Şimdi Ara

Natüralist Evrim vs Teistik Evrim (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
92
Cevap
2
Favori
2.220
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Physic000

İnanmayacaksın ingilizce bilmiyorsan öğrenip birincil kaynaklara bakacaksın.
    alıntı butonu var üstad bak oraya basınca alıntı yapıyorsun bende mesajı görüyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mr.jk -- 16 Şubat 2019; 1:14:48 >
  • mr.jk M kullanıcısına yanıt
    Evrimin mekanizmalarını oku gel öyle anlatayım bunları. Kitabı okumadım. Hayal ettirme nedir? Yani bu şekilde örneklemişse buradaki sıkıntı ne ki? Saçma sapan eleştiriler yapmayın şöyle. Yukarıda açıkladım gene aynı şeyleri yazıyorsun evrenin başlangıcı=tanrı yarattı değil. Birçok ayrıntı var bunun hakkında: Zaman ve tanrı arasındaki gerilim, zamanın b kuramı, nedensellik ve sayamadığım birçok noktadan itiraz edebilir ateistler. Ayrıca big bang Planck zamanı ve sonrası evrenin evrimi ile ilgilenir başlangıcı göstermez bunu da yukarıda belirttim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-F54F98451

Evrimin mekanizmalarını oku gel öyle anlatayım bunları. Kitabı okumadım. Hayal ettirme nedir? Yani bu şekilde örneklemişse buradaki sıkıntı ne ki? Saçma sapan eleştiriler yapmayın şöyle. Yukarıda açıkladım gene aynı şeyleri yazıyorsun evrenin başlangıcı=tanrı yarattı değil. Birçok ayrıntı var bunun hakkında: Zaman ve tanrı arasındaki gerilim, zamanın b kuramı, nedensellik ve sayamadığım birçok noktadan itiraz edebilir ateistler. Ayrıca big bang Planck zamanı ve sonrası evrenin evrimi ile ilgilenir başlangıcı göstermez bunu da yukarıda belirttim.
    nedense evrimle ilgili anlaşılamayan husularda hep git öğren gel tarzı cevaplar alıyorum..nedense senin gibi cevap verdiğini sanan kişiler kendileri bu hususları açıklayamıyor, evrimi hep google'a havale ediyorlar.
    sen evrimi okumuşsun anlamışsın inanmışsın, okuyup da kafana yattıysa bunları senin söylemen lazım "git oku" diyeceksen buraya neden geliyoruz gidip okuruz zaten.

kaldı ki bak okudum diyorum, gözün evrimi..hayal et, göz oluşmuyor mu kafanda hayal et bak oldu..işte kitaba dayanabildiğim kdarı ile dawkins'in kör saatçi kitabı gözün evrimini analtış tarzı bu, masal gibi..hatta gibisi fazla.

bigbang = tanrı değilse ne o zaman sen söyle, (...) hakkında birçok ayrıntı vs var diyorsun..varsa var, o ayrıntılar beni tatmin etmiyor hepsi kafa karıştımayı amaçlamış uydurmalar zorlamalar, hepsi ana konudan uzaklaşma gayretleri.

bigbang evrenin başlangıcı ile birlikte higgs bozunu, plank ve sonrası genişlemeyi konu alır, evrenin başlangıcıni neden atlıyorsun? bak burda hawking bigbang öncesinde ne vardı bilemiyorz diyor;

"Evrenin dışında ne var? Big Bang’den önce ne vardı? Bizler de hep aynı yanıtı veriyoruz: Hiçbir şey. Bu da onları tatmin etmiyor. Onları daha memnun edecek bir yanıtınız var mı?(Gülümseme...) Bazı modern teorilerde Evren bir yüzeyin üzerinde, ilave boyutlar içeren bir uzaydadır. Kanımca Big Bang’den önce ne olduğunu sormak kuzey kutbunun kuzeyinde neler olup bittiğini sormaya benzer. Bu henüz tanımlanmış değil."
    www.hurriyet.com.tr
    ’Evren, HİÇLİK’ten kendiliğinden doğdu’
    http://www.hurriyet.com.tr/gundem/evren-hiclik-ten-kendiliginden-dogdu-4258238

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mr.jk -- 16 Şubat 2019; 2:3:12 >

Basit meseleler değil çünkü. Bunu anlatacak vaktim yok evrim ağacında bolca içerik var ön yargılarını kırıp okumanı öneririm. Evrim ile İslam çelişmek zorunda da değil:https://mantiksalteizm.com/evrim-ve-islam-celisir-mi/ Dawkins önerdiğim biri değil felsefe konusunda cahildir. Evrimsel biyolojide okunabilir. Kitabı okumadığım için bir şey demiyorum fakat gözün evrimi rahatlıkla açıklanabilir. Önce bir temel evrimsel biyoloji okuması yaparsan sonra konuşabiliriz bunları.

