selamlar,2 adet nas diskim var ve ağıma bağlı,evde kullanıyorum,sorunsuz bir şekilde ancak hergün bu nas disklerim değişik zamanlarda aktif oluyor ve sanki içerisindeki bilgilere ulaşılıyor gibi ışıkları yanmaya başlıyor,modemin arayüz şifresini ve wireless şifresini sürekli değiştirsemde farketmiyor,sürekli disklere ulaşılıyor,bu cihazlar arada sırada güncelleme yapabilir onu anlarım ama sürekli ulaşılıyor,bunun önüne geçmenin tek bilinen yolu firewall alıp kurmak olduğunu biliyorum ama bütçem ona izin vermez,ağdaki bir bilgisayarım 7/24 açık,bu pc'ye ikinci bir ethernet kartı takıp nas'ları da switch ile bu porta taksam,bir nevi firewall olarak pc'yi kullanabilirmiyim?bu konuda bilgisi olup yardımcı olabilecek bir arkadaş varmı forumda?bir akıl istiyorum...
cemcem01
kullanıcısına yanıt
Merhaba,
Uzman olduğumu iddia etmiyorum, bilgilerim eski :) o nedenle sadece fikir yürütebilirim...
Kendiliğinden çalışması,şayet evdeki bilgisayarlarda (Ör:Windows sistemlerde) network drive/ağ sürücüsü olarak olarak tanımlama yapıldıysa (map network drive/ağ sürücüsüne bağlan vb. seçeneklerle) olasılık dahilinde birşey, bazı yazılımlar çalışma esnasında explorer arayüzünü kullanıp orada listelenen tüm disk sürücülerini tarıyor, böyle bir durumda endişe etmeye gerek yok.
Şayet dışarıdan erişim olduğuna dair şüphelerin varsa önce modem/router üzerindeki firewall menüsünden internetten/hariçten modeme/router'a gelen tüm inbound trafiğini engelle,VE port yönlendirmesi vs yaptıysan onları da kapat/devre dışı bırakabilirsin. Sonra bir süre bir gözlem yapmanı tavsiye edebilirim. Tabi bunu yaparken yukarıdaki maddeyi de gözönüne alıp ağ sürücüsü vb. tanımlamaları geçici bir süre silmeyi deneyebilirsin.
Bütün bunlara rağmen endişen azalmaz ise Wireshark gibi bir paket sniffer programla ağın üzerinde NAS cihazın kullandığı IP adresten hangi hedef adreslere veri gönderiliyor onu takip edersin, evin dışına veri çıkıp çıkmadığını bu şekilde anlayabilirsin...
Selamlar
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme