Şimdi Ara

müzik dinlemek için stereo mu 5+1 mi ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
121
Cevap
2
Favori
16.894
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • @why_living yazdıklarınızdan müziğin 5.1 de de performanslı ve aslına uygun bir biçimde dinleneceği kanısına vardım yanlış mı anladım acaba? Eğer doğru anladıysam ben de size katılamıyacağım. Hi-fi yani gerçek sese sadık kalmak diyorsunuz ama 5.1 olarak kurulmuş sistemler bu sese nasıl sadık kalacak bu mümkün değil bana göre. Öncelikle müzik de subwoofer ın yeri yoktur müzik iki kanal ile dinlenir bu yüzden müzik için stereo sistemler önerilir ve kullanılır o nedenle 5.1 ile stereo performansını alamassınız, zaten 5.1 sistemler sinema içindir ve daha çok efekt vermeye yönelik cihazlardır onlar kendi alanında mükemmeldir ama müzik konusunda hiç de stereo sistemlerin yerini tutmazlar ben böyle düşünüyorum. Eğer 5.1 de de müzik randumanlı bir şekilde dinlenseydi üst düzey markaların hiçbiri pahalı stereo anfiler üretmezlerdi değil mi ama? 700-800 ytl lik bir stereo anfinin müzik performansına yaklaşan bir av anfi 5-6 milyara anca bulunur ve eğer amaç kaliteli müzik dinlemekse stereo dan başka seçenek yoktur bana göre

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi venom800 -- 30 Mayıs 2007; 23:25:44 >

• dostum kanım kaynamaya başladı sana

quote:

Orjinalden alıntı: venom800

@why_living yazdıklarınızdan müziğin 5.1 de de performanslı ve aslına uygun bir biçimde dinleneceği kanısına vardım yanlış mı anladım acaba? Eğer doğru anladıysam ben de size katılamıyacağım. Hi-fi yani gerçek sese sadık kalmak diyorsunuz ama 5.1 olarak kurulmuş sistemler bu sese nasıl sadık kalacak bu mümkün değil bana göre. Öncelikle müzik de subwoofer ın yeri yoktur müzik iki kanal ile dinlenir bu yüzden müzik için stereo sistemler önerilir ve kullanılır o nedenle 5.1 ile stereo performansını alamassınız, zaten 5.1 sistemler sinema içindir ve daha çok efekt vermeye yönelik cihazlardır onlar kendi alanında mükemmeldir ama müzik konusunda hiç de stereo sistemlerin yerini tutmazlar ben böyle düşünüyorum. Eğer 5.1 de de müzik randumanlı bir şekilde dinlenseydi üst düzey markaların hiçbiri pahalı stereo anfiler üretmezlerdi değil mi ama? 700-800 ytl lik bir stereo anfinin müzik performansına yaklaşan bir av anfi 5-6 milyara anca bulunur ve eğer amaç kaliteli müzik dinlemekse stereo dan başka seçenek yoktur bana göre

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zart -- 31 Mayıs 2007; 0:20:33 >

• Ayrı olarak yazmak istediğim şeyler var bunları sarf edilen sözcüklerin altına yazıyorum

1-)hi-fi nin anlamı yüksek sadakat. yani gercek ses kalitesine sadık

cvp:gerçek ses kalitesine sadık kalmanın yolunun 5+1 den geçtiğini düşünmüyorum malesef

2-)sistemler bu müziği en iyi şekilde yansıtırlarsa buna hi-fi denir.

cvp:müziği en iyi yansıtmak için,topluma bu hobi tarzını kazandırmak için,ticaret yapmak için v.s bir sürü kurulan yerler var yanlız nedense bunların hiçbirinde bana 5+1 le müzik dinletmediler NEDEN?

3-)satılan tüm sistemler aynı mantıga göre çalışır

cvp:madem aynı mantık neden 5+1 ler le 2 adet hoparlör'den kurulan hı-fi setler ( Kİ BANA GÖRE) yani diğer bir deyişle stereo müzik setler farklı bir ad topluluğu altında kuruluyor?

