Şimdi Ara

Nükleer santrale gerek yok: Yeni algoritma yapay zekanın enerji sorununu çözüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
524
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Nükleer santrale gerek yok: Yeni algoritma yapay zekanın enerji sorununu çözüyor
    Üretken yapay zeka uygulamaları ve bunlara güç veren modeller o kadar yoğun bir şekilde enerji tüketiyor ki dev teknoloji firmaları veri merkezlerini nükleer santraller ile beslemeyi planlıyor. Bu ve benzer yöntemler ile Microsoft ve Google gibi büyük oyuncular durumu hafifletmeye çalışırken BitEnergy AI adlı bir şirket, bu sorunun çözümünü bulduğunu iddia ediyor.

Enerji tüketimi yüzde 95 düşüyor

BitEnergy AI araştırmacıları, yapay zekanın enerji tüketimini önemli ölçüde azaltabilecek bir teknik geliştirdiklerini söylüyor. Araştırma, bu yöntemin enerji tüketimini yüzde 95 oranında azaltabileceğini öne sürüyor. Ekip, bu buluşa Linear-Complexity Multiplication ya da kısaca L-Mul adını verdi. Bu hesaplama süreci, yapay zeka ile ilgili görevlerde kayan nokta çarpımlarından çok daha az enerji gerektiren ve daha az adım içeren tamsayı toplama işlemlerini kullanıyor.

Yapay zeka hesaplamalarında genellikle çok büyük veya çok küçük sayıları işlemek için kayan noktalı sayılar kullanılıyor. Bu sayede karmaşık hesaplamaları kesin bir şekilde gerçekleştirmek mümkün oluyor. Ancak bu hassasiyet, yüksek enerji tüketimini de beraberinde getiriyor.

Ayrıca Bkz.Google, veri merkezlerine güç sağlamak için nükleer enerji kullanmak istiyor

Yapay zeka alanındaki enerji tüketimi esasında yolun en başından beri bir sorun olmaya devam ediyor. Örneğin ChatGPT, her gün 549 MWh elektrik kullanıyor; bu, 18 bin evin elektrik kullanıma eşdeğer. Üstelik bu tüketim yeni modellerle birlikte daha da artacak. Analistlere göre 2027 yılına kadar yapay zeka endüstrisi yıllık 85 ila 134 TWh arasında elektrik tüketecek.

L-Mul algoritması, karmaşık kayan noktalı çarpımları daha basit tamsayı toplama işlemleri ile hesaplamaları çözerek bu aşırı enerji israfını hedef alıyor. Yapılan algoritma testlerinde yapay zeka modellerinin doğruluğunu korurken enerji tüketimini, tensör çarpımları için yüzde 95 ve nokta çarpımları için yüzde 80 oranında azalttığı gözlemlendi. Algoritma aynı zamanda mevcut 8-bit hesaplama standartlarını aşarak daha az bit düzeyi hesaplama ile daha yüksek hassasiyet sağlıyor. Yeni algoritmanın kapsamlı testlerde yalnızca yüzde 0,07 oranında bir performans kaybı gözlemlendi.

L-Mul algoritması, GPT (Generative Pre-trained Transformer) tabanlı modellerde en iyi performansı sunabiliyor. Bunların hepsi iyi haberler ama kötü haberler de var. İşin en tatsız yanı L-Mul algoritmasının özel bir donanım gerektiriyor olması. Mevcut yapay zeka işleme süreçleri, bu tekniği kullanmak için optimize edilmemiş durumda. Neyse ki firma, özel donanım ve programlama API'lerinin geliştirilmesi üzerinde çalışıyor. Bu çalışmaların makul bir zaman diliminde tamamlanması bekleniyor. Ondan sonraki en büyük zorluk ise Nvidia ve AMD gibi üreticilerin bunları benimsemesi olacak.

Kaynak:https://www.techspot.com/news/105075-new-ai-algorithm-promises-slash-ai-power-consumption.html

• Nükleer santrale normalde de gerek yok. Şu an Türkiye'de nükleer santral var mı? Yok. Türkiyede anlık 40 milyon kW gibi yüksek elektrik tüketimine karşın nükleer santral olmamasından kaynaklı elektrik yetmezliğ var mı? Yok. O zaman nükleer santrale gerek yok.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt
    Keşke koca koca firmalar nükleer işine girmeden size bir sorsalardı. Bir de bu kararı veren yöneticilerin aslında nükleere gerek olmadığını öğrendiklerinde suratlarındaki ifadeyi görmek isterdim.

Heyt be yiğidim noktayı koymuş. Türkiye zaten 70 milyondu 70 milyon kalacak. 50 sene sonra da 40 milyon kW tüketecez zaten. Seçim için yapılıyor santral..

• uysaloguz U kullanıcısına yanıt
    Nükleer santraller birer maket. Fizyon, füzyon vs şimdi de yapay zeka vs ile "elektrik üretiyor" gibi yapılıyor fakat o maketlerin içinde elektrik üretilmiyor.

