< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
NVIDIA GeForce RTX 50 Serisi [ANA KONU] | [DLSS4-MFG-AI-TSMC4N-PCIE5-GDDR7] (329. sayfa)
-
-
Eyvallah dostum benim gözüm 5090da bunu satıp 5090 alacam.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Arka taraf ? Hava akisi var mi
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Aynen hocam kablosuz olmuyor sırf kablosuz oynamak için xbox 9nesil aldım. Ama dual sense tek geçerim.
-
Teşekkür ederim hocam peki i513400f ile darboğaz yaşar mi 5070
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Coimbra -- 2 Şubat 2025; 20:22:36 >
Pardon, 5070 i görmedim. Sıkıntı olacağını sanmıyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drages -- 2 Şubat 2025; 20:26:33 > -
Teşekkür ederim hocam
Hocam ülkenin nüfusu 85 milyon bu dediklerinizi yapan 1 milyon kişi bile olsa gözünüze çok gelir. Bu muhabbet de kafeler, restoranlar hep tıklım tıklım enflasyon falan yok muhabbeti gibi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi parker ali -- 2 Şubat 2025; 20:39:8 >
Mesele sadece Fps mi?! Farklı güçteki kartlar aynı çözünürlükte (mesela 4k'da) aynı ayarlarda, aynı ekranda aynı görüntüyü mü gösterir? İlginçtir ki buna inanan ve aksini kabul etmeyenler var.
4090-3090-5090-3060-4060-5060-5080 arasında 4K'da aynı ayarlarda görüntü kalitesi farkı olmaz demek yanlış ve aslı olmayan bir bilgidir kanaatimce ve bunu deneyimimle de teyid ettim defalarca. Bu kadar temel bir bilgi nasıl bilinmiyor hayret. Fps performansı konuşmaktan, bu konular geri planda kaldığı için tabi ki.
Bunu ifade etmek demek, Nvidia'nın tüm video iyileştirme teknolojilerinin kartın güç ve vram'ine bağlı olarak orantılı bir şekilde daha iyi çalıştığını ve daha çok verim ve daha iyi bir görüntü kalitesi verdiğini bilmemek demektir. Burada mesele fps değil sadece. İyi tetkik ederseniz elbette fark edeceksiniz. Mesela nvidia video iyileştirme özelliğinde 4 kademe var ve 3090 4. kademede video takılmadan en iyi görüntüye yükseltebiliyor ama notebook 3050ti ise takılmadan ancak 2.kademede çalışabiliyor ve onun kadar iyi olmayan bir iyileştirme sağlayabiliyor. Dlss 4, ışın izleme ve buna bağlı video yükseltme ve iyileştirme yazılımlarının verimlilik ve görüntü kalitesi performansları doğrudan kart gücü ve vram miktarına bağlı.
Bu konuda gözüme ve tecrübe ettiğim şeye inanıyorum. 3090-4090 ve 3090-3050ti görüntü kalitesi farkı çok fazla var ve gözümüzle de gördük bunu. Aşağıdaki video en üst ayarlarda 4090'ın diğer alt serilere göre (mesela bendeki 3090'a göre ne derece iyi bir görsel kalte verdiğini yotube hdr videosu olduğu için gayet iyi gösteriyor. Çoğu kişi youtube videosu olmasına rağmen hdr olduğu için bunu farkedebilir, tabi belki youtube tam yansıtmayacağı için bir %10 luk fark da ekleyebilir.
https://www.youtube.com/watch?si=HA0Mh81oxd23mG56&v=H-NgCEtgYLQ&feature=youtu.be
Ayrıca benim notebook'daki 3050ti ve daha önce kullandığım eski kartlarımdaki (2060, 3080) 4k görüntü kalitesi ile şimdiki 3090'nın arasında çok ama çok fazla farklar var. Kartlar arasındaki fark sadece fps'dir demek hatadır ve önümüzdeki gerçeği ve tecrübeyi değiştirmiyor. Buyrun herkes kendi gözüyle gördüğüne göre kanaatini belirlesin.
Not olarak, film ve dizileri ve bazı küçük oyunları notebook'da çalıştırıp elektrik sarfiyatı tasarrufu yapmak istemiştim. 3050ti ve 3090 arasındaki görüntü kalitesi farkını film ve oyunlar noktasında ne kadar fazla olduğunu oradan biliyorum. Bunun biri sürü sebebi var. Önemli sebeplerinden biri de Nvidia'nın görüntü iyileştirme özelliği ve bunun hem oyun hem filmlerde kullanılabilmesi ve ekran kartı ne kadar güçlüyse o kadar iyi performans vermesi. Yani aynı ekrana bağlı bu iki cihaz arasındaki fark o kadar fazlaydı ki, bazı küçük ama görsel kalitesi iyi olan oyunları 3090 olan pc'de oynamayı tercih ettiğimi biliyorum ve yine aynı şekilde 4K olan filmleri hep masaüstü pc'de seyretmeyi tercih ettim, ancak dizi sitelerindeki dizileri notebook'ta seyrediyorum şimdi de. Çünkü görüntü kalitesi çok fark ediyor, o nedenle çoğu zaman elektrik sarfiyatı pahasına beni masaüstü pc'den 3090 ile izlemeye, oynamaya sevk ediyor.
