Şimdi Ara

müzik dinlemek için stereo mu 5+1 mi ? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
121
Cevap
2
Favori
16.906
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • dts müzik neymiş ya piyasada kaç tane dts müzik albumu var? ki benim 1500 şarkılık müzik arşivimin içinde bir tane bile dts formatlı müzik yok ayrıca müzik 2+1 dede dinlenmez kesinlikle iki kolondan dinlenir ve bu birinci sayfada tartışıldı kulaklık olayına gelince mesela 1000ytl lik bir ses sisteminin tınısını 100 ytl lik kaliteli bir kulaklıktan alabilirsiniz ama bir sorun var en büyük sorun kulak sağlığının erken bozulması kulak kaşıntısı kulak içi sıvısının artması bir zaman sonra bazı frekanslarda kayıplar yaşanması vs. ikincisi kulaklıklar ses sistemlerinki gibi sizi titretmez bası içinizde hissettirmez sanal bir bass yaratır(ama başarılı olur) ses sistemlerinin de en kötü yanı çevreye komşulara rahatsızlık vermesi birde son günlerde multimedia 5.1 ler çıktı mesela z5500 tüketici bu ürünü bir mağazada dinliyor içinden uff ne güçlü bass diyor ve bilinçsizce satın alıyor set bukadar güçlü olmasına rağmen iki yollu yani nekadar büyük bir ses kaybı olacağını siz düşünün bu multimedia 5.1 ler çıktığından beri 5.1 lere karşıyım zaten ilk çıkan 5.1 sistemlerde herbir kanal en az 3 yolluydu ve ahşah kabinliydi şimdi işin cıvığını çıkardılar el kadar hoparlörlerden oluşan setler var ve bu uydu hoparlörlerin yanına uyduların nerdeyse on katı büyüklüğünde bir subwoofer koyuyorlar (bose gibi marklarda böyle yapıyor ama onların felsefesi daha farklı araştırırsanız anlarsınız) ve böylece orta frekans ve mid bass larda büyük bir kayıp meydana geliyor neden? cevap basit çünki 5.1 sistemler müzik için üretilmeştir

• 5.1 e bi dünya laf edilmiş inanmıyorum yahuu

dostum logi z5500 al müziğin filmin oyunun doruklarına çıkkkkk....yada 2000 ytl verip evi kolonlarla doldur tabe odan bunun kadar büyükse,bunada birşey diyemem ama az paraya çok iyi iş çıkarmak istiyorsan z-5500
    SAYGILAR
  • Neden Logitech Z5500 ? Oyun ve film gibi multimedia için uygun bir seçim.Fakat müzikal kalitesini abartmayın.Siz sadece emsalleri olan 5.1'lerle kıyasladığınızda klasmanında iyidir.Stereo ses, bambaşkadır, tam olarak bu tadı alabilmiş olsaydınız belki farklı düşünürdünüz.Bu başlıkta insanlara aydınlatıcı bilgiler verilmeli, marka vererek bir numara yapmak, bana pek doğru bir davranış olarak gelmiyor.Daha iyi bir ses duyana kadar elinizdeki ses sistemi her zaman şahan görünür.Bu bir zevktir, gerçekten bu işten anlayanlar için bitim noktası yoktur.

