Şimdi Ara

Oda termostadı hassasiyeti - Tüketim ilişkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
5
Favori
13.458
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Özellikle Hasanemmi ve diğer bilgili arkadaşların dikkatine;
    Oda termostadlarının çalışma hassasiyetleri ve aylık tüketim farklarını belirten bilimsel yada forumdan kişisel yapılmış çalışmalar varmıdır. Kobfordan bağımsız ekonomik olarak düşünüldüğünde.

1,0 derecede şu kadar
    0,5 derecede -+% fark
    0,1 derecede -+% Fark

Bununla ilgigli termostat üreticisi in-therm'in sayfasında şöyle diyor
    "Tepki Hassasiyetinin 0,5°C veya aşağısında olması kombinizi sürekli devreye girip çıkmasına sebep olur. Bu da sürekli Dur/Kalk yapan her cihaz gibi kombinizin fazla yakıt yakmasına ve ateşleme sistemi ömrünün kısalmasına sebep olmaktadır. Ev kullanıcıları ortalama 1°C Tepki Hassasiyeti olan ürünleri tercih etmelidirler. Tepki Hassasiyetinin 0,5°C olmasının birincil derece önemli olduğu Hastane, Laboratuvar vb. ortamlarda yakıt ise ikinci planda kalır. Bu ortamlar dışında 0,5°C Tepki Hassasiyetli ürünler tavsiye edilmez. Aksi takdirde tasarruf sağlanması için kullanılan oda termostatı tam tersine fazla yakıt tüketilmesine neden olur."
    intekticaret.blogspot.com.tr
    Oda Termostatı Satın Alma Rehberi
    http://intekticaret.blogspot.com.tr/2014/02/oda-termostat-rehberi.html

@hasanemmii @disintegration @SAVIAR @ssserin

• Yapay Zekanın Yanıtı

Oda Termostatı Hassasiyeti: Tüketimle İlişkisi

Oda termostatları, mekanların istenen sıcaklığı korumasını sağlayan cihazlardır. Hassasiyet dereceleri, sıcaklık değişimlerine ne kadar hassas tepki verdiklerini gösterir.

Daha yüksek hassasiyetli oda termostatları, daha küçük sıcaklık değişimlerine bile yanıt verir. Bu, daha hassas bir sıcaklık kontrolü sağlar, ancak aynı zamanda daha sık açılıp kapanmaya neden olabilir. Daha düşük hassasiyetli termostatlar daha büyük sıcaklık değişimlerine toleranslıdır, daha az sıklıkla açılır ve kapanır.

Oda Termostatı Hassasiyetinin Tüketim Üzerindeki Etkisi

Oda termostatı hassasiyeti, enerji tüketimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Daha yüksek hassasiyetli termostatlar, sıcaklığı daha sık ayarlayarak daha yüksek enerji tüketimine neden olabilir. Daha düşük hassasiyetli termostatlar ise daha az sıklıkla ayarlama yaparak enerji tasarrufuna yardımcı olabilir.

0,1 hassasiyetli oda termostatları, en yüksek hassasiyeti sunar, ancak aynı zamanda en yüksek enerji tüketimini de beraberinde getirebilir. 0,5 hassasiyetli oda termostatları ise daha az hassas tepki verir ancak enerji tasarrufuna yardımcı olur.

Oda Termostatı Hassasiyetinin Seçimi

İdeal oda termostatı hassasiyeti, birkaç faktöre bağlıdır, bunlar arasında:

• Tercih edilen sıcaklık aralığı
    • Enerji verimliliği hedefleri
    • Isıtma veya soğutma sisteminin türü

Örneğin, dar bir sıcaklık aralığını tercih ediyorsanız ve enerji tasarrufuna öncelik veriyorsanız, 0,5 hassasiyetli bir oda termostatı iyi bir seçim olabilir. Ancak, daha hassas sıcaklık kontrolüne ihtiyaç duyuyorsanız, 0,1 hassasiyetli bir termostat sizin için daha uygun olabilir.

RF 6001 gibi bazı oda termostat modelleri, hassasiyet ayarlama özelliğine sahiptir. Bu, hassasiyet derecesini özel ihtiyaçlarınıza göre ayarlamanıza olanak tanır.

