|
Monster TULPAR T5 V4.1 Inceleme, Sorunlar, Fan Modifikasyonu, Parça Değişimleri (11. sayfa)
-
-
-
-
bu model için adaptör nereden bulabiliriz arkadaşlar monster biraz tuzlu fiyat çekti -
aliexpress -
Forumdan ikinci el olarak aldım bu modelden. Elime ulaştığında bu konudan da faydalanmıştım, 2 aydır kullanıyorum ve bir kaç öneri bırakıyorum.
Windows güncellemeleri ile gelenler haricinde sürücü olarak sadece ses için Sound Blaster kurdum ve seste gözle görülür bir kalite artışı var. Güncel Clevo linki aşağıda:
https://www.clevo.com.tw/en/e-services/download/ftpout_download.asp?sno=7826&no=3
Tüm sürücüler için link (Parmak izi vs mevcut):www.clevo.com.twCLEVO Driver Downloadhttps://www.clevo.com.tw/en/e-services/download/ftpOut.asp?Lmodel=P65xSE<ype=9&submit=+GO+
Klavyede sorun olmamasına rağmen konuda ısı kaynaklı sorunlar olabildiğini okuyunca klavyenin altında sol yarıyı kaplayacak şekilde plastik defter kapağı kullanarak ısıyı emecek bir kısım yaptım her ihtimale karşı. İlk aldığımda macun değişimi de yaptım, şu an ısı sorunu yok gibi.
İşlemciyi -70 mv undervolt yaptım bugün. Performansta değişen bir durum yok, ısı düşecek mi göreceğiz.
32 gb ram yükseltmesi yaptım, klavyeyi sökerken alttaki deliği biraz güçlü ittirmek gerekiyor, ataç yerine tığ gibi bir şey kullanırsanız daha rahat oluyor. Eliniz yatkın değilse dikkatli olun, sökme işlemiyle ilgili videoları dikkatli izleyin.
Bir de geldiğinde harf eksik diye dış kapak üstündeki Monster logosunu söktüm plastik pena ile ve bir deformasyon olmadı. Logo basit plastik yapıştırma, sökünce dümdüz yüzey kalıyor.
Alt kapağı vakumla açmak çok rahat, çizme ihtimaliniz de olmaz, bende bulunduğundan önereyim dedim :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ryzen -- 31 Mart 2020; 10:6:32 >
-
Sound Blaster Yazılımı sadece uygun sürücü ile çalışıyor bu yüzden Realtek'in sitesinden güncel sürücü kurulunca çalışmaz hale geliyor.
Çalışan sürücü sürümü: 6.0.1.7628
Sürücü Tarihi: 5.10.2015
Ben bu satıları 3. klavyem ile yazıyorum ve maalesef aldığım tüm önlemlere rağmen(tüm fan modifikasyonu, sürekli termal macun yenileme, klavye altına platik parça, aliminyum folyo koymak, undervolt yapmak) W tüşu yine oyun oynarken artan ısınma ile birlikte basılı kalıyor.
Örneğin CS:GO oynarken yaklaşık 10-15dk normal oynanıyor çünkü işlemci çok ısınmıyor fakar COD: WARZONE'a girince 2-3 dakika içinde hemen sorun başlıyor. Mecburen Logitech K400'ü takıp onunla devam ediyorum.
Tamir edilebilir mi diye kutuda duran eski klavyemin tuşlarını döküp arka plaka sökülebilir mi diye kontrol ettim. Tuşların bastığı plastik kısmın altındaki devre kısmı direkt olarak metal arka plaka üzerinde. Yani ısı ile diret olarak temas ediyor. Maalesef tamir edilemez bir biçimde tasarlanmış.
Oyundan çıkınca günlük kullanımda bir sıkıntı yok.
-
Sürücü sürüm bilgisi için teşekkürler, dikkat etmemiştim ama dediğim gibi Windows Update ile gelen Realtek sürücüsü mevcuttu, Sound Blaster kurdum üzerine doğrudan, güzel şans :)quote:
Orijinalden alıntı: mcgoktug
Sound Blaster Yazılımı sadece uygun sürücü ile çalışıyor bu yüzden Realtek'in sitesinden güncel sürücü kurulunca çalışmaz hale geliyor.
Çalışan sürücü sürümü: 6.0.1.7628
Sürücü Tarihi: 5.10.2015
Ben bu satıları 3. klavyem ile yazıyorum ve maalesef aldığım tüm önlemlere rağmen(tüm fan modifikasyonu, sürekli termal macun yenileme, klavye altına platik parça, aliminyum folyo koymak, undervolt yapmak) W tüşu yine oyun oynarken artan ısınma ile birlikte basılı kalıyor.
