Şimdi Ara

... Mühendisliği Bölümünü yazmadan önce iyi düşünün!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
2
Favori
2.340
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Nicotinell (Elektronik müh.) arkadaşımızın açtığı şu konuyu incelemenizi şiddtle tavsiye ederim:

Mühendislik Yazmadan Önce Tekrar Düşünün
    http://forum.donanimhaber.com/m_73055541/tm.htm

Yazdıklarını da aktarmak gerekirse:

___________________________________________________________________________________________________________________________
    Mühendislik kontenjanlarındaki son yıllardaki aşırı artış yüzünden ciddi bir işsizlik sıkıntısı gündemde. Elektrik elektronik 11.000, makine 12.000, inşaat ve bilgisayar 8000 lere dayandı, ki piyasanın bu rakamların yarısına bile ihtiyacı yok. Aşağıdaki linklerde, mühendislerin yazdıklarını bulacaksınız. Tecrübelere kıymet verin. Çünkü hayatı geri alamazsınız. İlla mühendislik yazmayın demiyorum ama sağlık sektörünü veya hukuku gözden geçirin.

Not: Maksat mühendislik yazdırmamak değil. Sadece uyarmak maksadı güdüyorum. Bilerek, bilinçli olarak yazın.

http://forum.memurlar.net/konu/1327515/
    http://forum.memurlar.net/konu/716203/
    http://forum.memurlar.net/konu/1692512/
    http://forum.memurlar.net/konu/1330725/
    http://forum.memurlar.net/konu/1217740/
    http://forum.memurlar.net/konu/1368857/ tıp mı mühendislik mi diyenler için.
    http://forum.memurlar.net/konu/1627453/ tıp mı mühendislik mi 2
    http://forum.memurlar.net/konu/120415/
    http://forum.memurlar.net/konu/1612410/
    http://forum.donanimhaber.com/m_41202539/tm.htm
    http://forum.donanimhaber.com/m_80938596/tm.htm
    http://forum.donanimhaber.com/m_13915771/tm.htm
    Dünya Gazetesi
    Tabela üniversiteleri mezun vermeye başladı
    http://www.dunya.com/ta...eye-basladi-193513h.htm

benim hakkımda: Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunuyum. 10 yıllık mühendisim. Şu an kamuda çalışmaktayım. Daha önce özel sektörde çalıştım. Ayrıca bir çok mühendis arkadaşım, tanıdığım var. Kısacası sektör hakkında oldukça tecrübeliyim. Mühendis olduğumu kanıtlayan belgeleri 39.cu ve 43.cü sayfalarda bulabilirsiniz.

Not: Başlık tarafımca yanlış anlaşılmalara neden olmamak için değiştirilmiştir. -Ömer-

Not: Eğer Bilkent Odtü Boğaziçi İtü'nün elektrik-elektronik, makine, inşaat, bilgisayar gibi bölümlerine girebiliyorsanız, mühendisliğe çok büyük bir ilginiz varsa ve tiptan iğreniyorsanız mühendislik yazın. Ama genel manada yine de tıp daha iyi bir branştır.

Sıralaması daha düşük olanların ne yapabileceklerinin net bir cevabı yok. Bu konuyu okumanızı tavsiye ederim. En azından bir fikir sahibi olursunuz. (edit: düşük sıralaması olanlar için bir rehber ekledim bu sayfaya)

Not: ilk sayfada mesajlarini alinti yaptigim kisilerin gorusleri yuzde yuz dogrudur demiyorum yahut benim goruslerimle birebir ortusuyor da demiyorum. Bir fikir vermesi icin alinti yaptim. Bazilari muhendis zaten.

Not-2: "Okul önemli değil önemli olan insanın kendini geliştirmesidir, kendimi geliştirirsem iyi bir iş bulamaz mıyım?" sorusunu tekrar tekrar sorup durmayın, cevabı verildi bu konuda, okuyunuz.

