Büyük teknoloji şirketlerinin hisse senetleri son aylarda inanılmaz düştü (sene başında 330 dolar olan meta hissesi şu an 90 dolar). Birçok şirket stajyer almıyor, aldıkları stajyerlerin normalde yarısına falan mezun olduklarında iş teklif ederlerdi şu an teklif etmiyorlar, teklif etmedikleri gibi verdikleri offerları da geri çekiyorlar. Son birkaç günde Stripeve Lyft aynı günde çalışanlarının %14'ünü kovdu. Twitter yarısını kovdu ama Musk etkisi de var bunda. r/csmajors ve r/cscareerquestions'ta okuduğum şeyler çok karamsar. Bir öğrenci staj teklifinin son aşamasına geldiğinde ik tarafından ghostlanmış, araştırdığında onun işe alımını yapan kişi kovulmuş, pozisyonun da işe alımı durdurulmuş. (Bu subredditlerde takılan insanlar genelde abd'de top okulda okuyan ceng öğrencileri ve birçoğunun cv'sinde microsoft google vesaire var) Bu dalga sanırım Türkiye'ye biraz geç sirayet edecek, ama etti mi de tam eder gibi gözüküyor. Zira bu alanda çalışan mid/high level mühendisler ve müdürler daha en dibi görmediğimizi söylüyor, covid kovulmalarından daha beter kovulmalar başladı. Sizce bu veriler ışığında ceng sıralamaları düşer mi? İş olanağı ve maaş olarak ee ve makine gibi mühendisliklerin altına düşüyor gibi görünüyor çünkü. |
Bilgisayar mühendisliği sıralamaları yıllar sonra ilk defa düşer mi?
-
-
Çok kolay iş bulunduğu, iş güvenliği olduğu, iyi maaş verildiği ve yurtdışı imkanının yüksek olduğu için seçilmiyor muydu bu bölüm? Yoksa herkes bi anda idealist mi oldu
-
Hocam diğer neredeyse hiçbir mühendislikte kendi kendinize bir şey yapamıyorsunuz. Yani bilgisayar okuduktan sonra oturduğunuz yerden bile staj yaparsınız. Stajınızı kendiniz yaratırsınız. Makine veya elektrikte var mı böyle bir şey?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
En büyük şirketlerin sunamadığı hizmeti, oluşturamadığı ürünü ve kazandığı revenue'yu tek başına nasıl yapabileceksin ki? Adamların kağıdı 330 dolardan 90 dolara düştü diyorum.
-
Lay offların sayısı daha da artarsa bu dalga turkiyeyi de vurursa ufak çaplı düşme ya da yerini koruma olabileceğini dusunuyorum şuanlık korkulacak bir şey yok gibi duruyor ilgisi olan için hala çok mantıklı bir meslek bence.Yazılım şirketleri baya kar elde ettiği için over hiringler oldu bu yuzden 3-5 kişinin yapacağı işleri 10-15 kişiye paylaştırdılar bu durumların fark edilmesiyle işten çıkarmaların başladığını dusunuyorum.Twitteri ayrı tutmak lazım bu durumdan orda bambaşka bir durum söz konusu işin kötü tarafı şuan hiring freeze döneminde bu dalgaya yakalanmaları.Ne diyelim işten çıkarılanlar en kısa zamanda iş bulurlar inşallah
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F34007C91 -- 5 Kasım 2022; 21:46:40 > -
Evet baya overstaffed olduklarını biliyorum, resesyonun etkisi geçip dengeye geldiğinde büyük ihtimal standart mühendislik seviyesine gelir. Uçuk 150-200k dolar başlangıç maaşlarının sonu geliyor gibi.
-
Yazilim balonu patladi galiba
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
O manada değil. Bilgisayar bilgin olduktan sonra sen internette free lance veya kendi projelerinle boş durmadan deneyim kazanabilirsin. Bir sürü küçük çaplı şirket küçük çaplı yazılım işleri için free lance çalıştırıyor. Sattığı reçel için site açacak amca da yazılımcı çalıştırıyor yaptığı oyunun bir kısmını düzeltemeyen indie oyun grupları da. Makinede veya elektrikte veya diğer mühendisliklerde iş bulamadan belirli bir yaşı geçtikten sonra önünüzde KPSS'den başka çare kalmıyor. Yani 30 yaşını aşmış tecrübesiz bir mühendisin iş bulması çok zorlaşıyor. Bilgisayarda bu durum daha az. Free lance bile bulamasan en azından oturur bir şeyler kurcalarsın.
