Şimdi Ara

Modern Doğu Romalılar mıyız?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
651
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Türkleşmiş Doğu Romalılar mıyız, yoksa Anadolu'nun çoğu Oğuz Türkü kökenli mi, yoksa bu ikisinin karışımı mı? Sizin fikirleriniz neler bu konuda?

Bir de link makaleleri bırakıyorum:
    https://www.haplogruplar.com/turkiye-turklerinin-orta-asyali-turkmenlerle-genetik-akrabaligi/
    http://www.haplogruplar.com/1395-2/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-ED6D34AAB -- 11 Şubat 2020; 20:10:5 >

• ne o ne bu; kanser kültürlü anadolu çocuğuyuz.
  • Genetik olarak evet, kültürel olarak kısmen.

Doğu Romalılar Rumlardır ve Rum İmparatorluğu'nun Ortodoks Hıristiyan ve Yunanca - erken dönemde Latince de - konuşan tüm tebaası Rum addedilir, bu bir imparatorluk ya da emperyal devlet uyrukluğudur, Yunanca asıl ortak lisanlarıdır ancak onlar Romalılardır. Biz onlara orijinal Latin Romalılardan zaman içerisinde farklılaştıkları için Doğu Romalı deriz ama bu da modern bir etiket onlar doğrudan Romalıdırlar - Rumdurlar. Emperyal ve uhrevi Osmanlı devleti için Millet-i Rum Ortodoks Hıristiyanların geneli için kullanılan toplumsal bir sınıflandırmaydı. Yunanlar için ise Rumlar tamamen kendileriydi. Rumlar emperyal bir halk olarak emperyal Selçuklu ile Osmanlı uyruğunun ve dolayısıyla doğrudan Türkiye Cumhuriyeti Türklerinin doğrudan atasıdır. Din, dini - siyasi gelenek ve dil hariç aralarındaki etkileşim muazzam ve Doğu Romalı ile Türkiye Türkü'nün atasal bağlantısı kesindir. Evet modern, İslamize olmuş ve Türkleşmiş - kısmen Farsileşmiş Doğu Romalılarız. Bir Mikhail Palaiologos ad değiştirip namaz kılmaya başlayınca ve zaten Türklerden dedesinin çok iyi öğrendiği atlı okçuluğu da çocukluğundan benimseyince, onun küçük torunu da cuma kaçırmaz ama cep telefonunu namaz sırasında kapatmayı unutan ve tepki çeken Ramiz dayı olunca, Osmanlı sultanları Ayasofya'yı vs de imite edince haliyle ister istemez Doğu Romalı da oluyor bu halk.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Başkenti Roma olan devlet ile başkenti İstanbul olan devlet kendilerini hangi isimle andılar tarihte? Ben Batı Roma Devletiyim, Ben Doğru Roma Devletiyim dediklerini hiç sanmıyorum. Bizans isminin doğru olmadığını söylemişti İlber Ortaylı, Alman tarihçilerin 1500lerden sonra türettiği bir şey olduğunu söylemişti, bilgilendirir misin biliyorsan bizleri.
  • quote:

Orijinalden alıntı: torlofan

Başkenti Roma olan devlet ile başkenti İstanbul olan devlet kendilerini hangi isimle andılar tarihte? Ben Batı Roma Devletiyim, Ben Doğru Roma Devletiyim dediklerini hiç sanmıyorum. Bizans isminin doğru olmadığını söylemişti İlber Ortaylı, Alman tarihçilerin 1500lerden sonra türettiği bir şey olduğunu söylemişti, bilgilendirir misin biliyorsan bizleri.
    Sen bugün Karahanlılar diyorsun. Ama o dönemde ''Karahanlı'' diye bir tabir yok. O dönemde kendilerine Afrasiyaboğulları diyorlardı. Peki bu Karahanlı tebaasının Uygur, Karluk kökenli olduğunu değiştirir mi, değiştirmez, bugün Roma, Bizans, Pontus der insanlar, fakat genetik haritalar yalan söylemez.
  • Orası öyle tabi, ben o sebepten Türk ırkındanım demem hiç bir zaman, inceletsek kim bilir neler çıkacak atalarımızda.

