Şimdi Ara

MSI GE620DX-800-801-802-822XTR KULLANICILAR KULUBÜ (64. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.370
Cevap
6
Favori
53.438
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6263646566
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Elimde ge620dx i7 li modelden var. bu makineye ben bios güncellemesi atmıştım . Gerçi bios güncellemesinden önce de aynı problemle karşılaşıyordum sorun şu makine bios ekranında 10-20 saniye arasında değişik periyotlarla bekleme yapıyor. acaba problem nerde. benim gibi bu sorunla karşılaşan var mı ? Ya da bilgisi olan var mı neyin nesidir . Makine de ssd var bazen 11 saniye bazen 40 saniyeyi buluyor açılış. Makinede windows 7 kurulu. ne kadar format attıysam hiç birinde düzelmedi . win 8 yükledim yine düzelmedi.
    Belirtmemde fayda var bios güncellemesini windows 7 üzerinde gerçekleştirdim arkadaşın diğer sayfada verdiği malzemelerle. saygılar. yardımlarınızı bekliyorum.
  • arkadaşlar ben bilgisayarı freedos almıştım.windows 7 vardı şimdi 8e geçtim.BIOS güncellemesi yapsam sorun olurmu?birde biosu güncelleyin diyen arkadaş 8mi kullanıyor yoksa 7mi?
  • windows 8 yüklü bios güncelleme yaparken siyah ekranda bekledi bi süre.ben de dondu diye power tuşundan kapatıp açtım.tekrar yaptım yine bekledi tekrar kapattım, sonra denediğimde artık olmuyor eski ayarlarına geri döndürdüm, tekrar yapmaya çalışınca artık usb boot olmuyor hemen windows açılıyor, sebep ne olabilir?bios güncellemeyi basit şekilde adım adım anlatacak biri var mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: hacker_127

Merhaba arkadaşlar. Elimde ge620dx i7 li modelden var. bu makineye ben bios güncellemesi atmıştım . Gerçi bios güncellemesinden önce de aynı problemle karşılaşıyordum sorun şu makine bios ekranında 10-20 saniye arasında değişik periyotlarla bekleme yapıyor. acaba problem nerde. benim gibi bu sorunla karşılaşan var mı ? Ya da bilgisi olan var mı neyin nesidir . Makine de ssd var bazen 11 saniye bazen 40 saniyeyi buluyor açılış. Makinede windows 7 kurulu. ne kadar format attıysam hiç birinde düzelmedi . win 8 yükledim yine düzelmedi.
    Belirtmemde fayda var bios güncellemesini windows 7 üzerinde gerçekleştirdim arkadaşın diğer sayfada verdiği malzemelerle. saygılar. yardımlarınızı bekliyorum.

Bilgisayara bağlı harici disk(ler)in var mı? Bilgisayar, bunların çalışır duruma gelmesini bekliyor gibi geldi bana.

• quote:

Orijinalden alıntı: prroze

quote:

Merhaba arkadaşlar. Elimde ge620dx i7 li modelden var. bu makineye ben bios güncellemesi atmıştım . Gerçi bios güncellemesinden önce de aynı problemle karşılaşıyordum sorun şu makine bios ekranında 10-20 saniye arasında değişik periyotlarla bekleme yapıyor. acaba problem nerde. benim gibi bu sorunla karşılaşan var mı ? Ya da bilgisi olan var mı neyin nesidir . Makine de ssd var bazen 11 saniye bazen 40 saniyeyi buluyor açılış. Makinede windows 7 kurulu. ne kadar format attıysam hiç birinde düzelmedi . win 8 yükledim yine düzelmedi.