Not-3: En onemlisi de su; ben bir insan olarak hatali olabilirim ama verdigim link lerde bir cok farkli muhendisin yazilari var. O link leri okuyarak is hayatina atilmis muhendislerin tecrubelerinden faydalanabilirsiniz. Muhendislerin takildigi baska forumlari da inceleyin. Cevrenizde muhendis tanidik varsa onlara sorun sorusturun. Bu hayat sizin.
    ___________________________________________________________________________________________________________________________________________

elektronikmuh76 adlı arkadaşın yazdıkları (elektronik haberleşme mühendisi)

Arkadaşlar ben 14 yıllık bir elektronik mühendisiyim. İTÜ mezunuyum ben girdiğimde puanım hacettepe Türkçe tıbbı tutuyordu.
    Şu anki aklım olsa gözüm kapalı Tıp yazardım. Kafanız attı mı istifayı basabileceğiniz tek meslek doktorluktur.
    Mühendislik önemsiz bir meslek demiyorum kesinlikle Tıptan daha önemlidir , doktorların kullandığı aletleri de mühendisler tasarlıyor sonuçta.
    Ama ülkemizde mühendislik yok, biz mühendislik yapmıyoruz bizim yaptığımız teknisyenlik... Benim ne kadar mühendis arkadaşım varsa hepsi pişman.Keşke Tıp yazsaydık diyorlar.
    Mühendislik 30 yaşına kadar krallıktır. 30 dan sonra Tıp yazan akranlarınız birer birer uzman doktor olup 20-30 bin liraya imza atmaya başladığında anlarsınız anyayı konyayı.
    Mühendisler aç geziyor biraz fazla abartılı bir yaklaşım, Allah adam gibi çalışan herkese rızkını verir.
    Ama türkiyede doktorluk mu iyi mühendislik mi derseniz cevap açık ve nettir o da doktorluktur.
    "Bir de mühendis olucam yurtdışına gidicem" yaklaşımı çocukca. insan belli yaşını geçti mi memleketinde olmak ister.
    Ben Amerika,Çin,Danimarka ve Fransada bulundum. Amerikadan iş teklifi aldım ama gitmedim benim kaç tane arkadaşım ne hayallerle yurtdışına gitti
    çoğu da geri döndü, eğer Dininizi ve Milliyetinizi unutmak sizin için problem değilse, "ne olacak canım Amerikalı olurum" diyorsanız yurtdışında yaşayabilirsiniz. Öyle arkadaşlarım da var yıllardır Amerikada,İngilterede olan. Yüzleri gavur yüzü gibi olmuş orda kala kala.
    Tıbbın 6 yıl olması sizi korkutmasın. Tıbbın zorluğu 3 yıldır, ilk 3 yıl teorik biter sonra pratik başlar. Pratikte de hocalarınızın suyuna giderseniz kimse sizi sınıfta bırakmaz... Korkmayın iki dakka Adam olun TIP yazın diyorum :).

"tıbbı bırakmayı düşünen birine hitaben"

deserthawk ın yazdıkları (makine mühendisi)

EĞER ACELENİZ YOKSA DÜŞÜK PUANLI MÜHENDİSLİKLERİ YAZMAYIN!

Arkadaşlar, hükümetin "Herkesi üniversite mezunu yapma" projesi nedeniyle mühendislik tam anlamıyla ayağa düşmüş durumda. 32 binlik İTÜ'nün 96 bininci öğrenciyi alması ne demek düşünebiliyor musunuz? 38 bin ile girdiğim yerin 64 bine gerilemesi de öyle. Sürekli yeni üniversiteler açılıyor, var olanların kontenjanı arttırılıyor ve ikinci öğretim programları açılıyor. Bunun nedenlerinden biri o bölge esnafının işini arttırmak. Geçen gün gördüm İzmir'de "Kemalpaşa üniversiteyi hakediyor" diye yazmışlar. Nereye biliyor musunuz, dolmuşa. Neden, öğrenci sürekli İzmir'e gidip gelince dolmuş iş yapacak. Böyle ikiyüzlü adamlar işte. Kemalpaşa dediğiniz yer de köyden bozma ilçe gibi.

Neyse, benden size bir abi tavsiyesi. Eğer maddi durumumuz bir seneyi daha kaldırmaz veya bizim şirketimiz var işim kesin hazır demiyorsanız puanı düşük yerlere gitmeyin arkadaşlar. Çünkü üzülerek söylüyorum ki o yeni üniversitelerden mezun olanlar piyasada itibar görmeyecek. Sanayide, küçük ölçekli yerlerde mühendis imzasının olmasının zorunlu olduğu yerlerde sadece "bulunacak". Ne karar alıp işlerin yürümesini sağlayacak, ne de başka bir şey. Çok büyük bir ihtimalle tekniker yapacak, sana imzayı attırıp geçecekler. Böyle mühendislik olmaz. Buralardan mezun olan arkadaşların holdinglere girip yönetici pozisyonuna gelmesini ise pek mümkün görmüyorum. Bir ömür sanayide pisliğin, gürültünün ve seviyesi düşük -kusura bakmayın; ama teknikerler hep küfürlü konuşuyor- ortamda kalacaksınız.

