Şimdi Ara

müzik dinlemek için stereo mu 5+1 mi ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
121
Cevap
2
Favori
16.869
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • oldu altech lansing'i sakın kçümsemem dediğim aslında bir sürü şey varda dikkat edilmediği için veya işinize gelmediği için anlamıyorsunuz.siz veya sizler....
    önce adam gibi bir stereo sistemde müzik dinleyin.zevkini iyi alında daha sonra karşılaştırmaları yapın.sesi 6 kanala yaydığında da gerçekçi ses veriyormuş bunada gülüüüüp geçiyorum...madem altech lansingin bukadar iyi buyur al o dediğin seti git bakıyım extremeaudo ya bide oradaki lambalılar la kapıştır.hade hodri meydan.................
    nasıl bunları birlikte tutuyorsunuz anlamıyorum..gerekli olan konuşmaları yukarda yapmıştım bundan sonrada altech lansing ve stereo setleri birbirne karıştıran konuşmalara bulaşmıycam.....AYRICA SACD NİN DE ZEVKİ EN ÇOK STEREO SETLERDE ÇIKAR İSTERSEN EXTREMEAUDİO NUN YERİNİ TARİF EDEYİM DE GİDİP DİNLEYİN.....NEYLE NE KULLANIOLAR.SADECE EXTREME DEĞİL BİRSÜRÜ YERLER VAR GİDİP GEZMEK LAZIM

quote:

Orjinalden alıntı: helloween

quote:

Orjinalden alıntı: zart

bu yoruma cevap yazma gereği duydum...
    Dts 5+1 demişinde buna örnek olarak da 5500'ü örnek vermişin ne diyim ben size stereo demişin altec lansin 2.1 örnek vermişin hele ki stereo ya hadi anlıyorum iyi bir marka ses oldukça güzel de gerçekten kaliteli stereo setlerin yanına bile yaklaşamaz bu setler.....sacd ile de belki kapışır demişin ona da hiçbir şey sölemiyorum....zevk meselesi diyip geçiyorum......

quote:

Orjinalden alıntı: helloween

arkadaşlar.... DTS müzik diye bişey biliyoruz değil mi ???????????

DTS 5.1 deki müzik keyfini hiçbirşeye değişmem... DTS 5.1 vs Stereo (Altec Lansing 2.1) anca bunlar başabaş rekabet edebilir... T6060 ile DTS 5.1 keyfi bambaşka heleki z5500 ile arkadaşta z5500 var. bi dts album açıyoz bass tum binayı sallıyor ses kalitede enfes tabiki DTS nin özelliği her kanala müzikteki değişik sesleri yayıyor. adam gibi DTS mix yapan bi sanatçı albumu bulursanız bi dinleyin.. mesela Depeche Mode - Music For The Masses ve Black Celebration'u bi dinleyin farkı göreceksiniz... stereo albumlerle kıyaslanamaz bile... SACD ile rekabet olur belki... "Stripped" şarkısını hepiniz bilirsiniz Rammstein cover'i var. işte onun orjinal versiyonunun dts 5.1 mixini bi dinleyin

zaten bişey dememişsinki? sacd stereo ya 5basar. ayrıca altec lansing'i sakın küçümseme. z5500 den bile kaliteli ve net ses verir. z5500'ü dts 5.1 yüksek ses örneği için verdim.

burda 3 zevk var

CD(Stereo) SACD(Multichannel Stereo) ve DTS.

bana sorarsanız.. stereo'yu elerim.. SACD gibi mükemmel bi buluş karşısında CD Stereo geride kalır... yerine göre SACD veya DTS derim ben.. bu arada gerçekten abartmıyorum onlarca yüzlerce kez test yaptım. bu işi iyi bilirim. DTS manyaklıktır. çok acayip değişik müzik çeşitidir. sesi 6kanala yayarken içinize işletir sesleri. gerçekci ses verir. DTS album keyfi bambaşkadır... SACD ve DTS derim. bi audiophile olarak...