4-)bu nedenle 5+1 sistem sub woofer ı ayrı olarak inşaa edilir.

sese sadık kalmanın yolunun müzikte subwoofer kullanmaktan geçtiğini düşünmüyorum.

saygılarımla

• arkadaşlar.... DTS müzik diye bişey biliyoruz değil mi ???????????

DTS 5.1 deki müzik keyfini hiçbirşeye değişmem... DTS 5.1 vs Stereo (Altec Lansing 2.1) anca bunlar başabaş rekabet edebilir... T6060 ile DTS 5.1 keyfi bambaşka heleki z5500 ile arkadaşta z5500 var. bi dts album açıyoz bass tum binayı sallıyor ses kalitede enfes tabiki DTS nin özelliği her kanala müzikteki değişik sesleri yayıyor. adam gibi DTS mix yapan bi sanatçı albumu bulursanız bi dinleyin.. mesela Depeche Mode - Music For The Masses ve Black Celebration'u bi dinleyin farkı göreceksiniz... stereo albumlerle kıyaslanamaz bile... SACD ile rekabet olur belki... "Stripped" şarkısını hepiniz bilirsiniz Rammstein cover'i var. işte onun orjinal versiyonunun dts 5.1 mixini bi dinleyin

• arkadaşlar demek oluyor ki hala anlatamıyorum .

müzik dinlemek için stereo mu 5+1 mi ?

yukardaki şema sistemlerin performansını göstermektedir.

sistemelr belli bir noktaya kadar hi-fi ses saglamaktadır.
  • bu yoruma cevap yazma gereği duydum...
    Dts 5+1 demişinde buna örnek olarak da 5500'ü örnek vermişin ne diyim ben size stereo demişin altec lansin 2.1 örnek vermişin hele ki stereo ya hadi anlıyorum iyi bir marka ses oldukça güzel de gerçekten kaliteli stereo setlerin yanına bile yaklaşamaz bu setler.....sacd ile de belki kapışır demişin ona da hiçbir şey sölemiyorum....zevk meselesi diyip geçiyorum......

quote:

Orjinalden alıntı: helloween

arkadaşlar.... DTS müzik diye bişey biliyoruz değil mi ???????????

DTS 5.1 deki müzik keyfini hiçbirşeye değişmem... DTS 5.1 vs Stereo (Altec Lansing 2.1) anca bunlar başabaş rekabet edebilir... T6060 ile DTS 5.1 keyfi bambaşka heleki z5500 ile arkadaşta z5500 var. bi dts album açıyoz bass tum binayı sallıyor ses kalitede enfes tabiki DTS nin özelliği her kanala müzikteki değişik sesleri yayıyor. adam gibi DTS mix yapan bi sanatçı albumu bulursanız bi dinleyin.. mesela Depeche Mode - Music For The Masses ve Black Celebration'u bi dinleyin farkı göreceksiniz... stereo albumlerle kıyaslanamaz bile... SACD ile rekabet olur belki... "Stripped" şarkısını hepiniz bilirsiniz Rammstein cover'i var. işte onun orjinal versiyonunun dts 5.1 mixini bi dinleyin

• stereo sistemde db aralığı 3 ten başlıyor diğeri 7 den aradaki fark burdan bile anlaşılır.saol...
    neyse asıl problem zaten kişiden kişiye değişen kulak zevki bundan ötesi yok...kimisi 5+1 de dinler kimis stereo olarak hı-fi takılır.ben müziğin her zaman stereo da dinlenmesi yanındayım ve bu zevkiminde değişeceğini düşünmüyorum.her zaman da savunacğım müzik stereo da dinlenir...
    ''5+1 sistemde tanım oalrak hi-fi dir''demiştin ama verdiğin resimde bile 2 ayrı isim altında grafik çizelgesi oluşturulmuş

quote:

