Bildirim
NASA'nın mars'a yolladığı uzay araçları
Daha Fazla ![](/static/forum/img/downicon.png)
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az ![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
1 Misafir - 1 Masaüstü
![](/static/forum/img/close.png)
Giriş
-
2010 tarihli bir belgeselde izlemiştim. Birinin tekeri arızalanmış bozulmuştu. Diğeri aşırı tozdan dolayı güneş panelleri kapanmış ama bir süre sonra rüzgarla açılmış tekrar çalışıyordu ve hala çalışıyor galiba. Normalde 3 aylık görev süreleri var ama 2 yıl en az görev yapmışlar. -
yollanan aracların 6 aylık ömrü oluyordu...güneş enerjisiyle çalıstığı için çok verimli değil..ama bir arac 2 yıl calışır vaziyette kalamyı basarmıstı..en son yollana arac ın enerjisi nükleer daha doğrusu radyoaktfi bozunmadan enerji elde eden bir sistem...2 yıllık görev süresi var..ama daha marsa varmamıstır..kocaman bişi..vosvos kadar var yani.. geçmişte pek çok kez arac yollandı ama 3 aractan 2si basarısız olmus..
http://tr.wikipedia.org/wiki/Mars
KEŞİF kısmına bakarsan orda yazıyor...
bide şöyle güzel bir kaynak var..
http://www.zamandayolculuk.com/cetinbal/htmldosya1/MarsPhotography.htm
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi olağan_şüpheli -- 15 Mart 2012; 18:31:13 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: Drazy
2010 tarihli bir belgeselde izlemiştim. Birinin tekeri arızalanmış bozulmuştu. Diğeri aşırı tozdan dolayı güneş panelleri kapanmış ama bir süre sonra rüzgarla açılmış tekrar çalışıyordu ve hala çalışıyor galiba. Normalde 3 aylık görev süreleri var ama 2 yıl en az görev yapmışlar.
Benim bildiğim Kadarıyla Arızalanan Uzay Aracı Spirit'idi Birde Opportunity var oda sanarım hala çalışıyor -
arkadaş adam marsta uzay aracı gezdiriyor kumandasını da dünyadan yapıyor pardon yani evin içindeki yan odadan yada yan sokaktan değil herifteki teknolojiye bak amerikayı çok sevdiğim söylenemez ama bu yönlerine hayranım bunu sadece kendileri için değil tüm insanlık adına da yapıyorlar. -
6 aylık ömürleri olmasına rağmen 2 yıl çalışmışlardı. 1 tanesi yanlış yönlendirme sonucu kuma saplandı. Diğeri ise çalışmaya devam etti. Görevin masrafları çok arttığı için (günlük 1M$ diye hatırlıyorum) (ya da elde edilen verilere göre günlük masraflar çok olduğu için) araçları kapattılar diye biliyorum. Hala çalışabilirler ama masraf nedeniyle çalışmıyorlar. -
Gonderdikten sonra ne masrafı olurki. -
quote:
Orijinalden alıntı: oguz_19811981
arkadaş adam marsta uzay aracı gezdiriyor kumandasını da dünyadan yapıyor pardon yani evin içindeki yan odadan yada yan sokaktan değil herifteki teknolojiye bak amerikayı çok sevdiğim söylenemez ama bu yönlerine hayranım bunu sadece kendileri için değil tüm insanlık adına da yapıyorlar.
şimdi lise müfredatında astronomi konusu var(yıldızlardan yıldızsılara) bu konuyu anlatırken uzaya gönderilen araçlardan da bahsediyorum
ilk anlatırken "uzaya hubble teleskobunu gönderdik" diyorum çocuklar heyecanla soruyor biz mi gönderdik türkiye mi gönderdi? diye
hemen açıklıyorum, biz derken tüm insanlığı kastettim diye
sonra mars araçları vs. derken yine aynı soru
şimdi konuya başlamadan önce açıklama yapıyorum
"bu konuda biz derken tüm insanlığı kastediyorum" diye
-
@hightechx
Proje ekibi maliyetleri, Marstaki araca sinyal göndermek için kullanılan antenin çalışma maliyetleri, araçtan gelen verinin alınması için gerekli 3 antenin çalışma maliyeti vs. vs. -
bu nasıl bir maliyet
gönderdikten sonra
çanak anten kurmak gibi birşey
çanak anteni 1 kere kurdun mu
sinyal için daha masraf olmaz ki
kontrol eden anteni neyse masraf 1 kere olur
her ileri geri komutu nasıl ekstra masraf olsun -
quote:
Orijinalden alıntı: Computeus
@hightechx
Proje ekibi maliyetleri, Marstaki araca sinyal göndermek için kullanılan antenin çalışma maliyetleri, araçtan gelen verinin alınması için gerekli 3 antenin çalışma maliyeti vs. vs.
cok da emin değilim lakin yorumunun yanlış olduğunu düşünüyorum...sonucta NASAnın bütcesi çok büyük bu harcamalar onun için devede kulak kalır yani...nasanın marsa yolladığı araclar cok verimsiz...uzun görevleri yok...güneşe uzak olduğundan dolayı günaş enerjisi bile çok az sağlanıyor..bu arac saate 7 metre yol katedebiliyordu yanlış hatırlamıyorsam...bu arada bu aracların marsa varısı 7 ay..ama bu marsın dünyamıza en yakın olduğu dönemde...o da 7 yılda 1 oluyor anırsam...yani mars uzaklaştığında güneş enrjisi de bir işe yaramıyor..bu yüzden araclar kapanıyor olabilir..zaten kısa ufak görevler için yapılıyorlar...