• merhabalar...
    öncelikle sub'dan konuya girmek isterim bir guruptan bahsetmişsiniz konserde filan konserdeki amacı (gurubu bilmiyorum)insanları coşturmak...zevk almalarını sağlamak ki bu gurup galiba hareketli müzikler yapıyor.o yüzden kullanıyordur subları ama başka bir gurup olsaydı ne kullanacağını merk ediyorum doğrusu.
    '' Stereo dediğiniz 2 kabinli sistem ile 2+1 , 5+1 veya 7+1 bir sistemin hiÇbir farkı yoktur''demşsiniz bu sözünüze gerçekten çok şaşırdım arada fark olmaz olurmu dağlar kadar fark var ben sesin berraklığını en doğal sesini stereo setlerde alıyorum.yapmayın lütfen.....dikkat ederseniz eğer stereo amfilerin yani çoğunun içinde radyo terminali yoktur.bunun amacı sesin en berrak ve ve en doğal şekilde gitmesini sağlamak içindir..
    ama av'lerin içnde bulunur.siz sesin berraklığı iyiliği konusundan bahsederken bu detaylara dikkatlice bakalım lütfen...hiçbir av ama hiçbir av sesi bir stereo amfi kadar iyi veremez sesi bu kadar berrak net doğal olamaz bir stereo amfiyle kafa tutamaz.(tabi son teknoloji av ile son teknoloji stereo yu karşılaştırırsak)ben evimde av kullanmıyormuyum tabiki kullanıyorum ama elimde stereo amfimde var müzik stereoda sinema av de

quote:

Orjinalden alıntı: aPhoeniXa

Selam;

Kusura bakmayın Çok fazla kulaktan dolma bilgi ile hareket ediliyor ve bilgi karma$ası var. Biraz aÇıklık getirmek istedim.

Müzik Stereo sistemde dinlenir diye bir kural yoktur arkada$lar lütfen. Önce dikkatimi Çeken bir iki noktayı vurgulamak istiyorum. aÇıkÇa gözüküyor ki stereo sistem dediğiniz sistem Çift kabin iÇine yerle$tirilmi$ 3 yollu sistemler. 5+1 sistemleri ise Hi-Fi sınıfına sokmuyorsunuz.

Müzik Stereo "KAYDEDİLİR". Stüdyolarda Mastering stereo yapılır. Kısaca bunun nedenini anlatmak istiyorum: Müzik mono'dan stereo'ya geÇtiği zaman yine Çok insan müzik mono sistemlerde dinlenir stereo sesi bozar müzikte yeri yoktur denildi. Aynı mantık tarih boyuncada görülmektedir zaten(bknz:matbaa'nın icadı). Stereo müzik kaydının bi amacı vardır. Sesin Stereo resmini yaratmak. Batı müziğinden örnek verecek olursak davulda kick ve trampet ortadadır geri kalan tüm kit sağa ve sola dağıtılır böylece davulu dinlerken kendiniz davul ba$ında oturuyormu$sunuz gibi hissedersiniz. Aynı $ey gitar ve klavye iÇinde geÇerlidir ritm Çalmadıkları zaman bu 2 enstruman'ı sert-sağ ve sert-sol olarak atarız ve kulakta ensturmanların yanındaymı$sınız gibi bir izlenim veririz.

HİÇBİR MÜZİK ALETİ TEK BOYUTLU DEĞİLDİR: Stereo mastering'in tek ve tek nedeni piyasada bu tip sistemlerin yaygınlığıdır. Eğer ki dinlediğiniz müzik 5+1 veya 7+1 bir sisteme göre master edilmi$ olsaydı o zaman studyonun dahada iÇinde bulurdunuz kendinizi. Davul arka soldan ve sağdan gelirdi bass gitar her yerden gelirdi gitarlar ön taraftan gelirdi(ağırlıklı olarak) bu size bamba$ka bir müzik deneyimi ya$atırdı. Nasıl Mono sistemden Stereo sisteme geÇilince bir boyut atlaması ya$anıyorsa Stereo sistemdende 6 kanallı veya örnek olarak 20 kanallı 50 kanallı bir sisteme geÇildikÇe 3 boyutlu ses resmi daha belirgin olur. Bu tip bir sisteme göre düzgün master edilmi$ bir parÇayı stereo'da bir daha oturupta dinlemezsiniz insan 3 boyutu devamlı arar.