Nvidia ekran kartlarının görüntü iyileştirmesi özelliği hakkındaki yazım aşağıda.
https://forum.donanimhaber.com/nvidia-ekran-kartlari-icin-video-iyilestirme-ozelligi--157986071
Bundan en iyi şekilde yararlanmak ise tamamen kartın gücüyle (ve tabi ki vram mikatarıyla da) doğru orantılı. Çünkü o gücü kullanacak ve o gücün kullanımının anlık olarak işleneceği vram alanının ne kadar olduğu çok belirleyici tabi ki. O gücü kullanabileceğin alan da vram. Kullanamayacağınız gücün anlamı yok çünkü. O yüzden 16 gb vram az ve yetersiz, hem de kart ne kadar güçlüyse o kadar vram kullanıyor, bir de meselenin o boyutu var. Aynı oyunda 3090 17 gb, 4090 24 gb vram harcıyor. Bununla ilgili mesaj ve tetkik aşağıda:
https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/160507828
Bu arada sadece bu özellik değil, yeni dlss 4, mfg ve diğerleri, hepsi görüntü upscale-yükseltme-iyileştirme teknolojisi olduğundan, elbette en güçlü kart olan 5090 ve 4090'da en iyi verim ve en iyi görüntü kalitesini verirler. Mesela Nvidia dlss4'ün görüntü iyileştirme özelliği, kesinlikle 5060-5080 ve 5090'da veya daha alt nesillerde aynı şekilde ve verimde çalışmaz ve aynı görüntüyü vermez.
Ben sırf bu fark için, yani görüntü iyileştirme özelliği için bile 5090 veya 4090'da görüntü kalitesi farkının nasıl olacağını görmek maksadıyla bu kartlara sahip olmak isterdim ve merak da ediyorum halen. Mesele sadece fps değil yani. 3090'nın 50 fps ile en üst ayarlarda oynattığı bir anlamda yetiyor aslında, zaruri bir ihtiyaç da değil ama insan merak da ediyor, en iyi şekilde deneyimlemek de arzu ediyor tabi ki. (Ama bunu 50 yerine 200-300 fps'de göreyim anlamında demiyorum ki, 50 yetiyor, ben görüntü kalitesinden farkından bahsediyorum.)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 2 Şubat 2025; 20:47:48 >
-
Alıntı
metni:4090-3090-5090-3060-4060-5060-5080 arasında 4K'da aynı ayarlarda görüntü kalitesi farkı olmaz demek yanlış ve aslı olmayan bir bilgidir kanaatimce ve bunu deneyimimle de teyid ettim defalarca. Native görüntüden mi bahsediyoruz burada? Yani DLSS, fake frame , AI filan değil, bildiğin kartın ekrana gönderdiği frame doğru mu?
Eğer nativeden bahsediyorsak, ben çok inanamadım buna şahsen, yıllardır takip ederim, hiç böyle bir şey de duymadım.
-
Hepsburada’dan astral 5080 alıp kargolanan varmı yoksa bekliyor muyuz hepimiz?
Hocam detayları okursanız maksadım anlaşılacaktır umuyorum. Rica ediyorum hepsini okuyun. Ayrıca 5090 için sizinle kısmen benzer şekilde düşünüyorum. Birisinin maddi imkanı vardır, özel bir ilgi alanıdır, başka yerlere lüzumsuz harcama da yapmıyan birisidir, ses ve görüntü sistemine yatırım yapmıştır ve mümkün olan en iyi görüntü kalitesini deneyimlemek istiyordur. Elbette tercih edilebilir 5090. Zaten başından beri tavsiyemiz 4K en yüksek ayarlar için 90 serisiydi, paranız yoksa 4090, daha da yoksa 3090 alın ama 4k ultra için alt serileri yeni nesil diye tercih etmeyin dedik sadece.
Natice ve Dlss ile ilgili düşüncelerimizi de aşağıdaki mesajda yazmıştım:
https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/160614270
Benim soru sorduğunuz mesajda maksadım, diğer değişkenler sabit kalmak şartıyla kartın gücü ne kadar fazlaysa, o oranda daha iyi bir görüntü kalitesi sağlayacağıdır. Bu formülü ister native, ister Dlss ile uygulayın. Değişmiyor, kanaatim ve tecrübem bu yönde. Gerekçe ve tecrübemin detayları da mesajımda.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 2 Şubat 2025; 20:58:46 >
-
Daha neler duyacağız bakalım, forum bildiğin şov yapıyor
Dostum hepsini okudum. Gözlem yaptığınıda söylüyorsun bir derece o yüzden hayır öyle bir şey olamaz demedim. Sonradan DLSS ile oluşturulan framelerin kalitesi de aynı olmaz demişsin ki ona lafım yok, yani daha güçsüz kart daha kötü bir görüntü yaratabilir o mantıklı. Ama native'de çok da bir şey diyemiyorum, katılamayacağım kendi bilgilerime bakarak.
3050 ti laptop ile 3090'lı kasa arasında kıyaslama yapmışsınız. 3050 ti mobil, gerçekten çok yetersiz bir kart, saçmalamış olabilme ihtimali var. Ama filmde bile diyorsunuz ki, o biraz ilginç. Yani değişik bir iddia, olamaz diyemem ama olmamalı gibi geliyor. Yoksa ortalık yıkılırdı sanki...
-
-
Direk görüntü yani, ekran kartının kendisinin yarattığı görüntü, eski usul. Herhangi bir AI, DLSS filan kullanmadan. Bu durumda her kartın yarattığı görüntü aynı olmalı, oyun olsun, film olsun, desktop olsun.
-
Öyle bir şey olamaz kim uyduruyor abi buları... şu şekilde olabilir sen 3060 kartla rt yada bazı ek görsel ayarları açamazsın ki bu oyuna göre değişir ama 4090 da açabilirsin bu yüzden görsel fark olur.
-
Benim cevap verdiğim arkadaş yukarıda yazmış ben ayrı kartlardan ayrı görüntü alıyorum diye, aynı ayarlarda. Bana da olmaz gibi geldi de o yüzden söyledim.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X