Orjinalden alıntı: why_living

arkadaşlar demek oluyor ki hala anlatamıyorum .

müzik dinlemek için stereo mu 5+1 mi ?

yukardaki şema sistemlerin performansını göstermektedir.

sistemelr belli bir noktaya kadar hi-fi ses saglamaktadır.

neyse arkadaş ben en azından böle biliyorum böle savunuyorum.her zaman da arkasındayım.
    deediğim gibi kulak meselesi.nasıl beğeniolasa öle dinlenilmesi gerekir...ama hala bana göre en doğrusu müzik stereo da dinlenir.

saygılarımla

• evet bencede en güzel müzik stereo da dinlenir
  • Aynı fikirde olduğumuza sevindim @zart Küçüklüğümden beri müziği hep stereo sistemlerde dinledim ama benim de zamanında hatalarım oldu tabi. Çok hoparlörlü sistemler çıkmaya başlayınca sanki mecburmuşum gibi o sistemlere geçme gereği duydum ve ne kadar çok hoparlör o kadar iyi sistem gibi saçma bir fikire kapıldım (küçüktük o zaman ne yapalım:) sonra baktım ben sadece popüler olan bir şeyin arkasından gidiyorum ve müzik dinlemeye çalıştığımda asla eskisi gibi stereo performansı alamıyorum bu 4.1, 5.1 sistemlerle sonra yanlışımı farkettim ve stereo ya geri döndüm hala müziğin en iyi stereo sistem de dinlendiğine inanıyor ve bunu savunuyorum ama müziği dolby digital ve DTS formatı ile dinleyenlere de saygı duyuyorum tabi Bir de istediğim stereo sistemi kursam çok güzel olacak da biraz zaman gerekiyor hala..

• Verilen grafikler doğruyu pek yansıtmıyor.
    5.1 de eksik olan şey aslında mid bas bandıdır ki buda yaklaşık 300 ile 800 hz arasına denk düşer. Bu alanda çok eksik kalır ve müzikte dolgunluğa ulaşamaz fakat ambians ile açığı kapatmaya çalışır.
  • bencede eksik kalan kısmı'nı bahsetmişsiniz kesinlikle katılıyorum.....
    hocam siz müziği nasıl dinliyorsunuz onu merak ettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zart -- 31 Mayıs 2007; 13:41:56 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: venom800

Müzik dinlemek için hoparlör alacaksan asla ama asla 5.1 tavsiye etmem

neden ?

...
    ..

..

bunun gibi bircok kesin yargıya nerden ve nasıl vardınız bizleride bilgilendirir seniz nedenleriyle anlatırsanız daha iyi yardımcı olunacagına inanıyorum. bence insanları bilincsizce bir yere sürüklemek pek anlamlı degil .

arkadaşlar birde stereo dinlenir demişsiniz .. tabikide öyle olacak 5.1 sistemde stereo sesi dagıtır zaten .

subwoofer kimi sistemelrde tek hattan beslenen bass mid tiz kombinasyonuna ek olarak bir birlerindne etkilenmemesi adına . ayrı oalrak kabin tasarımına sahip bildigimiz bass bass hoparlördür.

sub woofer hoparlörünün tasarımının amacı diger tip kaibnlerdeki kayıpları en aza indirmektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edi_büdü -- 31 Mayıs 2007; 15:11:26 >

• @why_living nedenini bu topikte ki her mesajım da yazmışım ya Yine özetlemek gerekirse şundan dolayı 5.1 tavsiye etmem müzik için: öncelike 5.1 sistemlerin stereo sesi dağattığı da doğrudur hatta ev sinema sistemlerin de de stereo ibaresi vardır buna bastığınız takdir de ses stereo olarak gelir doğru ama burada hassas bir nokta var en başından beri söylüyorum 5.1 sistemlerin kullanım amacı müzik değildir sinema için tasarlanmış ve efekt vermek için geliştirilmişlerdir av anfilerinde ki stereo tuşları sadece gerçek stereo performansını bir derece verebilirler eğer tam anlamıyla bir stereo performansı alabilseydik neden hala üst düzey markalar milyarlarca liraya stereo anfi üretiyor derdik değil mi? Bu iş ev sinema sistemi ile halledilebiliyorsa alalım bir av anfi bir de 5.1 ses sistemi işi kökünden halledelim yani hem sinema hem stereo sistem keşke böyle kolay olsa ama değil. Bunu kendi tecrübelerime de dayanarak söylüyorum ben de eskiden neden stereo sistem alınıyor ki derdim nasıl olsa 5.1 sistemler de de stereo müzik dinlenebiliyor ama kendim deneyeyip dinlediğim zaman işin bu kadar kolay olmadığını gördüm. Stereo nun tanımı iki kanaldır yani ev sinema sistemlerinin sesi 5.1 de stereo olarak vermesi zaten gereksiz bir durum yani gereçk anlamda stereo olarak müzik dinleyecekseniz zaten 2 kanal yeterlidir hele hele subwoofer gibi derin sesler veren bir basa hiç gerek yok çünkü bu dinlediğiniz müziği de bozar. Siz müzik de
    anlık bir bas etkisi duyacağınıza uzayan bir bas ile karşılaşırsınız ki durum subwoofer ın bir özelliğidir ve sinema da etkisi mükemmel iken müzikte bozucu bir etki yaratır o nedenle iki adet büyük kabinde tüm frekansları yeterli derece de verebilecek bir stereo sistem ile hiçbir ev sinema sisteminin stereo performansı aynı değildir. Zevkinize saygı duyuyorum ama siz 5.1 ile dts veya dd müzik dinlemeyi değil direk 5.1 sistem ile stereo müzik dinlenir diyorsunuz ama bu nokta da size katlamıyorum. Bir de uydu ve subwoofer kombinasyonu ile oluşturulmuş 5.1 sistemleri hiç bulaştrmayalım isterseniz çünkü bu tür sistemlerin hemen hepsinde orta frekans seslerde eksiklik mevcut. Genel olarak tiz ve bas ağırlıklı ve subwoofer ın etkisiyle bu bas müziklerde rahatsız edici bir etki yaratır. Benim düşüncem ve stereo anfi üreten firmaların da düşüncesi genelde böyledir ki zaten böyle olmasaydı bir ev sinema anfisi ile iki işlemi de (müzik, sinema.) halletmiş olurduk ama olmuyor işte inanın ben de isterdim bu kadar basit olmasını ama olmuyor tek çare en iyi müzik performansı için müziği, stereo bir anfiye bağlı iki adet dengeli hoparlör ile dinlemek

• işte tamda bu devrede pazarlama stratejileri devreye giriyor. sizler gibi tüketicileri bu yola sevketmek adına böyle bir yol izliyorlar ve sizin zihninizde koşullanma oluşuyor . bende en basit örnek vereyim.

demişsiniz ki 5.1 dlerde mid eksiği oluşur.
    şöyle düşünelim stereo kabinlerden 5+1 yaptık sadece bass hopları cıkardık mid ve tizler kaldı. bass ıda subwooferdan aldık. bu tip bir sistemi yapan üretici stereo sistemlerini satabilir mi ? yada yapmasına piyasa izin verir mi ? stereo kullanımı daha basit olacagından ve hala piyasada mp3 hakimse bu gibi satış yolunu kapatmak ister mi üretici ? bunalr anlı k aklıma gelenler. daha bircok neden. bunlar efendim tamamen pazarlama aklı .bir nevi dolandırıcılık. bu gibi nedenlerle üreticilerin cogu üretimde 5.1 leri stere olara göre seçim farkı yaratmak adına bir kaç ana farklılık sağlayacaktır. iyi gözlenmelidir.

uygun zamanım ve param olunca stereo degil 7+1 sistem yapacagım.

