Refurbished ürünler üreticinin sitesinden sorgulanabilir diyorlar ancak ben bir türlü bulamadım. aldığımız makinenin refurbished olup olmadığını anlayabilmenin tek yolu üreticiden öğrenmek ise bu nasıl olacak? yardımcı olabilirseniz memnun olurum. ayrıca kutunun üzerinde yazan seri numarası ile body üzerindeki numaralar farklı ise bu ne anlama gelir? saygılar.
bir online satış portalından okudum ve alıntı yaptım umarım yeterli olur. seri numara farklığı ise dediğine göre kutulanırken kutunun durunun önemsenmemesinden kaynaklı olabilir.
Refurburbished (Yenilenmiş, Sıfırlanmış) Ürün Nedir? Ne değildir?
"Refurbished" yani sıfırlanmış ürünler, kullanıldıktan sonra bir arızası yada eksikliği tespit edilip fabrikasına geri gönderilen, fabrikasında sorunları giderilip tekrar ucuz bir fiyattan satılan ürünlerdir.
1. Refurbished ürünle sıfır ürünleri nasıl ayırt edebiliriz?
Refurbished ürünler satılırken bilindiği gibi sıfırlanmış diye satılır. Genellikle orijinal kutusunda gelmediği gibi orijinal kutusu deforme olmuş kutularda da gelebilmektedir. Ancak sadece burasından anlamazsınız. Örneğin KODAK makinalarda batarya kısımında refurbished etiketi yapıştırılmıştır. Diğer markalarda da bu tarz etiketler mevcuttur.
2. Refurbished ürünle sıfır ürün arasındaki fark nedir?
Refurbished ürün sonuçta tamir görmüş en azından bir sorunu çıkmış bir üründür. ÜRÜN STOK FAZLASI İSE REFURBISHED OLMAZ. Sıfır diye satılır. Bunlara sezon sonu ürünler denir.
3. Refurbished'in dezavantajı nedir?
Ürünün kullanırken sıfırdan farkı yoktur. Sıfırın çıkarabileceği sorunlar ile aynı oranda sorun çıkarır.
4. Refurbished alırken neye dikkat etmeli?
Bu husus çok önemli çünkü eğer bir üründen çok fazla refurbished ürün varsa denilebilirki ki ÜRÜNÜN O SERİSİ HATALI ÜRETİLMİŞ OLABİLİR ve sıfırında da aynı sorunlar ortaya çıkabilir.
NOT: Ürünü almadan önce diğer kullanıcıların yorumlarına dikkat edin.
"Refurbished" ikiye ayrılmaktadır:
1) refurbished by seller (satıcı tarafından yenilenmiş) 2) refurbished by manufacturer (üretici tarafından yenilenmiş)
Satıcı tarafından yenilenmiş ürünler çalışmama haricinde bir sorun dahilinde iade alınmış ürünlerdir, kutu içerikleri tamdır, ancak kutuda deformasyon olabilmektedir. Bazen vitrinde duran demo ürünler de bu sınıfta değerlendirilmektedir.
Üretici tarafından yenilenmiş ürünler ise herhangi bir sorun nedeniyle üreticiye iade edilmiştir ve de çalışmayan parçası yenilendikten sonra ürün çalışabilir hale getirip ayrı kutuda satışa sunulmaktadır (Benim aldıklarım sadece Nikon ve refurbished yazan beyaz kutuda gelmişti). Teknik olarak sıfır üründen farkı yoktur, aksesuarları sıfır açılmamış kutularındadır. Genellikle kısa süreli garanti verilmektedir (benim aldıklarımda 90 gün iade ve değişim garantisi vardı).
Ben geçen sene Nikon Coolpix P300 ve bu sene Nikon Coolpix P7100 kompakt kamera aldım ebay üzerinden, hiçbir sorun ile karşılaşmadım, Fiyatları piyasanın yüzde 30-50 daha altındadır. Eğer güvenilir bir yerden alınırsa sorunsuzca kullanılabilir.