Bu da bir yöntem hatalı değil.Ancak yağın temizleme fonksiyonunu yerine getirmesi için bir müddet içerde çalkalama hareketinin yapılması lazım bu işlevi de krank çalışırken yapmaktadır.Bu nedenle yağın belirli bir ısıya ulaşıp viskositesinin artarak incelmesi ve daha iyi kir çözücü şartlarını yakalayabilmesi için motor içinde belirli bir süre (bu süre gerçekte nedir tartışmalı) çalışarak görevini yapması lazımdır.Bu nedenle açık yağ aldığında bunu hemn israf etmeden yağı yenileyip bir müddet kullan en kötüsü 1 saat veya 1 gün .Sonra bu yağı atma işlevini yapmanız daha verimli olacaktır.
Olaya söyle bakın, kirli bir yüzeye kimyasal bir temizleyiciyi oda sıcaklığında üzerine atarak mı daha iyi çıkarmasını beklersiniz, yoksa bu kimyasalı sıcak suyla karıştırarak veya ısıtarak (motor yağı misali) diyelim üzerine bastırarak mı etkili temizlikl yapabilirsiniz.tabiiki bastırarak bu işlevi krank mili ve yağ pompası da devri daim yaparak dolaylı olarak sağlamaktadırlar.Bilmem iyi bir örnek oldu mu ama çok da uzak bir olay değil.
quote:
Orjinalden alıntı: ottoman24
Vezir üstadım ben yağ değişimlerinde 5 lt.10/30 açıkyağ alıp servise öyle gidiyorum.Yağ filitresini söktürmeden aracın içindeki yağ boşalınca tıpayı tekrar taktırıp getirmiş olduğum yağı araca boşalttırıp,olduğu yerde 20 dakika kadar çalışır vaziyette bırakıyorum.Daha sonra o yağıda boşaltıp flitre ve yağ değişimine geçittiriyorum.Böylece aracın içinde kalan eski yağ tortularının bir nebzede olsa dışarı atılmasını ve yeni yağın daha verimli işlevini sağlamasını amaçlıyorum.Bilmem doğru mu yapıyorum?
Anladım üstadım,işin gerçeği o yöntem benim aklıma gelmişti ama arabayı indirip servisten çıkarmak ve geri getirmek zoruma gidiyordu.Neyse bundan sonra üşenmeyeceğim,tekrar teşekkürler.
Bu arada bu konunun üst konu olması için ne gerekiyor acaba,gerekenleri yapalım böyle bir konunun kimse kusura bakmasın ama geyik muhabbetlerinin arasında kaynamasına engel olmalıyız.
artık üst konu olayını yöneticimizlere bırakmak en doğrusu sanırım
quote:
Orjinalden alıntı: vezir
artık üst konu olayını yöneticimizlere bırakmak en doğrusu sanırım
Evet ama en azından isteğimizi yineliyelim.
Lütfen cahil cahil konuşma "gooogle96" Petrol Ofisinin şu anda otomobiller için ürettiği yağın adı MAXİMA dır. Bu yağ ı son 2 yağ değişiminde kullandım. Daha önce araçlarıma sadece castrol magnetec kullanan biri olarak sana şunu söylim petrol ofisinin bu yağı tahminlerin çok ötesinde muhteşem bi yağ, yani görevini diğer tüm pahalı ve kaliteli yağlar gibi (hatta dahada iyi bence) yerine getiriyor... Sanırım sen hala 10 yıl öncesinde kalmışsın yani PO'nun AKRA serisi yağlarını hatırlıyorsun uyan artıkkk. NOT : Yüksek performans ve turbo gibi extrem araçlar için birşey diyemeyeceğim yağ konusunda ama unutmayın bu ülkedeki otomobilelrin %70'i 1,2 litre ile 2,0 litre arasındaki standart denbilecek araçlar ve bu tür tüm araçlar için "petrol ofisi maxima"yeterde artar bile... Castrol magnetec 10w/40 -----> 60 YTL Petrol Ofisi MAxima 10w/40 -----> 29 YTL. (Aracının 1-2 Ykrş az yakması için çırpınan herkeze ibret olsun bu fiyatlar. Castrol ve mobil'e sömürttürmeyin kendinizi...)