Ba$ka ilgimi Çeken bir konu sub-woofer'ların müzikte yeri olmadığına yönelik aÇıklamaydı. Arkada$lar bu fikre nası kapılıyorsunuz acaba? Bunu iddia edebilen arkada$ bana neden konser ses sistemlerinde $u an en az 4 yollu bir sistemi asıp altına bir o kadar sub-woofer'ı stack ettiğimizi anlatabilir mi? Veya aynı ki$i bana Bu sene red hot chilli peppers'ın kullandığı ses sisteminde neden 88 tane 2x18 Bessel sub-woofer kullandığını anlatabilir mi(Curvilinear array ile birlikte cardrioid pattern, 3 farklı delay zone). Psychoacoustics(türkÇesini bilmiyorum kısaca sesin insan beyni üzerindeki etkisi diyebiliriz herhalde)'e göre insan vücudunda en Çok duyguyu ya$atan frekanslar bass frekanslardır. Sub-woofer'ı olmayan bir sistemde müzik dinlemek kesinlikle ve kesinlikle zevk vermez(bakın sub-woofer'ı olmayan bir sistem diyorum 5+1 veya 2 hoparlorlü bir sistemden bahsetmiyorum, sistemin bass frekansı e$it verebilmesi önemli olan).

Müzikte Sub-woofer dediğimiz sub-bass sesleri Çıkarmak iÇin dizayn edilmi$ sistemin kesinlikle yeri vardır(bass ses demiyorum dikkat edin lütfen). Özellikle rock türevi ve techno-club tarzı müzikler iÇin bu dediğimi 2 ile Çarpabiliriz. Stereo dediğiniz 2 kabinli sistem ile 2+1 , 5+1 veya 7+1 bir sistemin hiÇbir farkı yoktur. Sizin Stereo kabinlerinizinde iÇinde Sub-woofer vardır(siz ne kadar onları müziğe uygun bulmasanız ve istemesenizde). İyi dizayn edilmi$ 2+1 bir sistem kötü dizayn edilmi$ tümle$ik woofer'lı 2 hoparlorlü bir sistemden daima daha iyi ses verir.

$unu dü$ünebiliriz. 5+1 bir sistemde 1 tane sub-woofer vardır Stereo kabin dediğiniz sistemlerde ise her kabinin kendi woofer'ı vardır. Bu durumda size sonuna kadar katılıyorum, ne kadar insan sub-bass seslerin ve bass seslerin nereden geldiğini anlayamasada(iÇinde bulunduğunuz odanında bass frekans iç-akustik izolasyonunun yapılmadığına eminim bu durumda hiÇ $ansımız yok)hoplarlorlerin tümle$ik bass parÇalarının olması ve bunların fabrika Çıkı$ında ayarlanmı$ olması phase-shifting(üzgünüm türkÇesini bilmiyorum eğitimim ingilizce) ve bazı comb-filter sorunlarıyla hiÇ kar$ıla$madan Çözmü$ olma avantajını bize sağlamaktadır. Bu yine demek değildirki stereo sistemler iyidir. Piyasada Her parÇası iÇinde woofer olan 5+1 veya 7+1 sistemlerde bulunmaktadır(bu durumda aslında +1 kısmı tüm hoplarlorlerde oluyor ama ses resmi yüzünden hala +1 denmekte) bu tip bir sistemde stereo bir sistemden Çok daha iyi performans vericektir.