Bilgisayara bağlı harici disk(ler)in var mı? Bilgisayar, bunların çalışır duruma gelmesini bekliyor gibi geldi bana.

ssd ye sistem kurulu ve dvd rw ın olduğu yerde de hdd var . hdd yi çıkarıp sadece ssd ye win 7 ve win 8 kurdum ayrı ayrı zamanlarda malesef durum aynı. tekrar hdd yi eski yerine takmayı düşünüyorum. makineye bağlı bir cihaz bırakmıyorum genelde . teşekkürler ilgilendiğiniz için .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zn_volkan -- 1 Mayıs 2013; 14:59:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: aligulcan7

quote:

Orijinalden alıntı: ssbrutality

Bios'u Güncelleyin Arkadaşlar ge620Dx Makinem Adeta Uçuyor,Gözle Görülür,Elle Tutulur Bir Fark Var.Sıcaklıklar 14 Derece Birden Düştü.Sesde Pat Pat Sorunu Olan Arkadaş Aynı Sıkıntı Bende de Vardı.Bios Update den Sonra Kalmadı.Eski Bios İle Oyunlarda İşlemcim (core i7 2670qm) 98 Dereceleri Ekran Kartımda (Gt635m) 93 Dereceyi Görüyordu Şuan Aynı Oyunda Ve Aynı Overclock Değerlerinde İşlemcim Maximum 79 Ekran Kartımda Yine Maximum 80 Dereceyi Görüyor.Ki Msi Aftr Burner da Gt635m'in Canını Çıkarıyorum :)) Kısaca;Yeni Bios Mükemmel Adamlar Bir Yapmış Pir Yapmış..Update İşemini Msi'in Sitesindeki Pdf Dosyada Anlatıldığı Gibi Yapmayın Çünkü Olmuyor,Orada Anlatılanlar Eski Döküman ve Veriler.Msi Forumundan İndirdiğim Aracın Ve Güncel Bios İndirme Linkini Aşağıda Paylaşıyorum.Ben Gt635M Olanını Yükledim,Sizde Hangi grafik Birimi Varsa Onu Seçin.Bu Arada Win7 Üzerinden Bios Güncel Yap So ra Win8 Kur Diyen Arkadaşlar Var,Yanılıyorsunuz,Direk Windows 8 Üzerinden Güncelledim Ve Canavar Gibi Makine Şuan.Maşallah :)

Msi Download Center dan Alacağınız Tek Şey Güncel Bios Daha SOnra Proğramdaki Yönergeleri Takip Edin.Bios Update Bitip Bir Anda Sistem Kapandığında Bağırmayın Hemen.Notebook Bataryası Ve Ac Adaptörü Çıkarıp 5 Dk Bekleyin Sonra herşeyı Takıp Sıstemınızı Yenıden Baslatıp Del'e Basıp Biosa Girin F9 Default Settıngs Yapıp F10 Kaydet Ve Çık Deyin..3 Dk'nızı Alacak Sadece Bütün bunlar.Sonra Makinenin Hakkını Alacaksınız.Yahu ben Bile Bu kadar Beklemezken Crysis 3 de 12 Fps Arttı,Şaka Gibi Hem Sıcaklığa Hemde Diğer Bileşenlere Bağlı Olarak.Şaşırdım Ne Diyeyim.

Güncel Bios Link:http://www.msi.com/product/nb/GE620DX.html#/?div=BIOS&nbos=non-win%208
    Bios Usb Flash Bellek Hazırlama Aracı Link:http://www.dosya.tc/server5/25MjNi/MSIHQUT_MsiNotebbokBiosG_ncellemeArac__.rar.html
    Rar Pass:ssbrutality

İyi Çalışmalar.Kolay Gelsin

biosu tam olarak nasıl güncelleyebilirim.

Nasib olursa malzemeleri ben size vermeye çalışırım msı forumlarında hazırnamış bir yazılım var küçük onunla halledebilirsiniz basit bir şekilde .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ssbrutality

