Selamlar, Overclock bölümüne konu açmıştım ama oralarda fazla takılan yok sanırım, buraya da açayım istedim. AMD Ryzen 9 5900X + Arctic Freezer Liquid II 240 mm. ikisi ile OC denemeleri yapıyorum, şimdilik değerler aşağıdaki gibi, fikirlerini, tecrübelerini paylaşacak herkese şimdiden teşekkürler. Öncelikle amacım en yüksek skorlar değil, nihai amacım optimal güç ve ısı ile maksimum performansı almak. Aşağıdaki ayarlarla 5150 Mhz. OC yapabildim ve bu şartlarda oyunlarda 70 derece, sentetik yük testlerinde ise 80 derece civarında tutabiliyorum: AMD R9 5900X CPU (5150 Mhz. OC): Vcore voltage, Offset, -0.125 volts PBO - Advanced Scalar- 10x Max PBO - 200 MHz PBO Limits - Motherboard Curve Optimizer 1.Negative 30 2.Negative 30 3.Negative 10 4.Negative 30 5.Negative 30 6.Negative 10 7.Negative 30 8.Negative 30 9.Negative 10 10.Negative 30 11.Negative 10 12.Negative 30 * Ryzen Master'da en hızlı görünen (yanında yıldız ve nokta olanlar) 4 core için 10, geri kalan 8 core için 30. 1 Saat OCCT stabil: 1 Saat OCCT sırasında toplanan HWiNFO: Ryzen Master 5150 MHz.: CPU-z Bench: Default Cinebench R20: 8267 OC Cinebench R20: 8800 Test sistemi: Corsair 5000D Airflow Case XPG Core Reactor 750w. PSU AMD R9 5900X CPU Artic Freezer Liquid II 240 mm. MSI MPG B550 Gaming Edge WIFI Crucial Ballistix 32GB. 3200 Mhz. (E-Die) DDR4 RAM MSI SUPRIM RTX 3070 8GB. VGA Samsung 970 EVO Plus 1TB. NVMe SSD Hicks < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hicks -- 1 Şubat 2021; 21:15:31 > |
OC Denemeleri: AMD Ryzen 9 5900X + Arctic Freezer Liquid II 240 mm.
-
-
Single core 5150, all core work loadlarda 4500mhz seviyesine düşüyor anladığım kadarıyla. Güzel sonuçlar.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: brokengineer
Single core 5150, all core work loadlarda 4500mhz seviyesine düşüyor anladığım kadarıyla. Güzel sonuçlar.Teşekkürler... Evet öyle, ısıyı çok fazla yükseltmeden biraz daha arttırabilir miyim, ya da nasıl olursa en verimli halde kullanılır gibi sorulara cevap arıyorum aslında biraz da...
-
All core -8 , custom pbo ayarları, negatif voltaj vermeden. 200mhz boostla 5150mhz alıyorum single core'da, all core 4450mhz.
Kasam fazlasıyla havadar ve kullandığınız soğutucunun 360'lık push/pull versiyonuyla ısılarım sizden yaklaşık 10-12 derece kadar düşük. Canavar gibi işlemci gerçekten. -
quote:
Orijinalden alıntı: omerf
All core -8 , custom pbo ayarları, negatif voltaj vermeden. 200mhz boostla 5150mhz alıyorum single core'da, all core 4450mhz.
Kasam fazlasıyla havadar ve kullandığınız soğutucunun 360'lık push/pull versiyonuyla ısılarım sizden yaklaşık 10-12 derece kadar düşük. Canavar gibi işlemci gerçekten.Teşekkürler... 10-12 derece fark sadece 360 mm.'den mi kaynaklanıyor, yoksa ayarlardan mı acaba? Müsait bir zamanınızda detaylı ayarlarınızı paylaşabilir misiniz?
-
AIO 360mm ve push/pull toplam 6 fanla çalışıyor, kasa phanteks enthoo pro 2, çok havadar 3x140-2x120 intake fanla temiz hava alıyor. Termal macun bile 2-3derece farkediyor, Thermal grizzly veya CM maker nano gibi bir macun tavsiye ederim.
PBO ayarlarım maks. core TDP 121w olacak şekilde ayarlı, package tdp'si yanlış hatırlamıyorsam 145watt civarinda. -
Oyunlar genel olarak fazla çekirdeklere yüklenmediği için işlemci birtakım çekirdekleri daha yüksek frekanslara çıkaracaktır. Render tarzı workloadlar için ise 4.5 ghz bence oldukça iyi bir değer.
Bu curve işi bana çok uymayacak sanırım ben yine all core manuel eski sistemden devam ederim gibi , 4.2ghz üzerindeki her değer benim için uygun olacak.
quote:
Orijinalden alıntı: omerf
AIO 360mm ve push/pull toplam 6 fanla çalışıyor, kasa phanteks enthoo pro 2, çok havadar 3x140-2x120 intake fanla temiz hava alıyor. Termal macun bile 2-3derece farkediyor, Thermal grizzly veya CM maker nano gibi bir macun tavsiye ederim.
