Nikon d80 kullanıcısıyım uzun zamandır objektifim arızalı olduğu için makinemi kullanamıyordum. Arkadaşımın objektifini taktım (nikon d90 18-138mm) ekranda error r09 hatası alıyorum. Makinam çekim yapıyor ve çekim sesini duyuyorum ancak çektiğim fotoğraf ne kartımda ne de makinamın ekranında görünüyor. Farklı objektifleri de denediğimde aynı sorunla karşı karşıya kalıyorum. Bataryayı full şafj edip tak çıkar yaptım yine aynı sorun. Hafıza kartını değiştirdim yine aynı sorun. Objektif ve makinedeki yuvaları temizledim yine aynı sorunla karşı karşıya kalıyorum. Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa bana yardımcı olurlarsa sevinirim. Kolay gelsin...
r09 aslında bir error mesajı değildir. yani makinasal bir sorun değildir. hafıza kartına yazım sorunudur. yeni bir hafıza kartı işinizi görecektir
kardeş denedim ama yine aynı hatayı verdi. Baya bir moralim bozuk
daha önce çalışıor muydu
Kardeş daha önce çalışıyordu. Objektifim arıza yaptıktan sonra makina çantasında öyle 3 ay kadar objektifsiz bekledi. Sonra objektif almaya karar verdim. almadan önce makinamı deneyeyim dedim. Kırılan objektifimin aynısı olan 18-135 mm nikon objektifi taktım. fotoğraf çektim ilk fotoğraf başarılı bir problem yoktu. Sonra birde zoom yapıp çekeyim dedim o çekimden sonra bu sorunla karşı karşıya kaldım. Acaba objektiftemi diye başka bir objektifle denedim (18-55mm nikon) hata hala devam etti ve şu anda ediyor...
Konuyu 7 yıl sonra hortlatayım.
Aynı sorun benim emektar makinemde de oldu (2006'dan aldığımı hatırlıyorum). Otomatik mod'da focuslamıyor, çekim yapmıyordu. Objektif değişikliğinde de aynı sorun devam ediyordu. Vizör'de R09 görünüyordu. Gerçi çalıştığı vakitlerde de R09 görünüyormuş ama bu vakte kadar dikkatimi çekmemiş.
Sorunu şimdilik çözdüm:
Makinenin sol yanında, PC bağlantı soketinin olduğu yerde, üzerinde hiçbir şey yazmayan, küçücük, dikdörtgen bir düğme var. Reset düğmesi olduğunu düşündüm. İnce bir şeyle, makine açıkken bastım. Saat dahil bütün ayarlar sıfırlandı. Bununla birlikte ince bir bez ile body üzerindeki lens kontakt yerlerinin üzerini sildim. Sorun şimdilik düzeldi. Makine sorunsuz focus ve çekim yapıyor.
İyi günler dilerim..
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme