Şimdi Ara

NETWORK UZMANLARINA : 2 SWITCH BIRBIRINE DUZ KABLO ILE BAĞLANIRMI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
14.055
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar internette araştırdım genelde heryerde 2 switch-hub arasında cross kablo kullanılması gerektiği yazıyor.Ancak ben bugüne kadar 2 swicth-hub arasında birçok kez bağlantı yapmama rağmen hiç cross kablo kullanmadım hep düz kablo ile bağladım ve bir sıkıntıda yaşamadım.
    Bu konuda yorumunuz nedir?
    İlla cross şart mıdır?
    Düz kablo ile bağlamanın sakıncası olabilir mi?

Bir sorum daha var.
    İki switch düşünün.
    Bu iki switch birbirine normalde tek kablo ile bağlanır.
    Arada tek kablo değilde 2-3-4 gibi 1 den fazla kablo olursa bir problem yaşarmıyım?

Bunu şunun için soruyorum.Geçen gün network te bir sıkıntı yaşadık.Server in bağlı olduğu ana switch ile depomuzdaki switch birbirine 2 kablo ile bağlı.Yani Ana switch den depodaki switch e 2 kablo geliyor.Bugüne kadar bir sıkıntı olmamıştı fakat 2 gün önce depodaki switch kitlenmeye başladı.Nedenini araştırdığımda ana switch den gelen 2 kabloyu aynı anda takınca kitlenme olduğunu gördüm.2 kabloyuda test ettim depodaki switch e bağlamadan direk bilgisayara bağlayınca sorun yoktu.Ama ikisini bir bağlarsam o depodaki switch e bağlı bilgisayarlarda ağ göçüyordu.(Ağ bağlantısı varmış gibi görünüyor fakat ağa bağlanamıyoruz)

Şimdiden teşekkürler...

• bütün uçlar aynı renk şemasıyla bağlanırsa sorun olacağını düşünmüyorum!
  • Düz bağlantı ile bağlanabiliyor, ama 2 switch arasındaki tüm yük tek kabloya bineceği için performans kaybı olur.

O yüzden, 2x 16lık switch yerine 1x32'lik switch kullanmak daha mantıklıdır bence.
  • PEKİ BU CROSS KABLO MUHABBETINİ KİM ÇIKARMIŞ.
    BİRİSİ Bİ METİN YAZMIŞ NETE CROSS ŞART DİYE. HERKES AYNI METNİ COPY&PASTE İLE ÇOGALTMIŞ.NEREYE BAKSAM AYNI METİN.

ACABA ESKİ MODEL SWİTCH LER DÜZ BAĞLANTIYI DESTEKLEMİYORMUYDU ?

DÜZ BAĞLANTI PERFORMANSI ETKİLERMİ NE DERSİNİZ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kalamar888 -- 7 Şubat 2009; 13:08:35 >
  • evet eski model hublarda tek tip bağlantı vardı daha sonra günümüzde satılan en dandik switchlerde bile artık ikisini de destekliyor...
  • ThisisaNightmare ve senin dediğin gibi ,eski teknoloji switchlerde cross bağlantı şarttı. Ama şimdi öyle değil.
    2. soruna gelirsek eğer ,birden fazla kablo takman gereksiz. Bu gibi durumlarda her zaman olmayabilir ama zaman içinde kablonun gittiği alette sorun çıkar.
  • çok teşekkür ederim cevaplarınız için...
  • eskiden switch'ler birbirine sadece cross kablo ile bağlanabiliyordu. Yeni nesil switch'ler düz kabloyu destekliyor genelde.
  • sadece switch-hub lar değil 2 pc birbirine bağlanırkende cross kablo kullanılıyordu ama yeni ethernet kartlarında böyle bir şart yok, ben 3-4 yıldır normal kablo ile bağlıyorum.
  • O ZAMAN YENI MODEL 4 PORTLU ADSL MODEMLERDE DUZ BAĞLANTIYI DESTEKLER HERALDE.

DOĞRUMU???
  • teorik bilgi olarak 2 switch birbirine cross kablo ile baglanir ama pratik de bir cok switchi duz kablo ile baglayabilirsin. Autosense ozelligi olan switchler duz kablo ile baglaninca sorun cikarmaz ama papaz her zaman pilav yemeyebilir, bazi modellerde cross kablo kullanmak zorunda kalabilirsin.

Ikinci sorun icin ise SAKIN 2 switchi 2 ayri kablo ile birbirine baglama. Bunun sonucunda loop ve broadcast storm olusturursun, butun networkun bile kitlenebilir.(switchlerin yonetilemez oldugunu varsaydim, yonetilebilir switchlerde SpanningTree protokolu bu sorunu cozuyor)
  • quote:

Orjinalden alıntı: boynuz

teorik bilgi olarak 2 switch birbirine cross kablo ile baglanir ama pratik de bir cok switchi duz kablo ile baglayabilirsin. Autosense ozelligi olan switchler duz kablo ile baglaninca sorun cikarmaz ama papaz her zaman pilav yemeyebilir, bazi modellerde cross kablo kullanmak zorunda kalabilirsin.

Ikinci sorun icin ise SAKIN 2 switchi 2 ayri kablo ile birbirine baglama. Bunun sonucunda loop ve broadcast storm olusturursun, butun networkun bile kitlenebilir.

Hımmm gerçekten ilginç bunu bilmiyordum.Sağol boynuz...

loop ve broadcast storm olaylarını biraz açarmısın.Başlıkta belirttiğim sıkıntılar bu olayların sonucumu?

Bu arada switch ler yönetilemez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kalamar888 -- 12 Şubat 2009; 15:06:47 >
  • her 2 switchin de 12 portunun oldugunu ve A ve B diye 2 portundan birbirine baglandigini varsayalim.
    Switchlerin davranis sekillerinden bir tanesi soyledir: Broadcast paketlerini (networkteki herkese gonderilen paketler), gelen port disindaki butun portlarindan sanki bir hubmiscasina basarlar.

Simdi bu durumu dusunelim: 1. switchin 10 numarali portuna bagli olan kullanicinin bir broadcast paketi yayinladigini dusunelim ki networklerde bolca broadcast paketleri bulunur. Switch, 10. portu disindaki butun portlarindan bu paketi gonderecektir. 2. switch bu paketi alinca o da butun portlarindan bu paketi gonderecekir, paket 1. switche tekrardan ulasacak ve o da bir daha butun portlarindan paketi basacaktir, 2. switch paketi tekrardan alacak, alinca yine butun portlarindan basacaktir ve bu boyle sonsuza kadar surup gidecektir.

Bunun sonucunda da network performansi hissedilebilir sekilde azalacaktir, hatta calisilamaz hale gelebilecektir.
  • çok sağol açıklamışsın zahmet edip.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kalamar888 -- 12 Şubat 2009; 15:25:48 >
  • rica ederim, umarim sorununu cozmende bir faydasi olmustur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.