2019'da ikinci el bir araç alırken, sakın alma ÖTV indirimi gelecek dayılar vardı. Hepsine selamlar.. |
Nolur biri bizi 2016 yılına geri döndürsün (2. sayfa)

-
-
10 yaşında araba 1 milyon da diğer her aracın fiyatida arttı. Şuan 1 milyona sıfır araç yok
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Maalesef, 2016 yılında seat ibiza dolu paket + sunroof 52 bin Tl fiyat almıştım, sonra gidip Astra aldım. O zamandan beri artış hiç durmuyor. Ama en azından alıp satabiliyorduk ve sıfır araçlarda sorun yoktu, yazlıkta kullanmak için citroen ami bakıyorum stok yok deniliyor, mecburen galerilere yöneliyoruz.
Eski fiyatlara gelsek keşke ama ekonomi öyle bir çatırdıyor ki elimizdekini korumaktan başka çare kalmıyor.
-
Maalesef güzel günler mazide kaldı. Şimdi sadece rüyalarda görürüz o günleri :) İşin gerçeği 2016 aralık ayında ötv matrah güncellemesine teğet geçerek 2016 nissan qashqai 1.6 pp otomatik almıştım. Fiyatı 126 bin tl di. O zamanlar bmw 3.20 benzinli 160 mıydı neydi. Şimdi ise şahlandık gidiyoruz. Allah sonumuzu hayır etsin inşallah. Yeni araba almayı bırak elimizdekini zor yürütür olduk. Benzin, mazot fiyatı sigorta kasko fiyatları bakım maliyetleri aldı başını gitti bakalım ne zaman düzeliriz 2016 lı yıllar gibi oluruz Allah bilir.
-
Türkiye'de araba çok pahalı (maaşlardan bağımısız olarak söylüyorum) nedeni is vergiler, 2016'daki vergiler ile şimdiki vergiler aynı değil ama ikinci elin bu kadar pahalı olmasının sebebi ise sıfır araç yokluğu diye düşünüyorum, eskiden sıfır araba bayiden çıktığı anda değer kaybederdi şimdi değer kazanıyor.
-
Serkan Tanyildizitwitter
““Enflasyon, Hükümetlerin borçlarını ödemek için kullandığı harika bir vergi yöntemidir…” Herkesin izlemesi gereken bir video! Nobel Ödüllü Ekonomist Milton Friedman’dan #enflasyon”https://twitter.com/i/status/1561275211139383298 -
Hee, öbür tarafa oy versek almanya seviyesine zıplayacaktık. Ne boş hayalleriniz var yahu. Sadece hayal kurmayı biliyorsunuz bir tek. Gelişmiş değil, gelişmekte olan bir ülkeyiz, bu gerçekle yaşamayı öğrenin. İlla ki yıldıza binecem diyorsanız ekstra birşeyler yapmanız lazım. Öyle maaşları da bir arabaya gömmeye amma meraklısınız yahu. Baktım fiyatına bayağı bir maaşı gömmem lazım ona, yazık yahu.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Sen bu zihniyet ile devam et. Gelişmekte olan ülke ayağına 5-6 senede yüzde 2000'e ulaşmış olan mevcut zamlarla sana başarılar. Git gelişmekte olan ülkelerin enflasyon durumlarını araştır diyeceğim ama nafile. Neyse.
Eski yıllarda bir üyenin senin mesajına yazdığı gibi bende yazayım; nick-mesaj uyumunun hakkını veriyorsun.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 10 Ağustos 2023; 16:39:7 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Hangi gelişmekte olan ülke!..
2015'de pratisyen doktor olarak maaşım 9500 tl, BMW 320 150.000 tl idi.
Şimdi bu araba 3 milyon oldu. 2015 maaşımın alım gücüne ulaşabilmem için 190.000 tl maaş almam gerekiyor. Şu anda uzman doktor halimle bunun 1/3'ünü kazanıyorum.
Bakın doktorlar niye almanyaya gidiyor falan diyenler var, durum ortada. Doktorundan öğretmenine kadar herkes fakirlikte birleşti.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Burakk0131 -- 10 Ağustos 2023; 18:1:21 > -
Senin gibilerle artık uğraşmıyorum, çok yaratıcı olduğunu sandığın bayağı hakaretinle seni ve senin gibileri yanlız bırakıp direk engelliyorum.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Gerçekleri yüzüne vurunca üstteki müptezel beni engellemiş. Yedirememiş gerçek rakamları kendine. Dünyanın hiçbir yerinde aynı birim zamanda göremeyeceği kadar fahiş enflasyon oranlarını gözler önüne serince afalladı sanırım bu nickiyle müsemma olan şahıs. Eski yıllarda da diğer üyelerle sorun yaşamış birisiydi zaten kendisi. Güzelleme yaparak normalleştirmeye çalıştığı hiperenflasyon ile olan yaşantısında kendisine başarılar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 10 Ağustos 2023; 18:26:1 >
bence direkt 2001 e ışınlasınlar bizi. 94 ve 2001 krizini gören biri olarak yazıyorum . onlar şimdinin getir götürünü yapar. o zaman işsiz de kalsan aç kalmazdın. pazar böyle ateş pahası değildi. 50 liradan aşağı meyve sebze yok . 10 kuruşa aldığımız çubuk kraker 10 lira olmuş.
gelelim 2016 merso fiyatına o zaman oturulacak evler 150 bindi . havuzlu mavuzlu fitnıslı site olursa 250-300 diye gidiyordu. şimdi bakıyorsun 25 yıllık giriş kat evler 1500-1800 . yani mersedes fiyatı o kadar roket olmamış . bizim alım gücümüze atladıkları için öyle gözüküyor.