Bios'u Güncelleyin Arkadaşlar ge620Dx Makinem Adeta Uçuyor,Gözle Görülür,Elle Tutulur Bir Fark Var.Sıcaklıklar 14 Derece Birden Düştü.Sesde Pat Pat Sorunu Olan Arkadaş Aynı Sıkıntı Bende de Vardı.Bios Update den Sonra Kalmadı.Eski Bios İle Oyunlarda İşlemcim (core i7 2670qm) 98 Dereceleri Ekran Kartımda (Gt635m) 93 Dereceyi Görüyordu Şuan Aynı Oyunda Ve Aynı Overclock Değerlerinde İşlemcim Maximum 79 Ekran Kartımda Yine Maximum 80 Dereceyi Görüyor.Ki Msi Aftr Burner da Gt635m'in Canını Çıkarıyorum :)) Kısaca;Yeni Bios Mükemmel Adamlar Bir Yapmış Pir Yapmış..Update İşemini Msi'in Sitesindeki Pdf Dosyada Anlatıldığı Gibi Yapmayın Çünkü Olmuyor,Orada Anlatılanlar Eski Döküman ve Veriler.Msi Forumundan İndirdiğim Aracın Ve Güncel Bios İndirme Linkini Aşağıda Paylaşıyorum.Ben Gt635M Olanını Yükledim,Sizde Hangi grafik Birimi Varsa Onu Seçin.Bu Arada Win7 Üzerinden Bios Güncel Yap So ra Win8 Kur Diyen Arkadaşlar Var,Yanılıyorsunuz,Direk Windows 8 Üzerinden Güncelledim Ve Canavar Gibi Makine Şuan.Maşallah :)

Msi Download Center dan Alacağınız Tek Şey Güncel Bios Daha SOnra Proğramdaki Yönergeleri Takip Edin.Bios Update Bitip Bir Anda Sistem Kapandığında Bağırmayın Hemen.Notebook Bataryası Ve Ac Adaptörü Çıkarıp 5 Dk Bekleyin Sonra herşeyı Takıp Sıstemınızı Yenıden Baslatıp Del'e Basıp Biosa Girin F9 Default Settıngs Yapıp F10 Kaydet Ve Çık Deyin..3 Dk'nızı Alacak Sadece Bütün bunlar.Sonra Makinenin Hakkını Alacaksınız.Yahu ben Bile Bu kadar Beklemezken Crysis 3 de 12 Fps Arttı,Şaka Gibi Hem Sıcaklığa Hemde Diğer Bileşenlere Bağlı Olarak.Şaşırdım Ne Diyeyim.

Güncel Bios Link:http://www.msi.com/product/nb/GE620DX.html#/?div=BIOS&nbos=non-win%208
    Bios Usb Flash Bellek Hazırlama Aracı Link:http://www.dosya.tc/server5/25MjNi/MSIHQUT_MsiNotebbokBiosG_ncellemeArac__.rar.html
    Rar Pass:ssbrutality

İyi Çalışmalar.Kolay Gelsin

biosu tam olarak nasıl güncelleyebilirim.

Nasib olursa malzemeleri ben size vermeye çalışırım msı forumlarında hazırnamış bir yazılım var küçük onunla halledebilirsiniz basit bir şekilde .

ne zaman verebilirsin.link varsa ordan bakıpta halledebilirim.buarada sen mesaj atmadan az önce önceki sayfada bi arkadaş anlatmış.dediklerini yaptım ama f11e basıp flash bellegi seçtiğimde yyüklenecek birşey yok gibi birşey yazdı ve tuşa basınca yeniden baslattı.acaba nerde hata yaptım biliyormusun.

• arkadaşlar biosa girdiğimde herşeyin pasif oldugunu gördüm.DEL tuşuna basınca şifre istiyor 123456 yazıp giriyorum ama işlem yapamıyorum.bunu nasıl düzeltebilirim. BIOS pilini çıkarmak için açsam garanti dışına çıkarmı yada başka bir yolu var mı?
  • quote:

arkadaşlar biosa girdiğimde herşeyin pasif oldugunu gördüm.DEL tuşuna basınca şifre istiyor 123456 yazıp giriyorum ama işlem yapamıyorum.bunu nasıl düzeltebilirim. BIOS pilini çıkarmak için açsam garanti dışına çıkarmı yada başka bir yolu var mı?

link yok ama bir kaç sayfa geridekileri yaptığına göre sorun biosunda :) Ben de ordaki tarifleri uyguladım çünkü Biosundaki parolayı kaldırmayı dene .Parola değiştirme bölümünde yeni parola yerini boş bırak. Ayrıca önceki sayfada üstad belirtmiş zaten eğer açılışta flash bellek görünmüyorsa fix my usb mi neydi ondan bir kilo sipariş ver . bir de böyle dene :) saygılar kolay gelsin.
  • quote:

quote:

arkadaşlar biosa girdiğimde herşeyin pasif oldugunu gördüm.DEL tuşuna basınca şifre istiyor 123456 yazıp giriyorum ama işlem yapamıyorum.bunu nasıl düzeltebilirim. BIOS pilini çıkarmak için açsam garanti dışına çıkarmı yada başka bir yolu var mı?

