Arkadaşım, bir sözü söylerken belli kayıtlara bağlı olarak söylemelisin yoksa isabetsiz olur. Ben kaydımı koydum, 4K ultra ve 18 gb ve üstü vram harcayan bazı oyunlar için tam yeterli ve sorunsuz ve ilerisi için uzun süre sıkıntısız olamaz dedim 5080 için. Bunu sizden, benden çok daha fazla konuya hakim olan hemen herkes kabul ediyor zaten. Şunu da ekledim, sıkıntı olduğu zaman ayarlar düşürülecekse eğer, o halde bu karta tonla para yatırılmasının anlamı nedir diye de sordum. Herkes kendisi bilir tabi. Ama bu noktalar nazara alındığında, bu kayıtlara bağlı olarak elbette, 5080'nin 3090'dan daha iyi bir tercih olduğu iddia edilmesi uygun olmaz kanaatimce. 2K kullanırım derseniz, kaydımın dışına çıkmış olursunuz. |
NVIDIA GeForce RTX 50 Serisi [ANA KONU] | [DLSS4-MFG-AI-TSMC4N-PCIE5-GDDR7] (126. sayfa)
-
-
Saf güç olarak 4090 3090 ın üzerine çok bişey ekleyemiyor. Dlss 3 ile 1 sahte frame kazanıyor. O yüzden saf güç arıyorsanız ikinci el bir 3090, eğer saf güç benim için önemli değil teknoloji önemli derseniz de 5070 daha mantıklı duruyor. Şu an için 4000 serisi her türlü ziyan görünüyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
hocam selamlar,
18 gb vram kullananlar genelde vram allocation dediğimiz şeyi yapıyorlar. yani aslında öyle bir vram ihtiyaçları yok, boşta vram bulup dolduruyorlar diyebiliriz:) ancak yine de 5080'in 1 sene içinde vram sıkıntısı yaşayabileceği de açık. örn. indiana jones bile şu anda 15.5 gb vram kullanıyor.
diğer yandan; 3090 5 yaşına giren bir kart ve günümüz için 24 gb vram olması dışında hiçbir şekilde günceli yakalayamıyor. en başta FG yeteneği olmayan bir kartın güncel oyunlarda hem RT ile hem de 4k ile başa çıkması mümkün görünmüyor. gerçi bildiğim kadarıyla modla falan 2xxx ve 3xxx serisine fg desteği uyduruyorlar ama doğal destek kadar verimli olamıyor elbette...
dolayısıyla 16 gb vramle çıkması bizlere hakaret gibi olsa da 5080 her şeye rağmen 3090'a tercih edilir. benim de düşüncem budur, yanlışım varsa siz ya da arkadaşlar düzeltirler zaten.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MacGyver. -- 14 Ocak 2025; 11:4:48 >
-
Ben kaydımı koydum diyip bazı oyunlar diyorsunuz.
Başlığınızda söylediğiniz şeylere çoğunlukla katılıyorum ancak anlamadığınız şey "eski" kavramıyla "yeni" kavramı arasındaki fark.
Üstünden iki jenerasyon geçtikten sonra halen eskide takılı kalmanın alemi yok. Kaldı ki 3090'ların %95'inde mining detayı da var. Bu kadar eskiye takılı kalmanın anlamı yok. Teknolojik bir konudayız. Üstelik RTX xx90'lı kartlar çabuk eskiyor bunu da unutma.
-
selam hocam,
"Saf güç olarak 4090 3090 ın üzerine çok bişey ekleyemiyor" demişsiniz, nasıl yani? mesela alttaki test saf gücü yansıtmıyor mu?
Kaynak:
https://thepcenthusiast.com/geforce-rtx-4090-vs-rtx-3090-ti-comparison/
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MacGyver. -- 14 Ocak 2025; 11:2:38 >
-
Bu sözü kısmen kabul edebiliriz ancak işte tam da bu söylediğiniz noktada, 4K ultra ayarlar için geçerli olmak kaydıyla, şöyle bir problem çıkıyor. Bu yeni teknoloji, yani dlss ve FG, sadece fps arttırıyor, vram yetersizliğine çözüm olmuyor. 60, 70 serilerinde (hatta bazı oyunlarda 80 serilerinde bile) rtx kapatmanız gerekiyor akıcı deneyim için. Ve ayarları da kısmanız. Çünkü 5070'in ve 5080'nin bile ancak 12-16 gb vram'i var. 18 gb vram isteyen bir oyunda en yüksek ayarlarda o yeni teknolojiler ne size imdat ediyor ve ne de o yeni teknolojileri kullanabiliyorsunuz.