Big Bang Teorisi evrenin evrimiyle ve erken durumuyla ilgili. Tek başına evrene neyin neden olduğu ya da evrenin nihai bir başlangıcının olup olmamasıyla ilgilenmiyor. Big Bang'den bunu çıkarabilmek için Big Bang'e ek bir bilimsel kurama başvurmamız gerek. Nitekim Hawking-Penrose Tekillik Teoremi bunu yapmaya çalışıyor. Ama Hawking'in ve Penrose da sonradan teoremi reddettiler. Neden? Çünkü bu tekillik teoremi yer çekiminin her zaman çeken bir kuvvet olduğu varsayımı üzerine kuruluydu. Artık bunun doğru olmadığı biliniyor. Yani attığın sözler bu teoremi reddetmemesinden önceye ait. Evrenin başlangıcı olsa bile bu tanrıyı gerektirmiyor ama bahsettiğim şeyleri anlamıyorsun sen. Önce kelam kozmolojik argüman nedir onu öğrenmen gerekiyor işte.
    Medium
    Kelam Kozmolojik Argümanı (Giriş) - Felsefi Ateizm - Medium
    https://medium.com/felsefi-ateizm/kelam-kozmolojik-arg%C3%BCman%C4%B1-giri%C5%9F-61375af4b8d3
    Yoksa bahsedeceğim eleştirileri anlamayacaksın ha anlarım dersen şurada evrenin tanrı tarafından yaratılıp yaratılmadığını tartışmaktayım:https://forum.donanimhaber.com/tanrinin-olumu-ve-bilginin-kesinligi-uzerine--136298081

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 16 Şubat 2019; 2:16:28 >

• quote:

Basit meseleler değil çünkü. Bunu anlatacak vaktim yok evrim ağacında bolca içerik var ön yargılarını kırıp okumanı öneririm. Evrim ile İslam çelişmek zorunda da değil:https://mantiksalteizm.com/evrim-ve-islam-celisir-mi/ Dawkins önerdiğim biri değil felsefe konusunda cahildir. Evrimsel biyolojide okunabilir. Kitabı okumadığım için bir şey demiyorum fakat gözün evrimi rahatlıkla açıklanabilir. Önce bir temel evrimsel biyoloji okuması yaparsan sonra konuşabiliriz bunları.

Big Bang Teorisi evrenin evrimiyle ve erken durumuyla ilgili. Tek başına evrene neyin neden olduğu ya da evrenin nihai bir başlangıcının olup olmamasıyla ilgilenmiyor. Big Bang'den bunu çıkarabilmek için Big Bang'e ek bir bilimsel kurama başvurmamız gerek. Nitekim Hawking-Penrose Tekillik Teoremi bunu yapmaya çalışıyor. Ama Hawking'in ve Penrose da sonradan teoremi reddettiler. Neden? Çünkü bu tekillik teoremi yer çekiminin her zaman çeken bir kuvvet olduğu varsayımı üzerine kuruluydu. Artık bunun doğru olmadığı biliniyor. Yani attığın sözler bu teoremi reddetmemesinden önceye ait. Evrenin başlangıcı olsa bile bu tanrıyı gerektirmiyor ama bahsettiğim şeyleri anlamıyorsun sen. Önce kelam kozmolojik argüman nedir onu öğrenmen gerekiyor işte.https://medium.com/felsefi-ateizm/kelam-kozmolojik-arg%C3%BCman%C4%B1-giri%C5%9F-61375af4b8d3 Yoksa bahsedeceğim eleştirileri anlamayacaksın ha anlarım dersen şurada evrenin tanrı tarafından yaratılıp yaratılmadığını tartışmaktayım:https://forum.donanimhaber.com/tanrinin-olumu-ve-bilginin-kesinligi-uzerine--136298081
    tamam anladım sen de evrimi google havale ediyorsun, daha fazla zorlamayacağım seni bu konuda, ama benim gözümde sen de evrimi anlamamış ama sırf evrim diye birşey var diye evrimi kabul edenlerdensin.
    evrim islam ile çelişmeyebilir lakin benim burda eleştirim körü körüne evrime inanmak, evrim islamla çelişmeyebilri ama evrim milyonlarca canının özelliklerini açıklamakta yetersizdir, başka birşeyler de olmuş bu çok net, sadece evrim ile bu hayat açıklanamıyor.