link yok ama bir kaç sayfa geridekileri yaptığına göre sorun biosunda :) Ben de ordaki tarifleri uyguladım çünkü Biosundaki parolayı kaldırmayı dene .Parola değiştirme bölümünde yeni parola yerini boş bırak. Ayrıca önceki sayfada üstad belirtmiş zaten eğer açılışta flash bellek görünmüyorsa fix my usb mi neydi ondan bir kilo sipariş ver . bir de böyle dene :) saygılar kolay gelsin.

bende öyle birşey çıkmıyor.parolayı kaldırsam bile sanırım sadece user olarak kalkacak admin lazım.MSI sitesinde verdiği yöntemi yapmaya çalıştım.orda biosta bi ayarı değiştirmemi söylüyor ama bios pasif oldugu için malesef olmadı.

• quote:

quote:

quote:

link yok ama bir kaç sayfa geridekileri yaptığına göre sorun biosunda Ben de ordaki tarifleri uyguladım çünkü Biosundaki parolayı kaldırmayı dene .Parola değiştirme bölümünde yeni parola yerini boş bırak. Ayrıca önceki sayfada üstad belirtmiş zaten eğer açılışta flash bellek görünmüyorsa fix my usb mi neydi ondan bir kilo sipariş ver . bir de böyle dene saygılar kolay gelsin.

bende öyle birşey çıkmıyor.parolayı kaldırsam bile sanırım sadece user olarak kalkacak admin lazım.MSI sitesinde verdiği yöntemi yapmaya çalıştım.orda biosta bi ayarı değiştirmemi söylüyor ama bios pasif oldugu için malesef olmadı.

Exit menüsünde ayarları defaulta alma seçeneği de pasif mi ? onları bir dene. bir kaç resim yükleyebilirsen nasıl bir ekran olduğunuda görmüş oluruz ayrıca garanti etiketine müdahale etmeden kapağı açamazsın .

çok merak ettim şimdi biraz araştırdım iki kilo şifre var . bunları denemeye ne dersin

Bu şifreler BIOSun türüne göre değişir bunlar en sık üretilenler

AWARD BIOS +++++

alfaromeo
    AW
    AWARD
    AWARD_PS
    AWARD_PW
    AWARD_HW
    AWARD_SW
    AWARD PW
    AWARD SW
    _award
    awkward
    j64
    j256
    j262
    j322
    01322222
    589589
    589721
    HLT
    SER
    SKY_FOX
    Syxz
    aLLy
    CONCAT
    TTPTHA
    aPAf
    HLT
    KDD
    ZBAAACA
    ZAAADA
    ZJAAADC
    djonet

AMI BIOS: ++++

AMI
    ami
    bios
    setup
    cmos
    AMIDECODE
    A.M.I.
    AMI SW
    AMI_SW
    BIOS
    PASSWORD
    HEWITT RAND
    Oder
    A.M.I.
    AMI!SW
    AMI?SW
    HEWITT RAND
    alfarome
    efmukl ( işte schoolbusın şifreside burdan çalınmıştır.

Phoenix:
    phoenix

Compaq:
    compaq

Tinys:
    Tiny

Bazı Diğer BIOS Şifreleri:

LKWPETER
    lkwpeter
    BIOSTAR
    biostar
    BIOSSTAR
    biosstar
    ALFAROME
    Syxz
    Wodj
    PASS
    PASSOFF
    CONDO
    J64
    BIOS
    SETUP
    CMOS
    admin
    system

hadi kolay gelsin. resim çek telefonla hepsini dene.

bunu da dene

http://www.aranelsurion.org/2007/makaleler/kirilmadik-bios-sifresi-birakmayin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zn_volkan -- 2 Mayıs 2013; 2:39:51 >