Oda termostatı hassasiyetini seçerken, hem konfor ihtiyaçlarınızı hem de enerji verimliliği hedeflerinizi göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • yeni.üye kullanıcısına yanıt
    Evet intekticaretin sayfasında böyle bir açıklama okumuştum.
    Bu açıklamalara katılmıyorum.

Öğrenme modu olmayan bir OT nin hassasiyeti 0,5C ise ve 20C ye set edilmişse; 19,5C de kombi devreye girer. Yazılıma bağlı olarak da 20C de veya 20,5C de devreden çıkar.
    Petek sıcaklığı devam ettiğinden oda sıcaklığı yaklaşık 0,5C kadar daha yükselir.
    Sonuçta evde en az 1C lik bir sıcaklık oynaması olur ki, bunu hissetmemek mümkün değildir.

Öğrenme modlu OT ler ise oda sıcaklığının sadece hassasiyet kadar değişmesini sağlar.
    Oda sıcaklığından ziyade, petek sıcaklıklarının eve olan etkisini de hesaba katarak önceden kombiyi durdurur.
    Sonuçları değerlendirir ve bir dahaki çalışma periyodunda çalışma süresini yeniden belirler.

Böylece oda sıcaklığı istenilen değerde tabiri caiz ise çakılı kalır.
    Hem de dış hava sıcaklığının etkisi sıfıra indirilir. Dış hava sensörüne de gerek kalmaz.
    Yani baharda kombiniz bu sayede belki de 2dk çalışıp 2 saat bekleyecektir.

Hassasiyetin 0,1 olması kombinin bir miktar daha sık devreye girip çıkmasına neden olabilir.
    Ama bu asla kombinin ömrünü azaltacak boyutta olmaz.
    Kombi bu hassasiyet değerinde, soğuklarda 15 dk çalışıp 30dk bekleme yaptığı izlenmiştir.
    Bu değer tabi ki şartlara bağlı olarak değişir. Ama bahsi geçen sitede anlatılanlar, sanki 5 er dakika arayla devreye girip çıkıyor hissi vermektedir.

OT nizi 0,1 veya 0,2 hassasiyetinde seçiniz.

Hassasiyet değerinin değiştirilmesinin tüketime etkisi olmadığını sadece konfor sağladığını da tecrübelerimle yazabilirim.

• açıklayıcı cevap için teşekkür ederim hocam. sizin tecrübeniz önemli.
    açıkçası mevcut 1 derece hassasiyetli mekanik termostad ile iki kış geçirdik ve çok sorun etmedik ama anlaşılan gönül rahatlığı ile 0,2 / 0,5 hassasiyetli programlı termostad alıp kullanabiliriz. termostad maliyeti artı olası tüketim artışı mantıklı bir yatırıma benzemiyordu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: yeni.üye

açıklayıcı cevap için teşekkür ederim hocam. sizin tecrübeniz önemli.
    açıkçası mevcut 1 derece hassasiyetli mekanik termostad ile iki kış geçirdik ve çok sorun etmedik ama anlaşılan gönül rahatlığı ile 0,2 / 0,5 hassasiyetli programlı termostad alıp kullanabiliriz. termostad maliyeti artı olası tüketim artışı mantıklı bir yatırıma benzemiyordu.
    bir süredir termostat hassasiyeti ve tüketim arasındaki ilişkiyi açıklayan test eden döküman arayışındaydım. aradığım daha önce yine bu forumda murattiss adlı kullanıcı tarafından paylaşılmış. buradan bakabilirsiniz
    http://www.tridatacom.co.uk/Downloads/Papers/Papers/OpenTherm%20Mar08.pdf

herkes için kısaca özetlemek gerekirse; dış hava sıcaklığı 10° iken oda sıcaklığnın 15° den 20° ye çıkarılması için 12 saat süreli bir deney yapılmış. tpi yada pi algoritmalı elektronik termostat kullanımı mekaniğe göre %10 tasarruf yapıyor artı konfor sağlıyor. opentherm termostatın ise ilave %5 daha tasarruf yaptığını söylüyor.

anlamadığım kısım ise deney sonucunda elde edilen gaz tüketimi değerleri üzerinden hesaplama yapınca elde edilen tasarruf %10 değil %6,5. birisi açıklarsa sevinirim.