Daha da dramatik olan, 3-4 sene sonra piyasa öyle düşecek ki, buralarda mezun olan arkadaşlar mühendis olduğuna lanet edebilir. Şu anda İzmir piyasasında başlangıç maaşı genelde 1250-1500 TL olur. Genelde bu ücret 1250 TL'ye daha yakındır. Vestel, Elginkan, Bosch gibi yerleri ayrı tutuyorum. Bu arada Vestel, Manisa kökenli bir fabrika olmasına rağmen oradaki üniversiteye zerre kadar katkısı olmamıştır. İşte, Türk şirketleri bu kadar paragöz arkadaşlar. Dertleri kalkınmak değil, ceplerini doldurmak. Bilmem kaç yıl tecrübe istiyoruz deyip geri çevirecekler. Bosch'un Bursa fabrikasına bakıp örnek alsınlar. Adam part-time öğrenci çalıştırıyor.

Dediğim gibi, şu anda 1250 TL'ye yakın olan başlangıç maaşı sanayideki "göstermelik mühendisler" için 1000 TL'ye kadar inebilir. Bunun örneklerini gördüm. Adam 1000 TL teklif ediyor. Çünkü küçük ölçekli, çünkü işsiz mühendis var. Askerliğini yapmamış olanlara 750'ye kadar inildiğini gördüm. O şirketler zaten sadece imza için adam arar. Askerlik olmadan işe alıyorlarsa bilin ki oradan bir şey olmaz.

Peki, YÖK'ün süper icraatı sonrasında 3-4 sene o 1250 TL ne olacak söyleyeyim mi, 1000 TL. Sanayideki küçük yerler de kapıyı 750 liradan açar herhalde. Çünkü ortalık mühendis kaynayacak ve bunların içinde en fazla makineci olacak. 750 lira arkadaşlar, bugün vasıfsız eleman bile o parayı kazanabiliyor.

Şunu da söyleyeyim, kendini geliştirme işi de eskisi gibi olmayacak. O laf şunun için söylenir, mesela İTÜ'lü adam Autocad'i güzel öğrenmiştir. Anadolu'da okuyan adam belki o kadar öğrenmemiştir. Kursa gidin siz de öğrenin, daha iyi iş bulursunuz denir. Doğrudur, bu zamana kadar öyle olmuştur. Fakat şimdi herkes bu yeni üniversitelere girince 3. ve 4. sınıfta akıllanacak, anlayacaklar ki gelecek pek parlak değil. O yüzden kurslara gidecekler. Makine mühendisleri odası 250 TL'ye kurs veriyor, gayet ulaşılabilir bir fiyat. Aynı şey İngilizce için de geçerli. Deseniz ki aralarından sıyrılmak için Autocad'in kitabını yazayım, o da abartı olur. Orta ve büyük ölçekli yerlerde çizimleri yapan teknikerler çok şey biliyor. 2 kere staj yaptım, parça çizen mühendis görmedim henüz. İngilizce için de, ilanlarda herkes yazar; ama çok iyi İngilizce'yi holdingler falan ister. Onun kapıları da korkarım bu yeni üniversitelere kapalı olacak.

O yüzden arkadaşlar, dediğim gibi şartlar müsaitse bu yeni üniversitelere girmek yerine 1 sene daha bekleyin. İnanın haftaiçi grubu dershane daha iyidir. Okul yokken, disiplinle çok daha iyi çalışılıyor. Okul puanı ve disiplin yönünden eksiğim olduğundan ben tam umduğumu bulamadım -bir de sınavda anlamadığım bir şeyler oldu- ama çok daha iyi yerlere giren arkadaşlarım oldu. İleride orada burada sürünüp yıllar kaybetmektense 1 sene zaman ve dershane parası kaybetmek inanın bir şey değil.

