Allah razi olsun, araci alali 10 gun oldu. Tek ogluyum, baska mal var mi derken? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
ÖTV İstisnası, MTV İstisnası ile ilgili bilgiler, Soru-Cevaplar. (2. sayfa)
-
-
Başınız sağolsun hocam. Araç dışında menkul veya gayrimenkul (para, ev, arsa vs) başka bir varlık size miras olarak kaldı mı? Yoksa sadece araba mı var? Diye soruyor arkadaş.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
MTV ödemeye başlayarak 5 yıl satmadan kullanabilirsiniz diye biliyorum. Başınız sağ olsun, Allah rahmet eylesin.
Tesekkur ederim allah razi olsun, baska miras kalmadi
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Tesekkurler allah razi olsun.
Muristen geriye tek bir mirasçı ve tek bir taşıt kalmış olduğundan, taşıtın adınıza tescili durumunda ÖTV aranmaz. Ancak taşıtı, ÖTV istisnasından faydalanarak aldığınız tarih üzerinden 5 yıl geçmedikçe satamazsınız. Ya da iktisap tarihinde ödenmeyen ÖTV yi ödeyerek satabilirsiniz.
Bu arada araştırırken aşağıdaki gibi bir mahkeme kararına denk geldim;
8. Asliye Hukuk Mahkemesinin 28/11/2016 tarihli E.No: ….., K.No: …… sayılı kararında yer alan tanık ifadeleri ve açıklamalardan da söz konusu taşıtın engelli (dedeniz) adına tarafınızdan iktisap edilmesine karşın fiilen kendi yararınıza kullandığınız, dolayısıyla bu durumun taşıtın mülkiyetinin tespitine ilişkin söz konusu yargı kararı ile de sabit olduğu anlaşılmıştır. Buna göre, muvazaaya dayanan bir ilişki çerçevesinde söz konusu taşıtı istisnadan yararlanarak dedeniz adına iktisap etmiş olmanız nedeniyle, ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV, buna bağlı KDV ile vergi ziyaı cezası ve gecikme faizinin tarafınızdan aranması gerekmektedir.” şeklinde görüş beyan edilmiştir.
Burada da mirasa ilişkin durumla ilgili açıklama var. Vergi Dairelerinin verdiği özelgelerden de alıntı yapılmış.
https://www.fatiharas.com/engelli-aracinin-miras-kalmasi-ve-otv-mukellefiyeti/
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gepe -- 26 Ağustos 2024; 1:13:25 >
Tesekkur ederjm arastirmalariniz ve bilgilendirmeleriniz icin. Zaten 5 sene satmayi dusunmuyorum.
Rica ederim, faydalı olabildiysem ne mutlu.
-
Bu noktayı atlamışım, dediğiniz gibi, engelli vefat etmiş olduğundan, MTV istisnasından faydalanma hakkı ortadan kalkıyor, bu nedenle MTV tahakkuk edecektir.
@cihanwhite
-
Merhaba yakın zamanda engelli raporuyla Ötv istisnasız araç alan biri olarak, alacak arkadaşlara yol göstermesi amacıyla sürecimi baştan yazmak istedim. Çünkü araştıra araştıra deneye yanıla süreci yönetmiş biri olarak çok zorlandım. Okuyanlar olursa, kolaylık sağlamış olayım istiyorum. Öncelikle benim %39 oranlı engelli raporum var. Sol ayağımda daha önce geçirmiş olduğum felç nedeniyle his kaybı ve hareket kısıtlılığı var. %90'ın altında engeli olup, el ve ayaklarda ortopedik engeliniz varsa; özel aksamda tertibat yapılması gerektiği için ötv'siz araç alabiliyorsunuz. Şimdi süreci anlatıyorum;
Hastane sağlık kurulundan randevu alıyorsunuz (Alo 182) Randevuya gittiğiniz zaman ötv/mtv muafiyetinden yararlanmak için rapor almak istediğinizi söylüyor, hatta orada istenen dilekçeye bu ifadeyi yazıyorsunuz. Size hastanede hangi bölüm ve doktorları gezip muayene olacağınızı içeren bir evrak veriliyor. Hemen doktorları dolaşmaya başlamayın. Aile hekiminize gidip "SÜRÜCÜ ve SÜRÜCÜ ADAYLARI İÇİN EHLİYETİNİZİ ALMAK İÇİN HASTANEYE SEVK KAĞIDI İSTEDİĞİNİZİ SÖYLEYİN. EN AZ ÜÇ DOKTOR (BİRİ ORTOPEDİ OLSUN) yazılacak. O kağıdı aldıktan sonra hastaneden verilen evrakla birlikte doktorları dolaşıp muayene olun. Hastane heyeti ayrı Sağlık müdürlüğünün komisyonu ayrı toplanır. Doktorları tek seferde dolaşın diye böyle söylüyorum. Yoksa iki iş birden olacak. Zaman açısından çok zor. Neyse doktorları gezip bitirdiniz muayenelerinizi. Sonrasında hastaneden verilen evrakı tekrar sağlık kuruluna