..................................Gaz tüketimi.....Elektrik Tüketimi
    Mekanik Termostat....... 7,23 m3......... 0,50 Kwh
    Elektronik Termostat..... 6,76 m3......... 0,48 Kwh
    Opentherm Termostat.... 6,26 m3......... 1,20 Kwh

• Harcanan enerji için ödenen fiyat üzerinden yüzde hesabı yapmışlar.

3.92-3.51=0.41
    0.41/3.92 = 0.1045 yani %10.45

Modülasyonlu, dijital on off a göre yüzde 8-9 civarı gaz tasarrufu etmiş ama pompanın daha çok çalışmasından ötürü dijital on-off a göre 0.72 kw ekstra elektrik tüketimi olmuş. Tasarruf yüzdesi de doğal olarak düşmüş. Türkiye şartlarında ise kendi bölgemi baz aldiğimda dijitale göre yüzde 3 tasarruf sağlıyor. Bunun için modülasyon tercih edilir mi? 100 liraya dijital almak varken 300 liraya modülasyonlu alınacaksa gereksiz. Ayrıca pompa da çok çalışıyor. Yıpranma maliyetini de göz önüne almak lazım. 4-5 sene sonra en çok bozulan parçalardan biri.

Kendim de de var ama tasarruf odaklı baksam asla almazdım sanırım.
  • o zaman bana göre dikkate almamız gereken gerçek tasarruf oranı %6,5. opentherm kullanımı ile %13,4
    (arabada yapılan kuruş hesabına benzemiş. niye kalıcı, garanti ve evrensel litre hesabı varken sürekli değişen ve kafa karıştıran kuruş hesabı yapılır anlamam.)

ikinci olarak grafikteki sıcaklık dalgalanmasına bakılırsa testte kullanılan elektronik termostatın hassasiyeti sanırım 0.5C. bu durumda algoritmalı 0,1C hassasiyetli elek. termostat ile opentherm termostat arasında sıcaklık dalgalanması farkı yaklaşık olarak aynı olur. hatta belki tasarruf oranı da opentherme yaklaşır.
  • Evet orada Opentherm ot nin tasarrufunun tek sebebi sıcaklık dalgalanmalarinin düşük olması. Yani hassas bir on off Termostat alınırsa aynı tasarrufu yakalamak mümkün. Orada hassasiyeti düşük bir on off dijital termostatla karsilastirmislar. Siemens rev24 gibi termostatlar alınırsa zerre aratmaz. Istenirse oda sicakligini 0.1 hassasiyetle bile tutabiliyorki benim termostat bile yapamaz bunu. Şimdiki aklım olsa kablosuzunu alır geçerdim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Cirrus- kullanıcısına yanıt
    hasanemmii kullanıcısına yanıt
    ilk mesajda yazdığım intherm firmasının bahsettiği hem yakıt artar hem kombinin ömrü kısalır iddası bu durumda yanlış. Aksine hem konfor hem tasarruf birlikte gerçekleşiyor. Hatta Hasanemmi hocamın ürettiği termostat ve diğer 0,1C hasssasiyetli öğrenme algoritmalı termostatlar opentherm termostatlardan bile daha mantıklı seçim olur. kombi modülasyonlu olsun veya olmasın.

şahsen uygun maliyetli kablolu bir termostat aradığım için honeywell cmt707 bu iş için biçilmiş kaftan gibi duruyor. istenilen bütün özellikler mevcut. fiyatı 139 TL.

kablolu
    tpi algoritmalı (öğrenme modu)
    0,1C hassasiyetli
    7 gün programlanabilir
    program kopyalama
    manuel modu
    tatil modu
    donma koruma

Ayrıca açıklamasında şöyle diyor "Kombiniz bir saat içinde en fazla 6 kez açılıp kapatarak brülör ömrünü korur. 0,1 derece hassasiyetli termostatların aksine kombi gereksiz yere ateşlenmez". yani hem brolür hemde pompa ömrünü nispeten korur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yeni.üye -- 19 Ekim 2016; 15:52:44 >