Anoren adlı arkadaşın yazdıkları (endüstri mühendisi)

quote:

Aslında buraya 1-2 doktor da yorum yapsa daha iyi olurdu değerlendirme açısından. İlla ki onların da sıkıntıları vardır. O boyutu çok iyi bilemeyiz biz elbette mühendis olarak. Ama aslında bizim burada temelde dediğimiz son yıllarda kontenjan sayılarının artması, çok sayıda kamu ve özel üniversitelerin açılması ile birlikte mühendisliklerde ülkede talep edilen mühendis sayısının çok üzerinde mezun verilmesidir. Bu durumda firmalar haliyle top 3 ya da top 5 üniversitelerden mezun kişileri tercih ediyorlar. Geri kalan kesim için malesef iş kalmıyor. İşin kamuyla ilgili boyutunu gündeme getirmiştim, top 5 üniversiteden mezun kişilerle diğer üniversite mezunlarının eşit durumda başladığı tek yer kpss. Dolayısıyla profili düşük üniversiteden mezunlar için kpss'yi işaret ediyoruz çünkü başka çare yok. Kendimden biliyorum. Bu arada ilk 10.000-20.000'e giren kişi bir şekilde kendini kurtarır görüşüne de katıldığımı belirteyim. Tıp mezunları için kısa dönemde işsizlik gibi bir sorun görünmüyor. Sağlık sistemindeki açık ortada. Uzun vadede yine çok artan kontenjanlar da bu sektörü etkileyecektir. Ama kısa-orta vadede iş garantisi neredeyse kesin gibi görünüyor. Tıpla mühendisliği ayırdığımız nokta burası. Buradan çıkacak sonuç ise top 5 üniversitede mühendislik okuyorsanız zaten çok büyük risk altında değilsiniz. Uyarımız bu üniversitelerin altında kalanlara.
    Bu forumda yine belirtilmek istenen bir başka şey de insanların mühendislikteki bu problemlerin farkında olmalarını sağlamak ve mümkünse daha garanti mesleklere yöneltmek. Yukarıda hemşirelik örneği verildi mesela. Tamam zor meslek herkesin yapabileceği bir şey de değil ama mezun olduğunuzda işiniz neredeyse garanti ve kamuda çalışma şansınız var. Hadi bu biraz uç örnek oldu diyelim, mesela nedir nasıl olunur bilmemekle birlikte sağlıkla ilgili diğer mesleklerin de düşük mühendisliklerdense daha iyi olduğuna inanıyorum. Örneğin radyolog, fizyoterapist, diyetisyen, vs. vs. Üniversiteye yeni girecek olanların araştırmalarında fayda var bu meslekleri.

serbes adlı arkadasın yazdıkları (mühendis)

Mühendislik isteyenler Bilkent, Boğaziçi, İTÜ, Koç, ODTÜ ve Sabancı dışına gitmesinler (sıralama alfabetik)... Diğer devlet yada vakıf okullarının %100 burslu yerine bu listedeki vakıfların %50 sine gidin... Oturun çalışın kazanın yada diğer alanlara yönelin, hukuk vb gibi... Hiçbirini yapamıyorsanız açık öğretim işletme okuyup bir işte çalışın, çok daha kazançlı çıkarsınız, ailenizin parasını saçma sapan üniversitelere gidip harcatmayın, diğer türlü tek kazançlı çıkan gittiğiniz ufak şehrin esnafı ve ev sahipleri olur.

Bu topiği elden geldiğince takip ediyorum...

Nicotin in haklı olduğu yanlar var...

İlk nokta eğer ilk 10 binde değilseniz, gideceğiniz mühendisliklerde işiniz şansa kalmıştır...

athensaus adlı arkadaşın yazdıkları (elektrik elektronik mühendisi)

2002'de sayisal 368. olup 2006'da odtü elektrik-elektronik mezunu olan biri olarak net bir şekilde söyleyebilirim hacettepe tıp yazmadığıma çok pişmanım.Açık ve net. Nokta.Tıp artık her şekilde mühendisliği döver maalesef.