Kişisel fikrim: 2. el 80'lerden kalma Hi-Fi standartında kolon ve anfiler var piyasada.Çok ucuza da ses sistemi sahibi olabilirsiniz.
  • 2. el alacak onun ömrüde tartışılır tabi..ben elimdeki sistemi övmüyor dikkat edersen elinde olan ve olmayanda bu seti övüyor...
    -sende haklısın 650 ytl verip mis gibi sete sahip olmak var bide 2000 ytl verip evini kolonlarla dayayıp döşemek var..nese forumu araştırırsan hangi set daha çok gündemde sende anlarsın...
  • müzik iki kolonda dinlenir tabi bu kolonların kaliteli olması şartıyla
  • sadece iki canal + biri yok.artı bir demek sup demek sterodada sup un bir işi olmaz
  • kısacası müzik
    dinlenir
    5+1 - 6+1 - 7+1 dinlemenin bir mantığı ayrıca zevki de yoktur
  • konu oldukça eskimiş fakat çok hızlı değişen bir teknoloji olmadığı için hala güncelliğini koruyor
    alıntı yaptığım mesajda her şey oldukça açık bir biçimde açıklanmış fakat hala tartışmaya devam edenler var
    gerçi asıl sorun, tartışma gereği bile duymadan, bilgi sahibi olmadan edindikleri fikirleri körü körüne savunan insanlar olması

stereo, müzikte daha iyidir diyor insanlar, evet iyidir de (günümüz şartlarında) ama düşünün bir neden iyidir..
    günümüzde en yaygın ses kayıt yöntemleri stereo desteklediği için, sanatçılar stereo kayıt yaptığı için iyidir
    çok kanallı (2den fazla) bir sistemde stereo müzik dinlemek tabi ki mantıksız
    fakat müzikler 5,6 veya 7 kanal olarak kaydedilseydi bunları stereo sistemlerden dinleyip bunun daha kaliteli olduğunu savunmak mantıksız olacaktı
    yani bir 5+1 ile stereo sistemi kıyaslayacaksanız adil şartlarda kıyaslayın
    5+1de stereo kayıt ile test yaparsanız belden aşağı vurmuş olursunuz

uygun kayıtlarla test edildiğinde, ne kadar çok kanal var ise o kadar gerçekçi ses elde edersiniz

bunu tartışmanın zaten anlamı yok..
    çift kanal kayıt dinleyecekseniz stereo sistem daha mantıklıdır şüphesiz fakat stereonun çok kanallı sistemlerden üstün olduğu gibi saçma sapan iddialarda bulunmayın

bakın hepimiz aklı başında insanlarız
    yapmayın etmeyin

hee tabi bir de iki hoparlörü doğru yerleştirip doğru yerde durmak, 7-8 hoparlörü doğru yere yerleştirip doğru yerde durmaktan çok daha pratiktir

günlük kullanımda büyük bir avantajdır bu
    ama yine bu stereonun daha kaliteli olduğu anlamına gelmez

pratiktir sadece..

quote:

Orijinalden alıntı: aPhoeniXa

Selam;

Kusura bakmayın Çok fazla kulaktan dolma bilgi ile hareket ediliyor ve bilgi karma$ası var. Biraz aÇıklık getirmek istedim.

Müzik Stereo sistemde dinlenir diye bir kural yoktur arkada$lar lütfen. Önce dikkatimi Çeken bir iki noktayı vurgulamak istiyorum. aÇıkÇa gözüküyor ki stereo sistem dediğiniz sistem Çift kabin iÇine yerle$tirilmi$ 3 yollu sistemler. 5+1 sistemleri ise Hi-Fi sınıfına sokmuyorsunuz.

Müzik Stereo "KAYDEDİLİR". Stüdyolarda Mastering stereo yapılır. Kısaca bunun nedenini anlatmak istiyorum: Müzik mono'dan stereo'ya geÇtiği zaman yine Çok insan müzik mono sistemlerde dinlenir stereo sesi bozar müzikte yeri yoktur denildi. Aynı mantık tarih boyuncada görülmektedir zaten(bknz:matbaa'nın icadı). Stereo müzik kaydının bi amacı vardır. Sesin Stereo resmini yaratmak. Batı müziğinden örnek verecek olursak davulda kick ve trampet ortadadır geri kalan tüm kit sağa ve sola dağıtılır böylece davulu dinlerken kendiniz davul ba$ında oturuyormu$sunuz gibi hissedersiniz. Aynı $ey gitar ve klavye iÇinde geÇerlidir ritm Çalmadıkları zaman bu 2 enstruman'ı sert-sağ ve sert-sol olarak atarız ve kulakta ensturmanların yanındaymı$sınız gibi bir izlenim veririz.