Müziği dinleyip gerÇekten zevk almak iÇin ( her insanın kulağının frekans aralığı ve duyduğu frekans aralığına olan hassasiyeti farklıdır ayrıca müzikten beklediği "ses rengide" farklıdır bundan bahsetmiyorum burda) sesin direkt kulaklarınıza fırlatılması gerekir. Stereo bir sistemin bu yüzden avantajı vardır. Kritik dinleme noktasında 2 kulağınızada e$it miktarda ses fırlatırılır ve bu sesi duyarsınız. Eğer daha zevkle müzik dinlemek istiyorsanız Quadrophonic sistemleri öneririm. Bu tarz sistemlerde etrafınızda 2 yerine 4 tane hoparlor olur hepsi size dönüktür ve sesi 4 taraftan duyarsınız(kayıt hala stereo). Bu sistemin avantajı arkanızdanda sesi duyduğunuz iÇin yine 3 boyutlu ses resmi yaratılır. 5+1 sistemlerde müzik dinlenirken zaten bu quadrophonic uygulaması Çalı$maktadır. Bu yüzden aynı kalitede 2 hoparlor veya daha fazla hoparlore sahip bir sistemde müzik dinlerken fazla hoplarlor'e sahip sistem sizi daha fazla müziğin iÇine Çekecektir.

Bu avantajına kar$ın 5+1 bir sistemin en büyük dezavantajı 5 hoparlorün dizilme ve kiritk dinleme bölgesinin olu$masının 2 Hoparlorlü bir sisteme göre daha zor olmasıdır. Eğer bu dizaynı yapamam veya odam bunun iÇin küÇük diyorsanız evet 2 hoparlorlü bir sistemi gözden geÇirmelisiniz.

Home Theater sistemlerde mid frekansın biraz daha dü$ük olduğu bir gerÇek ancak bu bir genelleme sadece. Dünya üzerindeki her home theater sistemde mid frekans dü$ük değildir. Ayrıca zaten bu dü$üklük Çok küÇük bir dü$üklüktür. Zaten bahsi geÇen sistemle kritik dinleme yapılmayacağı iÇin bu kesinlikle ve kesinlikle İYİ BİR DİZAYNDIR. İnsan kulağı yapısı gereği mid frekansa daha hassastır ve bu frekansların Çok az maskelenmesi Çoğu zaman daha zevkli bir müzik dinleme ortamı sunar. Bunu tek bir $ekilde anlayabilirsiniz, 2 sistemdede A/B blind test yaparak. Hangi sistem daha ho$unuza gidiyorsa onu alın. Her ses sisteminin kendine ait bir ses rengi vardır birinin ho$una giden sizin ho$unuza gitmeyebilir.

Umarım yardımcı olmu$tur.

• Kesinlikle katılıyorum......
    stereo sistemler bölümündeki durgunluktan da anlaşılır aslında yani sinema ve stereo yu karşılaştırırsak.cevap belli zaten

quote:

Orjinalden alıntı: venom800

quote:

Orjinalden alıntı: why_living

işte tamda bu devrede pazarlama stratejileri devreye giriyor. sizler gibi tüketicileri bu yola sevketmek adına böyle bir yol izliyorlar ve sizin zihninizde koşullanma oluşuyor . bende en basit örnek vereyim.

demişsiniz ki 5.1 dlerde mid eksiği oluşur.
    şöyle düşünelim stereo kabinlerden 5+1 yaptık sadece bass hopları cıkardık mid ve tizler kaldı. bass ıda subwooferdan aldık. bu tip bir sistemi yapan üretici stereo sistemlerini satabilir mi ? yada yapmasına piyasa izin verir mi ? stereo kullanımı daha basit olacagından ve hala piyasada mp3 hakimse bu gibi satış yolunu kapatmak ister mi üretici ? bunalr anlı k aklıma gelenler. daha bircok neden. bunlar efendim tamamen pazarlama aklı .bir nevi dolandırıcılık. bu gibi nedenlerle üreticilerin cogu üretimde 5.1 leri stere olara göre seçim farkı yaratmak adına bir kaç ana farklılık sağlayacaktır. iyi gözlenmelidir.

uygun zamanım ve param olunca stereo degil 7+1 sistem yapacagım.

