Merhabalar, Monster Tulpar T7 v21.8 model laptopum var. 3 yıldır kullanıyorum bugünden itibaren bios şifremi kabul etmemeye başladı. Şifreyi doğru girdiğimden eminim. Bu laptopun bios şifresini nasıl sıfırlayabileceğim hakkında bir bilgisi olan var mı? Laptopun içini açıp bataryasını ve bios pilini çıkarıp uzun bir süre bekledim ama resetlenmedi. Zaten kullanım kılavuzunda pillerin çıkarılması durumunda bios şifresinin resetlenmeyeceğini belirtmişler ama ben gene de bir deneyeyim dedim. Servise de vermek istemiyorum çünkü muhtemelen içini açıp 2 tane pini kısa devre yapıp biosu resetleyip gönderecekler cihazı sonra da biz bunun için bir çip değiştirmek zorunda kaldık fiyatı da 1.000.000$ diyecekler : ), aynı zamanda laptopun serviste beklemesini de istemiyorum. Bu laptopun anakart üreticisi, anakart marka modeli, anakart üzerinden biosu nasıl resetleyebilirim vb. gibi konularla ilgili bilgisi olan var mı? Teşekkürler, şimdiden. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi c36ab7c4 -- 15 Kasım 2023; 12:36:16 > |
Monster Tulpar T7 v21.8 Bios Şifresi Resetleme
-
-
Anakartın tam modelini bulup ingilizce olarak araştırabilirsin, sadece monsterda kullanmılmıyor olabilir anakart. Monster laptopların kasaları zaten başka markalardan bir çok modelle ortak olabiliyor dolayısıyla anakartları da öyle.
En azından kısa devre tarzı bir yöntem varsa bulursun nasıl yapıldıgını
-
Tam modeli : TONGFANG GM7TG7P
Açılışta bir klavye shortcut ı ile USB bellek üzerinden bios u yenileme özelliği varmış aslında ama bunun için bios / recovery dosyasına ihtiyacım var. Henüz bulamadım.
-
Merhaba hocam geçmiş olsun,
3 yıldır aynı kullandığın şifreyi kabul etmemesi ilginç. İnsan 3 yıldır yazdığı şifreyi travma yaşamadıkça unutamaz karıştıramaz.
Acaba klavyen mi arızalı, şifreni yazarken görebiliyor musun en azından karakter sayısı görünüyorsa bir daha dikkatle tek tek yaz. Sayılardan oluşuyorsa numpad yerine normal tuşları kullan mesela... Bilmiyorum dışarıdan ek klavye kabul eder mi Bios ekranında, ama deneyebilirsin varsa yakınlarda...
Benzer anakartın kullanım kılavuzuna baktım, parolayı iyi not alın yoksa pili çıkarsanız da kurtaramazsınız diyor. Doğrudur güvenlik amaçlı öyle bir önlem almış olabilirler. Kaynak: https://www.manualslib.com/manual/2164325/Tongfang-Gm7mg0p.html?page=42
Benzer anakartın chiplerini bulamadım fiyatlar 10 ile 25 dolar. Reflash için kim incelikle bilebilir bulması çok zor.
Geriye Monster'a başvurmak en iyi çözüm kalıyor. Sonuçta TongFang firması Monster'a özel bir board yapmıştır, tüm teknik bilgi onlardadır. Benim hiç Monster ürünüm olmadı ama işlerini düzgün yapıyorlar, yani neyse o servis fiyatı çıkar. Artık ona razı olacaksın. (Bilgilerinden çekiniyorsan diskini çıkar içinden)
VE şunu da hatırlatmak istiyorum, sen dersen ki ben adım gibi emindim birden bire bu hata çıktı, bu benim kullanım hatam değil vs... O zaman garantisi bitse de bunu ayıplı mal kapsamında hukuki haklarını aramayı bileceksin. Tüketici Hakem Heyetine verirsin, bilirkişi belki gizli ayıp diyebilir, artık tamir mi para mı yeni laptop mı talebin neyse yerine getirilir.
-
Selamlar hocam teşekkürler,
Benim de aklıma ilk klavyede bir problem olabileceği geldi ve USB klavye bağlayıp şifremi onunla girdim ama gene şifreyi kabul etmedi. Bios şifresinin bir şekilde corrupt olmasının bir yolu var mı bilmiyorum ama başka bir mantıklı açıklama gelmiyor benim de aklıma.
Aslında dediğim gibi biosu kurtarmak için bir yöntem buldum. Power tuşuna bastıktan sonra Right Ctrl + Home tuşuna basarak USB bellekteki bios dosyasını direkt yazdırtabiliyormuşuz.
Monster'ın destek mail adresi üzerinden bios dosyasını istedim. Bekliyorum bakalım gönderecekler mi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi c36ab7c4 -- 15 Kasım 2023; 19:0:8 > -
Bir forumda mı Şikayetvar'da mı ne okumuştum bulamadım. Teknik Servis tekrar Bios yazarak şifreyi sıfırlamış. Umarım olur hocam.
Monster da bir zahmet yollasın dosyaları. 2 sene önce bir arkadaş dGpu açabilmek için Bios istemişti yollamışlardı... İlla ki yardımcı olacaklar gerçekten samimiyetlerine inanmak istediğim bir Türk firması.