HİÇBİR MÜZİK ALETİ TEK BOYUTLU DEĞİLDİR: Stereo mastering'in tek ve tek nedeni piyasada bu tip sistemlerin yaygınlığıdır. Eğer ki dinlediğiniz müzik 5+1 veya 7+1 bir sisteme göre master edilmi$ olsaydı o zaman studyonun dahada iÇinde bulurdunuz kendinizi. Davul arka soldan ve sağdan gelirdi bass gitar her yerden gelirdi gitarlar ön taraftan gelirdi(ağırlıklı olarak) bu size bamba$ka bir müzik deneyimi ya$atırdı. Nasıl Mono sistemden Stereo sisteme geÇilince bir boyut atlaması ya$anıyorsa Stereo sistemdende 6 kanallı veya örnek olarak 20 kanallı 50 kanallı bir sisteme geÇildikÇe 3 boyutlu ses resmi daha belirgin olur. Bu tip bir sisteme göre düzgün master edilmi$ bir parÇayı stereo'da bir daha oturupta dinlemezsiniz insan 3 boyutu devamlı arar.

Ba$ka ilgimi Çeken bir konu sub-woofer'ların müzikte yeri olmadığına yönelik aÇıklamaydı. Arkada$lar bu fikre nası kapılıyorsunuz acaba? Bunu iddia edebilen arkada$ bana neden konser ses sistemlerinde $u an en az 4 yollu bir sistemi asıp altına bir o kadar sub-woofer'ı stack ettiğimizi anlatabilir mi? Veya aynı ki$i bana Bu sene red hot chilli peppers'ın kullandığı ses sisteminde neden 88 tane 2x18 Bessel sub-woofer kullandığını anlatabilir mi(Curvilinear array ile birlikte cardrioid pattern, 3 farklı delay zone). Psychoacoustics(türkÇesini bilmiyorum kısaca sesin insan beyni üzerindeki etkisi diyebiliriz herhalde)'e göre insan vücudunda en Çok duyguyu ya$atan frekanslar bass frekanslardır. Sub-woofer'ı olmayan bir sistemde müzik dinlemek kesinlikle ve kesinlikle zevk vermez(bakın sub-woofer'ı olmayan bir sistem diyorum 5+1 veya 2 hoparlorlü bir sistemden bahsetmiyorum, sistemin bass frekansı e$it verebilmesi önemli olan).

Müzikte Sub-woofer dediğimiz sub-bass sesleri Çıkarmak iÇin dizayn edilmi$ sistemin kesinlikle yeri vardır(bass ses demiyorum dikkat edin lütfen). Özellikle rock türevi ve techno-club tarzı müzikler iÇin bu dediğimi 2 ile Çarpabiliriz. Stereo dediğiniz 2 kabinli sistem ile 2+1 , 5+1 veya 7+1 bir sistemin hiÇbir farkı yoktur. Sizin Stereo kabinlerinizinde iÇinde Sub-woofer vardır(siz ne kadar onları müziğe uygun bulmasanız ve istemesenizde). İyi dizayn edilmi$ 2+1 bir sistem kötü dizayn edilmi$ tümle$ik woofer'lı 2 hoparlorlü bir sistemden daima daha iyi ses verir.