• quote:

Orjinalden alıntı: zart

bu yoruma cevap yazma gereği duydum...
    Dts 5+1 demişinde buna örnek olarak da 5500'ü örnek vermişin ne diyim ben size stereo demişin altec lansin 2.1 örnek vermişin hele ki stereo ya hadi anlıyorum iyi bir marka ses oldukça güzel de gerçekten kaliteli stereo setlerin yanına bile yaklaşamaz bu setler.....sacd ile de belki kapışır demişin ona da hiçbir şey sölemiyorum....zevk meselesi diyip geçiyorum......

quote:

Orjinalden alıntı: helloween

arkadaşlar.... DTS müzik diye bişey biliyoruz değil mi ???????????

zaten bişey dememişsinki? sacd stereo ya 5basar. ayrıca altec lansing'i sakın küçümseme. z5500 den bile kaliteli ve net ses verir. z5500'ü dts 5.1 yüksek ses örneği için verdim.

burda 3 zevk var

CD(Stereo) SACD(Multichannel Stereo) ve DTS.

bana sorarsanız.. stereo'yu elerim.. SACD gibi mükemmel bi buluş karşısında CD Stereo geride kalır... yerine göre SACD veya DTS derim ben.. bu arada gerçekten abartmıyorum onlarca yüzlerce kez test yaptım. bu işi iyi bilirim. DTS manyaklıktır. çok acayip değişik müzik çeşitidir. sesi 6kanala yayarken içinize işletir sesleri. gerçekci ses verir. DTS album keyfi bambaşkadır... SACD ve DTS derim. bi audiophile olarak...

• quote:

Orjinalden alıntı: why_living

işte tamda bu devrede pazarlama stratejileri devreye giriyor. sizler gibi tüketicileri bu yola sevketmek adına böyle bir yol izliyorlar ve sizin zihninizde koşullanma oluşuyor . bende en basit örnek vereyim.

demişsiniz ki 5.1 dlerde mid eksiği oluşur.
    şöyle düşünelim stereo kabinlerden 5+1 yaptık sadece bass hopları cıkardık mid ve tizler kaldı. bass ıda subwooferdan aldık. bu tip bir sistemi yapan üretici stereo sistemlerini satabilir mi ? yada yapmasına piyasa izin verir mi ? stereo kullanımı daha basit olacagından ve hala piyasada mp3 hakimse bu gibi satış yolunu kapatmak ister mi üretici ? bunalr anlı k aklıma gelenler. daha bircok neden. bunlar efendim tamamen pazarlama aklı .bir nevi dolandırıcılık. bu gibi nedenlerle üreticilerin cogu üretimde 5.1 leri stere olara göre seçim farkı yaratmak adına bir kaç ana farklılık sağlayacaktır. iyi gözlenmelidir.

uygun zamanım ve param olunca stereo degil 7+1 sistem yapacagım.

Hala beni anlamış değilsiniz gibime geliyor. Asıl pazarlama stratejisi ile çok hoparlörlü sistemler satılmaya çalışılıyor. Bakınız etraf 5.1, 6.1, 7.1 den geçilmiyor neden çünkü popüler e şimdi müzik dinlemek isteyen kişi neden iki adet kolon alsın değil mi alsın ev sinema sistemi stereo müziği de sinemayı da aradan çıkarsın. Ama işte öyle olmuyor kaç defa söyledim olay hoparlörlerde de bitmiyor ev sinema anfileri stereo anfiler kadar iyi müzik performansı veremezler. Siz sinema sisteminizi oluştururken stereo performansı iyi olan ön hoparlörler seçebilirsiniz bu akıllıca olur ama anfi için yine av anfi alacaksınız ve yine istenilen stereo performansı yakalayamayacaksınız Ayrıca sizin bahsettiğiniz tarzda ev sinema sistemleri zaten var Yani iyi sayılabilecek orta frekans sesler ve kaliteli tizler ama işi bozan yine subwoofer oluyor ve tabi ki anfinin stereo performansı yani asıl kandırmaca çok hoparlörlü sistemler de mevcut gibime geliyor.

