Şimdi Ara

ÖTV İstisnası, MTV İstisnası ile ilgili bilgiler, Soru-Cevaplar. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: MÜŞAVİR Daha Az
1 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 1 Misafir - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
54
Cevap
17
Favori
3.241
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • 1-Engelliler adına kayıt ve tescil edilen araçların(85), “engelsizler” tarafından haksız kullanılmasına ilişkin olarak 3 Aralık Engelliler Günü’nü takip eden aşağıdaki Resmi Gazete’yle düzenlemeler yapıldı.

2- Düzenlemeye göre hareket ettirici özel tertibat bulunanların araçları kendileri kullanmaları, bunlar dışında kalanların ise tescil kaydına en fazla 2 sürücü eklenmesi ve bunların aracı kullanması aksi tespitlerde vergi dairesine bildirim yapılması gerektiği düzenlenmiştir.

3-Özetle geçen yıl itibariyle en yüksek seviyeleri gören engellilere yönelik araç istisnasının gerçekten engelliler tarafından kullanılması için düzenlemeler yapılıyor. Maalesef ülkemizde bu araçları engelli dışında tüm akrabaları kullanıyor ve istisna amacına ulaşmıyor.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“b) Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak imal edilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması veya otomatik vitesli olması ve araçta başka aparat bulunmaması halinde bu aracın tescil kayıtlarına (a) bendinde yer alan şerhin yanı sıra, şerhin geçerli olduğu süre zarfında, aracın tescil kayıtlarına, “Engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılan ve özel tüketim vergisinden müstesna olarak iktisap edilen aracın bizzat engelli tarafından kullanılması gerekmektedir.” şeklinde şerh işlenir. Vergi dairesi müdürlükleri tarafından alınan taahhütnamede yer alan ve bu araçları kullanacak kişilerin bilgileri tescil kayıtlarına işlenir. Söz konusu şerhi haiz araçların bizzat kullanılmaması veya araçta istisnadan yararlanan engelli olmaksızın kullanıldığının tespit edilmesi halinde tespitin yapıldığı yer defterdarlığına bildirim yapılır. İstisnadan faydalanan engelli kişi araçta olsa dahi aracın engelli olmayan kişiler tarafından kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından belgelendirilmemesi halinde üçüncü kişilerin söz konusu aracı kullanmaları yasaktır.”

“ç) (c) bendinde yer alan şerhin yanı sıra, şerhin geçerli olduğu süre zarfında, aracın tescil kayıtlarına, “Araç sahibi engelli kişinin eşi, aynı il sınırlarında ikamet eden birinci derece kan ve kayın hısımları, kardeşleri, vasisi veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü arasından tescil kayıtlarına işlenen en fazla iki kişi tarafından kullanılabilir.” şeklinde şerh işlenir. Vergi dairesi müdürlükleri tarafından alınan taahhütnamede yer alan ve bu araçları kullanacak kişilerin kimlik bilgileri tescil kayıtlarına işlenir. Söz konusu şerhi haiz araçların tescil kaydında belirtilen kişiler dışındakiler tarafından, araçta istisnadan yararlanan engelli olmaksızın kullanıldığının tespit edilmesi halinde, tespitin yapıldığı yer defterdarlığına bildirim yapılır.”

• MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt

Burada iş kontrollerde bitiyor. Aksi durum tespit edilirse hiç kimsenin gözyaşına bakmadan ceza kesilmeli.

“Araç sahibi engelli kişinin eşi, aynı il sınırlarında ikamet eden birinci derece kan ve kayın hısımları, kardeşleri, vasisi veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü arasından tescil kayıtlarına işlenen en fazla iki kişi tarafından kullanılabilir.” 

Aynı ilde ikamet eden birinci derece kan ve kayım hısımları için adres kaydı olarak en az 6 ay aynı ikamette oturulması şartı da eklenebilirdi bence.