Arkadaşlar konunun üst konu olması için yönetime pm atmanızı öneriyorum.
Evvela Vezir hocam elinize, zihninize sağlık, yine döktürmüşsünüz.
fiat2001brava bilgilendirdiğiniz için teşekkürler, tabii ki alıp memnun kalmışsanız, bence de castrol ve mobile fazla fiyat verip sömürülmeye gerek yok, ülkemin ürünlerini kullanmak en güzelidir.
quote:
Orjinalden alıntı: fiat2001brava
Castrol magnetec 10w/40 -----> 60 YTL Petrol Ofisi MAxima 10w/40 -----> 29 YTL. (Aracının 1-2 Ykrş az yakması için çırpınan herkeze ibret olsun bu fiyatlar. Castrol ve mobil'e sömürttürmeyin kendinizi...)
satınalan bireyin ilk önceliği 2 ürünü kıyaslarken min şarta gereksinmelerinin sağlanıp sağlanmadığıdır. Yukarıda da anlatmaya çalıştığım gibi bu şart sağlanmışisa en ucuzunu seçmek bizim görevimiz olmalıdır. Ama daha ççöce de defalarca söyledim.Burada yağı ne kadar erken değiştirirseniz aracınıza en büyük katkıyı yaparsınız.Varsın reklamlarda 15000 km gider densin.Bu tür ifadeler genel ifadelerdir vwe erken değiştirirseniz aracınız bu duruma daha memnun olacaktır. Madem daha ucuz ve min şlartlar bakımından aynı olduğu sanılıyor , şahsi fikrime göre 8000-9000 km de değiştirme yapılması motor temizliği ve chip denilen metal partiküllerinin motordan uzaklaşmasını sağlayacaktır.
edge 0w30'u 15000'i geçmesi üzerine havaların da soğuması üzerine po 0w30 ile değiştiriyorum
merak ettim fiyat farkı ne kadar acaba ?
quote:
Orjinalden alıntı: barisdragon
edge 0w30'u 15000'i geçmesi üzerine havaların da soğuması üzerine po 0w30 ile değiştiriyorum
evet kapmanyadan faydalanmak için aldım.Son gündü ve gaz tankım doluydu gaz yerine yağ aldım.Ama bundan sonra 5w40 ile devam edeceğim.0w30 Ankara için biraz lüks varsın yağ ilk çalışma anında biraz geç yayılsın
arkadaşlar chip uygulaması yapılmış bi vw caddy e ne yağ önerirsiniz
quote:
Orjinalden alıntı: vezir
evet gayet normal bir durum sayın barısdragon çünkü tam sentetik ve yarı sentetik yağlarda sentetik temizleme katlıları yüzdesel olarak mineral yağlara göre yüksektir.yağın siyahlaşması temizleme özelliğinin bir sonucudur. yağı ve kurumu söker. ''Ne kadar kirli ise görevini o kadar iyi yapmıştır ''desek hatalı bir cümle olmaz.
bu konu çok tartışma konusu olmuştır. Genellikle şu konuda kontripiyede kalınır. Yağ temizse bu yağ görevini yapmamış mı demektir diye. Eğer bu soru bir sınav veya test sorusu olsa tuzak bir soru olarak düşünmek lazım.Çünkü temiz bir motor yağı da aynı şekilde kirlenmemektedir.Bu nedenle yağın kirliğinin açıklaması tektir ,yani görevini ''yapmıştır ''demek doğrudur ama tersini söylerken yani temiz yağ çıkıyorsa motorun da temiz olabilmesi gibi bir durumu da göz önüne almak gerekir.
quote:
Orjinalden alıntı: barisdragon
Yarı sentetik yağlar kısa sürede simsiyah oluyor yağ resmen yanıyor bu benim gözlemim.