1-2 yıl önce bir belgesel izlemiştim şu anda dünyada yaşayan tüm insanlardaki ata gen mi artık nedir bir Özbek ailesinin atalarından geliyormuş. Tüm ırklarda varolan bir genin atasının Özbeklerden çıkması bize bir sonuç verir mi?
  • quote:

Fiziksel ve bölgesel bir ayrım Batı ile Doğu Roma, yoksa aslında idarenin Roma politik geleneği uyarınca paylaşıldığı tek bir devlet sözkonusu. Batı Roma dünyasında Roma'nın başkentliği oldukça sembolik ve ideolojikti Roma sınırlardan uzakta kalıyordu Milan vb yerlerde imparatorlar konaklıyordu çünkü sorunlu sınırlara daha yakındı. İtalya o dönemde geriliyordu. Doğu Roma dünyasında ise İstanbul hakkikaten siyasi ve dini otoritenin kümelendiği bir merkezdi ve Konstantinopolis veya Yeni Roma olarak biliniyordu. Geç Roma paralarında hem eski kadim Roma hem de Yeni Roma Konstantinopolis beraber yüceltilir, bir tek bu iki şehrin praefectus urbi'si - yani önde gelen amiri, valisi - vardır Roma dünyasında.

Bizans terimini 16.yüzyılda Alman tarihçi ve humanist Hieronymus Wolf kullanıyor. Wolf ya o dönemde tarihsel aşamalardan geçtiği için meşruluğu Batı'da çok tartışmalı olan ve Grek İmparatorluğu diye yeniden tanımlanan Hellenistik topraklara sıkışmış haldeki Roma İmparatorluğu'na yaşadığı çağda takılmış popüler adı kullandı ya da kendisi bu adı basitçe en temel şehri kökenlere bakarak icat etti ve İstanbul bürosu yüzyıllarca sağlam kalmış Roma devletine bu adı verdi. "Roma" değişti Rum oldu bu doğru ama Latin Batılılar haricinde herkes onları Romalı olarak bilmeye devam etti. Bugün Ruslar dediğimiz insanlardan Slav coğrafyasının en kuzeydoğusundaki Slavları anlıyoruz ama orijinal Ruslar aslında Viking'ti ve önce Rutenyalılara sonra Moskoflulara ve haliyle günümüz Ruslarına bu Rus adı yapıştı. Geçmişte Frank demek, baya Germen birisi ya da halkı kastetmekti, ortada henüz Fransızlar yoktu. Böyle içeriği değişmiş yüzlerce konsepti veya ismi tarihte sayabilirsin. Elbette siyasi gelenek uyarınca Roma İmparatorluğu Imperium Romanum ya da Basileia Rhomaion olarak bilinir ve gerçekte 1453'te yıkılmıştır. Roma tarihte o denli değişmiştir ki insanlar Roma'yı Bizans olarak yeniden adlandırmıştır daha doğrusu Roma'yı Latin olarak bilen veya tanıyan Latin Batılılar ve Batı konseptleştirmesini izleyen modern insanlar böyle yapmıştır. Bu adlandırmayı yanlış bulmuyorum ama kendim Doğu Roma'ya genellikle Rum İmparatorluğu demeyi hem Türk hem de Roma - Rum gelenekleri uyarınca daha anlamlı buluyorum. Klasik bir Rum'a yani Yunanca konuşan Ortodoks Hıristiyan bir Roma devleti uyruğuna Hellen veya Grek demek anakronizme düşmektir. İmparatorluk ile ulus devlet ayrımını yapmadan böylesi bağlamları anlamak mümkün değil. Milliyetçilik geç 18.asrın ideolojisi. Öncesinde milliyetçilik, şanlı şerefli ulusum gibisinden bir konseptleştirme yok. Bir yandan laf aramızda kalsın Marksizm ve İslamcılıkla beraber tarih bilimine en büyük zararları veren ideolojilerden birisi bence milliyetçilik.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orası öyle tabi, ben o sebepten Türk ırkındanım demem hiç bir zaman, inceletsek kim bilir neler çıkacak atalarımızda.

1-2 yıl önce bir belgesel izlemiştim şu anda dünyada yaşayan tüm insanlardaki ata gen mi artık nedir bir Özbek ailesinin atalarından geliyormuş. Tüm ırklarda varolan bir genin atasının Özbeklerden çıkması bize bir sonuç verir mi?
    O araştırmayı biliyorum hocam. Özbek, Kırgız, Tacik kökenli ailelerden dna alınıyordu. Aileler tüm Hindistan, Rusya ile akraba çıkıyorlardı. İşi ''biyolojik adem'' yani Afrika'dan çıkan ortak babaya indirirsek tartışmamızın da bir anlamı kalmıyor.

