Eski laptopa ubuntu kurdum, filmleri çok güzel kalitede çatır çatır oynatıyor, windows 7 kuruluyken hem görüntü rezaletti hem de yavaştı, NEDİR BUNUN SEBEBİ?_
Merhaba; Ubuntunun windowstan daha hızlı olduğunu iddaa etmek yanlış olur.Bilgisayarımda multi işletim sistemi kullanıyorum(Linux Mint, Windows 8.1, Ubuntu vs..) fakat bu şundan daha hızlı diye bir kanaatte bulunamayacağım.Çünkü hem windowsun hem linuxun birbirine karşı üstün yanları var.Program çalıştırma hızları, işlem hızları çalışma ortamına göre farklılık gösteriyor.
Şöyle bir şey de var.Linux çekirdeğine sahip hafif dağıtımlar epey düşük miktarlarda ram kullanıyorlar.Tabi bu durumda eski bilgisayarlarda windows yerine linuxlardan birinin kurulması windowsa göre daha performanslı ve hızlı çalışır.Fakat güçlü donanımlı bilgisayarlarda bu ikisinin aralarında hız farkları dediğim gibi çalışma ortamına göre farklılık gösteriyor.
epey bir zaman windows 7 ultimate 32 bit (sp1) kullandım... korsan olarak tabi... ne takılma ne donma sorunsuz kusursuz performansla kullandım, antivirus de yüklemeden üstelik...açılış hızı makinaya göre epey bir iyiydi...
sonra vicdan yaptım - korsana elveda dedim - mint 17 kurdum - windows'u aratmıyor benim için, oyunlar hariç, ne bir takılma ne donma ne ekran ne masaüstü ne şu ne bu sorunum var, bugün abim aradı windows 8 kullanıyor hatta 8.1 , işlemci yüzde 90larda geziniyor niyedir dedi... adobe reader açık olmadığı halde arka planda çalışıyor görünüp işlemciyi hortumluyormuş meğer,
benim mint 17.1in açılış hızı, aynı makinaya yüklü windows 7'den daha yavaş onu belirteyim...
Aslında hızlı mı değil mi onu tam olarak son kullanıcı anlayamaz. Yani linux türevlerinin windows tan hızlı açılması, linux un hızlı olduğu anlamına da gelmez. Ben windows un yanında Linux Mint kullanıyorum. Ancak şu daha hızlı diyebileceğim pek bir durum yok. Fakat windows sistemi o kadar şişiriyor ki. Dosyaların yedeklerini alma,sistem kopyası vs derken hem daha çok işler yapıyor hem de çok yer kaplıyor. açılırken daha çok dosya boot edeceği için ister istemez belki biraz yavaş açılabiliyor. Ama bunların hepsinin sebepleri var işte:) Aslında Windows ucuz olsa windowstan vazgeçmem. Normal işlerimi Linux Mint ile halledip Microsoft a nispet yapıyorum : Al işte bedava bir işletim sistemi ile, sende yapacaklarımı yaptım deyip windows a sitem ederek kendimi tatmin ediyorum:))) Hayır yani paraya bak 450 liraya windows 8.1 satılıyor. Bedavaya linux kuruyorsunuz.Bu tebrik edilesi bir durum. Ama yine de hem Microsoft u, hemde bütün Linux dağıtıcılarını babamın firması gibi sever ve sayarım:)