• 0.1 derece algılama hassasiyetidir. Cm707 1 derece aralikta çalışır. Ayarı degistirilemez. 12 yıllık eski bir modeldir.
  • Cirrus- kullanıcısına yanıt
    Diğer kullanıcılar forumda tartışmışlar bu konuyu daha önce hocam.
    Hasaemmii'nin tablosunda da 0,1C olarak kayıtlı.

kablosuz CMT727 ile kablolu CMT707 aynı teknik olarak aynı. yinede honeywell müşteri hizmetlerini aradım. arkadaş termostatın +-1C değil 0,1C hassasiyetle çalıştığını net bir rakam veremediğini ortama ve şartlara bağlı olarak 0,2C-0,5C sıcaklık dalgalanması aralığında çalıştığını belirtti.

• yeni.üye

Konu hortlamış olacak biraz:))

Öncelikle ilk linkini verdiğiniz sitede "İnsan vücudu ortam sıcaklığında oluşan 1,5°C ile 2,0°C arasındaki değişiklikleri hissedebilir. Dolayısıyla, odanızdaki sıcaklık yaklaşık 1,5°C düştüğü anda bunu hissetmeye başlarsınız." yazmışlar. Pratik hiç öyle değil. Ben 21-22, 22-23, 23-24 ve hatta dün test yaparken 24.8 ile 24.1 i bile algıladım. Çünkü birinde sıcak hissedip rahatsız olurken diğerinde rahattım. Üzerimde aynı kıyafetler varken ve dinlenme, TV izleme modundayken. Hele ki eşim 22 dercede rahat oturabilirken 21.5 ta üşümeye 21 de donmaya başlıyor (Evet normal insanlara göre bira dayanıksız.) Ama bu durum ne kadar hassas olduğumuzun göstergesi. Dolayısıyla sitede bu varsayımdan yola çıkarak yaptıkları tüm tespitler hatalı duruma düşmüş oluyor. Çünkü varsayımları yanlış.

İkinci olarak paylaştığınız testte de tutarsızlıklar var. Hassiyetleri farklı cihazlar arasında yapılan test sonuçları gerçek sonuçlardır şeklinde değerlendirilemez. Sonuç kısmına yazdıkları metindeki şu cümle doğru. "Modülasyonlu bir kombinin kontrol şemasını iyileştirerek önemli ölçüde tasarruflar sağlayabilirsiniz." İlk kulandıkalrı mekanik bir oda termostatı. En azından odanın aşırı ısınmasını engelleyerek yine de tasarruf sağlar. Kötü de olsa ot olmamasından iyidir. Aynı hassasiyette ki tahminimce 0.5, elektronik bir ot doğalgaz bakımından yüzde 10 daha iyi sonuç vermiş. Modülasyonlu ve şemadan rahatlıkla anlaşılabileceği gibi 0.1 hassasiyetinde ot yüzde 14 daha iyi sonuç vermiş. Elektirik anlamında ise yüzde 204 oranında harcamış. Bu da pompa ömrünü kısaltacak, bunun hesabı ayrı bir konu. Konfor üst düzeyde.

Bir de kazan suyu sıcaklığı olarak ne kullanıldı yazmamışlar. Bu da çok önemli.

Test sonuçlarını dediğiniz gibi evrensele çevirdiğimizde ve mekanik termostatı yüzde 100 kabul ettiğimizde

hassasiyet. doğalgaz elektirik
    Mekanik Termostat 0.5 100 100
    Elektronik Termostat. 0.5 93 96
    Modülasyonlu Termostat 0.1 86 204 (dolayısıyla pompa 204)

olarak karşımıza çıkıyor. Bence Aç/kapa bir ot yi 0.2 hassasiyetle kullandığımızda hem aşırı dur kalkları engellemek, hem doğalgaz tasarrufunu arttırmak, hem de konforu arttırmak elimizde. Kazan suyu da doğru ayarlanarak kullanılan hassas bir ot ile modülasyonlu ot karşılaştırıldığında (keşke karşılaştıran olmuş olsa da paylaşsa) aradaki fiyat farkını ne kadar zamanda çıkartabilir bilmiyorum. Hele bir de modülasyonlu olanın hassiyeti düşük ise bence karından çok zararı olacaktır.

