Şimdi Ara

ÖTV İstisnası, MTV İstisnası ile ilgili bilgiler, Soru-Cevaplar. (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
19
Favori
4.544
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • İlk iktisabında istisna uygulanan kayıt ve tescile tabi taşıtların, veraset yoluyla intikallerinde ÖTV durumunu ilk mesajda güncel ve detaylı olarak paylaştım.

• Arkadaşlar merhaba, Benim birkaç sorum olacak.

B ehliyetim var. Araba sürerken zorluk çekiyorum. Sol ayağımda kısa aşil tendonu sıkıntısı var. Askerlikten muafım. Ötv istisnasından faydalanmak istiyorum. Sürecin nasıl olduğunu internetten araştırdım fakat sağlıklı bir cevap bulamadım. Tam olarak nereden başlamam gerekiyor?

• harun1111 kullanıcısına yanıt

Konudaki 2. Mesajda paylaşılan bilgiler işinize yarayacaktır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt

Merhaba hocam. Bir sorum olacaktı. Bilginiz dahilinde ise ve cevap verirseniz çok sevinirim.

2 ay önce ehliyetimi 10 yıl süreli B sınıfı normal ehliyet olarak yenilettim. Bu sırada da engelli raporuna başvurmuştum. 18 Aralık 2024 tarihinde de engelli raporum çıktı. Raporda %71 oran ile "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatli taşit kullanmasi gerekir.ötv - mtv’den muaf olmak için .oy birliği ile karar verilmiştir." ibaresi yazıyor raporun açıklama kısmında.

Yaptığım araştırmalarda ÖTV indirimli araç alabilmek için ehliyetin de engelli ehliyeti olması gerektiği yazılmıştı. Ben de bu rapora istinaden yeniden ehliyetimi engelli ehliyetine çevirmek için aile hekimliğine müracaat etim. Aile hekimi de sadece fizik tedaviye yeniden sevk etti. Fizik tedavi de il sağlık müdürlüğü komisyonuna gönderdi. 3 gün önce komisyona girdim ve 3 yıl süreyle B sınıfı ehliyet verilebilir diye karar verdiklerini söylediler. Ben ÖTV indirimi için müracaat ettiğimi, raporumda da bu hususun belirtildiğini söyledim. Ancak komisyondakiler biz tertibatlı araç kullanman gerektiğini düşünmedik ve böyle karar verdik, istersen Cuma günü raporun çıkacak gel itiraz et seni başka il komisyonuna göndeririz dediler. itirazımı bu gün yapacaktım ancak önce Erzurum oradan da hakem kurul olarka Samsun'a göndereceklerini söylediler. Şimdi ben itiraz için kararsız kaldım. Alacağımız araç 1400000 geliyor Toyota CHR oda bayilerde bulabilirsem. 1600 versem istediğim sıfır aracı alabiliyorum. 200 bin için şehir şehir dolaşmaya gerek var mı? %71 oranlı ve "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatli taşit kullanmasi gerekir.ötv - mtv’den muaf olmak için .oy birliği ile karar verilmiştir." ibaresi yazan engelli raporuyla ötvsiz araç alabilir miyim alamazmıyım? Alabilirsem ne yapmam lazım. Eğer alamazsam ben neden bu kadar şeyle uğraştım aylarca. Çok saçma bir şey oldu. Durduk yere yeni aldığım 10 yıl sonra değiştireceğim ehliyetim de gitti. Eğer ÖTV indirimiyle araç alamıyorsam ben hiç nüfusa gidip ehliyetimi yeniletmesem bu 2 ay önce yenilettiğim ve hali hazırda kullandığım ehliyetim halen geçerli mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jetaydin -- 3 Şubat 2025; 16:21:31 >

• quote:

Orijinalden alıntı: jetaydin

Merhaba hocam. Bir sorum olacaktı. Bilginiz dahilinde ise ve cevap verirseniz çok sevinirim.

2 ay önce ehliyetimi 10 yıl süreli B sınıfı normal ehliyet olarak yenilettim. Bu sırada da engelli raporuna başvurmuştum. 18 Aralık 2024 tarihinde de engelli raporum çıktı. Raporda %71 oran ile "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatli taşit kullanmasi gerekir.ötv - mtv’den muaf olmak için .oy birliği ile karar verilmiştir." ibaresi yazıyor raporun açıklama kısmında.

Yaptığım araştırmalarda ÖTV indirimli araç alabilmek için ehliyetin de engelli ehliyeti olması gerektiği yazılmıştı. Ben de bu rapora istinaden yeniden ehliyetimi engelli ehliyetine çevirmek için aile hekimliğine müracaat etim. Aile hekimi de sadece fizik tedaviye yeniden sevk etti. Fizik tedavi de il sağlık müdürlüğü komisyonuna gönderdi. 3 gün önce komisyona girdim ve 3 yıl süreyle B sınıfı ehliyet verilebilir diye karar verdiklerini söylediler. Ben ÖTV indirimi için müracaat ettiğimi, raporumda da bu hususun belirtildiğini söyledim. Ancak komisyondakiler biz tertibatlı araç kullanman gerektiğini düşünmedik ve böyle karar verdik, istersen Cuma günü raporun çıkacak gel itiraz et seni başka il komisyonuna göndeririz dediler. itirazımı bu gün yapacaktım ancak önce Erzurum oradan da hakem kurul olarka Samsun'a göndereceklerini söylediler. Şimdi ben itiraz için kararsız kaldım. Alacağımız araç 1400000 geliyor Toyota CHR oda bayilerde bulabilirsem. 1600 versem istediğim sıfır aracı alabiliyorum. 200 bin için şehir şehir dolaşmaya gerek var mı? %71 oranlı ve "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatli taşit kullanmasi gerekir.ötv - mtv’den muaf olmak için .oy birliği ile karar verilmiştir." ibaresi yazan engelli raporuyla ötvsiz araç alabilir miyim alamazmıyım? Alabilirsem ne yapmam lazım. Eğer alamazsam ben neden bu kadar şeyle uğraştım aylarca. Çok saçma bir şey oldu. Durduk yere yeni aldığım 10 yıl sonra değiştireceğim ehliyetim de gitti. Eğer ÖTV indirimiyle araç alamıyorsam ben hiç nüfusa gidip ehliyetimi yeniletmesem bu 2 ay önce yenilettiğim ve hali hazırda kullandığım ehliyetim halen geçerli mi?

Merhaba,

ÖTV istisnasından faydalanabilmek için gerekli olan temel 2 koşuldan biri olan engelli sağlık raporu kısmını geçmişsiniz.

İkinci temel koşul olan sağlık raporu ile uyumlu kodlara sahip B sınıfı ehliyetiniz olmalı kısmını çözmezseniz ÖTV istisnasından faydalanamazsınız. Sağlık kurulu raporunda, hangi engelden dolayı "Sadece Hareket ettirici ..... gerekir" kararı çıkmışsa o karar ile paralel kodlara sahip (örneğin, gazın sol ayağa alınması v.b./v.d.) ehliyetiniz olmalı. (hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolu kabul edilir) Ehliyeti mutlak suretle değiştirmeniz lazım.

Lakin mesajınızda bir yanlışlık olmalı, şöyle ki; %80 ÖTV dilimine giren bir aracı satın alırken, satış bedeli / 1,80 sonucu çıkan parayı ödersiniz. Yani CHR mesela satış fiyatı 2.100.000 ise, 2.100.000 / 1,80 = 1.166.666 TL ödersiniz.

Zaten tavan bu sene için 2.290.200 tl, bu fiyatlı bir araç almış olsanız dahi ödeyeceğiniz tutar 1.272.333 tl olur.

Dolayısıyla sizden 1.400.000 istememeleri lazım, belli ki avanta istiyorlar.

1.400.000,00 verip sizi 10 yıl bir daha bu haktan mahrum bırakacak ve en az 5 sene satamayacağınız bir aracı almaktansa, 1.570.000 TL'ye yeni makyajlı kasa c4/c4x en üst paket daha mantıklı sanki.

Ek: Raporu kullanmak istemezseniz, mevcut ehliyetiniz ile araç kullanabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 3 Şubat 2025; 17:24:52 >

• MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt

Hocam zaman ayırıp detaylıca cevap verdiğiniz için çok teşekkürler. Bu gün il sağlık müdürlüğüne giderek itirazımı ypatım. Ay sonu Erzurum'da komisyona gireceğim. Eğer itirazım kabul edilirse hakem komisyon olarak Gaziantep'e göndereceklermiş. Benim işim her halükârda Nisan ayının başına sarkacak anlaşılan. Bu gün Erzurum Toyota bayisini aradım. Ellerinde araç olmadığını Mart ayında belli olacağını ancak kesin bir şey söyleyemeceklerini, fiyat olarakta bu gün itibariyle aynen dediğiniz gibi 1.270.000 en fazla 1.300.000 olur dediler. Renault Capture veya Opel Mokka almayı düşünüyordum hep. Fiyatlarını incelediğimde 1.750.000 civarı her ikiside. Haliyle zaten bütçemin çok üstünde kalıyor. Ehliyeti eğer çözebilirsem Toyota Chr için sıraya adımı yazdıracağım orta veya en üst paket için. Olmazsa da baka artık hayırlıs olsun nasipte ne varsa. En azından mevcut ehliyetimi kullanabilmem az da olsa sevindirdi. Son olarak sol dizimde sıkınto olduğu için normal otomatik vites bir araç zaten işimi görüyor. Bu haliyle ehliyette hangi kodların olması gerekiyor acaba? Tekrardan çok teşekkürler.

• jetaydin J kullanıcısına yanıt

Kodlara il sağlık karar verir ama tahminen asgari şu ikisi olur

10.02 Otomatik vites

78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.