Ek olarak şunu demek isterim.Renkten daha ziyade sentetik yağın ömürünü tamamlayıp tamamlamadığını söyle kontrol edin.İlk aldığınız zaman hafiften yağı parmağınıza sürün ve diğer parmağınızla elinizi kapatın.Yapışkanlık hissi gelecektir.Parmaklarınız sanki uhu sürmüş gibi hafif yağışır.Bunu niye yapın çünkü bu işte tecrübe çok önemlidir.O hissi hissetmeniz lazım.Daha sonra diyelim 5 bin km sonra yağ çubuğunu çıkarıp aynı işlemi yapın yağışkanlık biraz daha azalır, en sonunda yağ değiştirme zamanı geldiği zaman yapışkanlık iyiden iyiye kaybolur.Zaten ileri seviyede artık yağ su gibi olur,elinize sürdüğünüzde sadece bir ıslaklık hissi verir o kadar.Bunu her çeşit yağ için kullanabilirsiniz ama sentetikte çok daha iyi hissedilir.
quote:
Orjinalden alıntı: fiat2001brava
Lütfen cahil cahil konuşma "gooogle96" Petrol Ofisinin şu anda otomobiller için ürettiği yağın adı MAXİMA dır. Bu yağ ı son 2 yağ değişiminde kullandım. Daha önce araçlarıma sadece castrol magnetec kullanan biri olarak sana şunu söylim petrol ofisinin bu yağı tahminlerin çok ötesinde muhteşem bi yağ, yani görevini diğer tüm pahalı ve kaliteli yağlar gibi (hatta dahada iyi bence) yerine getiriyor... Sanırım sen hala 10 yıl öncesinde kalmışsın yani PO'nun AKRA serisi yağlarını hatırlıyorsun uyan artıkkk. NOT : Yüksek performans ve turbo gibi extrem araçlar için birşey diyemeyeceğim yağ konusunda ama unutmayın bu ülkedeki otomobilelrin %70'i 1,2 litre ile 2,0 litre arasındaki standart denbilecek araçlar ve bu tür tüm araçlar için "petrol ofisi maxima"yeterde artar bile... Castrol magnetec 10w/40 -----> 60 YTL Petrol Ofisi MAxima 10w/40 -----> 29 YTL. (Aracının 1-2 Ykrş az yakması için çırpınan herkeze ibret olsun bu fiyatlar. Castrol ve mobil'e sömürttürmeyin kendinizi...)
hocam fiyatlar için sağol. acaba nerden aldınız bu fiyatları? po istasyonlarından mı? bir de aradan biraz zaman geçmiş fiyatlar aynı mıdır hala? teşekkürler
bugün aldım 10-40 maxima yarı sen. 35 lira muh. ömrünü 8.000 değişimini 8000 de yapacağım önce MOBİL Süper S vardı lpg hiç eksiltme yapmadı bakalım maxide durum neolacak
quote:
Orjinalden alıntı: okis
bugün aldım 10-40 maxima yarı sen. 35 lira muh. ömrünü 8.000 değişimini 8000 de yapacağım önce MOBİL Süper S vardı lpg hiç eksiltme yapmadı bakalım maxide durum neolacak
sanırım 35ytl, 4lt. fiyatıdır. nereden aldınız acaba? ben 5W-40 tam sentetik olanlardan almayı düşünüyorum. onların fiyatını biliyor musunuz? ne yazık ki maxima'nın bayi ağı pek iyi değil, her yerden bulunmuyor.. ben geçen maslak sanayide tabelasında kocaman PO madeni yağlar yazan bir dükkana baktım ama ilginçtir, orda da yoktu sadece 1lt.lik olanlarından vardı, onlara da 10ytl dedi.