Şimdi Ara

Odaya girince yanan ışık

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
863
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • istediğim şey odaya girince yanan çıkınca sönen ışık yapmak
    bunun için kapıya bir düzenek yerleştirmek gerekiyor (kapıyı açıp kapama olmaz kapım açık durur ) bende lazer devresiyle düşündüm acaba bu münkün mü?
    lazer her kesildiğinde bir sinyal gönderse o sinyali de alınca ışığı açıp yine sinyali alınca kapatacak bir devre yapılabilir mi ? yada hazır satılıyor mu?

şimdiden teşekkürler. iyi forumlar

• El çırpma ile ışık yakıp kapatan devreler var. O devrelerde mikrofon yerine ldr bağlanıp yapılabilir diye düşünüyorum.
    -Lazer ışığı kesilince ldr'nin direnci artar.
    -Direnci artınca üzerinde gerilim oluşur ve lamba yanar.
    - Lazer tekrar kesilince ışık söner.
    Cd4011 entegresiyle yapılan bir el çırpma devresi var onu öneririm.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hazır düzenek olacağını zannetmiyorum fakat kendiniz bir şekilde uydurabilirsiniz. banada mantıklısı lazer ile yapılan bir sistem geliyor fakat nasıl yapıacağı size kalmış. ben hiç uğraşmadan bir kaç satır kod ile pic12f675 ile yapardım. kodlar içinde bir bacagın tetiklenmesiyle başka bacaktan çıkış verecek şekilde ayarlamalar yapardım. ilk lazer kesildiğinde yanardı ikincisinde sönerdi.

FAKAT;

bu sistemde de sen odada iken başkası girince de ışık söner:D

• Cevaplarınız için teşekkürler aynen ben odadayken başkası girerse lazerden eğilip geçmek zorunda kalabilir

• Bu sistemi yapmak için aklıma tek şey geliyor odanın girişine ve çıkışına iki ayrı sensör.Mikroişlemci ile daha kolay olur diye düşünüyorum.Algoritması şöyle olabilir;Odanın girişindeki sensör aktif ise ve daha önce lamba yanmamışsa lamba yansın,odanın girişindeki sensör aktif ise ve lamba daha önceden yandıysa hiçbir işlem yapılmasın lamba yanmaya devam etsin diğer eğer odanın çıkışındaki sensör aktifse ve lamba yanıyorsa lamba sönsün eğer odanın çıkışındaki sensör aktifse ve lamba yanmıyorsa hiçbir işlem yapılmasın lamba sönük kalsın.Bu basit çözüm bu durumda odanızın sensörü sadece sizin için çalışıyor olacaktır ama odaya giren çıkan çoksa şöyle bir çözümüm daha var mikro işlemci yine en basiti olacaktır.Eğer odanın girişindeki sensör aktifse lamba yansın ve mikroişlemci içinde bir değişken oluşturulup bu değer 1 artırılısın.Mesela odadaki kişi sayısı.Eğer odaya bir kişi daha fazladan gelirse bu değer yine artacak ve 2 olacaktır.Eğer odanın çıkışındaki sensör aktifse odadaki kişi sayısı yani mikroişlemcideki değer bir azaltılsın.Eğer odanın çıkışındaki sensör aktifse ve değişken sayısı yanı odadaki kişi sayısı 0 ise lamba sönsün.Başka türlü gelmedi aklıma :)

• Odanın kapısına lazer+ldr gibi iki sensör sistemi ayarlansa kapıdaki konumları da aralarında yaklaşık 10 cm mesafeyle takılı olsa. Mesela biri kapının odadaki menteşesine diğeride girişteki menteşesine yani aralarında mesafe olsa 10 ila 20 cm kadar... Algoritma ise şöyle olsa odanın içindeki menteşedeki sensöre sensör 1 diğerine 2 dense. Eğer ilk sensör 2 algılıyorsa ışığı yak. Eğer ilk sensör 1 algılıyorsa ışığı söndür. Bilmiyorum bana iyi gibi geldi bu sistem acaba size göre nasıl?

• Ancak şu şekilde olabilir: Kapı girişindeki sensör + içeride bir de hareket sensörü... Girişteki sensör içeride hareket algılandığı sürece sürekli açık sinyali verecek. İsterse 1000 kişi girsin çıksın odada hala hareketli biri olduğu sürece kapamaya geçemeyecek. Son kişi çıkıp pır sensör hareket algılamadığında kapıdaki kapanış verecek.
  • quote:

Orijinalden alıntı: akorukmez

Bu sistemi yapmak için aklıma tek şey geliyor odanın girişine ve çıkışına iki ayrı sensör.Mikroişlemci ile daha kolay olur diye düşünüyorum.Algoritması şöyle olabilir;Odanın girişindeki sensör aktif ise ve daha önce lamba yanmamışsa lamba yansın,odanın girişindeki sensör aktif ise ve lamba daha önceden yandıysa hiçbir işlem yapılmasın lamba yanmaya devam etsin diğer eğer odanın çıkışındaki sensör aktifse ve lamba yanıyorsa lamba sönsün eğer odanın çıkışındaki sensör aktifse ve lamba yanmıyorsa hiçbir işlem yapılmasın lamba sönük kalsın.Bu basit çözüm bu durumda odanızın sensörü sadece sizin için çalışıyor olacaktır ama odaya giren çıkan çoksa şöyle bir çözümüm daha var mikro işlemci yine en basiti olacaktır.Eğer odanın girişindeki sensör aktifse lamba yansın ve mikroişlemci içinde bir değişken oluşturulup bu değer 1 artırılısın.Mesela odadaki kişi sayısı.Eğer odaya bir kişi daha fazladan gelirse bu değer yine artacak ve 2 olacaktır.Eğer odanın çıkışındaki sensör aktifse odadaki kişi sayısı yani mikroişlemcideki değer bir azaltılsın.Eğer odanın çıkışındaki sensör aktifse ve değişken sayısı yanı odadaki kişi sayısı 0 ise lamba sönsün.Başka türlü gelmedi aklıma :)

Anladığım şu;

Giriş ve çıkış aynı olduğuna göre:
    2 sensör yerleştirilecek (kısa aralıklarla). Çıkışa yakın olan s1, uzak olan s2, kişi sayısı da k olsun.
    Önce s1 ve ardından s2 aktif oluyorsa (odaya biri giriyorsa) lamba sönükse yansın ve k bir artırılsın.
    Önce s2 ve ardından s1 aktif oluyorsa, k bir eksiltilsin ve k=0 ise lamba yanıyorsa sönsün.

Bu mantık güzel de bazı sorunlar ortaya çıkacaktır (ilk başta şunlar geldi aklıma); Eğer bu oda yatak odası ise, öğlen vakti güneş alan bir oda ise ve giriş ve çıkış aynı anda olursa ? :)

Yatak odası ise devreyi açacak (ışığı kapatacak) ek bir anahtar şart. Ancak kişi sayısı unutulmamalı. Çünkü sabah o kişiler odadan çıkacaklar...
    Öğlen vakti sorununu çözmek kolay. Foto direnç.
    Giriş çıkış aynı anda olursa muhtemelen sistem birini sayacak ve k değişkeni hatalı olacaktır. Odada bir veya daha çok kişi varken kimse yok diye ışığı kapatabilir. Oda boşken de bir veya daha fazla kişi var sanabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gergozen -- 4 Eylül 2016; 23:26:56 >

• bilirmez-kisi B kullanıcısına yanıt
    biraz zor görünüyor http://www.elektronika.ba/757/automatic-coming-leaving-home-light/
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.