Şimdi Ara

MSI B550 a pro vs 4000 mhz ram

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
695
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yeni sistem kuruyorum, henüz kurulumu yapmadım.

Ryzen 7 5700g

Msi B550 a pro

G-Skill RipjawsV 16GB (2x8GB) 4000MHz

Anakartın manualini incelerken fotoğraftaki durum dikkatimi çekti. Buna göre iki ayrı slotta birer ram olursa max 4000 mhz çalışacağı yazıyor. İleride iki tane daha ram eklersem max 3600 mhz çalıştırabileceğim doğru anlıyorum değil mi?

Ekran kartı kullanmayacağım için mhz değerleri daha önemli hale geliyor benim için. Şimdi ben bu ramleri 4000 mhz de çalıştırabilecek miyim? Çünkü daha fazla para verdim bu ram için. Paketler henüz açılmadı, iade edip 3600 ya da 3200 mhz ram de alabilirim.

Sizce ne yapmalıyım?

MSI B550 a pro vs 4000 mhz ram

• yanlış bilmiyorsam, 3800mhz'den ötesinin ryzen'e bi getirisi yok.

4 modül ram'i 2 modül ram kadar hızlı çalıştıran bi anakart zaten yok, bildiğim kadarıyla.

4 modül ram takacağına, 2 modül 2 katı kapasiteli ram tak, hız kaybın olmaz.

• Asıl merak ettiğim ram 4000 mhz de çalışacak mı? Çünkü çalışmayacaksa bu rami boşuna almış oldum. Aradaki farkı başka türlü değerlendirebilirdim.

Birde ryzen 7 5700g işlemci incelemesinde özellikle 4000 mhz ram kullanmışlardı sistemden tam verim almak için. En büyük sebebi dahili ekran kartı olması

• B550 A PRO + 5750G PRO sistemi kullandım aylarca ( Hala kullanıyorum ama ekran kartı satın aldım) .. 4000 mhz CL14 değerinde uzun süre kullanabiliyordum ama bazen crash alıyordum yalan yok. Her 3-4 günde bir oyun oynarken hata alıyordum, full restart yiyordum. Bunun sebebi işlemcinin 4000 mhz kaldıramaması değil, B550 A PRO'nun 4000mhz değerini kasa içerisi ısındığında stabil olarak çalıştıramaması. Bu arada 2 adet 20cm + 2 adet 14 cm + 1 adet 12cm fan ile gayet hava akışı olan bir kasa kullanıyorum.

Yani muhtemelen 4000mhz değerinde sorunsuz çalıştırabileceksiniz ama eninde sonunda hatalardan sıkılıp 3800'e geri çekiceksiniz. Metro exodus oynuyordum 5750G igpusuyla ve crash yediğimde save almamıştım. Koca bölümü tekrar oynamak zorunda kaldıktan sonra 3800'e çektim ramleri.

ve eğer 4000mhz ram aldıysanız, XMP olarak çalışmayacak, onu söyleyeyim. Kendiniz voltaj ayarlarıyla oynamanız gerekicek.

NOT: Eğer gerçekten tecrübeli değilseniz 3600 mhz samsung B-die ram alın. Maceraya girmeyin

NOT2: İşlemci satın almadıysanız benim 5750G PRO satılık

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bragorn -- 1 Mayıs 2022; 13:58:49 >

• Cevap için sağolun. Beklediğim cevabı vermişsiniz. 4000 mhz hiç zorlamayım en iyisi.

Benim sistemim eskiydi baya, teknolojiden uzak kalmışım biraz, baya araştırdım bu konuları. Mesela işlemcinin ekran için ram den 2 gb yediğini de bilmiyordum:) şimdi ram de 14 gb a düşmüş oluyor. Şu an için darboğaz yaratmayacaktır ama ileride 32 gb ram almam gerekebilir.

Bende 750 ti ekran kartı var. Sanırım o kartı kullanmanın da bir anlamı yok, Hemen hemen aynı değerleri veriyormuş.