-
Ve bi şey daha BIOS şifresi olarak 6 tane 0 ve 8 tane 0 dener misin?
Ayrıca hocam bu sen misin?
https://www.reddit.com/r/Tongfang/comments/17vr6hx/tongfang_gm7_series_laptop_how_to_reset_bios
-
Evet benim, bütün imkanları zorluyorum : )
Maalesef denedim ama olmadı.
Bu arada daha eski Monster modellerinde aşağıdaki resimdeki gibi bios u resetlemek için bir switch bulunuyormuş. Switchi 1-2 konumundan 3-2 konumuna getirip bilgisayarı açtığımızda bios resetleniyormuş.
Ama benim bilgisayarım gibi yeni Monster modellerinde ise anakartın o kısmında aşağıdaki resimdeki gibi bir değişiklik yapmışlar. Aşağıdaki fotoğraf benim bilgisayarıma ait.
Normal Lockdown yazısının hemen solunda gene 1-2 2-3 diye kartın üzerine yazmışlar ama ne yapmam lazım anlamadım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi c36ab7c4 -- 15 Kasım 2023; 20:24:54 >
-
Evet başkanım, çok ilginç 1-2 ve 2-3 diye de yazmışlar hani nerede bu switchler?
O switchli fotoda o bölgede CNBIOS yazıyor sanırım Clean Bios gibi bir kısaltma. Senin fotoda yok o bölge.
Senin fotoda ise CNRTC var sağ altta switch mi var? Sanki 2 pin. O da benzer mantıkla Clean RTC (Real Time Clock) olsa. Ona kısa devre yapsan, RTC resetlense sonucunda neler olur bilemedim... (Daha da kötü şeyler olabilir, lütfen ben dedim diye yapma, sadece öylesine yazıyorum)
RTC resetlemesi ile iki şey buldum:
1 - Dell'in sitesinde RTC resetlenirse Admin/System/HD parolaları etkilenmez, BIOS varsayılan ayarlarına gelir diyor diyor. Tabi onun RTC reseti tuşa basılı tutarak yapılan basit bi eylem.
2 - BIOS'un varsayılan ayarlarına döndüğüne dair şurada da bir video buldum. Başlığı şöyle "RTC is reset. BIOS default has been loaded." sorunun nasıl çözüleceğinden bahsetmiş.
Yani sonuç olarak genel kanı evet RTC resetlenince BIOS'un da default ayarları resetleniyormuş. Ama BIOS'un şifresinin sıfırlanıp sıfırlanmayacağını bulamadım. Yapay zekaya bu soruyu sordum, marka modele göre değişir dedi.
-
Monster dan yetkili birisiyle görüştüm, istediğim bios recovery dosyasını güvenlik endişeleri sebebiyle vermek istemediler. Getirin laptopu 1 gün de halledelim dediler.
Hayırlısı bakalım.
-
Evet en iyisi onların yapması. Ve hocam ücretsiz yapsınlar bari
Bu arada benim gördüğüm RTC resetlemesi doğru mu? 2 tane pin var mı?
Bir kaynak daha buldum, Asus şöyle anlatmış bu RTC resetlemesini (kaynak: https://www.asus.com/tr/support/FAQ/1040820 )
Alıntı
metni:RTC RAM’i silmek için: a. Bilgisayarı kapatın ve güç kablosunu çıkarın. b. İki bağlama kablosuna metal kondüktör aracılığıyla kısa devre yaptırın. 5-10 saniye boyunca bekleyin. c. Güç kablosunu takın ve bilgisayarı açın. d. Başlatma işlemi sırasında Yine de bağlantı şemasına bakılırsa bu bir nevi Pili takıp çıkarmak oluyor, yani bizde işe yaramayan olay.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E_Y_B_H_P_T -- 16 Kasım 2023; 21:28:51 >
-
Evet doğru RTC yi resetleyebilirim o şekilde ama maalesef bios şifresini gene geçemeyeceğim.
-
Problem çözüldü. Monster bios şifresini kaldırmış ama bunu bios u sıfırlayarak değil TPM modülünü sıfırlayarak yapmışlar galiba. Bios şifresi galiba TPM modülünde tutuluyor.
TPM modülü de sıfırlanınca işletim sistemim de haklı olarak "Bu bilgisayarın güvenlik ile alakalı bir şey bir şeyinde değişiklik olduğu için... " tarzında bir uyarı mesajı gösterdi ve giriş yapamadım. Format atıp öyle kullanmak zorunda kaldım.
800 lira civarı da bir ücret ödedim.
Aynı şey bir gün başka birinin daha başına gelirse bilgisi olsun diye yazıyorum.
-
Hocam Hayırlısı olsun.
Tesadüfen gördüm.
Ve afedersin yuh yazıklar olsun Monster'a.
Kendiliğinden gelişen bir ayıp üzerine bu neyin ücretiymiş?
Parça mı değişti noldu? Parça değiştiyse neyse de diğer türlü gizli ayıba kadar gitmeliydi bu.
Lafa gelince ömür boyu bakım garanti diyorlardı. Verecektin aslında fan temizliği, format diye. Uğraşacaklardı.
-
Cihazın garantisi bittiği için bir şey demedim açıkçası.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X