Örneğin CS:GO oynarken yaklaşık 10-15dk normal oynanıyor çünkü işlemci çok ısınmıyor fakar COD: WARZONE'a girince 2-3 dakika içinde hemen sorun başlıyor. Mecburen Logitech K400'ü takıp onunla devam ediyorum.
Tamir edilebilir mi diye kutuda duran eski klavyemin tuşlarını döküp arka plaka sökülebilir mi diye kontrol ettim. Tuşların bastığı plastik kısmın altındaki devre kısmı direkt olarak metal arka plaka üzerinde. Yani ısı ile diret olarak temas ediyor. Maalesef tamir edilemez bir biçimde tasarlanmış.
Oyundan çıkınca günlük kullanımda bir sıkıntı yok.
Dediğiniz durum ilginç hocam, daha önce Abra A5 v4.1 modelinde görmüştüm bu sorunu. Konuyu baştan sona okumuştum, siz uzun saatler yüksek performans gerektirecek biçimde kullanıyordunuz yanlış hatırlamıyorsam. Sizin cihazın palmrest kısmı mı farklı acaba ısıyı doğrudan klavyeye iletecek ve sonraki modellerde düzeltilmesi gerekecek bir üretim hatası sonucu olarak? Benim cihaz da ilk geldiğinde bayağı ısınıyordu, bir süre öyle kullanılmış olmasına rağmen şu an sorun yok.
Bu arada önceki mesajda yazmayı unutmuşum, iki m2 slotunun birisi nvme destekli ama resmi bios varken sistem o disk üzerinden başlamıyor, nvme diskten boot etmek için modlu bios gerekiyor, malum bios mod ekibi de çalışmalara ara vermi galiba çünkü kendi sitelerinde link vs yok, farklı yerlerde linkler var ama bios bir şekilde modlansa da güncel nvidia sürücülerinde uyumsuzluk gibi sorunlar olabiliyormuş sanırım vs vs.
Öte yanda nvme disk takınca ikinci sata portu da kullanılamıyormuş. Sonuç olarak nvme diski arkadaşa verdim onun sata m2'sini kullanıyorum, illa nvme hızı lazımsa ileride raid yapmayı düşünün, benim gibi kafaya takmayın bayağı uğraştırıcı :D
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ryzen -- 31 Mart 2020; 11:34:24 >
-
Cihaz'da NVme desteği yok, PCIe slotu var ve AHCI destekli. Artık AHCI destekli SSD üretilmiyor, eski olanlar da çok pahalıya satılıyor.
Bu donanımsal bir farklılık ve bios mod ile değiştirilmesi mümkün değil. Bende 2 adet 120GB M2 SSD mevcut ama Raid yapmadan kullanıyorum. Bir tanesinde sistem ve programlar kurulu, diğerinde steam klasörüm var. Bununla beraber 1 adet 7mm. 2TB SSHD + 1 adet 750GB WD 7mm 5400rpm disk takılı. -
Ben nvme taktım hocam gördü, Windows hard diskte iken diskler kısmında göründü, Windows'u nvme ssd üzerine de kurdum ama sistem başlamadı. Bahsettiğim muhabbeti de şu forumdan görmüştüm o zaman:quote:
Cihaz'da NVme desteği yok, PCIe slotu var ve AHCI destekli. Artık AHCI destekli SSD üretilmiyor, eski olanlar da çok pahalıya satılıyor.
Bu donanımsal bir farklılık ve bios mod ile değiştirilmesi mümkün değil. Bende 2 adet 120GB M2 SSD mevcut ama Raid yapmadan kullanıyorum. Bir tanesinde sistem ve programlar kurulu, diğerinde steam klasörüm var. Bununla beraber 1 adet 7mm. 2TB SSHD + 1 adet 750GB WD 7mm 5400rpm disk takılı.
http://forum.notebookreview.com/threads/p650rp6-not-detecting-nvme-drive.799286/
Benim nvme ssd aslında nvme olarak çalışmıyordu sanırım dediğiniz şekilde ise.
-
Bu model için yurtiçinden alabileceğimiz en hızlı SSD nedir?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
m2 sata ssd'ler max 550mb okuma ve yazma hızına sahip oldukları için, istediğiniz bir markadan alabilirsiniz. 2 tane alarak raid kurulumu yapıp hızı ikiye katlayabilirsiniz.
Nvme olarak alırsanız hem tam performansında çalışmayacak hem de windows boot etmeyecek. Ancak 2. disk olarak kullanırsınız. -
2. Disk olarak nvme alsak tam performans ya da 550 MB/s den yukarıda kullanabilir miyiz o ikinciyi?quote:
m2 sata ssd'ler max 550mb okuma ve yazma hızına sahip oldukları için, istediğiniz bir markadan alabilirsiniz. 2 tane alarak raid kurulumu yapıp hızı ikiye katlayabilirsiniz.