1- Tıp mezunları mı daha çok saygınlık görüyor toplumda yoksa mühendisler mi? Bizim ülkede bir hakimlere bir de doktorlara sorgusuz itaat veya inanma saygı hürmet gösterme var nedenini bilmiyorum (sorgulamıyorum da belki haklı nedenleri vardır) ben sadece aleni bir gerçeğe dikkat çekiyorum. Dolayısı ile seneler geçtikçe artan bir şekilde doktorken saygınlığınız artarken mühendislik için aynı şey geçerli değil en iyi okuldan da mezun olsanız da her sene daha gençleri ve sizden daha çok potansiyel vadedenleri geliyor mühendis mum gibidir yandıkça potansiyeli azalır gibi düşünün. Tıpsa damlayan musluğun altındaki göl gibidir(Atasözündeki gibi zaman geçtikçe gölünüz hem maddi ham manevi anlamda büyür)
    2- Tabi ki maddiyat ve gelir en nihayetinde hepimiz geçinmek için çalışıyoruz bu noktada kendi işini kurup inovasyon yapmayanlarımız (Sonuçta her ay bir Steve Jobs çıkmıyor memlekette) dışında biz mühendislerin tıptaki doktor arkadaşları yakalamamız zor görünüyor.
    3- İş hazzı diyeceksiniz ben de buna kanıp lisede matematik olimpiyatçısıyım matematiği seviyorum diye mühendislik yazdım. Ancak gerçekler acıdır iş hayatında çoğu zaman üniversite de gördüğünüz bir dersin bir ünitesinin bir alt konusu sizin işiniz olur ve öğrendiğiniz bildiğiniz kalan bütün şeyler gereksiz olur. Şu an o kadar aldığım accelerated calculuslar iş hayatında hiç bir anlam ifade etmiyor. Ha bilgisayar opsiyonu mezunu idim mikroişlemcisine kadar bilgisayar anlattılar zorladılar ben şu an sadece bilgi güvenliği ile ilgili çalışıyorum. Yani alınan onca mikroişlemci manyetik modern fizik calculus telekom sinyal circuit digital electronics analag electronics gibi dersler hayatımın dört yılını harab etmekle kaldılar işime yaramıyorlar (Çoğunluk için böyle). Aselsan TAİ için bile böyle. Tıptakiler ise öğrendiklerini net bir şekilde işlerinde kullanıyorlar zannımca.

Son olarak kısadan hisse benim ile aynı sene Hacettepe tıpa giden bir dönem arkadaşım ingiltere'de kaliteli bir okulda uzmanlığını alıp şu an USA'da kanser üzerine çalışıp gününü gün ederken (yaşam standardı yğksek bir yaşantı sürerken) ve yüzbin dolarlar cinsinden birikim yapmış iken (dikkatinizi çekerim 2008 hacettepe mezunu henüz) ha ben de kendime göre hayatla ilgili istediklerimi her ne kadar maddi anlamda elde etsem de gelecek kaygısı iş garantisi anlamında geleceğe umutla bakamıyorum. Açıkçası maddiyat olarak ta arkadaşa yaklaşamam ama şükür TR ortalamasının çok üzerindeyim. Lakin objektif karşılaştırma yaptığımda yukarıdaki nedenlerden ötürü tıp mühendisliği dövüyor zannımca arkadaşlar.
    Sadece bir doktora muayeneye gittiğinizde annenizin doktora gösterdiği hürmete bakın bir de iş yerinde başarılı bir şekilde imkansız bir projeyi tamamladığınız halde patronun tatmin olmamasını düşünün veya aldığınız aferinin hiç bir anlamı olmamasını. Veya bindiğiniz arabalara bakın ben Toyota'ya binerken tıp mezunu arkadaşlar BMW'den şaşmıyor.

enrichment adlı arkadaşın yazdıkları

bazı arkadaşlar bu soruyu soran arkadaşa çok kızmış ama aslında sorusunun haklılık payı var...
    bana tıpla bilgisayar mühendisliğini karşılaştırmasını istediğim boğaziçi mezunu bir bilgisayar mühendisi şunu demişti;
    doktorluğun mühendisliğe göre en büyük avantajı yaşlandıkça tecrübesi arttıkça doktor değerlenir ama bir bilgisayar mühendisi yaşlandıkça insanın doğası gereği analitik düşünme hızı azalır eskiden 1 saatte yazacağı programı 3 saatte yazar hale gelir ve en büyük tehlike onun arkasından ondan daha genç daha hızlı düşünen bilgisayar mühendislerinin yetişmesidir demişti...valla bu direk söylediğim kişinin beyanı...benim düşüncem bir bilgisayar mühendisi 40 yaşına gelene kadar yönetici olamazsa geçmiş olsun...olur da 40 yaşında bir bilgisayar mühendisi işsiz kalırsa iş bulması çok zor olur...