• "Söz konusu şerhi haiz araçların tescil kaydında belirtilen kişiler dışındakiler tarafından, araçta istisnadan yararlanan engelli olmaksızın kullanıldığının tespit edilmesi halinde, tespitin yapıldığı yer defterdarlığına bildirim yapılır.” ifadesini de ben engellinin lehine bir karar olarak yorumluyorum. mesela önceden torunu aracı engelli varken bile kullanamıyordu fakat bu ifadeye göre engelliyi bir yere götürürken kullanabilecek olarak düşünüyorum.

• Yasa değişikliğinden anladıklarımı yazıyorum;

TERTİBATLI ARAÇLARDA;

ESKİ HALİ

b) Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak imal edilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde bu aracın tescil kayıtlarına yukarıdaki (a) bendinde yer alan şerhin yanı sıra, “Araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.” şeklinde şerh işlenir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum veya kuruluş tarafından belgelendirilmesi şarttır.

MADDE 4 (YENİ HALİ)

b) Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak imal edilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması veya otomatik vitesli olması ve araçta başka aparat bulunmaması halinde bu aracın tescil kayıtlarına (a) bendinde yer alan şerhin yanı sıra, şerhin geçerli olduğu süre zarfında, aracın tescil kayıtlarına, “Engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılan ve özel tüketim vergisinden müstesna olarak iktisap edilen aracın bizzat engelli tarafından kullanılması gerekmektedir.” şeklinde şerh işlenir.  Vergi dairesi müdürlükleri tarafından alınan taahhütnamede yer alan ve bu araçları kullanacak kişilerin bilgileri tescil kayıtlarına işlenir. Söz konusu şerhi haiz araçların bizzat kullanılmaması veya araçta istisnadan yararlanan engelli olmaksızın kullanıldığının tespit edilmesi halinde tespitin yapıldığı yer defterdarlığına bildirim yapılır. İstisnadan faydalanan engelli kişi araçta olsa dahi aracın engelli olmayan kişiler tarafından kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından belgelendirilmemesi halinde üçüncü kişilerin söz konusu aracı kullanmaları yasaktır.”

AÇIKLAMAM:

Benim anladığım kadarıyla, tertibatlı araçlarda, yetkili kurumlarda tescil ettirilmek kaydıyla, engelli araçta olmak şartıyla, maliyeye bildirilen bir başka kişi de aracı kullanabilecek. Ama burda sıkıntı şu ki, maliye ben aracı alırken, aracı benden başkası kullanmayacak diye taahhütname aldı. Sonrasında TSE muayenesine soktum, ruhsatı değiştirdim ve 3. dereceye kadar akrabaları da kullanabilir şerhi eklettim ama maliye kısmında taahhütname var ve orada sadece kendim kullanacağım taahhüt edildi.

%90 ÜZERİ ENGELLİLERDE;

ESKİ HALİ

c) Aracın sürülmesine yönelik özel tertibatı olmayan ve engellilik derecesi %90 ve üzeri olan engelliler tarafından özel tüketim vergisinden müstesna olarak yurt içinden ilk iktisabı yapılan taşıtların tescil kayıtlarına “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe özel tüketim vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde sözleşme ile devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi yasaktır.” şeklinde şerh işlenir.

YENİ HALİ

c) Aracın sürülmesine yönelik özel tertibatı olmayan ve engellilik derecesi %90 ve üzeri olan engelliler tarafından özel tüketim vergisinden müstesna olarak yurt içinden ilk iktisabı yapılan taşıtların tescil kayıtlarına “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe özel tüketim vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde sözleşme ile devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi yasaktır.” şeklinde şerh işlenir.

ç) (c) bendinde yer alan şerhin yanı sıra, şerhin geçerli olduğu süre zarfında, aracın tescil kayıtlarına, “Araç sahibi engelli kişinin eşi, aynı il sınırlarında ikamet eden birinci derece kan ve kayın hısımları, kardeşleri, vasisi veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü arasından tescil kayıtlarına işlenen en fazla iki kişi tarafından kullanılabilir.” şeklinde şerh işlenir.  Vergi dairesi müdürlükleri tarafından alınan taahhütnamede yer alan ve bu araçları kullanacak kişilerin kimlik bilgileri tescil kayıtlarına işlenir. Söz konusu şerhi haiz araçların tescil kaydında belirtilen kişiler dışındakiler tarafından, araçta istisnadan yararlanan engelli olmaksızın kullanıldığının tespit edilmesi halinde, tespitin yapıldığı yer defterdarlığına bildirim yapılır.