PBO ayarlarım maks. core TDP 121w olacak şekilde ayarlı, package tdp'si yanlış hatırlamıyorsam 145watt civarinda.Corsair 5000D Airflow kasa ile, AIO 240 mm. push üstte, 1 x 120 mm. intake önde ve 1 x 120 mm. arkada exhaust olarak çalışıyor. Thermal macun olarak elimde Thermal Grizzly Conductonaut ve Kyronaut var ama test için MX4 kullanıyorum şu an...
4 adet Siyah/Beyaz Acrtic Bionix P120 geldi bugün, onları nasıl konumlandırsam henüz karar vermedim. Bir tavsiyeniz olur mu?
Kasa tam olarak şu:
5000D AIRFLOW Tempered Glass Mid-Tower ATX PC Case — White (corsair.com)
Radyatör kapasitesi:
Fan kapasitesi:
-
hayırlı olsun.neden scalar 10x yapıyorsunuz?benim bildiğim daha çok voltaj verip işlemciyi ısıtmaktan başka bir işe yaramıyor.5x olsa hani bir yerde diyecem.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Jake Lockleyhayırlı olsun.neden scalar 10x yapıyorsunuz?benim bildiğim daha çok voltaj verip işlemciyi ısıtmaktan başka bir işe yaramıyor.5x olsa hani bir yerde diyecem.
Teşekkürler... Scalar değeri bildiğim kadarı ile boost yapma süresi, yani ne kadar yüksek olur ise o kadar uzun süre boost değerlerinde kalacak çekirdek diye biliyorum, onun için en yüksek değeri uyguladım.
Yanlış ya da eksik biliyorsam lütfen düzeltin, bu konuyu onun için açtım, çok fazla araştırma fırsatım olmadı, hızlıca bir araştırmayla yaptım tüm bu ayarları, yanlış/eksik yaptığım şeyleri düzeltmeniz benim için önemli.
Bu yeni Ryzen'larla biraz haşır neşir omak istedim, Intel'de OC çok daha basit, değişkenler bu kadar fazla değil, dolayısı ile Ryzen'ı kurcalamak biraz da hoşuma gitti.
-
illa ki 10x'te üç beş daha atıyordur ama ryzen3 zaten çok güçlü olduğu için kullanım rahatlığı daha cazip gelebiliyor.1x yapın 5x yapın farkı gösterin mesela ben göstermedim rehberde direkt 1x yapın dedim.biri de gelsin şunu şunu dene göster desin hem size uğraş hem de uygulamalı rehber olsun.curve işini merak edenler görsün stokla ve değişik ayarlarda nasıl oynuyor diye.
-
Hocam selamlar. Sıvı soğutucudan memnun musunuz? Ses ve sıcaklık performansı nasıl acaba? Bu modelin 280mm olanını almayı düşünüyorum ancak çok fazla inceleme yok maalesef. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
-
inceleme baska kullanici yorumlari baska.. Kullanici yorumu icin 12lik fanlara sahip 240lik modeli kullanan Hicks e deneyimleri sorulabilir.
Eger 280 lik icin inceleme lazimsa:
https://www.vortez.net/articles_pages/arctic_liquid_freezer_ii_280_review,1.html
https://www.guru3d.com/articles-pages/arctic-liquid-freezer-ii-280-liquid-cooler-review,1.html
https://www.tomshardware.com/reviews/arctic-liquid-freezer-ii-280-all-in-one-cpu-cooler,6376.html
https://www.tweaktown.com/reviews/9412/arctic-liquid-freezer-ii-280-cpu-cooler/index.html
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 5 Şubat 2021; 16:18:32 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Hocam şöyle düşünüyorum 240mm iyiyse 280mm daha iyidir :) Neticeten fazla fan göz çıkarmaz :) Linkler için teşekkürler şimdi bakacağım. Bir de konu açmıştım orada fan soğutma tavsiye eden arkadaşlar var ancak ben zaten Hyper 212 led ile 5600x i boost açıkken soğutamıyorum oyunlarda 70 dereceye çıkıyor %100 fan açıkken.
-
Her söylenileni duycaksin tabi ki ama sonunda kendi bildigini yapacaksin
Hicks sana gerekli aciklamayi yapacaktir, yardim sever bir arkadasimizdir kendisi, zaten yazdi da 240 lik ile onun sicakliklari gayet iyi gibiydi. Bir kiside ayni islemciyi 360 lik ile daha serin tuttugunu iddia etti lakin bunun farkli sebepleri olabilir. Kasa hatta kasadaki fanlarin basarisi bile bunu etkiler. Kasa ici havalandirma cok onemli...