• biosu güncelleyemedim hala, fix my usb ile vs. de denedim olmadı, usb'yi görmüyor ya bulunamadı diyor ya da direkt usb boot yapsam bile yine windows başlıyor.bu arada windows 8 yüklü her türlü yönergeyi denedim olmadı.windows 7 yükleyip uptdate etsem sonra win 8 mi yüklesem?win 7 ile bios update daha mı kolay peki yoksa win7 ile de sorun çıkıyor mu?
  • quote:

quote:

quote:

quote:

link yok ama bir kaç sayfa geridekileri yaptığına göre sorun biosunda Ben de ordaki tarifleri uyguladım çünkü Biosundaki parolayı kaldırmayı dene .Parola değiştirme bölümünde yeni parola yerini boş bırak. Ayrıca önceki sayfada üstad belirtmiş zaten eğer açılışta flash bellek görünmüyorsa fix my usb mi neydi ondan bir kilo sipariş ver . bir de böyle dene saygılar kolay gelsin.

Exit menüsünde ayarları defaulta alma seçeneği de pasif mi ? onları bir dene. bir kaç resim yükleyebilirsen nasıl bir ekran olduğunuda görmüş oluruz ayrıca garanti etiketine müdahale etmeden kapağı açamazsın .

çok merak ettim şimdi biraz araştırdım iki kilo şifre var . bunları denemeye ne dersin

Bu şifreler BIOSun türüne göre değişir bunlar en sık üretilenler

AWARD BIOS +++++

alfaromeo
    AW
    AWARD
    AWARD_PS
    AWARD_PW
    AWARD_HW
    AWARD_SW
    AWARD PW
    AWARD SW
    _award
    awkward
    j64
    j256
    j262
    j322
    01322222
    589589
    589721
    HLT
    SER
    SKY_FOX
    Syxz
    aLLy
    CONCAT
    TTPTHA
    aPAf
    HLT
    KDD
    ZBAAACA
    ZAAADA
    ZJAAADC
    djonet

AMI BIOS: ++++

AMI
    ami
    bios
    setup
    cmos
    AMIDECODE
    A.M.I.
    AMI SW
    AMI_SW
    BIOS
    PASSWORD
    HEWITT RAND
    Oder
    A.M.I.
    AMI!SW
    AMI?SW
    HEWITT RAND
    alfarome
    efmukl ( işte schoolbusın şifreside burdan çalınmıştır.

Phoenix:
    phoenix

Compaq:
    compaq

Tinys:
    Tiny

Bazı Diğer BIOS Şifreleri:

LKWPETER
    lkwpeter
    BIOSTAR
    biostar
    BIOSSTAR
    biosstar
    ALFAROME
    Syxz
    Wodj
    PASS
    PASSOFF
    CONDO
    J64
    BIOS
    SETUP
    CMOS
    admin
    system

hadi kolay gelsin. resim çek telefonla hepsini dene.

bunu da dene

http://www.aranelsurion.org/2007/makaleler/kirilmadik-bios-sifresi-birakmayin

parola değiştirme seceneği aktif değil.ayrıca f9 ve f10 tuşlarıda aktif değil.ms-dostan debug komutunu yapmaya çalıştım oda olmadı.

• quote:

parola değiştirme seceneği aktif değil.ayrıca f9 ve f10 tuşlarıda aktif değil.ms-dostan debug komutunu yapmaya çalıştım oda olmadı.

I don't now

garantiye gönder 3-4 günde geri gönderirler artık eskisi gibi değil. Ama sakın açma cihazı yoksa garanti gider. çözümü basit normalde bios pilini çıkarınca resetleniyor ama işi riske atma garatiye gönder bence.
  • quote:

Orijinalden alıntı: erenu89

windows 8 yüklü bios güncelleme yaparken siyah ekranda bekledi bi süre.ben de dondu diye power tuşundan kapatıp açtım.tekrar yaptım yine bekledi tekrar kapattım, sonra denediğimde artık olmuyor eski ayarlarına geri döndürdüm, tekrar yapmaya çalışınca artık usb boot olmuyor hemen windows açılıyor, sebep ne olabilir?bios güncellemeyi basit şekilde adım adım anlatacak biri var mı?

