Şimdi Ara

Nokia Eldar’a karşı harekete geçti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
594
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Aslında pek çoğumuzun gıptayla baktığı bir isim, Rusya’dan Eldar Murtazin. Mobile-review adlı sitesinde yer verdiği cihaz incelemeleriyle, pek çok cihaz daha marketlerde satışa sunulmadan inceleyen ve bu açıdan pek çok teknoloji takipçisine referans noktası oluşturan Eldar, Nokia ile kozlarını mahkemede paylaşacağa benziyor.

Bir süredir, Nokia’nın Eldar Murtazin hakkında yasal haklarını kullanarak bazı yaptırımlar konusunda harakete geçtiği konusu tartışılırken, bugün itibariyle Nokia cephesinden “bazı noktaları açıklığa kavuşturmak adına” bir bildiri yayınlandı. Olayın konusu ise, Nokia’nın iddiasına göre, Eldar’ın elinde bulundurduğu N8 prototipini geri vermemesinden kaynaklanıyor. Nokia’nın resmi bloğu conversations.nokia.com’dan yapılan resmi açıklamaya göre, Nokia Eldar’ın elinde bulunan ve kendisine ait olan ürünün geri verilmesi için Eldar’a başvurmuş, fakat Eldar bu çağrıya cevap vermeyi reddetmiştir.

Nokia’nın ürünlerinin güvenliği, ürünleriyle ilgili gizli ve özel bilgiler ve fikri mülkiyet konularını çok ciddiye aldığının defalarca vurgulandığı açıklamada, Eldar Murtazin’in yetkisiz (haksız) olarak elinde bulundurduğu Nokia’ya ait olan tüm malların iade edilmesinin istendiği fakat Eldar’ın bunu reddettiği öne sürüldü. Bunun üzerine de, Nokia’nın “kendine ait olan” ürünlerini geri almak için Rus Makamlardan yardım istendiği belirtildi.

“Açık olmak gerekirse, Firma ve ürünleri hakkında görüşlerini dile getirenlerle bir sorunumuz yok. Nokia’da, her zaman açık ve şeffaf bir şirket olmak bizlere gurur verir. Fakat fikri mülkiyet haklarmızı korumak bizim her zaman ciddiye aldığımız bir konudur.”
    “Daha da açık olmak gerekirse, fikri mülkiyet haklarımızı korumak adına, Eldar Murtazin ‘in elinde bulundurduğu mallarımızın iade edilmesini talep ediyoruz”
    şeklinde devam eden yazıda, konunun blog yazarlarına ve ya web sitelerine karşı bir eylem olmadığının altı çizildi. Konunun bununla karıştırılmaması gerektiğinin belirtildiği yazının diğer satırları ise daha çarpıcı:

“ ...bu kişinin kendi bloğunu idare ederken, başka diğer uluslar arası telefon üreticilerine danışmanlık yaptığı da çok açık. Nokia ürünlerine sahip olduğu kendisi tarafından da onaylanmış, ve bu ürünler kendisinden istenmiştir. Bu kişinin, bir blog yazarı olarak mı harekete ettiği, yoksa danışman sıfatıyla “müşterilerine” bilgiler veren biri gibi davranıp davranmadığı sorulması gereken bir sorudur. “

İddia edildiği üzere, mobile-review.com adlı sitenin de kapatılması doğrultusunda bir girişimlerinin bulunmadığını da söyleyen Nokia, rus yetkilerinin en uygun kararı vereceklerini temenni ediyor.

Evet yazının özü bu, ve nasıl bir uzlaşmayla sonuçlanacağı henüz belirsiz.

Ancak şahsi kanaatim, Nokia özellikle, kendine ait bazı bilgilerin başka şirketlere servis edildiği anlamının da çıkabileceği bazı konulara vurgu yapmış. Bu açıdan Eldar hakkında değişik suçlamalar da gündeme gelebilir.

Notlar;
    *Yazıda, pek çok yerde “mallarımız, ürünlerimiz” kelimelerini kullandım, yazının orijinalinde “property” olarak geçen bu kelimeler “mülkiyet, mal, mülk” anlamında; daha çok sahiplik anlamıyla ifade edilen bir kelime... fakat, cümlede anlam bütünlüğü sağlamak için bu şekilde çevirdim.
    **intellectual property; fikri mülkiyet.
    Link;http://conversations.nokia.com/2010/07/07/legal-action-against-eldar-murtazin-official-statement/#more-19804

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SilverBullet -- 7 Temmuz 2010; 19:53:24 >

• Eldar'ın incelediği cihaz test aşamasında olan bir cihazdı ve yaptığı incelemeyi kayda değer bir inceleme olarak görmüyorum. Bu davadan Eldar zararlı çıkacak.
  • Esasında Eldar'ın daha önce pek çok Nokia (ve dolayısıyla Symbian) hakkında layıkıyla yaptığı incelemeleri hatırlıyorum. En azından, bolca fotograf ve bir kaç video ile bizlere ilk izlenimlerini aktardığı zamanlarda olurdu.

Olurdu diyorum, (Aslında son bir kaç zamandır, diğer bir kaç üreticinin ürünlerine yönelik daha, "yakın" gözükmekteydi kendisi) çünkü N8'le ilgili söylediklerini, diğer hiç kimse dillendirmezken; henüz son şeklini bile almamış olan bir işletim sistemi hakkında(Symbian^3), bu kadar acımasızca eleştirmesi bana da çok saçma gelmişti. Buna rağmen,zaten Nokia'nın da (bence) herhangi bir eleştirisine "bunu söyleme" diye bir itirazı yok.

Özellikle " açıkca diğer uluslararası telefon şirketlerine danışmanlık yapmak" suçlaması, çok ciddi sonuçlar doğurabilir.
  • sanırım nokia bu davayı kazanır sonuçta prototip cihaz üzerinden net şeyler söylenmez adı üzerinde daha bitmemiş bir ürün ayrıca cihazlarıda iade etmesi gerekir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.