ata1606 adlı arkadaşın yazdıkları (makine mühendisi)

beyler bu arkadasi iyi dinleyin ben o kadar doluyum ki bu konuda yazsam surda roman olur sadece bu arkadasi iyi dinleyin diyoum size, daha gecen is gorusmesine gittim 3 erkekk 1 bayan muhendis toplu olarak gorusmeye katildik, bayan muhendis kendisini tanitirken gecen sene osmangazi universitesi makine muhendisliginden mezun oldugunu su anda para almadan bir fabrikada tecrube kazanmak amaciyla calistigini soyledi, yani piyasa bu, daha ne kadar asagi inebilir diye soruyordunuz, para almama seviyesine kadar indi. Ben amerikada yuksek yaptim muhendisim, askerlik yapmisim, 2 aydir is ariyorum ama daha hic bisey cikmadi, bir kac tane is gorusmesi ayarladik tanidiklar sayesinde onlardan da ret geldi cunku 1 poziyon aciliyor yuzlerce kisi basvuruyor, insan kaynaklari da o isle ilgili tecrubesi oloan kisiyi aliyor, amerikada yuksek yapmissin vs bunlar zaman kaybi olarak gorunuyor, turkiyede arge mi var is veren senin yuksegini ne yapsin gorusundeler. Ayrica piyasa cok kotu, kariyer.net tarzi siteler bi ise yaramiyor, dusunun ben turkiyenin en sanayisi gelismis sehrindeyim ona ragmen hic bir is cikmiyor. Bu kadar okuyacagima simit satma isine girseydim maddi anlamda cok daha iyiydi.

Çevirici Hortlak'ın yazdıkları (gıda mühendisi)

Bak ben de mühendisim. Bu sene mezun oldum. 63k ile yerleşmiştim, son sınıfa geldiğimde anladım ki iyi bir üniversiteden mezun olmuyorsan kendini ne kadar geliştirirsen geliştir mühendis ünvanı sana hiç bir şey katmıyor. Hatta üniversitenin adı yoksa, yani bi ODTÜ, İTÜ değilse iş görüşmesine bile çağırmıyorlar.

Kariyer.net'te bir sürü iş ilanına baktım/başvurdum. Çoğu ilanda gördüğüm 'kriteri' yazıyorum sizlere: graduate from a reputable unviersity yani diyor ki hatırı sayılır/itibarlı bir üniversiteden mezun. Yani adamlar bunu bir işe alım kriteri olarak yazıyorlar. Hedefinizi yüksek tutmazsanız ömrünüz boyunca sıradan ve yükselemeyeceğiniz bir işe mahkum olma riskiniz çok yüksek.

Espa'nın yazdıkları (endüstri mühendisi)

Türkiye'de mühendislik öldü. Asgari maaşa çalışırım diyorsan mühendis ol. Kesinlikle TIP seçerdim (end. mühendisi yeni mezunum. )
    ....
    Asgari maaş teklif edenler yüzünden işsizim hala. Işçinin benden daha fazla aldığı yerde asgari ücretle mi çalışıcam ingilizce, bilgisayar, çizim program vs bilgim de iyi seviyede. Kpss kasıp devlete kapak atmak lazım başka yolu yok.

Stell@'nın yazdıkları (inşaat mühendisi)

yaklasık 2 aydır iş arıyorum ve 1000tlde 1500tl kadar ücret önerdiler daha yukarısı yok yani 1500lükte yapı denetim hiç bişey ögrenemiyosun ayrıca 7-24 calısacaksın bu miktarlar Ankara için...
    ----
    Hocam bende martta mezun oldum inşaat mühendisiyim aynı durum bendede oldu bıraktım artık iş aramayı kpss calısıyorum 2014 tekine

ozalyilmaz'ın yazdıkları (inşaat mühendisi)

24 yaşındayım , sürekli askerlik yüzünden iş teklifleri geri dönüyor , var olan iş tekliflerinde de 650-900 arası teklif ediliyor çok düşük :(

askere gidecem bunalımdan , okumuş etmiş mühendis adamın hali bu mu olacak ?

-----------

arkadaşlar ınsaat muhendisliğini bitirdim kpss girdim ve bayındırlık bakanlıgını kazandım herkese kessınlıkle ve sıddetle tavsıye edıyorum tam yatıs yerı (: odanız var masanız bılgısayarınız ınternetınız herseyınhız var karısan eden var arkadaslar kessınlıkle calısın cok calısın ozelde surunmeyın devlete gırın

arda4'ün yazdıkları (kimya mühendisi)

ODTÜ'cülük, İTÜ'cülük var ama çoğunlukla büyük şirketlerde. Sebebi de şu, 10-20 sene önce mühendis kıtlığı varken bir yerlere gelen insanlar kendi üniversitelerinden mezun olmuş adamları çalıştırmak istiyorlar. Ha bir de burnu havalarda olup da ODTÜ, İTÜ haricinde başka bir yerden mezun olanları adam yerine koymayanlar var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda4 -- 12 Temmuz 2015; 17:18:58 >