Nvme olarak alırsanız hem tam performansında çalışmayacak hem de windows boot etmeyecek. Ancak 2. disk olarak kullanırsınız.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teamwork -- 22 Nisan 2020; 12:52:14 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Teorik olarak almanız gerek. Cihazda PCIe Gen2 x2/x4 desteği mevcut.
TEORIK OLARAK: PCI-e Gen2 x2 modu, 820MB/s okuma and 750MB/s yazma hızı verdiğine göre, x4 olarak çalışır ise ortalama 1500MB/s okuma ve yazma hızı vermesi gerekiyor. Pratikte bu hızları görür müsünüz bilmiyorum
Raid olunca 1000MB/s ortalama olacaktır.
You'd get PCIE 2.0 X4 speeds, exactly half of the bandwidth available to a PCIE 3.0 X4 slot.
PCIE 2.0 has 500 MB/s of bandwidth per channel (X1).
PCIE 3.0 has 1000 MB/s of bandwidth per channel (X1).
PCIE 2.0 X4 has 2000 MB/s of bandwidth available, but version 2.0 has more overhead than 3.0 - so you won't see the full 2000 MB/s (just guessing, but 1500 MB/s sounds about right).
https://forums.evga.com/PCIe-30-x4-SSD-on-PCIe-20-slots-what-would-I-expect-m2531123.aspx
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mcgoktug -- 22 Nisan 2020; 14:7:34 >
-
Arkadaşlar merhaba, bende de T5 v4.2 model monster laptop var. Son zamanlarda gpu fanı ses yapmaya başladı. İçini açıp baya temizledim ama ses azalmıyor. Makine yağı damlatayım dedim ama fanın üstündeki etiketi kaldırdığım zaman alttaki kısım sert plastikten ve çıkmıyor gibi, çok zorlamadım. Normalde lastik tıpa gibi birşey olurdu onu çıkarınca altta fanı döndüren mil görünürdü. Acaba benzer bir sorun yaşayan oldu mu, ne yapabilirim öneriniz var mı? -
Yıllardır Arctic MX4 termal macun kullanıyordum. Yılbaşında Arctic MX4 2019 satın aldım. Tüp bitene kadar 6 ay içinde defalarca macun yenilemesi yapmama rağmen ısı değerleri 95 derecelere çıkmaya başlayınca Intel XTu ile 2.7Ghz'e sabitlemiştim. Daha sonra internette Arctic MX4 2019 alanların sahte ürün olabilir diye mesajlarını gördüm. Sonra araştırınca gerçekten çok şikayet olduğunu anladım.
Bunun üzerine Thermal Grizzly Kryonaut Thermal macun alamaya niyetlendim ancak ülkemizde 1gr olanını 180TL'ye sattıklarını görünce Amazon.com'dan 5.5Gr olanı aldım (Ürün linki altta)
$18.99 + $5.82(kargo) + $6.76(gümrük)= 31.57 dolar = 230TL civarı (bana 110TL'ye geldi, açıklaması en altta)
Thermal Grizzly Kryonaut Thermal Paste 5.5gr
İnanılmaz bir fark olduğunu belirteyim. İşlemciyi 3.5Ghz'e sabitleyecrek overclock yapama rağmen 95dereceyi geçmedi.
Stress testinde; Standart çarpanlarda (35 34 33 33) undervolt yaparak 3.3Ghz max hız ile 83 dereceyi geçmiyor. Fan neredeyse hiç çalışmıyor. Alacak ve kullanmayı düşünen arkadaşlara tavsiyemdir.
Bu arada dolar yükseldi çok pahalı diye düşünmeyin. Ben online anket çözüp kazandığım paraları amazon kuponuna çeviriyorum. Detaylı bilgi için özel mesaj atabilirsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mcgoktug -- 27 Ağustos 2020; 17:42:22 >
-
Selamlar hocam. Ben de sizin önerinizle Arctic MX4 termal macun almıştım önceki macunuma göre daha iyi gelmişti. İşlemci %100 olunca cihaz turbo boosta geçtiği için fan sesinden rahatsız oluyordum. Önceden turbo boostu kapatmak için en yüksek işlemci durumunu %99 yapıyordum ama ufak bir takılma oluyordu. Daha sonra araştırdım farklı bir yöntem gördüm ve bu takılma sorunu ortadan kalktı. Dileyen arkadaşlar bunu da uygulayabilir.
Regedit açıp aşağıdaki dizine geliyoruz.
Bilgisayar\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\54533251-82be-4824-96c1-47b60b740d00\be337238-0d82-4146-a960-4f3749d470c7
Attributes değerini 2 yapıyoruz ve güç seçeneklerinde gizli menü açılıyor. Eski haline döndürmek istersek de tekrar 1 yapıyoruz. Bu kadar.