Şundan dolayı sormuştum aslında da epey fazla bilgi verdin. Neyse kendimi tutup konuyu dağıtmayacağım

Rum ne demek, Roma mı demek? Yunanlılar ile mi alakalı yoksa Roma ile mi alakalı bir tabir bu? Doğu Roma-Bizans İmparatorluğu olarak bize anlatılan ülke Yunanlıların atası sayılıyor mu yoksa daha geniş bir milleti mi anlatıyor da Yunanlılar sahiplenmeye çalışıyor?
    Bizans İmparatorluğu tamamen ortodoks mezhebinden miydi yoksa karışık mıydı? Batı Roma yıkıldıktan sonra Doğu Roma neden Batıdaki Roma topraklarını yeniden alamadı?
  • Avrupa ve ABD ile de ilgiliydi benim izlediğim belgesel sadece Rusya ve Hindistan yoktu diye hatırlıyorum. 70ten fazla ülke insanından DNA örnekleri almıştı ispat için ve hepsinin atası ortaasyadaki bir ailenin atası olduğunu ispatlamıştı.

Afrika işi başka bir boyut olsa da bir sürü buzul çağı falan yaşadı dünya, Nuh tufanı birçok millette geçer, belki de sağ kalan tek insanlar ortaasyadan yeniden yeryüzüne yayıldılar. O sebepten önemli görmüştüm, bağımsız olduğu için de ilgimi çekmişti.

Yani herkesin atası Türk değil belki ama Türklerin atası herkesin atası olabilir

Biz bu toprakların son sahipleri olarak, detaylı araştırma yapılsa iddia ederim %50 Türk genleri taşıyan kişi sayısı nüfusun yarısından fazlasında yoktur, bu işler hakkında bilimsel bilgiye sahip değilim de anlatmak istediğimi anlatmak için rakamları attım

• quote:

Şundan dolayı sormuştum aslında da epey fazla bilgi verdin. Neyse kendimi tutup konuyu dağıtmayacağım

Rum ne demek, Roma mı demek? Yunanlılar ile mi alakalı yoksa Roma ile mi alakalı bir tabir bu? Doğu Roma-Bizans İmparatorluğu olarak bize anlatılan ülke Yunanlıların atası sayılıyor mu yoksa daha geniş bir milleti mi anlatıyor da Yunanlılar sahiplenmeye çalışıyor?
    Bizans İmparatorluğu tamamen ortodoks mezhebinden miydi yoksa karışık mıydı? Batı Roma yıkıldıktan sonra Doğu Roma neden Batıdaki Roma topraklarını yeniden alamadı?
    Rum Farsça Roma, Romalı veya Roma'ya ilişkin olan demek. Araplara da Türklere de buradan geçiyor. Rum İmparatorluğu Hellenistik topraklarda hakimiyet göstermiş, bünyesindeki Latin unsurunu yitirmiş ama politik, hukuki ve askeri geleneğini belirli anlamda devam ettirmiş Roma devleti. Rum İmparatorluğu'nun uyrukları büyük bir çeşitlilik gösteriyor Ermeniler, Süryaniler, Slavlar aklına ne gelirse var ama Hellenistik lingua franca olan Yunanca siyasi, sosyal ve teolojik yaşamda ortak lisan. Yunanların tutumu bireyine göre değişiyor ama onlar kendilerine Hellen - Yunan diyor şu an, eski antik Yunanların kendilerine dediği gibi. Eski Rumlar için ise, Yunanca konuşsalar da kendileri Romalılardır - Romaioi - ve Hellen onlar için pagan yani putperest Antik Yunan veya onunla ilişik bir anlama geliyor. Rum algısında Hıristiyan olan ve Yunanca konuşan = Romalı. Antik Roma İmparatorluğu Yunan kültürüyle çok entegreydi zaman içerisinde imparatorluğun hellenistik doğu topraklarında Yunan Roma synonym'i ortaya çıkması anormal değil. İmparator Caracalla herkese Roma yurttaşlığı veriyor (MS 212 / 213), fanatik bir Hıristiyan olan imparator I.Theodosius (dördüncü asrın ikinci yarısı) döneminde ise Hıristiyanlık Roma'nın devlet dini yapılıyor, Civis Romanus - Roma vatandaşlığı - böylece Christianus Catholicus - ekümenik Hıristiyanlık - ile özdeş hale geliyor. Rum teolojisi ve inanç pratiği tarih içerisinde kaçınılmaz şekilde Roma Katolik teolojisi ve pratiğinden ayrılarak Ortodoksiyi meydana getiriyor.