Bigbang teorisini yanlış biliyorsunuz,

Yaşamın ve Evrenin Kökeni – Uluslararası Konferans 2016

Dr. Jeff Zweerink’in Sunumu: “Evrenin Başlangıcı ve Tasarımı”

bigbang evrenin başlangıcını da konu alıyor;

"İlk bilimsel deliller bize evrenin Big Bang ile başladığını, genişlemeye devam ettiğini ve fizik kanunlarıyla yönetildiğini gösteriyor. Bu sonuç, Kelam isimli kozmolojik argümanı destekliyor. Bu görüşe göre ve kıyas yaptığımızda, var olmaya başlayan herhangi bir şeyin bir sebebinin olması gerekir."
    evrimteorisi.com
    Evrenin Başlangıcı ve Tasarımı
    https://evrimteorisi.com/evrenin-baslangici-tasarimi

hawking ve penrose bu dünyadaki en ünlü biliminsalarıdır, bu kişilerin teorilerini redetmek için en az bu kişiler kadar bilgili olunması gerekiyor.

kelam kozmolojik argümanı hakkında ise herkesin fikri olabilir bunu neden bu kadar önemsiyorsun ki, evrene göre Tanrının varlığı / yokluğu..bizim şu an yaptığımız gibi..illaki birilerinin fikirlerini mi benimsemem veya benimsemen gerekiyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mr.jk -- 16 Şubat 2019; 2:43:53 >

• Verdiğin linki okudum bu sadece giriş. Diğerlerini nereden bulacağım? 11 farklı yeni yazıdan bahsediyor.
    Açıkçası sana cevap vermemem gerekmeyteydi hem kelam hem de evrim adına bir şey bilmeden cevaplamaya çalışıyorsun. Arkadaş bu konular o kadar kolay değil. Bu vereceğim son cevap ya okur öğrenirsin ya da internetten abuk sabuk sitelerden alıntı yapar bir şeyler çıkardığını sanırsın. Evrim hakkında sorun varsa özelden sor cevaplayabildiğim kadarıyla cevaplarım. Ama bu konunun maksadı evrim gerçek mi değil mi tartışması değil. Saygın kişiler evrimi zaten kabul ederler çünkü bu bir gerçek. Sıradan halk bunları reddetmekte diretebilir, bizim için bunların önemi yok. Konunun amacını saptırmak istemiyorum daha evrimi kabul etmiyorsunuz bir de işin felsefi yorumuna girersek hiçbir şey anlatılmaz. Bu konuda amaç evrimin her iki taraf açısından felsefi yorumuydu.

Saygın bilim adamları big bangin evrenin başlangıcı olduğunu söylemezler. Attığın adam Adnan Oktarın örneklediği boş beleş kişilerden biri. Bu tarz kişilerden bilim öğrenilmez! Big bang Einstein denklemlerinin Friedmann çözümüne göre evrenin genişlemesinin ilk anıdır. Hawking ve Penrose teoremleri kendileri öne sürüp kendileri yanlışlıyor zaten. Ben reddetmiyorum yani adamlar zayıf olduğunu söyledi. Penrose bunun üzerine tekrar bir teorem geliştirse de onu da başarısız bulup çekti. Yazdıklarımı doğru oku. Kelam hakkında da bilgin yok yazdıklarından anladığım kadarıyla. O yazıyı giriş olsun diye atmıştım. Okumadan bir cevap yazmayacağım daha şu konuların temelini bilmeden zamansız bir tanrı'nın sonlu evren yaratma probleminden bahsedersem hiçbir şey anlamayacaksın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 16 Şubat 2019; 12:57:21 >

• torlofan T kullanıcısına yanıt
    Zaten giriş olsun diye verdim. Giriş yapmadan ağır konuları anlamak çok zor. Diğerlerini yazacağını söylemişti ama yazmadı. Mantıksal teizm sayfasında arkadaş yazmıştı o da kötü bir yazı olduğunu düşünüp kaldırdı uzun zaman önce. Ama ona ulaşıp pdfini isteyebilirsin. William Lane Craig günümüzde bu argümanı güncelleyip sıkı savunan bir filozof. İngilizce biliyorsan onun kitaplarına bakabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 16 Şubat 2019; 12:50:53 >
  • Eğer teistik evrim savunucusu olsaydım bu analojiye cevabım imtihan argümanı olurdu
  • Tekin G. kullanıcısına yanıt
    Yanlış hatırlamıyorsam Hristiyanlar imtihan olarak bakmıyor zaten hayata. Ama her teistik din açısından öyle olduğunu düşünsek de imtihan ne alaka ki? Tanrı insanları bir anda yaratıp da imtihan edebilirdi.
  • quote:

