyla tıklayarak 'Properties'i seçiniz. 3.16 Açılan pencerede 'Internet Protocol (TCP/IP)'yi seçerek 'Properties' butonuna tıklayınız.
3.17 Açılan özellikler penceresinde 'Obtain an IP address automatically' seçeneğini işaretleyerek, 'Advanced...' butonuna tıklayıp 'Default Gateway' için aşağıdaki değeri giriniz.
--------------------------------------------
ZYXEL 600 Series Ethernet ADSL Modem Konfigürasyonu
1. Modem ile PC'niz arasındaki bağlantıyı sağlayın.
2. Modeminizin Default IP'si 192.168.1.1 dir. Bu yüzden PC'nizin IP'sini ayarlamalısınız.
Kullanıcı Adı: admin
Şifre:1234
ZYXEL 630 Series ADSL USB Modem Konfigürasyonu
Modemizin kutusundan çıkan Driver CD'sini bilgisayarınız CD sürücüsüne takın. Aşağıdaki menüden "Installation Driver" linkine basın.
Bu Aşamadan sonra Bilgisayar açılırken Modeminizin USB Kablosunu PC'nizin USB Portuna takın. Aşağıdaki gibi Modeminizin PC'nize uygun sürücüsünü CD'den yükleyecektir makineniz, yükleme işleminin sonunda Sağ Alt köşede aşağıdaki resimde olan simgeleri görürsünüz. Simgeler, ilk Başta Yeşil değiller. ADSL linki Var ise Yeşil olacaklar. Masaüstünüze ADSL Modem bağlantısı kısa yolunu Atar. Onun resimlerdeki TCP/İP özelikleri ayarlanır. Kullanıcı Adınız ve Parolanızı Yazmanız halinde Internet'e çıkarsınız.