Nvidia'nın yeni testinde 5000 serileri için "daha yüksek performans ve daha düşük vram tüketimi" diye sloganlaştırdığı mesele, kayda değmeyecek kadar az bir fayda sağlıyor. 18 gb yerine 17.2 gb vram harcanmasına yarıyor sadece. Şimdi bu nokta düğümün koptuğu nokta. Ben ayarları kısıp, ışın izlemeyi de kapatmak zorunda kalacaksam ve hem de dlss ile daha bulanık ve puslu bir görüntüye razı olacaksam, hangi basiret sahibi insan, bu yeni seri 3090'dan daha yeni ve iyi bir deneyim sunuyor diyebilir 4K ultra için? Bunun tek istisnası 4090 ve 5090 olur. 5080 bile sınıfta kalıyor. Zaten bu firma kartlara standart olarak 24 gb vram koysaydı hiçbir mesele ve konu olmayacaktı. Ama o zaman işte çok iyi hesapladığı tezgah bozulurdu ve dönen çarkı devam edemezdi, böyle sürekli tüketim ve kısa sürede yeni kart alma durumu olmazdı.
-
Hocam elbette güç farkı da ciddi anlamda var elbette ama burada kastedilen ödenen paranın karşılığı kadar olmaması ve o kadar devasa fark olmaması ve o kadarına da şu anda çok ihtiyaç olmaması anlamında.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 14 Ocak 2025; 11:36:54 > -
Çok bir şey koymuyor mu neredeyse üçe katlıyor haberin yok..
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Onunla ilgili şöyle bir ifademiz vardı: "İş 4k ultra'ya gelince çok daha fazla değişiyor. Mesela star wars outlaws 18 ve birisi yazmıştı indiana jones 20 gb vram kullanıyor. Simdi bunlar vram sızıntısı, oyun hatası, optimizasyon eksikliği dense de, neticede istiyor mu istiyor, oyun deneyiminizi zorlaştırıyor ve baltalıyor mu baltalıyor, önemli olan o. Yani bir taraftan orta seviye, bir taraftan 4K en yeni teknoloji diye pazarlanan ..60, ..70 serilerindeki vram yetmez hale geliyor. Ayarları düşürüp en yeni teknolojileri de kısacaksak zaten bu kartları almanın da bir manası kalmıyor. Ben test ettim az önce. Tüm ayarlar en üstte, Rtx full ve Dlss kapalı olarak. Net 17 GB vram kullanıyor indiana jones boş ve durgun bir sahnede. E tabi aksiyonlu veya hareketli, kalabalık bir sahne de değil yani. Oyunda Dlss açık ve otomatik, RTX tam kapalı ve grafik ayarları yüksek olarak ayarladım, yine durgun bir sahnede vram kullanımı 11-12 GB'a düştü."
Durum, vaziyet bu.
-
5090 ön sipariş alan bir yer varmı ?
Hocam haklısınız 4090 saf güç olarak 3090 dan en az yüzde 60 fazla performans veriyor çoğu oyunda ama ben de arkadaşın dediği gibi 4 kat fazla fiyata satılan 4090 -3090 karşılaştırmasını fiyat performans üzerinden yapmıştım. Piyasada 20000 tl altına çok temiz 3090 bulabiliyorsunuz .4090 lar ise en son 100000 tl lere satılıyordu. Ama eğer önemli olan teknoloji derseniz zaten 5070 dlss 4 le silip süpürüyor ikisini de.
Hocam sahte frame leri kapatırsanız yüzde 60 a yakın fark var ama fiyat en az 4 katı.
Hocam onlar kandırmaca. Çoğu kişi öğrendi ve fark etti bu çakallıkları. Düşük vram isteyen (8 gb gibi mesela) oyunlarda testleri yapıyorlar, dlss ile fps 2-3 katına çıkıyor olabilir ama bu kartın üç kat güçlü olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü vram yüksek isteyen bir oyunda o iş tam tersine dönüyor. Alan Wake 2'yi 4090 ile 4K en yüksek ayarlarda akıcı oynayamadığını ve görüntünün dlss kullandığı için rahatsız edecek derecede bulanık ve tam keskin olmadığından şikayet eden bir arkadaşı biliyorum. Bu nasıl üç kat güçlü olmak böyle? İster oyun yapımcılarına, ister optimizasyona, neye kusur bulursanız bulun, ödenen paranın tam karşılığının alınamadığı ve özellikle alt serilerde vram yetersizliği sebebiyle yeni teknolojilerden yeterince yararlanılamaması büyük bir sorun olarak karşımızda durmaya devam ediyor. Zaten kullanılamayan gücün de bir anlamı yok, bunu hep vurguluyoruz. Vram kısıtlaması elini kolunu bağlıyor kullanıcının. Yüksek donanımlı bir pc'de düşük ram olmasına benziyor. Bana 3080'i sattırıp 3090 aldıran da bu olmuştu zaten.