$unu dü$ünebiliriz. 5+1 bir sistemde 1 tane sub-woofer vardır Stereo kabin dediğiniz sistemlerde ise her kabinin kendi woofer'ı vardır. Bu durumda size sonuna kadar katılıyorum, ne kadar insan sub-bass seslerin ve bass seslerin nereden geldiğini anlayamasada(iÇinde bulunduğunuz odanında bass frekans iç-akustik izolasyonunun yapılmadığına eminim bu durumda hiÇ $ansımız yok)hoplarlorlerin tümle$ik bass parÇalarının olması ve bunların fabrika Çıkı$ında ayarlanmı$ olması phase-shifting(üzgünüm türkÇesini bilmiyorum eğitimim ingilizce) ve bazı comb-filter sorunlarıyla hiÇ kar$ıla$madan Çözmü$ olma avantajını bize sağlamaktadır. Bu yine demek değildirki stereo sistemler iyidir. Piyasada Her parÇası iÇinde woofer olan 5+1 veya 7+1 sistemlerde bulunmaktadır(bu durumda aslında +1 kısmı tüm hoplarlorlerde oluyor ama ses resmi yüzünden hala +1 denmekte) bu tip bir sistemde stereo bir sistemden Çok daha iyi performans vericektir.

Müziği dinleyip gerÇekten zevk almak iÇin ( her insanın kulağının frekans aralığı ve duyduğu frekans aralığına olan hassasiyeti farklıdır ayrıca müzikten beklediği "ses rengide" farklıdır bundan bahsetmiyorum burda) sesin direkt kulaklarınıza fırlatılması gerekir. Stereo bir sistemin bu yüzden avantajı vardır. Kritik dinleme noktasında 2 kulağınızada e$it miktarda ses fırlatırılır ve bu sesi duyarsınız. Eğer daha zevkle müzik dinlemek istiyorsanız Quadrophonic sistemleri öneririm. Bu tarz sistemlerde etrafınızda 2 yerine 4 tane hoparlor olur hepsi size dönüktür ve sesi 4 taraftan duyarsınız(kayıt hala stereo). Bu sistemin avantajı arkanızdanda sesi duyduğunuz iÇin yine 3 boyutlu ses resmi yaratılır. 5+1 sistemlerde müzik dinlenirken zaten bu quadrophonic uygulaması Çalı$maktadır. Bu yüzden aynı kalitede 2 hoparlor veya daha fazla hoparlore sahip bir sistemde müzik dinlerken fazla hoplarlor'e sahip sistem sizi daha fazla müziğin iÇine Çekecektir.

Bu avantajına kar$ın 5+1 bir sistemin en büyük dezavantajı 5 hoparlorün dizilme ve kiritk dinleme bölgesinin olu$masının 2 Hoparlorlü bir sisteme göre daha zor olmasıdır. Eğer bu dizaynı yapamam veya odam bunun iÇin küÇük diyorsanız evet 2 hoparlorlü bir sistemi gözden geÇirmelisiniz.

Home Theater sistemlerde mid frekansın biraz daha dü$ük olduğu bir gerÇek ancak bu bir genelleme sadece. Dünya üzerindeki her home theater sistemde mid frekans dü$ük değildir. Ayrıca zaten bu dü$üklük Çok küÇük bir dü$üklüktür. Zaten bahsi geÇen sistemle kritik dinleme yapılmayacağı iÇin bu kesinlikle ve kesinlikle İYİ BİR DİZAYNDIR. İnsan kulağı yapısı gereği mid frekansa daha hassastır ve bu frekansların Çok az maskelenmesi Çoğu zaman daha zevkli bir müzik dinleme ortamı sunar. Bunu tek bir $ekilde anlayabilirsiniz, 2 sistemdede A/B blind test yaparak. Hangi sistem daha ho$unuza gidiyorsa onu alın. Her ses sisteminin kendine ait bir ses rengi vardır birinin ho$una giden sizin ho$unuza gitmeyebilir.