-
Mevzunun nerede koptuğunu dilim döndüğü kadar müsaadenizle açıklayayım. Sene 2016 haziran maaşım 3200 lira, dolar kuru 2.9 lira, vw polo en üst model 60 bin lira. Dolar karşılığı aracın değeri 20 bin dolar ve maaşım kabaca 1100 dolar. Benim 20 ay çalışmam gerekiyor.
Sene 2023 Ağustos maaşım 33 bin lira, dolar kuru 27 lira, polo en üst model yanılmıyorsam 1 milyon 250 bin lira civarı. Dolar karşılığı aracın değeri 47 bin dolar seviyesinde, benim maaşım 1200 dolar seviyesinde. Şimdi benim 40 ay çalışmam gerekiyor.
Ben aracımı alırken 50% ötv dilimindeydi, şimdi 80% dilimde. Hadi diyelim matrah düzenlendi ve tekrardan polo 50% dilime girdi, en iyi ihtimalle 41 bin dolar seviyesine inecek.
Şimdi burada kabahat kimde? Devlette mi, araç satıcılarında mı, üreticide mi? Eğer bu aracın yurt dışı fiyatında öyle çok dramatik değişiklik olmadıysa, o zaman dolar kurunun 60-65 lira seviyesinde olması lazım ki yine bu araba 20 bin dolara alınabilsin.
Öte yandan maaşım 2200 dolar olsaydı, alım gücüm 2016 senesi ile aynı olabilirdi. Peki maaşım neden 33 bin lira? Peşinen söyleyeyim siz tüik'e bildiğiniz bütün küfürleri içinizden ediniz, ben altıma imzamı atarım. Çünkü bunun iki kabahatlisi var, birincisi tüik, ikincisi kendini çok akıllı sanan patronlar. Patronlar sattıkları ürün ve hizmetlere hiç yapmıyorsa en az ENAG'ın açıkladığı enflasyon oranlanı ve daha fazlası kadar zam yaparken, çalışanların maaşlarına tüik enflasyon verisi üzerinden zam yapıyor. Bakın çok değil sadece 1 yıllık tüik ve enag enflasyon farkını ele aldığım zaman, benim maaşımın şu anda 33 bin değil 54 bin lira olması gerekiyordu. Bunu her biriniz kendi maaşınıza oranlayabilirsiniz aşağı yukarı. 54 bin lira alıyor olsaydım bugün 2 bin dolar seviyesinde maaşım olacaktı demektir bu ve bu durumda yeniden 50% ötv matrahına girebilecek bir poloyu kabaca 20 maaşımla alabilecektim.
-
2019 da 2 kişilik aile için 20 liraya pazar yapıyorduk .2023 kışında 200 lira oldu . 2023 yazında 400 lira oldu maaşım 3500 den 25 bin oldu . şuan alım gücümü korumam için 50 bin olması lazımdı . verilen her vaad bizim maaşımızdan kesilerek yapıldı .
-
O işler artık bitti, 2017,2018 yılında çok yazdık çizdik forumda üç beşe bakmayın alın araç ama bizim millet yok bayiye gittim iki çay eksik söylediler araç almaktan vazgeçtim, yok paspas vermediler, yok geçen ay 80 bin TL idi bu ay 83 bin TL euro artmadığı halde niye oldu, yok bunları alayı kazıkçı almayalım indirecekler vs vs diyerek bizim üstümüze yürüdü. Forumda konuya 100 mesaj yazılıyorsa 95 tanesi bu minvalde idi, yapacak birşey yok zaten bizim insanımıza hayatta iyilik yaramayacağını da birkez daha anlamış olduk o zamanlar.
-
Bugün şöyle bir yazı okudum, durumu çok güzel özetlemiş...
"gördüğün her tl yi 10 a böl, 2015 yılı ile mukayese et, doğru analizi yapmış olursun.
2015-2023
euro/tl 3,02-29,71
asgari ücret : 949 lira - 11,402 lira
ekmek 1 tl - 7 tl
benzin 4,29 - 38
domates 4 tl- 25 tl
çiğ süt 1,15 - 11,5
iphone 6s 3100- iphone 14 plus ultra süper 80 bin
seat ibiza 38 bin- 920 bin
ev (ortalama 1+1) 150 bin - 2 2.5 milyon
sonuç: asgari ücretlinin standart yeme içme refahı 2015ten 2023e alınan maaş/harcanan para oranına göre 1.1 1.2 kat kadar artmış. ancak ev araba teknolojik aletlere ulaşabilme eşiği inanılmaz artmış.
insanların isyan etmiyor oluşunun sebebi ölümü görüp sıtmaya razı olmasından.yiyoruz içiyoruz muhalefetin düşüncelerinin aksine tencere kaynıyor.
şu anki fotoğrafta sıkıntıyı 2015 te eve arabaya telefona rahat ulaşabilen orta direk, şu an ulaşamayarak çekiyor."
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X