Yanlış hatırlamıyorsam Hristiyanlar imtihan olarak bakmıyor zaten hayata. Ama her teistik din açısından öyle olduğunu düşünsek de imtihan ne alaka ki? Tanrı insanları bir anda yaratıp da imtihan edebilirdi.
    Sadece 1. yemeği yeyip bu naneyi kimin yediği konusunda belirsizlik yaratmak.
    Böyle bir cevap mevcut ama bence başarısız. Çünkü, imtihan sadece tanrıyı bulma üzerine değil ayrıca doğru dini bulma üzerine.
  • quote:

Böyle bir cevap mevcut ama bence başarısız. Çünkü, imtihan sadece tanrıyı bulma üzerine değil ayrıca doğru dini bulma üzerine.
    İşte oraya da bir imtihan koyup ayrı bir kategori olarak ateist kategorisi açmış oluyor iradesi bu yönde. Bence de başarısız. Empati kurmaya çalışıyorum sadece.

Ekleme: Başka bir cevap var mı? Merak ettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tekin G. -- 16 Şubat 2019; 14:17:12 >
    Tanrı direkt insanları yaratsa bile bu onun varlığını direkt göstermezdi bence. Sonuçta doğaüstü bir durum vermeyecektir. Doğal seleksiyon, abiyogenez gibi kavramları duymasak bile farklı bilimsel kavramlar duyabilirdik. Buradan da direkt tanrı yarattı fikri çıkarılamazdı gibi görülüyor. Ha doğaüstü bir durumla yaratacaksa zaten varlığı direkt belli olur imtihan olmaz. Bu cevapta başarısız olur. Ben de onu diyorum zaten imtihan koyması bir şeyi değiştirmiyor ki. Tanrı'nın yarattığını varsaysak bile doğru dini bulma var tanrıyı bulmak imtihana dahil edilmeseydi ve doğru dini bulmak daha zorlaştırılsaydı bu da olabilirdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 16 Şubat 2019; 14:51:55 >
    Başka cevap olarak tanrı'nın evrimle yaratmak zorunda olduğunu söyleyenler var. Çünkü, bu durumda bazı şeyler daha muhtemel oluyor diyorlar. Evrim bir anda yaratılıştan daha güzeldir ve tanrı'nın mucizelere izin vermemesi için evrimle yaratması makuldür diyenler var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 16 Şubat 2019; 14:24:8 >
  • quote:

Tanrı direkt insanları yaratsa bile bu onun varlığını direkt göstermezdi bence. Sonuçta doğaüstü bir durum vermeyecektir. Doğal seleksiyon, abiyogenez gibi kavramları duymasak bile farklı bilimsel kavramlar duyabilirdik. Buradan da direkt tanrı yarattı fikri çıkarılamazdı gibi görülüyor. Ha doğaüstü bir durumla yaratacaksa zaten varlığı direkt belli olur imtihan olmaz. Bu cevapta başarısız olur. Ben de onu diyorum zaten imtihan koyması bir şeyi değiştirmiyor ki. Tanrı'nın yarattığını varsaysak bile doğru dini bulma var tanrıyı bulmak imtihana dahil edilmeseydi ve doğru dini bulmak daha zorlaştırılsaydı bu da olabilirdi.
    Yalnız sen, üzerinde konuştuğumuz analojiye alternatif analojiler mi yaratıyorsun yoksa ben mi yanlış anlıyorum?
    Hayır imtihan için söylüyorum.
  • quote:

Başka cevap olarak tanrı'nın evrimle yaratmak zorunda olduğunu söyleyenler var. Çünkü, bu durumda bazı şeyler daha muhtemel oluyor diyorlar. Evrim bir anda yaratılıştan daha güzeldir ve tanrı'nın mucizelere izin vermemesi için evrimle yaratması makuldür diyenler var.
    Bu daha başarılı bulduğun bir cevap mı?
  • Bu zorundalık durumu herşeye gücü yeten ve mutlak irade sahibi sıfatlarıyla çelişki yaratmıyor mu?
    Hayır, ilk verdiğin cevap belki savunulabilir ama bence natüralizm hepsinden iyi açıklıyor. O yazdığım son iki cevap sıkıntılı cevaplar bence.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.