Umarım yardımcı olmu$tur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HAS_nicktir -- 13 Şubat 2011; 0:14:14 >

• bilgisayara baglıyacaksan 5+1 al daha iyi olur
  • quote:

Orijinalden alıntı: ismail8484

bırakın boş muhabbeti bee. bende bugun z-5500 aldım. ve audigy ses kartım var. mukemmel bir müzik sesi var. kimse kimsenin aklını celmesin. 5+1 dede şahane muzik çalıyor. professorsunuz sanki. ufacık ses seviyesinin hesabını yapıyorsunuz. bu arada z-5500 kullanan arkadaşlara sorum olacak. arkadaşlar analogta yuvarlak ses aymak için cevrilen bi yer var. o bazen hafif oluyo bazen de sertleşiyo. sizde de böylemi bu olay?

müzik dinlemek için stereo mu 5+1 mi ?

o kadar büyük subwoffer sizi rahatsız etmiyo mu :D kocaman

• Bence 2.0.
    Eğer düşük sesde dolgun bass isteniyorsa 2.1.
  • Hort gibi olacak ama , kesinlikle 5+1 şeklinde kayıt edilmiş müzik daha iyi. Özellikle filmlerdeki müzikleri arşivime katan birisim fakat filmlerdeki gibi dinleyemiyorum.

Misal blu-rayden izlediğim V for Vandeta da kız V nin evinde ilk uyandığında çalan Julie London "Cry me River" , yada ilk danslarını ettikleri Antony And The Johnsons "Bird Gerhl" mp3 formatı ile 5+1 formatı arasında çok fark var. Farklı bir derinlikleri var şarkıların mesela piyano sol önden gelirken bass subdan geliyor, vokalin sesi centerdan.

Yada Fright Nightin sonunda çalan "99 problems", mesela şu an filmde açık ve geri sararak dinliyorum. Ses sistemim 1200 wattlık LG , aynı şarkıları ofisimde ki 1300 PMPO luk sony müzik sistemi ile dinlediğimde çok fazla fark oluyor. AC3 5+1 kodluyor diye biliyorum acaba 5+1 kodlanmış mp3 ler mevcutmudur?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dj_Gençkan

Hort gibi olacak ama , kesinlikle 5+1 şeklinde kayıt edilmiş müzik daha iyi. Özellikle filmlerdeki müzikleri arşivime katan birisim fakat filmlerdeki gibi dinleyemiyorum.

Misal blu-rayden izlediğim V for Vandeta da kız V nin evinde ilk uyandığında çalan Julie London "Cry me River" , yada ilk danslarını ettikleri Antony And The Johnsons "Bird Gerhl" mp3 formatı ile 5+1 formatı arasında çok fark var. Farklı bir derinlikleri var şarkıların mesela piyano sol önden gelirken bass subdan geliyor, vokalin sesi centerdan.

Bilmiyorum yanlışmı anladım ancak siz neden 5+1 blu-ray discten aldığınız kayıtları mp3 ile karşılaştırıyorsunuz ?

Sizce de film izlemek için blu-ray kayıt kullanırken müzik dinlemek için de orjinal bir disc ya da flac bir kayıt kullanmıyorsunuz ?

Mp3 kaydın filmlerde dengi bence 240pixel tarayıcı üzerinden bas oynat tarzı filmlerdir. Eğer siz 240 pixel bir film açıp kayıt yaptıktan sonra mp3 den daha iyi bir ses elde ederseniz o zaman söylediğinizde haklı olursunuz bize de programını veya yordamını öğretmenizi rica edelim de bizde o derece yüksek kaliteli bir kayıt yapalım 240pixelden derim.

NOT: 5+1'den müzik dinlenmez demiyorum. karşılaştırma adil olmamış diye bu yazıyı yazdım. küçüklere sevgiler büyüklere saygılar :)

• quote:

Orijinalden alıntı: Aryel

quote:

Orijinalden alıntı: Dj_Gençkan

Hort gibi olacak ama , kesinlikle 5+1 şeklinde kayıt edilmiş müzik daha iyi. Özellikle filmlerdeki müzikleri arşivime katan birisim fakat filmlerdeki gibi dinleyemiyorum.

Bilmiyorum yanlışmı anladım ancak siz neden 5+1 blu-ray discten aldığınız kayıtları mp3 ile karşılaştırıyorsunuz ?