240 vs 280 olarak benim dusuncem daha sessiz ve daha tok fan sesi olacagi yonunde olur. radyatörün büyüklügü de sogutmaya etki eder lakin cok buyuk farklar olacagini dusunmuyorum. Aylar evvel soyledigim gibi liquid ii alacak olsam 280 lik alirdim, suan 14luk fana sahip onun tamda yarisi olan corsair H90 modelini kullaniyorum. 14luk fanlar daha sessiz calisiyor kanimca.. tabi ki bundan fan modeli, cesidi, gobek yapisi, kanat yapisi gibi farklara mutlak bagimli lakin benimki de kendi tecrübem.
Sivi sogutmayi egzos olarak kullanmayi seviyorum, bu sebeple hava sogutma kullanmam buyuk ihtimalle.. sonra anakarta yaptigi gereksiz baskiyi da sevmiyorum. bu liquid ii de vrm ler icin hafif bir fan da var, bu iyi.. Ne kadar ses yapiyor bunu kullananlara sormak lazim. Benim arctic fanlari ile olan tecrubem gayet iyi uzun zamandir f12 leri kullaniyorum kasa fani olarak, 4.yilindalar sessizligini koruyorlar. Sans meseleside var tabi, 4 adet siparis vermistim biri aldigim gibi hiriltili calisiyordu onu degistirttim. Gerisinden memnunum, ucuza ortalama üzeri fanlar satiyorlardi. Suanki fiyatlari bilmiyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Hocam detaylı açıklamalarınız için teşekkür ederim gerçekten yararlı bilgiler vermişsiniz. Bence her zaman büyük fan daha az ses yapar fizikten de bildiğimiz gibi büyük dişli 1 tur atarken küçük dişli 2 tur atıyor bu da demek oluyor ki 14cm fan 12cm fandan düşük % ile de olsa daha az döner en azından düz mantık payda eşitlersek biri 14 tur dönerken diğeri 12 tur döner bu da hem fan ömrü için hem de fan sesi için daha sağlıklı olur kanaatindeyim. Corsair vs çok pahalı neredeyse 2 katı fiyat. Düşüncem artic ll 280 alıp kalan parayla da güzel bir hava akışına sahip kasa almak, böylece 1 soğutucu maliyetine hem kasa hem soğutucu alınabilir diye düşünüyorum. Ancak bu VRM ler için olan küçük fanın ne kadar ses yaptığı da muamma ona ilişkin bir açıklama göremedim kullanıcı arkadaşlarımızı dinlemek lazım normal fan soğutucular da iyi ancak öyle anakarta 2 kg yük bindirmesini kasanın içinde hareket edememeyi artık istemiyorum iyi kötü küçük bir pompa vs koydun mu yeter :)
-
celeron 300a ilk çıktığında oc ile 450 oluyor dediklerinde gidip 333 almıştım 300 450 oluyorsa ben 500 yaparım diye.450 bile yapamamıştım 300 yapıyormuş sadece %50 çarpanla alakalı bir şeydi.280 daha iyi soğutur diyorsun da 140mm fanlar daha yavaş döner ve su soğutma radtayöründe hava akışı yani cfm değil hava basıncı önemlidir yani 120mm olup 2400 devir dönse daha iyi vurur.radyatörün kalın daha büyük olması da suyun daha geç ısınması demek ama ısınacak her halükarda.ses ses ses işte bütün mesele.güzel fanlar kaç para haberin var mı?
-
12cm:
Fan Speed:200 – 1 800 RPM
Fan Bearing: Fluid Dynamic Bearing
Noise Level: 0,3 Sone
Current: 0,08 A / 12 V DC
Airflow: 55,6 CFM
Static Pressure: 2,2 mm H2O
Connector: 4-pin-Connector
14cm:
Fan Speed: 200 – 1 700 RPM
Fan Bearing: Fluid Dynamic Bearing
Noise Level: 0,3 Sone
Current: 0,12 A / 12 V DC
Airflow: 72,8 CFM
Static Pressure: 2,4 mm H2O
Connector: 4-pin-Connector
dedigim gibi bana kalirsa 280 lik... radyatör olarakta cm2 olarak yuzey alanini oturdurdugum koltuktan kabaca hesaplayacak olursam, 12*12=144 * 2= 288cm2 bu 240lik, 360lik 432cm2, 280 lik ise 14*14= 196 * 2= 392cm2 buraya kadar tamam. airflowlari hesaplarsak 2 adet 14luk 145,6cfm, 2 adet 12lik 111,2cfm, 3 adet (360lik) 166,8cfm yapar.
Hocam fanların çok pahalı olduğunu biliyorum öyle ki 2 tane fan bu soğutucu fiyatı neredeyse bu aralar kafam çok karışık 1 hafta içerisinde karar verip ona göre siparişimi de vermeliyim bakalım en son sisteme hangi soğutucuyu takarken bulacağım kendimi
Benzer içerikler
- işlemciyi anakart üzerine monte etmek
- ryzen işlemci nasıl
- tray işlemci nedir
- 8700f vs 7500f
- işlemci cache nedir
- amd yeni işlemci
- snapdragon 888
- amd işlemci sıralaması
- dünyanın en iyi işlemcisi
- hx işlemci nedir
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X