Şimdi Ara

multimetre ile bir cihazın watt değerini bulma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
192
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

multi metre ile bir cihazın çektiği ac watt değerini bulabilmem mümkün mü ?

• Bulursun ama biraz riskli iştir. Ara kablo yapman lazım.
    Multimetrenin amper özelliği kadar ölçebilirsin.
    10 amper ise 2200w
    20 amper ise 4400w a kadar ölçüm olur.
    Ölçümü ek kablo kullanacaksın, Multimetreyi amper ölçümüne alacaksın, cihazın nötr bağlantısına seri bağlantı yapacaksın.
    Çıkan amper değerini volt ile çarpınca watt değerine ulaşırsın.

Ama tüketim miktarını ölçemezsin, anca watt harcamasıyla saatlik harcamasını öngörürsün.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -OFLU- -- 10 Şubat 2023; 7:0:36 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sadece voltamper cinsinden, görünür gücü hesaplayabilirsin. güç katsayısını 0,8 alırsan hata payı yüksek bir hesaplama yapabilirsin ama akkor flamanlı lamba bağlamadığın sürece, aktif gücü bulamazsın. enerji ölçümü ise daha zahmetli ve hata payı yüksek olacağı için, uğraştığına değmez. multimetre yerine bir enerji analizörü kullanmak, daha çok işe yarar.

• -OFLU- kullanıcısına yanıt

cevap için teşekürler

gerçekten riskli bir işmiş dikatsizliğime deng geldi kısa devre yaptım, kaplo bomba gibi patladı, probun bir ucu eridi, şebeke elektirigine bağlı olan kablo nötr kısmında kopukluklar, oluştu multi metrede bir sorun yok gibi ölçüm yaptığımda ac amper kısmında kırmızı probda 20a bölümüne takılıydı bir sorun yok gibi sizce multimetre hasar almışmıdır ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi layk5t -- 23 Şubat 2023; 22:31:34 >
  • layk5t kullanıcısına yanıt

çoğu multimetrede, akım ölçme girişinde sigorta bulunur. sigorta attıysa çipi korumuş olabilir. değeri bilinen direnç ve güç kaynaklarını kullanarak, direnç ve gerilim kademelerini kontrol edebilirsin. etiket değeri ile ölçülen değer arasında çok büyük bir fark yoksa, bir sorun yoktur. işi garantiye almak için başka bir multimetre ile de ölçerek, sonuçları karşılaştırabilirsin.

• dergul D kullanıcısına yanıt

bendeki multimetre:

mili amper kısmıdna sigorta var ama 20a kısmında sigorta yok. Benim şahsi düşüncem multi metre çok yüksek akım kaldırabilcek durumda olduğu için 20a geçmeden kablo patladı bence, hatta kabloyu değiştirip tekrardan aynı cihazın amperini ölçtüğümde başka çok yüksek amper çekmeye aşlıyor sonradan yavaş yavaş düşüp sabit bir değer vermeye başladı kazadan öncede aynı değeri vermişti

Az önce elimde 33 ohm bir direnç varmış kademe ayarını 2k bir deneme yaptım direk 33 ohm değerini verdi 200 kademesinde ölçtüğümde 32.9- 33 arası git gel yaptı niye öyle yaptı anlamadım

sınırlar dahilinde iken, düşük kademede daha hassas ölçüm yapar. bu yüzden sorun yok. mili amper ile 20a arasındaki fark, daha yüksek akımların ölçülebilmesi için, şönt direnç eklenmesidir. aşağıdaki devrede görebilirsin. dolaylı olarak sigorta korumuş olabilir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • anlıyorum

Ek olarak özelikle 200m dc volt probları bir yere degdirmeme rağmen ekranda değerler gözükebiliyor hatta parmaklarıma değdirdiğimde baya bir değer göstermeye başlıyor probları boşa bıraktığımda anlık değerler gözüküyor arada 0 değeri görünüyor ama ac voltda 200m bölümüne aldığımda rasgele durmaksızın değer gösteriyor taki problerı birbirine değdirdiğimde ekran sıfırlanıyor bunlar normal mi ?

• dergul D kullanıcısına yanıt

Ortalığın havaya uçtuğu bir halde sigortanın mikroçip gibi gayet hassas bir elemanı koruması pek ihtimal değil. Akım ölçme mantığı, akımın mikroçipe hiç etki etmeden ölçülmesiyle de sağlanabilir. Hal-efect sensörü gibi, pensampermetreler malum temassız ölçer.

Alıntı

metni:
    32.9- 33 arası git gel yaptı niye öyle yaptı anlamadım

sen yenisin galiba...

Alıntı

metni:
    200m bölümüne aldığımda rasgele durmaksızın değer gösteriyor

Soruun değildir bu olur. Ama yanında miliVolt olduğunu gösteren ibare vardır. Parmaklar dokunduğunda da bu sorunlar olur sen de yazmışsın bunu. Ölçü aletinden ziyade osiloskopta çok daha acaip dalgalanmalar olur.