-
1 anten değil 3 anten var. Sandığınız gibi basit çanak anten değil. Çapı 30-50 mt lik antenler. Bunların işletme maliyetleri hiç az değil. Ve bunlar yanyana değil. Biri USA, biri Yeni Zelanda, diğeri de Avrupada. Dünyanın konumuna göre bunlar gelen sinyalleri kaybetmeden yakalamaya çalışıyorlar. Toplanan veriye kıyasla yapılan harcamanın artık verimli olmaması. NASA'nın bütçesi büyük ama boşa harcama yapmalarını mantıklı kılmaz. Yanılmıyorsam günlük maliyet 1M$ idi ve proje bütçesi aşılmıştı. -
birden wall-e filmini hatırladım. düşünsenize bundan 20 yıl sonra mars'a gidilğinde yanına bunlardan birisini buluyorsun, bir bitki örneği bulmuş fakat sinyal kesildiği için, dünya'dan görememişler. ilginç -
Nasa'nın uzun vadede Mars'a gitme planı var (insanlı) bence bu insanlık tarihinde büyük bir dönüm noktası olacak.Kim bilir orada bir koloni bile kurarız.:) -
quote:
Orijinalden alıntı: kemomando
Nasa'nın uzun vadede Mars'a gitme planı var (insanlı) bence bu insanlık tarihinde büyük bir dönüm noktası olacak.Kim bilir orada bir koloni bile kurarız.:)
amaç zaten o ... -
Nasa Mars'a Yeni Bir Araç Daha Yollamış Ama Mars'a Daha Gelmemiş Görev Süresi 686 Günmüş
Spirit,Opportunity,Mars Science Laboratory Özelliklerini Buldum
Spirit and Opportunity
CPU:20 MHz IBM RAD6000
RAM:128 MB
SSD:256 MB
Mars Science Laboratory
CPU:200 MHz IBM RAD750
RAM:256 MB
SSD:2 GB
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ferrari -- 17 Mart 2012; 10:18:14 >
-
Hepsi beklenilen'den daha fazla görevde kalarak NASA çalışanlarını şaşırtmayı başardı Spirit kuma saplandı ve arka tekerleğinde bir sorun oldu,güneş panelleri ise tozla kaplandı bu yüzden şuan hareket eder durumda değil. Opportunity'nin görevi ise hala sürmekte şimdilerde ise Atlas V Roketi içerisinde fırlatılan Curiosity Mars Robotu üzerine yoğunlaşılmış durumda.Diğer robotlardan daha gelişmiş özelliklere sahip ve bir laboratuvar özelliği taşıyor çünkü incelemeyi Mars üzerinde kendisi yapıyor.Hala Mars yüzeyine inmiş değil 141 gün 16 saat 49 Saat sonra görevine resmi olarak başlamış olacak.Robotları orada yönlendirmek çok kolay iş değil arkadaşlar her hareketi tek tek kodlanıyor buda çok uzun zamanlar alıyor.Üstelik güneş enerjisiyle çalıştıkları için güneş panelleri sürekli olarak güneş'i görmek zorunda ona göre rotaları belirleniyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Berkv. -- 17 Mart 2012; 14:34:57 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: Çift Çekirdekli
Nasa Mars'a Yeni Bir Araç Daha Yollamış Ama Mars'a Daha Gelmemiş Görev Süresi 686 Günmüş
Spirit,Opportunity,Mars Science Laboratory Özelliklerini Buldum
Spirit and Opportunity
CPU:20 MHz IBM RAD6000
RAM:128 MB
SSD:256 MB
Mars Science Laboratory
CPU:200 MHz IBM RAD750
RAM:256 MB
SSD:2 GB
pathfinder vardı bide sanımrsam... adamların mars tecrübesi baya oldu..ruslar ve avrupaılarda arac yolladı ama basarılı olamadılar..su an abd tekelinde mars...biz daha.....
-
quote:
Orijinalden alıntı: kemomando
Nasa'nın uzun vadede Mars'a gitme planı var (insanlı) bence bu insanlık tarihinde büyük bir dönüm noktası olacak.Kim bilir orada bir koloni bile kurarız.:)
Nasa ve locheed martin ortak çalışıyorlar 2037 yılında mars'a insan yollıyacaklar.
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X