Peki siz ekran kartı taktığınızda işlemci performansı ve sıcaklık değerlerinde değişim oldu mu?

• 1R dediği single rank 2R dual rank.2x8 ramlerde dual rank olmaz tabloyu yanlış okuyorsun 2DPC 1R 4000 diyor ama ilerde bir kit daha alma ihtiyacın olduğunda zaten makinenin işi bitmiştir ha şimdi ha sonra derken almazsın.bence 2x16 3600 ram bak evladiyelik ne yapacan 4000'i ryzen 5000'de ram hızı bir işe yaramıyor.

https://forum.donanimhaber.com/crucial-2x16-3600-mhz-denemelerim--151312912

https://forum.donanimhaber.com/zen3-islemcilerde-olmayan-ram-faktoru-ss--147901852

• Aynı markanın 16x2 3600 mhz rami önerir misiniz? Bunu iade edip onu almayı düşünüyorum.

• softdisk S kullanıcısına yanıt

aynı markanın derken crucial diyorsan evet ben memnunum hem xmp olarak kullanılabiliyor hem de voltajı basarsan güzel değerler yapabiliyor ama ram işi her zaman şanstır bana en iyi seriden gelmiş koduna bakmıştım.

• 3600 mhz ramler genelde en ideal ram frekans oluyor şu anda. Oyun için alıyorsanız onun üstü büyük getiriler sağlamıyor , biraz havaya para atmak olur. Sistem stabilitesi de bozuluyor bazen. 4000 hızlı ramler genelde zaten cl 18 veya 19 oluyor bir kaç corsair modelinde 16 da gördüm. Ama bunlarda performans için cl ler çok düşürüldüğünde 14 - 15 ler gibi stabilite bozoluyor sistem ramler yüznden saçmalamaya başlıyor.

Kilitlenme , açılmama , mavi ekran hataları gibi... önerim en düşük 3200 veya 3600 mhz ramler kullanmanızdır. Paketleri hiç açmadım demişsiniz denedinizmi düzgün çalıştılarmı diyecektim ama neyse.

Kendi denemelerimden bahsetim 3600 mhz ramlerle ryzen 5 3600 kullanırken bir oyunda ortalama fps 2k da 93 fps - min fps 69 , 4000 mhz ramle ortlama 95- min. 72

Başka bir oyunda da 3600 mhz ortalama 83 fps min. 59 . 4000 mhz ramle ortalama fps 85 min fps 60 - full hd de yine bir kaç fps farklar oluşmuştu. Yani uzun lafın kısası 4000 mhz ram ve üstüne ödediğiniz paranın hakkını pek alamıyorsunuz onu demek istedim. Ben arkadaştan tedarik edip 4000 mhz i denemiştim sonra 3600 ler daha uygun diye onları sipariş vermiştim.

Benim kendi fikrim 3600 ler 2* 8 veya 2 * 16 kitler olarak daha ideal gibi. 3200 mhz ler lede 3600 arasında deli gibi farklar yok. Ama kararınıza da etki etmek istemem 4000 mhz kullanmak istiyorum derseniz kullanabilirsiniz. Deneyip sıkntı olursa kutu içeriğini bozmadan iade edebilirsiniz. Pahalıya aldıysanız zaten geri verin, fiyat farkı az ise 3600 ile 4000 mhz olanlarda kalabilir sizde kullanırsınız karar sizin.

• Erhan1982DZC kullanıcısına yanıt

Evet hocam, 4000 olsa sıkıntı çıkartacağı kesin gibi. Bu arada izlediğim birçok video incelemesinde de benzer sistemde 3600 ile 4000 arasında çok fark olmadığını gördüm. 3200 ile 3600 arasında biraz daha fazla fark var gibiydi.

Çok eskiden 1066 mhz ocz ramlerimi sistem 800 mhz görüyordu. Onları 1066 göstermek için saatlerce bilgisayar başında cebelleşmiştim. Bi ayar yaparsın sistem açılmaz, yenisini yaparsın açılır, tamam oldu dersin reset atar, saatlerin gider sinirin bozulur vs. hakkaten bunlarla hiç uğraşasım yok, benim için sistem kararlılığı daha önemli.

O yüzden ramleri iade süreci başlattım. 3600 mhz 16x2 sipariş ettim. Çok daha iyi oldu, ram miktarının yükselmesi de ilerisi için çok iyi oldu. Malum ekonomi yüzünden her geçen gün zorlaşıyor sistem yükseltmek.

Sistemi kurup çalıştırdığımda burada yazacağım performans ve uyum sonucunu

Evet katılıyorum , stabilite ayarları dediğim buydu aynen cebelleşmeye uğraşmaya değmez ve getirisi de işlemci veya ekran kartı değişmiş gibi bir şeyde kazandırmıyor performans anlamında. 2* 16 3600 mhzın 32 gb ın getirisi özellikle biraz daha zaman sonra 2*8 16 gb 4000 e göre daha iyi olur.

Frekans hızının bir kademe üstü olması çoğu zaman günlük kullanım ve oyunlarda gözle görülür bir etki yaratmıyor . Onun için iyi bir tercih olmuş hayırlı olsun.

• Sistemi kurdum. Ram gelene kadar bi arkadaştan aldığım 8 gb Kingston 2666 mhz le kurulumu yapmış ve sıkıntısız kullanmıştım.

Bugün 2x16 3600 mhz ramler geldi. 2. ve 4. slotlara taktım. Bilgisayar 3 uzun bip verdi.. tekrar çıkartıp taktım yine aynı şey oldu. Beni aldı bi telaş.. sonra 4. slottakini çıkardım. Tek ram açıldı. Sonra diğer rami 2. slota taktım. O da açıldı. Sonra tekrar 2 ve 4. slotlara taktım. Bu sefer sorunsuz açıldı. Neden böyle oldu hiç bilmiyorum. Neyse Biosa girdim, ramler 2666 mhz de açıldı. Xmp menüsünden profil 1ve 2 ikisinde de 3600 mhz görünüyordu. Profil 1 seçtim kaydettim, başka hiçbirşey yapmadım. Açılışta Sarı yazıyla uyarı gibi birşeyler yazdı oc vs... Tekrar biosa girdim, işlemci 4,6 ghz, ram 3600 mhz görünüyordu.

Windows 11 kurulu. Gayet normal çalışıyor herşey. Testlerde hiçbir sorun yaşamadım. Yalnız biraz sıcaklık artışı var cpu da, normal kullanımda 40 derecelerden 45-50 derecelere çıkmış durumda. Yük altında birden 70 dereceleri görüyorum. Cpu stok fanı gürültülü geldiği için biraz geç devreye girecek şekilde ayarladım, belki ondandır. İleride soğutucu alabilirim. Bu arada grafik sürücüsü 300-500 mb arasında ram (vram o olsa gerek) kullanıyor. Kendi ihtiyaç duyduğu kadar artırıyor. Oyunda denemedim, daha da artıracaktır muhtemelen.

Bazen ram değişikliklerinde ramlerin markası ve frekans hızları ne olursa olsun değişiklik olunca , hemen hemen hepsi bu şekilde bip sesleri vererek açılış yapar veya okumaya tanımaya çalışır yeni ramleri , yani telaş edilecek bir şey yok aslında. Cpu sıcaklığı mevsimsel hava şartlarına göre bile değişir mesela hava sıcaklığı ve oda sıcaklığı artması cpu , anakart ve ekran kartı sıcaklıkları artar ( 5 - 10 ) derece ve bu artan ısı değerleri hava sıcaklığına göre daha da değişir. ( özellikle yazları )

Stok cpu fan birde geç devreye girilecek şekilde ayarlandıysa baya bir cpu ısındıktan sonra rpm arttıracağı için biraz daha fazla ısınma muhtemeldir. İlerde kule tipi 12 clmlik bir soğutucu ve iyi bir macun ısınma sorununu da çözecektir.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.