AÇIKLAMAM:

Yine benim anladığım kadarıyla, %90 üzeri engelli araçlarında, yetkili kurumlarda tescil ettirilmek kaydıyla, engelli araçta olsun ya da olmasın, maliyeye bildirilen taahhütnamedeki iki kişi daha (1. derece kan ve kayın hısmı olacak) aracı kullanabilecek. Araçta engelli varken, bu iki kişi dışındakiler de aracı kullanabilecek ama araçta engelli yokken sadece ismi verilen ve tescil ettirilen iki kişi aracı kullanabilecek.

Genel yorumlayacak olursak; Aslında şu düzenleme ile (her ne kadar bazı tanımlar yoruma açık ya da muğlak olsa da) engelli araçlarının kullanımı biraz daha rahatlatılmış (en azından engelli araçta olduğu sürece) olmuş sanki. Maliyenin aldığı taahhütnameler mi geçerli olacak yoksa ruhsatta yazan kısıtlamalar mı geçerli olacak? Asıl problem burada.

• madenci34 M kullanıcısına yanıt

Yukarıda detaylı yazdım, ben de değişiklikten bunu anlıyorum. Araçta engelli varsa %90 üzeri engelli aracını herkes kullanabilecek.

• MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt
    Merhaba Hocam. Sizce araçta %90 üzeri engelli varken taahhütnamede yazan 2 kişi dışında biri kullanırken, Allah korusun kaza olursa eskiden ödeme yapmayabilen kasko ve sigorta şirketleri, ödeme yapmak zorunda olur mu. Bu yönetmelik Kasko ve sigortayı bağlar mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi volkanbirol -- 5 Aralık 2024; 0:19:18 >
  • Yeni yönetmeliğe göre verilecek isimler e devletten değiştirilebilmeli bence
  • quote:

Orijinalden alıntı: volkanbirol

Merhaba Hocam. Sizce araçta %90 üzeri engelli varken taahhütnamede yazan 2 kişi dışında biri kullanırken, Allah korusun kaza olursa eskiden ödeme yapmayabilen kasko ve sigorta şirketleri, ödeme yapmak zorunda olur mu. Bu yönetmelik Kasko ve sigortayı bağlar mı?

Merhaba,

O tarafta değişen bir şey olacağını sanmıyorum, yetkilendirilmiş kullanıcılar dışında biri kaza yaparsa kasko ve sigorta yine ödemeyecektir.

• @MÜŞAVİR Tertibatlı araç için halen muamma olan konu, ruhsata 3.dereceye kadar kullanabilir ibaresi işli tertibatlı aracımı, diyelim araç evde ben işe servisle gelmiş ve işteyim, ailemden biri aracı bana getirecek işten kendi aracımla beraber çıkış yapacağız. Polis çevirirse sıkıntı. Muhtelif zamanlarda yaptığımız bir şey. İlçe içi olduğu için rahatız genelde ama nerede polis çevirmesi olacağı meçhul tabii.

Ya da;

Çoğumuz tek araç alabilecek güçteyiz, tertibatlı araç sahibi araç içinde olmadan aile fertleri tarafından aracın günlük ihtiyaçlar için kullanılamaması da saçma.

• Arkadaşlar ablamın ortopedik engeli var. Tertibatlı aracını kardeşi olarak kullanabilecekmiyim şimdi ?
  • Sanal Bellek S kullanıcısına yanıt

Maalesef öyle oldu. Sıkı uygulama yapılırsa çok kelleler gider.

• Son mevzuat değişiklikleri konuya işlenmiştir.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.