Şimdi Ara

mühürleme nasıl yapılıyor mantığı nedir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
30.040
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar elimde 0.18 kw motor bir adet kondektör bir adet 2no 2nc çıkışlı röle bir adet bir adet bas bırak buton onda da 1no 1nc giriş çıkışı var.Ben bu sistemle butona bastıktan sonra motorun sürekli çalışması bir daha bastıktan sonra stop etmesini istiyorum.
    Ama bir türlü beceremedim bastıktan sonra çalışıyor elimi çekince motor stop mühürlemeyi bir türlü yapamadım.

Yardımcı olacak arkaşalara teşekkür ederim.

• Mühürleme demek butona basıp bıraktığında motorun çalışmaya devam etmesi. Uzatmadan yapacağın iş kısaca şu;

..........................................................................................................................................................................
    FAZ<----o->NC-> Buton <-NC--o----------o-NO-> Röle ( kontaktör) <-o-NO----<-o-Rölenin bobin uçları--o->--->NÖTR
    .............................................................ı .......................................ı.............................................................
    .............................................................ı .......................................ı.............................................................
    .............................................................L--o->NO->Buton<-NO--o---ı.............................................................
    ...........................................................................................................................................................................
    Elbette motorun 1 fazlı ise.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Qklavye -- 5 Haziran 2008; 18:22:42 >

• yok usta motor üç fazlı
  • Sana o zaman 4 tane ( faz başı 1,kumanda devresi için 1 tane) NO kontak lazım.Böyle röle varmı,sanmıyorum ama en temizi bir kontaktörle hallet.
  • aşağıda bir mühürleme devresi görülmektedir. bu devrede start butonunun kontrol ettiği kontaktörün açık kontağı paralel bağlanarak mühürleme gerçekleşir. start butonuna bastığınızda kontaktör enerjilenerek açık kontağı kapatır. parmağınızı butondan çektiğinizde buradan iletim kesilsede, akım paralel bağlı kontaktan geçerek kontaktörü beslemeye devam eder. devreyi durdurmanın tek yolu ise stop butonuna basmaktan geçer.

aşağıda yardımcı sargılı motorun kumanda devresini görebilirsiniz. daimi kondansatörlü bir yardımcı sargılı asenkron motor kullanılacaksa, zaman rölesi ve A kontaktörü devreden çıkartılıp, yukarıdaki kumanda devresi kullanılır.

motorun 3 fazlı ise 2 nc, 2 no'lu kontaktörü kullanamazsın. kullanacağın kontaktörde motor bağlantıları için 3 tane ana no kontağını daha olması lazım. ilk resimdeki kumanda devresiyle aşağıdaki güç devresini kullanman gerekiyor. bu resimdeki M kontakları motor yazılı kontaktöre bağlı olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 5 Haziran 2008; 20:17:26 >

• 1 adet kontaktör alacaksın 4 tane açık kontağı olacak 3tane açık kontakları motora bağlayacaksın 1 tane açık kontağın uçlarınıda start butonunun uçlarına bağlayacaksın
  • yardımlarınız için teşekkür ederim
  • Peki en az parça ile röle kullanmadan tek tuşla mühürleme nasıl yapılabilir? Anahtarlanacak akım birkaç mA'lik DC.
  • swich anahtar kullanırsan mühürlemeye gerek kalmadan tek elemanda işi bitirirsin. ama birer direnç ve kondansatör ile 2 değil(7404) kapısıyla yapabileceğin bir devre var. devre kitapta olduğu için şu an gösteremiyorum.

devreyi şimdi buldum.

mühürleme nasıl yapılıyor mantığı nedir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 6 Haziran 2008; 22:30:34 >
  • Sadece anlık kontaklı (momentary) anahtarlar kullanarak yapmak istiyorum. Bu verdiğin devre işimi görür sağ ol. Sadece transistör kullanılan devre bilen yazarsa da sevinirim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.