Güç seçeneklerinde de ayarı aşağıdaki gibi yapıyoruz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teamwork -- 31 Ağustos 2020; 12:28:30 >
-
bizim emektarın bios update olayını öteledikce öteledim. Gecenlerde aklıma geldi monster a mevcut bios ve ec surumumu yazdım ve en güncel sürümü bana göndermelerini rica ettim. (cunku artık bizim cihazın bios update i sitelerinde yok) Bir sure sonra 2 e-posta ile donduler. Birinci e-posta da bu islemin riskli oldugu ucretsiz istanbulda kendilerinin yapabileceginden bahsediyordu. Akabinde gelen e-posta da bios icin bir link paylasmislardi ve yine tekrar riskli oldugunu belirtmislerdi.
Ben bu uyarıları standart bios guncelleme tehlikesini belirten uyarılar sanıyordum o yuzden cokta üzerinde durmadım ama sanırım isin icin varmıs bir hinlik.
Bana atılan maillerde ve link üzerinde ne bir yukleme yönergesi vardı. Ne de EC sürümü guncellemesiyle ilgili bir bilgi. Benim bildigim Bios guncellemeden once bu cihazlarda oncelikle uygun EC guncellemesinin yapılması gerekiyor. Yoksa hos seyler olmuyor. Yani özetle bana sadece yonergesiz halde, ne halin varsa gor dercesine bios guncelleme dosyalarının oldugu bir link atmislar.
Tamam dedim adamlarin ilgi alakasi garanti bitene kadarmis sonra benle mi ugrascaklar olabilir dedim, verdikleri linke girdim. Verdikleri linke girmem ile şok oldum. Çünkü verdikleri bios sürümü "P650SE-A" icindi. Malumunuz bizim cihaz "P650SE" Haswell mimarili. Sonradan cıkan "P650SE-A" Broadwell mimarili.
Zamanın da kendimle beraber 2 tanidigima monster aldırdım ayrıca 2-3 kisiye de tavsiye ettim ama onlar ne yaptı bilmiyorum. Ama aldırdıklarımdan bir arkadas baya bunlardan cekti onu biliyorum. Adamın bilg. serviste tamamladı garanti suresini. Bozulmadık yeri kalmadı. Ben monsterdan ne beklerdim. Cihazı alıp adama yenisini vermelerini. Onlar naptı, arkadasımı 3 ayda bir misafir ettiler.
Simdi de beni misafir etmek istemisler ki yanlıs ve eksik guncelleme gondererek buna davet cikariyorlar.
Nese sevgili Monster'ın davetini aldım ve cevabını dolaylı yoldan verdim. "Takdir-i ilahi" desek yeridir, bu bios maceram tam 11.11 ve kara cuma zamanı oncesi oldu. Bunları yasadıktan sonra beni arayip bilgisayar tavsiyesi sırasında "Monster" dedikleri an yerin dibine soktum markalarını.(Bilg. fiyatları costugu icin danisan soran en az 6 kisidir)
Elinde son surum yonergeleriyle BIOS ve EC guncellemesi olan var mı? Gerci diger clevo cihazların kini yuklesem sanırım bir sorun cikmaz. Memnun oldugunuz bios ve ec surumude yazarsaniz sevinirim bende ki bir haylı eski nerdeyse ilk rev. bu yuzden guncellemem sart. (1.03.04)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drspawn -- 27 Kasım 2020; 17:10:7 >
-
https://repo.palkeo.com/clevo-mirror/P65xSE/
kullanıcı adı : repo
parola : repo
Açılışta Monster'ın logosu olmayacaktır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mcgoktug -- 27 Kasım 2020; 15:16:46 > -
quote:
Orijinalden alıntı: mcgoktughttps://repo.palkeo.com/clevo-mirror/P65xSE/
kullanıcı adı : repo
parola : repo
Açılışta Monster'ın logosu olmayacaktır.
beni yanıltmadınız hızlı donusunuz icin tesekkur ederim.:) Su cihaza Monster dan daha fazla destek gösterdiniz, gercekten saka gibi. Ustune yanlıs hatırlamıyorsam yarısmayı da siz kazanmamıstınız.
Bu ve benzeri bir kac kaynak bende de mevcut. Monster in son guncellemesi sizde de yok sanırım. Bunlardan guncelledigimiz zaman acılıs resmimiz degisecek baska bir farklılık yoksa bende buradan güncelleyeyim.
Siz hangi sürümü kullanıyorsunuz ve memnun musunuz? Bir diger ricam da elinizde guncellemeyle ilgili yönergeleri iceren bir dokuman veya bir site mevcut mu? Kontrol ederek gideyim atladıgım bir husus olmasın.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X