Sizce de film izlemek için blu-ray kayıt kullanırken müzik dinlemek için de orjinal bir disc ya da flac bir kayıt kullanmıyorsunuz ?

Mp3 kaydın filmlerde dengi bence 240pixel tarayıcı üzerinden bas oynat tarzı filmlerdir. Eğer siz 240 pixel bir film açıp kayıt yaptıktan sonra mp3 den daha iyi bir ses elde ederseniz o zaman söylediğinizde haklı olursunuz bize de programını veya yordamını öğretmenizi rica edelim de bizde o derece yüksek kaliteli bir kayıt yapalım 240pixelden derim.

NOT: 5+1'den müzik dinlenmez demiyorum. karşılaştırma adil olmamış diye bu yazıyı yazdım. küçüklere sevgiler büyüklere saygılar :)

Konudaki msjları okuduktan sonra yazdım bu msjı 5+1 de dinlenmez demişlerde o yüzden.
    şimdi DTS formatında kayıt edilmiş yada restore edilmiş blu-ray albüm aldım yarın elimde olur nasıl bir deneyim göreceğim. paylaşırım:)

• öyle demişler diye "kesinlikle 5+1 şeklinde kayıt edilmiş müzik daha iyi" kısmına takıldık neyse :)
  • bakıomda konu tekrar hayata dönmüş konuyu acan arkadaşta heralde marantz hifi sistem kurmuştur
  • quote:

Orijinalden alıntı: venom800

Müzik dinlemek için hoparlör alacaksan asla ama asla 5.1 tavsiye etmem ayrıca dvd müziğinde yaygınlaşacağına pek inanmıyorum uzun zamandan beri varlar ama müzik dinlemek isteyen hala stereo ile dinliyor istediği müziği. 5.1 ile hele hele uydu ve subwoofer kombinasyonu ile müzik dinlemek işkencedir müzikte zaten subwoofer ın yeri yoktur iki adet hoparlör vardır En doğru ve performanslı müzik bu şekilde dinlenir benim tavsiyem müzik dinleyeceksen 5.1 den falan uzak dur. Multimadia sistemlerden birini düşünüyorsan o fiyata logitech z2300 biraz daha para koyarsan altec lasing mx5021 veya çok fazla para vermeyeyim diyorsan microlab pro-1 stereo sistem olabilir. Ama burada bir uyarı yapmadan edemeyeceğim z-2300 ün uydularında ki sürücüler çok küçük olduklarından orta ses performansı hiç de iyi değil ayrıca tizler de iyi değil yani bilgisayara bağlayacaksan tizleri yükseltip belki biraz adam edebilirsin ama orta ses bakımından bir şey bekleme. Altec ler ise dengeli sesleri ile meşhurdurlar pc hoparlörleri içinde ses gücü olarak da tatmin edicilerdir Microlab a gelirsek bende 1 senedir kullanıyorum pro-1 modelini iki adet kolondan oluşuyor anfi ise ayrı bir şekilde duruyor stereo performansı iyi ama hoparlörün genel olarak bir çok sorunu var fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 170ytl civarı ama almadan önce mutlaka dinle derim çünkü ben pek beğenmiyorum sorunlarından dolayı beni kendinden soğuttu. Bunların dışında ise 350 ytl ye mini sistem bir sony müzik seti alıp güzel bir stereo performansı ile müzik dinleyebilirsin ki ben bunu tavsiye ederim.

Hocam benim 5+1 ayni zamanda dvd player oynaticimda kulaklik cikisi var acer laptopumda da kulaklik cikisi var bendede 2 ucu kulaklik yani 3.5mm olan kablo var ben bunlari eslestirdim sarki actugim zaman 5 hoparlordende ses geliyor sence hersey normak mi yabi tek kabloyla 5+1 muzik dinleyebilir miyim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• cevap yok mu?
  • optikle bağlarsan olur.. kablo ile 3 çift kablo lazım ama sen sadece kulaklıktan alıyon oda 1 çift eder.
  • 5+1
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.