• karafetva K kullanıcısına yanıt

pek yeni sayılmama ama multimetre ile pek haşır neşir olmadım

havaya uçtu dediğim öyle çok şiddetli olmadı. daha güvenli olsun diye şebekeden aldığım faz direk fişe taktık nötr klemense bağladım o an dikkatsizliğime deng geldi probun bir ucunu klemense diğerini boşta olan fişe değdireceğime gittim kablo takılı olan faz kısmına değdirdim zaten değdirir değdirmez klemnse bağlı kablo 4 tane kıvılcım çıkarak patladı işin komik kısmı klamsede birşey olmadı hatta erimedi bile(gerçi kablo çok kaliteii bir şey değildi)

umarum multi metre sağlamdır diye baktım multimetrede bir sorunda görmedim önce direnç ölçtüm etiket ile aynı değeri verdi pil felan baktım pek sorunda görmedim sonradan kabloyu değiştirp aynı düzeneği tekrar kurdum önceki kurduğum değerle aynı değeri aldım o an çok yüksek akım geçirme durumunda olduğu için muhtemelen 20 geçmeden kablo patladı diye umuyorum

Alıntı

metni:
    çok yüksek akım geçirme durumunda olduğu için muhtemelen 20 geçmeden kablo patladı diye umuyorum

20 amper geçmediği halde;

Alıntı

metni:
    değdirir değdirmez klemnse bağlı kablo 4 tane kıvılcım çıkarak patladı

kablo patlıyor ve ortalık aydınlanıyor... Bunu yapacak akım 20amperden çook daha fazla. Bu kısadevre anlaşılan. Kısadevre akımı ise çoook yüksektir.

Yani bu akım ölçü aleti bağlı kısmından kesinlikle geçti ama hassas olan kısımlar bu hatta direk bağlı değil anlaşılan. Mesela patlama olduğunda ölçü aleti kapanmamıştır bile değil mi?

Nihayetinde ölçü aleti bağlantıları, devre plaktenin akım yollarının bir sınırı vardır ve bir sınırın üstüne geçilmesi istenmeyecektir. BU sınır namına da sigorta konmuştur, o max değeri sigorta değeridir.

Bazen sınır değerler anlık sorun çıkarmaz, uzun sürede arızaya sebep olur.

Alıntı

metni:
    pek yeni sayılmama ama multimetre ile pek haşır neşir olmadım

Multimetresiz elektronik ayrı bir konu gibi... Multimetre olmasaydı ne olurdu? Geliyor........ https://forum.donanimhaber.com/elektronik-olcualeti-multimetre-olmasaydi-ne-olurdu--155181670

• olduğunda ölçü aleti kapanmamıştır bile değil mi?

evet kapanmadı zaten sağlam olduğunu düşündürende bu sanki ölçü aleti hiç bir şey olmamış problar boşta olduğu için 0 değerini göstermeye devam etti

peki cihazın hasar aldığını nasıl anlayabilirim gördüğüm kadarıyla bir sorun yok gibi

Artık cihaz sağlamdır diyelim olmaz mı? Ne yapması lazım kendisini ispatlaması için? Kondansatör ölçümü varsa kondansatör, transistör, diyot, direnç vb birçok farklı değerde eleman ölçebilirsin. Farklı ölçüm kademelerini kullanarak.

cihazın ölçüm yaparken kısa devre olan kısmını uygun şekilde tekrar ölçüme alabilirsin. Muhtemelen ölçmeyecektir sigortası atmıştır. Mesela seri lamba bağlayarak lambanın yanıp yanmadığını gözlemleyebilirsin. Geçen akımı okuyup doğruluğunu değerlendirebilirsin.

• sizden önceki aynı arkadaş da bunu söyledi elimde 33 ohm direnç vardı ölçü aleti 2k 33- 200 32.9 değerini verdi ardından aynı cihazı ile tekrar ac amper ölçtüm bir sorun çıkmadı bana aynı değeri verdi

f bölümü var sanırım ordan da kondansatör ölçmesi lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi layk5t -- 24 Şubat 2023; 19:16:48 >

Akım ölçmek için devreye seri giriyorsun ya hani yükü? O kısım çalışmıyordur şu anda. Sigortası değişince çalışır mı bakmak lazım. Cam sigorta olur yenisini alırsın olmazsa ince tel lehimleyip sigorta gibi kullanabilirsin tereddüt ettirse de.

Eski porselen sigortalara ttr kablo içinden birkaç bakır ince tel tanesi ayrılıp takılırdı... Bir tel 4 amper felan mı denirdi o zamanlar, 4-5 tel mi takılırdı hatırlayanlar yaptırsın nostaljiyi. Hesabı da mümkün de uzatmayalım hem de her bir tel tanesi standart çapta olmayabilir.

• şöyle yapalım 1 kaç tane elimde görüntü var kazan önce cihazın kaç amper çektiğini fotograf çekmiştim 0.11 amper çekiyordu şimdi bir test daha yapıp onunda fotoğrafını çekeyim çok daha net anlaşılır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi layk5t -- 24 Şubat 2023; 19:57:28 >
  • multimetre ile bir cihazın watt değerini bulma

kazadan önce yaptığım ölçüm probun ucuna bakarsanız erimiş görürsünüz(1 görüntü çekildikten sonra 1 saniye sonra 2. görüntü çekilmiştir)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi layk5t -- 24 Şubat 2023; 21:51:24 >

Sigortası bile mi atmamış? ALLAH ına kurban!

• Bu kadar şaşırmanızı beklemiyordum :D

20a kısmında sigorta yok sanıyordum ama var gibi

başka yapabilceğim bir test var mı ?

• tekrardan merhaba

cihazın içini açtım herhangi bir sigorta yok hazır içini açmışken bir göz attım yanık bir parça da göremedim

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.