Hala beni anlamış değilsiniz gibime geliyor. Asıl pazarlama stratejisi ile çok hoparlörlü sistemler satılmaya çalışılıyor. Bakınız etraf 5.1, 6.1, 7.1 den geçilmiyor neden çünkü popüler e şimdi müzik dinlemek isteyen kişi neden iki adet kolon alsın değil mi alsın ev sinema sistemi stereo müziği de sinemayı da aradan çıkarsın. Ama işte öyle olmuyor kaç defa söyledim olay hoparlörlerde de bitmiyor ev sinema anfileri stereo anfiler kadar iyi müzik performansı veremezler. Siz sinema sisteminizi oluştururken stereo performansı iyi olan ön hoparlörler seçebilirsiniz bu akıllıca olur ama anfi için yine av anfi alacaksınız ve yine istenilen stereo performansı yakalayamayacaksınız Ayrıca sizin bahsettiğiniz tarzda ev sinema sistemleri zaten var Yani iyi sayılabilecek orta frekans sesler ve kaliteli tizler ama işi bozan yine subwoofer oluyor ve tabi ki anfinin stereo performansı yani asıl kandırmaca çok hoparlörlü sistemler de mevcut gibime geliyor.

• arkadaslar bende konuya katılmak istedim.
    1.bendede av receiver ve sinema sistemi var.ve cok keyifli bir sekilde film seyredip dvd audio dinliyorum.son derecede memnunum
    2.müzik dinlemekten(stereo müzik) müthiş bir zevk alıyorum.AMA KESİNLİKLE o iş için ayrı bir stereo anfim ve 2 kolonum var.işte müzik orda güsel.bana kimse anlatmasın 5+1,6+1,7+1 de müzik dinlenir diye bende ikiside var.ama asla stereo kayıtlı müzikleri 5+1 sistemlerde dinlemem.
    yukarda arkadaslar subwoofer ın müzikte yeri yoktur diye sölemişler.ÇOK DOGRU söylemişler.sub müzikte olmayan film lerde olan alt frekansları verir patlama sahneleri gibi ama bu frekans aralıklarının müzikte yeri yoktur.stero kayıtlarda 2 kolondan baskası yalannnn:)
    he su an bana kimse söyle böyle diye iddia etmesin hatta ben ayrı odalara kurdum sinema sistemindeki front hoparlörleri bile kullanmıyorum. stereo için ayrı kolon ve ayrı stereo anfi aldım.NEyse uzun lafın kısası hiç tartısmaya gerek yok arkadaslar dinleyin görün.eger aynı 5+1 de güsel stereo müzik dinleniyor olsaydı inanın 3-4 milyar daha verip ayrı bir stereo sistem kurmazdım...veya suan arkadaslarım bana deli derdi.ama bosverin dinleyen anlar:)

• aynen dogruuu..bende strereo anfi yi fronlara bahladım,fark gercekten cok buyuk,dinelemden insan anlamıyor,5,1 anfi sesi karıstırıyor malesef.
  • en doğrusunu yapıyorsunuz dostlarım...
    bende de stereo ve sinema amfilerm var ikisinin de görevi fakrlı ne de olsabu şekilde kullanmak lazım...

saygılarımla

• Bnede 2+1 var. çok güzel bass vuruyo...
  • sayın @fatih
    bu sektörün asıl amacı bass değil.sesi en az kayba getirip insan kulağına o şekilde iletmektir asıl amaç budur.
    müziğin içindeki detayları rahatça duyabilmek.tabiki bass da önemli bass'ında müziğe bir etkisi bir katkısı var ama özellikle stereo sistemlerde bu arka planda çünki ön planda müziğin detalyarı ve kalitesi yer alıyor.
    saygılarımla
  • Ben müziği dinlerken dikkat ettiğin en önemli şey cd den aldığı sinyalleri olabildiğince az elemandan geçirerek kolonlara iletmesidir. Alınan ses kaynağı 2 kanallıdır. Bu yüzden sesi farklı sayıda kanallara bölmek odada yayılan ses dalgalarını salataya çevirmekten başka bi işe yaramaz.
    Ses net ve berrak olmalıdır. Ancak o zaman tat vemeye başlar.
    Aslında kolonlarda kullanılan sürücülerin sayısındaki fazlalık bile benim hoşuma gitmez. Fakat teknik zorluklar kolonlardaki sürücü sayılarının artmasına neden olur.