• kucuk bir ucra kosede kadrosu zayif bir yerde muhendjslkk okuyacaginiza, iyi bir okulda fen fakultesine gidin,tubitak bursunu da cebe indirin, yurtdisi doktoraya da cok rahat cikin (eger tip okumam diyorsaniz) turkiyede kalacaksiniz teknopark sirketinizi kurup muhendislere destek verin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu başlıklar da iyice arttı. size ne birader millet istediği yeri yazar okur. saçma sapan başlık açıp sanki ülke kurtarıyor gibi makale yazmanın anlamı nedir? bu kadar işsiz misin gerçekten?
  • Olur mu?

İlla "Mühendislik" olacak. "Mühendis" ünvanı alınacak. "Mühendis, mühendistir"

quote:

Orijinalden alıntı: guitarhero111

bu başlıklar da iyice arttı. size ne birader millet istediği yeri yazar okur. saçma sapan başlık açıp sanki ülke kurtarıyor gibi makale yazmanın anlamı nedir? bu kadar işsiz misin gerçekten?

Ah be kardeşim, yukarıdakilere bir göz atsaydın... Şimdi ben de bilirim "sana mı soracağım be!" falan yazmayı. Senin mantığınla söylersek "isteyen istediği başlığı açar ve yazar". Ülkede fikir serbestisi var.

Saçma sapan olan şey "kötülüğe karşı sessiz kalmak" tır.
    Benim gönlüm insanların yanlış tercih yapmasına razı gelmiyor. Benim yaşadığım gördüğüm saçmalıkları bu çocuklar neden yaşasın?

“Tarih”i tekerrür diye tarif ediyorlar;
    Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi?

Ne odunmuş babanız, olmadı bir baltaya sap!
    Ona siz benzemeyin, sonra ateştir yolunuz.

Meşe halinde yaşanmaz, o zamanlar geçti;
    Gelen, incelmiş adam devri, hemen yontulunuz.

Ama dikkatli olun;bir kafanız yontulacak.
    Sakın aldanmayın, incelmeye gelmez kolunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda4 -- 12 Temmuz 2015; 17:13:31 >

• paylaşıma devam:

yukarıda velen başlıkta Nicotinell (elektronik müh.) rumuzlu arkadaşın yazdıkları:

1- Türkiye'de 4 tane marka değeri olan okul var. Boğaziçi Odtü Bilkent İtü. Bu okulları tutturursanız muhtemelen iş bulma sıkıntısı yaşamazsınız ve iyi bir firmada iş başı yaparsınız.

2-Tehlike ilk 15.000'e giremeyip bu okulları tutturamayanlar için var. Çok fazla okul ve mezun olduğu için işveren ayırt edemiyor diğer okulları. Hepsi birbirine benziyor.

3-Gazi, 9 eylül, kocaeli, osmangazi, ege, istanbul, ankara vs gibi köklü devlet okullarında okumak da riskli bir hal aldı. Buralardan çıkınca işsiz kalabilirsiniz. Yahut çok berbat bir iş bulabilirsiniz. İyi bir iş de bulabilirsiniz. Riskli ama, demek istediğim bu.

4-Anadolu'da yeni açılan tabela üniversitelerinden ve yahut özel üniversitelerden mezun olursanız durumunuz daha da vahim.

5-Kendini geliştirmek hep yanlış anlaşılan bir kavram. Kendini geliştirmenin asıl manası iş tecrübesidir. İngilizce öğrenmek ve bilgisayar kursuna gitmenin etkisi düşündüğünüzden azdır.

6-Siz bilgisayar kursuna gidip kendinizi geliştirseniz bile işveren yine de odtü mezunu adamı tercih edecektir. Çünkü etiket faktörü daha önemlidir.

7-İş tecrübesi edindikten sonra okul etiketinin önemi pek kalmaz. İkinci işinize girerken okulunuza değil iş tecrübenize bakılır.

8-Kötü okullardan mezun olanlar için tehlikeli durum işte burada yatıyor. İlk defa işe girmenin zorluğu. Piyasa genelde tecrübeli eleman arar. Yeni mezun yetiştirmek için adam alırken de okul adına bakar, özellikle iyi firmalar. Kötü okuldan mezun olanların kendilerini geliştirebileceği ilk işlerini bulmaları zordur. Teknik düzeyi yüksek bir iş bulmak ise oldukça zordur. Kötü üniversiteden mezunsanız teknik yönü az olan veya olmayan bir işe girmek zorunda kalabilirsiniz, bu durumda kendinizi geliştiremezsiniz ve maaşınız yükselmez.