• popüler cünkü cin açığı ucuz yollu kapattıgı için . kalitesiz cünkü ucu malzeme kullanıldıgı için.

ampli den neden iyi performans yakalayamayacagız ? yetersiz güç mü ? kalitesiz işcilik mi ? yok sa diger stereo larda lambalı ampli mi kullanılıyor ?

subwoofer neden sesi bozuyor nasıl bozuyor ?

bir kontürbass ın 20 hz deki tonunu veriyor diye mi ? yada mahsun krmızı gülün dum tıs melodisini çaldıgı için mi ?
  • Anlaşıldı sizinle anlaşamayacağız Siz bu şekilde düşünebilirsiniz ama maalesef size hala katılmıyorum. Son bir şey söyliyim devamlı söylüyorum ama anlamıyorsunuz sanırım subwoofer düşük frekanslı sesleri vermek için üretilmiştir ve bas seslerini uzatır ama bu şekilde uzun baslar stereo müzik de sesi bozar yani bozma lafından kastım budur anlamamak için bir çaba sarfediyorsunuz gibime geliyor yanılıyor muyum? Av anfilerin stereo performansının zayıf olmasının nedeni yetersiz güç değil, kalitesiz işçilik hiç değil söylediklerime kulak verin lütfen bu anfiler sinema performansını evinize taşımak için var müziği maksimum stereo kalitesi ile dinlemek için değil. Evet üzerlerinde stereo için tuşlar bulunabilir ama bu sadece sizi bir derece memnun eder ama gerçek bir stereo anfi ile müzik dinlerseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirdiniz Bende zamanında sizin gibi inatlaşırdım ama kendi kulaklarımda aradaki farkı duyunca ikna oldum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi venom800 -- 31 Mayıs 2007; 20:37:39 >

• anlamadıgım nokta stereo ampli ile stereo ampli arasındaki fark ne ?

subwoofer larda genelde portlu tasarım kullanılır. dediğiniz gibi acık tasarımlar net bir bass verir gibi görünür gercektende öyle algılanır. ancak uygun ve kaliteli sistemlerde bu denge saglanmıştır. mesela bass frekansı 600 hz olan bir kapalı port lu kabin yalnış bir tasarım görünür. ancak midlerin toplam 600 hz frekansdaki güç degerleri dengeleyecek düzeyde olmalıdır ki bu ugultu gibi gelen kayıp anlaşılmasın.

mesela gök gürültüsünde uygun degerde bass mid oranında gök gürültüsünün ugultusunu ve şimşek sesini algılayabilirsiniz. stereo düzeneklerde bass frekans aralıgı biraz daha yüksek oldugundan bu durum pek göze batmaz.ancak bu tür tasarımlardada düşük frekans sesleri gösterebilmek oldukca zordur.ve buradan ödün verilir. tamamen ses dengeleme olayı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edi_büdü -- 31 Mayıs 2007; 22:48:18 >

• Selam;

Kusura bakmayın Çok fazla kulaktan dolma bilgi ile hareket ediliyor ve bilgi karma$ası var. Biraz aÇıklık getirmek istedim.

Müzik Stereo sistemde dinlenir diye bir kural yoktur arkada$lar lütfen. Önce dikkatimi Çeken bir iki noktayı vurgulamak istiyorum. aÇıkÇa gözüküyor ki stereo sistem dediğiniz sistem Çift kabin iÇine yerle$tirilmi$ 3 yollu sistemler. 5+1 sistemleri ise Hi-Fi sınıfına sokmuyorsunuz.