götürüyorsunuz. Size heyet için randevu veriyorlar, o tarihte heyete çıkacaksınız. Heyette ötv/mtv faydalanarak rapor almak istediğinizi ve muhakkak AÇIKLAMA KISMINDA " Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ifadesini yazmaları gerektiğini söyleyin. Heyet uygun görürse bu ifadeyi muhakkak yazsın. Raporunuzda muhakkak sol/sağ ayak ya da el kolda rahatsızlık varsa belirtilmesi gerekiyor. Heyete söylemeniz iyi olur. Bir hafta on güne kadar e-devlette engell raporunuzu görebilirsiniz. Şimdi bu hastane heyeti içindi. Hani doktorları gezmiştik ve aile hekiminizden aldığınız sevk kağıdıyla doktorlar sizi muayene etmişlerdi ya. O belgeyi de Sağlık müdürlüğünde engelli birimine götürüyorsunuz. Bunun için hastane heyetine girmeyi beklemenize gerek yok. Sağlık müdürlüğü de sizi ayrı bir komisyona sokuyor. Komisyonda doktorlar ve mühendisler var. bu komisyonda size engelli sürücü belgesinin verilmesini onaylıyor. Orada verilen belgeyi de nüfus müdürlüğüne götürüyorsunuz. Engelli sürücü belgesi çıkarılıyor. Şimdi engelli raporunun ve engelli sürücü belgeniz çıktıysa onları alıp araç almak istediğiniz bayiye gidiyorsunuz. Aracı beğenin gerisini onlar hallediyor. Benim için sor ve araştırdığım bir süreçti. Umarım size anlatmam kolaylık sağlar.
-
Bilgiler için teşekkürler, daha düzenli, maddeler halinde yazılırsa daha anlaşılır olacaktır.
Hatta ben 2. mesaja, kendi tecrübelerimden aklımda kaldığı kadarıyla maddeler halinde yazdım, kontrol edebilir, katkıda bulunabilirsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 4 Eylül 2024; 14:39:41 > -
merhaba. %98 engelli, tam bağımlı, nörolojik ve onkolojik hastalık sebebiyle engelli raporu olan biri hangi şartlarda ötv istisnasından yararlanabilir? mahkemeye gitmeye, vasi ataması yapmaya gerek var mı? Bize mahkemeye gitmemiz gerektiğini söylediler.
@MÜŞAVİR
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pcko1 -- 26 Ekim 2024; 22:41:20 > -
Nörolojik Engel olduğu için vasi kararı gerekir. Sonrası zaten kolay.
Merhaba iyi akşamlar herkese bizim aylardır beklediğimiz raporumuz çıktı. Annem alerjik astım ve sürekli ilaç kullanıyor bununla ilgili olarak raporda bu kısım göğüs hastalıkları sıfır puan olarak girilmiş ve oran % 87 olarak kalmış. Bundan sonra izlememiz gereken adımlar nelerdir? Konu hakkında bilgisi olan var mı?
-
Öncelikle Geçmiş olsun.
Sağlık kurulu raporuna itirazlar, İl Sağlık Müdürlüğüne yazılı olarak sunulur. Bireysel olarak sağlık kurulu raporuna itirazlar için, raporun elinize geçtiği tarihten itibaren 30 gün içinde itirazda bulunulması gerekir. Bu süre aşıldığında sağlık kurulu raporuna itirazlar dikkate alınmaz.
İtiraz sonrasında, bireyler, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen başka bir sağlık kuruluşuna yönlendirilir. Eğer sağlık kurulu raporuna itiraz sonucu alınan yeni rapor ile önceki rapor aynı sonuca işaret ediyorsa, rapor kesinleşmiş olur. Farklılık gösteren durumlarda ise, itiraz süreci devam eder ve birey, hakem hastaneye sevk edilir. Hakem hastanenin verdiği rapor nihai ve bağlayıcıdır.
Hakem hastane kararı ile kesinleşen raporun üzerinden altı ay geçtikten sonra yeniden sağlık kurulu raporu almak için müracaat edebilirsiniz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Cevabınız için teşekkürler internet üzerinden araştırma yapınca sizin de yazdığınız gibi sonuçlara ulaştım ama beni asıl düşündüren kısım bu sevk olunacak olan hastanede sadece mevcut rapor mu tekrardan değerlendirilcek yoksa yine hasta tüm doktorları tek tek gezip mi heyete girecek? Annemin tekrardan aynı süreçleri yaşamak isteyeceğini hiç sanmıyorum.
-
Sevk edilen hastanede süreç tekrar edilecek, yeniden muayene v.s. olacak, nihayet rapora bağlanacak.
Madde 12
https://www.mevzuat.gov.tr/anasayfa/MevzuatFihristDetayIframe?MevzuatTur=7&MevzuatNo=31275&MevzuatTertip=5
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X