Freelance pazarı da daha rekabetçi olur hiç değilmiş gibi
-
İstediği kadar olsun hocam. Yazılıma her alanda ihtiyaç var. Ayrıca havadan bilsayarda iş kesin var bilgisini alan insanların yok Meta küçülmüş yok Amazon alımları durdurmuş gibi şeyleri araştıracağını hiç sanmıyorum. Bir kriz varsa o Türkiye'yi vurana kadar kimse hissetmez. O yüzden ben sıralamaların artması için bile değil sadece düşüşün bitmesi için 3 yıl veriyorum.
imkanı yok rahat 1 dönem (4yıl) daha devam eder
Bu yıl durur eğer durum kötüleşmeye devam ederse ya da bu kıvamda kalırsa geriler diye düşünüyorum. Ne olursa olsun tıpa minör kaymalar beklemek bence yerinde.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-3BBC98E80 -- 5 Kasım 2022; 22:40:58 >
twitterda çalışan senior bir türkün discordundayım. kendisi diyor ki atılanların büyük bir çoğunluğu mühendislik dışı. Fakat kendisi twitterda çalışan sayısının fazla olduğunu belirtiyor mesela 7.5k kişi varsa 4k ile de aynı işlerin yapılabileceğini soyluyor. Bence düşme en azından alternatif bir şey çıkana kadar çok zor gözüküyor. Bilgisayar ve yazılım diğer mühendislikler gibi değil
-
Ben sevdiğimden burayı seçtim inşallah patlamaz ne diyelim, yani bilgisayar da çıkarsa elimde ee'den başka sevecek bir şey kalmıyor (o da değil aslında da işte)
olay artık iyi üni kazanmaktan ziyade orada iyinin de iyisi olmaya evrildi sanırım insanüstü bir rekabet var ortamda
-
Ama senin yaptığın çok büyük bir yanlış var kardeşim . Hisse senedinin fiyatıyla şirketin değerini biçmek . Şirketin değerini kar , özkaynaklar , gelirler , vergiler birçok şey etkilerken borsadaki fiyatı yatırımcı psikolojisi dahi etkiler . Fed kararlrı belli şey belli . Agresif gelişme gösteren 1-2 değil 30-40 yıl sonrasını fiyatlayan şirketler değerine gelmeye başladı . Sürekli yukarı yönlü bir hareket olacağını mı düşünüyorsun ? Bu aynı herkes al tuşuna basarsa kimse kaybetmeze geliyor .
Yani dediğin o açıdan yanlış gerisini bilmem
Tamam tek olay şirketin kağıdı değil ama mühendise o kağıttan veriliyor ve çoğu zaman maaştan fazla ediyor o kağıtlar. 15 bin dolar maaşın sene sonu 5-10k arasına geriliyor gibi düşün.
-
Demek ki insanlar bir anda kendini geliştirmeyi bırakmış
Şaka bir yana demek ki kariyer planı denen şey çok da bizim kontrolümüzde olan bir şey değil, mesela kpss odaklı olan bir bölümde ataması azsa mezun olunca neden işsiz kaldım diye düşünmemek lazım.
Ya da bu örnekte gördüğümüz gibi o dev teknoloji şirketleri ekonomik kriz ortamında bir anda bir sürü çalışanından vazgeçebilirmiş, kimsenin işi garanti değil şu anda bu kişiler için kendini geliştirmek demek yazılım sektöründe değil başka bir sektörde uzmanlaşmak olacaktır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alpereNN7 -- 6 Kasım 2022; 1:19:4 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
Yazilim balonu patladi galiba |
Benzer içerikler
- üniversite okumak mantıklı mı
- tıp kitapları pdf telegram
- üniversite hocası nereye şikayet edilir
- kendi kliniği olan diş hekimi ne kadar kazanır
- kendi bürosu olan avukat ne kadar kazanır
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X