Ben hiç riske atmadım bekledim sabredin bitiyor usb boot ettikten sonra hatta yeniden başlattıktan sonra eğer bios güncelleme işlemi başlıyorsa bence tekrar deneyin ve sabredin. sonuçta bir çoğumuz ben de dahil bir kaç önceki sayfadakilerle güncelledik ona ekleyecek tek şeyim var oda sabır

• işte artık o şekilde beklemiyor direkt windows açılıyor :/ acaba sistem kendini korumaya falan mı aldı
  • quote:

quote:

windows 8 yüklü bios güncelleme yaparken siyah ekranda bekledi bi süre.ben de dondu diye power tuşundan kapatıp açtım.tekrar yaptım yine bekledi tekrar kapattım, sonra denediğimde artık olmuyor eski ayarlarına geri döndürdüm, tekrar yapmaya çalışınca artık usb boot olmuyor hemen windows açılıyor, sebep ne olabilir?bios güncellemeyi basit şekilde adım adım anlatacak biri var mı?

Ben hiç riske atmadım bekledim sabredin bitiyor usb boot ettikten sonra hatta yeniden başlattıktan sonra eğer bios güncelleme işlemi başlıyorsa bence tekrar deneyin ve sabredin. sonuçta bir çoğumuz ben de dahil bir kaç önceki sayfadakilerle güncelledik ona ekleyecek tek şeyim var oda sabır

ben secure boot:disable yapıp yeniden başlattıktan sonra msı logosu değil de american ...... corp. gibi bir firmanın logosu çıkıyor f11 yapıp usb'yi seçince de belirtilen konumda bişey bulunmadı gibi bi hata veriyor.bir tuşa basınca da normal başlıyor windows.secure book:enable yapıp eski haline getirince logo geri geliyor.ilk iki denemedi öyle bişey olmadı siyah ekranda bekletmişti ama artık böyle oluyor.sabırsızlık yüzünde başımıza iş çıktı iyi mi.acaba win 7 kurup denesem olur mu yoksa bizim bios ayarları kafayı mı yedi.

• quote:

işte artık o şekilde beklemiyor direkt windows açılıyor :/ acaba sistem kendini korumaya falan mı aldı

Ben de böyle bir şeyle birkaç defa karşılaştım . pili ve adaptörü çıkarıp bir kaç 5 dakika :) bekleyin sonra tekrar deneyin bios a girmeyi. :)

Ayrıca bios ta yaptığım ufak bir ayarla Americanya görünümünü açmıştım . Sanırım ellÂm herhal galiba büyük ihtimalle muhtelelen sen de öyle bir hÂleti rÛhiyye ye kapılıp biosunu güzel bir ayartmışsın gibime geldi dostum :))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zn_volkan -- 2 Mayıs 2013; 22:41:00 >

• quote:

quote:

işte artık o şekilde beklemiyor direkt windows açılıyor :/ acaba sistem kendini korumaya falan mı aldı

Ben de böyle bir şeyle birkaç defa karşılaştım . pili ve adaptörü çıkarıp bir kaç 5 dakika :) bekleyin sonra tekrar deneyin bios a girmeyi. :)

Ayrıca bios ta yaptığım ufak bir ayarla Americanya görünümünü açmıştım . Sanırım ellÂm herhal galiba büyük ihtimalle muhtelelen sen de öyle bir hÂleti rÛhiyye ye kapılıp biosunu güzel bir ayartmışsın gibime geldi dostum :))

çıkarttım 10dk bile bekledim de olmadı

• quote:

quote:

quote:

çıkarttım 10dk bile bekledim de olmadı

Ben de çok oldu ama genelde kendi kendine çözüldü bir defasında hatırladığım kadarıyla yarım saat falan dinlendirmiştim. Bir sorun yok sadece elektronik olduğu için ufak tefek çakışmaların sonucunda böyle şeylerle karşılaşabiliyorsun. biraz dinlendir sen de dinlen . bataryayı çıkar adaptörü de çıkar. bu tür şeyler insan zihnine zarar verir. çok ta fifi deyip başka zamana bırakmak gerekebilir. örn. sürekli dişlerini fırçala diye uyarılan azarlanan hırpalanan çocuğun dişlerinin çürümesi

• 
Sayfa: önceki 6263646566
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.