9-Mühendislikte yaş faktörü önemlidir. Mühendis 30 yaşına gelmeden önce teknik tecrübe kazanmış olmalıdır. Bu yaşa kadar teknik tecrübe kazanamadıysanız kariyeriniz bitmiş demektir. Eğer 30'u aşmışsanız ve işsizseniz, başka bir iş bulamazsınız. Çünkü tecrübesiz adam alınacaksa genç alınır.

10-Mühendislikte 40 yaşında sonra genelde teknik işler yapılmaz, yönetici pozisyonuna geçersiniz. 40 yaşından sonra bir mühendisin iş değiştirmesi falan çok zordur. Mühendisin zirvede olduğu yaş 30'lardır. Emeklilik yaşının 60 olduğu ve kademeli olarak 65'e yükseleceği bir ülkede, 40 yaşından sonra değerini kaybeden bir meslek seçmek ciddi bir risktir. Kariyer.net te iş ilanlarına bakarsanız, genelde 30 bilemedin 35 yaş sınırı görürsünüz mühendisler için.

11-Tıpta yaş faktörü önemsizdir. Her yaşta iş bulabilirsiniz. Eğer uzman doktorsanız yaşlı ve tecrübeli olmanız daha makbuldür.

------------

Sıralaması düşük olanlara öğütler:

1-Eğer başaracağınıza inanıyorsanız bir sene daha hazırlanıp ilk 15.000'e girip tıbba, iyi okullarda mühendisliğe girin. Ama her insanın bir kapasitesi vardır, allah vergisidir. O yüzden bunu herkes yapamaz. Ama 1 sene insan hayatında kısa bir süredir, ve ileride orada burada sürünüp yıllar kaybetmektense, 1 yıl kaybetmek hiçbir şeydir.

2-Eğer sınava çalışmadıysanız adam akıllı, 70.000.ci olduysanız mesela. Nasıl olsa bir üniversiteye girebiliyorum diye tercih yapmayın. Bir sene daha hazırlanıp ege, gazi, istanbul, gibi nispeten daha iyi okullara girin.

3-Baba parası varsa, koç, sabancı, Bilkent gibi okullara girin. (öte yandan baba parası varsa tıp da düşünülebilir)

4-Sıralamanız çok kötü ise, 100.000.ci falansanız mühendislik yerine başka alternatifleri gözden geçirin. Hemşirelik, röntgen teknisyenliği, tıbbi dökümantasyon bilmem ne gibi bölümlere yönelin.

5-Vasat üniversitede mühendislik okuyacaksanız, mesela bilgisayar mühendisliği, makine mühendisliği, inşaat mühendisliği gibi iş alanı geniş branşları tercih edin.

6-Matematiğiniz iyi feniniz kötü ise, TM'ye geçip Hukuk kazanmaya çalışabilirsiniz.

7-Kamuyu hedefliyorsanız inşaat mühendisliği seçin, en çok alınan branş. Özelde de iyidir. İnşaat gibi puanı düşük olan başka branşlar da var, ama onların özelde durumları pek iyi değil (örnek: harita, jeoloji, ziraat, orman vs). Yalnız kamunun ne olacağı belli olmaz. Alımlar azalır ya da herkes kpss'ye abanır. Sırf kamu hedefleyerek meslek seçmek de pek sağlam ayak değil.

• guitarhero111 G kullanıcısına yanıt
    Tıpa,eczacılığa puanı yeten adamın mühendislik için seçtiği üniversite zaten iyidir pişman olacağını sanmıyorum.Bunlardan daha düşük puanı varsa adam ne yapsın siz söyleyin onu seçme bunu seçme?hukuk düşünsün demişsin adam mf den giriyor ne alaka zaten.

İsteğen istediğini söyler lütfen biraz saygılı ol kardeşim.
  • vay be 5 yıl olmuş bunları yazalı...

Esas konu uçmuş.

Arşiv'deki kopyası şöyle:

https://web.archive.org/web/20130323172815/http://forum.donanimhaber.com/m_73055541/tm.htm

Bir de şöyle bir şey buldum:

ekşi şeyler
    Harita Mühendisleri Tam Olarak Ne İş Yapar?
    https://seyler.eksisozluk.com/harita-muhendisleri-tam-olarak-ne-is-yapar

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.