Bir de şu önemli. Evinizdeki tesisat ne kadar doğru. Şurda benim 3 günde öğrendiğim bilgilerden bihaber olan kaç tane usta var. Bilip yapmayanı,ucuza kaçalı ayrıca suçlu. Özenle yapan ustalara da teşekkür ederim. Kaçımızın evi gerçekten projelendirilme esnasında santim santim ölçüldü, hesaplandı. Misal benim evim 122 metrekare. Kullanılan petek uzunluğu 8.5. Köşelerde hiç dirsek yumuşatıcı yok, tam geçişli vana filtre kullanıldı mı? Kullanılan boru oksijen bariyerli mi bilmiyorum. Salonu kısarak, tamamen kapatmayarak kullandığımı varsayalım. 2,40 lık peteği kıstığım için yok sayalım. Geri kalan ev alanı 86 metrekare, petek uzunluğu 6.10 metre. Kombim eca confeo premix. Modülasyon oranı 35-100. Cihaz yeterli sirkülasyonu sağlayamayacak, petekler gerektiği kadar ısıyı ortama aktarıp suyu tekrar soğuk gönderemeyecek, kombi minimum ısıl güce takılarak ateşlemeyi durduracak ve vadaaa modülasyonlu ot, hassas ot gibi çalışacak. Zaten kombim kendi kendine artı eksi 9 derece modülasyon yapıyor. Gözlemlediğim kadarıyla kazanı 40 ayarladığımda maksimum 47 bir kere 48 gördü, minimum 33 bir kaç kere de 32 yi gördü.

Bu durumda kazan sıcaklığını doğru ayarlamak kaydıyla modülasyonlu ot, öğrenen aç kapa ot ye dönecekse aradaki fiyat farkını ödemem için ne gibi bir sebep olabilir?

Kazan sıcaklığı ile de uğraşamam ben o konudan anlamam diyenler ya da vaktim olmaz, kombi balkonda ulaşımı zor vb diyenler modülasyonlu ot ve dış hava sensörü alıp taktırsınlar, haftalık programını yapsınlar, bir daha da buralara girip araştırma yapmalarına gerek kalmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sag_serit -- 17 Ekim 2017; 15:2:14 >

• Bir ev bile bu kadar tasarruf sağlayabiliyorsa kombi satışında ot nin zorunlu aksesuar olarak satılması hükümet tarafından desteklense ve yasa olarak geçirilse ülke çapında yapılacak tasarrufu hesap edebilen birisi var mı?
  • Birde ilk sorduğunuz soruya cevap olarak grafiklerden anladığım kadarıyla konfordan bağımsız olarak düşündüğümüzde hassasiyet ile tasarruf arasında da bir ilişki var. Hassas olan daha tasarruflu olarak gözüküyor.

Ama yapılacak bir çalışma 0.1, 0.2, 0.3, 0.4 ve 0.5 hassiyet değerinde hem modülasyonlu hem aç kapa ot ile, iki farklı premix kombi tipinde (örneğin birisi yüzde 40-100, birisi 15-100 modülasyonlu), iki farklı petek uzunluğunda (Örneğin yoğuşmalı kombiye yeterli uzunlukta ve yüzde 65 kısası şeklinde) tamamen standart şartlarda yapılırsa ki aslında aradığım buna benzer bir test), sonuçlar bize her şeyi gösterir. Belki de 0.2 ya da 0.3 en tasarruflusudur. Bu şekilde toplam 20 deneme yapılması gerekir ama bu bir devlet için masraf bile sayılmaz. Çıkan sonuca göre enerji bakanlığının yapacağı çalışmalar ve çıkarılacak yasalar ile ülke çapında yapılan testin masrafı bir günde kaç kez çıkar. Tam kamu spotu yayınlamalık konu aslında. Üniversiteli arkadaşlar varsa, teorik hesaplamalar ile yapılacak bir çalışma yüksek lisans tezi bile olabilir(makine mühendisi vb). Bunun çevreye etkilerinin değerlendirilmesi de ayrı bir tez (çevre mühendisi, şehir planlamacısı vb). Ekonomik getirisi (İktisat vb). Aaah ah. Keşke herşey ideala yakın olsa ve herkes mesleğinde profesyonel olsa.