Nükleer santrale gerek yok: Yeni algoritma yapay zekanın enerji sorununu çözüyor

• lextor kullanıcısına yanıt
    Türkiye 20.yy yüzyıl başında 5 milyondu. 82 milyon olana dek nükleer santrale gerek oldu mu? Olmadı. Nükleer santraller birer maket. Elektrik santrallerde fizyon füzyon baraj suyu düşerek jeneratör çevirerek üretilmiyor, zaten dünya çapında an be an kesintisiz ortalama 4 milyar kW (4 milyon MW, 4bin GW, hangi birimi isterseniz) elektriğin jeneratör marifetiyle üretilmesi mümkün değil.

Kaliforniyadaki San Onofre nükleer enerji santrali 2013 te kapatıldı fakat santral önündeki pilonların altından geçen yayalar kablolardan elektrik gürültüsü geldiğini arabayla geçenler radyo sinyalinin bozulduğunu söylüyor.

O kablolarda belli ki elektrik var. Santral kapatıldı, işlemiyor. Nerden geliyor bu elektrik?

Belli ki elektrik bu santrallerde üretilmiyor. Başka yerde başka şekilde üretiliyor nitekim o sayede elektrik kW'ı böyle ucuz olabiliyor. Mesken elektriği kWh'ı KDV dahil 2TL. 2TL nedir bana söyler misiniz?

• İddiaları doğruysa Nvidia da AMD de bunları seve seve labul edecek. Zira ürün sattığı firmaların enerji maliyetleri de sürekli artıyor. Müşterilerini ve sektörü korumak istiyorlarsa bunları yapacaklar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    "Öylece kalalım, gelecek vizyonumuz yok" demek istemiş arkadaş, çok ciddi analizleri var belli ki :D

dünya zaten dikdörtgen. ayda uydurma bir lamba aslında. mö 1300 lerde oraya konulmuş.

çernobil dizisinden etkilenip ve de kanıtı olmayan komplo teorileriyle iş yürümez.

• Yenilenebilir enerji kaynaklarından sonra en düşük emisyon oranına sahip tercih nükleer enerjidir. Kapatma kararı alan ülkelerin hepsi yeni proje açıklıyor.

• Yazının ana fikrini anlamadan yorum yapılmış... Enerji tüketimi o kadar azalacak ki, eskisine ilave nükleer enerji santrali kurmaya gerek kalmayacak anlamında bir başlık atılmış. Yazının içeriğini anlamadan, sanki nükleer karşıtı imiş gibi yorum yapmış herkes. E normal tabi, kendi dilinde okuduğunu anlayamayan nadir ülkelerden biriyiz eğitim sistemimiz sayesinde... Ayrıca yazı Türkiye'den bahsetmiyor, genel anlamda yapılmış bir haber.

çernobil dizisini hiç izlemedim. çernobil 1970'lerde daha ilk kurulurken, 1986'da kaza süsü ile patlamış gibi yapılmak üzere kuruldu.

Sizi hatırladım, şu elektriğin kendi kendine peydah olduğunu iddia eden kişisin sen. Ben de eski bir termik santral çalışanı olarak senin şu düşünce yapına bir kere daha şaşırıyorum. Onun haricinde nükleer santral ihtiyaçtan ziyade belki siyasi nedenler ile belki nükleer teknolojiyi öğrenmek vb nedenler ile yapılıyor emin ol. Yani sırf sizi ikna etmek için bir santrale götürebilirdim, o derece...

eski bir termik santral çalışanı olduğunuzu söylediniz sonra sizi ikna etmek için bir santrale götürebilirdim dediniz.

Fakat sizi şehirlere dağıtılan, duvar prizine ulaşan elektriğin, çalışanı olduğunuz o termik santralde üretildiğine baştan ikna etmişler. Üstüne bir de maaş verince artık iknaniyetiniz kesinlikle değişmez.

O yüzden sizi birşeye ikna etmeye çalışmayacağım. Siz ikna olduğunuz yoldan ilerleyebilirsiniz.

:) hocam kimse beni ikna etmedi, ikna etme gibi bir çaba içine de girmedi zaten buna da gerek yok emin olun. Siz de neyin kafasını yaşıyorsunuz bilmiyorum, belki de sadece dalga geçiyorsunuz.

yorumunuzun küçük bir kısmı ile haklı olabilirsiniz. O da nükleerin katkısı %10 civarında. Ancak nükleer işe giriştiniz mi 40 adet yan dal bilim ile uğraşıyorsunuz. bu kısmı ile büyük katkı sağlıyor

Doğru, sizi kimse ikna etmedi. Santralde enerji üretiyorsunuz diye bağlanan maaş sizi ikna etti

Bu enerji işinden para kazanan ile neden birşey tartışıyorum ki? Dalga falan diyor bir de

• Kafalar pırıl pırıl

Aynen hocam. Maaşı alıyorduk ve tüm dünyadan dönen dolapları gizliyorduk. Türbin-jeneratör kazan vs hepsi hikaye. Santrallerden çıkan kabloların uçları içeride boş. Şalt sahası göstermelik. Sırf vatandaşı kandırmak için milyar dolarlık maketler yapıyor devletler. Ama sizi tebrik ederim, büyük oyunu görüp cümle aleme ifşa ettiniz...

Öyle büyük bir komplo ki tüm dünyadaki tüm devletler ve mühendisler hiçbirşeyde birlik olamazken bu konuda birlik olmuş, biri bile gerçekleri sızdırmıyor :)

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.