Müzik Stereo "KAYDEDİLİR". Stüdyolarda Mastering stereo yapılır. Kısaca bunun nedenini anlatmak istiyorum: Müzik mono'dan stereo'ya geÇtiği zaman yine Çok insan müzik mono sistemlerde dinlenir stereo sesi bozar müzikte yeri yoktur denildi. Aynı mantık tarih boyuncada görülmektedir zaten(bknz:matbaa'nın icadı). Stereo müzik kaydının bi amacı vardır. Sesin Stereo resmini yaratmak. Batı müziğinden örnek verecek olursak davulda kick ve trampet ortadadır geri kalan tüm kit sağa ve sola dağıtılır böylece davulu dinlerken kendiniz davul ba$ında oturuyormu$sunuz gibi hissedersiniz. Aynı $ey gitar ve klavye iÇinde geÇerlidir ritm Çalmadıkları zaman bu 2 enstruman'ı sert-sağ ve sert-sol olarak atarız ve kulakta ensturmanların yanındaymı$sınız gibi bir izlenim veririz.

HİÇBİR MÜZİK ALETİ TEK BOYUTLU DEĞİLDİR: Stereo mastering'in tek ve tek nedeni piyasada bu tip sistemlerin yaygınlığıdır. Eğer ki dinlediğiniz müzik 5+1 veya 7+1 bir sisteme göre master edilmi$ olsaydı o zaman studyonun dahada iÇinde bulurdunuz kendinizi. Davul arka soldan ve sağdan gelirdi bass gitar her yerden gelirdi gitarlar ön taraftan gelirdi(ağırlıklı olarak) bu size bamba$ka bir müzik deneyimi ya$atırdı. Nasıl Mono sistemden Stereo sisteme geÇilince bir boyut atlaması ya$anıyorsa Stereo sistemdende 6 kanallı veya örnek olarak 20 kanallı 50 kanallı bir sisteme geÇildikÇe 3 boyutlu ses resmi daha belirgin olur. Bu tip bir sisteme göre düzgün master edilmi$ bir parÇayı stereo'da bir daha oturupta dinlemezsiniz insan 3 boyutu devamlı arar.

Ba$ka ilgimi Çeken bir konu sub-woofer'ların müzikte yeri olmadığına yönelik aÇıklamaydı. Arkada$lar bu fikre nası kapılıyorsunuz acaba? Bunu iddia edebilen arkada$ bana neden konser ses sistemlerinde $u an en az 4 yollu bir sistemi asıp altına bir o kadar sub-woofer'ı stack ettiğimizi anlatabilir mi? Veya aynı ki$i bana Bu sene red hot chilli peppers'ın kullandığı ses sisteminde neden 88 tane 2x18 Bessel sub-woofer kullandığını anlatabilir mi(Curvilinear array ile birlikte cardrioid pattern, 3 farklı delay zone). Psychoacoustics(türkÇesini bilmiyorum kısaca sesin insan beyni üzerindeki etkisi diyebiliriz herhalde)'e göre insan vücudunda en Çok duyguyu ya$atan frekanslar bass frekanslardır. Sub-woofer'ı olmayan bir sistemde müzik dinlemek kesinlikle ve kesinlikle zevk vermez(bakın sub-woofer'ı olmayan bir sistem diyorum 5+1 veya 2 hoparlorlü bir sistemden bahsetmiyorum, sistemin bass frekansı e$it verebilmesi önemli olan).

Müzikte Sub-woofer dediğimiz sub-bass sesleri Çıkarmak iÇin dizayn edilmi$ sistemin kesinlikle yeri vardır(bass ses demiyorum dikkat edin lütfen). Özellikle rock türevi ve techno-club tarzı müzikler iÇin bu dediğimi 2 ile Çarpabiliriz. Stereo dediğiniz 2 kabinli sistem ile 2+1 , 5+1 veya 7+1 bir sistemin hiÇbir farkı yoktur. Sizin Stereo kabinlerinizinde iÇinde Sub-woofer vardır(siz ne kadar onları müziğe uygun bulmasanız ve istemesenizde). İyi dizayn edilmi$ 2+1 bir sistem kötü dizayn edilmi$ tümle$ik woofer'lı 2 hoparlorlü bir sistemden daima daha iyi ses verir.