Bir de bakın, gerçekten de pc'nin diğer bileşenlerinin en üst düzey olması çok önemli ve çok fark ettiriyor. Sadece ekran kartı değil mesele. O yüzden dedim, o kadar parayı karta yatıracağınıza, donanımı imkanınız olan en üst düzeye yükseltin, o çok daha fazla işe yarar diye.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 14 Ocak 2025; 11:28:25 >
-
AW 2 nin DLSS kapalı ve DLSS Quality kıyaslamalarına bak, hiç bahsettiğin gibi bir durum yok anlaşılmıyor bile fark. Ayrıca 4090 3090 ı üçe katlıyor neredeyse saf güç olarak düşük gb yüksek gb vs ile alakası yok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UNNL -- 14 Ocak 2025; 11:38:27 >
Teşekkür ederiz. Buna ilaveten "eğer önemli olan teknoloji derseniz zaten 5070 dlss 4 le silip süpürüyor ikisini de" olan son cümleniz 4K ultra ve 18 gb ve üstü vram tüketen oyunlar için geçerli olmadığına dikkat çekmek isteriz. Fiyatla ilgili bilgilendirme ve tespit için tekrar teşekkürler.
-
Benim asıl vurguladığım 4090'la bile problem yaşanabildiği. Yani bu ister oyundan ister donanımdan kaynaklansın, burada sorun var ve yeni çıkan oyunlarda olmaya da devam ediyor. Ha sonra oyuna güncelleme geldi, büyük oranla o sorun giderildi ama paranın karşılığının tam ve zamanında, gecikmeden alınması durumu gerçekleşmedi. Zaten bu yüzden başından beri 90 serileri dışında alt serilerin 4K için uygun olmadığını düşündüm. Ama sonra fiyat yüksekliği sebebiyle farklı ve daha makul alternatifler aradım. Bu anlamda pc donanımını en üst düzeye getirmek çok daha anlamlı. Bu nereden anlaşılıyor? Çünkü 3090 kullandığım halde, 4090 ile sorun yaşayan kişi gibi sorun yaşamıyor olmamdan yani bizzat kendi tecrübemden anlıyorum.
İyi niyetle, insanlar kendilerini çok astronomik bedeller ödemek zorunda hissetmesin maksadıyla alternatif çözümler üretme çabasını başka taraflara çekmeye çalışan, dalga geçen, küçük gören kişiler çok yanlış yapıyorlar. Allah'a havale.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 14 Ocak 2025; 11:50:45 >
-
Bir de ek olarak Multi FG muhtemelen şöyle çalışacak. Diyelim ki bir oyun Nvidia kart api sine A noktasından B noktasına bir cismin hareket etmesi komutunu verecek. İçerde çalışan yapay zeka da sadece o framede gerçekleşen render la değil de api üzerinde yapılacak fonksiyon çağrılarını da değerlendirerek 3 yada 4 frame sonrasını mükemmel bir şekilde tahmin edebilecek. Sonuçta kartlar render için oyun geliştiricilerine envayi çeşit api arayüzleri sağlıyor. Bence dlss 4 grafik teknolojisine bir devrim getiriyor. Bundan sonraki nesillerde yapay zeka yada dlss oyuncunun isteğine bağlı açıp kapayacağı bişey olmayacak default açık gelecek. Saf kas gücü diye bir kavram da hayatımızdan çıkmış olacak. Bu nedenle gelecekte 5000 serisi sonrası ve öncesi olarak değerlendirileceğini düşünüyorum. 5000 serisi bu yüzden bir yapay zeka devrimidir ve artık geri dönüşü yoktur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi silence2008 -- 14 Ocak 2025; 12:42:55 >
Palit rtx 5080 ve 5090. Bu en sevdiğim kart oldu. Umarım satarlar bunları. dev gibi değil. Undervolt yap geç
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X