Doğu Roma elbette toprakları defalarca kez almaya çalışıyor özellikle Justinianus döneminde general Belisarius ve Narses'in seferleriyle Batı Roma topraklarının önemli ve en değerli kısmı ellerine geçiyor. Fakat asırlar içerisinde bu topraklar yitiriliyor, ayrıca Doğu Roma imparatorları kendilerine pratikte olmayan ancak teoride ve zenginlikte olan bir üstünlük bahşederek diğer hükümdar veya yöneticileri kendi vasallarıymış veya uyruklarıymış gibi görmeyi tercih ediyorlar, zengin Doğu Roma genellikle fakirleşmiş bir Batı ile ilgilenmektense kendi sorunlarına gömülüyor ve İtalya haricinde Batı'ya aldırmıyor. Zaten çoğu dönemde ellerinde yeterli asker yoktu ve etrafları istilacılarla çevriliydi, Doğu Roma daimi bir savaş halinde asırlar boyu inişli çıkışlı bir siyasi yaşam sürdürdü. Doğu ismi bizim icadımız Rum basileusları kendilerini Roma Augustilerinin doğrudan devamı - eee doğal olarak - görürdü, Roma - Rum hükümdarları autokrator veya imperator sanı kullanırdı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 12 Şubat 2020; 21:38:11 >

Değiştiğini sanmıyorum müfredatın da ben okurken Anadolu tarihi anlatılırken hiç Bizans-Doğu Roma İmparatorluğu anlatılmadı bizlere, 1071de yendik, 1453te yok ettik bir de Osmanlı ha bire küçülttü bunları diye öğrettiler halbuki büyük bir miras devraldık biz Türkler olarak ve hiç şüphesiz genlerimizde de Romalılık vardır, bu kadar insan birbiriyle kesin kaynaşmıştır, evlenmiştir zaman içerisinde.

Teşekkür ederim okuyanlar da biraz tarih öğrenir bu sayede.
  • quote:

Değiştiğini sanmıyorum müfredatın da ben okurken Anadolu tarihi anlatılırken hiç Bizans-Doğu Roma İmparatorluğu anlatılmadı bizlere, 1071de yendik, 1453te yok ettik bir de Osmanlı ha bire küçülttü bunları diye öğrettiler halbuki büyük bir miras devraldık biz Türkler olarak ve hiç şüphesiz genlerimizde de Romalılık vardır, bu kadar insan birbiriyle kesin kaynaşmıştır, evlenmiştir zaman içerisinde.

Teşekkür ederim okuyanlar da biraz tarih öğrenir bu sayede.
    Anlatılmaz çünkü önyargılar egemen durumda. Hedef bence gerçekten tarih öğretmek olmalı ama yalan yanlış yüzeysel bir sürü psikolojisi endekslemeye çalışıyorlar ve mirasları, tarihi kalıtımları görmezden geliyorlar. 1071'den sonra Küçük Asya'da dağınık gelişen bir Persio Türk istilası ve karmaşık bir Bizans bölünmesi vardı dolayısıyla oldukça büyük bir kaos vardı ama insanlara müfredatta şanlı ve muzaffer, geniş toprakları rahatça, sıkıntısız şekilde yöneten Türk beylikleri gösteriliyor. 1204'e kadar Bizans'ın Haçlı Orduları'nın da etkisiyle Küçük Asya'nın yarısını geri aldığından, alınan yenilgilerden, Bizans'la veya Rumlarla çıkar birliği yapan sayısız Türkten - ya da vice versa - bahsedilmiyor. Milliyetçi ve devletçi tarih anlayışı maalesef anakronizme düşerek gerçek bir tarih çizmekte başarısız kalıyor. 1071'e kapı açan savaş demek zaten başlı başına abartı ve indirgemecilik oluyor. Devasa, son derece inişli çıkışlı bir tarihsel süreç var.

Çok büyük bir sorun tarihin doğru yöntemle tarafsız şekilde anlatılmaması; peki Türkiye Cumhuriyeti'nin başından bugüne kadar okullardaki tarih anlatımının tarihsel sürecini biliyor musun? Hep mi milliyetçi tarih anlatımı vardı? Yoksa 80 darbesi sonrası mı bu yönteme döndüler? Malum ülkede 20 senede bir darbe olup güç el değiştirdi hep.
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Türkiye'deki temel düzey tarih eğitimi darbelerle alakalı olmadan genel olarak kötü görünüyor. Erken cumhuriyet döneminde Atatürk ve Hasan Ali Yücel'in etkisiyle mesele daha farklı olabilir ama, o dönemdeki müfredatın tarih kitaplarını görmedim ama Atatürk'ün zamanında bizzat Atatürk'ün yazdığı olağanüstü bir ders kitabı var Yurttaş için Medeni Bilgiler adında.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.