$unu dü$ünebiliriz. 5+1 bir sistemde 1 tane sub-woofer vardır Stereo kabin dediğiniz sistemlerde ise her kabinin kendi woofer'ı vardır. Bu durumda size sonuna kadar katılıyorum, ne kadar insan sub-bass seslerin ve bass seslerin nereden geldiğini anlayamasada(iÇinde bulunduğunuz odanında bass frekans iç-akustik izolasyonunun yapılmadığına eminim bu durumda hiÇ $ansımız yok)hoplarlorlerin tümle$ik bass parÇalarının olması ve bunların fabrika Çıkı$ında ayarlanmı$ olması phase-shifting(üzgünüm türkÇesini bilmiyorum eğitimim ingilizce) ve bazı comb-filter sorunlarıyla hiÇ kar$ıla$madan Çözmü$ olma avantajını bize sağlamaktadır. Bu yine demek değildirki stereo sistemler iyidir. Piyasada Her parÇası iÇinde woofer olan 5+1 veya 7+1 sistemlerde bulunmaktadır(bu durumda aslında +1 kısmı tüm hoplarlorlerde oluyor ama ses resmi yüzünden hala +1 denmekte) bu tip bir sistemde stereo bir sistemden Çok daha iyi performans vericektir.

Müziği dinleyip gerÇekten zevk almak iÇin ( her insanın kulağının frekans aralığı ve duyduğu frekans aralığına olan hassasiyeti farklıdır ayrıca müzikten beklediği "ses rengide" farklıdır bundan bahsetmiyorum burda) sesin direkt kulaklarınıza fırlatılması gerekir. Stereo bir sistemin bu yüzden avantajı vardır. Kritik dinleme noktasında 2 kulağınızada e$it miktarda ses fırlatırılır ve bu sesi duyarsınız. Eğer daha zevkle müzik dinlemek istiyorsanız Quadrophonic sistemleri öneririm. Bu tarz sistemlerde etrafınızda 2 yerine 4 tane hoparlor olur hepsi size dönüktür ve sesi 4 taraftan duyarsınız(kayıt hala stereo). Bu sistemin avantajı arkanızdanda sesi duyduğunuz iÇin yine 3 boyutlu ses resmi yaratılır. 5+1 sistemlerde müzik dinlenirken zaten bu quadrophonic uygulaması Çalı$maktadır. Bu yüzden aynı kalitede 2 hoparlor veya daha fazla hoparlore sahip bir sistemde müzik dinlerken fazla hoplarlor'e sahip sistem sizi daha fazla müziğin iÇine Çekecektir.

Bu avantajına kar$ın 5+1 bir sistemin en büyük dezavantajı 5 hoparlorün dizilme ve kiritk dinleme bölgesinin olu$masının 2 Hoparlorlü bir sisteme göre daha zor olmasıdır. Eğer bu dizaynı yapamam veya odam bunun iÇin küÇük diyorsanız evet 2 hoparlorlü bir sistemi gözden geÇirmelisiniz.

Home Theater sistemlerde mid frekansın biraz daha dü$ük olduğu bir gerÇek ancak bu bir genelleme sadece. Dünya üzerindeki her home theater sistemde mid frekans dü$ük değildir. Ayrıca zaten bu dü$üklük Çok küÇük bir dü$üklüktür. Zaten bahsi geÇen sistemle kritik dinleme yapılmayacağı iÇin bu kesinlikle ve kesinlikle İYİ BİR DİZAYNDIR. İnsan kulağı yapısı gereği mid frekansa daha hassastır ve bu frekansların Çok az maskelenmesi Çoğu zaman daha zevkli bir müzik dinleme ortamı sunar. Bunu tek bir $ekilde anlayabilirsiniz, 2 sistemdede A/B blind test yaparak. Hangi sistem daha ho$unuza gidiyorsa onu alın. Her ses sisteminin kendine ait bir ses rengi vardır birinin ho$una giden sizin ho$unuza gitmeyebilir.

Umarım yardımcı olmu$tur.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.