• sag_serit S kullanıcısına yanıt
    intertek'in bu yazdığına hatta içindeki bir çok bilgiye katılmayan çok insan var. honeywell termostat sıcaklık ayar adımlarını 0,5C olacak yapmış. bunun nedenini ise insanın 0,5C ve üstündeki sıcaklılk değişimlerini algılayabilmesi olarak açıklıyor.

evet keşke 0,1C hassasiyetli bir termostad ile kıyaslama yapsalarmış. konu içinde yapılan yoruma katılıyorum. kaliteli bir 0,1C hassasiyetli termostad almak hem pompa ömrü açısından hem eletrik tüketimi hem de harcanacak para göze alınırsa modülasyonlu termostattan çok daha mantıklı.

kazan sıcaklığının çok önemli olduğunu düşünmüyorum. önemli olan termostat haricindeki diğer şartların sabit tutulması
    bu konunun televizyonda kamu spotu olarak verilmesi gerekir. su tasarrufu kadar önemli çümkü. kendim mekanik ot kullanmaya başlayınca bile günlük tüketim 3-4 m3 azaldı.
    sizde kamu spotundan bahsetmişsiniz :)

sonuna kadar katılıyorum. devletin himayesinde üniversitelerde bu çalışmalar yapılıp ulaşılan sonuçlara göre en uygun sistemler tavsiye olunur hatta yaslaşır resmi devlet poliltikası haline getirilebilir.
  • Yanlış anlamadıysam 0.1 hassasiyetinde konfor ve tasarruf sağlıyoruz doğrumu
  • yeni.üye kullanıcısına yanıt
    Merhaba 0.1 derece hassasiyet demek şöyle mi oluyor atıyorum ot 23 dereceye ayarlandı kombinin devreden çıkması 23.1 devreye girmesi 22.9 derecemi oluyor.Böyle olursa kombi daha sık çalışıp durmazmı.Kombinin yabancısı olarak kavramları kafamda tam olarak oturtamıyorum.Örneğin şuan 14 metre petek ve 1 havlupan olan sistemde 26 kw viessmann vitodens 100w kullanıyorum.Şuan ot araştırması yapıyorum on/off mu modülasyonlu mu?Ayrıca kombiyi havalar çok soğuk olmamasına rağmen 40 derecede çalıştırıyorum fakat sürekli çalışıyor servise sorduğumda kombi modülasyondan dolayı en düşük tüketimde yakıyor cevabını aldım kafam karışık
  • quote:

Orijinalden alıntı: erkanuzum

Merhaba 0.1 derece hassasiyet demek şöyle mi oluyor atıyorum ot 23 dereceye ayarlandı kombinin devreden çıkması 23.1 devreye girmesi 22.9 derecemi oluyor.Böyle olursa kombi daha sık çalışıp durmazmı.Kombinin yabancısı olarak kavramları kafamda tam olarak oturtamıyorum.Örneğin şuan 14 metre petek ve 1 havlupan olan sistemde 26 kw viessmann vitodens 100w kullanıyorum.Şuan ot araştırması yapıyorum on/off mu modülasyonlu mu?Ayrıca kombiyi havalar çok soğuk olmamasına rağmen 40 derecede çalıştırıyorum fakat sürekli çalışıyor servise sorduğumda kombi modülasyondan dolayı en düşük tüketimde yakıyor cevabını aldım kafam karışık

Evet hassasiyet dediğiniz gibi oluyor.
    0,1 hassasiyette kombi biraz daha sık devreye girebilir. Ancak bu abartılacak derecede değildir.
    Evin 0,2C ısınması ve tekrar soğuması 15 dk yı bulur.
    Ayrıca ot varken kombi gerekmediği durumlarda yanmaz.
    Ot siz ise devamlı devreye girer çıkar.

Bu arada havlupanlar sistemin verimini düşürür. Kısılmasından yanayım. Hatta sadece kullanılacağı zaman açılması bence daha uygundur.

• erkanuzum E kullanıcısına yanıt
    Hasanemmii ye havlupan konusunda katılıyorum. Eğer banyoda peteğiniz varsa ve havlupan ile seri bağlıysa sorun yok açık tutun ama tek havlupan varsa ya da ayrı ayrılarsa kapatın. Sisteminize kısa devre yaptırtmayın
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.