Olması gereken şey aslında tek bir sürücüden oluşan kolonlardır tıpkı kulaklıklar gibi işte mükemmel ses ancak bu kolondan çıkar. Tek sürücülü olması nedeniyle crossover da ortadan kalkacağı için ses daha berrak bir hal alacaktır. Kolonlardan mükemmel ses arayanlar kaliteli bir kulaklıkla karşılaştırma yapmalıdır. Kulaklıkta duyduğnuz ses kolonlardan erişebileceğiniz en iyi sesdir. Şimdilik hiçbir kolon kulaklıktan alınan sesin kalitesine yetişemez.
    Eğer bir gün gerçekten fullrange sürücü yapmayı başarabilirlerse en iyi kolonlar tek sürücülü olanlar olacaktır.

• o kadar tartışmışınız müzik zaten 2 kanallıdır..
    Stereo ..
  • ya arkadaşlar birincisi 5.1 çıkışı müzikler yok
    ikincisi 5.1 li sistemle müzik dinlemek işkence çünkü müzik için üretilmemişlerdir.
    resmen baş agırtıyo bu sobwoofer
    baskaları dinliyo diyo sizde dinlemek zorunda değilsiniz alın super woofer lı bir müzik seti rahat edin
    bende sony lbt-lv100av var bakın sesine
  • müzkte subwoofer yoktur zaten woofer vardır..
    subwooferdan ses duyamassınız.(sadece vuv vuv die bass vurar).ama wooferdan duyarsınız..bol basslı olur..
  • 2+1 yeterli derim. zaten 5.1 sistemler stereo sesi simüle ederek sana veriyo. sırf müzik dinleyeceksen 2+1 ileriye dönük bişe olsun diyosan 5+1 de olur.
  • TEKNOALİ ARKADAŞIM KESİNLİKLE DOĞRU SÖLÜOO...MÜZİK SETİ ADINDAN BELLİ CANIM
  • bazı konser cd'leri var...

quote:

Orjinalden alıntı: teknoali

ya arkadaşlar birincisi 5.1 çıkışı müzikler yok
    ikincisi 5.1 li sistemle müzik dinlemek işkence çünkü müzik için üretilmemişlerdir.
    resmen baş agırtıyo bu sobwoofer
    baskaları dinliyo diyo sizde dinlemek zorunda değilsiniz alın super woofer lı bir müzik seti rahat edin
    bende sony lbt-lv100av var bakın sesine

• +1'e de gerek yok zaten bunun savaşını veriyoruz burada müzik sadece 2 kanaldır...
    quote:

Orjinalden alıntı: erkanberk

2+1 yeterli derim. zaten 5.1 sistemler stereo sesi simüle ederek sana veriyo. sırf müzik dinleyeceksen 2+1 ileriye dönük bişe olsun diyosan 5+1 de olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zart -- 30 Haziran 2007; 22:26:50 >
  • ben kesinlikle stereo derim ses hem daha doğaldır hemde kulağa daha kaliteli gelir 5+1lerde sesde oynama oluyor insan dinlediği müzikten zevk almıyor kaliteli stereo bir sistemin tadı hiçbirşeyde olmaz bence
  • kesinlikle öle katılıyorum.

saygılarımla
  • 5+1 bence :)
  • 5.1 mi? Kulaklarınıza yazık. 2.1 dururken 5.1 le müzik mi dinlenir? 2.1 den müzik dinlerken insanı mest ediyor, dinlendiriyor. 5.1 gürültü salatası, 2.1 de müziğin hası.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.